Για να αθθυμούμαστε τί καθεστώς ημιτελούς Δημοκρατίας υπήρχε πριν το 1974... Τζαι πως ουσιαστικά η Κοφίνου του 1967 ήταν η πρώτη απόπειρα πάσας στο τουρκικό κράτος από την εθνικοφροσύνη


   Για να αθθυμούμαστε τί καθεστώς ημιτελούς Δημοκρατίας υπήρχε πριν το 1974... Τζαι πως ουσιαστικά η Κοφίνου του 1967 ήταν η πρώτη απόπειρα πάσας στο τουρκικό κράτος από την εθνικοφροσύνη: «Αυτό θέτει την στρατιωτική επιχείρηση στην Κοφίνου ως την πρώτη πράξη για κάλεσμα της Τουρκίας στην απόσπαση μέρους της Κύπρου με την συνέχειά της την 15η Ιουλίου, 1974».

Αποσπάσματα από ένα σημαντικό κείμενο του Χρίστου Αχνιώτη στο οποίο καταγράφεται η ιστορική σύνδεση της δεκαετίας του 1960 [ιδιαίτερα της επίθεσης στην Κοφίνου] με το 1974. Το σημαντικό είναι ότι τεκμηριώνεται τζαι μέσω του φακέλου της Κύπρου. Αλλά για όποιον θέλει μπορεί να συμβουλευτεί τζαι το τρίτομο έργο του Σ. Παπαγεωργίου [του ιστορικού του Γρίβα] «Από την Ζυρίχη στον Αττίλα»...

Η υπόθεση την οποία προβάλει για την διασύνδεση 1967 τζαι 1974, είναι νευραλγική για να κατανοηθεί η περίοδος πριν το 74..

«Για την σφαγή 24 Τουρκοκυπρίων στην Κοφίνου το 1967 και η αποφυγή να αποδοθούν στον Γρίβα οι ανάλογες ευθύνες, αφήνοντας αποκλειστικό φταίχτη τον Μακάριο. Θέματα που χάθηκαν από την επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια.

Η θέση ότι ο Γρίβας αποτελούσε απλό υφιστάμενο του Μακαρίου το 67 με την υπόθεση της Κοφίνου, και δεν έκανε κάτι χωρίς την διαταγή του προέδρου, συμβάλλει στην ελάττωση των ευθυνών του Γρίβα, ακόμα και στην αθώωσή του, όπως επίσης του ΓΕΕΘΑ και της Ελληνικής Χούντας.

Η Εθνική Φρουρά (Κύπρου) ελεγχόταν από το ΓΕΕΘΑ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας) (Ελλάδας) και από τους Έλληνες αξιωματικούς που υπηρετούσαν στην Κύπρο, οι οποίοι αριθμούσαν αρκετές εκατοντάδες.

Το ΓΕΕΦ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς) (Κύπρου) τότε υπαγόταν στο ΓΕΕΘΑ κι έπαιρνε διαταγές από αυτό.

Οι αξιωματικοί που έλαβαν μέρος στην μάχη της Κοφίνου, κάτω από τις διαταγές του Γρίβα ήταν Έλληνες κι έπαιρναν διαταγές από το ΓΕΕΘΑ δια μέσου του Γρίβα ή και απευθείας.

Ο Γρίβας, σύμφωνα με τον ίδιο, έπαιρνε διαταγές από την Ελλάδα που γι’ αυτόν ήταν το εθνικό κέντρο και όχι από την Κυπριακή κυβέρνηση την οποία δεν αναγνώριζε. Ενδεικτική είναι η διαταγή από το ΓΕΕΘΑ προς την Εθνική Φρουρά και ΕΛΔΥΚ (με συμμετοχή της ένοπλης γριβικής παράταξης) στις 15 Ιουλίου 1974 για την ανατροπή Μακαρίου γιατί τον θεωρούσαν προδότη της ένωσης και οι πιο ενημερωμένοι γριβικοί τον θεωρούσαν εμπόδιο προς επίτευξη της διπλής ένωσης.

Το Νοέμβρη του 1967 έγιναν τα γεγονότα (ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ») της Κοφίνου από το Γρίβα, τα οποία ήταν προβοκάτσια με στόχο να επέμβουν οι Τούρκοι. Σελ 158 τόμος 1. (Αυτό θέτει την στρατιωτική επιχείρηση στην Κοφίνου ως την πρώτη πράξη για κάλεσμα της Τουρκίας στην απόσπαση μέρους της Κύπρου με την συνέχειά της την 15η Ιουλίου, 1974). Το 1967 η εισβολή στην Κοφίνου ταίριαζε μια χαρά με το σχέδιο Άτσεσον για διπλή ένωση στο οποίο εναντιώθηκε ο Μακάριος.

......

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Βοηθώντας τον Αριστο Μιχαηλίδη να μάθει νάκκον την ιστορία του Γρίβα με τεκμήρια του ίδιου..

Μια απλή ερώτηση είναι: Ο Χάρης Γεωργιάδης έσιει συμφέροντα σε επενδυτικό ταμείο που συνδέεται με τραπεζιτικά συμφέροντα;