Σπόντες [20 Ιουλίου 2020]


·          
  • Από την «Χαμενη Ανοιξη του 1948, στην δολοφονια των Καβαζογλου Μισιαουλη το 1965, μεχρι την αντισταση του Ιουλη του 1974, που διεσωσε εστω και πληγωμενη την Κυπριακη Δημοκρατια.

    Μια φωτογραφικη καταγραφη του πως η εθνικοφροσυνη των δυο κοινοτητων προσπαθησε για τα ιδιοτελη της συμφεροντα να ναυαγησει τον Εκδημοκρατισμο, την ιστορικη συμβιωση τζαι την Ανεξαρτησια. Το 1948 η συμμαχια Αριστερας – Κεντρου οργανωσε το πιο μαζικο συλλαλητηριο στην μεχρι τοτε κυπριακη Ιστορια, με συνθημα την «Πληρη Αυτοκυβερνηση» και την δημιουργια «Συντακτικης Συνελευσης». Η δεξια - ακροδεξια με την στηριξη της αποικιοκρατιας ναυαγησαν εκεινη την ελπιδα.

    Το 1965 η τουρκοκυπριακη δεξια/ακροδεξια δολοφονησε τους Μισιαουλη και Καβαζογλου στην πιο ισως θεαματικη προσπαθεια να διασπαστει η δικοινοτικη συμβιωση. Τον Ιουλιο του 74 οι ακροδεξιοι και των δυο κοινοτητων με αναλογες εισβολες από τους στρατους του ελληνικου και τουρκικου κρατους, αμοληθηκαν να δολοφονουν από την Τοχνη στην Ασσια…Για να καταργησουν τζαι την Δημοκρατια τζαι την Ανεξαρτησια. Αλλα η αντισταση που επιβιωσε τζαι του 1947-48 τζαι της βιας την δεκαετια του 1960, εμφανιστηκε και παλιν..Μια προλεταρια που βγηκε αοπλη στους δρομους να αντισταθει στο πραξικοπημα, εκφρασε την Ιστορικη συνειδηση.



  • Από την Αντίσταση στην Λεμεσό την 15η Ιουλίου 1974: «…αν θα βγούμε σε αυτήν την διαδήλωση, θα βγούμε με κυπριακή σημαία..»

    «Πήραμεν την φωτογραφία του Μακάριου και την σημαία για να ξεκινήσουμε….. Έρχεται τότε μια γυναίκα, δεν ξέρω αν ζει ακόμα, γιατί ήταν μεγάλης ηλικίας, ήταν η πρώτη γυναίκα που εδούλεψεν στους δρόμους, έκαμνε άσφαλτο, ονομαζετουν Ειρήνη τζαι κάποιοι ελέαν την Ειρηνιά, ήταν μια χοντρόφωνη γυναίκα με κάτι χεριά που άξιζαν για 10 εργάτες και όταν εβγήκα μπροστά μου λέει: Κύριε, αν θα βγούμε σε αυτήν την διαδήλωση, θα βγούμε με κυπριακή σημαία.»


    [Συνεντευξη Γ. Γρηγοριαδη 1994, Τραινο στην Πολη, τ. 11]



  • Η επιστροφή της Ιστορικής Μνήμης. Υπήρχε μια ενδιαφέρουσα ένταση στις δημοσιεύσεις/συζητήσεις στην Δημοσια Σφαίρα του ίντερνετ αυτόν τον Ιούλη – σε σχέση με το 74.

    Από την μια υπήρχε ένα έντονο τζαι διάχυτο αίσθημα ότι «κυβερνούν αυτοί που φταιουν για το 1974» [για να το πουμε ευγενικά]. Υπήρχε μια διάχυτη οργή αν και η εξουσία προσπάθησε με ρητορική πλεονασμού [μεχρι και η Σημερινή είχε στο πρωτοσέλιδο τίτλο αναφορά σε «προδοσία»] να παίξει το παιχνίδι «υπήρξε προδοσία, αλλά...» [δηλαδή χωρίς ευθύνες σε κανένα].


    Το καλο αυτού του κλίματος ηταν ένα είδος αναβάθμισης της μνήμης που κάποτε είχε άρχισε να βολοδέρνει σε κλισέ. Αυτή την φορά η ένταση ηταν νέα, τζαι η μνήμη αποκτούσε νέα μορφή.
    Η δεξιά/ακροδεξιά προσπάθησε να ρίξει τις ρεζέρβες της. Το χαζοχαρούμενο επιχείρημα ενοχής της ΕΟΚΑ β – για όλα φταίει ο Μακαριος [γιατί δεν υποτάχθηκε σε αυτούς, γιατί δεν υποτάχθηκε στην Αθήνα, γιατί ανεχόταν τους κομμουνιστές κ.ο.κ.]

    Αλλα υπήρχαν ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις που αξίζει να καταγράφουν: Η
    Cyprus Mail λ.χ. [η οποία αποδέχτηκε και δημόσια την στήριξη Νεοκλεους διαφοροποιήθηκε – γράφοντας ότι είχε δίκαιο ο Μακαριος να αποκαλέσει την επέμβαση της χούντας πραξικόπημα. Καλή και ιστορικά θετική κίνηση...

    https://cyprus-mail.com/2020/07/18/makarios-was-right-to-call-the-coup-a-greek-invasion/


    Διάφοροι συναγερμικοι και προς τα τζει κατευθυνόμενοι με τις οποιες φαντασιώσεις υποσχέσεων, από την άλλη, έδιναν σχεδόν διαπιστευτήρια με επιδείξεις [λες και έκαναν δήλωση μετάνοιας μερικοί..:)] μίσους ενάντια στον Μακάριο… Θύμιζαν σαν κωμωδία πια την φαιδρότητα των εοκαβητατζηδων με το «μα εγώ εν τζαι». Ο Μακαριος έφταιγε, υποτίθεται,  γιατί για τους τραμπούκους της ΕΟΚΑ β ηταν «αυταρχικός» αλλα τζαι γιατί έδωσε «κλάδο ελαίας”. Ότι ναναι.

    Εμφανώς το ζήτημα για τους συγκαλυμμένους απολογητές της ΕΟΚΑ β δεν ηταν ο Μακαριος σαν άτομο, αλλα το σύμβολο της Αντίστασης σε εκείνη την κρίσιμη εποχή. Όπως άλλωστε τζαι το μίσος τους που οδήγησε στο θάνατο του Παπακώστα είχε τις ρίζες του στο ότι ο Παπακώστας ηταν από τους συντονιστές της Αντίστασης…


    Η αθλιότητα των πλυντηρίων συγκάλυψης επεκτεινόταν τζαι στο ζήτημα ηταν να συγκαλυφθεί τι έκαμε η ΕΟΚΑ β μετα την 20η Ιουλίου – πέρα από το να βουρουν στο Τρόοδος: τα εγκλήματα σε βάρος των τουρκοκυπριων ιδιαίτερα τα δυο γεγονότα που αποτελούν τεκμήρια εθνοκάθαρσης από την ελληνοκυπριακή ακροδεξιά: την σφαγή στην Τοχνη τζαι την σφαγή στα χωρκα Αλοα-Μαραθα – Σανταλαρης. Ετσι μαζί με τα στεφάνια για τους καταδρομείς που επιτέθηκαν στο προεδρικό είχαμε και την
    light απόπειρα να μετατοπιστεί η ευθύνη για τα έγκλημα από την ΕΟΚΑ β σε όλη την ελληνοκυπριακή κοινότητα κοκ…

    Όπως τζαι τότε: ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ [εστω τζαι στην αμυντική ρητορική τους αθλιότητα αυτήν την φορά]…





  •  «Η διαρκής άρνηση του Μακάριου να δεχτεί την ένωση» [τζαι να εφαρμόσει τα σχέδια Ατσεσον τζαι Ακρίτας κατά συνέπεια] τζαι τα πλυντήρια της ακροδεξιάς αθλιότητας από την δεκαετία οτι 1960….

    Τζαι για να αθθυμουμαστε τα ιστορικά γεγονότα τα οποία μερικοί θέλουν να ξεχνούν – μερικοί μαλιστα χωρίς ίχνος αντροπης αποκαλούν κάποτε «ειρηνευτική πρόταση» το σχέδιο Ατσεσον που προνοούσε και διχοτόμηση και κατάργηση της Ανεξαρτησίας τζαι άρα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ας θυμηθούμε λο0ιπον το  κλίμα τότε που κατέβηκε η Μεραρχία στην Κύπρο μαζί με τον Γρίβα που ήθελε να το παίζει εκπρόσωπος του ελληνικού ΓΕΕΦ..τζαι ετσι είχαμε μια δυαδική εξουσία με τον στρατό να ελέγχεται από άλλο κράτος τζαι την ακροδεξιά..


    Τζαι για όσους κάμνουν κοπτοραπτικη τζαι εν καταλάβουν τον αγώνα για να σωθεί η ανεξαρτησία τότε σε ετσι συνθήκες  [κάτι που φαίνονταν να κατανοούν εκτός από τον Καβαζογλου και τον Ιχσαν Αλη και η τ/κ αντιπολίτευση που προωθούσε να ανασυγκροτηθεί στου θυλάκες], ιδού ο Σύρος, ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ β να ομολογεί την επιθυμία για πραξικόπημα από τότε, από το 1964-67 γιατί ο Μακαριος δεν ήθελε την ένωση/προσαρτηση….


    Απόσπασμα από σχόλιο του Ιωάννη Νεοφύτου
    [https://www.facebook.com/ioannis.neophytou]

    «Δύο αποσπάσματα από την εκπομπή "Το κουτί της Πανδώρας" το 2011. "Επρεπε να ανατραπεί ο Μακάριος όταν υπήρχε ελληνική μεραρχία στο νησί και να γίνει η Ένωση" υποστηρίζει ακόμα δεκαετίες μετά τα τραγικά γεγονότα ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Β!!! Και σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί έπρεπε να γίνει σώνει και καλά η Ένωση αφού υπήρχε ήδη το ανεξάρτητο κράτος η απάντηση: "ήτανε διαταγή της Ιστορίας 3000 χρόνων κύριε να γίνει η Ένωση"!!!


