Η ουσια παραμενει - η κυβερνηση παραβιασε την νομοθεσια για να διορισει η ιδια επιτροπη που ενδεχομενως [και οπως αποδειχθηκε] θα την βολευε. Αν ο υπουργος δεν παραιτειται τοτε την ευθυνη για την παρανομια την εχει συνολικα η κυβερνηση και ιδιαιτερα οσα μελη της θα ηταν υπο διερευνηση. Τωρα γιατι αγχωνονται μερικοι στα ΜΜΕ ειναι μια επισης ενδιαφερουσα ιστορια

Σε μια προσπαθεια να απαντησει στις δηλωσεις του γενικου εισαγγελεα οτι δεν ειχε εμπλοκη στον διορισμο της επιτροπης και ουτε εκανε σχετικη γνωματευση, ο κ. Ι. Νικολαου και το επικοινωνιακο επιτελειο στο προεδρικο κατεφυγαν σε προσπαθειες μετατοπισης της εμφασης.
Ο Πολιτης κρατησε και καπως τα προσχηματα θεωρωντας μαλλον δεδομενο γεγονος την παρανομια [το επαιξε αποστασεις οτι οι μεν της κυβερνησης ξεχασαν τι νομο εκαναν και οι αντιπολιτευομενοι οτι ειχαν διαφωνιες], ενω το αγχος για την παρανομια [που συμπεριλαμβανει και τον κ. Πικη] φαινηκε παραδοξως να ειναι μεγαλυτερο στον Φιλελευθερο που ειχε το παραπλανητικο πρωτοσελιδο οτι ο διορισμος εγινε με "υπογραφη γενικου εισαγγελεα".
Μια ακομα θλιβερη στιγμη για την δημοσιογραφια της χειραγωγησης: Οπως φαινεται και στο κειμενο, η κυβερνηση αποφασισε μονη της για τους διορισμους και μετα, εστειλε στο γενικο εισαγγελεα το διαταγμα, στο οποιο ο κ. Κληριδης εκανε μερικες διορθωσεις διατυπωσης και το εστειλε στο τυπογραφειο. Οι παρεμβασεις του γενικου εισαγγελεα ηταν
"...απλες διατυπωσεις που αποτελουν συνηθη πρακτικη". [φιλελευθερος, σελ. 1, 31/8/2013]
Δηλαδη το υπουργικο αποφασισε και εστειλε την αποφαση στον γενικο εισαγγελεα να την μεταφερει, στο τυπογραφειο.Ομως στην συγκεκριμενη περιτπωση δεν ηταν θεμα "συνηθους πρακτικης" αφου η επιτροπη θα διερευνουσε και την ιδια την κυβερνηση.

Την αποφαση για την επιλογη για τον διορισμο των 3 μελων της επιτροπης, επρεπε να την παρει ο γενικος εισαγγελεας. Ο γενικος εισαγγελεας παρακαμφηκε - και αυτο που δημοσιευεται διευρυνει το σκανδαλο - αντι να επιλεξει τα ατομα, απλα τον περιορισαν σε ρολο μεταφορεα εντολων και το πρωτοσελιδο του φιλελευθερου δεν καταλαβαινει την διαφορα;
Η μηπως μερικοι προσφερουν πια τοσο κραυγαλεα συγκαλυψη;
Το ερωτημα ειναι γιατι;
Η απλη συγκριση ειναι σαφης: την παρασκευη ο φιλελελευθερος ειχε την ειδηση για την διαψευση του γενικου εισαγγελεα οτι ειχε γινει διαβουλευση η δοθηκε γνωματευση, στην σελιδα 4. Το Σαββατο ομως η προσπαθεια συγκαλυψης της παρανομιας του υπουργου δικαιοσυνης ειχε και πρωτοσελιδο τιτλο.
Ειναι σαφης η μεροληπτικη προβολη.
Και τετοια κολπα δεν γινονται τυχαια - οπως και οι αναλογοι παραπλανητικοι τιτλοι.

