Σπόντες [20 Ιανουαρίου 2020]


  •  «Αλκυονίδες μέρες»: μέρες του Γενάρη κατά τις οποίες στο μέσο του Χειμώνα εμφανίζεται «ωραίος καιρός με ηλιοφάνεια». Μεταφορικά αναφέρεται σε ελπιδοφόρα συμπτώματα σε μια θλιβερή εποχή…
    Βιολογικά, ο όρος αναφέρεται στο ψαροπούλι Αλκυόνα, που κλωσά τα αυγά του εκείνες τις ημέρες. Μυθολογικά, ο Οβίδιος και ο Υγίνος αναφέρουν την μεταμόρφωση ως την προέλευση για την ετυμολογία των αλκυονίδων ημερών…


  • Αλκυονίδες μέρες Ι: Μυρίζει άνοιξη στη βρεμένη γη;
    Χόρτασαν τα υπόγεια ρεύματα τζαι «το αμπέλι το ξερόν, άξιπα μούττες φκάλει» καθώς οι κινητοποιήσεις νότια τζαι βόρεια, στην αυτονομία τους, φαίνονται επίσης να συγκλίνουν που τα κάτω, σαν ανθοί της ίδιας γης;
    [ο στίχος  για τες «μούττες του αμπελιού» εν που το τραγούδι του Γιώργου Κάρβελλου «Κληρονομιά»]
    Το κεντρικό εσωτερικό ζήτημα αυτήν την εβδομάδα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα ήταν η οργή ενάντια στην πρόθεση του αρχιεπίσκοπου να εκδιώξει το εθνολογικό Μουσείο - να υφαρπάσει ουσιαστικά το χώρο που ονομάζεται «οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου». Η αντίδραση είχε τον συνηθισμένο πια τρόπο/στυλ των ελληνοκυπριακών κινητοποιήσεων: Μια οργισμένη αντίδραση μέσω κοινωνικών δικτύων προκάλεσε τελικά μια αμήχανη αναδίπλωση του αρχιεπίσκοπου που το έριξε στο παραπονιάρικο ύφος: «Τι κακό ποίησα και πάνε να με καταγγείλουν;», διερωτήθηκε….«Απαιτώ ένα σεβασμό επιτέλους, δεν είμαι ο τελευταίος άνθρωπος του τόπου».
    http://www.reporter.com.cy/local-news/article/624844/
    Όμως υπήρξαν ταυτόχρονα και δυο μαζικές εκδηλώσεις: Μια στην βόρεια και μια στην νότια Λευκωσία. Η τουρκοκυπριακή εκδήλωση για την κατάσταση των δρόμων [και τα συνεπακόλουθα δυστυχήματα μαζι με το ζητημα της αυξημενης φορολογιας τζαι της μη αναλογης «επιστροφης’ μεσω εργων] διοργανώθηκε [όπως και αρκετές πρόσφατες κινητοποιήσεις των ελληνοκυπρίων] μέσω των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά είχε σαν συνέχεια και μια μαζική εκδήλωση, η οποία χαρακτηρίζει επίσης την τουρκοκυπριακή Δημοσια Σφαίρα. Ηταν χαρακτηριστικος ο τιτλος της YeniDuzen: “Εξυπνησαμεν». https://dialogos.com.cy/xesikothikan-oi-t-k-tin-katastasi-ton-dromon-sta/
    Αντίστοιχα, όμως στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, είχαμε την μαζική εκδήλωση μαθητών/τριών ενάντια στις εξετάσεις κάθε τετράμηνο – που θυμίζει τις μαζικές τουρκοκυπριακές κινητοποιήσεις...
    https://www.facebook.com/psem1994/videos/178904040090357/UzpfSTI2OTE1MzYzOTg0NzE1OToyNjQ0MzYyMzc4OTkyOTI4/


  • Αλκυονίδες μέρες ΙΙ: Ποιάς άνοιξης εν τούτος ο αέρας;
    Ίντα υπέροχο πλήθος οι μαθητές/τριες στους δρόμους. Έξω που το προεδρικό… Τα σέβη μας… :)

    Maria
    Christou Milioti:

    «Η γενιά της κρίσης, η γενιά με τους γονιούς που δουλεύουν και Κυριακές, η γενιά που έμαθε στο Δημοτικό τον όρο "άτομα της δικής μας οικονομικής εμβέλειας", η γενιά που μπορεί να σου εξηγήσει τι είναι οι Κοινωνικές τάξεις γιατί πληρώνει τα σπασμένα.

    Η γενιά που αρνείται να γίνει ρομπότ της "ανάπτυξης".

    Οι μαθητές μας!
    Εύγε!!»

  •          Ονειρεμένοι την εποχή της libido sciendi [της επιθυμίας – όπως η ερωτική επιθυμία στον Φρόιντ- για γνώση, ή ας το πούμε για την «Χαρούμενη Γνώση»..»]: 

    Τζαι για όσους αρέσκονται να θωρούν τζαι να κριτικάρουν μόνο την επιφάνεια, τζαι μονο τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαρκού – να αθθυμήσουμε ότι η πιο μαζική κινητοποίηση ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό [μετά την εξέγερση του Μάρτη του 2013 ενάντια στην απόπειρα καθολικού κουρέματος από το συνεργείο Αναστασιάδη] ήταν κινητοποίηση των εκπαιδευτικών το 2018, τζαι ότι εν η αντίσταση των μαθητών/τριών που έκοψε τον αέρα του ρατσισμού του Σέπου. Τζαι τώρα έχουμε τούτο το πλήθος στους δρόμους. Όπου αναδύεται η απαίτηση των τεχνολογικών, έστω, δεδομένων της εποχής που αναδύεται – για γνώση χωρίς του καταναγκασμούς της αποστήθισης τζαι του άγχους των εξετάσεων. Την οπισθοδρόμηση δηλαδή σε άλλες εποχές, ενώ η ζωή [τζαι η τεχνολογία της εποχής] κάμνουν την ανάγκη απομνημόνευσης μια χωρίς νόημα άσκηση, αφού όλα πια είναι εύκολα προσβάσιμα σε ένα φορητό υπολογιστή με την μορφή τηλεφώνου.

    Σε πείσμα όσων προσπαθούν να μας κρατούν στο παρελθόν, θα μπούμε στην νέα εποχή.....
    Τζιαι τούτο το πλήθος στους δρόμους, ίσως να είναι τζαι το πρώτο κυπριακό φτερούγισμα της διεκδίκησης της γνώσης σαν χαράς αντί σαν εμπορεύματος για το οποίο πρέπει να πληρωθεί κόστος… Παντές τζαι η γνώση πρέπει να εν βανανιστήριο που να αποκλείει αντί να εν απελευθέρωση που να «αννοίει τα μάθκια’»... ‘Η όπως το είπε τζιαι ο Άνισταιν προφητικά πριν δεκαετίες, το θέμα πκιον εν ικανότητα σκέψης παρά η αποθήκευση.



             Νέα δραματική αύξηση της διακίνησης ανάμεσα στις δυο κοινότητες το 2019…

    Τζαι παρά την μιζέρια της επιφάνειας, ιδού μια ακόμα θετική τζαι ελπιδοφόρα τάση/είδηση σε ένα χρόνο που η πολιτική εξουσία στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, έκαμνε ότι εμπόρεν για να υπονομεύκει την επανένωση [ως τζαι στρατιωτικές περιπολίες στην παλιά Λευκωσία είχαμε μαζί με άλλα κουτοπόνηρα για την Πράσινη Γραμμή]: Οι διελεύσεις για το 2019 από τζαι προς τις πλευρές/κοινότητες έφτασαν τις 12. 206.563 – σε σύγκριση με 9,43 εκατομμύρια το 2018. Αύξηση 2.768.464 ατόμων. Αύξηση σχεδόν κατά το ένα τρίτο του τι ήταν το 2018.
    Δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη… :)

    Όσον τζαι να φακκούν πάνω κάτω στην επιφάνεια όσοι θέλουν τον διαχωρισμό σαν μηχανισμό συντήρησης της εξουσίας τους, η μυρωθκιά της γης, η δυναμική του χώρου, τζαι η αίσθηση του κοινού ενός νησιού με μόνο σύνορο την θάλασσα, τζαι τις φυσικές παραλίες του, θα επιστρέφει όπως το απωθημένο στην ψυχανάλυση... Για να πάρει τα ρέστα του…
    Ενάντια στα καρτέλ της ημετεροκρατίας…
    Στην ανάγκη κτίζοντας τζαι την επανένωση που τα κάτω…
    Σαν ασυνείδητη μορφή επιθυμίας…
    Σαν ντε φάκτο πραγματικότητα… τζαι σαν αντίσταση στην αποκάλυψη ότι το μέλλον εν μπροστά μας…



            Τι εγινε πραγματικα στο παρασκηνιο της περιοδου του κουρεματος, Ι; Μια ακομα μαυρη τρυπα;

     Aς θυμηθούμε τώρα μέρος της καθημερινής μιζέριας στον κόσμο του ολιγοπωλίου των τραπεζών τζαι της διαπλοκής της ημετεροκρατίας:
    Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν, με αναφορά σε δικαστική/ές αποφάσεις, την περίοδο του κουρέματος [τζαι τους κλεισίματος τραπεζών] το 2013, επινοούνταν συμψηφισμοί δανείων τζαι καταθέσεων με αναφορές σε αποφάσεις δικαστηρίων, οι οποίες ήταν πλαστές…

    Δεν ξέρουμε πότε θα εκραγεί στην επιφάνεια το όλο σκηνικό απλώς το καταγράφουμε σε περίπτωση που θα ήθελαν μερικοί να το διαψεύσουν. Διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στο τραπεζιτικό ολιγοπώλιο μας έριξε ο συμμαθητής του Χάρη Γεωργιάδη, ο κ. Χατζηγιάννης, ο οποίος κάτι μυστήρια έκανε την  περίοδο που ηταν κλειστές οι τράπεζες [για μερικούς προφανώς δεν ήταν]. Τζαι για τζήνες τις δραστηριότητες ήταν μάλιστα υπό διερεύνηση στην Τράπεζα Κύπρου, στην οποία κατέληξαν τα υπολοιπα της Λαϊκής, αλλά το ημετεροκρατικό κύκλωμα του κ. Γεωργιάδη τον πήρε από την διερεύνηση και τον έβαλε επικεφαλής του Συνεργατισμού. Για να τον οδηγήσει σε φτηνό χάρισμα στην Ελληνική.