    Τελικά ποιο ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας για εκτέλεση τούτης της "διαταγής της Ιστορίας";;;»
    https://www.facebook.com/100002318180913/videos/pcb.3154306344656607/3154294117991163/





  • Η 20η Ιουλίου είναι η συνέχεια τζαι η συνέπεια της 15ης Ιουλίου. Τούτο είναι ένα ιστορικό γεγονός, αλλά τζαι η αποκαλυπτική στιγμή του ρόλου της εξαρτωμένης από το ελληνικο κρατος εθνικοφροσύνης, η οποία σε άτυπη αλλά ντε φάκτο συνεργασία με την ανάλογη εξαρτωμενη από το τουρκικό κράτος εθνικοφροσύνη προσπάθησαν να ανοίξουν τον δρόμο για να καταργηθεί η Ανεξαρτησία τζαι η Δημοκρατία. Γιατί πρέπει να αθθυμούμαστεν ότι το πρότυπο της εθνικοφροσύνης τζαι στις 2 κοινότητες ήταν ο αυταρχισμός. Τζαι ναι, δεν ήταν όλη δεξιά που στήριξε το πραξικόπημα – αλλά είναι η δεξιά σαν παράταξη που συγκάλυψε τους ενοχους τζαι τωρά τραβούν την που την μούττη για μερικά ποσοστά ψήφων. Υπάρχει ευθύνη τζαι για την σιωπή τζαι για την ανοχή




  •    Οι συνέπειες της κυπριακής αντίστασης το 74 – ή αντέξαμε γιατί μια γενιά αντιστάθηκε. Τζαι έγραψε Ιστορία.

    Η κυπριακή αντίσταση του Ιούλη του 74 άνοιξε το δρόμο  για την απονομιμοποίηση της επεκτατικής κίνησης της χούντας του Ιωαννίδη που είσιεν σαν στόχο να σταθεροποιήσει το καθεστώς, που έτριζε από το Νοέμβριο του 1973 μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η «έστω τζαι μισή Κύπρος» σαν δώρο εθνικόφρωνηςαποβλάκωσης ήταν το τελευταίο χαρτί του κράτους της ελληνικής δεξιάς του εμφύλιου. Η ένοπλη αντίσταση στην Κύπρο με την κατάληψη μιας πόλης τζαι τις συγκρούσεις σε δυο άλλες, τζαι την σωτηρία του συμβόλου της ανεξαρτησίας τζαι της δημοκρατίας τότε, του Μακάριου, έκαμε θρύψαλα την φαντασίωση του Ιωαννίδη. Αυτοί που σχεδίασαν το πραξικόπημα βρέθηκαν μπροστά σε ένα Μπούμερανγκ.

    Η εισβολή του τουρκικού κράτους απλωνόταν ήδη τζαι ως τον Αύγουστο έφτασε ως το Βαρώσι όπου με την βοήθεια και πάλι από τους ελληνοκύπριους  εθνικόφρονες, οι οποίοι με την σφαγή 126 τουρκοκυπρίων αμάχων γυναικών, παιδιών, τζαι ηλικιωμένων στα χωρκά Αλόα-Μαράθα-Σανταλάρης, πρόσφεραν στην τουρκική προέλαση την τέλεια δικαιολογία – δυο ομαδικούς τάφους που τεκμηρίωναν ότι οι ένοπλοι της εξουσίας του πραξικοπήματος είχε ξεκινήσει ήδη να κάμνουν γενοκτονία.


    Τζαι όμως αντέξαμε. Ο Μακάριος ήρτεν πίσω, η χούντα κατάρρευσε, τζαι το τουρκικός στρατός νικηφόρος μεν μπροστά στους δειλούς της εθνικοφροσύνης που εβουρούσαν προς το Τρόοδος, εγκλωβίστηκε στην Κύπρο [αντί απλώς να μπορεί να προσαρτήσει το βόρειο μέρος όπως ήταν η φαντασίωση με βάση το σχέδιο Άτσεσον]. Δεν πέρασαν ούτε 7 χρόνια από την εισβολή, τζαι το 1981 η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση, που υποστήριζε την επανένωση, κέρδισε τις τ/κ εκλογές… Επέμβηκε ο τούρκος πρέσβης… Αλλά η κυπριακότητα, όπως τζαι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα την περίοδο της μεραρχίας τζαι του Γρίβα, την δεκαετία του 1960,  άντεξε τζαι διαχύθηκε στις νέες της μορφές τζαι σαν μορφή αντίστασης τζαι μορφή αξιοπρέπειας.


    Η επανένωση εν ολοκληρώθηκε ακόμα. Αλλά ούτε η δημοκρατία καταργήθηκε, ούτε η ανεξαρτησία. Αντίθετα τζήνοι που τότε ωρύονταν τζαι εκλιπαρούσαν ξένες επεμβάσεις, σήμερα τυλίγονται την κυπριακή σημαία.
    Οι του «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πάσιν σήμερα τζαι σε pride parades ομοφυλοφίλων, τζαι φυσικά εν θέλουν να αθθυμούνται ότι γιόρταζαν την 21 Απριλίου. Ξέρουν ότι είναι κατάλοιπα του παρελθόντος. Τζαι σε ούλλους του τομείς το μόνο που κάμνουν είναι να προσπαθούν να καθυστερήσουν την Ιστορία που σαρώνει αμείλικτα τις ανοησίες στις οποίες πίστευαν. Φορούν μάσκες, θα τρέξουν με αβερώφεια υποκρισία να πουν «τζαι εμείς» σε ότι φαίνεται να εν της μόδας.
    Αλλά η Ιστορια είναι αμείλικτη. Οι ίδιοι θέλουν να ξεχνούν το παρελθόν τους. Γιατί ιστορικά, ξέρουν το, η νίκη τζαι η ηγεμονία στην κοινωνία ανήκει τζαι θα ανήκει σε όσους τους αντιστέκονται τζαι θα τους αντιστέκονται για να πάει παρακάτω η Ιστορία…

    Όπως το είπεν ο Δώρος, για τζήνη η πτέρυγα της κοινωνίας που εν υποτάσσεται τζαι εν εξαγοράζεται:


    «Πάντως εμείς θα τους αντισταθούμε,

    Οποίοι και αν είναι,

    Όσοι δυνατοί και αν είναι.»





  •  Υπάρχει ένα είδος ιστορικής δικαιοσύνης στην αθλιότητα του παρόντος: η δεύτερη περίοδος της δεξιάς στην εξουσία μετά το 74, κάνει ξεκάθαρο πια ότι οι ακροδεξιοι ένοχοι για το 74 μπορεί να αλλάζουν μάσκες και προσωπεία, όμως παραμένουν οι ίδιοι – όπως δυστυχώς τζαι όσοι τους συγκαλύπτουν σαν παράταξη στην δεξιά: το μόνο τους πραγματικό ενδιαφέρον είναι η ημετεροκρατίια [από την κουμπαροκρατία του Γιωρκάτζη στην συμμαθητοκρατία του Χαρούλη ας πούμε] τζαι η προσπάθεια για να συντηρηθεί ένα είδος διαχωρισμού ανάμεσα στις δυο κοινότητες [τώρα χρησιμοποιούν τζαι τον κορωνοϊο – τζαι πιο πριν ήταν διάφορες πελλαρες από «εορτασμούς» για την συλλογή υπογράφων υπέρ προσάρτησης το 1950, μέχρι το Κραν Μοντανά].

    Δεν θέλουν την Κύπρο ανεξάρτητη με τους κάτοικους της να αυτοδιοικούνται γιατί φοβούνται την οργή της πλειοψηφίας την οποία προτιμούν να σαλαμοποιούν [κοινοτικά σε συλλογικό επίπεδο, τζαι πολιτικά στο εσωτερικό των κοινοτήτων] μέσω των μηχανισμών εξαπάτησης τζαι εξαγορών– πριν ήταν ο έλεγχος της εκκλησίας μετα το 1947, τώρα είναι τα οικονομικά εξαρτώμενα ΜΜΕ.


    Η δικαιοσύνη βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πια καμία αυταπάτη. Αυτοί είναι, και δεν μπορούν να αλλάξουν. Τζαι όποιος/α έσιει αυταπάτες το μόνο που έσιει να κάμει είναι να αθθυμηθει τα διαφημιστικά κόλπα [τζαι ρητορικές] για εκσυγχρονισμούς, μη πελατειακές σχέσεις κοκ, τζαι να μετά να δει τον πάτο του ίδιου του Αναστασιάδη, σε σχέση έστω με την σύγκρουση συμφερόντων. Τζαι τον ευρύτερο πάτο  τζαι της εποχής του…


    Για να μην υπάρχει λοιπόν καμιά αμφιβολία… Για να θυμούνται οι άνθρωποι στο μέλλον, όταν οι απόγονοι της σημερινής αθλιότητας θα προσπαθούν και πάλι, στο μέλλον, να ξεχάσουν το καθεστώς Αναστασιάδη, την διαπλοκή το ξεδιάντροπο κ.ο.κ.


    Και όταν έρθει η ώρα, δεν θα υπάρχει ξανά κλάδος ελαίας. Όχι για εκδίκηση – αλλά για περασει για πάντα στην μνήμη του χθες, αυτό που θα ντρέπονται να ομολογήσουν τζαι οι απόγονοι τους αύριο…




  •    …σε μια εποχή όπου σύμβολα του μίσους ξηλώνονται, διαγράφονται ή γκρεμίζονται σε διεθνές επίπεδο (άντε γαμήσου στρατηγέ Λι, στα τσακίδια παιδέρα Λεοπόλδε) στη γωνιά αυτή της Μεσογείου εξακολουθούν να τιμούνται και να δοξάζονται πραξικοπηματίες, τρομοκράτες, σφαγείς αμάχων, προδότες και ολετήρες.»

    Το ακόλουθο απόσπασμα από ένα σχόλιο του Μαρίνου Νομικού κουβαλά μέσα του την θλιβερή μιζέρια του παρόντος [όπου τιμούνται με στεφάνια από την δεξιά – από τον Αβέρωφ στο γελάμε] αυτοί που επιτέθηκαν στο προεδρικό για να καταργήσουν την Δημοκρατία. «Τιμούνται» γιατί είναι ημέτεροι των πελατειακών σχέσεων. Είναι οι ίδιοι που καταθέτουν στεφάνι στο μνημείο ενός ανίκανου τυπάκου, του Γρίβα που το Τρίκωμο, που σε κανένα πόλεμο [να μην πούμε για την γελοιοποίηση του κάθε φορά που δοκίμαζε να κατέβει σε εκλογές] δεν βγήκε νικητής [εκτός αν είναι «νίκη» να ξεκινάς για προσάρτηση/ένωση τζαι να καταλήγεις με ανεξαρτησία που απεχθάνεσαι] ο όποιος συνεργάστηκε με ναζί, βρετανούς, μυστικές υπηρεσίες ξένων δυνάμεων, τζαι άνοιξε ντε φάκτο με την οργάνωση τζαι το κλίμα που κατασκεύασε την δεκαετια του 1970 τον δρόμο στην τουρκική εισβολή, ενώ βαρύνεται με εγκλήματα που ανήκουν στο ποινικό δίκαιο, όπως είπεν τζαι ο Κληρίδης σε μια που τες λλιες γενναίες δηλώσεις του..


