Σπόντες



«Και ύστερα γιατρέ, την κάθε αυγή, την κάθε αυγή γιατρέ με τα χαράματα, πάντα η καρδιά μου στην Παλαιστίνη τουφεκίζεται...»

Προσαρμογή του ποιήματος του Ναζιμ Χικμετ για την πραγματική τραγωδία της εποχής μας ..ανατολικά της Μεσογείου. Και για την ανυπόταχτη αντίσταση της Ιστορίας…



  • Το δείπνο δεν οδήγησε πουθενά, αφού ο Αναστασιάδης απλώς ήθελε μια νέα δικηγορίστικη διαδικασία, όπου θα αναζητούσε και πάλι κάποιες δικαιολογίες για να παρατείνει μονίμως τις υποτιθέμενες συνομιλίες… ο Ακιντζή έχει δίκαιο – χρειάζεται χρονικό όριο αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε, ουσιαστικά, επί Τάσσου και πήρε την τελικής μορφή από το 2008… Και το 2017 στο Κραν Μοντανά, έγινε πλαίσιο του ΟΗΕ [πλαίσιο Γκουτιέρες]. Και προφανώς το πλαίσιο μετά το Κραν Μοντανα αφορά πια και το φυσικό αέριο και την ΑΟΖ αφού με την εμπλοκή της Τουρκίας [και για δικά της συμφέροντα] τα συμφέροντα ελληνοκύπριων και τουρκοκυπρίων είναι κοινά – απέναντι στο όποιο εξωτερικό. Φυσικά μια μερίδα της ελληνοκυπριακής εξουσίας ακόμα δεν κατανόησε το πραγματικό πλαίσιο της γεωπολιτικής και φαίνεται να νομίζει ότι θα συνεχίζει μόνη της με το φυσικό αέριο – κάνοντας ότι δεν βλέπει τις συνέπειες… Και προφανώς, είναι απόλυτα δικαιολογημένα οι τουρκοκύπριοι, οποιασδήποτε παράταξης, όταν δεν εμπιστεύονται τον Αναστασιάδη μετά από όσα έγιναν… Τώρα ο Αναστασιάδης θα κρυφτεί για ακόμα κανένα μήνα πίσω από τις τουρκοκυπριακές εκλογές… Σε αυτό το πλαίσιο, τα χαζά [γιατί περί αυτού πρόκειται] περί ηγετών ακούγονται πια κωμικά. Κατ’ αρχήν και εννοιολογικά η άποψη ότι, τάχα μου, κάποια άτομα από θέση εξουσίας οδηγούν το ανόητο πλήθος, έχει αποδειχθεί λανθασμένη και από την εμπειρία του Κληριδισμού. Δεν οδήγησε πουθενά το δεξιό πλήθος που το εγκατέλειψε μαζικά στο δημοψήφισμα του 2004.. ούτε το ένα τρίτο των συναγερμικών δεν ψήφισαν ναι… Οι αντιπρόσωποι [γιατί αυτό είναι σε μια δημοκρατία – και όχι θρησκευτικοί ηγέτες του μεσαίωνα – ακόμα και σε εκείνο το πλαίσιο, η εικόνα του Αναστασιάδη σαν wannabe σύμφωνα με τα εξαπτέρυγα του, είναι κωμική σε επίπεδο slapstick] οφείλουν να μετρούν τα δεδομένα και να λένε έντιμα την αλήθεια στο κοινό. Αυτό ο Αναστασιάδης δεν το μπορεί. Ακριβώς επειδή είναι εγωκεντρικός με ανασφάλειες που αγγίζουν πολλαπλές νευρώσεις, και καιροσκόπος που αδυνατεί να αντιληφθεί το συλλογικό. Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να κάνει όσο λιγότερη ζημιά γίνεται [γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο το κυπριακό, αλλά και η διαπλοκή που είναι παντού πια, αλλά και η ταξική εξυπηρέτηση στο κεφάλαιο από τον δικηγόρο εκ Λεμεσού]. Και επειδή δεν φημίζεται και για το «τσαγανό» του που λαλούν τζαι οι καλαμαράες, μάλλον άμα κόψει στα δύο στενά, θα κάμει… Αλλά ο ίδιος ..εν το έσιει… ☺


