• Η ιστορική πορεία από το 1991 στο 2022: η αυταπάτη της δυτικής εξουσίας τζαι η χαμένη ευκαιρία

Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμου στο ευρωασιατικό μπλοκ τζαι την διάλυση της ΕΣΣΔ, οι δυτικοί έχασαν μια χρυσή ευκαιρία να εμπεδώσουν, σαν εκ των φαινομένων νικητές [αν και αντικειμενικά ήταν μια εσωτερική υπονόμευση παρά μια εξωτερική νίκη για το ανατολικό μπλοκ] του Ψυχρού Πολέμου, μια νέα τάξη που θα επέκτεινε ίσως την πολιτική τους ηγεμονία για μερικές ακόμα δεκαετίες. Διότι η οικονομική αμφισβήτηση της δυτικής ηγεμονίας ξεκίνησε, ήδη, από την δεκαετία του 1970 όπως παρατήρησε ο Βάλλερσταϊν.

Οι δυτικοί, όμως, με μια απρόσμενη νίκη στα χέρια αμολήθηκαν σε ένα ξεσάλωμα αρπαχτής. Παρά τις υποσχέσεις, το ΝΑΤΟ επεκτεινόταν όλο και πιο πολύ προς τα σύνορα της Ρωσίας, ενώ στο εσωτερικό της χώρας μια ομάδα ολιγαρχών με την ευλογία της Δύσης, όχι απλώς ξήλωσαν τον σοσιαλισμό αλλά οδηγούσαν την χώρα στην εξαθλίωση. Η ασυδοσία των αμερικάνων άγγιζε τα όρια της μέθης.  Βομβάρδιζαν λ.χ. όποτε τους κάπνιζε το Ιράκ τζαι η Όλμπραϊτ/
Albright, η υπουργός εξωτερικών, δήλωνε χωρίς ντροπή, απαντώντας σε ερώτηση,  ότι ο θάνατος 500,000 παιδιών στο Ιράκ από τις αμερικάνικες κυρώσεις «άξιζε»/worth it για να εμποδιστεί το υποτιθέμενο [που αποδείχτηκε τελικά ότι δεν υπήρχε] μυστικό πρόγραμμα εξοπλισμού του Ιράκ. Τελικά, η κρίση κορυφώθηκε με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όταν οι δυτικοί αποφάσισαν [με φόντο τζαι την δημιουργια του ευρώ] ότι θα αναλάμβαναν να κάνουν «ανθρωπιστικούς πολέμους». Έτσι αποφάσισαν ότι θα έπρεπε το Κόσοβο να αποσχιστεί από την νέα Γιουγκοσλαβία – διότι έτσι θεωρούσαν σωστό. Κάθε έννοια σεβασμού της κυριαρχίας διαλύθηκε. Τζαι ο βομβαρδισμός ήταν χυδαίος – βομβαρδίστηκαν γεφύρια, εργοστάσια μέχρι τζαι ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός.

Τζιαμέ οι αμερικανοί έχασαν το παιχνίδι για πάντα. Η κίνηση τους προκάλεσε ένα κύμα οργής στην Ρωσία από το οποίο οι Ρώσοι φιλοδυτικοί δεν κατάφεραν να επανέλθουν ποτέ. Σε τζήνο το πλαίσιο αναδύθηκε ο Πούτιν τζαι η νέα αντίληψη..

Το ότι οι δυτικοί συνέχισαν με υπεροψία: να δικάσουν τον Μιλόσεβιτς λ.χ.,  μετά να εισβάλουν χωρίς ίχνος ντροπής, τζαι πέρα από οποιαδήποτε λογική στο Ιράκ [μια κοσμική αραβική χώρα σαν αντίδραση, υποτίθεται, στην επίθεση των ισλαμιστών στους δίδυμους πύργους κλπ] ήταν έπαρση αλλά διέλυε οποιαδήποτε αρχή διεθνούς δικαίου..

Η καταστροφή της Λιβύης απλώς επικύρωσε το όλο σκηνικό..

Οι αμερικανοί επαιζαν τα τελευταία τους χαρτιά – την στρατιωτική υπεροπλία – για να διατηρήσουν μια ηγεμονική θέση..

Όμως τελικά τζαι τζήνο το χαρτί εχάθηκεν... Η κατάληψη της Βαγδάτης αποδείχτηκε πύρρεια νίκη με μια μαζική αντίσταση σε επίπεδο ανταρτοπόλεμου πόλης.... Η Λιβύη, τζαι η έμμεση διαπλοκή των βομβαρδισμών με τους ισλαμιστές επί του εδάφους, με την άθλια δήλωση της Χίλαρι [«ήρθαμε, είδαμε, πέθανε»] για την δολοφονία του Καντάφι, κατάληξε να είναι ένα σημείο εστίασης που της στοίχισε στην εκλογή του 2016...

Το μπούμερανγκ είχε ξεκινήσει...


Η ανατροπή του σοσιαλισμού τζαι η διάλυση της ΕΣΣΔ έγινε το ίδιο πραξικοπηματικά όπως και η ανάληψη της εξουσίας στο Κίεβο το 2014. Στον πιο πάνω χάρτη καταγράφονται τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος για το αν έπρεπε να διαλυθεί η ΕΣΣΔ.  Το κοινό απάντησε θετικά στην διατήρηση της Σοβιετικής Ένωσης με ποσοστά ανάμεσα στο 70% τζαι το 90%.. Αλλά τα εξωτερικά τζαι εσωτερικά συμφέροντα της αρπαχτής δεν ήθελαν. Τζαι κανένας δεν ρώτησε μετά το κοινό... Μάλιστα στην Μόσχα βομβαρδίστηκε τζαι το κοινοβούλιο από το καθεστώς Γιέλτσιν... Αλλά η «φιλελεύθερη» Δύση τότε επικροτούσε... :) ..Ανοίγοντας τον λάκκο της..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...