Η είδηση που δεν ακούστηκε, το φιλμ που δεν είδαν ποτέ οι ελληνοκύπριοι

 

Ημέρα μνήμης: 21 Αυγούστου, το άνοιγμα του ομαδικού τάφου στα χωριά Αλόα-Μαράθα-Σανταλάρης...

Στις 21 Αυγούστου 1974 άνοιξε στην παρουσία εκπροσώπων της Ουνφικυπ ένας ομαδικός τάφος από την σφαγή στα τουρκοκυπριακά χωριά Αλόα-Μαράθα-Σανταλάρης. 

Όταν άνοιξε και ο άλλος ομαδικός τάφος στην περιοχή η εικόνα της φρίκης [με το φιλμ να δείχνει τον ομαδικό τάφο, το χέρι που εξέχει μέσα από το χώμα] έκανε τον γύρο του κόσμου. Παντού εκτός από το νότιο μέρος της χώρας όπου έγινε το έγκλημα. 

Και αυτές οι εικόνες δεν μεταδόθηκαν ποτέ μέχρι τώρα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα – όπως αντίστοιχα δεν προβλήθηκαν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εικόνες και πληροφορίες για τα εγκλήματα σε βάρος ελληνοκυπρίων. Αλλά το έγκλημα στα 3 τουρκοκυπριακά χωριά ήταν το μεγαλύτερο του είδους στην Κύπρο.

Το φιλμάκι που ακολουθεί είναι μια πρώτη προβολή των απαγορευμένων εικόνων – των εικόνων που λογόκρινε η τρομοκρατία (της βίας τζαι της τρομοκράτησης με στόχο την λογοκρισία) των ομάδων της ΕΟΚΑ β που διέπραξαν το έγκλημα, αλλα τζαι όσων προσπάθησαν να μετατρέψουν τα ακροδεξιά εγκλήματα σε συλλογική ευθύνη συγκαλύπτοντας τους ενόχους. Για να νομιμοποιήσουν την ιδεολογία της διχοτόμησης τζαι της εθνοκάθαρσης.

Γιατί δεν φταίει η πλειοψηφία των δύο κοινοτήτων για τα εγκλήματα. Γιατί τα εγκλήματα του 74 δεν ήταν η πρώτη φορά που η ακροδεξιά βία προσπάθησε να επιβληθεί ή να λογοκρίνει. Αλλά το 74 αυτό που έκανε ήταν να συμπληρώσει το πραξικόπημα που έδωσε στο τουρκικό κράτος την δικαιολογία να εισβάλει – η σφαγή που λογοκρίθηκε πρόσφερε στο τουρκικό κράτος την δικαιολογία για την προέλαση του μέχρι την Αμμόχωστο.

Το φιλμάκι είναι έργο του "Εργαστηρίου για την Αποκατάσταση της Ορατότητας"

 

 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Βοηθώντας τον Αριστο Μιχαηλίδη να μάθει νάκκον την ιστορία του Γρίβα με τεκμήρια του ίδιου..

Μια απλή ερώτηση είναι: Ο Χάρης Γεωργιάδης έσιει συμφέροντα σε επενδυτικό ταμείο που συνδέεται με τραπεζιτικά συμφέροντα;