Όταν ένας υπουργός δινει παραπλανητικές πληροφορίες [που στην κοινή θα μπορούσαν να λέγονταν και «ψέματα»], με ιδιοτελή πρόθεση, δημόσια και σε ανεξάρτητο αξιωματούχο που τον διερευνά, είναι ή δεν είναι, σε μια Πολιτεία όπου συνταγματικά διασφαλίζεται η ισονομία, θέμα για παύση ή [σύμφωνα με την κατά Χασικον πρακτική] για να παραιτηθεί ο Χάρης Γεωργιάδης; [Ένας υπουργός ο οποίος τεκμηριωμένα λειτουργεί ρουσφετολογικά για ημέτερους φίλους/φίλες, οικογένεια, και κομματικούς.. και μερικοί από τους διορισμένους του [Παπαγεωργίου, Ειρένα] άρχισαν να παραιτούνται/φεύγουν


«Λέει ο Γενικός Ελεγκτής πως η θέση δεν προκηρύχθηκε, πως εκτός από τον μισθό που έχει δημοσιοποιηθεί υπάρχει κι ένα επίδομα που έχει αποκρυφθεί και το οποίο είναι μάλιστα αφορολόγητο, πως δεν ζήτησε η Τράπεζα τη συγκεκριμένη υπάλληλο –όπως αρχικά ειπώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών– αλλά πως η ίδια θέλησε να εργοδοτηθεί εκεί και πως ενώ διαπραγματευόταν υπηρεσιακά ζητήματα, την ίδια στιγμή διαπραγματευόταν και την εργοδότησή της.»
Χ. Χατζηδημητρίου, Φιλελευθερος
«Η Σάβια Ορφανίδου επέλεξε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να εργαστεί και όχι η ΕΤΕπ τη Σάβια Ορφανίδου για να την εργοδοτήσει, όπως προκύπτει από έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ο οποίος αφήνει εκτεθειμένη τόσο την ίδια τη λειτουργό όσον και τον υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος την πρότεινε για εργοδότηση και στη συνέχεια τη στήριξε με πάθος, φτάνοντας στο σημείο να έρθει σε ρήξη με τον Γενικό Ελεγκτή και με τον Γενικό Εισαγγελέα σχετικά με τον χειρισμό του θέματος.»
Η κατάσταση του Χ. Γεωργιάδη και του κύκλου του δεν είναι και καλύτερη αυτές τις μέρες. Την Πέμπτη στη Βουλή, ένας Χάρης που θύμιζε τον πειθήνιο υπουργό yes man της τρόικα, ανάφερε ότι θα τηρηθεί ο νομός για πειθαρχική ερευνά για την προστατευόμενη του, την κ. Σάβια Ορφανίδου. Πρόσθεσε βέβαια και άλλους που ανήκουν σε κόμματα και έχουν δημόσιες θέσεις – αλλά αυτό ήταν από την αρχή η στρατηγική της μετατόπισης. Η ουσία ήταν ότι δεν ήθελε να κάνει έρευνα για τη.. Σάβια. Τώρα όχι μόνο αναδιπλώθηκε, αλλά το κλίμα γύρω του είναι βαρύ.

Οι παραιτήσεις και το κύκλωμα του Χάρη

Σε μια παράλληλη κίνηση, την οποία φυσικά τα πειθήνια ΜΜΕ δεν σχολίασαν δυο από τους διορισμένους ή προσκείμενους στον Χάρη, δήλωσαν ότι αποχωρούν από τις θέσεις τους. Πρώτα, δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε διοριστεί διευθυντής του Ριάλτο [ το οποίο ανήκει στον Συνεργατισμό] και εθεωρείτο άτομο που προωθήθηκε από τον υπουργό οικονομικών. Και μάλιστα με διαδικασίες που θεωρήθηκαν ύποπτες. Και ακολούθως, την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε και η Ειρένα Γεωργιάδου, η οποία συμβολικά εξέφρασε την τάση του Χάρη να μοιράζει θέσεις λες και του ανήκαν κληρονομικά. Η κ. Γεωργιάδου, χωρίς άλλο τεκμήριο [εμπειρίας, γνώσης κοκ] πέρα από την γνωριμία της με τον κ. Χάρη Γεωργιάδη βρέθηκε να είναι διορισμένη επικεφαλής της Ελληνικής Τράπεζας.