    Ίσως λοιπόν, να πρέπει να ξανανοίξει η διερεύνηση Χατζηγιάννη... Ε Γεωργιάδη, τι θα έλεγες λεβέντη; Έσιει τζαι άτομα που τον παίρνουν τζαι σοβαρά τον Χάρη μετά από τούτο;.. :) [ανέκδοτο εποχής: ο Χάρης επικαλείται τον Κληρίδη. Εδιόρισεν τζαι ο Κληρίδης με κριτήριο αν ήταν συμμαθητές/τριες του;]

    Το άλλο τεκμήριο διεκδικήσεων για συμψηφισμό [με ημετεροκρατικά κριτήρια – τζαι φυσικά όχι συνθήκες ισονομίας] ήταν η προσπάθεια του Ρίκκου να στήσει συμφωνία με το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους. Για το οποίο πιάστηκε τελικά στα πράσα χάρις στην επέμβαση του κ. Κώστα Κληρίδη – τζαι παρά τις προσπάθειες του προεδρικού τζαι των εφημερίδων του να ξεπλύνουν το θέμα… Τότε που ο κ. Κώστας του πέταξε κατάμουτρα το ιστορικό: «Ντροπή κύριε Πρόεδρε».

    Να λοιπόν ακόμα ένα από τους πολλούς σκελετούς στα ντουλάπια της ημετεροκρατίας αυτής της θλιβερής περιόδου. Αλλά είναι σημαντικό όχι μόνο να τα λαλούμε, αλλά τζαι να τα αθθυμούμαστεν… Γιατί θα έρτει τζαι η μέρα της αλήθκειας. Τζαι εν ακριβως για την προετοιμασια τζηνης της ημερας που εν καλα να τιθεται στην Δημοσια Σφαιρα το θεμα των οποιων παρασκηνιων της περιοδου του κουρεματος,τζαι ότι τεκμηρια προκυπτουν.



             Τι έγινε πραγματικά στο παρασκήνιο της περιόδου του κουρέματος, ΙΙ;
    Δημοσιοποιώντας πληροφορίες, σαν μορφή ανοίγματος της συζήτησης, για τα παρασκήνια την περίοδο του κουρέματος…

    Σκάνδαλο πιθανώς διαστάσεων φαίνεται να αποτελεί ένα θέμα που πρόσφατα άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια και επαναφέρει στο προσκήνιο ζητήματα που διασταυρώνονται και με το θεμα της καταδίκης του τέως βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου και του δικηγορικό του γραφείο, όπως και το καταδικασθέν για τον ίδιο λόγο δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους.

    Το πιθανόν σκάνδαλο περιστρέφεται γύρω από συμψηφισμούς κουρεμένων καταθέσεων με δάνεια, χρησιμοποιώντας μάλιστα πιθανως πλαστές δικαστικές αποφάσεις. Βάση πληροφοριών ο φάκελλος της καταγγελίας είναι ογκώδης και περιλαμβάνει
    emails που εστάληκαν από τους δικηγόρους προς τους εκτός Κύπρου πελάτες τους με αντίγραφα πιθανών πλαστών δικαστικών αποφάσεων.

    Σύμφωνα με την συγκεκριμένη «απόφαση» το δικαστήριο εξέδωσε ενδιάμεσο διάταγμα με το οποίο διατάσσει την Λαϊκή Τράπεζα μέσω της Διαχειρίστριας για την εκτέλεση των μέτρων εξυγίανσής της, Άντρη Αντωνιάδου, να προχωρήσει άμεσα σε συμψηφισμό κουρεμένης κατάθεσης που στις 16/3/2013 είχε ύψος 1 εκ με δάνειο.
    [«Η Δέφτερη Ανάγνωση έχει στα χέρια της αντίγραφο της πιθανής πλαστογραφημένης απόφασης η οποία φαίρεται να εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού στις 27.5.2014]

    Ενδιαφέρον προκαλεί και ο τρόπος με τον οποίο αποκαλύφθηκε ότι δεν φαινεται να υπηρχε τέτοια απόφαση και ούτε να εκδικάστηκε ποτέ στα κυπριακά δικαστήρια. Η «απόφαση» φαινεται, συμφωνα με τις πληροφοριες μας, να είχε προωθηθεί σε ενδιαφερόμενο για να εξασφαλίσει συμψηφισμό δανείου με καταθέσεις και για να σταματήσει δικαστικές διαδικασίες στο εξωτερικό για εκποίηση της περιουσίας του από τράπεζα που εξαγόρασε τα δάνεια της Λαϊκής Τράπεζας. Μετά από μεγαλη προσπάθεια να διερευνηθει τι ακριβώς είχε συμβεί, ενημερώθηκε ότι «δεν είχε συνταχθεί και ούτε υπήρχε τέτοια απόφαση στο φάκελο της αγωγής» την οποία είχε καταθέσει.

    Το ευρύτερο θέμα των συμψηφισμων αναφερθηκε και στα πλαισια της παραίτησης της Άντρης Αντωνιάδου, διαχειρίστριας της υπό εξυγιάνση Λαϊκής Τράπεζας και ισως δεν είναι τυχαίο που η επιστολή παραίτησης της ουδέποτε διέρρευσε στα ΜΜΕ. Όπως γράφτηκε τότε : «Το σίριαλ συνεχίστηκε με ανακοίνωση της Αρχής Εξυγίανσης που κατηγορούσε το γραφείο Νεοκλέους για αδυναμίες στο χειρισμό της υπόθεσης αλλά και αιχμές για σύγκρουση συμφέροντος λόγω υπόθεσης για συμψηφισμό δανείου, την ίδια στιγμή που υπερασπιζόταν την Λαϊκή Τράπεζα για παρόμοιες υποθέσεις εναντίον της.» 


    Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα:

    Καταρχήν, αφού υποβλήθηκαν καταγγελίες στην Αστυνομία, προχώρησε η διερεύνηση της υπόθεσης και αν ναι σε ποιό στάδιο βρίσκονται;  Μήπως η συγκεκριμένη εκ των φαινομενων πιθανή πλαστή αποφαση είναι
    one of many και μήπως σε κάποιες περιπτώσεις πελάτες μερικων δικηγόρων κατάφεραν να μην κουρευτούν χρησιμοποιωντας πιθανές πλαστές δικαστικές «αποφάσεις» οι οποίες γίνονταν δεκτές από την Λαϊκή Τραπεζα? 

    Η αστυνομία θα ήταν καλό να ενημερώσει κατά πόσο ερεύνησε τους συμψηφισμούς που έχουν γίνει από την Λαϊκή Τράπεζα για να εξακριβώσει αν υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις πιθανών πλαστών δικαστικών αποφάσεων. 

    Ο τότε υπουργος δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου που ως υπουργός θα έπρεπε να είχε γνώση των υποθέσεων με τους συμψηφισμούς ένεκα της γνωστής υπόθεσης Ρίκκου τι ενέργειες έκανε για να διαφυλάξει το κύρος της Κυπριακής Δικαιοσύνης που ενδεχομενως και παλιν θα βρεθεί στο στόχαστρο διεθνώς ;
      


  •         Ο εγκλωβισμός του κυπριακού στην φούσκα του eastmed τζαι των ισραηλιτικών προεκλογικών θεαμάτων του Νετανιάχου…

    Η κυβέρνηση δέχθηκε ένα ακόμα πατσο με την συνέχεια της διάσκεψης της Μόσχας στο Βερολίνο. Η μη πρόσκληση εστω της ελληνικής κυβέρνησης [η οποία πρόσκληση θα μπορούσε να προβληθεί εστω σαν μια κάποια «συμμετοχή»  του νυν ελληνοκυπριακού καρτέλ εξουσίας, μέσω τρίτου] ήταν και μια ξεκάθαρη απάντηση για τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Η Τουρκία προσκλήθηκε σαν αυτονόητος πια παράγοντας στην γεωπολιτική μας περιοχή – και για αυτό ακριβως προσκληθηκε και στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης. Από ότι γραφεται, και στον φιλοκυκυβερνητικο τυπο, ουσιαστικά η Τουρκικη παρέμβαση μπλόκαρε την προέλαση του Χαφτάρ – όπως ειχε γίνει προηγουμένως και με την ανάλογη παρέμβαση στην διαμάχη Σαουδικής Αραβίας - Κατάρ.

    «Η κίνηση αυτή της Άγκυρας φέρεται να αναίρεσε πρόσφατα κέρδη επί του πεδίου στα μέτωπα νότια της Τρίπολης, εν μέρει χάρη σε Ρώσους μισθοφόρους και τα οπλισμένα UAVs που προμήθευσαν στον ΛΕΣ [τον « στρατο» του Χαφταρ] τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκαθιστώντας το αδιέξοδο στα μέτωπα.


    Και η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι η κατά τον ΟΗΕ νόμιμη, όπως νόμιμη είναι  η κυβέρνηση Αναστασιάδη, ας πούμε, απέναντι σε ότι αποκαλούμε «ψευδό», το οποίο όμως «υποστηρίζουμε» [ο πληθυντικός είναι απλώς περιγραφικός] στην Λιβύη. Οι δημοσιογραφικές εκπομπές της πλάκας που τάιζαν σανό, όσους απέμειναν να τις παρακολουθούν, για «απομόνωση» της Τουρκίας [προηγουμένως, αν θυμάστε, ο τηλεοπτικός σανός είχε την ονομασία «κατάρρευση της Τουρκίας», τώρα άλλαξε όνομα.. :)], πρόσφεραν αρχικά μια χαρούμενη νότα μετά την άρνηση του Χαφτάρ να υπογράψει την συμφωνία της Μόσχας. Aπλώς οι «αναλυτές» δεν πρόσεξαν ότι είχε προηγηθεί και συνάντηση Πούτιν – Μέρκελ και άρα η συνέχεια στο Βερολίνο δεν ήταν παράδοξη. Όπως άλλωστε φαινόταν και από τις δηλώσεις Λαβρώφ. 

    Ο Χαφτάρ ελπίζει να εξασφαλίσει και αυτός μια κάποια στήριξη πέρα από την Αίγυπτο και πιο απόμακρα από την Σαουδική Αραβία και τα συμμαχικά της εμιράτα. Η Ρωσία τον στήριζε αλλά προφανώς θέλει τώρα μια συμφωνία. Και για αυτό και ο κομβικός ρόλος της Τουρκίας εμφανίστηκε σε συνεργασία με την Μόσχα… Διότι έτσι και αλλιώς και ο Χαφτάρ και η κυβέρνηση της Τρίπολης εκφράζουν παροδικές συμμαχίες και μόνο μια σχετική ηρεμία μπορεί να βοήθησε στην εμφάνιση/ανάδυση στο προσκήνιο της πραγματικής κατάστασης των πολιτικών δυνάμεων στην Λιβύη, αντί των ενόπλων που πουλούν εξυπηρετήσεις σε εξωτερικούς παράγοντες – από το 2011 για να θυμόμαστε…

    Για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ωστόσο, ο αυτοεγκλωβισμός προχωρεί. Η σχεδόν δουλοπρεπής πια ταύτιση με το Ισραήλ [με την αποδοχή των απαιτήσεων του για το φυσικό αέριο, μέχρι την υποτελή αντιμετώπιση του θεάματος/θέματος των καταγγελιών βιασμού της 19χρονης από το ισραηλιτικό μπουλούκι] εξανεμίζουν τις οποίες ελληνοκυπριακές διεκδικήσεις δικαίου. Αν δεν υπήρχε και η αριστερά σαν βασικός άξονας του πολιτικού συστήματος που στηρίζει την λύση [και βόρεια και νότια] θα υπέθετε κανείς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει πια παραχωρήσει τα πάντα, όσον αφορά τα ζητήματα δικαίου, στην Τουρκία.

