Σπόντες [28 Σεπτεμβρίου 2020]

 

 
 
 

  • Εικόνα της εβδομάδας: η κυβέρνηση κολυμπά στα σκάνδαλα, η προσπάθεια εξωτερικών θεαμάτων φαίνεται να βυθίζεται στην πραγματικότητα,  ο Ανάστος συγχύζει την συνέλευση του ΟΗΕ με συνάντηση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ όπου πετούσε τασάκια, τζαι η υστερία ενάντια στην Τέχνη υποχώρησε όπως ένα χαλί που το μάζεψαν για πλύμα..

    Η παράκρουση των συντηρητικών ενάντια στην ελεύθερη έκφραση στην Τέχνη υποχώρησε δραματικά – παντές τζαι σύναξαν τους όσοι τους αμολήσαν. Ο Αναστασιάδης στην ομιλία του στον ΟΗΕ έκαμε ακόμα μια προσπάθεια να ενισχύσει την υποψηφιότητα Τατάρ/διχοτομιστων στις τουρκοκυπριακές εκλογές. Θκιεβάζωντας μια ομιλία που μαλλον του έγραψαν, εφαίνετουν να φκάλει ένα συνολικότερο δισπίρκασμα για την αποτυχία του [παρά τα τόσα λεφτά που πετάσσουνται στα ΜΜΕ] να επιβάλει  την λογοκρισία.  Στο μεταξύ η φαντασίωση επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία φαίνεται να συναντά την πραγματικότητα – οι ευρωπαίοι θέλουν διάλογο τζαι ο Αναστασιάδης αναζητά την απουσία του από το κάδρο. Κανένας δεν φαίνεται να ασχολείται πια μαζί του. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αποκάλυψε όχι μόνο το γιατί φοβούνται την έρευνα, αλλά τζαι το πώς παραβίαζαν τους κανονισμούς για να μετατρέψουν το κρατικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων σε επιχείρηση ιδιωτικών κερδών για τους ελάχιστους ημέτερους εμπλεκόμενους.

 

 

  • Εμπειρίες από την αντιμετώπιση της υστερίας. Τζαι ξαφνικά οι σε παράκρουση εθνικόφρονες θρησκόληπτοι με την υστερία ενάντια στον Γ. Γαβριήλ, εχαθηκαν.

    Ήταν να σαν να ήρταν κουρτισμένοι να εκτονώσουν κάτι που τους υποβάλαν τζαι αφού εν είχαν τίποτε άλλο να πουν, άσε που μερικοί αρκέψαν να συνειδητοποιούν ότι εγίνουνταν ρεζίλι, εξαφανίστηκαν. Παντές τζαι ένα «αόρατο χέρι» που λαλούν τζαι οι λαφαζανιες των νεοφιλελεύθερων, ετραβησεν τους πίσω πάλι στις τρύπες/μάντρες τους.


    Εν γεγονός ότι η αρχική επίθεση εφαίνετουν τους απλή – ενομίζαν ότι θα ετζύλαν το παραμύθι όπως κάτι υστερίες την δεκαετία του 90 ή τζαι το Μαρί. Ύστερα άμα εκαταλάβαν ότι ήταν τίτσιροι σε δημόσιο θέαμα αχαπαροσύνης τζαι ανοησίας, εσυναχτήκαν ή εσυνάξαν τους. Αλλά να αθθυμάστε άμα ξαναεμφανιστεί το μπουλούκι, διότι τέτοιο είναι, «μπουλούκι», ότι εν ένα δίκτυο που κινητοποιείται τζαι φωνάζουν για να αυτοεπιβεβαιωθούν στην ανασφάλεια της άγνοιας τους – τζαι μετά αποσύρονται/εξαφανίζονται όπως τον αέρα μιας φούσκας…


    Προσπαθούν να εκφοβίσουν με τραμπούκικο ύφος – άμα τους κόψετε τον αέρα, τζαι αντιμετωπίσετε τους σαν πρόβατα που καμώνονται τους λυκους που φωνάζουν, θα ξεφουσκώσουν..

 

 

  • Ομοϊδεάτης των ελληνοκυπρίων εικονομάχων της τέχνης, στο Παρίσι.. Θα φκάλει ανακοίνωση ο Αβέρωφ τζαι το σούργελο στο κόμμα του ότι υποστηρίζουν την ελευθερία της έκφρασης στο Παρίσι;

    Λες τζαι η Ιστορία σπάζει πλάκα πκιον. Ενώ οι εν Κύπρω εικονομάχοι αναδιπλώνονταν, στο Παρίσι ένας
    left over του φονταμενταλισμού έκαμε επίθεση εξω που τα τέως γραφεία του Charlie-Hebdo.

    Τωρά άραγε θα φκάλουν τζαι ευρωπαϊκή ανακοίνωση ότι εν πρέπει να γίνονται επιθέσεις στην ελεύθερη έκφραση από τους κακούς μουσουλμάνους – οξά θα δουν τζαι την εικόνα τους στο καθρέφτη;


    Να μπορέσουν να σκεφτούν τζαι την σχέση εξουσίας τζαι αναπαράστασης μάλλον εν νακκον δύσκολο, οπότε ας μείνουμε στην απλή ερώτηση της σύγκρισης.. :)


    https://www.philenews.com/eidiseis/kosmos/article/1026605/charlie-hebdo-omologse-o-drastis-edeixe-ta-skitsa-moameth

 

 

  • Όταν ένας πρόεδρος και ένα υπουργικό συμβούλιο παρανομούν. Οι καταγραφές του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τις ελάχιστες περιπτώσεις που μπόρεσε να διερευνήσει, δίνουν νέα διάσταση στο σκάνδαλο – και αγγίζουν πια και το ζήτημα της συνειδητής παραπλάνησης, της παραβίασης κανόνων και υπέρβασης εξουσίας…




    Ουσιαστικά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης συνεχίζοντας από εκεί που έμεινε η έρευνά του για τον Σαουδάραβα φίλο του Αναστασιάδη, ο οποίος έτυχε χαριστικής παραχώρησης διαβατηρίων για την φαμίλια [με αντάλλαγμα από ότι φάνηκε και την εξυπηρέτηση της οικογένειας Αναστασιάδη σε δωρεάν αεροπορικά ταξίδια], ανακάλυψε ότι παράνομα και παράτυπα [με την έννοια ότι δεν προνοείτο από την νομοθεσία του προγράμματος] δίνονταν διαβατήρια σε άτομα της οικογένειας κάποιου – χωρίς δηλαδή να υπάρχει η επιπροσθετη σχετική επένδυση από το συγκεκριμένο άτομο. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι οι όλες διαδικασίες φαίνεται να γίνονταν από δικηγορικά γραφεία, τότε εμφανώς το κρατικό πρόγραμμα μετατράπηκε σε μια ιδιωτική επιχείρηση κερδοσκοπίας. Αντί να επενδύονται κεφάλαια στην κυπριακή οικονομία, ουσιαστικά τα δικηγορικά γραφεία [αρκετά από αυτά συνδεόμενα με τα μέλη του υπουργικού, συν τον πρόεδρο] αποκτούσαν τη δυνατότητα μαζικών πολιτογραφήσεων με κέρδη που ενδεχομενως δεν δηλώνονταν στην διαδικασία της πολιτογράφησης. Και άμα προσθέσει κανείς και τη διασύνδεση δικηγορικών γραφείων και
    developers [όπως στην υπόθεση της οικογένειας Αναστασιάδη] τότε η υφαρπαγή δημόσιων διαδικασιών για ιδιωτικό όφελος με παραβιάσεις/υπερβάσεις του νομού, είναι σαφης.

    Και αυτά αφορούν πλέον παρανομίες και αδικήματα [παραβίασης των κανονισμών, τζαι του νομου που διεπει το προγραμμα ] τα οποία διασταυρώνονται με την σύγκρουση συμφερόντων – υπουργών σε διασύνδεση με δικηγορικά γραφεία – με κραυγαλέο παράδειγμα ένα πρόεδρο που υπογράφει πολιτογραφήσεις με βάση τις οποίες βγάζει κέρδη το οικογενειακό δικηγορικό γραφείο και ο γαμπρός
    developer. Παραβιάζοντας κανονισμούς.

    Είναι τώρα κατανοητό γιατί κτυπιόταν ο Πολίτης, ως όργανο
    light του προεδρικού να αντικαταστήσουν τον Κ. Κληρίδη με δυο υπουργούς εμπλεκόμενους στην παρατυπία εστω των εγκρισεων αυτων των διαδικασιων; Ενέκριναν ή όχι [αλλα τεκμηριωμενα και όχι δηλωσεις τυπου Νουρη] και αυτοί [οι νυν της εισαγγελιας] παράτυπα διαβατήρια για οικογένειες την περίοδο 2018-2020 [άλλαξαν το νόμο το 2020];..

 

 

 

  • Η χρυσή κότα και ο γυμνός Χριστός

    «Όλο αυτό που ζούμε θα μπορούσε να αποτελέσει κοινωνικό πείραμα. Εδώ και βδομάδες, αυτό που ήταν υποψία, επιβεβαιώνεται. Το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων ήταν ακόμα μια χρυσή κότα, της οποίας τα αυγά απολάμβανε μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Με κάποιο τρόπο ωστόσο πολύ μεγαλύτερη ομάδα, αν όχι το σύνολο, πείστηκαν πως η χρυσή κότα γεννούσε για όλους. Για τον οικοδόμο που βρήκε δουλειά κτίζοντας πύργους, για τον κηπουρό που συντηρούσε το γρασίδι της έπαυλης της οποίας ο αγοραστής δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Κύπρο, για τον κλητήρα που μετέφερε φακέλους στο δικηγορικό γραφείο που μεσολαβούσε για τις πωλήσεις, για την καθαρίστρια, τον υδραυλικό, τον ηλεκτρολόγο… Και με τον τρόπο αυτό η διαφθορά έγινε αποδεκτή. Άλλοι απολάμβαναν το ασπράδι και τον κρόκο κι άλλοι τα τσόφλια του αυγού (που μέχρι να φτάσουν κοντά τους ήταν κανονικά τσόφλια κι όχι χρυσά).