    Τύποι σαν τον Γρίβα είναι ανάλογοι αυτών των τυπάκων στα αγάλματα που πετάχτηκαν στην θάλασσα ή ανατράπηκαν πανηγυρικά για να μην υπάρξουν ποτέ ξανά πια τέτοιοι…
    Αυτή είναι μια εικόνα από την μελλοντική απελευθέρωση της Κύπρου.
    Θα έρθει τζαι δακατω η μέρα της Ιστορικής ανατροπής όταν τα άγαλμα τζαι οι οδοί με ονόματα της ντροπής, βόρεια τζαι νότια, θα ανατραπούν στο πανήγυρι της ελευθερίας των νέων του μέλλοντος…


    Τζαι για τα αγάλματα που ανατράπηκαν, νόμιζαν μερικοί, μεχρι  χθες, στην Δύση, ότι θα ήταν αιώνια. Αλλά σε δυο εβδομάδες χάθηκαν…
    Τώρα έχουμε τζαι την περίοδο Αναστασιάδη για να αθθυμούμαστε ότι η ανοχή, οδηγεί στο ξεδιάντροπο.. Θα την ξεπεράσουμε τζαι τούτην, όπως πέρασαν τοσες άλλες θλιβερές εποχές…

    «..
    Κατανοώ ότι μπροστά στον φόβο μιας γενικότερης σύρραξης και πλήρους κατάρρευσης του εναπομείναντος κυπριακού κράτους μετά την εισβολή δόθηκε αμνηστία στους υπαίτιους της εθνικής καταστροφής και πολιτική στέγη στον νεοσύστατο ΔΗΣΥ. Αυτές οι ανάγκες όμως υπήρχαν πριν 40 χρόνια, αυτό που αδυνατώ να καταλάβω είναι ποια ανάγκη ακριβώς επιβάλλει να συμβαίνει το ίδιο και σήμερα. Για ποιο λόγο σε μια εποχή όπου σύμβολα του μίσους ξηλώνονται, διαγράφονται ή γκρεμίζονται σε διεθνές επίπεδο (άντε γαμήσου στρατηγέ Λι, στα τσακίδια παιδέρα Λεοπόλδε) στη γωνιά αυτή της Μεσογείου εξακολουθούν να τιμούνται και να δοξάζονται πραξικοπηματίες, τρομοκράτες, σφαγείς αμάχων, προδότες και ολετήρες.»
    Μαρίνος Νομικός


    https://avant-garde.com.cy/articles/nea/istories/poios-gei-praxikopima-ehoyme-kotzam-eisboli?fbclid=IwAR3MxFCKwVkUzzhGmbPSh6IUaRxjk-bVLJg4oweqQd0JdyZ8pGQfr1jieHE





  • Η απάντηση της Μαρίνας Αρμεύτη στον Άριστο Μιχαηλίδη για το ξέπλυμα των εμπλεκομένων στο πραξικόπημα..
    «Θα ήθελα ένας γονιός τους να τα είχε βάλει με αυτούς που τους διέταξαν. Να ψάξουν. Να βρουν. Ποιος έστειλε τα παιδιά τους να δολοφονήσουν αδέλφια; Θα ήθελα, αλήθεια, ένας γονιός τους να πετούσε στα σκουπίδια το στεφάνι των πρωτεργατών της δικής τους τραγωδίας.»


    Το ότι ο Φιλελεύθερος, τον οποίον ο Γρίβας κάποτε απειλούσε, γιατί εργοδοτουσε τον Φίφη Ιωάννου, έσιει σήμερα ένα ακροδεξιό όπως τον Άριστο Μιχαηλίδη, σαν διευθυντή σύνταξης, καταγράφει την διολίσθηση από το τραγικό στο κωμικό


    Ο Άριστος Μ. δεν βρήκε ποτέ το ήθος [με βάση την ιδεολογική του καταγωγή] να ζητήσει έστω από τους συνδέσμους ΕΟΚΑ λτδ, να απολογηθούν για το λιντσάρισμα του Μένοικου – ή άλλα ανάλογα εγκλήματα της δεκαετίας του 1950 [Όπως φυσικά τζαι οι ιδεολογικοί του συμμάχοι, οι εθνικόφρονες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα]. Οι δολοφόνοι ήταν ημέτεροι του. Εννοείται ότι δεν τόλμησε ποτέ να καταδικάσει τα εγκλήματα της ΕΟΚΑ β εναντίον των τουρκοκυπρίων το 1974.. Έστω σαν άνθρωπος.. 126 νεκροί γυναικόπαιδα. Τζαι ο Άριστος ούτε λέξη… Αλλά για τους 22 καταδρομείς που επιτέθηκαν στο προεδρικό κλαίεται για χρόνια. Είναι ιδεολογικα ημέτεροι του...


    Δεν είναι πρόβλημα του συγκεκριμένου ατόμου – το θεμα είναι πως μια ιδεολογία απονευρώνει βασικά αισθήματα, τζαι δυνατότητες σκέψης του ανθρωπινου όντος.
    Προφανώς έφαεν κράξιμο τζαι δημοσίευσε τζαι την ακόλουθη απάντηση από την Μαρίνα Αρμεύτη. Τις υπεκφυγές κοκ του Α. Μιχαηλίδη μπορείτε να τις δείτε στο όνομά του στον online φιλελεύθερο. Θα ήταν ντροπή να μπουν μαζί με το ήθος του λόγου της κ. Αρμεύτη.

    «Ονομάζομαι Μαρίνα Αρμεύτη και είμαι κόρη του Ανδρέα Αρμεύτη, ο οποίος δολοφονήθηκε από την ΕΟΚΑ Β΄ στις 16 Ιουνίου 1974. Από τα παιδικά μας χρόνια πηγαίναμε στα μνημόσυνα των πεσόντων κατά το πραξικόπημα, στο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Εκεί γνωρίσαμε κι άλλα παιδιά που έχασαν τον πατέρα τους από χέρι Ελλήνων (Κυπρίων ή μη). Ψιθυρίζαμε τις ιστορίες των εκτελέσεων των δικών μας... «Πού τον σκότωσαν;», «γιατί τον σκότωσαν;». «Ποιοι το έκαναν;», «γιατί το έκαναν;» κ.λπ. Λίγο πιο κάτω πάντα ξέραμε πως ήταν θαμμένοι οι «εχθροί», οι πραξικοπηματίες. Πέρασαν χρόνια. Προχθές είχε κίνηση. Πάρκαρα βιαστικά πίσω από το Κωνσταντίνου και Ελένης. Πέρασα από τους τάφους των «εχθρών», έπιασε ξυστά το μάτι μου, 19 χρόνων, 18,19,19... Πόνεσε η ψυχή μου. Έχω γιο φαντάρο. Δίπλα οι συγγενείς, έφτιαχναν μια τέντα. Τέλειωσαν τα μνημόσυνα τα «δικά» μας. Καταδίκασαν, κατέθεσαν στεφάνια, είπαν... είπαν και μετά κάποιοι έστριψαν. Έστριψα κι εγώ.


    Φέτος άντεξα. Πήγα και στα μνημόσυνα των καταδρομέων (πραξικοπηματιών). Αυτών που ήταν «19χρονα παιδιά σε διατεταγμένη υπηρεσία». Θα ήθελα ένας γονιός τους να τα είχε βάλει με αυτούς που τους διέταξαν. Να ψάξουν. Να βρουν. Ποιος έστειλε τα παιδιά τους να δολοφονήσουν αδέλφια; Θα ήθελα, αλήθεια, ένας γονιός τους να πετούσε στα σκουπίδια το στεφάνι των πρωτεργατών της δικής τους τραγωδίας. Κάποτε τους κατέθεταν στεφάνι και «οκταήμεροι» υπουργοί. Κανείς δεν διαχώρισε τη θέση του παρά μόνο οι γονείς του Σωτήρη Αδάμου και του Ματθαίου Ματθαίου, όπου στην ταυτοποίηση των λειψάνων φάνηκε πως δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από κοντινή απόσταση (ο ένας πισώπλατα και ο άλλος στο στήθος), επιβεβαιώνοντας μαρτυρίες πως αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο πραξικόπημα. Είναι θαμμένοι πια αλλού.


    Για να επανέλθω. Κανείς δεν τους αρνήθηκε τρισάγιο. Αυτό είναι θρησκευτικό δικαίωμα. Όμως, τα δάφνινα στεφάνια από το κράτος, την Εκκλησία και κομματικά στελέχη είναι πρόκληση, γιατί αποτελούν παραχάραξη της ιστορίας. Αδυναμία παραδοχής των αγκυλώσεων όσων θεωρούν τιμή την κατάλυση της δημοκρατίας; Άγρα «δεξιών» ψήφων; ...δεν ξέρω. Τόσο ο «κλάδος ελαίας» όσο και τα 19χρονα παιδιά σε «διατεταγμένη» αποτελούν φτηνά προσχήματα συγκάλυψης των ενόχων. Να βγουν μπροστά οι συγγενείς και να μας πουν αν λυπούνται ή αν νιώθουν περήφανοι που οι σφαίρες των παιδιών τους σκότωσαν τους πατεράδες μας. Την κούφια συνείδηση μην την ψάχνετε σε «εμάς». Να την ψάξετε σε αυτούς που δέχονται τον όρο «πραξικοπηματίας», τον οποίο θεωρούν και κατόρθωμα. Επίσης, κούφιες συνειδήσεις να ψάξετε σε όσους οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή και απολαμβάνουν ανενόχλητοι τα οφέλη της όποιας εξουσίας και πατριδοκαπηλίας».


    https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/979755/-fetos-antexa-pig-kai-sta-mnimosyna-ton-katadromeon
     



  • «Του προδότη που προχώρησε ως ετούτο το έγκλημα ζητώ την τιμωρία.»

    Το ζήτημα της παροχής «τιμής» σε άτομα που υπάκουαν διαταγές και συμμετείχαν σε εγκλήματα, δεν είναι νέο. Απλώς η δική μας εθνικόφρων δεξιά εν πάντα νάκκον [;] καθυστερημένη τζαι οντολογικά θέλει να είναι επαρχιώτικη για να έχει κάποια εξωτερικά αφεντικά να την ξεπλένουν..