    Oχι μόνο κατηγορείται ότι εγκατέλειψε τις συνομιλίες ο 2017 [και αντί να απαντήσει κανει προπαγάνδα για εσωτερική κατανάλωση – στην παράταξη της] αλλά και φαίνεται να ταυτίζεται με ένα κατοχικό κράτος, το Ισραήλ, που όχι απλώς λειτουργεί καταπιεστικά αλλά και προσαρτά εδάφη κατά παράβαση αποφάσεων του ΟΗΕ…

    Έτσι το κυπριακό φαίνεται να εγκλωβίζεται πια στο θέαμα – και η εικόνα του καημένου του Χριστοδουλίδη που φαίνεται να εκλιπαρεί πια κάτι από όπου νά’ ναι [Αίγυπτο ας πούμε τώρα] είναι ενδεικτικό…



            Το όλο σκηνικό με την Λιβύη είναι ουσιαστικά πια ένα παιχνίδι αυτοεγκλωβισμού, καθώς η κυβέρνηση του προεδρικού στο Στρόβολο αναζητά μετατοπίσεις μπροστά στο φιάσκο που ακολουθήσε το Κραν Μοντανά. Η Τουρκία έγινε και παίκτης στην Λιβύη, όπου επεκτείνει την συνεργασία με το Κατάρ, και στην πορεία θέτει διεκδικήσεις για ΑΟΖ και δυτικά της Κύπρου...

    Μπροστά σε αυτές τις κινήσεις της Τουρκίας, οι οποίες στον θαλάσσιο χώρο δεν αναιρούνται πια [ποιός θα τα βάλει με το τουρκικό ναυτικό τωρα που δημιούργησε ντε φάκτο πραγματικότητα από την «Σουπιά» ανατολικά και το τείχος της ΑΟΖ δυτικά;], η μόνη λυση των ελληνοκυπρίων, όπως και μετά το 74 [και ετσι κατάφεραν να σωθούν και να διατηρούν μέσω ΟΗΕ τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας] είναι η κίνηση προς λυση. Την οποία όμως προφανώς η κυβέρνηση φαίνεται να μην θέλει – και για τα οικονομικά συμφέροντα του στενού κύκλου που εκφράζει πια το προεδρικό αλλά και για την συνοχή της όποιας δεξιάς στήριξης εσωτερικά. 

    Το περασμένο σαββατοκυρίακο λ.χ. μέχρι και η «Αλήθεια» που έκφραζε [και από το 2017] μια πιο συνεπή «Κληριδική» [στα πλαίσια του ΔΗΣΥ] θέση για λύση, βγήκε με πρωτοσέλιδο ότι τώρα πια η έμφαση στρέφεται στις «βουλευτικές του 2021»…Αμά τζαι τούτοι κλωτσούν την μάππα πάρατζει [όπως φαίνεται να κάμνει το μπλοκ των συμφερόντων Αναστασιάδη λτδ] τότε μάλλον η κυβερνώσα δεξιά τρέχει για συσπειρώσεις τζαι συνοχές… Τζαι τον «Κληρίδη» πουλούν τον σαν το «μιλούην» στην αφέλεια μερικων...

    Αλλά η ζωή δεν κοιτάζει συνήθως την μελαγχολική φιλαργυρία [ή φιλο-καρεκλίαση] της ε/κ δεξιάς – όπως φάνηκε και τον Ιούλη του 74…
    Θα δείξει…



            Για να γίνει κατανοητό, έστω και σαν υπενθύμιση, πως μας θωρούν που τα έξω.. οι «ευρωπαίοι φίλοι, εταίροι» κλπ κλπ, ιδού 3 δημοσιεύματα αυτήν την εβδομάδα: Ο πάτος έχει τρυπά και πάμε πιο κάτω... :)
    Γελούν μαζί μας πια...

    Η Independent κάνει ξεκάθαρη πια σύνδεση του ξεπλύματος του ισραηλιτικού μπουλουκιού, τζαι του θεσμικού bullying ενάντια στην 19χρονη που βρέθηκε κατηγορουμένη γιατί κατάγγειλε βιασμό/παραβίαση, με την σχέση με το Ισραήλ. Παρουσιαζόμαστε, δηλαδή, σαν κράτος υποτελές που το διατάζει το Ισραήλ τι αποφάσεις θα βγάλει στα δικαστήρια του. Μέχρι και ο eastmed γίνεται τεκμήριο ξεφτίλας…


    H Guardian αναφέρεται στην ξεφτίλα του κυπριακού ποδοσφαίρου που έχει γίνει ρεζίλι διεθνώς – αλλά τι τον νοιάζει τον Κούμα και την παράγκα; Τα στοιχήματα νά’ ναι καλά...:) ...Και απέξω γελάνε με την κατάντια... Αργά ή γρήγορα θα έρθει και καμιά καμπάνα. Κανονικού κράτους...


    H Le Monde σπάζει πλακά με το ρεζίλι των διαβατηρίων. Εκεί από πού να ξεκινήσεις;. Υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο, όπου ο πρόεδρος συνδέεται με οικογενειακά με δικηγορικό γραφείο που πουλά διαβατήρια [τα οποία εγκρίνει σαν πρόεδρος] ενώ ο γαμπρός του πουλά διαμερίσματα σε πύργους – που από ότι αποκαλύπτεται γίνονται ππάσα ππάσα χωρίς βασικές έρευνες για τις συνέπειες κοκ;



     
             Και ιδού που μπλέξαμε αυτήν την εποχή που φυσά κρύος αέρας – το μπλοκ της εξουσίας με το οποίο θα γελά αναπόφευκτα το μέλλον… και απέναντι στο οποίο κάθε τι στο μέλλον θα είναι πραγματικό success story [και όχι όπως του Χάρη και συμμαθητών λτδ]
    Από μια άποψη το παραπονιάρικο ύφος του Χρυσόστομου [αρχιεπίσκοπου κλπ] είναι όντως αξιολύπητο – «..δεν είμαι ο τελευταίος άνθρωπος του τόπου».

     
    Το σημαντικό Χρυσόστομε είναι να καταλάβεις ή να προσπαθήσεις έστω να καταλάβεις γιατί προκαλείς πκιον τόση αντιπάθεια. Τζαι γιατί σχεδόν κανένας εν τολμά να σε υπερασπίσει. Εκτός τζαι αν έσιει κάποιον συμφέρον…
    Οι φτηνιάρικες ατάκες, τζαι οι ψευτομαγκιές , μπορεί να σε βοηθούσαν να αναπληρώνεις φαντασιακά τις οποίες νευρώσεις τζαι κόμπλεξ σου..
    Αλλά εν τζαι πείθεις κανένα…
    Θκυο μέρες πριν το παραπονιάρικο ύφος τζαι την έκκληση για διάλογο, ελάλες «δεν θα τους περάσει» πάντες τζαι έπαιζες ππιριλιά με τους συνομήλικους στο χωρκό σου…

     
    Ύστερα αθθυμήθηκε; να το παίξεις ότι είσαι κρίμα. Να μεν σου αθθυμήσουμε τις τόσες άλλες αθλιότητες. Το Τράκτορ… τις ρατσιστικές ατάκες κοκ… Ένεν ότι σου φέφκουν Τομμη. Εν κατζίες τζαι εμπάθεια που φκάλεις, αναζητώντας μιαν αναγνώριση που απωθείς ούλλον τζαι παραπάνω με έτσι νοοτροπία. Είσαι προς το τέλος, τζαι ακόμα τζαι τώρα εν καταλάβεις καν…

    Οποτε φαντάσου τι θα ερτει μετα που εν θα υπαρχει ζιζυρος να σε υπερασπιστεί. Δαμαι ουτε την σύνοδο πκιον εν κάμνεις ζάφτι για το ουκρανικό, την ρωσική Εκκλησία κ.ο.κ. Κάτσε την μάππα χαμαί [όπως έκαμες, η είπες ότι θα κάμεις, τζαι την Γεροσκηπου]..Δεχτου την μετριότητα σου [αν τζαι γεωπολιτικά ένα φεγγάρι καλά τα επηαινε..αλλα..:)], σταματα να προκαλείς σαν το κομπλεξικό μωρο, τζαι προσπάθησε να φύεις με κάποιαν αξιοπρέπεια αν γίνεται.

    Έφερεν το η δική σου «μοίρα», που θα ελάλεν τζαι ο Χριστόφιας που τόσο εμίσησες [αλλά τζήνος είσιεν σιλιάες να προστατέψουν τελικά την μνήμη του – γιατί ήταν ένας έντιμος άνθρωπος τζαι παρά την τόση λάσπη εν του έμεινεν τίποτε.. έφυεν με το μέτωπο καθαρό τζαι ψηλά, όπως του άρεσκεν να λαλεί] να είσαι πρώτος στην γραμμή της παρακμής της παντοδυναμίας την αυτοκέφαλης Εκκλησίας. Τζαι αντί να σώσεις κάτι που τον εαυτό σου [έστω ρε την κοσμικότητα σου] που την αναπόφευκτη παρακμή, επιταχύνεις την.

    Αν έκοφκεν ο νους σου ήταν να παίξεις όπως ο νυν Πάπας των καθολικών…
    Τζηνος εν θα ελάλεν πoτe ότι νοιώθει σαν ο «τελευταίος των ανθρώπων». Εσύ [ακόμα τζαι στην κοσμάρα σου] είπες το γιατί τελικά εκατάλαβες την γνώμη του κόσμου για εσένα. Ξαναλαλούμεν σου το: προσπάθησε, έστω τώρα, στο τέλος, να φύεις με μιαν κάποιαν αξιοπρέπεια. Αν μπορείς πκιον…



            Η περίπτωση του αρχιεπίσκοπου, όμως, αποκάλυψε και βαθύτερο το οποίο επαναλαμβάνουμε από καιρό – υπάρχει θεσμικό πρόβλημα με την θέση της Εκκλησίας στην νεωτερικότητα. Η ασυλία που εξασφάλισε επι αποικιοκρατίας με βάση το οθωμανικό προϋπάρχον δίκαιο, της εξασφαλίζει προνόμια που αγγίζουν τα όρια του σκανδάλου. Το ακόλουθο σχόλιο κάνει μια πολλά σωστή διασύνδεση με την απροθυμία μεγάλης μερίδας [όχι όλων όμως] της ηγεσίας της Εκκλησίας απέναντι σε πιθανή λυση του κυπριακού.
    Θα αλλάξει το σύνταγμα:

    «Αν δεν αλλάξει το σύνταγμα δεν μπορεί να γίνει τίποτε. Εν εν γι αυτόν που εν θέλουν λύση; Λύση, οποιαδήποτε συμφωνημένη λύση, σημαίνει υποχρεωτικά νέο σύνταγμα. Και σε ένα σύνταγμα ενός κοσμικού κράτους του 20ου αιώνα δεν έχουν καμία θέση τέτοια άρθρα. Δεν γίνεται οι "Ιεροί Κανόνες" της εκκλησίας να υπερισχύουν των γενικότερων καλώς νοοούμενων συμφερόντων της κοινωνίας. Δεν γίνεται η Ελληνική Κοινοτική Συνέλευσις - η οποία έτσι κι αλλιώς έπαψε να λειτουργεί από το 1964 - να μην μπορεί να ενεργεί αντιθέτως. Όσον για την Βουλή των Αντιπροσώπων, αυτή ούτε καν δικαιούται να ασχοληθεί. Τι σκατά αστική δημοκρατία εν τούτη σιορ; 

    ΑΡΘΡΟΝ 110
    Η αυτοκέφαλος ελληνική ορθόδοξος Εκκλησία της Κύπρου θα συνεχίσει έχουσα το αποκλειστικόν δικαίωμα ρυθμίσεως και διοικήσεως των εσωτερικών αυτής υποθέσεων και της περιουσίας αυτής συμφώνως τοις Ιεροίς Κανόσι και τω εν ισχύϊ Καταστατικώ Χάρτη αυτής. Η ελληνική Κοινοτική Συνέλευσις δεν δύναται όπως ενεργεί αντιθέτως προς το ειρημένον δικαίωμα της ελληνικής ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου.»