    Κι έπειτα ήρθε ο
    Al Jazeera -φυσικά είχαν προηγηθεί κι άλλοι πολλοί- και χάλασε το πάρτι. Από πού κι ως πού όμως ο Al Jazeera; Οι τρώγοντες τα τσόφλια συσπειρώθηκαν αποτελώντας μια γροθιά, έτοιμοι να υπερασπιστούν την επιβίωση της χρυσής κότας και τα συμφέροντα όσων απολάμβαναν τους χρυσούς κρόκους. «Μουσουλμανικός σταθμός, θέλει να μας κάνει ζημιά, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας». Και ποιος έδωσε τα στοιχεία στον Al Jazeera; Να και το κυνήγι μαγισσών, με τον σοσιαλιστή ηγέτη έτοιμο να συνδράμει στην εξιχνίαση του ζητήματος. Όχι για κάποιον ιδιοτελή σκοπό, αλλά γιατί αυτός που διέρρευσε τα έγγραφα πρόσφερε εξυπηρέτηση στον εχθρό.

    Ο Γενικός Ελεγκτής του κοτετσιού στήνει αντάρτικο κι επιμένει να διερευνήσει τους τρόπους και το πού δίνονται τα διαβατήρια (το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο είναι ποιοι επωφελήθηκαν πουλώντας κυπριακή ιθαγένεια πακεταρισμένη σε κάποια έπαυλη, διαμέρισμα ή πυργόσπιτο). Η κυβέρνηση δεν θέλει επ’ ουδενί την ανάμειξη του και διορίζει δικούς της ανθρώπους να ερευνήσουν το θέμα. Κι όταν ο Ελεγκτής δίνει την έκθεσή του στη δημοσιότητα (με όσα στοιχεία κατάφερε να του παραχωρήσουν) η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών είναι «γιατί να τη δώσει στη δημοσιότητα;».


    Κι όλο αυτό ξέρουν οι πάντες θα λήξει και θα ξεχαστεί. Θα αλλάξουν κάποιες διαδικασίες, αλλά ό,τι έγινε έγινε. Όσοι πλούτισαν χαλάλι. Φτάνει να υπάρχουν τσόφλια και για τους υπόλοιπους, οι οποίοι σοκάρονται από ένα γυμνό Χριστό κι ένα σκύλο που κατουράει στο άγαλμα του Γρίβα.”


    Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου  
    https
    ://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1026246/i-chrysi-kota-ki-o-gmnos-christos

·          

 

 

  • Το ζήτημα του ατιμωτικού αδικήματος από αξιωματούχους – και η ισονομία…

    Μετά τις αποκαλύψεις της έρευνας Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τις παρατυπίες στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, είναι εμφανές πια ότι η νυν κυβέρνηση έχει παραβιάσει κάθε έννοια ισονομίας. Αν οι κανονισμοί υπαρχουν και παραβιάζονται χωρίς κυρώσεις από τους ίδιους τους κυβερνώντες που παίζουν και μουσικές καρέκλες με τους θεσμούς [διορίζοντας υπουργούς, που θα έπρεπε να διερευνηθούν οι ίδιοι για το τί έκαναν στο υπουργικό, στην εισαγγελία για να ξεπλένουν] τότε η πλειοψηφία είμαστε πολίτες β κατηγορίας μπροστά σε μια μικρή ομάδα που κάνει πάρτι στην πλάτη μας με χρήμα από παραβιάσεις κανόνων.


    Γιατί να τιμωρείται κάποιος για τροχαίο ή άλλο αδίκημα, όταν μπροστά στα μάτια μας γίνεται αυτή η παρανομία και οι υποπτποι χωρίς ντροπή, απαγορεύουν έρευνα στο πιθανο αδίκημα τους; Για να μεν αθυμηθουμε ότι επηεν φυλακη ανθρωπος που εκλεψε ένα χαλλουμε – τζαι δαμαι, στο φαγοποτι εκατομυριων, οι υποπτοι διοριζουν ποιοι θα τους ερευνησουν.


    Το ζήτημα του «ατιμωτικού αδικήματος» θα τεθεί, έστω και για την τιμή των όπλων στην Βουλή;..

 

 

 

  • Αν η κλοπή είναι αδίκημα, για την απώλεια αυτών των 10 εκατομμυρίων, ποιός  θα πληρώσει; Και πόσα επιπροσθετα [απο τα fees] επήραν under the table κοκ τα εμπλεκόμενα δικηγορικά γραφεία;




    Δηλαδή ένας τύπος έφερε και την οικογένεια του, και αντί να κάνουν ανά άτομο επένδυση [όπως προνοεί το πρόγραμμα], πακετοποιήθηκαν οικογενειακά [ήθη της εποχής Αναστασιάδη]. Και ίσως κάποιοι αξιωματούχοι να κέρδισαν κάτι κάτω από το τραπέζι [ή σε αεροπορικά ταξίδια – όπως η οικογένεια Αναστασιάδη] αλλά προφανώς για να γίνει αυτή η ευκολία, μερικά από τα 10 εκατομμύρια που οικονόμησε ο τυπάκος που απέκτησε πακέτο διαβατηρίων, διοχετεύτηκαν σε δικηγορικά γραφεία κοκ…


    Αλλά εδώ οι αξιωματούχοι της Πολιτείας προσπαθούν να εμποδίσουν την έρευνα από ανεξάρτητο πολιτειακό θεσμό, την ελεγκτική υπηρεσία – σιγά που θα επέτρεπαν έρευνα στα δικηγορικά γραφεία υπουργών και της φαμίλιας του νυν προέδρου..

 

 

 

  • Η Νομική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα με βάση το πόρισμα της επιτροπής Καλογήρου. Γιατί η επιλεκτική εστίαση;

    Καλώς ξεκινά φυσικά έρευνα, η οποία είναι εμφανώς αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβέρνησης [τζαι των ελεγχόμενων ΜΜΕ της] να λογοκρίνει το σκάνδαλο των διαβατηρίων – αλλά γιατί όχι και για το πόρισμα της Εκλεκτικής Υπηρεσίας; Και μαλιστα σκανδαλωδως  η ιδια η Νομικη Υπηρεσια συντασσεται με αυτους που εμποδιζουν τον Γενικο Ελεγκτη να κανει την δουλεια του…Και τα 2 πορίσματα [Καλογηρου – Ο. Μιχαηλιδη] βασίζονταν σε δείγματα – και μάλιστα αυτό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έγινε προσπάθεια να λογοκριθεί, δείχνοντας ότι κάτι σοβαρό έχει ανακαλύψει και το φοβούνται μερικοί.

    Και τώρα οι 2 τέως υπουργοί που εκπροσωπούνται με τον τίτλο «Νομική Υπηρεσία» [φιλικά: οι τίτλοι δεν ξεπλένουν την πραγματικότητα] και οι οποιοι συμμετείχαν στην έγκριση παράτυπων πολιτογραφήσεων από ότι φαίνεται, δίνουν οδηγίες για επιλεκτικές έρευνες...; Μήπως τον εαυτό τους προσπαθούν να συγκαλύψουν με το να προσπαθούν να παρεμποδίσουν έρευνα την οποία κάνει με βάση τις νομικο πλαισιο ο Γενικός Ελεγκτής;


    Θα δούμε και θα κρίνουμε που θα πάει αυτή η επιλεκτική [και εκ των φαινομένων με στοιχεία συγκάλυψης] αρχική έρευνα. Όσο για το ότι η «Νομική Υπηρεσία» [των τέως υπουργών] δεν θα απαντά ή συζητά το θέμα για να μην επηρεαστούν οι έρευνες – αγαπητοί κύριοι, μην γίνεστε κωμικοί. Το να εξηγήσετε γιατί επιλέγετε να γίνει έρευνα μόνο σε επιλεκτική βάση δεν θα επηρεάσει την αστυνομία κοκ. Απλώς μάλλον δεν έχετε ούτε καν λογικοφανή δικαιολογία. Τον εαυτό σας εκθέτετε….


    https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/1026638/xekina-anakritiko-erg-i-astynomia-ga-politogafiseis?fbclid=IwAR3_E7hNhIJHMkoyV4BZJmeyhTmR1eRUwYw5s7tivuFVGtmuiLE65SkZW-o

 

 

 

  • Σύγκριση ήθους τζαι επιπέδου αισχρότητας

    Το 2013 όταν ο Δ. Χριστόφιας παρέδωσε την προεδρία, άφησε πίσω του καταγραμμένα όσα ποσα δόθηκαν στο κράτος από επιχειρηματίες κοκ [οι δωρεές ήταν μια πρακτική που γινόταν και προηγουμένως, αλλά ο Χριστόφιας ήταν ο μόνος που θεώρησε σωστό να καταγραφουν και να υπάρχει δημόσιο αρχείο για αυτές τις δωρεές – και που δόθηκαν τα χρήματα σαν βοήθεια].

    Όταν όμως η κυβέρνηση Αναστασιάδη βρέθηκε από την αρχή της θητειας της στα δυο στενά λόγω των ψέματων για το κούρεμα και τις αποκαλύψεις για το πώς η ευρύτερη φαμίλια του προέδρου [ο συμπέθερος] έβαλε εκατομμύρια έξω μόλις πριν το κούρεμα, βρήκαν αυτόν τον κατάλογο εντιμότητας του Δ. Χριστόφια και προσπάθησαν να δαιμονοποιήσουν τον άνθρωπο που προσπαθούσε να καταγραφούν όλα με διαφάνεια. Αυτό ακριβώς που δεν κάνουν αυτοί, η σημερινή εξουσία, με την νοοτροπία της ημετεροκρατίας τζαι της συγκάλυψης.

    Η προσπάθεια δαιμονοποίησης τότε έγινε μέσα από την χυδαιότητα των ΜΜΕ που πρόβαλαν βοήθεια σε αριστερό σωματείο, λογοκρίνοντας ανάλογη βοήθεια σε δεξιά σωματεία… Σήμερα τα ίδια ΜΜΕ κάνουν αναλογη λογοκρισία – αντί της διαφάνειας, λειτουργούν τα ίδια σαν μηχανισμοί ξεπλύματος…


    Παρακολουθήστε όμως τωρα τους αξιωματουχους [που εστηναν τοτε τα θεαματα μεσω των ΜΜΕ] συγκριτικά: όχι μόνο εμπλέκονται οι οικογένειες τους με ιδιωτικά κέρδη σε βάρος του δημοσιου, αλλά και σκίζονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της αισχρότητας να εμποδίσουν την διαφάνεια. Να εμποδίσουν έρευνες, να μετατρέψουν θεσμούς [όπως η εισαγγελία] σε μηχανισμους αποφυγης ερευνας η/και ξεπλύματος κοκ…


    Βοηθά και η σύγκριση για να φανεί το μέγεθος της αισχρότητας..

