Η αντιπαράθεση σε διεθνές επίπεδο: Δυο ψηφίσματα στον ΟΗΕ

Η κίνηση της Ρωσίας να επέμβει στην Ουκρανία μετά από ατέρμονες αναβολές για διασφάλιση ότι το ΝΑΤΟ τζαι οι αμερικανικές βάσεις εν θα εμφανιστούν στα σύνορα της Ρωσίας, τζαι τις επίσης ατέρμονες αναβολές για εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ τζαι τερματισμό των βομβαριδισμών των αυτόνομων περιοχών του Ντονμπάς, έθεσε ένα διπλό ζήτημα στην διεθνή κοινότητα:

1.    Το ένα αφορουσε το ότι η Δυση [το τέως αποικιακό κέντρο] τζα ιδιαίτερα οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να συμπεριφέρονται στην μεταψυχροπολεμική περίοδο, όπως τους εσύμφερε αγνοώντας τον υπόλοιπο πλανήτη. Άρα η Ρωσία έβαλε ένα όριο από την δική της οπτική γωνία. Αναπόφευκτα με βάση την εμπειρία οι παραπάνω χώρες εκτός Δύσης είχαν σαφώς αρνητική εικόνα/ εμπειρία από δυτικές επεμβάσεις.

2.    Από την άλλη η ρωσική επέμβαση φαινόταν [οι ρώσοι, όμως, υποστήριζαν ότι δεν είχαν στοχο την κυριαρχία της Ουκρανίας] να παραβίαζε την αρχή της κυριαρχίας/sovereignty, στην οποία βασίζεται ο ΟΗΕ τζαι την οποία επικαλούνται διάφορες χώρες. Αλλά εν επίσης σαφές ότι η ευαισθησία εν επιλεκτική. Η ασυδοσία του Ισραήλ, ας πούμε, είναι κραυγαλέα.

Με φόντο αυτές τις δύο διαστάσεις, οι δυτικοί εξαπέλυσαν μια εκστρατεία υστερίας για να αποδείξουν ότι η Ρωσία ήταν απομονωμένη. Το κέντρο βάρους σε αυτό το πλαίσιο έπεσε σε διεθνείς οργανισμούς για τον αθλητισμό [πόσο πιο ντροπιαστικό μπορεί  να είναι να αποκλείσεις την ομάδα των παραπληγικών από ολυμπιακούς αγώνες;..Αλλά η υστερία δεν βοηθά στην στρατηγική σκέψη] τζαι εφτάσαν μέχρι τον ΟΗΕ... Στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, οπότε κατέφυγαν στην Γενική Συνέλευση.. Αυτή την Συνέλευση την οποία οι ΗΠΑ τζιαι το προστατευόμενο κράτος του Ισραήλ γράφουν συνήθως στα παλιά τους τα παπούτσια... Τώρα όμως οι ΗΠΑ πήγαν για να πάρουν ψήφισμα. Κέρδισαν ένα ψήφισμα, όπως θα αναμενόταν με βάση το ζήτημα της κυριαρχίας, αλλά το ένα τέταρτο σχεδόν είτε δεν ψήφισε, είτε ψήφισε εναντίον, είτε δεν συμμετείχε... Τζαι άμα το δούμε πληθυσμιακά, μάλλον ήταν πλειοψηφικό το μπλοκ της αποχής.. Το μπλοκ, δηλαδή, που δεν στήριξε την αμερικανική θέση – τζιαι που είδε τζιαι κάπως θετικά τη ρωσική θέση για την ασυδοσία της Δύσης....

Αν μάλιστα συγκρίνουμε τα ψηφίσματα για την καταδίκη του ναζισμού [το οποίο προώθησε η Ρωσία με εστίαση στο καθεστώς του Κιέβου τζιαι την ανοχή στήριξη στους νεοναζί από το 2014] τότε εμφανώς η ρωσική θέση είχε συντριπτική αποδοχή – μόνο οι ΗΠΑ τζιαι οι Ουκρανία ψήφισαν εναντίον, τζιαι αποχή εκάμαν οι ευρωπαίοι, οι καναδοί τζιαι οι αυστραλοί... το δυτικό κλαμπ.... Αντίθετα, στο ψήφισμα για τη ρωσική επέμβαση υπέρ της ρωσικής θέσης ψήφισαν 5 χώρες, τζιαι 35 απείχαν καλύπτοντας ουσιαστικά την Ασία, μαζί με τα πληθυσμιακά μεγαθήρια Κίνα τζιαι Ινδία, αλλά τζιαι ολόκληρη την κεντρική Ασία [ η ψήφος του Αφγανιστά υπέρ των αμερικανών είσιεν να κάμει με το ότι ψήφισαν οι εκπρόσωποι του προηγούμενου καθεστώτος – οι φιλοαμερικανοί δηλαδή. Οι ταλεμπάν δήλωσαν αποχή.] Στην Αφρική το σκηνικό φαίνεται μοιρασμένο – σημάδι ότι η νεοαποικιοκρατία δεν πείθει... τζιαι στη Λατινική Αμερική υπήρχαν 3 αποχές τζιαι μια μη συμμετοχή..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...