• Η αναπόφευκτη επιστροφή της Ρωσίας σαν παγκόσμιας δύναμης τζαι περιφερειακού παράγοντα την Ευρασία


Καθώς οι δυτικοί προσπαθούσαν να φτιάξουν ένα νέο, αποικιακό ουσιαστικά, πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσαν να παρεμβαίνουν όπου και όποτε ήθελαν, από το 1991 μέχρι το 2011, άρχισε αναπόφευκτα να διαμορφώνεται πια ένας νέος αντίπαλος από την Ευρασία. Δεν ήταν η ΕΣΣΔ που προσπαθούσε, τουλάχιστον, να νομιμοποιήσει ιδεολογικά τις διεθνείς σχέσεις της.
Η Ρωσική ομοσπονδία δεν ήταν ότι απέμεινε όταν οι άλλοι εγκατέλειψαν την ΕΣΣΔ. Αντίθετα, ήταν μερίδα του ρωσικού κράτους [με συμβολική μορφή τον Γιέλτσιν] που εγκατέλειψε την ΕΣΣΔ. Με τις ευλογίες τζαι την στήριξη της Δύσης. 

Μετά την περίοδο της αμερικάνικης αποικιοκρατίας στην Ρωσία, ανάμεσα στο 1991-1999, με το καθεστώς Γιέλτσιν, η αντίδραση ήταν σαρωτική. Με απεργίες, διαδηλώσεις κοκ – σε βαθμό που οι αμερικανοί έστειλαν ειδικούς για να αποτρέψουν την νίκη των κομμουνιστών στις προεδρικές εκλογές του 1996 [τις οποίες μάλλον έχασε ο Γιέλτσιν αλλά όπως τζαι με τον βομβαρδισμό του κοινοβουλίου, το θέμα της εκλογικής απάτης έππεσε τα μαλακά από την εξουσία τζαι φυσικά την Δύση].. 

Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώθηκε, τζαι το οποίο εκφράστηκε με την πρωθυπουργία Πριμακώφ, τζαι μετά με την άνοδο του Πούτιν μετά την Γιουγκοσλαβική κρίση του 1999, το θέμα δεν ήταν ο Πούτιν σαν άτομο, αλλά η επιστροφή της Ρωσίας σαν παγκόσμιας δύναμης. Κάτι αναπόφευκτο για μια τόσο μεγάλη χώρα με τόσες πηγές πλούτου, ένα μορφωμένο πληθυσμό τζαι πυρηνικά όπλα κοκ από την ΕΣΣΔ. Η νέα Ρωσία εμφανίστηκε με το ξεκαθάρισμα των ισλαμιστών στην Τσετσενία. Ακολούθησε η συντριβή της απόπειρας κατάληψης των φιλορωσικων θυλάκων στη Γεωργία.

Η Δύση όμως στην μέθη της εξουσίας δεν καταλάβαινε ακόμα. Όταν στήθηκε το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 ήταν η δεύτερη φορά που οι δυτικοί προσπαθούσαν να κερδίσουν πλεονέκτημα πέρα από τις εκλογικές διαδικασίες. Οι δυτικοί ήθελαν απλώς να κερδίζουν οι δικοί τους και δεν τους ενδιάφεραν οι εσωτερικές ή εξωτερικές διαδικασίες. Το 2014, όμως, η Ρωσία απέδειξε ότι δεν ήταν πια απλώς σε άμυνα. Με μια εντυπωσιακή κίνηση, επανένταξε στην ρωσική ομοσπονδία την Κριμαία [ουσιαστικά το πιο πολύτιμο οικονομικά αλλά τζαι στρατιωτικά σημείο της Ουκρανίας] με τυπικές διαδικασίες, τζαι, πιο δημοκρατικά [έστησαν τουλάχιστον δημοψήφισμα] από τις πρακτικές των δυτικών. Αφού οι δυτικοί διέλυσαν την Γιουγκοσλαβία τζαι έστησαν ιδιαίτερο καθεστώς στο Κόσοβο, με μόνη νομιμοποίηση την δική τους επέμβαση, γιατί να μην το κάνουν τζαι οι Ρώσοι σε μια ιστορικά δική τους περιοχή με συντριπτικά ρωσοφωνο πληθυσμό; Το πραξικόπημα του Μάινταν έγινε μπούμερανγκ. Η σφαγή της Οδησσού, που ακολουθήσε, απλώς κωδικοποίησε την νέο-ναζιστική βία – τζαι συγκρότησε την απόσχιση στο Λουκάνσκ τζαι τον Ντόνεσκ σαν τον άλλο ουκρανικό πόλο.

Το 2016, η Ρωσία επέμβηκε στην Συρία τζαι βοήθησε την κοσμική κυβέρνηση να συντρίψει τους ισλαμιστές, που χωρίς ντροπή και πάλι στήριζαν οι δυτικοί..

Έτσι όταν έφτασε η στιγμή της νέας κρίσης στην Ουκρανία, η Ρωσία τζαι ήξερε τί ήθελε, αλλά είσιεν τζαι τους τρόπους να δράσει. Η Δύση είχε χάσει κάθε έρεισμα να διεκδικεί ότι εκπροσωπεί την ό,ποια διεθνή νομιμότητα. Μπροστά στις δυτικές επεμβάσεις στο Κόσοβο, το Ιράκ, την Λιβύη, την Συρία η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία το 2022 ήταν απλώς χρησιμοποίηση των πρακτικών του τί έκαναν οι δυτικοί προηγουμένως..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...