 Η ουσια ειναι ποιοι επελεξαν τα μελη της επιτροπης και ποιοι καθορισαν την εμφαση και την εστιαση της - η νομικη παρανομια ειναι η τεκμηριωση της μεροληπτικης στασης
Λεει λ.χ. ο κ. Μιχαηλιδης του Φιλελευθερου οτι το θεμα δεν ειναι η ουσια.
Ποιος επελεξε να κανει τους διορισμους ειναι η ουσια - και για νομικους-συνταγματικους λογους αλλα και για λογους ισονομιας και μη μεροληπτικης συμπεριφορας.
Νομικα παραβιαστηκε ξεκαθαρα ενας νομος. Αν δεν προκειται να τηρουνται οι νομοι, τοτε ολες οι αποφασεις δικαστηριων οι οποιες βασιζονται σε διαδικαστικα θεματα ειναι ακυρες. Και ο συμπεθερος του κ. Κραμβη, ο κ. Πολυβιου, εκανε καριερα στις διαδικαστικες αποφασεις. Εκτος βεβαια εαν οι αποφασεις για τις μεγαλες επιχειρησεις οπως οι εταιρειες πετρελαιοειδων, και τις τραπεζες, ειναι διαφορετικες απο τις αποφασεις για ολους του υπολοιπους. Το συνταγμα ειναι σαφες οτι ολοι οι πολιτες ειναι ισοι απεναντι στον νομο - αν καποιοι παραβιασουν τον νομο τοτε ειναι ενοχοι και οι οποιες πραξεις τους ειναι επισης παρανομες. Εδω αθωωθηκαν αστυνομικοι ενω υπηρχε σχετικο βιντεο, για διαδικαστικους λογους. Αρα;
Το θεμα ειναι νευραλγικο οσο αφορα την ιδια την συνεπεια του νομου.

Η προσπαθεια συγκαλυψης οπως γραψαμε και χθες παιρνει και την μορφη της ρητορικης οτι οι τεως δικαστες μπορει να διοριστηκαν με παρανομο τροπο αλλα..
Αυτο ειναι η ουσια ομως - αν επελεγε το σωμα καποιος αλλος, προφανως θα ηταν διαφορερικα ατομα. Και τα δεδομενα ειναι ξεκαθαρα πια αφου ειδαμε την πορεια της επιτροπης απο το περασμενο Απριλιο. Ο ενας απο τους 3 που διοριστηκαν αρχικα, ο κ. Κωνσταντινιδης, παραιτηθηκε για λογους "υγειας", ανκαι κοιταζονωτας προς τα πισω μπορει να πει καποιος οτι καταλαβαινε απο τοτε οτι το σκηνικο ηταν στημενο και αρα συμεπριφερθηκε εντιμα. Ο κ. Καλλης παραιτηθηκε ενω ο κ. Κραμβης δεν παραιτηθηκε για τον ιδιο ακριβως λογο - την σχεση τους με δικηγορικα γραφεια τα οποια εμπλεκονται στην υπο διερευνηση υποθεση. Οσο για τον κ. Πικη το οτι παιρνει αποφασεις με βαση τις προσωπικες του αποψεις, συναισθηματα η εμπαθειες, ειναι σαφες απο την υποθεση με τον κ. Αλεκο Κωνστανιτνιδη. Αν μπορει καποιος να δικαιολογησει την αφαιρεση του δικαιωματος σε εφεση να το κανει. Διαφορετικα η επιλογη του κ. Πικη μπορει να εγινε ακριβως για αυτο - γνωριζωντας τις συναισθηματικες του ταυτισεις και εμπαθειες, και την ταση του για επιβολη, να επιλεγηκε συνειδητα.
Το οτι ολοι περιμεναν να ακουσουν εστω μια λογικη διερευνηση του θεματος των εκροων κεφαλαιων που εμπλεκουν και τον συμπεθερο του προεδρου, και ο κ. Πικης το αφαιρεσε, δεν ειναι ενα υποπτο τεκμηριο για πιθανη προσυννενοηση;
Και αγιος να ηταν ο κ. Πικης, σε εκεινο το σημειο,εκανε σκοπιμα συγκαλυψη.
Η ουσια ειναι οτι η επιτροπη ηταν απο ην αρχη υποπτη οτι διοριστηκε για να εξυπηρετησει την νυν κυβενρηση. Και το οτι ο διορισμος της εγινε με παρανομο τροπο το επιβεβαιωνει.
Διαφορετικα γιατι δεν ειπαν στον κ. Κληριδη να κανει τον διορισμο;
Τι φοβοντουσαν;