 

 

 

  • Πόσα έφαγαν τα δικηγορικά γραφεία; «..τα λεφτά τα πλήρωναν τα δικηγορικά γραφεία τζιαι επλήρωνε ο επενδυτής το δικηφορικο γραφείο.»

    κυριακος ασπρομαλλης

    «Ακούγοντας τον εκ.τύπου της ελεγκτικής υπηρεσίας Μάριο Πετρίδη, κατάλαβα πόσο δίκαιο εχει ο Αναστασιάδης και οι υπουργοί τους και θέλουν το κεφάλι του Γ.Ελεγκτή. Παιθκιά, εφάαν τζιαι εσπάσαν. Το γένος Αναστασιάδη και τα άλλα δικηγορικά που συμμετείχαν στο φαγοπότι με τα διαβατήρια και μετά που 50 χρόνια θα είναι πλούσιοι.


    Ένα σημαντικό κομματι της μαφίας που εκάμαν ήταν το εξής.Τα λεφτά που έπρεπε να πληρώσει ο επενδυτής στην τράπεζα, έπρεπε να φαίνονται απο που προέρχονται. Στους 5 φακέλλους που γελάστηκαν τζιαι εφύαν που τον ελεγχό τους, τα λεφτά τα πλήρωναν τα δικηγορικά γραφεία τζιαι επιώρωνε ο επενδυτής το δικογραφείο. Πόσα? Μεν είσαστεν αγενείς. Εν θα μάθουμε ποττέ μας.


    Γι’αυτό μουγγαρίζουν νύχτα μέρα με την ελεγκτική υπηρεσία.
    Αυτοί είναι. Φτύστε τους να μην τους πιάσει το μάτι.»

 

 

 

  • Τζαι η χαρτωμένη μας ΜΟΚΑΣ που αν αθθυμάστε εξέπλυνε τον Αναστασιάδη προεκλογικά...

    Ένας λειτουργός, από αυτούς που θα προσπαθήσουν να κατηγορήσουν μετά για να απαλλάξουν αυτούς που έστησαν την κομπίνα, διαπιστώνει ότι ένας από τους τύπους που ζητούν διαβατήριο είναι άτομο το οποίο είναι «πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο» τζαι δεν το ανάφερε στο βιογραφικό του. Όμως φαίνεται ότι το άτομο είχε πληρώσει καλά το δικηγορικό γραφείο κοκ που του προωθούσε την αίτηση τζαι έτσι ούτε καν τον ερωτήσαν.


    Τζαι μετά έχουν παράπονο γιατί η Κύπρος κατάντησε παγκόσμιο κωμικο σημείο αναφοράς για ξέπλυμα τζαι διαπλοκή… «δεν τον ρώτησαν καν..»


    Σε άλλη περίπτωση, υπήρχαν δημοσιεύματα για κάποιον άλλο, αλλά η ΜΟΚΑΣ, όταν την ρώτησαν, αντί να κάμει έρευνα απλώς είπε ότι δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα…
    Μάλλον αυτός είναι ο ρόλος της ΜΟΚΑΣ – να μην κάμνει έρευνες ή άμα εν ανάγκη να λαλεί ότι εν ξέρει τίποτε; Τζαι μετά απορούν μερικοί για τον σαρκασμό – τοπικα τζαι διεθνως…



·          

 

  • Μια ενδιαφέρουσα βρετανική αποκάλυψη. Μέχρι και οι Λόρδοι κάμνουν ξέπλυμα; ..Τα προτυπα των τοπικων wannabe sirJ…Αλλά η αναφορά στην Κύπρο είναι πάντα τζιαμαί. Καταντήσαμε το σημείο αναφοράς για τα πλυντήρια… Τζαι φυσικά μερικοί προσπαθούν ακόμα να ξεπλύνουν τις ημέτερες τράπεζες που ξεκίνησαν αυτήν την εικόνα του ξεπλύματος..

    Το νέο σκάνδαλο αποκαλύψεων για ξέπλυμα κεφαλαίων μέσω τράπεζων ήταν πρωτοσέλιδο το
    BBC.. Η διερεύνηση στοιχείων που προώθησαν οι τράπεζες σε αμερικάνικες υπηρεσίες έγινε από μια ομάδα δημοσιογράφων στην οποία συμμετείχαν και δημοσιογράφοι του BBC.. Το αν υπήρχε πολιτικό κίνητρο [αντι-ρωσικό ας πούμε] είναι ένα – το ότι τελικά τεκμηριώνονται ύποπτες συναλλαγές από μεγάλες δυτικές τράπεζες είναι γεγονός… Τζαι αν θέλετε να δείτε τη σύγκριση, ιδου: το BBC  το πρόβαλε… Θυμηθείτε τώρα τι έκανε το ΡΙΚ, όταν προέκυπταν σκάνδαλα για την κυβέρνηση η τις τράπεζες..:).. Και έτσι η Κύπρος του Αναστασιάδη λτδ κατάντησε το παράδειγμα κράτους πλυντηρίου ξεπλύματος με το οποίο συγκρίνονται οι αποκαλύψεις..

    https
    ://www.bbc.com/news/uk-54226107


    Ενδεικτικό της θλιβερής κατάσταση των κυπριακών ανταποκρίσεων ήταν τζαι η
    stockwatch, η οποία συνήθως είναι κάπως ισορροπημένη.. Εδώ όπως παρατήρησε ένας φίλος που παρακολουθούσε τα γεγονότα εστίασε και ανάφερε την FBME [που την έκλεισαν ποικίλα τοπικά και ξένα συμφέροντα] αλλά ξέχασε να αναφερθεί σε παραπομπές στις άλλες τράπεζες, όπως την τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική, την Russian Commercial Bank.. Η Τράπεζα Κύπρου μάλιστα φαίνεται να είχε και μεταβιβάσεις ύψους περαν των 100 εκατομμυρίων σε μια μόνο συναλλαγή..

    https
    ://www.stockwatch.com.cy/el/article/trapezes/emploki-kypriakon-trapezon-sta-


    Εννοείται ότι η Κεντρική Τράπεζα τζαι ο Ηροδότου ούτε είδαν, ούτε άκουσαν, ούτε κατάλαβαν…
    :)

·          

 



  • Τζαι αφού στο εσωτερικό ο αγώνας του Αναστασιάδη τζαι της κυβέρνησης του είναι για την συγκάλυψη του σκανδάλου για το οποίο θα έπρεπε μερικοί να είναι ήδη σε πορεία προς τα δικαστήρια, επήεν στο ΟΗΕ να φκάλει το άχτιν του.. Τζαι για να αθθυμούμαστεν – πρακτικά σαν συνέπεια [όπως η εισβολή ήταν συνέπεια του πραξικοπήματος] ήταν μια ομιλία ενός ατόμου το οποίο περιφρονούν όλοι πια, με στόχο να πείσει τους τουρκοκύπριους ότι εν υπάρχει ελπίδα λύσης - τζαι να ψηφίσουν, σαν συνεπεια, ένα εθνικιστή..


    L
    arkos Larkou
    «Μόνος στο χορό του Ζαλόγγου...


    Πολύ σπάνια τόσο προσχεδιασμένα αισχρό κείμενο. Ο Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να επιβάλει την ακήρυκτη διχοτόμηση ως ψευδαίσθηση λύσης. Επειδή το θέλει αυτός, το λόμπι γύρω από την έκδοση των διαβατηρίων και 2 με 3 καναλάρχες. Με την ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ ψες, επιβεβαίωσε με τον πιο σαφή τρόπο τις επιδιώξεις του: πρώτο, την πλήρη αδιαφορία του για το μέλλον των διακοινοτικών συνομιλών. Έστειλε μήνυμα στον Γκουτέρες να μην προχωρήσει σε πρωτοβουλίες. Δεύτερο, την προσπάθειά του να εκτροχιάσει την, υπό διαμόρφωση, βάση για τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες, καθώς αυτές οι συνομιλίες αποδομούν όλη την πολιτική που ακολουθει τα τελευταία τρία χρόνια. Και τρίτο, το επίμονο ενδιαφέρον του να αποδυναμώσει το κεντρικό επιχείρημα της εκλογικής καμπάνιας του Μ. Ακιντζί-«ψηφίστε με να ηγηθώ τις πενταμερούς αμέσως μετά τις εκλογές».

  

 

  •  Ευχάριστη ανάγνωση θκιεβαζωντας τα ποστ μερικών μετα την ομιλία Μητσοτάκη…για μερικούς ο ομφάλιος λώρος/αναζήτηση φαντασιακής μάμμας [σαν άρνηση ενηλικίωσης – τζαι άρα ανάληψης ευθύνης για τον εαυτό τους] πάει πολλά μακρυά φαίνεται..

    Μηνυμα από φιλη: «ΠΠεφτει μαύρο δάκρυ που μερικούς κυπραίους ότι εχτές ο Μητσοτάκης στην ομιλία του εν είπεν τίποτε για την "κόρη" - η μάμμα κόφκει λώρους; - επιτέλους!»

 

 

 

·          

 

  • Από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή – τελικά κύριε Νουρή ποιούς εξυπηρετούσες, όταν ζητούσες «επίσπευση»; Καταλάβαμε γιατί φοβάσαι την έρευνα..

    Το θέμα πια είναι αν υπάρχει δικαιοσύνη στην οποία να υποχρεωθείς να εξηγήσεις τις παρεμβάσεις σου τζαι τις όποιες «υπερβάσεις εξουσίας» σου – όπως το να αρνείσαι να δεχτείς έρευνα από το γενικό ελεγκτή..






    «Για τις 748 αιτήσεις που έχουν εγκριθεί γίνεται μια σαφής διάκριση για 23 αιτήσεις για τις οποίες υπάρχουν «Οδηγίες του ΥΠΕΣ για επίσπευση».