Γιατί παραιτήθηκε η Ειρένα. Οι ίδιοι και ο δικός της κύκλος παρουσίασε το θέμα σαν προσωπικό και σαν απόφαση να ακολουθήσει άλλες προσφορές κοκ. Ουσιαστικά, όμως, η κ. Ειρενα δεν φεύγει με την αύρα της επιτυχίας. Φεύγει κατ’αρχήν με ζημιές για την τράπεζα. Μπορεί το ποσό των 10 εκτ. να μην είναι μεγάλο, αλλά είναι ζημιά και όχι κέρδος. Επιπλέον, η κ. Γεωργιάδου δεν έκανε και τίποτα ιδιαίτερο με δεδομένο ότι η τράπεζα ουσιαστικά μεταφέρθηκε στην ιδιοκτησία ξένων επενδυτών. Επόπτευσε αυτήν τη διαδικασία. Προφανώς, οι ξένοι επενδυτές ανέχτηκαν τον διορισμό του Χάρη για ένα διάστημα και τώρα προχωρούν παρακάτω. Αυτοί άλλωστε έχουν το πάνω χέρι. Όμως, ο διορισμός της κ. Ειρένας δεν φαινόταν να είναι απλά ένας ακόμα ρουσφετολογικός διορισμός – ήταν μέρος της προσπάθειας του Χάρη να δημιουργήσει ένα δικό του κύκλωμα στο τραπεζιτικό σύστημα. Ο άλλος ανάλογος διορισμός ήταν του κ. Χατζηγιάννη στον Συνεργατισμό. Φαίνεται να είχε φαντασιώσεις ο κ. Γεωργιάδης. Σε αυτό το πλαίσιο, η αποχώρηση της Ειρένας είναι μια σαφής ήττα για την απόπειρα κυκλώματος. Μπορεί η κίνηση να έγινε από την Ειρένα που είδε να  σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Χάρη, μπορεί και να έγινε γιατί φοβούνται [και η Ειρένα και ο Χάρης] μια επέκταση των ερευνών του Γενικού Ελεγκτή και προς εκείνη την κατεύθυνση. Όποια και να είναι η αιτία, η ξαφνική παραίτηση [χωρίς καν να το ξέρει η Κεντρική] μάλλον βεβιασμένη φάνηκε και σίγουρα όχι μέρος των ευρυτέρων σχεδίων του κ. Γεωργιάδη που περιορίζεται πια – και με μια εικόνα ρουσφετολόγου.

Είναι ή δεν είναι «ατιμωτικό» αδίκημα η ψευδής κατάθεση στοιχείων από υπουργό για την εμφανώς προστατευόμενή του;

Υπάρχει όμως και η μια ευρύτερη διάσταση: σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γενικού Ελεγκτή ο κ. Γεωργιάδης τον παραπλάνησε σκόπιμα. Αυτό δεν είναι αδίκημα; Η ψευδής πληροφόρηση ανεξάρτητου αξιωματούχου δεν συνιστά είδος ψευδορκίας;

Ο κ. Γεωργιάδης χωρίς ντροπή ισχυρίζονταν ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επέλεξε την κ. Σάβια, ενώ τελικά αποδείχτηκε ότι η ίδια [χρησιμοποιώντας το δημόσιο ρόλο/λειτούργημά της] επεδίωξε και πήρε την θέση. Βολεύτηκε με βάση τη θέση της,που αποτελεί από μόνο του άλλο πιθανό αδίκημα. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία ο πρόεδρος θα έπρεπε να είχε παύσει τον υπουργό από καιρό – και για το συγκεκριμένο και για άλλα ρουσφέτια. Αλλά η ευθιξία δεν ανθίζει ακριβώς αυτήν την περίοδο στο προεδρικό.
Και από ότι φαινεται από την επιστολη/ερευνα/πορισμα είναι κατ επαναληψη που συγκρινονται τα σχολια απαντησεις του Χαρη με τα ευρηματα – και καταρριπτονται κατά συρροην. Υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες παύσης υπουργού λόγω εξαπάτησης;