         Οι οθωμανικές καταβολές της ασυδοσίας της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας καθώς καταλήγει να είναι ένας επιχειρηματικός οργανισμός εξυπηρέτησης συμφερόντων: Τζαι ούτε είναι τυχαίο ότι τούτη ασυλία που οδηγά στην ασυδοσία του «θα πιάσω τρακτορ» κωδικοποιήθηκε νομικά το 1948 από την ακροδεξιά που υφάρπασε τότε την εξουσία στην Εκκλησιά τζαι έστησε το βαθύ κράτος της που μας ταλαιπωρεί σαν ένας στρατός τσιβιτζιών μέχρι σήμερα…

    Η ασυλία της ελληνοκυπριακής Εκκλησίας δεν αναγνωρίστηκε τυχαία. Δόθηκε/παραχωρήθηκε νομικά στην νεωτερικότητα, το 1948 από αποικιακό δικαστήριο το οποίο αναγνώρισε στην Εκκλησία, την οποία έλεγχε τότε η ακροδεξιά, το προϋπάρχον οθωμανικό δίκαιο… Και ο λόγος ηταν ότι η ακροδεξιά διαχείριση της Εκκλησίας ζήτησε αυτήν την προστασία για να αποτρέψει έλεγχο των εκλογικών διαδικασιών σε εκκλησιαστικές εκλογες – με την αριστερά/κεντροαριστερά να καταγγέλλει καλπονοθεία κοκ. 

    Έτσι στήθηκε από τότε το βαθύ κράτος το οποίο προσπάθησε να ανατρέψει μέχρι και μεταρρυθμιστές αρχιεπίσκοπους, όπως τον Μακάριο τον ΙΙΙ, με το πραξικόπημά των μητροπολιτών το 1972. Προηγουμένως είχαμε τον παράξενο θάνατο [ή δολοφονία σύμφωνα με αρκετούς] του Λεόντιου το 1947, λίγες εβδομάδες μετά την ανακήρυξη του σε αρχιεπίσκοπο.. Και είναι μετά από αυτόν τον θάνατο που ανέλαβε η ακροδεξια της Μητρόπολης Κερύνειας και ο Πολύκαρπος Ιωαννίδης.

    Η νομική απόφαση του 1948, όπως την καταγραφει ο Β. Εγγλεζακης, αναγνωρίζοντας πίσω από τις κορώνες για το αυτοκέφαλο, ότι ουσιαστικά η ακροδεξιά διαχείριση της Εκκλησίας επικαλέστηκε το οθωμανικό δίκαιο για να αποφύγει έλεγχο από τις κοσμικές αρχές σε υποθέσεις καλπονοθείας. Και τα συνεπαγόμενα είναι εμφανές σήμερα:
    «Το αυτοκέφαλο προάσπισε και  εβεβαίωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας με την ιστορική απόφαση της 13ης Μαρτίου 1948…:

    «Θα ήτο λίαν παραπλανητικον και απρεπές να συγκριθεί η Ιερά Συνοδος …της Κύπρου προς οποιανδήποτε Οργάνωσίν ή Σωματείον ή προς Διαιτησιαν..Δεν υφίσταται επομένως ζήτημα εφαρμογής του Κοινού Αγγλικού Δικαίου, εφ’ όσον υπαρχει περί τούτου προβλεψις εν τω Οθωμανικω Νομω, οστις αποτελεί μέρος της εν Κυπρω ισχυουσης Νομοθεσίας, της διεπουσης τα εγειρόμενα εν τη παρουση υποθέσει ζητήματα.»
    [«Η Εκκλησία της Κύπρου από το 1878 μεχρι το 1955» στο «Κυπριακά 1878-1955», 1986, έκδοση Δήμου Λευκωσίας, σελίδα 41]

    Και έτσι η ακροδεξιά για να διατηρήσει την έλεγχο/εξουσία της [απέναντι στον κίνδυνο να χάσει τις εκλογές] προτίμησε να επικαλεστεί, και να δεχτεί [πανηγυρικά μαλιστα] την συνέχεια ύπαρξης του Οθωμανικού νόμου. Εθνικόφρονες κατά τα άλλα... Ο Πολύκαρπος Ιωαννίδης, ιδεολόγος της ΕΟΚΑ β το 74… Όσοι νομίζουν οι τυχαία η 15η Ιουλίου έφερε την 20η Ιουλίου δεν έχουν παρά να δουν εκείνη την νομική επίκληση της ακροδεξιάς ηγεσίας της Εκκλησίας το 1948. Παρά οι κομμουνιστές καλύτερα το οθωμανικό δίκαιο έλεγαν το 1948, παρά η εκκοσμίκευση και η ανεξαρτησία [αυτές ήταν οι βασικές κατηγορίες των 3 μητροπολιτών εναντίον του Μακάριου] καλύτερα οι ..Τούρκοι… έλεγαν το 1974…



            Ποιός ήταν ο Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος…
    Παρά το ότι φυσικά θέλουμε να διασωθεί το κτίσμα στο οποίο βρίσκεται το εθνολογικό Μουσείο [τζαι ναι, να το διαχειρίζεται μια δημόσια υπηρεσία όπως το Τμήμα Αρχαιοτήτων] θα πρέπει επίσης να είμαστε τζαι ξεκάθαροι για την ιστορική μορφή του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου…

    Θα μπορούσε να πει κανείς για τον Κορνέσιο ότι είσιεν μια γεωπολιτική αντίληψη, τζαι φαίνεται να χρησιμοποιούσε την ρωσική επιρροή για να εσιει πρόσβαση στην Κωνσταντινούπολη/Ιστανμπούλ…. Να μεν μπλέξουμε, όμως, τζαι με καμιάν αγιοποίηση του τύπου που εβούρησεν [τζαι εκανόνισε την πληρωμή μάλιστα] για να έρτουν οθωμανικά στρατεύματα να καταπνίξουν την δικοινοτική εξέγερση του 1804 – η οποία προκλήθηκε από την διόγκωση των φόρων μέσα από τον μηχανισμό ενοικίασης τους. Ο πανίσχυρος, τότε, δραγουμάνος, ο Χατζηγεωργάκης, προφανώς είσιεν συμφέροντα στο σύστημα που κατέληξε στην υφαρπαγή της παραγωγής σιταριού, τζαι προκάλεσε την εξέγερση.

    Ιδού η αναφορά από ένα από τους γενικώς αποδεκτούς ελληνοκύπριους ιστορικούς της προηγούμενης περιόδου, τον Κώστα Κύρρη. Ακολουθεί τζαι αναφορά για το γεγονός ότι το κτίσμα είναι παλαιότερο. Άρα η διάσωση του έχει πολλαπλές διαστάσεις – ιστορικά, πολεοδομικά, πολιτισμικά κοκ…

    «Στο 1804 οι φορολογικές υποχρεώσεις του λαού αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό, ταυτοχρόνως δε υπαρχει μεγάλη έλλειψη σίτου, σιτοδεία και πείνα. Οι χωριάτες από την Μεσαορια ιδίως..έρχονται στην Λευκωσία στις 10 Μαρτίου του 1804, μετα από πολιορκία μπαίνουν μέσα, ζητούν από τον Δραγομάνο, τον πασά και τον Αρχιεπίσκοπο να τους δείξουν τα φιρμάνια που διατάσσουν την αύξησή των φόρων και να δικαιολογηθούν για την έλλειψη σιταριού. Ο Χατζηγεωργάκης αρνείται να δόση εξηγήσεις: « δεν δικαιούμαι να σας δείξω τα φιρμάνια αυτά, ουτε δικαιούστε εσεις να τα ζητήσετε». 

    Οι χωριάτες του καινε τότε το αρχοντικό! Φεύγει χωρίς καθυστέρηση, ο δραγομάνος κρυφα από μυστική οπίσθια έξοδο, και στις 20 Μάριου 1804 από την Λάρνακα δραπετεύει στην Πόλη, από όπου εξαποστέλλει στρατό με τους Abidin  και Καρα πασά από την Ταρσό της Κιλικίας. Μαζί τους συνεργάζεται και ο περίφημος Αλτιπαρμακκης από την Σιντα για να καταστείλουν το κίνημα των χωρικών, το οποίο ηταν ένα από τα κοινά κινήματα όλων των κυπρίων χωρικών αδιακρίτως θρησκεύματος και φυλής…»

    [Κώστα Κύρρη, 1984, Ανατομία του Οθωμανικού καθεστώτος στην Κύπρο 1570-1878, στο  «Η ζωή στην Κύπρο τον ΙΗ και ΙΗ Αιώνα, σελίδα 79. Έκδοση Δήμου Λευκωσίας.]



             Η Ιστορική καταγωγή του κτηρίου το οποίο στεγάζει το εθνολογικό Μουσείο…

    «Αποτελεί ευτυχές γεγονός και παρουσιάζει πραγματικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι το μέγαρο των Ποδοκάθαρων, το λαμπρό αυτό οικοδόμημα του οποίου τα θεμέλια είχαν τεθεί κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα, ευτυχώς διασώζεται έως σήμερα. Όλοι γνωρίζουμε το μέγαρο αυτό με την ονομασία οικία ή μάλλον κονάκι του δραγομάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου. Αναμφισβήτητα το οικοδόμημα αυτό στο πέρασμα των αιώνων έχει υποστεί μεταβολές, επισκευές και προσθήκες. 