    Μετά από ανάλυση των σχετικών δεδομένων, προκύπτει ότι ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης των 23 αυτών αιτήσεων, ήταν 169 ημέρες (με τον ελάχιστο χρόνο διεκπεραίωσης να ανέρχεται σε 101 ημέρες και τον μέγιστο σε 283), σε σύγκριση με τις υπόλοιπες 725 αιτήσεις για τις οποίες ο αντίστοιχος μέσος χρόνος ήταν 327 ημέρες (με τον ελάχιστο χρόνο διεκπεραίωσης να ανέρχεται σε 215 ημέρες και τον μέγιστο σε 716
    ).

    https
    ://gr.voiceoftheisland.com/128935/?fbclid=IwAR2LU6HNr-d8wLTiaPMvBRU8PLrGj4CEwBQ0kWdmF_-805kX5NuOSW9pGSo

 

 

 

  • Που πάει το δημόσιο χρήμα… μερικοί από τους «στρατευμένους» στο επικοινωνιακο [;] ξεπλυμα της εξουσίας...;

    Ο Σαλαφώρης, ας πούμε καταδικάστηκε και από το κόμμα του για την χυδαία αναφορά στην Χαραλαμπίδου προεκλογικά και τώρα τρώει από το δημόσιο – για να κάνει τέτοια σχόλια Αναστο; Η κ. Τσουρούλη φανταζόμαστε είναι η σύνδεση με το Σίγμα - τώρα γιατί πρέπει να πληρώνει το δημόσιο για αυτό, θα έπρεπε να ρωτήσουμε την αυτού υποκρισία τους νεοφιλελεύθερους – αλλά ένα τέτοιο [τον Δ. Γεωργιάδη] έχει διορισμένο [σαν μέρος των υπηρεσιών του] και η επιχείρηση Πολίτης, οπότε μάλλον η συγκάλυψη θα είναι ολοκληρωμένη. Ο κ. Α. Μιχαηλίδης είναι φανταζόμαστε δείγμα του «ευαίσθητου» ΔΗΚΟ το οποιο πειστηκε αφιλοκερδως για τις «καλες προθεσεις» Αναστασιαδη.. :)

   

 
 


 

 


  • Το θέαμα των κυρώσεων που καταλήγει… σε ευρωτουρκικές διαπραγματεύσεις:

    Οι αφελείς που πιάστηκαν να πιστεύουν ότι η Τουρκία θα γινόταν στόχος της ΕΕ τζαι έτσι θα επιβάλλονταν η ελληνοκυπριακή θέση άρχισαν να ανακαλύπτουν αυτήν την εβδομάδα.. το μέγεθος της αυταπάτης τους. Μετά την Γερμανία τζαι η Γαλλία [η φαντασιακή σύμμαχος στο κυβερνητικό παραμύθι] άρχισε τις κουβέντες με τον Ερντογάν..


    Το θέμα ήταν τζαι είναι απλό – η Τουρκία είναι μια περιφερειακή δύναμη την οποία χρειάζεται η Δύση. Αλλά τζαι η διεκδίκηση της κυβέρνησης είναι από μονη της τοσο διάτρητη που ελάχιστοι ασχολούνται μαζί της. Γίνονται δηλώσεις για στήριξη μελών της ΕΕ κοκ, αλλά όλοι ξέρουν ότι 1. Ο Αναστασιάδης έφυγε από τις συνομιλίες, 2. ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μονομερώς κλείνει τα οδοφράγματα, τζαι ότι 3. Καμιά ΑΟΖ δεν είναι αποδεκτή αν δεν υπάρχει συμφωνία των κρατών μιας περιοχής.


    Ουσιαστικά, αυτό που φαίνεται είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να χρησιμοποιήσει την ΕΕ για να επιβάλει θέσεις της που δεν ενδιαφέρουν [ούτε πείθουν] κανένα. Εκτός όσους θέλουν να την χρησιμοποιήσουν ευκαιριακά για να πουλήσουν όπλα, ή για εσωτερική [στις χώρες τους] κατανάλωση…


    Η ε/κ πλευρά είχε καλομάθει από 2 προηγούμενα – το 1964, στο τότε πλαίσιο, αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ η κυβέρνηση Μακάριου σαν η νόμιμη κυβέρνηση παρά την αποχώρηση/εκδίωξη των τουρκοκυπρίων αξιωματούχων. Ομως η τότε απόφαση προνοούσε ότι οι τ/κ παρέμεναν συστατική κοινότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και το 2004, παρά τις υποσχέσεις για έγκριση του σχεδίου Αννάν, η ελληνοκυπριακή κοινότητα μπήκε στην ΕΕ παρά το Όχι στο δημοψήφισμα. Αλλά και τότε έγιναν οι κανονισμοί της Πράσινης Γραμμής, εντάσσοντας ουσιαστικά και τους τ/κ στην ΕΕ. Και υπήρχε ο Χριστόφιας, δίπλα στον Τάσσο, με την υπόσχεση του για λύση. Την οποία προσπάθησε να εφαρμόσει μετά το 2008..


    Τώρα ούτε Μακάριος υπάρχει, ούτε Χριστόφιας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά με ένα εκπρόσωπο όπως ο Αναστασιάδης, ούτε βεληνεκές αποδοχής έχει στο εξωτερικό, ούτε καν στοιχειώδη σεβασμό δεν προκαλεί. Η υπόθεση με τα διαβατήρια από τα οποία επωφελείται το οικογενειακό δικηγορικό γραφείο του προεδρου, ουσιαστικά καταγραφει την Κύπρο σαν ένα καθεστώς ξεπλύματος και διαπλοκής χωρίς ίχνος φύλου συκής.


    Και έτσι η Κύπρος είναι απλώς χρήσιμη άμα θέλει η Γαλλία να κερδίσει κάτι στην Λιβύη, ή το ελληνικό κράτος να στήσει κάποιο εσωτερικό θέαμα ή να διεκδικήσει κάτι – για να ανοίξει συζητήσεις με την Τουρκία.


    Γενικώς, η ελληνοκυπριακή πλευρά μάλλον έχει πιάσει πάτο με τον Αναστασιαδη-Χριστοδουλιδη κοκ. Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία κανένα θέαμα, κανένας έλεγχος εσωτερικών καναλιών κοκ δεν μπορεί να αλλάξει..


    Πάτος….

 

 

  • Η γραφικοτητα του Αναστασιαδη στον ΟΗΕ..

    Ήταν τόσον γραφικός που εν εκαταλάβαιννε ότι απλώς εμπαίδωνε την εντύπωση ότι εν πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας νότιας κύπρου. Τζιείνα τα με στόμφο ξερόλα ερωτήματα για τους κούρδους που τους εσύγκρινε με τους τκ που ενόμιζε ότι ήταν η ανακάλυψη ζωής σε άλλον πλανήτη, μόνο την γελοιότηταν του εδείχναν αφού αποδεικνύαν ότι τόσα χρόνια στην πολιτική εν εκατάλαβε ότι οι τ/κ εν αναγνωρισμένοι που το σύνταγμα ως εταίροι των ε/κ τζιαι η πολιτική ισότητα εν πυλώνας για τες διαπραγματεύσεις τζιαι όι «χάρη» τζιαι «υποχώρηση».

 

 

  • Απλή υπενθύμιση: Χωρίς ομοσπονδιακή λύση οι ελληνοκύπριοι θα μετατραπούν με μαθηματική ακρίβεια σε μειοψηφία στο νησί – που δεν πρόκειται να αλλάξει γεωγραφική θέση επίσης, παρά τις φαντασιώσεις μερικών. Και άρα θα είναι στο γεωπολιτικό χώρο της Τουρκίας – όπως τώρα που μας περικυκλώνει και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός…

    Όσοι νομίζουν ότι με το χρόνο θα εδραιωθεί η διχοτόμηση τζαι οι ηγέτες τους θα κυβερνούν με φόντο τα συμφέροντα τους [ως ημέτεροι ενός ρουσφετολογικού καθεστώτος] απλώς λειτουργούν με την ίδια ανοησία όπως η ΕΟΚΑ Β τζαι οι ανόητοι οπαδοί της που άνοιξαν την πόρτα στην εισβολή, ελπίζοντας σε καρέκλες με την διπλή προσάρτηση..


    Αν δεν λυθεί το κυπριακό, οι τουρκοκύπριοι θα επιμένουν ότι είναι μέλος της ΕΕ τζαι τότε θα συμβούν 2 πράγματα:

1.    Με μια δεξιά τ/κ ηγεσία [στην οποία μπορεί να καταλήξουν οι τ/κ με τις τόσες αθλιότητες τζαι προσβολές του Αναστασιάδη –από την επαναφορά της μνήμης της συλλογής υπογραφών για προσάρτηση το 1950, μέχρι το μονομερές κλείσιμο των οδοφραγμάτων – μαζί με την δήλωση ότι οι τ/κ δεν πρέπει να έχουν λόγο για τις ομοσπονδιακές αποφάσεις για το φυσικό αέριο ας πούμε] θα ανοίξουν ακόμα παραπάνω οι νόμιμες πύλες μετανάστευσης από την Τουρκία. Τζαι σε λίγο καιρό η πλειοψηφία στο νησί συνολικα θα είναι απόγονοι μουσουλμάνων. Αυτή η πλειοψηφία αργά ή γρήγορα θα διαχυθεί τζαι περα που την βορεια Κυπρο. Αν νομίζουν μερικοί ότι θα κτίσουν σινικά τείχη, τότε δεν κατάλαβαν ακόμη την εικόνα στην ΕΕ για την ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία. Ούτε αντιλαμβάνονται τί σημαίνει γεωπολιτικός χώρος τζαι τί σημαίνει ότι το τουρκικό ναυτικό κάμνει περίπατους περικύκλωσης γυρόν μας. Όπως η τουρκική αεροπορία έκαμε προθέρμανση το 1964 τζαι μερικοί εν εκαταλάβαν το μήνυμα όπως αποδείχτηκε στις 15 Ιουλίου..Να το πουμε πιο απλα – ενας ολμος η μια εκρηξη λιγο νοτια της πρασινης γραμμης σαν συμπτωμα εντασης τζαι η ζημια στον τουρισμο θα συναγωνιζεται τον κορωνοϊο…Εννοειται ότι φυσικο αεριο χωρις συμφωνια παλι δεν θα υπαρξει ουτε για εσωτερικη καταναλωση…