    Το ζήτημα της ευθύνης στην νεωτερική ηθική έχει καθοριστεί από την δίκη της Νυρεμβέργης. Δεν δικαιούται κάποιος/α να υπακούσει σε διαταγή για να διαπράξει έγκλημα.
    Και η ανατροπή της Δημοκρατίας, τζαι οι δολοφονίες της ΕΟΚΑ β ήταν εγκλήματα. Φυσικά για την τοπική δεξιά, νότια τζαι βόρεια, [τζαι ο Κληρίδης στο κάτω κάτω εξίσου ξεδιάντροπα επειδή ήταν ημέτεροι, ακύρωσε την συμβολική έστω απόλυση των 62]  η Νυρεμβέργη τζαι η ηθική της δίκης των Ναζί δεν έφτασε ακόμα στα κυπριακά παράλια…

    Η προσπάθεια της δυτικής δεξιάς να επανασυνδέσει τον εαυτό της με το παρελθόν σαν είδος «στεφάνι στους καταδρομείς που επιτέθηκαν στο προεδρικό» έγινε από τον Ρέιγκαν με την επίσκεψη του σε στρατόπεδο νέκρων στρατιωτών της Βέρμαχτ [του γερμανικού στρατού υπό τους ναζί] όπου υπήρχαν οι τάφοι μελών των
    SS. 25 χρόνια μετά κανένας δεν πάει σε νεκροταφείο ναζί – αλλά η εθνικοφροσύνη στην Κύπρο τιμά ακόμα τον Γρίβα τζαι όσους συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

    Θα έρθει η μέρα της αντροπης των αγαλμάτων…
    Ίσως τζαι υπό τον ήχο του τραγουδιού του Ξυλούρη «Του προδότη που προχώρησε ως ετούτο το έγκλημα ζητώ την τιμωρία.» [στίχοι Πάμπλο Νερούδα]

    http://dioti.gr/index.php/video/1503-oi-nekroi-tis-plateias


    «The Bitburg controversy involved a ceremonial visit by U.S. President Ronald Reagan to a German military cemetery in Bitburg, a town in extreme western Germany near the border with Luxembourg, in May 1985, designed to commemorate the end of World War II in Europe 40 years earlier. The visit aroused considerable criticism, both in the United States and around the world, when it became known that of the nearly 2,000 German soldiers buried there, 49 were soldiers of the Waffen-SS, the military arm of Nazi Germany's SS (Schutzstaffel), were also buried there. The entire SS was judged to be a criminal organisation at the Nuremberg trials. The fact that Reagan had not been scheduled to visit former Nazi concentration-camp sites compounded the controversy, and a trip to Bergen-Belsen concentration camp was later added to his itinerary.»


    https://en.wikipedia.org/wiki/Bitburg_controversy




  •  Μια ειλικρινής απορία: τόση εθνικοφροσύνη τζαι πλαστικο πάθος μπλα μπλα [με φόντο κάποια «διευκόλυνση» συνήθως]...Άσε το θράσος [άμα θέλουν βολέματα κοκ] να επικαλούνται μερικοί τζαι τον Αυξεντίου τζαι τον Μάτση που αντί να παραδοθούν προτίμησαν να πεθάνουν. Που ήταν, λοιπόν,  οι τομεάρχες, οι γυμνασιάρχες, οι δάσκαλοι κλπ κλπ της εθνικοφροσύνης από τις 20 Ιουλίου μέχρι την 16 Αυγούστου να πολεμήσουν τζαι να πεθάνουν έντιμα.. Έστω ένας…

    Ούτε ένας;...
    Καλά το ήθος να αυτοκτονήσει έστω ένας για τις συνέπειες της 15ης Ιουλίου, εν το είδαμε. Διότι δεν υπήρχε τέτοιο ηθος.. Είναι τζαι τούτο μέρος της ιστορικής αλήθειας.. Ούτε ενας ρε..

    Αυτό που ξέρουμε είναι η ΕΟΚΑ β στο Τρόοδος, η αμίμητη παραδοχή του εοκαβητατζή στην κάμερα του Κακογιάννη [στο Αττίλας 74] ότι οχυρώνεται στο ..Τρόοδος. Η την αποκαλυπτική αθλιότητα του άλλου εοκαβητατζή μετά την εισβολή που δεν ήταν σίγουρος ακομα αν προτιμούσε τους ελληνες κομμουνιστές ή την τουρκική εισβολή.
    Πάλι καλά δηλαδή που δεν του ξέφυγε να ομολογήσει ότι προτιμούσε την εισβολη…
    Αυτοί είναι οι ιδεολογικοί πρόγονοι μερικών…




  •  Άνοιξαν τα αεροδρόμια για 22 χώρες χωρίς τεστ. Μιλούμε για 200 εκατομμύρια που μπορούν να έρτουν Κύπρο χωρίς τεστ, τζαι απαγορεύουν σε εμάς του ς κυπραίους την ελεύθερη διακίνηση στην τόπο μας…
    Νότια τζαι βόρεια ενιαία δεξιά…

    Όπως το 74…




  • "Όσο και αν κάποιοι για αντιπολιτευτικούς λόγους υποστηρίζουν πως στην Κύπρο γίνεται ξέπλυμα, κάτι το οποίο δυστυχώς υποστηρίζουν και αρκετές χώρες καθοδηγούμενες από την αντιπολίτευση, θα τους παραπέμψω στο τι συμβαίνει στην Ιταλία, όπου η μαφία έλαβε έκτακτη οικονομική στήριξη λόγω της πανδημίας! Και μην πεταχτεί σαν το «αππιητούρι» κανένας να ισχυριστεί πως στην Κύπρο την έκτακτη οικονομική χορηγία μοιράζει η ίδια η μαφία, διότι θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

    Εμάς εδώ το πολύ-πολύ να πουληθεί κανένα διαβατήριο στον πλέον καταζητούμενο επιχειρηματία του κόσμου. Άντε να πουλήσουν λίγοι ημέτεροι σπίτια σε υποψήφιους επενδυτές αλλά μέχρις εκεί. "

    Του ΒΑΣ ΒΑΣ στον Φιλελευθερο της Κυριακης

    https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/980319?fbclid=IwAR1NVNvIRxPIADfE_xMNDnkd4ku56PF50QvIEyzR9yKqNDak5btFRpTfzIQ#.XxQBFwfzWN8.facebook


    Τζαι αν σας ενδιαφερει ποσο κοντα ή μακρυα ειμαστεν που την Ιταλια, ιδου 2 λινκς για το θεμα τζαι θα επανελθουμε:


    How the Mafia infiltrated Italy’s hospitals and laundered the profits globally

    https://on.ft.com/2Cox5mw


    Italian mafia bonds sold to global investors

    https://on.ft.com/3jgqprd





  •  Οπότε ο Ανάστος τώρα στήνει, με τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, επίθεση στην Σπέχαρ; Είναι λάθος η αντίληψη ότι  η νέα φαρσοκωμωδία του προεδρικού είναι απλώς μια ακόμα επανάληψη των επιθέσεων ενάντια σε εκπρόσωπο του ΟΗΕ… Ο Αναστασιάδης δεν κωλοβαρεί μόνο πια – και άρα στήνει μια ακόμα επίθεση, η οποία ελπίζει ότι θα του δώσει ακόμα λίγο χρόνο.

    Ο δικηγόρος από την Λεμεσό είναι πια αιχμάλωτος των συνεπειών των προηγουμένων απορριπτικών ανοησιών του. Τζαι προηγούμενοι πρόεδροι μπλόκαραν μια διαδικασία, όπως ας πούμε ο Σπύρος την δεκαετία του 1980. Ο Κληρίδης με τις ιδέες Γκάλι, ή ο Τάσσος το 2004. Αλλά δεν είχαμε οπισθοχώρηση – απλώς είχαμε στασιμότητα.


    Ο Αναστασιάδης είναι ο πρώτος εκπρόσωπος των ελληνοκυπρίων, ο οποίος χάνει έδαφος – όχι σε σχέση με την λύση [σιγά μην κατάλαβε αυτός το τύπος ποτέ κάτι για την λύση, την ιστορική αναγκαστικότητα κοκ] αλλά για τα συμφέροντα έστω της κοινότητας που εκπροσωπεί. Χάνει έδαφος, παραχωρώντας χώρο όχι στους τουρκοκύπριους τουλάχιστον [για να φτιαχτεί μια συμμαχία ενάντια στο «διαίρει και βασίλευε» των ξένων, αλλά προσφέρει στην Τουρκία την ίδια. Το μεγαλύτερο έγκλημα λ.χ. του Αναστασιάδη ακόμα τζαι για τους μελλοντικούς [όσοι μείνουν σε όποιαν εκδοχή] εθνικόφρονες, θα είναι η απώλεια της αναλογίας 4 προς 1 [που είχε αποδεχθεί και η τουρκική πλευρά] για την σχέση των 2 κοινοτήτων.

    Τώρα πια ο δρόμος για αριθμητική αλλαγή του συνολικού ποσοστού του πληθυσμού με ένα Ανάστο στην τ/κ ηγεσία είναι ξεκάθαρα ανοικτός. Συνολικότερα, ο Αναστασιάδης λόγω της απύθμενης αχαπαροσύνης [αλλά τζαι του ότι το πραγματικό του ενδιαφέρον σαν πρόεδρος φαίνεται να είναι σε πρώτο πλάνο ο οικογενειακός πλουτισμός] επέτρεψε στην Τουρκία να περικυκλώσει ναυτικά την Κύπρο, να οριοθετήσει ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου και να στελλει πλοία για ναυτικές ασκήσεις [η τζαι γεωτρήσεις όταν θέλει] νότια της Κύπρου.


    Η Σπέχαρ είναι απλώς η παραδοχή ότι στο εξωτερικό [και μέσω εκπροσώπων του ΟΗΕ] ο Αναστος είναι απλώς μια χαμένη υπόθεση. Η επίθεση εναντίον της είναι τζαι μια τυπική προσπάθεια μετατόπισης από την μίζερη πραγματικότητα του κυπριακού επί Ανάστου, αλλά τζαι μια τσαπατσουλιά γιατί ο δικηγόρος από την Λεμεσό δεν έχει πια τίποτα για να μπορεί να συγκαλύψει το ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός» τζαι ότι οι συνέπειες της ανικανότητας του, οδηγούν, όπως και των ιδεολογικών του προγονών το 74, στην εξυπηρέτηση της Τουρκίας.





  • Ενδεικτικό του πανικού είναι και η προπαγάνδα που προσπαθούν να πουλήσουν τα ΜΜΕ που στηρίζουν τον απορριπτισμό με τον οποίο ταυτίστηκε ο Αναστασιάδης – η Σημερινή, ας πούμε την περασμένη Κυριακή, πουλούσε συμμαχία με «Γαλλία, Ιταλία…». Άντε πες η Γαλλία που είχε ναυτικό επεισόδιο με την Τουρκία στην Λιβύη. Αλλά η Ιταλία που εν με τους συμμάχους της Τουρκίας στην Λιβύη;
    Δημοσιογραφία του «βαδίζω και παραμιλώ».. :)





  • Τζαι εκαταφέραν τα να έχουν τζαι οργανώσεις της «κοινωνίας των πολιτων» των τουρκοκυπριων να κάμνουν τωρα διαδηλώσεις εναντίον της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Ρε ακόμα τζαι τον τζαιρό των θυλάκων [μέχρι το 74]  η τ/κ αντιπολίτευση εν έκαμεν εκδηλώσεις ενάντια στην ε/κ ηγεσία..

    Ο Ανάστος εκατάφερεν να φέρει την κατάσταση στο σημείο να διαδηλώνουν εναντίον του ακόμα τζαι οι συνήθεις σύμμαχοι των ε/κ..
    . Έσιει κοσμο που ακόμα αμφιβάλει για το ποιούς/τι υπηρετεί, μέσω των συνεπειών,  η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ στο κυπριακό;

    Είπαμε – μια μέρα θα στήσουν άγαλμα στον ανόητο ελληνοκύπριο εθνικόφρονα στην Άγκυρα σαν προσφορά εκτίμησης για τις υπηρεσίες που προσφέρει διαχρονικά στο τουρκικό κράτος τζαι τα συμφέροντα του…






  •    Γιατί ο δικοινοτισμός είναι άμυνα της Δημοκρατίας.

    Κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος οι τουρκοκύπριοι, όπως κατέγραψε πιο κάτω ένας γνωστός τ/κ από την Πάφο, όχι μόνο ήταν ταυτισμένοι με την αντίσταση, αλλά και πρόσφεραν προστασία στους αντιστασιακούς.


    «
    Θέλω οι νεότερες γενιές να τα γνωρίζουν αυτά… Στη διάρκεια του πολέμου, η συμπάθεια μας ήταν προς το Μακάριο και την Αριστερά γενικά και τους υποστηρίζαμε ενάντια στη Χούντα. Αυτή ήταν η γενική τάση ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους στην Πάφο.»
    https://sevgululudag.blogspot.com/2019/10/blog-post_60.html?fbclid=IwAR0BnfcDQggcxmPRePGsNRY9orGC5phPrNMKJIhs_muwcNzEPnxvPDBO8uA


    Για να λειτουργήσει η Δημοκρατία δεν αρκεί η ψήφος. Η Δημοκρατία είναι νεωτερικό πολίτευμα το οποίο βιάζεται στην κοσμικότητα. Σε μια μονοδιάστατα θρησκευτική κοινωνία η ελευθερία απαγορεύεται από την ίδια την οντολογία του μονοθεισμού. Πότε υπήρξε ανεκτική η χριστιανοσύνη στο μεσαίωνα [ανατολικά , δυτικά η προτεσταντικά;] ..Μόνο όταν αναγνωριστεί ότι στην κοινωνία υπαρχει και ένας ντε φάκτο Άλλος [έστω διαφορετικές εκδοχές του χριστιανισμού] τότε μπαίνει το θεμέλιο για την ανοχή – τζαι άρα την αναγνώριση ότι δεν υπαρχει μόνο μια εκδοχή σε κάθε θέμα.


    Ο εθνικισμός, σαν μεταβατική [ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο] ιδεολογία, στην προσπάθεια να συνενώσει τις κοινωνίες ουσιαστικά επανάφερε ένα είδος μονοθεισμού [στο όνομα του εθνους] που αρκετές φορές κατέληγε σε εθνοκαθάρσεις.
    Η νεωτερική Δημοκρατία σε αυτό το πλαίσιο [και με φόντο την ανάγκη ελέγχου της διαπλοκής των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που μπορούν τζαι να αγοράζουν εκλογές] βασίζεται στο checks and balances. Στην ανάγκη, δηλαδή, να υπάρχουν θεσμοί που να προστατεύουν την άλλη άποψη, ας πούμε, έστω τζαι όταν είναι μειοψηφική… τζαι που να ελέγχουν την εξουσία.

    Η ύπαρξη μιας άλλης κοινότητας λειτουργεί για να ρυθμίζει ακριβώς αυτούς του μηχανισμούς… Ένας τ/κ δικαστής λ.χ. θα είναι λιγότερο επιρρεπής στα ε/κ οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν σήμερα τους θεσμούς στην συγκεκριμένη κοινότητα - τζαι ανάλογα ένας ε/κ δικαστής στην βόρεια Κύπρο.


    Η προσπάθεια της δεξιάς των δυο κοινοτήτων, σε μια άτυπη, αλλά ξεκαθαρη, μετά το τεκμήριο της εποχής Αναστασιαδη, συνεργασία να εμποδίσουν την διαδικασία επανένωσης πηγάζει εν μέρει και από αυτό: στην κάθε κοινότητα τα διαπλεκόμενα συμφέροντα της δεξιάς, όταν ήταν στην εξουσία, μονοπωλούσαν τα πάντα με την διαπλοκή…


    Μια λύση θα δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο ελέγχων κα ισορροπιών..


    Τελικά όπως δείχνει και η Ιστορία δεν είναι τυχαίο ότι μερικοί φοβόντουσαν τη Δημοκρατία τζαι τις συνέπειες της [που την δεκαετία του 1940 όταν απέρριπταν την Αυτοκυβέρνηση, η τζαι το 74 με το πραξικόπημα]  και την φοβούνται ακόμα [για αυτό εξαγοράζουν σήμερα τα ΜΜΕ με τόση εμμονή ελέγχου.. :)]







  • Τζαι πριν αλέκτωρ λαλήσει [μια εφτομάδα μετά τα χαζοχαρούμενα θεαματα της δεξιάς συμμαχίας φιλελέ τζαι εθνικιστών για την εκπαίδευση κυπρίων στρατιωτών από αμερικάνους – για να βοηθούν τους αμερικάνους]:

    «Ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ επέκρινε την Πέμπτη τη ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία έχει ανατεθεί να επιτηρεί την εφαρμογή του εμπάργκο οπλών στην Λιβύη, κρίνοντας, όπως και η Τουρκία, ότι χαρακτηρίζεται από προκατάληψη.


    ..Ο Αμερικάνος βοηθός Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Ντέιβιντ Σενκερ, έκρινε αναφερόμενος στους Ευρωπαίους ότι «οι μόνοι περιορισμοί που επιβάλουν» αφορούν «το τουρκικό στρατιωτικό υλικό». «θα μπορούσαν τουλάχιστον, εάν ηταν σοβαροί [..] να καταγγείλουν όλα τα μέρη στη σύρραξη όταν παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων.»


    Τούτα λαλεί το αμερικάνος «αρμόδιος για την Μέση Ανατολή»…
    Οπότε για ποιον ακριβώς λόγο θα εκπαιδεύουν τους κύπριους στρατιώτες είπαμε [ή μαλλον ποιον ποιηματάκι απάγγειλε η εθνικοφροσύνη;]... Μήπως για να διασφαλίζουν με τους αμερικάνους εκπαιδευτές τον έλεγχο της ΑΟΖ που συμφώνησε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης...; :)





  •  Ο τρόπος με τον οποίο οι απολογητές της δεξιάς προσπαθούν να ξεπλύνουν τις ευθύνες της παράταξης παίρνει τις πιο κωμικές μορφές Οσο περνά ο τζαιρος.

    Φιλελέ δεξιοί [τζαι
    wannabe] σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιούς [τζαι τα απωθημένα τους] προσπαθούν να κάμουν το άσπρο μαύρο. Έτσι για να ξεχαστεί η αθλιότητα του Γρίβα, τζαι των οπαδών του, που για την  φαντασίωση της καρέκλας/εξουσίας [σαν το τι θα τους έδινε η χούντα για την συνεισφορά τους] άνοιξαν την πόρτα την εισβολή. Τζαι την νομιμοποίησαν. Γιατι τις σφαγές τουρκοκυπρίων , ιδιαίτερα τα 2 κλασικά συμπτώματα εθνοκάθαρσης, την σφαγή στην Τόχνη τζαι στα χωρκά Αλόα-Μαράθα-Σανταλάρης τα έκαμε η ΕΟΚΑ Β τζαι ξέπλυναν την τουρκική προέλαση τον Αύγουστο.

    Τι συνεργάσιμοι σύμμαχοι του Τουρκικού κράτους αυτοί οι εθνικόφρονες – στις 15-20 Ιουλίου στέλλουν πρόσκληση εισβολής [χωρίς να μπορεί κανένας διεθνής παράγοντας να παρέμβει, αφού ανάτρεψαν την νομιμότητα τζαι το σύνταγμα] τζαι τον Αύγουστο, προσφέρουν με ένα ακόμα έγκλημά τους την δικαιολογία της προέλασης στο Βαρώσι.


    Το πιο κωμικό εν ότι τα πλυντήρια ξεπλύματος της δεξιάς/ακροδεξιάς θέλουν να μιλούν τζαι εκ μέρους των τ/κ. Ιδού το απόγειο της αθλιότητας – να προσπαθείς να ξεπλύνεις τον Γρίβα τζαι την μίζερη ομάδα των οπαδών του με το να το παίζεις «προστάτης των τουρκοκυπρίων» …Λες τζαι οι τουρκοκύπριοι εν έχουν φωνή. Ο μόνιμος σταθερός ρατσισμός της εθνικοφροσύνης τζαι των πλυντηρίων της.


    Οι τουρκοκύπριοι, λοιπόν, σε αυτό το νεώτερο παραμυθάκι, δεν ξέρουν από ποιους σφάχτηκαν, τζαι τι νόμιζαν για τις ευθύνες, αλλά ξέρουν οι απολογητές της ε/κ ακροδεξιάς – που δειλοί όπως τζαι οι εοκαβητζήδες το 74 – εν τολμούν καν ειλικρινά να παραδεχτούν ότι οι λαφαζανιές τους εν προϊόν της προσπάθειας ξεπλύματος…


    Η στρατηγική των πλυντηρίων κουβαλά ακόμα το εοκαβητικο μίσος ενάντια στον Μακάριο [που με τα όποια λάθη του, όπως κάθε πολιτικός, ηταν την περίοδο πριν το 74 το σύμβολο της Δημοκρατίας τζαι της Ανεξαρτησίας για την συντριπτική πλειοψηφία – τζαι για τούτο εν ακόμα κολλημένοι] αλλά έμμεσα τζαι υπόγεια το μίσος εν συνδεόμενο, αφού εν συναγερμική νεύρωση, με εμμονή στις «ευθύνες του ΑΚΕΛ». .Τζαι δαμαί βέβαια εν τολμούν να παραδεχτούν την πραγματικότητα – ότι το πρόβλημα τους εν η ύπαρξη της κυπριακής αριστεράς γενικότερα… Τζαι ότι οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι [τζαι των φιλελέ τζαι των ακροδεξιών] ήθελαν να κηρύξουν παράνομη την κυπριακή αριστερά – τζαι στο φαντασιακό τους μπορεί τζαι να ήθελαν μερικοί μια σφαγή ανάλογη του 1965 στην Ινδονησία [με ένα εκατομμύριο νεκρούς στην αντικομουνιστική σφαγή του τότε πραξικοπήματος]…


    Αυτοί λοιπόν είναι… Για να ξημπερτεύκουμε με τους ενόχους ή όσους εκλιπαρούν ψίχουλα από το τραπέζι της δεξιάς ημετεροκρατιας...





  • Σωστός ο Γενικός Ελεγκτής – τζαι μάλλον θα πρέπει να έχουμε έγνοια γιατί οι υποσχέσεις μερικών να βάλουν που την πίσω πόρτα το πολυασφαλιστικό εξακολοθούν να είναι υπαρκτός κίνδυνος..




  • Τζαι επειδή είδαμε μια αναφορά στην Αλήθεια της Κυριακής για έρευνα του Γενικού Ελεγκτή για δάνεια στον Συνεργατισμό, εννοείται ότι για να ολοκληρωθεί η έρευνα θα πρέπει να γίνουν και σχετικές έρευνες στις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου οι οποιες πήραν κρατική ενίσχυση  [και μας έριξαν και στην τρόικα]..