    Ωστόσο η μελέτη την οποία έχουμε δημοσιεύσει σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό με τη διαθήκη της ιδιοκτήτριας του μεγάρου Καικιλίας Ποδοκάθαρου και σχολιάζοντας τη διαθήκη του παππού της Ούγου Ποδοκάθαρου ξεδιπλώνουν τη μακραίωνη ιστορία του μεγάρου και διατρανώνουν το γεγονός ότι η οικοδόμησή του εσφαλμένα έχει υποστηριχθεί ότι ανάγεται στα 1793.
    Για μια ακόμη φορά καταθέτουμε τα νέα και σημαντικά στοιχεία για την ιστορία του μεγάρου αυτού, στοιχεία που κατ’ επέκταση ασφαλώς προσθέτουν και σε αυτή την ίδια τη μακραίωνη ιστορία της πρωτεύουσας της περίκλειστης Κύπρου. Οι πηγές ωστόσο αναντίλεκτα μας επιτρέπουν να τεκμηριώσουμε την οικοδόμησή του ήδη από τον 15ο αιώνα, δηλαδή κατά τους χρόνους της φραγκικής κυριαρχίας…»




             Και ο Αναστασιάδης ενοχλήθηκε, λαλούν, για την διαπλοκή στο ποδόσφαιρο; Μπράβο…  J.. τζαι ύστερα; Είδες τον καθρέφτη...; :)

    Αν δεν είχες καταντήσει αγαπητέ και εσύ σύμβολο της ημετεροκρατίας και του κλίματος συναλλαγής που εκφράζουν τόσες υποθέσεις σύγκρουσης συμφερόντων, θα αξίζε κάτι ότι ένας ηγέτης της δεξιάς σχολιάζει την «παράγκα» του κυπριακού ποδοσφαίρου αρνητικά. Και το καθεστώς των στοιχημάτων αλλά και της δημιουργίας ενός βαθέως κράτους που στήνει πρωταθλήματα.
    Οπότε, το ερώτημα, δυστυχώς πια, δεν είναι αν έχει οποιοδήποτε βάρος η δήλωση, αλλά μάλλον γιατί την έκανες – από τι ήθελες να μετατοπίσεις το δημόσιο λόγο..
    Κοντεύκει την κατάσταση του αρχιεπίσκοπου που σαν να ξυπνά από βαθύ ύπνο και απορεί για την αντιπάθεια που προκαλεί…
    Δυστυχώς… Τζαι μακάρι, από μια ανθρώπινη διάσταση [γιατί τζαι εσύ προς το τέλος είσαι] να μεν ήταν έτσι… Αλλά…




             Τζαι για όσους κάμνουν ότι εν καταλάβουν ότι το ελληνοκυπριακό ποδόσφαιρο κατάντησε να είναι απλώς το πλαίσιο οπού στήνονται στοιχήματα, ιδού μια μικρή υπενθύμιση για τα πιο κραυγαλέα [πέρα δηλαδή από τα κωμικά θεάματα με τους διαιτητές κάθε Κυριακή]…

    «Αυτά είναι τα πονταρίσματα στους

    ύποπτους αγώνες-Πέναλτι, ανατροπές και

    μεγάλος τζίρος»

     
    Τζαι μερικοί καμώνονται ότι εν ξέρουν πώς να στοιχειοθετήσουν τα στημένα σκηνικά…
    Όταν ο Μάριος Παναγή ρίσκαρε να κάμει καταγγελίες… απλώς τον καταδικάσαν στην σιωπή…
    Και μερικοί διαιτητές καμώνονται σήμερα ότι δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται… Όταν σιωπάς νομιμοποιάς την αθλιότητα..



            Η επίτροπος προσωπικών δεδομένων κ. Ειρήνη Λοΐζίδου-Νικολαΐδου απειλεί όντως για την κριτική που της ασκείται, είτε λόγω αποφάσεων της, είτε λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων όταν σχολίαζε θέματα που αφορούν την εφημερίδα στην οποία εργαζόταν ο σύζυγος της;

    Κυκλοφορεί ότι η κ. Νικολαΐδου αποστέλλει και επιστολή/ες με σχετικές απειλές – φανταζομαστε για τρεχάματα στα δικαστήρια… Θα ήταν καλά η κυρία Νικολαΐδου να μάθει να αποδέχεται την κριτική καταρχήν. Αν δεν της αρέσει η κριτική που της ασκείται,  μπορεί να απαντήσει. Έτσι είναι η Δημοκρατια – και οι αξιωματούχοι που πληρώνονται από το λαό, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον την ευθιξία να απαντούν.

    Άλλωστε, η εφημερίδα στην οποία εργάζεται [εργαζόταν;] ο σύζυγος της εξαπολύει συνεχώς επιθέσεις λ.χ. ενάντια στο Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή και παρά την εμφανή πια σκόπιμη [και για ένα παρατηρητή, εκ των φαινομένων κακόβουλη] εκστρατεία εκείνοι, οι αξιωματούχοι απαντούν με αξιοπρέπεια σε σχόλια [έστω και αν τα σχόλια θυμιζουν λάσπη]. 

    Η κ. Νικολαΐδου, λοιπόν, καλά κάνει να μάθει να απαντά δημοκρατικά, αντί να απειλεί…
    Επιπρόσθετα, για μια επίτροπο, η οποία ενώ είχε στενή σχέση με άτομο που εργαζόταν στον Πολίτη, έβγαλε και φιρμάνι υπέρ της επιχείρησης του συζύγου της αντί να αυτοεξαιρεθεί, λίγη σεμνότητα για εκείνη την γκάφα δεν θα της έκανε κακό.. :) …Τότε κυρία Νικολαΐδου δεν σκεφτήκατε την αντίφαση ή δεν είχατε ευαισθησία;

    Η συνέπεια αγαπητή κυρία είναι κάτι που εκτιμάται και ο σεβασμός κερδίζεται. Αυτό έκαναν και κάνουν οι κ. Κ. Κληρίδης και Ο. Μιχαηλίδης. Απαντούσαν και απαντούν στην Δημοσια Σφαίρα και έχουν κερδίσει το σεβασμό για την δημοκρατική τους ευαισθησία και τον ανάλογο λόγο αξιοπρεπειας που εκφερουν..
    Εσείς πως θα περιγράφατε αυτήν την σκηνή με κάποια να απειλεί με νομικες διώξεις κριτική στην δημόσιο λόγο;
    Κατανοείτε τον ρόλο σας;



    Και από την χερσόνησο των Βαλκανίων είχαμε την αποκαλυπτική «δήλωση»/απόφαση του τι είναι προκατάληψη με περικεφαλαία [ούτε και η γυναίκα πρόεδρος σε ένα διακοσμητικό, ουσιαστικά, πολιτικό ρόλο, δεν ξεπλένει τέτοια απόφαση]:
    Σε δική για βιασμό αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ένορκοι γυναίκες… Διότι οι άντρες είναι αμερόληπτοι;  
    Προχωρημένος πολιτισμός...

    Θυμίζει ένα από τα επιχειρήματα γιατί δεν έπρεπε να δοθούν δικαιώματα ψήφου στις γυναίκες – διότι έλεγαν, οι ανάλογοι των σημερινών, κατά την διάρκεια της περιόδου τους, οι γυναίκες γίνονται υστερικές και δεν πρέπει να εμπιστευθεί το κράτος [εννοώντας ότι το κράτος είναι οι άντρες] τέτοιες ψήφους.
    Ενώ οι αρσενικοί πάντα ψήφιζαν ορθολογικά και νηφάλια ας πούμε. :)
    Maria Christou Milioti:
    «Επειδή η Ελλάδα είναι Ευρωπαϊκή χώρα, πολύ προχω, που δεν εμεινε πολιτικός να μην υπηρετήσει το αυτονόητο οτι ανήκει στη Δύση της Ελευθερίας και της Ισοτητας δηλαδή, και πάνε κάτι μουλλαδες και αλλοιώνουν τον Πολιτισμο, στη δίκη της Ρόδου για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλουδη, απαγόρευσαν σε Γυναίκες να είναι ένορκοι.
    Προφανώς κρίθηκαν ακατάλληλες στην αντικειμενική κρίση, ενώ οι άντρες να κρίνουν άντρες δολοφόνους είναι υπεράνω..!!
    Έμεινα Κόκκαλο και είπα να το μοιραστώ να μείνουμε κοκκαλο παρέα.
    Ένα Γαλλικό παρακαλώ!
    Καφέ;
    Οχι, Διαφωτισμό!»



            Μηπως μερικοι στην αστυνομία εχουν τασεις για δίκες δια του πρωτοσέλιδου;
    Για να ξεπλυθεί τι;

    Αλλά να μην ξεχνάμε, όπως έκαναν οι απολογητές του ισραηλινού μπουλουκιού, και την αστυνομία όπως φαίνεται να την κατάντησε ο Ιωνάς και η Συναγερμοποίηση. Τότε αν θυμάστε, στα πέτρινα χρόνια του Ιωνά [ναι αυτού που οδήγησε στον θάνατο τον Παπακώστα και δεν τόλμησε καν να πει ένα συγνώμη – αλλά είπαμε, για τέτοια χρειάζεται και στοιχειώδης τσίπα] έφτασε το σκηνικό στο σημείο να τεκμηριώνεται συναλλαγή αστυνομικών με τον υπόκοσμο, και κατηγόρησαν τον υπαρχηγό ότι διέρρευσε το σκάνδαλο – η Μετατόπιση σαν αθλιότητα και σαν συγκάλυψη. Έγκλημα δεν ήταν η συναλλαγή αλλά γιατί ειπώθηκε. 

    Τα νέα κατορθώματα λοιπόν: θυμάστε την Ρωσίδα που βιντεογράφησε την ξεφτίλα της ελληνοκύπριας που έφκαλε το ρατσισμό της περίπατο; Ξαφνικά η αστυνομία μας, από ότι γράφτηκε, έχει υποψίες για αυτήν. Οκ, ας πούμε έχεις, υποψίες. Αλλά αν έχεις μόνο υποψίες, και όχι τεκμήρια [διότι προφανώς δεν είχαν, αφού όταν τελικά, μετά τις διαρροές, δοκίμασαν να πάνε δικαστήριο, απορρίφθηκε το αίτημα τους]  εν διαρρέεις ότι είναι ύποπτη σε ΜΜΕ πριν καν ζητήσεις, σαν αστυνομία, από το δικαστήριο να τεθεί έστω υπό κράτηση..

     «Κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου και κανείς δεν είναι υπεράνω πάσης υποψίας. Η Σβετλάνα Ζαΐτσεβα, η γυναίκα που δέχτηκε την χυδαία επίθεση σε χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα όταν υπέδειξε σε άλλη οδηγό πως προσπαθώντας να φύγει κτύπησε σε παρακείμενο όχημα, βρέθηκε για δεύτερη φορά μπλεγμένη σε μια περίεργη υπόθεση. Αυτή τη φορά όχι ως θύμα, αλλά ως καταζητούμενη και ύποπτη για κλοπή. Θα μπορούσε να είναι φυσικά. Κανείς, όπως είπαμε, δεν είναι υπεράνω υποψίας. Ωστόσο, ενώ όλοι είμαστε αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου και ενώ τα ονόματα των ανθρώπων που είναι υπό διερεύνηση δεν ανακοινώνονται πριν προχωρήσουν οι διαδικασίες και επιβεβαιωθεί η ενοχή τους, στη συγκεκριμένη περίπτωση το όνομα της γυναίκας δημοσιοποιήθηκε πριν ακόμα αυτή πατήσει το πόδι της στον αστυνομικό σταθμό. Η δημοσιοποίηση έγινε από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που δεν σέβονται κανένα κώδικα δεοντολογίας. Η πληροφορία ωστόσο προήλθε από κρατικές υπηρεσίες. Από την Αστυνομία.

