Οι πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία σε σύγκριση με την αμερικανική επίθεση στο Ιράκ: διαφορετική στρατηγική τζαι στόχοι...


Η ρωσική επίθεση δεν φαίνεται να είσιεν στόχο την θεαματική νίκη όπως οι αμερικανοί το 2003 στο Ιράκ. Γενικά, οι αμερικανοί στις εκστρατείες τους εβασίζουνταν στην επικοινωνιακή εικόνα. Ο έλεγχος των τηλεοράσεων εδίαν τους ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο να διαμορφώνουν την εικόνα για το εσωτερικό τους κοινό αλλά τζαι παγκόσμια. Έτσι οι αμερικανοί βομβάρδιζαν τζαι στο CNN επροβάλαν την ικανότητα της αμερικάνικης στρατιωτικής τεχνολογίας ή φτηνές λαφαζανιές όπως με τον κορμοράνο. Οι Ρώσοι βέβαια, σε αντίθεση με τους ιρακινούς έχουν ΜΜΕ τζαι μάλιστα προφανώς πολλά πειστικά που υπονομεύουν, δηλαδή, την δυτική απολυταρχική προπαγάνδα. Για αυτό εσιασάραν να τα λογοκρίνουν οι δυτικοί.

Αλλά εν τζαι η στρατηγική των Ρώσων διαφορετική. Οι Ρώσοι εν φαίνεται να είχαν την εμμονή να πέτυχουν κάτι θεαματικό άμεσα για να πουλήσουν θέαμα – όπως οι αμερικανοί που εβουρούσαν να φτάσουν στην Βαγδάτη, τζαι είχαν μαζί τους έτοιμα δημοσιογραφικά δίκτυα για να κατασκευάσουν το θέαμα της πτώσης του αγάλματος του Σαντάμ, τζαι μετά την ανακήρυξη «νίκης» από τον Μπους σε ένα πλοίο.

Αντίθετα, η στρατηγική των Ρώσων φαίνεται να βασίζεται στην εμπέδωση – όπως τζαι στην Συρία. Δηλαδή, την κατάληψη στρατηγικών χώρων, τζαι στην σταδιακή προέλαση. Η ρωσική κίνηση βασικά εξασφαλίζει τα σύνορα τζαι προχωρεί προς το εσωτερικό με στρατηγικές κινήσεις παρά με γλήορα θεάματα. Έτσι στην πρώτη φάση καταλήφθηκε το Τσέρνομπιλ. Μετά η εστίαση ήρτεν που τον νότο με την κατάληψη του φράγματος που εμπόδιζε το νερό να πάει στην Κριμαία. Ο στρατός πλησίαζε το Κίεβο τζαι το Χάρκοβο αλλά σταδιακά τζαι διερευνητικά. Ταυτόχρονα, οι πολιτοφύλακες από τις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς αρκέψαν να περνούν στην αντεπίθεση, τζαι σε κάποια φάση ανακοινώθηκε ότι ολόκληρη η παραλία της Αζοφικής θάλασσας ελέγχεται από την πολιτοφυλακή τζαι τον ρωσικό στρατό από την Κριμαία τον οποίο συνάντησε έξω από την Μαριούπολη. Η επόμενη κίνηση αφορούσε την κατάληψη του πιο μεγάλου [σε λειτουργία] πυρηνικού σταθμού στο νότο, ενώ ο ρωσικός στρατός ανάλαβε την διοίκηση της πόλης Χερσόν δίπλα που το φράγμα. Τζαι τωρα ουσιαστικά πολιορκείται η Μαριούπολη τζαι τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται να μπήκαν τζαι στο Χάρκοβο βόρεια. Ο λόγος που οι Ρώσοι επέμεναν σαν πρώτο μέτρο κοινής αποδοχής στην δημιουργία διάδρομων για να φύγουν οι άμαχοι, είναι ακριβώς ότι οι νεοναζί του τάγματος Αζόφ στην Μαριούπολη, αλλά τζαι ομάδες εθνικιστών στο Χάρκοβο χρησιμοποιούν πολίτες σαν ασπίδες..

Οι αμερικανοί όταν κατέλαβαν την Βαγδάτη διορισαν ένα δικό τους κυβερνήτη – πιο αποικιακό σύνδρομο δύσκολα βρίσκεις. Οι Ρώσοι αντίθετα φαίνεται να επενδύουν στις πολιτοφυλακές του Ντονμπάς, αλλά τζαι σε μελλοντικές μορφές ουκρανικής αυτοδιοίκησης... Για αυτό τζαι η επιφυλακτικότητα τους ενδεχομένως να προχωρήσουν άμεσα σε ένα πόλεμο με μαζικό βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών... Οι Ρώσοι μάλλον θέλουν ενα γείτονα που θα σέβεται τις ευαισθησίες τους, τζαι εν θαn ρατσιστικός απέναντι σε ομόγλωσσους κλπ, ενώ οι αμερικανοί μάλλον ήθελαν [όπως το ελαλούσαν άλλωστε] να διοικήσουν ένα κράτος, τζαι να το «κατασκευάσουν σαν έθνος» [nation building] όπως βόλευε τις ΗΠΑ... ένα κράτος ευρωπαίων εποίκων ήθελε να κατασκευάσει ένα νεοαποικιακό κράτος για τους ιθαγενείς της Μεσοποτάμιας. Η ύβρις ήταν σαφής. Αλλά οι αμερικανοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν..


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...