Οταν προκειται να επιλεγουν ενορκοι, γινεται μια προσπαθεια να ειναι αμεροληπτοι - εδω εγινε το αντιθετο: η επιλογη φανηκε να εχει στοχο να ελεγχει η κυβερνηση πληρως την επιλογη. Αν αυτο θιγει οσους αποδεχτηκαν και εμειναν στην επιτροπη, ειναι δικο τους προβλημα. Οι κ. Κωνσταντινιδης και Ξιουρος [απο τους εμπειρογνωμονες] παραιτηθηκαν, ενω το ιδιο εκανε και ο κ. Καλλης αλλα μετα απο πιεση λογω της συγκρουσης συμεφεροντων. Αλλοι δεν το εκαναν. Επειδη δεν το εβλεπαν δεν σημαινει οτι δεν υπαρχει - και η παρανομια και η πιθανη διαπλοκη.
Το τελος ηταν αλλωστε αποκαλυπτικο.

Αφου επιμενει ο κ. Μιχαηλιδης, τοτε να ονομαζουμε τον κ. Πικη "παττιχαρη";....ας το πει και στον Πιν να μην χτυπιεται μονος του πρωτοσελιδα - η "αλλο ειναι χρυσε μου η κυβερνηση και αλλο η Κυπρος"
Ο κ. Α. Μιχαηλιδης σχολιασε σημερα και το οτι η αναφορα σε  "παττιχαρηδες" ειναι μειωτικη για το συγμκεκριμενο επαγγελμα. Δεν ηταν ιδιαιτερα πειστικος αλλα αφου ο επικεφαλης της επιχειρησης του, δεν ενοχληθηκε, ας δεχτουμε τον ορο σε συγκεκριμενες περιπτωσεις. Ας πουμε λοιπον οτι στα πλαισια μιας παραδοσιακης αντιληψης του παζαρκου, "πατιχχαρης" ειναι αυτος που πουλα φαινομενικα δροσερα φρουτα τα οποια ομως μπορει να φαινονται ωραια και μεγαλα στο εξωτερικο, αλλα να μην ειναι στο εσωτερικο. Ετσι λοιπον μπορουμε απο εδω και περα να ονομαζουμε τον κ. Πικη πατιχαρη-συμφωνα με τον κ. Μιχαηλιδη. Το εγραψε και χθες.
Θα ηταν λοιπον καλα να εξηγησει ο διευθυντης συνταξης οτι ο ορος αφορα και τον κ. Πικη, στον πρωτοσελιδο σκιτσογραφο τον Πιν, που εχει πια αφοσιωθει να υπερασπιζεται την λογοκρισια Πικη. Ετσι ενω την ημερα της εμφανισης του κ. Αναστασιαδη στην επιτροπη ο κ. Πιν εθεσε σαν θεμα το συμπεθερο, τις επομενες μερες επαθε μπλοκαρισμα ο καημενος, ξεχασε τον συμπεθερο εντελως.
Σημερα ειναι απολαυστικος - τα εχει με τον κ. Μαρκιδη [διοτι αποκαλυψε και το προβλημα της [παρανομιας της επιτροπης αλλα και τον ενδεχομενο παρανομο διορισμο της επιτροπου μεταρρυθμισης] και ετσι ταυτιζει την κυβερνηση που κανει τους διορισμους, με την Κυπρο.
Τοση προθυμια εξυπηρετησης πια;
Ετσι ειναι κ. Πικη - που πηγες να τα βαλεις με τον Α. Κωνσταντινιδη; Σου αφησε την τατσα για παντα εκεινη η αποφαση και επιπλεον τωρα πια αντιμετωπιζεις και την υποψια οτι εξυπηρετεις αυτους που καποτε κατηγορουσες.
Ας διαλεγες τους Πιν.