    Το ερώτημα είναι: Τυχαία έγινε η διαρροή από κάποιο ανεύθυνο αστυνομικό που αρέσκεται στο κουτσομπολιό ή εσκεμμένα ρίχτηκε το όνομα της γυναίκας στην αρένα του διαδυκτίου για να λιντσαριστεί και να αμαυρωθεί -αν μη τι άλλο- το όνομα της ώστε να αποδυναμωθεί η μαρτυρία της στο δικαστήριο όταν θα εκδικάζεται η επίθεση εναντίον της; Αν ισχύει η δεύτερη εκδοχή, τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε σοβαρά. Οι Αρχές ασφαλείας κατασκευάζουν υποθέσεις για να ενοχοποιήσουν αθώους πολίτες και να εξυπηρετήσουν άλλους; Προτιμάμε να σκεφτόμαστε πως ισχύει η πρώτη εκδοχή: Πως το όλο συμβάν οφείλεται σε λάθος και κουτσομπολίστικο οίστρο. Ωστόσο, εξ όσων γνωρίζουμε δεν έγινε καμιά δημόσια απολογία για να αποκατασταθεί το όνομα της γυναίκας, ούτε και δόθηκαν εξηγήσεις για το πως βρέθηκε να καταζητείται. Οι μαρτυρίες πάντως που παρουσιάστηκαν ενώπιον δικαστηρίου, δεν έγιναν αποδεκτές ώστε να δικαιολογείται διάταγμα κράτηση της όπως είχε ζητήσει η Αστυνομία. » 




           Τζαι τώρα έχουμε τζαι ομολογίες στην Βουλή ότι δεν έγιναν απαραίτητες έρευνες πριν δοθούν οι άδειες για τους πύργους. Τζαι ήδη πληρώνουμε εξτρά σαν πολίτες για να φτιαχτούν μηχανισμοι [αποχετευτικού ας πούμε] για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα μιας ομάδας developers και δικηγορικών γραφείων, ανάμεσα στους οποίους είναι και σχετικές επιχειρήσεις/συμφέροντα της προεδρικής οικογένειας.

    Εν τω μεταξύ για την υπόθεση του Σαουδάραβα με το τζετ και την σύγκρουση συμφερόντων του προεδρικού θα πάρουμε καμιά λογική απάντηση; Ή …η πρακτική των ελεγχόμενων ΜΜΕ είναι «κρύψε να περάσουμε»; :)

    Loucia Demetriou
    «Ο γενικός διευθυντής του συμβουλίου αποχετεύσεων Λεμεσού Ιάκωβος Παπαϊακώβου εξέφρασε την θέση ότι «η συγκεκριμένη συζήτηση θα έπρεπε να γίνει πριν την αδειοδότηση των ψηλών κτηρίων».
    Πρόσθεσε ότι «όταν είχα εισηγηθεί κατά τις διαβουλεύσεις το 2015 ότι θα έπρεπε να διαξευχθεί στρατηγική μελέτη για να διαφανεί πόσους πύργους σηκώνει η Λεμεσός θεωρήθηκε ότι δεν ήταν απαραίτητα, αργότερα όταν διαπιστώθηκαν τα προβλήματα ο υπουργός εσωτερικών έδωσε οδηγίες να ετοιμαστεί στρατηγική μελέτη, η οποία ακόμη να γίνει».




             Έργα και ημέρες ΚΕΒΕ. Έτσι για να ξέρουμε ποιοί κυβερνούν τζιαι ποιούς κρονεται ο Ανάστος: 
          
    «
    Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε ακολούθως σε επιστολή του  κ. Αγκαστινιώτη ως Προέδρου του ΚΕΒΕ προς το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εμπορίου στην οποία ανέφερε ότι «κακώς το μέλος μας κατάγγειλε τη ΔΕΦΑ», προσθέτοντας ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων και ειδικής μεταχείρισης υπέρ του κ. Αγκαστινιώτη» 
    https://dialogos.com.cy/pragmata-thaymata-sti-misthosi-viomichanikon-temachion/



          
            Άμαν ακόμα τζιαι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος καταγγέλλει κρυφές πρόνοιες στα συμβόλαια του Εστία που στα ψιλά γράμματα στους όρους και τις προϋποθέσεις ότι οι δανειολήπτες πρέπει να αποσύρουν «οποιεσδήποτε αγωγές/ανταπαιτήσεις» έχουν καταθέσει σε σχέση με το δάνειο το οποίο θα ενταχθεί στο σχέδιο Εστία και/ή οποιοδήποτε άλλο δάνειο έχουν στην ΚΕΔΙΠΕΣ, γίνεται κατανοητό τζια το ύφος τζιαι ο στόχος του Εστία άσχετο αν περιπαίζουν τον κόσμο ότι εν για τη δική του προστασία. Εφτάσαν στο σημείο να προσφέρουν μίσιη μου «Εστία» για να γλυτώσουν που δικαστικές υπόθέσεις που τους ξεσιεπάζουν https://dialogos.com.cy/evalan-sta-kryfa-pronoia-sto-estia-tis-palies/



           Κατά τα άλλα η περιοχή της νοτια-δυτικής Κύπρου βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην οικολογική αμέλεια και την εκ των συνεπειών καταστροφή μοναδικών φυσικών χώρων...
    Klitos Papastylianou
    «Η Λίμνη Παραλιμνίου αποτελεί ίσως το σημαντικότερο υγροβιότοπο στην Κύπρο, μετά τις Αλυκές Ακρωτηρίου και Λάρνακας. Η Λίμνη Παραλιμνίου έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 τόσο ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) / Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) για τους φυσικούς οικοτόπους, τη χλωρίδα και την πανίδα, όσο και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα άγρια πτηνά. Όπως προκύπτει και από τις φωτογραφίες της σημερινής επιτόπιας επίσκεψης μας, δυστυχώς, η περιοχή Natura 2000 ΤΚΣ/ΕΖΔ και ΖΕΠ Λίμνη Παραλιμνίου (CY3000008) συνεχίζει να αποτελεί μία δεσπόζουσα περίπτωση κακής διατήρησης της φύσης και ανεπαρκούς διαχείρισης της άγριας ζωής στην Κύπρο.»



            Οι τίτλοι των εφημερίδων και οι εξαρτήσεις τους;
    Ή πως τα λέει ο Λοττίδης... :)

    Οικονομική Καθημερινή για την νέα άντληση δανείων από τις αγορές:
     «Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης..»
    Θα μπορούσε να το ονομάσει κάποιος: αναπαραγωντας το παραμυθάκι του Χάρη Γεωργιάδη [αφού  θα γράφει και στην εφημερίδα τους]

    Η Stockwatch  τώρα, που δεν έχει και τις ανάλογες εξαρτήσεις φαινεται, τουλάχιστον όσον αφορά την δημόσια εικόνα, κωδικοποίησε εντελώς διαφορετικά την εικόνα:
    «Πιο ακριβά από τις πλείστες χώρες της ευρωζώνης εξακολουθεί να δανείζεται η Κύπρος..».
    Δηλαδή, ναι μεν πήραμε δάνεια, αλλά ήταν πιο φθηνά από την περίοδο της κρίσης όχι γιατί υπάρχει κανένα success story, αλλά γιατί, απλά, όλη η Ευρώπη βγήκε από την κρίση/ύφεση και άρα μειώθηκαν τα επιτόκια γενικά. Και μάλιστα αν συγκρίνει κανείς τα κυπριακά με τα υπόλοιπα της ευρωζώνης τότε είμαστε σε μια από τις χειρότερες θέσεις.
    Πουλώντας λοιπόν θεάματα για αφελείς… Λοττίδης, Χάρης λτδ...; 

    «Πιο ακριβά από τις πλείστες χώρες της ευρωζώνης εξακολουθεί να δανείζεται η Κύπρος, αφού ο συνδυασμός του υψηλού χρέους και των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθηλώνουν το αξιόχρεο της σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης.
    Η χθεσινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου €1 δισ. και του 20ετούς €750 εκ. επιτεύχθηκε με το χαμηλότερο ιστορικό επιτόκιο αλλά με δυσμενέστερους όρους από ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης. 
    Η απόδοση για τα κυπριακά ομόλογα ανέρχεται στο 0,73% και είναι η τρίτη ψηλότερη ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης με δεκαετή ομόλογα που λήγουν το 2030, τη χρονιά που λήγει το ομόλογο που εξέδωσε η Κύπρος.
      Για το 20ετές ομόλογο η απόδοση έφτασε το 1,33%.
    Η ζήτηση για το δεκαετές ομόλογο που εκδόθηκε ξεπέρασε τα €7,5 δισ. και για το 20ετές τα €6 δισ.
    Η μεγάλη ζήτηση σχετίζεται και με το σχετικά υψηλό επιτόκιο που προσφέρει η Κύπρος που, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch, είναι το τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη.»

    https://www.stockwatch.com.cy/el/article/oikonomia/daneizetai-akrivotera-i-kypros?utm_source=facebook&utm_medium=paidarticle-15-01-2020%E2%80%93SW1&fbclid=IwAR2GqEAoYQ4f0O_9a8xxeb5361zbgKwlqHqda_NGZyYd_i46En9UQZfnWvU



  •   Όλα τα ΄χε η Μαριορή, το τραίνον πας τη μούττη του βουνού την εμάρανεν:

    Στην χώρα της βίζας, της μίζας τζ̆αι του κακού συναπαντήματος, του κακού συναπαντήματος έκοψεν ο νους του τζ̆ι ο κώλος του να θέλει τρένον πας την μούττην του βουνού. Το τρένον εν με έψιλον οξά με άλφα γιότα;

    Στην χώραν που αντί να επενδύσει να απαξαρτηθεί που τους υδρογονάνθρακες τζ̆αι να συνταυτιστεί με την πολιτικήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης τζ̆αι του πολιτισμένου κόσμου να ανακόψει την πορείαν προς την κλιματικήν αλλαγήν, το κακόν συναπάντημαν γοράζει δικαιώματα ρύπανσης διότι τα θεωρεί οικονομικά πιο επικερδή. Τα κακά συναπαντήματα όταν κάτσουν σε θέσεις εξουσίας δεν ισκέφτουνται πως θα απαντήσουν στες ανάγκες της κοινωνίας με τες αποφάσεις τους. Έχουν πέντε ή δέκα χρόνια να αποφασίζουν για να πλουτίσουν τα σόγια τους τζ̆αι τζ̆είνους που εσπονσοράραν την εκλογήν τους.

