• Κοινή Πατρίδα: Ερτογάν-Προδρόμου love for ever [από τον Ιούλιο του 74 φαίνεται να κρατά αυτό το love story της ελληνο-τουρκικής εθνικοφροσύνης]





Κοινή Πατρίδα: Ερτογάν-Προδρόμου love for ever [από τον Ιούλιο του 74 φαίνεται να κρατά αυτό το love story της ελληνο-τουρκικής εθνικοφροσύνης]

Ήταν μια σύμπτωση που δεν ήταν όμως τυχαία. Μάλλον ιστορικά αναπόφευκτη ήταν.

Την ίδια εφτομάδα διέρρευσε ότι το υπουργείο [υποτίθεται παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας] κατάληξε στον απόλυτο εξευτελισμό του - να επικαλείται χουντικές πρακτικές «πιστοποίησης φρονημάτων» [σε πλήρη παραγνώριση η αδυναμία κατανόησης των θεσμικών δεδομένων σε μια Δημοκρατία – όπως η ισονομία τζαι το δικαίωμα έκφρασης] σε μια προσπάθεια να ταλαιπωρήσει ένα καλλιτέχνη που αρνείται να υποταχθεί σε ένα αρχιεπίσκοπο που κατάντησε να συμβολίζει τον αποτυχημένο τραπεζίτη τζαι την αποκαλυπτική μορφή του «ιερωμένου» που δεν έχει ενδοιασμούς να μετατρέπει τζαι τον Θεό του σε ανταλλακτική αξία [«ο θεός δεν σώζει δωρεάν»]. 

Την ίδια ακριβώς εβδομάδα ο Ερντογάν ωρυόταν από την Άγκυρα ενάντια στους δημοκρατικούς θεσμούς στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, γιατί αποφασίστηκε ότι τα μαθήματα κορανίου δεν συμβαδίζουν με το κοσμικό σχολείο.

Έτσι τζαι στις δυο κοινότητες της Κύπρου υπάρχει η ίδια διαμάχη – ο Ερντογάν, ο αρχιεπίσκοπος, τζαι ο Προδρόμου φαίνεται να ζητούν πιστοποιητικά υποταγής τζαι φρονημάτων θρησκοληψίας. Τζαι απέναντι τους ο Γαβριήλ τζαι όσοι τον στηρίζουν, τζαι οι τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί που αντιστέκονται στην επιβολή του Ερντογάν.

Κοινή πατρίδα, κοινή χώρα, κοινές συμμαχίες παρελθοντος τζαι μελλοντος..

Το ότι η νοοτροπία μερικών στο υπουργείο, υποτίθεται, παιδείας είναι ταυτόσημη με αυτήν την Ερντογάν δεν πρέπει να είναι έκπληξη.

Ο εθνικισμός σε κάθε κοινότητα ηταν ιστορικα [ιδιαιτερα μετα την δεκαειτα του 1930] τζαι μια οπισθοδρομική στάση με στόχο την διαφύλαξη μορφών παραδοσιακής εξουσίας.

Το ότι ξαναζούμε κάτι τέτοιο το 2021 μπορεί να είναι κωμικοτραγικό – για την ελληνοκυπριακή κοινότητα, αλλά είναι τζαι θέμα κοινωνικής αντίστασης για κοινοτική ύπαρξη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τέτοιες στιγμές κοινών επιθέσεων του παρελθόντος ενάντια στο μέλλον δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν.

Ο Ιούλης του 1974 που έδωσε τον Ντενκτάς ώθηση εξουσίας, ξεκίνησε από την νοοτροπία επιβολης της εθνικοφροσυνης την 15η Ιουλίου..

https://voiceoftheisland.com.cy/144127/?fbclid=IwAR3w-aNzIkQU-2424Ooxgqsvys58rDM-wVbUtx7Txu2jTD50KLPOdTmrD3c


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...