    Κατανοούμε ότι φκαλουν σπυρουθκαι οι τράπεζες τζαι οι απολογητές τους [οι κρίσεις που έπαθαν με την εισήγηση για έλεγχο από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για να δοθούν κρατικές εγγυήσεις, ηταν ενδεικτικές..].
    Όμως αφού το θέμα των δανείων μπαίνει στο τραπέζι με η χωρίς λίστες, οι δυο τράπεζες πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο. Ειναι θέμα και δημοκρατίας και ισονομίας..

    Άντε να δούμε ποιοι φοβούνται τον έλεγχο...
    Ή μήπως έχουν να κρύψουν πολλά μερικοί; :)

    Σύνδεσμος κατά της ασυδοσίας των τραπεζών:

    «Απο την στιγμη που η βουλη εδωσε στις τράπεζες το δικαιωμα να μην πληρωνουν τους φορους τους, αλλα να το κανουν σε μελλοντικο σταδιο αυτο κατα την γνωμη μου δινει το δικαιωμα στον Γενικο Ελεγκτη να τις ελεγξει οσον αφορα το υψος του φόρου που χρωστουν στο κρατος.»





  • Απάντηση από το 74 για τις ευθύνες απέναντι στους τουρκοκύπριους [για όσους καμώνονται με τον συνήθη ρατσισμό των υπηρετών της εθνικοφροσύνης, ότι ξέρουν καλλύτερα που τον Ιχσάν Αλή, τον Ντερβίς Καβάζογλου τζαι την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση στους θυλάκες ποιοί εφταίαν για τις επιθέσεις εναντίον τους..

    «Πως οι Τουρκοκύπριοι της Πάφου βοήθησαν τους υποστηρικτές του Μακαρίου και την Αριστερά έναντι της Χούντας στη διάρκεια του πραξικοπήματος…»


    Sevgul
    Uludag:
    «Ο καλός μας φίλος από την Πάφο, ερευνητής και συγγραφέας
    Ulus Irkad μας διαφωτίζει για κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι: Πως οι Τουρκοκύπριοι της Πάφου βοήθησαν τους υποστηρικτές του Μακαρίου και την Αριστερά έναντι της Χούντας στη διάρκεια του πραξικοπήματος… Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτά που έγραψε για το θέμα… Ο Ulus Irkad λέει:

    «Σήμερα θέλω να πω στους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους μερικά πράγματα που δεν θα βρουν σε κανένα βιβλίο ιστορίας: Ότι είχαμε σώσει τη ζωή του Μακαρίου…
    Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, στις 16 Ιουλίου, κλήθηκα σε στρατιωτική θέση και ήμουν 16 χρονών. Υπηρέτησα στην περιοχή του Τζαμιού Πάφου με ένα Αγγλικό αυτόματο όπλο Sten στο χέρι μου μέχρι τις 17 Ιουλίου 1974.

    Στη διάρκεια του πραξικοπήματος, οι μονάδες της Ελληνοκυπριακής Εθνικής Φρουράς και της ΕΟΚΑ Β πολεμούσαν στους δρόμους της Πάφου. Τις μονάδες του Μακαρίου και της αριστεράς που είχαν σχηματίσει… Υπήρχε αντίσταση σε διάφορα μέρη. Ποτέ δεν θα ξεχάσω πως καθώς οι μονάδες της Χούντας και οι υποστηρικτές τους επιτέθηκαν στη Λεμεσό, μια ομάδα υποστηρικτών του Μακαρίου και κάποιοι αριστεροί Παφίτες είχαν μπει σε ένα φορτηγό για να πάνε ως υποστήριξη στη Λεμεσό και τους επιτέθηκαν στο Κολόσσι και οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν.


    Εφόσον οι υποστηρικτές του Μακαρίου και οι αριστεροί ήταν τα θύματα, θα πω ανοικτά ότι τόσο εγώ όσο και οι φίλοι μου νιώθαμε συμπάθεια προς αυτούς. Οι νεαρότεροι, που ήταν τα δύο παιδιά του γείτονα μας από τα Βρέτσια και που εργάζονταν ως οικοδόμοι στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, είχαν έρθει στο σπίτι φοβισμένοι – είχαν γίνει αυτόπτες μάρτυρες στη δολοφονία δύο αστυνομικών από την ΕΟΚΑ Β και ποτέ δεν θα ξεχάσω την ανησυχία τους.


    Το σπίτι μας ήταν ακριβώς το σύνορο και εκείνες τις μέρες είχε μετατραπεί σε στρατιωτική μονάδα για τους Τουρκοκύπριους αγωνιστές και κοντά στο δρόμο μας, ποτέ δεν θα ξεχάσω τις φωνές μιας γυναίκας της οποίας ο γιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από κάποιους Έλληνες στρατιώτες.
    Ο Μακάριος είχε διαφύγει από το πραξικόπημα και βρήκε καταφύγιο στην Πάφο… Εκείνες τις μέρες θυμούμαι την ακόλουθη εκπομπή από ένα ράδιο που μετέδιδε από την Χλώρακα μέχρι τις 17 Ιουλίου γύρω στο μεσημέρι:

    -Είμαι ο Μακάριος, είμαι ζωντανός, δεν είμαι νεκρός…


    Θυμούμαι την τελευταία εκπομπή από αυτό το ράδιο στις 17 Ιουλίου στα αραβικά κάπως έτσι:


    -
    Yahya Guprus, yahya Demokradiyedde Milliyedde Guprus.

    Και αυτή ήταν η τελευταία ανακοίνωση. Ποτέ δεν θα ξεχάσω το επιθετικό σκάφος «Λεβέντης» που βομβάρδισε αυτόν τον ραδιοφωνικό σταθμό και τον αποσιώπησε. Μπορεί να ήταν την ίδια μέρα ή μια μέρα νωρίτερα, νομίζω το ίδιο επιθετικό σκάφος βομβάρδισε τις μονάδες στο Κάστρο της Πάφου και αντάλλαξαν πυρά… Ένας φίλος μου που ήταν στην οροφή του Τζαμιού
    Ebubekir φώναξε κάτω σε ένα από τους αστυνομικούς φίλους μας «Έϊ! Ένα πυροβόλο μόλις έπεσε στον κήπο σας και ο κήπος σας καίγεται» και αυτός ο φίλος ανησυχούσε αφού ο πατέρας του είχε πάει προς εκείνο τον κήπο… Τα περβόλια τους το 1963 ήταν στο Κτήμα της Πάφου (Dip Baf), εκεί που τώρα βρίσκεται το Αεροδρόμιο Πάφου…

    Και πάλι, μετά που ο Πειρατικός Ραδιοφωνικός Σταθμός σταμάτησε τις εκπομπές του, με την άδεια της Τουρκοκυπριακής Στρατιωτικής Διοίκησης Πάφου (
    Sancaktarlik) ο Μακάριος πέρασε από πάνω μας με δύο Αγγλικά ελικόπτερα προς τη θάλασσα και από εκεί προς τις Βρετανικές Στρατιωτικές Βάσεις Ακρωτηρίου. Η σαφής και ακριβής διαταγή του Sancaktarlik (η Τουρκοκυπριακή Στρατιωτική Διοίκηση) στην Πάφο ήταν ότι δεν θα υπήρχαν πυρά προς το ελικόπτερο του Μακαρίου και είχαμε προστατεύσει με αυτό τον τρόπο τον Μακάριο από την φασιστική Χούντα.

    Όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Ελληνοκυπρίων στην περιοχή που ονομάζεται Μαυραλή (η περιοχή αυτή είχε καταληφθεί το 1964 και είχαν σκοτωθεί 9 Τουρκοκύπριοι), δύο Ελληνοκύπριοι αστυνομικοί παγιδεύτηκαν εκεί και ξανά, με τις διαταγές της Τουρκοκυπριακής Στρατιωτικής Διοίκησης Πάφου (
    Sancaktarlik) κάποιοι από τους Τουρκοκύπριους φίλους μας έφεραν φαγητό σε αυτούς τους αστυνομικούς. Εγώ προσωπικά είδα τους Aygun Necip και Arif Ruso (που αργότερα σκοτώθηκαν στον πόλεμο και έγιναν μάρτυρες) να φέρνουν φαγητό σε αυτούς τους αστυνομικούς. Θέλω οι νεότερες γενιές να τα γνωρίζουν αυτά…

    Στη διάρκεια του πολέμου, η συμπάθεια μας ήταν προς το Μακάριο και την Αριστερά γενικά και τους υποστηρίζαμε ενάντια στη Χούντα. Αυτή ήταν η γενική τάση ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους στην Πάφο. Και είχαμε διαταγές να είμαστε ευγενικοί σε εκείνους τους αριστερούς και τους υποστηρικτές του Μακαρίου όταν αναζητούσαν καταφύγιο στην Πάφο. Ήταν σαν πως και οι υποστηρικτές του Μακαρίου και οι αριστεροί ήταν στη δική μας πλευρά και αυτή ήταν η γενική τάση. Θα το πω ακόμα πιο ανοικτά… Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, είχαμε ακούσει ότι ο ιδιοκτήτης μιας φάρμας από την Πάφο που ήταν υποστηρικτής του Μακαρίου πήγε στα βουνά και υπήρχε αυτή η αίσθηση ότι αν συνέχιζε με αυτό τον τρόπο ο εμφύλιος, θα ήμασταν μαζί του…


    Όταν συνέχιζε ο εμφύλιος πόλεμος και σκάβαμε χαρακώματα κοντά στην αποθήκη νερού του Μετώπου Λαζάνας, ένας πιο ηλικιωμένος γνωστός που δεν ζει πλέον, αλλά του οποίου ο γιος είναι στενός μου φίλος, έλεγε «Ας έλθει το ΝΑΤΟ και να διαιρέσει την Κύπρο έτσι ώστε να ησυχάσουμε» και βρήκα πολύ ενδιαφέρον αυτό που έλεγε. Θυμούμαι ως 17χρονος ότι ήμουν εναντίον μιας τέτοιας άποψης. Καθώς βαθαίναμε τα χαρακώματα στο Μέτωπο Λαζάνας, έγινα μάρτυρας της ισχυρής αντίστασης των υποστηρικτών του Μακαρίου από τη Χλώρακα ενάντια στις μονάδες της Χούντας καθώς έμπαιναν στη Χλώρακα.