    Ψόφον. Έτσι εκλογείς έτσι κράτος. Υποκριτές θεοφοβούμενοι, θεομπαίχτες άρπαγες ππαραόπιστοι, μια κοινωνία διαπλεκόμενη από τα νύσ̆ια ως την κουρίαν. Τα όρνεα της κκελλές εφάαν τον τόπον με τες Εόκες, με τα κόμματα, με τους συλλόγους με τα κουμπαράτα, με τους δικηγόρους, με τους δικαστές με τες τράπεζες τους ως την τελευταίαν παραλίαν, μέχρι τζ̆αι πας τα κατσάβραχα των θαλασσινών σπηλιών, τζ̆αι τωρά που αρκέψαν τα λίφκουν ετσιππώσαν πας τα βουνά τζ̆αι μες τα πελάγη.

    Η στρατηγική για μείωσην των ρύπων είναι οικονομικά ασύμφορη τζ̆αι αναβάλλουσιν τα μέτρα για ενεργειακήν μετάβασην γοράζοντας δικαιώματα ρύπων ενώ να κάμνουσιν τρενούθκια πας τα κάκκαφα τζ̆αι
    south stream πετάσσοντας τα λεφτά για σωλήνες μες τους βυθούς εν σσυφφέρουσα. Λαμπρόν να κάψει τους υπολογιστές τους τζ̆αι ιός να φάει τα λογισμικά τους που κάμνουν έτσι λοαρκασμούς. Η πελλάρα ζαττίν εν τζ̆ιαι εν πας τα βουνά. Τί κόσμος είσαστιν σε τούτον τον τόπον;

    Ενώ η Λευκωσία πνίεται μες την ρύπανσην τζ̆αι το μποτιλιάρισμαν, ενώ η διακίνηση εν υπεύθυνη για το 50% των εκπομπών διοξιδείου του άνθρακα, τα αγγόνια των ματσουκάρηων που εγινήκαν
    business men θα πα να πετάξουν εκατομμύρια για μιαν κιτς φαντασίωσην να κάμουν τρενάκιν πας τα βουνά. Να καταστρέψουν ακόμα παραπάνω το τοπίον, να κόψουν σ̆σ̆ιλλάες δεντρά, να σ̆ιονώσουν τόνους γλυφοζάτ πας τες ράγιες για να σκοτώννουν τα αγριοχόρτα, για να κουβαλούν πέντε χαζοχαρούμενους τουρίστες. Άππαρον. Με τους τουρίστες σκέφτουνται, με την οικολογίαν. Να δώκουν αύξησην στην αξίαν των χωραφκιών πέντε Μαραθευτών τζ̆αι τριών Τίλληρων, μεταξύ των οποίων τζ̆αι μερικών συγγενών της κυβέρνησης σκεφτουνται, δεν είναι πελλάρα, ή λάθος υπολογισμοί. Διαπλοκή είναι, όπως ότι αποφασίσαν.

    Τρένον ή μετρό θέλει πας την γραμμήν Δάλιν, Τσέριν, Στρόβολος, ΓΣΠ, πανεπιστήμιον να φέρνει τον πολίτην που το Δάλιν στην Χώραν σε 15 λεπτά τζ̆αι που τον στρόβολον σε 5. Τζ̆αι
     να δεις αν θα πιάννει το αυτοκίνητον ο εργαζομενος ή ο φοιτητής να σκοτώννει την ώραν του τζ̆αι το κορμίν του μες την κίνησην. Τρένον ή μετρό θέλει που την μιάν νάκραν της Λεμεσού ως την άλλην τζ̆αι που την που την Γερμασόγιαν στην Λινόπετραν, στα Πολεμίθκια στο Ζακάτζιν να κατεβαίννει ο Λεμεσιανός κέντρον σε πέντε δέκα λεπτά.

    Αυτή η χώρα με έτσι κκελλέν μέλλον δεν έχει. Μια διχοτόμημένη νήσος με μιαν κοινωνίαν της διαφθοράς τζ̆αι του ψεμάτου θα μείνει, με πέντε οικογένειες τζ̆αι έναν τσούρον να κάμνουν κουμάντον τζ̆αι έναν εκατομμύριον εξαρτώμενους εκλογείς να προσεύχουνται τζ̆αι να ελπίζουν ότι θα αρπάξουν κανέναν ψύχουλλον που τα μιλλοσφοντζ̆ίσματα των αρπάγων που κάμνουν κουμάντον το χοντρόν παιχνιδιν.

    Λαλείτε μου έλα Κύπρον...




             Όταν τα δυτικά ΜΜΕ θυμίζουν συνοικιακό κουτσομπολιό ή το «ράδιο αρβύλα». Φουσκώνοντας τις διαμαρτυρίες στην Τεχεράνη: από τις «δεκάδες» στις «πιθανώς εκατοντάδες» και τελικά στην χωρίς εξήγηση εξαφάνιση των διαδηλωτών [που στο ράδιο αρβύλα της Δύσης ηταν ήδη «κίνημα αμφισβήτησης» της εξουσίας] ..
    Και κανένας δεν πρόσεξε και πάλι ότι οι έστω και λίγοι διαδηλωτές εξαφανίστηκαν μετά που τους εξέφρασε στήριξη ο Τραμπ.. :)

    Μετά την παραδοχή της κυβέρνησης του Ιράν ότι τα ιρανικά αντιαεροπορικά πυρά κατέρριψαν, κατά λάθος, το ουκρανικό αεροπλάνο, υπήρχαν εκδηλώσεις μνήμης, με τα συνηθισμένα διεθνώς τζερκα σε δημόσιο χώρο. Τζαι μεταδόθηκε ότι στην Τεχεράνη τζαι μερικές άλλες πόλεις, ακουστήκαν τζαι διαμαρτυρίες ενάντια στην κυβέρνηση. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με βάση και τις ανταποκρίσεις ήταν μικρές τζαι δεν μαζικοποιήθηκαν, αφού πρόλαβε ο Τραμπ και έκανε δήλωση στήριξης τους, ενώ προβλήθηκε στο εσωτερικό του Ιράν και η συμμετοχή του βρετανού πρέσβη σε εκδήλωση [που λειτούργησε επίσης αρνητικά], οπότε όπως έγινε και μετά από τις δηλώσεις Νετανιάχου σε προηγούμενες εκδηλώσεις, ακολουθήσε εξαφάνιση των διαδηλωτών. Δεν υπήρχε καν επέμβαση της αστυνομίας που να μπορεί να τεκμηριωθεί από τα δυτικά ΜΜΕ.

    Το bbc έκοψε κάπως τις υπερβολές μετά από τις αρχικές αναφορές. Το Reuters, όμως, επέμενε για 3-4 μέρες. Η τελική προσπάθεια του Reuters να παράξει θέαμα ηταν κωμικά αποκαλυπτική: αναμετάδωσε το σύνθημα «get lost» για τους κληρικούς τζαι συμπλήρωσε με το εξής:

    «Scores, possibly hundreds, of protesters were videoed at several sites in Tehran and Isfahan, a major city south of the capital.
    They killed our elites and replaced them with clerics,” demonstrators chanted at a protest outside a university in Tehran on Monday, referring to Iranian students returning to studies in Canada who were among those killed on the flight.» 


    Τώρα να προβάλλεται σαν κύρια είδηση μια συγκέντρωση
    «Πιθανώς [ίσως] μερικών εκατοντάδων» διαδηλωτών [μετα από μέρες μαλιστα, τζαι ανάλογη δυτική προβολή] ηταν μάλλον κωμικό φιάσκο. Δηλαδή μια εκδήλωση «πιθανώς εκατοντάδων» [άρα λογικά λιγότερων] θα μεταδιδόταν αν ήταν στο Λονδίνο; Εδώ τα βρετανικά ΜΜΕ δεν προβάλλουν τις εκδηλώσεις χιλιάδων στην Γαλλία ή μαζικότερων αντι-βορειοαμερικανικών διαδηλώσεων στην λατινική Αμερική. Τζαι τι ατάκα επιλέξαν να προβάλουν.. «They killed our elites..». Άραγε εν τζαι δυτική νοσταλγία του Σάχη μέρος των ελίτ...;

    Ίσως να ήταν χρήσιμο για τα δυτικά ΜΜΕ να προσπαθήσουν να κατανοήσουν γιατί λειτουργεί σαν μπούμερανγκ η δυτική παρέμβαση… Διότι αυτό ηταν το κεντρικό νόημα του όλου σκηνικού. Πήγαν να γίνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, τζαι έσβησαν με την παρουσία του Βρετανού πρέσβη τζαι τις ανοησίες του Τραμπ.

    Όσο για το αμίμητο σύνθημα ότι «σκοτωθήκαν οι ελίτ μας και αντικαταστάθηκαν με κληρικούς» [They killed our elites and replaced them with clerics],, είναι άξιο απορίας τι εννοούσαν – εκτός φυσικά και αν προβαλλόταν κανένα σύνθημα οπαδών του Σάχη από τις ΗΠΑ.. :)



             Έτην τζαι την ιστορική τεκμηρίωση ότι το Reuters εχρηματοδοτητουν που το βρετανικό κράτος τον τζαιρό του Ψυχρού πολέμου – με εστίαση τις ανταποκρίσεις από τον μη δυτικό κοσμο: ιδιαίτερα για τις ανταποκρίσεις από την Λατινική Αμερική τζαι την Μέση Ανατολή

    Προφανώς για να κατασκευάζει κλίμα... Ενδεχομένως δαιμονοποιώντας κυβερνήσεις όπως του Αλλιέντε και ξεπλένοντας καθεστώτα όπως του Σάχη..
    Επιχορηγημένη δημοσιογραφία...
    Είναι να μην έχουν απωθημένα οι Ιρανοί;

    «By 1969, the British Foreign Office was already paying Reuters for Latin American news reporting via a front company.
    The British government secretly funded Reuters News Agency in the 1960s and 1970s as part of an anti-Soviet propaganda program linked to British intelligence, concealing the funding using the BBC to make the payments, declassified government documents show.
    As the BBC reported Monday, the Information Research Department (IRD), an intelligence section created within the Foreign Office in 1948 to covertly produced anti-communist material, led negotiations with Reuters in 1969. 

    During that time, Reuters faced major financial problems and Western powers such as Britain wanted to bolster their influence against the Soviet Union by expanding news services across the world, the documents showed. The news agency agreed to establish a new office in the Middle East, at the secret request of the IRD, replacing a previous agency called Regional News Service which was directly funded and ultimately controlled by IRD. 

    Prior to it, the Foreign Office was already paying Reuters for Latin American news reporting via a front company, but it did not want to replicate this arrangement for the Middle East.
    “HMG’s interests should be well served by the new arrangement,” said the document, which was declassified last year. HMG stands for Her Majesty’s Government.
    Reuters provided news in English and local languages about local and world events, for reuse by newspapers and broadcasters in the region, with "a measure of political influence” coming from the government.

