Η παγκόσμια πολιτική – ή η οικονομική βάση της πολιτικής...


Η παγκόσμια πολιτική – ή η οικονομική βάση της πολιτικής...

Οι ΗΠΑ στα μέσα του 20ου αιώνα συμμάχησαν άτυπα με την ΕΣΣΔ [που υποστήριζε ενεργητικά τα αντι-αποικιακά κινήματα] για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας τζαι να  αναλάβουν οι ίδιες τον έλεγχο των διεθνών ροών κεφαλαίου, πρώτο υλών κοκ στον δυτικο κοσμο..

Το συγκεκριμένο καθεστώς περιλάμβανε τζαι επεμβάσεις [όπως επί αποικιοκρατίας] αλλά πιο συχνά πραξικοπήματα, τζαι κυρώσεις/εμπάργκο σε ανυπόταχτες χώρες..

Η αμερικανική ηγεμονία άρκεψε να μπαίνει σε ένα είδος κρίσης [με την άνοδο της τότε δυτικής Γερμανίας τζαι της Ιαπωνίας την δεκαετία του 1970] αλλά, χάρις τζαι στο Γκορμπατσωφικό χαρακίρι της ΕΣΣΔ, οι ΗΠΑ παράμειναν ηγεμονικές μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα. Αλλά οι αντιφάσεις [ο ισλαμισμός που στήριξαν ο ΗΠΑ έφερε την 11 Σεπτεμβρίου, το Ιράκ αποδείχτηκε φιάσκο, η εσωτερική οικονομική κατάσταση έκαμεν implode το 2007- 08] ανοιξαν τον δρόμο σε νέες μορφές του διεθνούς συστήματος. Τζαι στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ο Τραμπισμός ανάδειξε τζαι τις βαθκιές γραμμές αντιπαράθεσης – πολιτιστικά, αλλά τζαι οικονομικά/ταξικά στις ΗΠΑ..

Χάρτης για την ισχύ των εμπορικών σχέσεων που ανέπτυξαν ΗΠΑ και Κίνα την τελευταία εικοσαετία – σαφως η Κινα κερδιζει

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...