Οσο για την διαπλοκη...μερικοι ισως να πρεπει να προσεχουν τις διατυπωσεις..
Και ενα μικρο σχολιο για τον κ. Βενιζελο που επισης ταυτιστηκε με την συγκαλυψη της παρανομιας - αλλα ισως για να μην φαινεται η εξωφθλαμη κομματικη γραμμη προσπαθει να κρατησει καποια προσχηματα. Ετσι σημερα το παιζει ουδετερος απο τους "νυν και τεως" και στο τελος ριχνει και κατι για την "διαπλοκη".
1. Αγαπητε κ. Βενιζελο σαν ενα ατομο που αναλωθηκατε για χρονια να γραφει επιχειρηματα για τους μεσολαβητες του ΟΗΕ οτι ειναι προκατελημενοι, να πιστεψουμε οτι τωρα ξαφνικα δεν βλεπετε οτι η παρανομια των διορισμων δημιουργει προκαταληψη στην επιτροπη; Φυσικα το βλεπεις..Αλλα το θεμα ειναι οτι πιαστηκε το ποδι του κ. Πικη που καποιοι θελουν να τον συγκαλυψουν.
2. Οταν αναφερεσαι στην "διαπλοκη" και οτι ο κοσμος πρεπει να αποστασιοποιηθει κλπ, μην ξεχνας οτι η μεγαλυτερη διαπλοκη εγινε αναμεσα στις τραπεζες και τα ΜΜΕ και την οποια μερικοι βολικοι "παττιχαρηδες" [κατα τον συναδελφο σας] αφησαν εκτος  διερευνησης. Εισαστε σιγουρος οτι θελετε να αντιληφθει ο κοσμος τι εγινε με την διαπλοκη - και τις συγκαλυψεις που προκαλεσε;
Αλλωστε μην ξεχνατε οτι η πιο κραυγαλεα υποθεση διαπλοκης αυτην την περιοδο ειναι του κ. Τσοχατζοπουλου, του "πατριωτικου Πασοκ" αν θυμαστε, και φυσικα ξερετε ποιου κομματος η ηγεσια εκανε δειπνα και συναντησεις για τον Ακη..Και ο κ. Πικης θα ξερει μαλλον δεν ειναι; Και αναλογα μπορει να πει καποιος και για τα αλλα κομματα του "ενδιαμεσου".
Αστε καλυτερα ...γιατι μετα πεφτουν και οι πωλησεις..

Υ.Γ. 1. Η επιθεση στην ΣΥΤΑ συνεχιζεται. Το οτι ο Τρυφωνιδης με την μικρη του συντεχνια, [η οποια υπερπροβαλεται απο ορισμενους διοτι προσφερει και αυτη θεαματικες υπηρεσιες] κατηγοειται οτι "κατακρατει παρανομα" οχημα του οργανισμου [και το χρησιμοποιει για ιδωτικους σκπους], δεν ηταν πρωτοσελιδο σημερα..
Μπα..Τι επαθε η ευθιξια; Και εδω δυο μετρα και δυο σταθμα;
Θα ανοιξουν και οι λογαριασμοι οσων φωναζουν τωρα σε καποια φαση οποτε θα μαθουμε και για τις επιλεκτικες ευαισθησιες μερικων.
Διοτι θα πρεπει να το θυμουνται οσοι ετοιμαζονται να φανε απο τον δημοσιο πλουτο, και οσοι τους κανουν πρωτοσελιδα πλατες, οτι οι μεγαλυτερες αποκαλυψεις γινονται απο αυτες τις διαδικασιες.
Και θα ειναι αναποφευκτες....

