Για τον Λάμπρο .. τζαι την αποκρουστικήν εικόνα των προνομιούχων, των γόνων των οικογενειών από τζάκια (τζαι των φερέφωνων τους στα ΜΜΕ), που τα βάλουν μαζί του.


Για τον Λάμπρο .. τζαι την αποκρουστικήν εικόνα των προνομιούχων, των γόνων των οικογενειών από τζάκια (τζαι των φερέφωνων τους στα ΜΜΕ), που τα βάλουν μαζί του. George Iordanou
Διαβάζοντας όλες αυτές τις κριτικές που γράφτηκαν για την ομιλία του Λάμπρου Διονυσίου Lampros Dionysiou , πρωτεύσαντα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το πρώτο που σκέφτηκα είναι το διάσημο τραγούδι των Pulp, το Common People.
Όπου μια προνομιούχα φοιτήτρια θέλει, λέει, να βιώσει πως ζουν οι «απλοί» άνθρωποι, χωρίς φυσικά να αντιλαμβάνεται τα προνόμια της.
Με παρόμοιο τρόπο, οι προνομιούχοι της δικής μας κοινωνίας, τα έβαλαν με τον κ. Διονυσίου, μη αντιλαμβανόμενοι ότι το σαθρό σύστημα που δημιούργησαν ή συντηρούν έχει σκοτώσει την ελπίδα για όποιον δεν βρίσκεται στον κλειστό τους κύκλο.
You'll never live like common people
You'll never do what ever common people do
Never fail like common people
You'll never watch your life slide out of view 4
You will never understand
How it feels to live your life
With no meaning or control
And with nowhere left to go
Βρέθηκα στη θέση του Λάμπρου πριν κοντά μια δεκαετία. Αποφάσισα εν τέλει να επιστρέψω πίσω στην Κύπρο μετά από οκτώ χρόνια στην Αγγλία, για να καταλάβω ότι υπάρχουν δυο πραγματικότητες: εκείνη των γόνων των οικογενειών από τζάκια και των υπολοίπων.
Τα (συστημικά) εμπόδια που καλούνται να υπερβούν οι δεύτεροι είναι σχεδόν ανυπέρβλητα και μόνο λίγοι, λόγω κυρίως τύχης, έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και προοπτικές.
Εγώ ήμουν από τους (πολύ) τυχερούς. Χαμηλώστε λοιπόν το δάκτυλο, δείτε λίγο τον εαυτό σας και τα προνόμια σας στον καθρέφτη, και σταματήστε τις υποδείξεις σε ένα παιδί που προσπαθεί και δικαιούται να βρει την ευτυχία του.

Και αν βγαίνει και λίγη υπεροψία, ας είναι. Εκείνοι που προσπαθούν και πετυχαίνουν κάτι σε αυτό το πλαίσιο, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, δικαιούνται να νιώθουν περήφανοι, έστω αν σας κάνει να νιώθετε άβολα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Βοηθώντας τον Αριστο Μιχαηλίδη να μάθει νάκκον την ιστορία του Γρίβα με τεκμήρια του ίδιου..

Η ένοπλη παλαιστινιακή αντίσταση στην αποικιακή ασυδοσία του ισραηλίτικου κράτους..