2.    Το τ/κ θεσμικό μόρφωμα είτε θα ενταχθεί στην ΕΕ [άρα και πάλι μια δεξιά τ/κ ηγεσία θα μπορεί όποτε θέλει να ανοίξει τα βόρεια σύνορα] ή θα απορροφηθει από την Τουρκία [οπότε τα σύνορα της Τουρκίας θα είναι στην Λευκωσία]. Τζαι αν η Τουρκία περικυκλώνει τώρα την Κύπρο χωρίς ίχνος αντίδρασης τί θα κάνουν οι ευρωπαίοι αν η Τουρκία αύριο θέσει θέμα παράνομων ε/κ ενεργειών στα σύνορα της;

Η ομοσπονδία είναι η μόνη άμυνα των κυπρίων – αυτής της εποχής. Γιατί αν δεν θα λυθεί το κυπριακομ η πλειοψηφία των κυπρίων [των ανθρώπων που ζουν Κύπρο] θα είναι πολύ διαφορετική σε μερικές δεκαετίες. Με την ομοσπονδία θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα τα οποία θα ελέγχονται ομοσπονδιακά, τζαι η Κύπρος θα μπορέσει να έσιει καλές σχέσεις με τους γείτονες της τζαι να λειτουργήσει για αυτό που τον καθόρισε η γεωγραφία - σαν συνοριακός χώρος συνάντησης πολιτισμών. Διαφορετικά θα είναι απλώς επαρχία/οικόπεδο όποιου έχει την δύναμη. Τζαι είναι σαφής η εικόνα στην περιοχή μας, για το ποιοι θα είναι οι μεγαλες δυναμεις, στρατιωτικα τζαι οικονομικα, για όσους δεν είναι αφελείς..

 

 

 

  • Απορεί τζαι ο Άριστος του Φιλελεύθερου γιατί δεν πείθουν οι ηγέτες μας αφού έχουμε.. δίκαιο..

    Βαλέ τον νου σου να δουλέψει τζαι μιαν φορά ρε… Γιατί ίσως δεν έχουν δίκαιο;


    Γιατί το 74 δεν έγινε μόνο εισβολή αλλά τζαι πραξικόπημα..


    Γιατί η ομοσπονδία είναι το μόνο ρεαλιστικά εφικτό σύστημα τζαι εσύ εν το καταλάβεις. Ή κάμνεις πως εν το καταλάβεις προωθώντας την διχοτόμηση… Μα εν τζαι εν μαννοί οι ξένοι. Καταλάβουν ότι όσοι μιλούν σαν εσένα πουλούν λαφαζανιές ..Θέλουν [διχοτόμηση] τζαι πουλούν άλλα, παντές τζαι εν έγινε το 74, παντές τζαι εν ζούμε το 202ο όπου ο κίνδυνος της «τυραννίας της πλειοψηφίας» σε πλουραλιστικές πολιτείες, είναι πια διεθνής κίνδυνος προς αποφυγήν.


    Τζαι γιατί οι κουτοπονηρκές όσων συγκαλύφκουν την κλοπή [θυμάσαι Άριστε που εφώναζες που την προνομιούχα σου στήλη γιατί να διερευνά η βουλή το πάρε-δώσε του Αναστασιάδη με τον Σαουδάραβα;…] εκαταντησαν κωμικες τζαι δαμαι τζαι στο εξωτερικο…


    Ξέρουν σας. Γελούν μαζί σας πκιον..

 

 

  • Λευκορωσία και δυτική αποικιακή νοσταλγία –τζαι ένα βέτο που θα μπορούσε να ήταν ιστορικά κατανοητό σε ένα αχταρμά θεαμάτων, αλλα με βαση τα δεδομενα των αδιεξοδων Αναστασιαδη-Χριστοδουλιδη, εν απλα φτηνο θεαμα που εκλιπαρει συναλλαγη…

    Η ευκολία με την οποία υιοθετήθηκε [σαν «δημοκρατικη»] η απόπειρα μετατροπής της Λευκορωσίας σε Ουκρανία του 2014, ήταν εκφραστική του πως μερίδα των δυτικών ακροατηρίων καταπίνει ακομα αμάσητη την προπαγάνδα των ημέτερων ΜΜΕ.

    Τα γεγονότα: γίνονται εκλογές, η εκλογική επιτροπή με βαση τα αποτελεσματα, ανακηρύσσει νικητή τον νυν πρόεδρο, τον Λουκασενκο, ο οποίος εκλεγόταν επίσης και στις προηγούμενες εκλογές χωρίς αμφισβήτηση των διαδικασιών. Αυτή τη φορά η αντιπολίτευση παίρνει κάπως μεγαλύτερα ποσοστά αλλά, με ενθάρρυνση από δυτικά και ρωσικά όμως αγγλόφωνα ΜΜΕ, αποφασίζει να αμφισβητήσει τις εκλογές. Χωρίς κανένα ιδιαίτερα τεκμήριο πέρα από την πίστη τους οτι είχαν κερδίσει. Η μια υποψήφια είπε και το εξης αμίμητο σαν τεκμηριο ότι αυτή κερδισε τις εκλογες «ξέρω τι έχω δει και τι έχω ακούσει» λες και υπάρχει υποψήφιος που δεν έχει την αίσθηση ή την ελπίδα από τον περίγυρο του/της,  ότι θα κερδίσει.

    Όταν αμφισβητούνται εκλογές [ας πούμε στην λατινική Αμερική] η αντιπολίτευση ζητά επανακαταμέτρηση ή υποδεικνύει κάποια παραδείγματα καλπονοθείας. Τίποτε από αυτά στην Λευκορωσία. Αντίθετα η αντιπολίτευση, έντονα φιλοδυτική όπως φάνηκε [παρά το ότι και η Μόσχα είχε διαφωνίες με την ανεξαρτησία του Λουκασενκο], αποφάσισε να στήσει και επιτροπή «μεταβίβασης της εξουσίας».

    Οι τύποι δηλαδή με την προβολή των δυτικών ΜΜΕ αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να τους παραδοθεί η εξουσία – θεωρώντας ότι αφού οι ίδιοι είπαν ότι κέρδισαν τις εκλογές, έτσι έγινε και ετσι επρεπε να επιβληθει..Χωρις αποδειξεις, χωρις τεκμηριωμενη αμφισβητηση…Θυμιζαν ιθαγενεις την εποχη της αποικιοκρατιας που εκλιπαρουσαν αποικιακη δυναμη να τους κανει τοπικους εκπροσωπους της..


    Σε αυτό το πλαίσιο, οι 3 βαλτικές χώρες συν η Πολωνία άρχισαν να πιέζουν την ΕΕ να πάρει μέτρα ενάντια στην Λευκορωσία, όταν έγινε σαφές ότι η αντιπολίτευση δεν είχε την δύναμη να στήσει
    astroturfing πραξικόπημα όπως στην Ουκρανία [όπου 45 άτομα κάηκαν ζωντανά σε εκδήλωση αντίστασης στο πραξικόπημα του οποίου αιχμή του δόρατος ηταν οι νεοναζί – και οι «δημοκρατες» της Δυσης σφυριζαν αδιαφορα]…

    Η ευκολία με την οποία η ΕΕ μπήκε στο λούκι να αποφασίζει τι έγινε σε μια άλλη χώρα ήταν εντυπωσιακή. Μόνο το αποικιακό παρελθόν μερικών ευρωπαϊκών χωρών μπορούσε να εξηγήσει αυτό το θράσος. Όταν δηλαδή οι δυτικοί εκβίαζαν κυβερνήσεις η διόριζαν κυβερνήτες…


    Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η ΕΕ στηρίζει την... δημοκρατία.. :) Η υποκρισία αυτής της θέσης ήταν εμφανής στην Ουκρανία όπου ανατράπηκε εκλεγμένος [χωρίς αμφισβήτηση] πρόεδρος διότι δεν δεχόταν τους ορους μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας τζαι αναζητούσε ρωσικό δάνειο. Όμως η πιο κραυγαλέα απόδειξη της δυτικής υποκρισίας είναι η λατινική Αμερική. Όταν διακόπηκε εκλογική καταμέτρηση στην Ονδούρα [με καταγγελίες των παρατηρητών] η ΕΕ δεν ενοχλήθηκε… Και μετα την επανεναρξη της καταμετρησης ο ηττημενος βεθηκε νικητης… Μάλλον είναι άλλη ήπειρος. Αλλά και πάλι η ΕΕ δοκίμασε να στηρίξει την αποικιακή μαριονέττα των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα παρά το ότι δεν εκλεγηκε.

    Ήταν μια χυδαία αποικιακή κίνηση - την οποία οι ΕΕ έγκρινε. Τζαι μετά άμα είδε ότι εν τράβα ο καιροσκόπος των ΗΠΑ έμεινε μισοδότζιη. Ακόμα πιο κραυγαλέα [και ενδεικτική για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Λευκορωσία] είναι η κατάσταση στην Βολιβία. Όπου μια επιτροπή ελεγχόμενη από τους βόρειο-αμερικάνους έκρινε ότι έγιναν δηθεν παρατυπίες στις εκλογές, και μετά ο στρατός ανάτρεψε τον πρόεδρο και τον εξόρισε. Για να αποδειχτεί [από ερευνα του αμερικανικού πανεπιστημιου, ΜΙΤ] ότι τελικά οι εκλογές έγιναν κανονικά και κέρδισε δίκαια ο πρόεδρος που ανατράπηκε. Η ΕΕ δεν έδειξε όμως να ενδιαφέρεται ούτε για τα θύματα του πραξικοπήματος, ούτε για την δημοκρατία…


    Το ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη έβαλε βέτο στις κυρώσεις που προωθούσαν οι χώρες της βαλτικής και η Πολωνία  ήταν απλώς μια κίνηση μικροεκβιασμου – οι χώρες της βαλτικής [με τις 2 να έχουν ρατσιστική νομοθεσία ενάντια σε ρωσόφωνους -χωρίς η υπόλοιπη ΕΕ να ενοχλείται δημοκρατικά.. :)] και η Πολωνία, ήθελαν, για δικά τους εσωτερικά και περιφερειακά συμφεροντα, να καλλιεργήσουν αντι-ρωσική υστερία. Το κυπριακό βέτο είχε να κάνει όχι με οποιοδήποτε θέμα αρχής ή μνήμης αποικιακής επιβολής, αλλά με εξίσου μικροζητηματα του Αναστασιάδη που αφού έφυγε από το Κραν Μοντανά νοιώθει όλο και πιο πολύ απομονωμένος, ενώ τα σκάνδαλα της φαμίλιας διαχέονται πια παντού..