  • Τελικά πελεκούν τους, πελεκούν τους, τους κυπραιους με τους αδιάλλακτους μπλα μπλα Τούρκους, τζαι τούτοι, επιμένουν σε ποσοστό 67% να θέλουν συνομιλίες; Τζαι μάλιστα σε δημοσκόπηση της Σημερινής;. Όταν λέμε ότι οι δημοσκοπήσεις στην Κύπρο είναι ένα puzzle στο να καταλάβεις τι προσπαθούν να υποβάλουν όσοι πληρώνουν [και η υποβολή γίνεται με την δομή των ερωτήσεων και το διόρθωμα των ποσοστών γινεται στο τέλος..:)], και τι τελικά βγαίνει, σαν ένα υπόλοιπο που ξεφεύγει της υποβολής…Βγήκε λοιπόν η Σημερινή με δημοσκόπηση ότι οι ε/κ λένε «συντριπτικό όχι» στις «απαιτήσεις των Τούρκων» για το φυσικό αέριο [άμα φτιάξεις ετσι την ερώτηση τι απάντηση περιμένεις δηλαδή;] και μετα κονταροχτυπιέται η λογική – 69% [λέει η Σημερινή] δεν θέλει χρονοδιαγράμματα, αλλα 67%, θέλει, ετσι και αλλιώς, παρα το ότι τους έπρηξαν με τις «τουρκικές απαιτήσεις», αδιαλλαξία, κοκ, να επανερχόσουν οι συνομιλίες…Ε και γιατί θέλουν να επαναρχισουν οι συνομιλίες αφού το απορριπτικό ερωτηματολόγιο τους προδιάθετε ότι πρέπει να λένε όχι σε όλα..; Κάτι σάπιο υπαρχει στο βασίλειο του κατασκευασμένου λόγου, της εθνικής Δανιμαρκιας…Αυτό το 67% ενάντια στο ρεύμα των ερωτήσεων και των υποβολών, κουβαλά κάτι στα υπόγεια. Μόλις κάτω από την επιφάνεια…Να ανησυχείτε και στο προεδρικό και στα εργοστάσια κατασκευής γνώμης, που ονομάζονται και ΜΜΕ…☺….κάτι υπονομεύει το έδαφος κάτω από τα πόδια σας..http://www.sigmalive.com/news/energia/503167/syntriptiko-oxi-stis-tourkikes-apaitiseis-gia-to-aerio


  • Η Ιστορική ντε φάκτο πραγματικότητα και τα δικηγορίστικα των μικρών απέναντι στην Ιστορία. Το κυπριακό όσον αφορά στις συνομιλίες, σαφώς δεν πάει καλά. Διότι η μόνη λύση είναι το πλαίσιο Γκουτιέρες τζαι οι ποδά καρέκλες οχυρώνονται πίσω από φαντασιώσεις φυσικού αεριού παντές τζαι εν δικό της κλίκας του ε/ κ βαθέως κράτους της δεξιάς. Όμως, η επανένωση είναι ιστορικά και γεωγραφικά αναπόφευκτη. Το θέμα είναι με ποιούς όρους, τζαι με ποιούς. Διότι τζήνο που παίζεται είναι το βόρειο σύνορο με την Τουρκία… Αλλά πρακτικά η κίνηση επανένωσης που τα κάτω, είτε με τα ανοιγμένα οδοφράγματα, είτε με κοινές εκδηλώσεις [όπως η Πρωτομαγιά], είτε τζαι με την αγορά πιο φτηνών προϊόντων που την άλλη πλευρά για να εξισορροπηθεί η αγορά που τα καρτέλ], οδηγούν στο αναπόφευκτο, τζαι όπως ελάλεν τζαι ο Τάσσος [ε αφού είδαμε τζαι ποιός είναι ο Ανάστος,  μιλούμε τζαι για τον Τάσσο πκιον – σε μερικά φαίνεται να ήταν τζαι καλλύτερος του, στο κυπριακό… κοίτα που φτάσαμε… αλλά άμα εμπιστευθείς τον Αναστασιάδη, καλά να πάθεις..] ότι μπαίνει στο τραπέζι, εν φκαίνει… τζαι άμα δούμε τις συνομιλίες που την αρχική απόφαση για διζωνική, μετά το πλαίσιο Γκουεγιάρ, μετά τις ιδέες Γκάλι, μετά το σχέδιο Αννάν, τζαι μετά την επανεξέταση του που τους Τάσσο, Χριστόφια, Αναστασιάδη, τζαι το ολοκληρωμένο πλαίσιο Γκουτιέρες, το σκηνικό είναι εξελικτικό και η συνταγματική του κατάληξη, όπως και τα εσωτερικά γεωγραφικά όρια της ομοσπονδίας είναι σαφή. Και αν νομίζουν οι ε/κ μετά από τα καμώματα του Ανάστου [αλλά και άλλων προηγούμενων] ότι θα τους εμπιστευθούν οι τουρκοκύπριοι, να μεν έχουν εξωτερική δική τους διασφάλιση, dream on… Και το σκηνικό δεν καθορίζεται από τις εσωτερικές ρητορικές, αλλά και από εξωτερικές δυναμικές… Αλλάζει η Μέση Ανατολή, δεν υπάρχει δυτική ηγεμονία… Τζαι όποιος καταλάβει, εκατάλαβεν που θα ελάλεν τζαι ο Γκόνταρ… ☺


  • O πρόεδρος της μη λύσης.. ή πώς τα οδοφράγματα λένε πάντα την αλήθκεια: Εμπεδώθηκε πλέον τζαι ευρύτερα στην κοινωνία ότι η επαφή εν το πιο σημαντικό βήμα για να ετοιμαστεί η κοινωνία για λύση. Τζαι τί κάμνει ο πρόεδρος «της λύσης»?
        Δεν ανοίει ούτε ένα οδόφραγμα στα 5 χρόνια της προεδρικής του θητείας.Καταθέτει προς συζήτηση το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ως αντίποινα για τες παρεμβάσεις της Τουρκίας στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο.Η ταλαιπωρία στα οδοφράγματα από την ελληνοκυπριακή πλευρά επαυξάνεται.