Το κόστος: η Ειρένα και η εικόνα του βολέματος

Όσο για την κ. Ειρένα ότι και να κάνει πια, θα την μείνει η εικόνα της ευνοούμενης του Χάρη. Το πιο λογικό, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω είναι ότι αποσύρθηκε για να μην γίνει στόχος στην περίοδο κρίσης και διερεύνησης των ρουσφετιών του Χάρη Γεωργιάδη. Αλλά ακόμα και αν υποθέσει κανείς ότι δημοσιοποιεί μια νέα επαγγελματική θέση, ποιός/α δεν θα υποπτευθεί ότι είναι ένα ακόμα βόλεμα από τον Χάρη; Μπορεί να είναι άδικο για την ίδια, αλλά η ίδια ταυτίστηκε με αυτήν την ιστορία των ευνοιοκρατικών διορισμών. Τώρα το πιο κάτω σχόλιο απλά είναι εκφραστικό του τι εικόνα φτιάχτηκε γύρω από αυτήν.

«Φεύγει η κα Ειρένα Γεωργιάδου… Δεν θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Ελληνικής… Όχι βέβαια γιατί… κατάφερε να αφήσει την Ελληνική με ζημιά 10,5 εκ. ευρώ. Όχι, όχι, όχι. Επειδή είχε υποσχεθεί στον εαυτό της ότι δεν θα παραμείνει γαντζωμένη στην καρέκλα του προέδρου μέχρι συνταξιοδότησης ή μέχρι να κανονίσει τα παιδιά της στην τράπεζα…
Θα μπορούσε να το κάνει η κυρία που μεταπήδησε (έτσι στο τσακ…) από τη θέση του συνεργάτη του κ. Χάρη Γεωργιάδη στη θέση της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης… Από κει η κα Ειρένα, με ακόμα ένα πηδηματάκι, βρέθηκε πρόεδρος της Ελληνικής.
Τώρα έχει, όπως λέει, μια άλλη επαγγελματική και προσωπική ευκαιρία. Εμείς να της ευχηθούμε τα καλύτερα χωρίς κακία… Μεγάλη η χάρη του αυτού που ανοίγει πόρτες και μάλιστα μεγάλες στις αγγέλισσες της Πινδάρου και στα παιδιά – αγγελάκια τους.
Ποιος είπε ότι είναι ανάγκη να μένεις γαντζωμένος σε ένα πόστο μέχρι να κανονίσεις τα παιδιά σου. Πηδηματάκι και τσακ η θέση! Επιστήμη!
Νίκη «
Η άνοδος και κωμική δημόσια αποκάλυψη του Χάρη Γεωργιάδη

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ο κ. Γεωργιάδης πέρασε από το ρόλο ενός ασήμαντου και μάλλον ήπιου αρχικά πολιτικού – σε μια μετεωρική άνοδο κατά την διάρκεια της οποίας ανάδειξε μια εντυπωσιακή ανωριμότητα, εμπάθεια και ανικανότητα κατανόησης του πως λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Η επιμονή του να μην καταλαβαίνει το σκάνδαλο με την Σάβια, θεωρώντας ότι η παρατυπία είναι απλώς μέρος της διαδικασίας, δείχνει ένα άτομο του οποίου η αντίληψη για την πολιτική και την αξιοκρατία δεν προχώρησε πέρα από το ρουσφέτι της δεκαετίας του 1960 η και παλαιοτέρων εποχών. Το ότι η πρώτη του κίνηση [όταν διορίστηκε αρχικά στο υπουργείο εργασίας] ήταν να συγκαλύψει μια παρατυπία στο οικογενειακό ξενοδοχείο ήταν εκφραστική. Ακολούθως, όταν διορίστηκε στο υπουργείο οικονομικών φαινόταν τόσο δουλοπρεπής απέναντι στην τρόικα που προκαλούσε και λύπηση/οίκτο σε ένα βαθμό. Αλλά η δουλοπρέπεια προς την τρόικα αναπληρωνόταν, ψυχολογικά, με μια αυξανόμενα ανόητη εσωτερική προβολή, που θύμιζε επιδειξιμανία. Λες και ήθελε να προβάλει μια εικόνα εξουσίας. Και ήταν και πάλι κωμική εικόνα, αφού συνοδευόταν με τη δουλοπρεπή εικόνα στο εξωτερικό – και το γεγονός ότι τα ρουσφέτια του Χάρη γίνονταν τόσο δημόσια [προφανώς, ανάγκη ψυχολογικής αναπλήρωσης οδηγούσε σε ένα είδος παναϋρκωτικη επιδειξιομανίας]… Και σε εκείνο το πλαίσιο φάνηκε να προσπαθεί να φτιάξει και ένα δικό του δίκτυο στις τράπεζες [Ελληνική και Συνεργατισμό]..