    Μετά την κατάληψη της περιοχής Μαυράλη, στις 20 Ιουλίου, θυμούμαι τον Διοικητή της Τουρκοκυπριακής Στρατιωτικής Διοίκησης Πάφου (
    Sancaktar) μόλις μας είδε εμάς τα παιδιά σε στρατιωτικές θέσεις άρχισε να κλαίει και περικυκλώσαμε τους Ελληνοκύπριους αστυνομικούς ως αδελφοί και φίλοι και τους είπαμε ότι δεν θα τους κάναμε τίποτε, ότι θα τους παραδίδαμε στους στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών και θυμούμαι τους Ελληνοκύπριους αστυνομικούς που μας αγκάλιασαν μετά που τα είπαμε αυτά…

    Είδα ένα από αυτούς τους αστυνομικούς φίλους στην Πύλα και αγκαλιαστήκαμε ακριβώς όπως είχαμε κάνει πριν χρόνια, εκείνη τη μέρα… (Το όνομα του είναι Γλαύκος, και στην τελευταία μου επίσκεψη στην Πάφο έμαθα ότι είχε πεθάνει, ας αναπαυτεί εν ειρήνη…) Και στις 22 Ιουλίου 1974 καθώς έπεφτε η Πάφος, ένας άντρας της ΕΟΚΑ έστρεψε το όπλο του πάνω μου και αυτός τον σταμάτησε και έδειξε ότι με ήξερε… Και αυτός μου είχε σώσει τη ζωή.


    Στις 20 Ιουλίου 1974, ήμουν μέσα το ποτάμι Μαυραλή μαζί με τον μακαρίτη
    Mustafa Tarkush και βάζαμε ύφασμα από καμβά έτσι ώστε να το δουν τα αεροπλάνα και εκείνη τη στιγμή χιλιάδες Ελληνοκύπριοι πολιτοφύλακες και στρατιώτες ήταν στο Μελανό, όχι πολύ μακριά από εμάς… Ο Διοικητής Osman Karshili έψαχνε να βρει κάποιους εθελοντές για να μεταφέρουν τρία βλήματα πυροβόλου για να πάνε μαζί με το φίλο μας Arif Ruso. Το μέρος στο οποίο τους έστειλαν ήταν μια εξαιρετικά επικίνδυνη περιοχή – το να πας εκεί ήταν σίγουρος θάνατος. Το ήξερα αυτό επειδή ο πατέρας μου πάντοτε μου έδειχνε αυτή την περιοχή… Όταν ζήτησε ο διοικητής κανένας δεν προθυμοποιήθηκε έτσι έπρεπε να βάλει κλήρο και ένας φίλος που λεγόταν ο Άγγλος Doghan (επειδή έμοιαζε με Άγγλο) έπρεπε να πάει και έχασε μερικά δάκτυλα και ο Arif Ruso που χειριζόταν το πυροβόλο έχασε τη ζωή του…

    Οι περισσότεροι μας ήμασταν πολύ νεαρά παιδιά και αγωνιζόμασταν μέχρι το τελευταίο λεπτό έτσι ώστε οι υποστηρικτές της Χούντας να μην καταλάβουν την Πάφο. Όμως η αλήθεια ήταν αυτή: Είχαν εγκαταλείψει την Πάφο από καιρό, εκείνοι που είχαν κάνει το σχέδιο διαίρεσης το είχαν σχεδιάσει έτσι. Μακάρι να τα ξέραμε συνειδητά όλα αυτά από την αρχή και έτσι να μην περάσουμε τόσο πολύ πόνο ως οι δύο κοινότητες. Από εδώ και μπρος ως οι δύο κοινότητες, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη…


    Καθώς έγινε ξεκάθαρο τη νύκτα της 20ης Ιουλίου, ότι η Πάφος θα έπεφτε την επόμενη μέρα, ο μακαρίτης θείος μου
    Omer Ayral ήρθε στο σπίτι και έκλαιγε – ήταν ο ιδρυτής διευθυντής του Ραδιοφώνου Gazi Baf από το 1965 και είχε σπάσει όλο τον εξοπλισμό και είχε έρθει στο σπίτι στενοχωρημένος κλαίγοντας… Δεν θα το ξεχάσω ποτέ…

    Επίσης θυμούμαι πολύ καθαρά το εξής: Ο μακαρίτης πατέρας μου είχε επιστρέψει σύντομα στο σπίτι πριν να ξεκινήσει ο πόλεμος και μου έδειξε μονάδες της ΕΛΔΥΚ που προσγειώνονταν και μου είπε, «Και αυτοί είναι άνθρωποι… Κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται ένοχος… Πρόσεχε, αλλά να μην είσαι σκληρός…»


    Ο πόλεμος είναι φοβερό πράγμα… Είναι κακή μοίρα να πεθαίνουν οι νεαροί… Μετά από 45 χρόνια έχω φτάσει στο εξής σημείο: Τώρα είναι η ώρα για ειρήνη, η ώρα για να αγκαλιαστούμε, η ώρα για να μιλήσουμε, η ώρα να πάρουμε μαθήματα έτσι ώστε να μην ξαναγίνουν λάθη, η ώρα να δείξουμε ενσυναίσθηση… Λέω ειρήνη τώρα, αμέσως…
    Με σεβασμό, στην μνήμη όλων των ανθρώπων μας που χάσαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο…»
    «Δύο φίλοι που χάσαμε στην περιοχή Μαυραλή στην Πάφο:
    Arif Ruso and Ihsan Kilich…»

    Ο
    Ulus Irkad θυμάται δύο από τους φίλους του που έχασε στον πόλεμο το 1974 στην περιοχή Μαυραλή στην Πάφο… Λέει:

    «Στις 20 Ιουλίου 1974, στην περιοχή Μαυραλή στην Πάφο χάσαμε δύο από τους φίλους μας… Ο ένας από αυτούς ήταν ο
    Arif Ruso. Πήγαινε στην πρώτη γραμμή με ένα πυροβόλο. Τραβήξαμε κλήρο και το άτομο που πήγε μαζί του επίσης έχασε μερικά από τα δάκτυλα του… Ο άλλος φίλος ήταν ο Ihsan Kilich… Είχε έρθει από την Αγγλία για να δει τη γυναίκα του και τον τρίχρονο γιο του. Λόγω του πολέμου, έτρεξε στις στρατιωτικές θέσεις… Ακριβώς πριν από τον πόλεμο του είχα πει, «Σήμερα φαίνεσαι πολύ όμορφος…» Και μου είχε απαντήσει «Πάντοτε είμαι όμορφος…» Αυτό ήταν… Μετά από μερικές ώρες τον πυροβόλησαν… Και δυστυχώς ακριβώς στο ίδιο σημείο που είχε σκοτωθεί ο πατέρας του το 1964, πέθανε και αυτός στο ίδιο σημείο το 1974… Ήμασταν μαζί και με τους δύο μέχρι τις τελευταίες τους στιγμές… Ας αναπαυθούν εν ειρήνη… Μακάρι λέω, να μην υπάρξει πόλεμος ξανά…»

    https://sevgululudag.blogspot.com/2019/10/blog-post_60.html?fbclid=IwAR0BnfcDQggcxmPRePGsNRY9orGC5phPrNMKJIhs_muwcNzEPnxvPDBO8uA






  •  Οικολογία; Από τις χαλαρώσεις, στον αυτόματο πιλότο..
    Λίμνη Παραλιμνίου


    «Όπως βλέπετε, η Λίμνη Παραλιμνίου έχει ξηρανθεί όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε καλοκαίρι στον εποχιακό αυτό υγρότοπο. Μια λίμνη χωρίς νερό όμως δεν παύει να αποτελεί ευαίσθητο βιότοπο, ούτε γίνεται αυτόματα πίστα για τετράτροχα ή χώρος για αυθαίρετες επεμβάσεις. Τι γυρεύει το φορτηγό και το τρακτέρ μέσα στη Λίμνη; Έχουν τις απαραίτητες άδειες; Για το "ράλλι" με την τετράτροχη, τα σχόλια δικά σας. Ακόμη ένα παράδειγμα της έλλειψης διαχείρισης αυτού του σημαντικού υγρότοπου.»


    https://www.facebook.com/BirdLifeCyprus/videos/686311875559055






  •  Όταν ο ρατσισμός βγαίνει περίπατο… συναντά την μικροπρέπεια.

    «
    Στην αστυνομική διεύθυνση Πάφου φαίνεται πως το συνηθίζουνε το σπορ. Είναι η δεύτερη φορά που, σύμφωνα με είδηση, αστυνομικοί παράγγειλαν φαγητό αλλά όταν έφτασε ο υπάλληλος να τους το παραδώσει, τον συνέλαβαν γιατί όπως διαπίστωσαν δεν είχε άδεια εργασίας.

    Σύμφωνα με την ίδια την Αστυνομία, «διανομέας ταχυφαγείου, ηλικίας 25 ετών, μετέβη στην αστυνομική διεύθυνση Πάφου για μεταφορά φαγητού. Μετά από σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είναι αιτητής πολιτικού ασύλου, πλην όμως δεν είχε άδεια εργασίας. Γι’ αυτό συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση, ενώ στη συνέχεια τόσο αυτός όσο και ο εργοδότης του, κατηγορήθηκαν γραπτώς για να κλητευθούν αργότερα».


    Από μία οπτική γωνία, μπορεί να πει κάποιος «έτσι πρέπει να είναι οι αστυνομικοί, σε εγρήγορση διαρκώς». Από μία άλλη οπτική, φαντάζεσαι τη σκηνή. Είναι βράδυ, τα πράγματα κυλάνε σχετικά ήσυχα, ούτε φόνος έγινε, ούτε κανένας εμπρησμός. Μόνο κάποιες γυναίκες, ίσως, τηλεφωνούν για να καταγγείλουν ξυλοδαρμό τους, αλλά αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα. Η ώρα περνάει και οι επί καθήκοντι αστυνομικοί παραγγέλνουν φαγητό. Με το που βλέπουν τον νεαρό να φθάνει με το φαγητό τους, μελαψό-μελαψό, βάζουν στοίχημα μεταξύ τους πως είναι παράνομος. Κι εκεί που η βραδιά κυλά ήσυχα, πετυχαίνουν τη μεγάλη σύλληψη.

    Ναι μεν νομιμοποιείται η παρουσία του στην Κύπρο ως αιτητής ασύλου, αλλά όχι και να εργάζεται. Θα έπρεπε να είναι κλεισμένος στον Πουρνάρα ή σε άλλο οικισμό και να τεμπελιάζει μέχρι να εξεταστεί η περίπτωσή του. Ένα μήνα, ένα χρόνο, όσο πάρει. Όχι πως στερεί θέση εργασίας σε κάποιο ντόπιο, αφού έτσι κι αλλιώς δεν είναι δουλειά που τη διεκδικούν οι ντόπιοι. Μόνο κάτι τύποι σαν αυτόν είναι
    available για να κάνουν κούρσες σαν καμικάζι στους δρόμους ώστε να απολαμβάνουμε την πίτσα μας, τα σουβλάκια μας και ό,τι άλλο επιθυμεί η ψυχή μας στην άνεση του σπιτιού μας ή στον χώρο εργασίας μας. Τώρα μάλιστα, που ο κορωνοϊός αύξησε τα delivery, οι διανομείς είναι περιζήτητοι. Το μόνο επάγγελμα που γνωρίζει άνθηση (όχι κατ’ ανάγκην και αύξηση του ενός ευρώ την κούρσα).

