Τζαι Κυπριακές Ιστορικές Μνήμες αντίστασης: Τα παιδια του Ρε Αλέξη στον 20ο αιώνα..


 Τζαι Κυπριακές Ιστορικές Μνήμες αντίστασης: Τα παιδια του Ρε Αλέξη στον 20ο αιώνα..

Αυτοί που αρνήθηκαν να υποκύψουν στους τραμπουκισμούς των μασκοφόρων. Τζαι έγιναν  τα διαχρονικά σύμβολα της αριστεράς τζαι των δυο κοινοτήτων.

Γιατι προτίμησαν να πεθάνουν στα πόδια τους παρα να ζουν γονατιστοί..

Γιατι αρνήθηκαν τον εθνικοφρων αυταρχισμό τζαι υπερασπίστηκαν την Δημοκρατία, στους συλλόγους, στα συνδικάτα..

Γιατι αρνήθηκαν να δεχτούν την διχοτόμηση...

Tasos Costeas

Η διπλή δολοφονία από την ακροδεξιά μερίδα της ΕΟΚΑ και την ΤΜΤ. Σαν σήμερα 29 Μαΐου το 1958 δολοφονήθηκαν απο την ακροδεξιά ο Παναγιώτης Στυλιανού στην Αχεριτου και ο Αχμετ Γιαγχιά στην Λευκωσία. Η ακροδεξιά είχε κοινούς στόχους και ο τρόπος επιβολης τους,ήταν η βία και η τρομοκρατία. Άνθρωποι χωρίς κοινωνικό υπόβαθρο, τυφλωμένοι από τον εθνικιστικό φανατισμό της μιας και της άλλης πλευράς, είχαν εύκολα μετατραπεί σε αδίστακτους δολοφόνους. Ο Τουρκοκύπριος Αχμέτ Γιαγχιά δολοφονήθηκε καθώς έβγαινε από το μαγαζί του. Ήταν υποστηρικτής της κοινής συμβίωσης και της ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπριων.

Μαζί με την άνανδρη δολοφονία του Σάββα Μένοικου, που διαπράχθηκε στο Λευκόνοικο λίγες μέρες προηγουμένως, ο θάνατος του Στυλιανού ,είναι ότι πιο βάρβαρο διέπραξε η ΕΟΚΑ και ο Γρίβας. Οταν ο Στυλιανού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, τα μέλη του σώματος του ήταν σχεδόν διαμελιμένα. Οι δολοφόνοι τον κτύπησαν με ρόπαλα πάνω στα οποία ήταν καρφωμένες μεγάλες απόντες (πρόκες).

Αυτές ήταν οι τελευταίες δολοφονίες του ματωμένου Μαϊου του 1958. Μέσα σ' αυτό το κλίμα οι Άγγλοι πρότεινα το σχέδιο Μακμίλαν που προνμουσε περίπου την διχοτόμηση της Κύπρου. ένοπλος αγώνας είχε οριστικά χρεωκοπήσει. Ο μόνος που δεν το έβλεπε, ήταν η ακροδεξιά και Γρίβας.

Πέντε χρόνια μετά, οι Άγγλοι που υποτίθεται είχαν νικηθεί, επανήλθαν ως ειρηνοποιοί μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων κοινοτήτων. Το αργότερο με το πραξικόπημα και την εισβολή, αποδεικτηκε ότι η ένοπλη επιλογή επέφερε πολύ περισσότερα κακά στον τόπο από ότι καλά, και πως η πολιτική που υποστήριζαν οι δύο απλοί άνθρωποι, Στυλιανού και Γιαγχιά, ήταν η σωστή, για αυτό και στο τέλος της ιστορίας, ειναι οι πραγματικοί ήρωες της πατρίδας μας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...