Ο Χάρης γνώρισε την ήττα στις βουλευτικές. Η Σάβια ήταν η προστατευόμενη του [ή ο ίδιος η προέκτασή της – η σχέση του με τις γυναίκες που ευνοεί ή εξυπηρετεί [Ντέλια, Ειρένα, Σάβια] είναι παράδοξη και ζήτημα που δεν μας αφορά εδώ] δεν εκλέγηκε, παρά την πολυδάπανη προεκλογική – και την προσωπική παρέμβαση του Χάρη… Ξαφνικά, ο Γεωργιάδης βρέθηκε μπροστά στο γεγονός ότι παρά τους μικρομεγαλισμούς του, το πραγματικό του εκτόπισμα ήταν μικρό. Όμως, ακριβώς λόγω της ανώριμης στάσης του, δεν πήρε το μήνυμα. Και επέμενε. Αφού οι ψηφοφόροι τον απέρριψαν και αυτόν και την Σάβια, ο Χάρης θα αποδείκνυε ότι μπορούσε να την βολέψει. Και μάλιστα και με επιδόματα που θα κάλυπταν τα προεκλογικά της έξοδα. Όμως, ο Γενικός Ελεγκτής είχε ήδη καταγράψει την παρατυπία με την οικογενειακό ξενοδοχείο, έστω και αν στο τότε κλίμα πέρασε χωρίς ιδιαίτερα σχόλια. Όμως, στην περίπτωση της Σάβιας ήταν χοντρό – αλλά και το κλίμα διαφορετικό. Και ο Γεωργιάδης πήγε να το παίξει και λίγο Χάσικος πριν αποφασίσει να παραιτηθεί. Να πουλήσει ειρωνεία, να εμφανιστεί ότι δεν θα υπακούσει κλπ. Η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα που του υπέδειξε ότι δεν ήταν σοβαρή η στάση του φάνηκε να τον αφήνει σύξυλο. Ξαφνικά, φάνηκε ότι άρχισε να καταλαβαίνει ότι ήταν εκτεθειμένος – ήδη ακόμα και αυτοί που τον συγκάλυπταν άρχισαν να κρατούν αποστάσεις…

Οπότε, ίσως να μην ήταν και τυχαίες οι παραιτήσεις των «ημέτερων»..





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

· Βοηθώντας τον Αριστο Μιχαηλίδη να μάθει νάκκον την ιστορία του Γρίβα με τεκμήρια του ίδιου..

Ποιούς παρακολουθούσε η ΚΥΠ; Οι δημοσιογράφοι μάλλον είναι αρκετά πειθήνιοι ή φοβισμένοι ακόμα να ζητήσουν τη δημοσιοποίηση της λίστας αυτών που παρακολουθούσε η ΚΥΠ, αλλά ο χώρος των ακτιβιστών/τριων, που σίγουρα ήταν στόχος και με βάση την ειδικότητα της εταιρείας, είναι πολίτες που μπορούν να το απαιτούν

· Μια ακόμα χαριτωμένη «σύμπτωση» - απαλλαγή για τις μίζες του ΣΑΠΑ από συναγερμικο δίκτυο;