    Ο νεαρός λοιπόν πιάστηκε σαν ποντικός στη φάκα. Κι οι αστυνομικοί χαίρονται για την επιτυχία τους. Φυσικά, αν δεν ήταν εμφανώς αλλοδαπός ο διανομέας, δεν θα του ζητούσαν χαρτιά των κοινωνικών ασφαλίσεων για να διαπιστώσουν αν εκτελεί αδήλωτη εργασία.


    Μετά τη σύλληψη για αποζείν από κέρδη πορνείας με δόλωμα συνεργάτες της Αστυνομίας που παρίσταναν τους πελάτες, μπορούμε να πούμε πως η επιχείρηση σύλληψης ντελιβεράδων σε αστυνομικούς σταθμούς είναι η μεγαλύτερη αστυνομική επιτυχία.»


    https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/979285/apo-tis-pornes-stoys-nteliberades?fbclid=IwAR05oXhDWazKyKHmlu2BEpfVd__Kd1daPMWVl3v7y5ZNq5HO7JFAll_5Z5M






  •  Ελληνική Δημοκρατία – όταν η δεξιά ξανά-είναι εξουσία..

    Maria
    Christou:


    «ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΑΣ

    Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι το παιδί μας πέθανε.

    Γεγονός αδιάψευστο είναι ότι πριν ένα μήνα ξυλοκοπήθηκε από τα ΜΑΤ άγρια και επικίνδυνα για τη σωματική του υγεία.

    Η σκηνή του ξυλοδαρμού υπάρχει σε βίντεο που το είδε όλος ο κόσμος.

    Γεγονός (μη αποδεικνυόμενο ιατροδικαστικά) είναι ότι μετά τον ξυλοδαρμό, αλλά και τους εξευτελισμούς που υπέστη στο κρατητήριο, κατέρρευσε η ψυχική του υγεία, που μοιραία επηρέασε τις αποφάσεις για τη ζωή του.

    Γεγονός είναι ότι στη χώρα μας κανένας από την κυβέρνηση ,ούτε καν εισαγγελέας από το κράτος, δεν διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για τα παραπάνω.

    Γεγονός είναι ότι στη χώρα μας δεν λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί.

    Γεγονός είναι ότι η κοινωνία μας δεν είναι δίκαιη.

    Γεγονός είναι ότι ο γι
    oς μας, Βασίλειος Μάγγος, με τους αγώνες του προσπαθούσε να την κάνει καλύτερη!
    Η οικογένεια του Βασίλειου Μάγγου".»





  •  Το βρετανικό πραξικόπημα στην Αυστραλία το 1975 – τζαι πως λειτουργούν οι μηχανισμοί που μας έφεραν την ΕΟΚΑ β τζαι το πραξικόπημα ή γιατί πρέπει να κοιτάζει κανείς τις μυστικές υπηρεσίες σε έτσι θέματα...

    Κάθε χρόνο ετσι εποχή θα φκουν σεργιάνι τζαι οι ρητορικές ξεπλύματος των ενοχών που κυμαίνονται από το «φταίει το ΑΚΕΛ» [γιατί δεν είχε βιοτεχνία όπλων – για να σφαχτούν προφανώς όπως οι κομμουνιστές στην Ινδονησία το 1965], μέχρι το «φταίει ο Μακάριος» [μάλλον γιατί δεν πέθανε και ανατράπηκε τελικά το πραξικόπημα].. ή και το αμίμητο ότι «φταίνε η Ρώσοι/Σοβιετικοί» [γιατί μέσα στο ψυχρό πόλεμο εν εκάμαν εισβολή στην Κύπρο – την περίοδο που την έλεγχε πλήρως το ΝΑΤΟ μέσω των τραμπούκων της ΕΟΚΑ β , της ΤΜΤ τζαι των ελληνο-τουρκικό-βρετανικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ]…

    Επίσης κλασικό μοτίβο αυτών των ρητορικών ξεπλύματος των ενόχων είναι το παραμύθι της συλλογικής ευθύνης – «φταίμε όλοι» [από τότε έρχεται αυτό κόλπο του «όλοι είναι ίδιοι» άρα δεν φταίνε οι ένοχοι] άρα δεν φταίει η ακροδεξιά [και των 2 κοινοτητων] για τις σφαγές μελών της άλλης κοινότητας… Έτσι οι ιδεολογικοί απόγονοι της ακροδεξιάς λαλούν ότι «αφού φταίμε όλοι δεν πρέπει να το συζητούμε», ενώ τα φιλελε πλυντήρια ρίχνουν την συλλογική ευθύνη σε αγαστή συνεργασία με τους εθνικιστές – για να κατηγορήσουν μάλιστα τους αντίπαλους των εθνικιστών, την αριστερά, τον Μακάριο κοκ.. Η ΤΜΤ τζαι ε/κ φιλελέδες ίσως να είναι οι μόνοι που χωρίς τεκμήρια επιμένουν ότι «φταίει ο Μακάριος» [κατά το «φταίει ο Χριστόφιας»], ακόμα τζαι για τα εγκλήματα της ΕΟΚΑ β το 74 όταν ο Μακάριος ήταν εξόριστος λόγω πραξικοπήματος.


    Είναι ίσως κατανοητή η εμμονή – η δεξιά όσο τζαι να προσπάθησε με τόσα χρήματα [είναι το κατ εξοχήν κόμμα/παράταξη του κεφαλαίου τζαι της συντήρησης] εν εκατάφερεν να αποφύγει την ευθύνη τζαι την ιστορική μνήμη…
    Τζαι φέτος εφαίνετουν πιο έντονα η ρόγη με φόντο της εξουσία της ημετεροκρατίας αυτήν την εποχή. Οπότε ρίχνουν τζαι τις εφεδρείες πκιον στην προσπάθεια ξεπλύματος.

    Να θυμίσουμε λοιπόν ότι οργανώσεις σαν την ΕΟΚΑ β δεν είναι μοναδικές… είναι ανάλογες τον Κόντρας στην Νικαράγουα, των Μουτζαχετίν [που παρήγαγαν τους Ταλεμπάν μετά] στο Αφγανιστάν και άλλων οργανώσεων που ανήκουν σε ότι ονομάζεται
    astroturfing [κατασκευή “κινημάτων» από μορφές εξουσίας για ανατροπή θεσμών ή πολιτικών με τις οποίες δεν συμφωνούν τα συμφέροντα της εξουσίας, ντόπιας η εξωτερικής/διεθνούς… Και συνήθως τέτοιες οργανώσεις είναι εξαρτώμενες από το εξωτερικό..]

    Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια συζήτηση για ένα αναίμακτο άλλαι ιστορικά σημαντικό πραξικόπημα – στην Αυστραλία το 1975. Τότε ανατράπηκε ένας εκλεγμένος πρωθυπουργός με παρέμβαση του διορισμένου της βρετανιδας βασίλισσας. Αυτό για όσους νοσταλγούν να τους κυβερνούν οι βρετανοί. Το ενδιαφέρον το οποίο τεκμηριώνει την ιστορική πραγματικότητα πως λειτουργούν τέτοια πραξικοπήματα, είναι ότι η πρακτική διαδικασία κρατήθηκε μυστική και από τη βασίλισσα που υποτίθεται έκανε την παρέμβαση – ή έστω αποσπάστηκε ένα είδος έγκρισης με αόριστη πληροφόρηση…


    Συμπέρασμα – τα πραξικόπηματα και τις οργανώνεις αλά ΕΟΚΑ β τα στήνουν οι μυστικές υπηρεσίες και όχι τα υπουργεία εξωτερικών. Απλώς ο Κίσινγκερ ήταν εμφανώς ικανοποιημένος από το πραξικόπημα της 15η Ιουλίου – τζαι εφαίνετουν του.. Πριν
    τον έβρει το μπούμερανγκ της ανατροπής της χούντας

    «The Queen was not informed in advance about the 1975 dismissal of Australian Prime Minister Gough Whitlam, newly released letters show. Mr Whitlam's government was removed by The Queen's representative at the time, Governor-General Sir John Kerr, and replaced with an opposition party. It is considered the most controversial event in Australian political history.


    The letters, released after a court battle, show Sir John wrote it was "better for Her Majesty not to know". However, they also reveal he had discussed with Buckingham Palace whether he had the constitutional authority to dismiss Mr Whitlam. Australia is a constitutional monarchy with the Queen as head of state. Before the dismissal, many Australians had little idea her representative had such power.


    Historians have since questioned what the palace knew about the removal of Mr Whitlam - a progressive whose reforms divided Australia after two decades of conservative rule.»

    https://www.bbc.com/news/world-australia-53386554



  •  Τζαι για να αθθυμούμαστε που κατάντησε το Ισραήλ  -εξαγωγές μηχανισμών παρακολούθησης για τα κατεστημένα τζαι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα παντού;

    Μετά την Κύπρο τζαι στην Ισπανία κόλπα παρακολουθήσεων. Οι πελάτες των σχετικών μηχανισμών φαίνονταν να βαρούν σταθερά προς τα δεξιά, συντηρητικά κοκ συμφέροντα... Καταγγελίες από το κόμμα των «αριστερών δημοκρατών» στην Καταλωνία για παρακολουθηση από ισραηλίτικη εταιρεία του κινήματος για την ανεξαρτησία..


    «Pegasus software, a spyware platform sold by Israeli cyber-intelligence firm NSO Group and said to be capable of gaining access to a smartphone's camera and microphone, turning the device into a ‘pocket spy’, is said to have been repeatedly used to target activists, journalists, diplomats, politicians and lawmakers across the globe.


    Roger Torrent, speaker of the Catalan parliament and a regional MP for the Catalan Republican Left party, has claimed that his cellphone was targeted in 2019 using the Israeli spyware firm NSO Group’s Pegasus platform, according to two joint
    reports, by the Guardian and El Pais, published on Monday.

    Torrent has been reportedly
    informed about the targeting by Citizen Lab, an online privacy advocacy group based at the University of Toronto’s Munk School. The lawmaker accused the “Spanish state” of conducting such an attempt, which he described as a “dirty war” against its political opponents.

    According to the report, Torrent has been targeted by the spyware, which is capable of gaining access to a smartphone camera and microphone turning the device into a 'pocket spy', along with at least two other Catalan pro-independence politicians, former MP Anna Gabriel and activist Jordi Domingo.


    “[It] corroborates and confirms the fears or ideas that we pro-independence campaigners had about the state being prepared to
    use all the mechanisms at its disposal to go after a legitimate political project,” Torrent said, as cited by the Guardian. “It seems wrong and unacceptable from a democratic point of view and with regards to the rule of law. It also seems to me to be immoral for a huge amount of public money to be spent on buying software that can be used as a tool for the persecution of political dissidence.”


    https://sputniknews.com/europe/202007141079876809-top-catalan-politician-claims-he-was-targeted-by-israeli-spyware-firm-nso-software/




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...