    Καιροσκοπικό βέτο σε μια μετα-αποικιακή αισχρότητα…
    Μηδέν στο πηλίκο που ελαλούσαν τζαι οι δάσκαλοι των μαθηματικών…

 

 

  • Τζαι μια αναγνώριση για την κ. Γιολίτη

    Τελικά εκτός από την Ξενια Κωνσταντίνου κανένας/καμία άλλη/ος  γνωστος συναγερμικός δεν διαχώρισε την θέση του/της από την γελοιότητας της υστερίας ενάντια στο έργο του Γ. Γαβριήλ. Όμως την πιο ενδιαφέρουσα και αποφασιστική δήλωση] ότι «εν καλλιτερα να κάμνουμε λάθος προς την μερκά της ελευθερίας» την έκαμε η Γιολίτη..


    Μπορεί να διαφωνούμε για τον τρόπο που διορίστηκε [φάνηκε ευνοιοκρατικός] τζαι για το γεγονός ότι φαίνεται να δούλευε με πελάτες που αναζητούσαν τρόπους φοροαποφυγής, άρα μάλλον εν κάμνει για υπουργείο δικαιοσύνης, αλλά το σωστό πρέπει να αναγνωρίζεται. Η Γιολίτη έβαλε γυαλιά στους φιλελε συναγερμικούς…


    Ας μεν πούμε τίποτε άλλο γιατί η διάψευση καλών προθέσεων που τους συμμετέχοντες σε τούτην την εξουσία, είναι μόνιμο σύμπτωμα. Εν παντές τζαι οι καρέκλες έχουν ιό ημετεροκρατίας που αλλάσσει τα λόγια τους..:)


    https
    ://politis.com.cy/politis-news/kypros/gioliti-opoy-yparchei-amfivolia-eimaste-yper-ton-prosopikon-eleytherion/?fbclid=IwAR0NfdW17Xq7_dXuiwTTLXz-idiyV1dMOPXMaKQuyW-4gEmaeYcF4Ck9Uss

 

 

 

  • Μια εξαιρετική ανάλυση/ερμηνεία που αντιμετωπίζει το έργο του Γ. Γαβριηλ σαν Τέχνη. Τζαι μια ντε φάκτο εισήγηση για το πώς πρέπει να αναλύεται η Τέχνη…τζαι οι επιλογές του καλλιτέχνη…

    Antonis
    Balasopoulos



    Ζούμε σε μια εποχή όπου μια συζήτηση για την τέχνη μπορεί να συνεχίζεται για μέρες χωρις να προσεγγίζει την ουσια της με κανένα τρόπο.


    Στον συγκεκριμένο πίνακα του Γαβριηλ για παράδειγμα, δεν ειδα καμία αναφορά στο ότι ο εικονιζόμενος σκύλος δεν κατουράει τον Αρχιεπισκοπο, για τον απλούστατο λόγο ότι τα σκυλια δεν κατουρούν ζωντανούς ανθρώπους.

    Κατουράει το αγαλμα του Αρχιεπισκόπου, τον Αρχιεπίσκοπο ως αγαλμα, την απονεκρωση, δια της θεσμοποίησης, της θρησκείας ως συναισθήματος. Τα δυο πλάσματα του πίνακα δεν βρίσκονται στο ίδιο οντολογικό επίπεδο καν: Το ένα μονάχα είναι ζωντανό, γι αυτό και έχει κίνηση. Το αλλο είναι θαμμένο κάτω απ τα χρυσοποίκιλτα άμφια, με το κινητό των οικονομικών διακανονισμών παγωμένο στο χέρι.


    Πολυτέλεια να αναμένει κανεις ότι κάποιος θα προσέξει πως ζωγράφισε τα κάτω άκρα ο Γαβριηλ: ποδια δεν φαίνονται, και τα άμφια φτάνουν ως τη γη, δίνοντας την αίσθηση της βάσης αγάλματος και όχι σωματος (δεύτερη φωτό). Στην εποχή του νεοσκοταδισμού, η ερμηνεία γίνεται είδος προς εξαφάνιση.


    Υ.Γ.
    [σε σχολιο στο ποστ] To ίδιο σκεπτικό υπάρχει για τον ΜΑΤατζη κ τον Γριβα.

    Μάλιστα, ο Γριβας είναι το ερμηνευτικό κλειδί της σειράς αυτής: Είναι αδιαμφισβήτητα νεκρός. Είναι μόνο ένα είδωλο.

    https://www.facebook.com/antonis.balasopoulos.9/posts/10159143283987137?comment_id=10159146008567137&notif_id=1601277337481557&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

 

 

 

  •  Για να αθθυμούμαστε την κωμική αντιφατικότητα του βαθέως κράτους που κρατούσε εγκλωβισμένο το πανεπιστήμιο στην εξάρτηση της εξουσίας, της αρχιεπισκοπής κ.ο.κ.

    Gregoris Ioannou
    «Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου εξέδωσε μια σημαντική ανακοίνωση δηλώνοντας τη διαμαρτυρία της στην πειθαρχική δίωξη του εικαστικού κ. Γαβριήλ υπερασπιζόμενη την ελευθερία της έκφρασης ως βασική δημοκρατική κατάκτηση. Αυτονόητη υποχρέωση θα μπορούσε να πει κανείς για πανεπιστημιακούς, αλλά για την Κύπρο και για την κεντρική διοίκηση του Πανεπιστημίου Κύπρου αυτά τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι ούτε αυτονόητα ούτε ασήμαντα και πρέπει να σημειώνονται ως πρόοδος.

    Και εκεί που χαμογέλασα και πήγα να πω, κοίτα ρε που φύσηξε φρέσκος αέρας στο Παν. Κύπρου, τσουπ βγήκε η φωνή του βαθέος κράτους να κουνήσει το δάχτυλο στους σημερινούς Συγκλητικούς. «Να μην παρασύρονται από ιδεοληψίες και λογικά σφάλματα τα μέλη της Συγκλήτου» είπε ο ακαδημαϊκός και πρώην μέλος του Συμβουλίου του Παν. Κύπρου, Κυριάκος Δημητρίου.


    Αυτός που δεν ξέρει τη διαφορά του συνδικαλισμού από τον συντεχνιασμό, που μπερδεύει το δικαίωμα με το αίσθημα, που ισοπεδώνει την έννοια της ηγεμονίας με αυτήν της αντι-ηγεμονίας. Ο κ. Δημητρίου, λοιπόν, που πρωτοστατούσε και υπερασπιζόταν την πολιτική του προηγούμενου Πρύτανη ότι οι Ειδικοί Επιστήμονες δεν έχουν δικαιώματα ως εργαζόμενοι διότι οι θέσεις εργασίας τους αποτελούν απλά «ευκαιρία απόκτησης εμπειρίας», και που έλεγε ότι οι αποφάσεις των διοικητικών οργάνων του Παν. Κύπρου δεν είναι υπό συζήτηση, σήμερα λέει υποχρεούται να καταθέσει δημόσια τη διαφωνία του με την ανακοίνωση της Συγκλήτου. Και επικαλείται μάλιστα την έννοια της «ρητορικής μίσους» παρά το ότι ούτε τον νομικό ορισμό της γνωρίζει ούτε βέβαια και την πολιτική ουσία της έννοιας. Αλλά είναι και λαρτζ ο Κυριάκος Δημητρίου. Επιτρέπει λέει στον κ. Γαβριήλ να κάνει «βλάσφημη τέχνη» εάν και μόνο εξασφαλίσει από πριν την συναίνεση «όσων επιλέξουν να την δουν από κοντά».


    Δεν ξέρω εσάς, αλλά εμένα πάντως αυτή η εξυπνάδα μου θύμισε το άλλο που είχε πει τότε στην απεργία της ΔΕΔΕ – αφού οι Ειδικοί Επιστήμονες δέχτηκαν τους όρους εργασίας με την εργοδότηση τους δεν δικαιούνται να διεκδικούν αλλαγή τους. Το πιάσατε; Όπως ελάλεν τζιαι ο Αζάς στον «Πάμε Φάσο μου» στες Πατάτες Αντιναχτές «εε είσαι Καθηγητής!»

·          

 

 

  • Όταν η προσπάθεια συγκάλυψης καταντά κωμική: όταν ο κ. Δημητρίου πελαγοδρομεί…

    Το ότι η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου να πάρει θέση για την επίθεση ενάντια στο καλλιτεχνικό έργο του Γ. Γαβριήλ αποτελεί μια ιστορική κίνηση χειραφέτησης του Πανεπιστημίου από τον έλεγχο, ο οποίος του είχε επιβληθεί με την ίδρυση του, είναι εμφανές. Η ανακοίνωση δημιούργησε ένα νέο κλίμα για το Πανεπιστήμιο σαν ανεξάρτητο θεσμό σε μια εποχή που η κυπριακή κοινωνία χρειάζεται τέτοιους θεσμούς. Τζαι μπορεί να πει κανείς ότι ενίσχυσε την εικόνα του Πανεπιστημίου μετά και την εξίσου σημαντική αναβάθμιση του στα μάτια της κοινής γνώμης με τις παρεμβάσεις των αρμοδίων επιστημόνων του στην αντιμετώπιση του κορωνοϊου. Φυσικά υπήρξαν τζαι οι μουδιασμένες αντιδράσεις όσων βολεύονταν με το προηγούμενο εσωστρεφές κλίμα υποταγης, όπου το πανεπιστήμιο φαινόταν σαν μια προέκταση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – όπου για αυτό αποφάσιζαν άλλοι.


    Ο κ. Κ. Δημητρίου προσπάθησε με δυο παρεμβάσεις να καταθέσει αυτό τον νοσταλγικό τόνο του πανεπιστημίου της υποταγής. Αλλα παρά τις προσπάθειες του, οι αντιφάσεις ξεχείλωναν απο παντου. Στο αρχικό του κείμενο προσπάθησε να  θέσει το ζήτημα αν πρέπει το πανεπιστήμιο να παρεμβαίνει καν. Ήταν μια ξεκάθαρη θέση για ένα πανεπιστήμιο υποτελές στην εξουσία, στο υπουργείο παιδείας - την αρχιεπισκοπή ενδεχομένως; - κοκ..Ο κ. Δημητρίου καμωνόταν όμως ότι ξεχνούσε – αλλά οι υπόλοιποι δεν ξεχνούσαν.