    The documents said that Reuters “could and would provide” what the government needed, though the government officials conceded that Reuters did not want to appear to be taking orders or money directly from the British government. Because of this, the secret government financing was hidden by increased news subscription payments to Reuters via the BBC. The amount was US$317,838 at current exchange rates per year before 1969 but then reduced to roughly US$129,000 per year in 1969-1970 and nothing in 1972-1973.

    “The new relationship established with Reuters in the Middle East and Latin America can lead to valuable goodwill and cooperation with the Agency on a global scale,” Former head of the IRD John Peck said in the documents. The plan was approved by Charles Curran, then head of the BBC's External Services, and later the corporation's director-general. Only two other senior BBC staff knew the real purpose of the Reuters deal.»




            Ας πούμε την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν διαδηλώσεις στο Λίβανο ενάντια στις τράπεζες μετα από την εφαρμογή περιορισμών στις αναλήψεις
    Τα δυτικά ΜΜΕ δεν έδειξαν ενδιαφέρον – όπως δεν ενδιαφέρονται για τις διαδηλώσεις στην Γαλλία. Αν όμως είχε 30 άτομα εξω από τράπεζα στην... Τεχεράνη;

    Θα ήταν πρώτη είδηση τζαι οι 30 θα γίνονταν 300, τζαι μετά χιλιάδες κοκ…Τζαι θα συνέχιζαν μέχρι να τους ξυπνήσει κάποιος τζαι να τους πει ότι ετέλειωσεν οι διαδηλώσεις… Όπως έγινε με τις εκδηλώσεις στην Τεχεράνη..
    Δαμαι για τες τραπεζες εν ειπαν τιποε…τζαι το Σαβαβτκυριακο εγραψαν απλα για «συγκρουσεις στην Βηρυτο»...

    «Lebanese protesters took the streets of Beirut Tuesday to resume protests, rallying outside banks and demanding access to their deposits.
     “Everything we’re suffering from is because of the banks and the central bank’s policies,” Ali, a 21-year-old college student, said at the protest in Beirut’s Hamra commercial district. “This is why there’s no longer any money, and prices are rising.”
    After almost three weeks of relative calm, demonstrators once again blocked roads, burnt tires and ATM machines, and shut off three highways leading to the capital from the country's south. 
    Lebanese security forces fired tear gas to disperse protesters, facing off with dozens of people who pelted them with stones and fireworks.
    The newly kindled anger comes after banks imposed tight controls on peoples’ savings, limiting dollar withdrawals and blocking most transfers abroad.»




             Μετά από εβδομάδα είχαμε και μια σοβαρή αξιολόγηση από τον Economist για την ιρανική επίδειξη δύναμης με τις ρουκέτες στις αμερικάνικες βάσεις στο Ιράκ..
    Κατά αρχη μάθαμε ότι υπήρξαν αμερικανοί τραυματίες και όχι νεκροί…
    Το άλλο σημαντικό, το οποίο μάλλον απασχόλησε τους δυτικούς αλλά δεν το ομολογήσαν ανοικτά ηταν η νέα τεχνολογία των ιρανικών πυραύλων – και η ακρίβεια τους...
    Oh well πάει και αυτό το δυτικό μονοπώλιο...

    «SATELLITE PHOTOGRAPHS of Ain al-Asad, an air base in western Iraq currently used by American forces, showed the aftermath of an Iranian ballistic-missile strike on January 8th. They were pictures of precision. Iran had struck at the heart of the sprawling base, in an area packed with planes, helicopters and buildings. The precision, however, was paradoxical. The missiles scored six direct hits, but against evacuated aircraft hangars. This, presumably, was enough retaliation for honour’s sake after an American air-to-surface missile had killed Qassem Suleimani, a prominent Iranian general, five days earlier, without being sufficient to provoke counter-retaliation. “The most important takeaway from Iran’s strike is just how precise their short-range ballistic missiles were,” says Vipin Narang of the Massachusetts Institute of Technology. “The accuracy revolution is real and no longer a monopoly of the United States. This has huge implications for modern conflict.»




             Κατά τα άλλα εκαταλαβεν τζαι ο Economist ότι τελικά τα αμερικανικά αππώματα με τις κυρώσεις, σαν είδος ύστατης άμυνας απέναντι στην κρίση ηγεμονίας, οδηγούν σε «εκθρονισμό» του δολαρίου...

    Η κίνηση φαίνεται να εσιει 3 διαστάσεις: η πρώτη ξεκίνησε που την Ρωσία με μηχανισμούς bypassing των κυρώσεων τζαι ανάπτυξη συναλλαγών με άλλες χώρες σε νομίσματα πέραν του δολαρίου, ακολουθεί η Κίνα με δικούς της μηχανισμούς συναλλαγών [ανάμεσα τους τζαι digital currencies], τζαι ανάλογες συζητήσεις στους BRICS,  τζαι φαίνεται τωρα να εμπλέκεται τζαι ο |»σύμμαχος»] η ΕΕ…
    Welcome to reality... :)

     
    “The new age of international monetary experimentation features the de-dollarisation of assets, trade workarounds using local currencies and swaps, and new bank-to-bank payment mechanisms and digital currencies. In June the Chinese and Russian presidents said they would expand settlement of bilateral trade in their own currencies. On the sidelines of a recent summit, leaders from Iran, Malaysia, Turkey and Qatar proposed using cryptocurrencies, national currencies, gold and barter for trade. Such activity marks an “inflection point”, says Tom Keatinge of RUSI, a think-tank. Countries that used merely to gripe about America’s financial might are now pushing back.

    Russia has gone furthest. It has designated expendable entities to engage in commerce with countries America considers rogue, in order to avoid putting important banks and firms at risk. State-backed Promsvyazbank PJSC is used for trade in arms so as to shield bigger banks like Sberbank and VTB from the threat of sanctions….[…]

    …Parts of the world’s consumer-finance system are coming under China’s sway thanks to its digital-platform firms, which have globalised faster than its conventional banks. Payments through Alibaba (and its affiliate Ant Financial) are accepted by merchants in 56 countries. The Alipay logo is, in some places, as common as Visa’s. In capital markets, in 2018 China introduced a yuan-denominated crude-oil futures contract on a Shanghai exchange. Known as the “petroyuan”, it is seen by some as a potential rival to the dollar in pricing oil. China has encouraged important firms listed in America to list their shares closer to home as well. On November 26th Alibaba, China’s most valuable company, which in 2014 floated in New York rather than in Hong Kong or Shanghai, completed a $13.4bn additional listing in Hong Kong (the funds were raised in Hong Kong dollars). “As a result of the continuous innovation and changes to the Hong Kong capital market, we are able to realise what we regrettably missed out on five years ago,” said Daniel Zhang, Alibaba’s chief executive.

    China’s central bank is reported to be working on a new digital currency, though details are sparse. Some speculate that it wants to get a head-start on America in building whatever international system emerges for managing payments in central bank-issued digital currencies. It discussed creating a common cryptocurrency with other BRICS countries (Brazil, Russia, India and South Africa) at a recent summit. China may end up doing Bitcoin with an authoritarian twist: instead of anonymity it may want all data to be trackable and centrally stored. 

    That America’s geopolitical rivals want to escape the dollar’s dominance is no surprise. Perhaps more striking is that its allies are flirting with it, too. In her manifesto for 2019-24, Ursula von der Leyen, the new president of the European Commission, said: “I want to strengthen the international role of the euro.” Jean-Claude Juncker, her predecessor, has called the dollar’s dominance in European energy trade an “aberration” (when just 2% of imports come from America). The commission is working on a new action plan, part of which involves encouraging EU countries to eliminate “undue reference” to the dollar in payments and trade invoicing, according to a staffer.” 



     
  •  Τζαι για να αθθυμούμαστεν την Ιστορία, για το ποιοι τζαι πως κατάντησαν την Αφρική εξαρτώμενη ήπειρο… Η δολοφονία του Λουμπούμπα…
    Corina Demetriou:
    Μνήμη Patrice Lumumba
    Στις 17 Ιανουαρίου του 1961, οι Βελγικές μυστικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις CIA και την MI6, δολοφονούν τον ηγέτη του αντιαποικιοκρατικού παναφρικανικού κινήματος, Πατρίς Λουμούμπα. Αφου τον εκτέλεσαν, διαμέλησαν το πτώμα του και έριξαν τα μέλη του σε οξύ για να διαλυθούν (μέθοδος που ακολουθησαν πρόσφατα οι συμμάχοι τους στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι). Η δολοφονία του χαρισματικού ηγέτη των Αφρικανών χαρακτηρίστηκε ως η σημαντικότερη του 20 αιώνα, αφού επέφερε καίριο πλήγμα στους αγώνες των λαών της Αφρικής για ανεξαρτησία και για αποτελεσματικό έλεγχο στις στρατηγικές πρώτες ύλες της ηπείρου τους. Η δολοφονία του Λουμούμπα ήταν τεράστιας σημασίας για την έκβαση του ψυχρού πολέμου αφού διασφάλισε τον έλεγχο των δυτικών πάνω στις πρώτες ύλες της πλούσιας ηπείρου «για να μην καταλήξουν στα χέρια των Σοβιετικών», όπως ισχυρίστηκαν. Οι συνεχείς επεμβάσεις στην Αφρική, οι ατέλειωτοι πόλεμοι και η διαφθορά των ηγετών που εγκατέστησαν σε χώρες κλειδιά της Αφρικής είναι και οι λόγοι που σήμερα οι Αφρικανοί παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς και καταλήγουν στα στρατόπεδα της Ευρώπης.




         Η τιμή της βενζίνης αυξάνεται… τζαι η ντε φάκτο ενοποίηση από τα κάτω, με χιλιάδες ελληνοκυπρίους να καταφεύγουν στα πρατήρια της βόρειας Λευκωσίας, συνεχίζεται επίσης…
    Στο μεταξύ στο ιντερνέτ κυκλοφορεί και αυτό. Δεν είδαμε διάψευση… Ούτε ευαισθησία για σύγκρουση συμφερόντων…
    Είναι και αυτό μια μορφή ταξικής σύγκρουσης ενδεχομένως: όσο μερικοί είναι «έτσι» τότε και η απάντηση θα είναι ανάλογη. Και ίσως να αποκαλύπτει εμπειρικά και την Ιστορική αλήθεια…


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

· Βοηθώντας τον Αριστο Μιχαηλίδη να μάθει νάκκον την ιστορία του Γρίβα με τεκμήρια του ίδιου..

Ποιούς παρακολουθούσε η ΚΥΠ; Οι δημοσιογράφοι μάλλον είναι αρκετά πειθήνιοι ή φοβισμένοι ακόμα να ζητήσουν τη δημοσιοποίηση της λίστας αυτών που παρακολουθούσε η ΚΥΠ, αλλά ο χώρος των ακτιβιστών/τριων, που σίγουρα ήταν στόχος και με βάση την ειδικότητα της εταιρείας, είναι πολίτες που μπορούν να το απαιτούν

· Μια ακόμα χαριτωμένη «σύμπτωση» - απαλλαγή για τις μίζες του ΣΑΠΑ από συναγερμικο δίκτυο;