Υ.Γ.2.  Συρια: οταν η Δυση κατασκευαζε μυθους για μαζικη σφαγη, η πλειοψηφια των ΜΜΕ αλλα και μερικοι δικαστες ηταν βολικοι. Τουλαχιστον οι εγγλεζοι εμαθαν να αντιστεκονται. Κανονικα θα εγραφα για την Συρια αλλα και τα τοπικα θεαματα ειναι αντικατοπτρισμοι. Η δηλωση του Κερρυ οτι "φταιει η κυβερνηση της Συριας για χημικη επιθεση" χωρις να εχει τεκμηρια, και οτι ηταν τοσο πονηρη που κατεστρεψε τα τεκμηρια, τα λεει ολα. Τετοια καταντια της λογικης πια.
Αντιθετα η αποφαση του βρετανικου κοινοβουλιου να πει οχι στον Καμερον, ειναι μια εντυπωσιακη προοδος για την βρετανικη κοινωνια..
Ειχα δει προσφατα το φιλμ In the name of the father για το πως τα βρετανικα δικαστηρια κατασκευαζαν τις υποθεσεις για ιρλανδους καταδικους - και σκεφτηκα φυσικα και τους διορισμενους του Ιωνα. Αλλα προφανως οι εγγλεζοι κανουν καποια βηματα μπροστα.
Εδω μερικοι κανουν το 2012 νομους για να εφαμροζονται μονο στους αντιπαλους τους - και δυο εφημεριδες που θα ηθελαν να πουλουν την εικονα της ουδετεροτητας, προσπαθουν να συγκλαυψουν το σκανδαλο.

Υ.Γ. 3. Ιδου λοιπον που ειχε και κινητρο ο κ. Ιωνας να επιλεξει "δικους του". Στον φιλελευθερο σημερα υπαρχει ενα ενδιαφερον κειμενο για τους διορισμους των δικαστων. Δεν θα το διαβαζα αλλα μετα την αποκαλυψη της παρανομιας στον διορισμο και την ενδιαφερουσα σιωπη του κ. Πικη, ειπα να το διαβασω. Μαργαριταρια..
Ιδου αποσπασμα:
"Οταν διοριζετσι ενας δικαστης στο επαρχιακο Δικαστηριο το κριτηριο που θα πρεπει απο την αρχη να υπαρξει και ν' απαντηθει το ερωτημα: "Θα ειναι ικανος στο μελλον να διορισθει στο Ανωτατο Δικαστηριο;"
Αυτο δεν εγινε ποτε. Κριτηριο γενικα ηταν: "Ειναι καλο παιδι η εν καλη κορου και ειναι δικος μας." Ε. Βραχιμη, Υπαρχει κωλυμα οταν δεν υπαρχει κολλημα, φιλελευθερος 31 Αυγουστου.
Αν ετσι πανε και οι διακστες τοτε προφανως θα πρεπει να το εχουμε υπο οψιν.
Και ο κ. Ιωνας ειχε καθε κινητρο να μην εφαμροσει την νομοθεσια...
 
Υ.Γ. 4. Η δηλωση Π. Κληριδη - επειδη ο κ. Ιωνας καθε φορα που διοχετευει κατι στα ΜΜΕ νομιζει οτι ζει σε μια χωρα με μαζικη αμνησια, να του υπενθυμισουμε την δηλωση του γενικου εισαγγελεα η οπιοια ειναι τεκμηριο - και επιβεβαιωνεται και απο την διαρροη οτι σταλθηκε το διαταγμα στον κ. Π. Κληριδη για να το μεταφερει:
"Τετοια γνωματευση δεν υπαρχει, με την εννοια οτι δεν υπαρχει γραπτη γνωματευση, ουτε ειχε ζητηθει απο εμενα να γνωματευσω πριν απο την αποφαση για συσταση της επιτροπης...
Ειναι αληθεια οτι σε καποιο σταδιο πριν απο την εκδοση του σχετικου διαταγματος, ειχαμε αντιληφθει οτι ενδεχεται να υπαρχει καποιο προβλημα. Ηταν ομως ηδη ειλημμενη αποφαση για συσταση της ερευνητικης επιτροπης, οπως και για τα προσωπα που την απαρτιζαν."
Η αποφαση για τα μελη ειχε παρθει ηδη, λοιπον....και βολικα και για το πλαισιο..