    Έτσι του υποδείχτηκε ότι ο ίδιος συμμετείχε ενεργά σε ανακοίνωση της Συγκλήτου πριν λίγα χρόνια, η οποία όχι μόνο εκφραζόταν αυταρχικά ενάντια στην προσπάθεια νέων επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο να διεκδικήσουν δικαιώματα, αλλά και ουσιαστικά καταφερόταν ενάντια σε κατοχυρωμένα από το σύνταγμα δικαιώματα συνδικαλιστής οργάνωσης. Και παράλληλα του υπενθυμίστηκε, από άλλους, ο ρόλος του στην στήριξη του Ρίκκου όταν έστηνε το θέαμα σύλληψης της κ Κεραυνού.


    Δεν είχε εμφανώς απαντήσεις ο κ. Δημητρίου [μπροστά στην αντιφατικότητα του λόγου του] οπότε προσπάθησε να αλλάξει θέμα. Ξαφνικά ξέχασε το αρχικό του παραπονο [ότι δεν έπρεπε να βγάζει ανακοινώσεις για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος για την Παιδεια τζαι την ελευθερη εκφραση, η Σύγκλητος] τζαι έγινε φοαρτάς – άρχισε να πλειοδοτεί: να βγαίνουν ανακοινώσεις γενικώς. Η ίσως και να εννοεί ότι το πανεπιστήμιο θα πρέπει να βγάζει ανακοινώσεις για το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες – αλλά όχι για την ελεύθερη έκφραση/έρευνα/λόγο στην Κύπρο. Έτσι θυμήθηκε ότι το πανεπιστήμιο δεν εξέδωσε, λέει, ανακοίνωση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Και ανάφερε ότι το έκαναν άλλα πανεπιστήμια. Αλλά του ελειψαν τα ονόματα φαίνεται.

    Σε ποιά πανεπιστήμια η Σύγκλητος έβγαλε ανακοίνωση για αυτό το θέμα; Ακαδημαϊκοί ναι, εκφράστηκαν. Περιμένουμε λοιπον να ακούσουμε ονόματα πανεπιστημίων όπου πήρε ανάλογη θέση και η Σύγκλητος. Ετσι για πληροφορηση ας πουμε – και για να δουμε το θεμα [αν υπαρχει] και συγκριτικα..:). Και η γενικοτερη ειρωνεία παραμένει – ο κ. Δημητρίου αλλαξε θέση σε διάστημα ημερών. Από την μη-παρέμβαση ξαφνικά αποφάσισε να κάνει έλεγχο υπέρ των παρεμβάσεων διεθνως. Είναι και η συνέπεια μια αρετή, και η απουσια της ενδεικτικη…


    Και κλείνοντας ο κ. Δημητρίου εκανε και μια αποκαλυπτική επίδειξη ενδεχομενως άγνοιας και ενδεχομενως ταύτισης. Εισηγηθηκε ότι δεν εκδόθηκε ανακοίνωση για την Αγια Σοφία γιατί θα διαμαρτύρονταν τα «κυπροκεντρικά κόμματα». Γιατί ένα κυπροκεντρικό κόμμα [και ποιά είναι αυτά σε πληθυντικό;] θα είχε πρόβλημα, ούτε το τεκμηριώνει, ούτε το εξηγεί ο κ. Δημητρίου. Μάλλον άκουσε τον ορο αλλά τελεί σε άγνοια για το περιεχόμενο ή για την πραγματικοτητα. Θα περιμένουμε και εδώ μια έστω τεκμηρίωση του πληθυντικού…


    Με μια έννοια το μόνο ελληνοκυπριακο κομμα που θα μπορουσε να πει καποιος ότι δεν εχει καμια [ιστορικη η του παροντος] κυπροκεντρικη διασταση, είναι το κόμμα της ακροδεξιάς το γΕΛΑΜ. Το οποίο ξεκίνησε την υστερία ενάντια στο καλλιτεχνικό έργο του κ. Γαβριήλ. Μήπως ο κ. Δημητρίου προσπαθεί να υπερασπιστεί το συγκεκριμένο σχήμα και την ρητορική του;


    Όπως και να έχει, ο κ. Δημητρίου εκφράζεται ελευθερα ακριβώς γιατί και στο πανεπιστήμιο και στην κοινωνία μερικοί αγωνίστηκαν και αγωνίζονται να υπάρχει ελεύθερη εκφραση, ελευθερη ερευνα κοκ. Και ο κ. Δημητρίου δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που αγωνιστηκαν. Το αντιθετο δειχνει η Ιστορια. Αν θέλει ένα ορθολογικό διάλογο θα ήταν, κατά συνεπεια,  πιο σοφό για τον ιδιο,  να απαντούσε, αντί να κρύβεται πίσω από υπεκφυγές, ατεκμηρίωτες αναφορές και προσπάθειας αποφυγής της εννοιας της συνέπειας όσον αφορά τις θέσεις του.


    Αν μπορει βεβαια…
    :)

    https://paideia-news.com/panepistimio-kyproy/2020/09/25/ena-krisimo-erotima-pros-ti-sygklito-toy-panepistimioy-kyproy/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&fbclid=IwAR3AbaEqntBIv_WDgQ176R2osusVA1XwvpFFS6W8Vqx9Z18jgaVmXlI7FFQ

 

 

 

  • Ιστορική στιγμή: το Σάββατο ο Φιλελεύθερος είχε πρωτοσέλιδο, σε φώτο, την είδηση για τουρκοκύπριους αγνοούμενους στην Πάφο των οποίων τα οστά βρέθηκαν σε σπηλιές…

    Τι έγινε ρε Άριστε;
    Γελούν σου τζαι βάλουν ετσι ειδήσεις πρώτη σελιδα; Διοτι ατε ναι η εστιαση ηταν στις φωκιες – αλλα εφκηκαν τζαι τουρκοκυπριοι αγνοουμενοι…Μα εγιναν ετσι πραματα Αριστε...;

    Ένεν τουρκική προπαγάνδα;
    Ωιμε; Τζαι ο καημενος ο Πιν τωρα; Αν παθει καμια κριση cognitive dissonance? Οξά εν να κάμεις κριτική της εφημερίδας σου αύριο;

    ΥΓ για την Ιστορία επίσης – το κείμενο το έγραψε ο Άγγελος Νικολάου, αξιοσημείωτος δημοσιογράφος με εστίαση στα οικολογικά θέματα


    https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1026135/toyrkokyprioi-agooymenoi-sti-spilia-tis-fokias

 

 

 

  • Της Ιστορίας: τα πιο κάτω δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα και περιμέναμε τον λαλίστατο, κατά τα άλλα, αρχιεπίσκοπο, να απαντήσει. Μούγκα ο τύπος…



    Λοιπόν ρωτούμε –εν αλήθκεια ότι ένας από τους δολοφόνους [και βιαστες παιδιων] εν τζαι θεολόγος τζαι διδάσκει σε σχολεία; Τζαι έσιει σχέση με την αρχιεπισκοπή; Εν πολλά σοβαρή καταγγελία τούτη τζαι η σιωπή δεν θα σας ξεπλύνει.. Περιμένουμε λοιπόν – μια απάντηση ή έστω εξήγηση – ή την σιωπή που θα επισφραγίσει την ενοχή..

 

 

 

  • Εκλογές εκπαιδευτικών: ο ΔΗΣΥ συγκρατεί την δεξιά/ακροδεξιά στους καθηγητές αλλά χάνει στους δάσκαλους

    Με βάση την εμπειρία των εκλογών στην Αγλαντζιά, ο ΔΗΣΥ πρέπει να έριξε σκληρή κινητοποίηση στις εκλογές των εκπαιδευτικών. Τζαι ίσως μια διάσταση της υστερίας ενάντια στο καλλιτεχνικό έργο του κ. Γαβριήλ να ήταν τζαι προεκλογικη προς τους συντηρητικούς/θρησκόληπτους να συσπειρωθούν… Συνολικα μπορούμε να πουμε ότι ο ΔΗΣΥ ισορρόπησε, αλλά η ελπίδα [για νικη] που πρόβαλε η «Αλήθεια» την επόμενη των εκλογών [πριν οριστικοποιηθούν οι εκλογές στην ΟΕΛΜΕΚ] δεν έπαιξε.

    Η συναγερμική εφημερίδα Ι [η ΙΙ είναι ο Πολιτης] πρόβαλε απώλειες ΑΚΕΛ/ΠΡΟΟΔΕΥΕΤΙΚΗΣ και ΔΗΚΟ/ΔΗΚΙ… Έχασε μεν [για 68 ψήφους] η Προοδευτική αλλά η ΔΗΚΙ τελικά κράτησε τις έδρες της.. ωιμέ.. τώρα θα πρέπει να καλοπιάσει το ΔΗΚΟ πάλι ο ΔΗΣΥ; …Ή να δεχτεί ότι και πάλι δεν θα έχει την προεδρία των καθηγητών, αφού η κίνηση της ΕΔΕΚ [η οποία ήταν η σύμμαχος του ΔΗΣΥ] έχασε επίσης ψήφους.


    Γενικά, ο ΔΗΣΥ πήγε καλά [με άνοδο] στους καθηγητές – έστω και αν η νυν συμμαχία [Προοδευτική, ΔΗΚΙ, Νέα πνοή] έχουν πάλι πλειοψηφία. Αλλά στους δάσκαλους που μονοπωλούσε για χρονια ο ΔΗΣΥ, έγινε το ανάποδο – η παράταξη του ΔΗΣΥ κράτησε για 11 ψήφους την πρώτη θέση [άρα με βάση το καταστατικό και την προεδρία] αλλά σαφώς έχασε σε ψήφους - και η ΑΚΙΔΑ [ανεξάρτητη κίνηση] την έφτασε πια…


    Αρχικό συμπέρασμα: ο ΔΗΣΥ κατάφερε να συσπειρώσει τους ψήφους του στους καθηγητές αλλά είχε απώλειες στους δάσκαλους. Το γιατί αξίζει να μελετηθεί. Όμως πρέπει να καταγραφεί επίσης ότι στους καθηγητές οι φιλελέ για μια ακόμα φορά [και με φόντο μαλιστα την υστερία του κόμματος τους για την τέχνη στην υπόθεση Γ. Γαβριήλ] πειθήνια ψήφισαν μαζί με την ακροδεξιά τζαι τους θρησκόληπτους που εμφανώς προσπάθησε να μαζέψει το κόμμα τους. Τζαι ύστερα μιλούν για τον Διαφωτισμό.. :) ..Μέσα στην μάντρα του χθες.

    Είναι πάντως ενδιαφέρον πως σε αυτό τον επαγγελματικό τομέα, τους καθηγητες, ο ΔΗΣΥ φαινεται να πουλά τις αντιφάσεις του με σχετική επιτυχία ακόμα. Πέρα από την σύγκλιση θρησκόληπτων και τάχα μου οπαδών του Διαφωτισμού [σαν μόδα έστω], στους καθηγητές είχαμε και τις εμπειρίες της μεγάλης κινητοποίησης του 2018.. Οι συναγερμικοί στηρίζουν μια κυβέρνηση που τους έβριζε… Ενδιαφέρον σύμπτωμα… Για να είμαστε δίκαιοι, ωστόσο, η πλειοψηφία στήριξε την συμμαχία που προωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις.


    Αξίζει επίσης να σχολιαστεί θετικά η τάση στους δάσκαλους που φαίνεται να αποστασιοποιούνται από τον ΔΗΣΥ… Τζαι Ισως να δημιουργείται τζαι ένα νέο ρεύμα στα σταλμένα νερά..

 

 

  • Προεκλογικά θεάματα του ΔΗΣΥ από τις δημοτικές της Αγλαντζιά μέχρι τις εκλογές των εκπαιδευτικών: κοινό μοτίβο είναι η ανακίνηση θεάματος από το γΕλαμ. Στο οποίο παίζει ο ΔΗΣΥ για συσπείρωση η διαίρεση των αντίπαλων του..

    Υπήρχε κάτι κοινό στις εκλογες εκπαιδευτικων τζαι στις δημοτικές της Αγλαντζιά: το θεαμα που εστησε αρχικα το γΕλαμ. Στην Αγλαντζιά ήταν ένα ρατσιστικό θέαμα το οποίο έτρεξε αμέσως να στηρίξει ο ΔΗΣΥ [ο οποίος και είχε αδειοδοτήσει τα κτήριο που μετά δαιμονοποιούσε προεκλογικά σαν συνεργάτης του γΕλαμ]. Ανάλογα πριν τις εκλογές των εκπαιδευτικών και πάλιν το γΕλαμε έστησε ένα θέαμα υστερίας ενάντια στον Γ. Γαβριήλ και το έργο του – με προβολή από εφημερίδα [Ρεπόρτερ] με άκρες στην κυβερνηση. Ο ΔΗΣΥ και πάλι ακολούθησε και στήριξε την προσπάθεια κατασκευής υστερίας. Αν στην Αγλαντζιά ο ενορχηστρωτής της καμπανιας ήταν ο υπουργός των βολεμένων συμμαθητών/τριών, ο Χ. Γεωργιάδης, στους εκπαιδευτικούς ο μηχανισμός έριξε την Αννίτα.


    Η αντιπολίτευση θα πρέπει να προσέξει αυτά τα κόλπα του ΔΗΣΥ. Ο στόχος του [ηδη κυκλοφορει τζαι το ονομα της Μινας Σαμψων για υποψηφιας] είναι να συσπειρώσει την ακροδεξιά ο ΔΗΣΥ [τζαι ότι πιάσει το γΕλαμ που λειτουργεί ετσι τζαι αλλιως σαν εναλλατικο εξάρτημα του κυβερνητικού μηχανισμού] τζαι να προκαλέσει διαίρεση στην αντιπολίτευση: έτσι αν ο Κόρτας δεν πήγαινε στην εκδήλωση στην Αγλαντζιά, θα το χρησιμοποιούσε ο ΔΗΣΥ για να πιάσει κεντρώους με τάσεις προς απορριπτισμό, αν πήγαινε [όπως έκανε ο Κόρτας] τότε θα έστηνε θέαμα ο ΔΗΣΥ ότι οι αριστεροί δεν έπρεπε να στηρίζουν ένα «ρατσιστή» [και α μην είναι, και ας είναι από τους οπαδούς της ΔΔΟ στο ΔΗΚΟ] ..Προεκλογικά θεάματα.


    Αναλογα και στην υπόθεση Γαβριήλ. Αν δεν αντιδρούσε η αριστερά, τα υποβάλλοντα φερέφωνα των ίσων αποστάσεων θα έλεγαν ότι η αριστερά είναι όπως την δεξιά [η οποία ωρύετο – αλλά η έντιμη ακριβής σύγκριση δεν είναι μέρος της ρητορικής των ίσων αποστάσεων και της ισοπέδωσης] ..Αν όπως ηταν αναμενόμενο η αριστερά αντιδρούσε, τότε ο ΔΗΣΥ θα προωθούσε, όπως φαινεται να εκανε, προς τα δεξιά την συστράτευση των συντηρητικών.


    Στην Αγλαντζιά αυτή η τακτική ίσως να βοήθησε κάπως στην εκλογή του υποψήφιου του ΔΗΣΥ – αλλά το βασικό σπρώξιμο ήταν η κίνηση της ΕΔΕΚ να κατεβάσει δικό της υποψήφιο, διασπώντας τους ψήφους της αντιπολίτευσης που πήρε ο Κόρτας στις δημοτικές του 2016. Κατά τα άλλα όμως η προσπάθεια να κτυπηθεί η συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ [όπως εξόφθαλμα ομολογούσε η εστίαση της Αλήθειας, της μιας εφημερίδας του ΔΗΣΥ] μάλλον δεν έπαιξε, αφού τα δυο κόμματα αυξήσαν τα ποσοστά τους σε συγκριτικό επίπεδο.


    Στις εκλογές των εκπαιδευτικών ο ΔΗΣΥ μάζεψε 276 ψήφους περισσοτέρους,[μαζεύοντας προφανώς ακροδεξιά, δεξιά, θρησκοληψία λτδ κοκ] στους καθηγητές αλλά η προηγουμένη συμμαχία στην ηγεσία της ΟΕΛΕΜΕΚ κέρδισε και πάλι πλειοψηφία, ενώ στους δάσκαλους συνεχίστηκε η πτώση του κυβερνώντος κόμματος που από 37% το 2014 έπεσε στο 30% ..Και ας προσπάθησε να πανηγυρίσει πρόωρα η Αλήθεια….



 

  • Μερικοί απόρησαν για την επίσκεψη της προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας στον αρχιεπίσκοπο… Η κ. Σακελαροπούλλου φαίνεται να είναι ένα ευγενικό πλάσμα που λαλεί ότι πρέπει για τον ρόλο της. Τζαι η κυπριακή Εκκλησία έχει ιδιαίτερη σημασία για το ελληνικό κράτος το οποίο εκπροσωπεί η πρόεδρος.

    Κατ’ αρχήν τζαι η Ελλάδα είναι ένα κράτος όπου παρά τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας εντούτοις οι ιερείς εκφράζουν ακόμα σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης. Αλλά ιδιαίτερα για την Κύπρο το ελληνικό κράτος έχει μια ιδιόμορφη σχέση με την Εκκλησία. Το ελληνικό κράτος επένδυσε στην κυπριακη εκκλησια σαν θεσμο για να προωθήσει το κίνημα προσάρτησης της Κυπρου στο ελληνικό κράτος τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.  Βεβαια η κυπριακή Εκκλησία είναι αυτοκέφαλη ιστορικα από τους πρωτες μ.χ. αιωνες [όπως παρατηρησε και ο Θ. Παπαδοπουλος στο ιστορικο του κειμενο «Η κρισις της κυπριακης συνειδησεως»] και αυτο οδηγούσε και σε ιεράρχες όπως ο Μακάριος ο οποιος εγινε σύμβολο της ανεξαρτησίας. Η και σε ενδοιασμούς για την προσάρτηση – όπως οι παραδοσιακοί στο αρχιεπισκοπικό των αρχών του 20ου αιώνα.


    Σε αυτό το πλαίσιο, η αποδοση τιμών στην Εκκλησία [ο Τόμμυς είναι απλώς εκεί σε αυτό το πλαίσιο] έχει να κάνει με τις ιδιόμορφες σχέσεις του ελληνικού κράτους με την κυπριακή κοινωνία – δεν εχει ιδιαιτερη σημασια σαν ατομο ανκαι οι κατά καιρους δηλωσεις του καταγραφουν αυττην την αμφιταλαντευση αναμεσα στην ανεξαρτησια τζαι την ευκαιριακη χρηση του ελληνικου εθνικισμου για συγκυριακα οφελη]. Η Εκκλησία είναι ένας από τους θεσμούς με τους οποίους το ελληνικό κράτος θέλει να έχει ιδιαίτερες σχέσεις. Με το κράτος έχει μια μπερδεμένη σχέση - με αποκορυφωμένα την κωμική χρήση του ελληνικού εθνικού ύμνου από το, κατά τα άλλα, ανεξάρτητο δικοινοτικό, λέει, κράτος/πολιτεία.


    Αλλά επειδή το κυπριακό κράτος παρά τις κωμικές του παλινδρομήσεις έχει ανεξαρτοποιηθει αρκετά, το ελληνικό κράτος κρατά τις αποστάσεις που επέβαλε ο Μακάριος μετά το 74: «Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται» ..Βέβαια, η συμπαράσταση εξαρτάται από το τι συμφέρει στο ελληνικό κράτος. Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό κράτος προτιμά την ε/κ δεξιά… Αλλά διατηρεί και τα αποικιακά [έστω και εθνικά-αποικιακά] του κατάλοιπα. Έτσι ο επικεφαλής της εθνικής φρουράς είναι ακόμα έλληνας – και οι ελληνες αξιωματικοί ότι και αν κάνουν στην Κύπρο δεν υπόκεινται στους τοπικούς νόμους… δεν δικάστηκε κανένας δολοφόνος του πραξικοπήματος του 74. Και ούτε καν για τις ευθύνες των αξιωματικών στο Μαρί δεν στάλθηκε κανένας να δικαστεί.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...