Σχόλια

  1. Σε σχόλιο μου πριν λίγες μέρες σε ένα άλλο ιστότοπο, είχα κι εγώ υποστηρίξει ότι ο παράνομος τρόπος διορισμού της επιτροπής Πική δεν έγινε από λάθος όπως ίσως κάποιοι να πίστευαν, αλλά συνειδητά για να ελέγξουν το ποιά άτομα θα διοριστούν και να μην τα αφήσουν στην κρίση του Γ. Εισαγγελέα. Τώρα αυτό έχει πια αποκαλυφθεί. Προκύπτει μάλιστα ότι πιθανόν σκόπιμα να ενέπλεξαν με τον τρόπο που το έκαναν το Γενικό Εισαγγελέα, ακριβώς για να τον επικαλεστούν σε περίπτωση που η παρανομία αποκαλυπτόταν. Όχι ότι έτσι καθίσταται νόμιμος ο διορισμός – ούτε με σφαίρες – αλλά μέσω του πανίσχυρου μηχανισμού συγκάλυψης και συσκότισης που διαθέτουν, να προσπαθήσουν να συγχύσουν και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, όπως με επιτυχία έχουν κάνει πολλές φορές μέχρι σήμερα.
    Το πιο εκπληκτικό όμως απ’ όλα, ήταν η δήλωση του Ιωνά ότι έστω και παράνομος να είναι ο διορισμός, σημασία λέει έχουν αυτά που κατατέθηκαν στην επιτροπή. Για όσους μπορούν να αξιολογήσουν σωστά το βάρος μιας δημόσιας τοποθέτησης, η δήλωση αυτή, προερχόμενη από ένα Υπουργό, είναι απίστευτη. Και άλλο τόσο απίστευτο είναι το ότι πέρασε απαρατήρητη και ασχολίαστη.
    Τελικά η κατάσταση με τον Ιωνά αρχίζει να εξελίσσεται σε πολύ ενδιαφέρουσα. Όλα αυτά τα χρόνια, όντας στέλεχος του Δησυ και βουλευτης, το έπαιζε ελεύθερος σκοπευτής και από καθ΄ έδρας κριτής όποιου τα μικροπολιτικά συμφέροντα της παράταξης του το επέβαλλαν. Όλα αυτά βέβαια δεν προκαλούν φθορά. Τώρα όμως που για πρώτα φορά συμμετέχει στην εκτελεστική εξουσία, όπου ο καθένας βρίσκεται συνεχώς υπό κρίση, αρχίζει σιγά σιγά να ξεγυμνώνεται και να αποκαλύπτεται το ήθος και το ποιόν του. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, «αρχή άντρα δείκνυσι». Έστω και αν έχουν περάσει μόλις 6 μήνες που είναι υπουργός, έστω και με έναν πανίσχυρο μηχανισμό χειραγώγησης της κοινής γνώμης στην υπηρεσία της παράταξης του, έχει ήδη εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Η συνέχεια προβλέπεται πολύ ενδιαφέρουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και η σημερινη συνεντευξη του κ. Π. Κληριδη στον Πολιτη ειναι αποκαλυπτικη.
    Και σαφης.
    Και το οτι ο κυριακατικος Πολιτης την προβαλε πρωτοσελιδα ειναι μια επισης ενδιαφερουσα κινηση. Ισως του συντακτη της κυριακατικης εκδοσης. Αλλα ισως και να εκφραζει μια ευρυτερη συνειδητοποιηση.
    Θα επανελθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...