- Ο κόσμος που περνά αντιμετωπίζεται εχθρικά μαντές τζαι κάμνει κάτι κακό. Τζαι δημιουργήτε σου η αίσθηση ότι γυρεύκουν κάτι να σε καρφώσουν.



-  συχνά υπάρχουν ατέλειωτες ουρές αυτοκινήτων, τζαι εν μεγάλη ταλαιπωρία για ούλλους αλλά ειδικά σε όσους παν δουλειά σχολείο (πάρα πολλοί τουρκοκύπριοι φοιτούν σε ελληνοκυπριακά ιδιωτικά σχολεία., κάτι που εύκολα θα μπορούσε και άμεσα να μετριαστεί  αν ανοίαν και την 2ην λωρίδα π.χ. στον Αη Δεμέτη όπως κάμνουν οι τουρκοκυπριακές αρχές



- έσhιεις τη αίσθηση ότι κανένας δεν έκατσε να σκεφτεί πώς να λειτουργήσουν τα οδοφράγματα με ένα ορθολογιστικό τρόπο προς εξυπηρέτηση του κόσμου που περνά, των τουρκοκύπριων συμπεριλαμβανομένων. Τζαι ότι τούτον εννεν τυχαίο.
Αντίθετα στην τουρκοκυπριακή πλευρά σε υποδέχονται με χαμόγελο και ένα καλημέρα, υπάρχουν σκέπαστρα διπλές λορίδες για ευκολία, γλάστρες με λουλούδια, ταπέλες  με καλωσορίσματα   και ευχές..
Αλλά το τελειωτικό κτύπημα είναι οι φωτογραφίες με τες σκηνές βίας της δολοφονίας των Ισαάκ και Σολομού στο οδόφραγμα του Ledra Palace με φόντο το ξεθωριασμένο γαλανόλευκο.  Μια κυβέρνηση που ετοίμαζε τον τόπο για λύση, που έχει την ελάχιστην επιθυμία να γίνει πραγματικότητα δεν θα άφηνε τούτην την πληγή στο σημείο επαφής.. 

Κάθε φορά που περνώ που τζιαμαί νοιώθω ένα σφίξιμο στην καρκιά μου.. «ο πρόεδρος της μη λύσης»

  • Σε περίπτωση που είχατε απορία, ιδού και ένα ακόμα τεκμήριο πώς ο ελληνοκυπριακός απορριπτικός λόγος, συναντά, με γοητευτικά αποκαλυπτική ευκρίνεια συμπτώσεων, την πολιτική του τουρκικού κράτους: έρχεται ο Τσαβούσογλου, και από ότι γράφουν τα τ/κ μέσα πληροφόρησης, εισηγείται να προχωρήσουν οι τουρκοκύπριοι σε διεκδίκηση δυο κρατών ή συνομοσπονδία. Ο Ακιντζή και τα κόμματα Ρεπουμπλικανικό και Κοινοτικής απελευθέρωσης, και τα μικροτερα αριστερα κομματα, διαφωνούν και έτσι δεν εκδίδεται κοινό ανακοινωθέν. Και ο Φιλελεύθερος τί λέει; «Στημένο παιχνίδι». Απόδειξη; Καμία. Πρακτικά όμως, για όσους δεν ζουν στην αυτοκατασκευσμένη φούσκα του ομοιόμορφου τουρκικού επεκτατισμού [με τους τουρκοκύπριους σαν όργανο, είναι σαφές ότι υπάρχει μια βαθιά διαφωνία και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Άρα έχουμε ένα σκηνικό τουρκικών πιέσεων και αντίστασης μερίδας της τουρκοκυπριακής κοινότητας [η οποία, μάλιστα, βρίσκεται υπό πίεση μετά την απόδειξη της αφερεγγυότητας της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κραν Μοντανά]. Αλλά ο απορριπτικός λόγος κάνει ότι δεν το βλέπει. Μέχρι εδώ παλιό κόλπο θα μπορούσε να πει κάποιος/;. Όμως, οι συνέπειες στο νέο πλαίσιο του κυπριακού μετα το Κραν Μοντανά, όπως φάνηκαν και στην Σουπιά, δεν εμπίπτουν στο παιδικό, πια, παιχνίδι «αναζητούμε προφάσεις για να γίνονται συνομιλίες χωρίς τέλος», οδηγούν στο να επιβληθεί η θέση της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού εθνικισμού [hard core ή light]. Και οι απορριπτικοί δεν έχουν πρόβλημα, όχι μόνο να ευνοούν την επικράτηση, αλλά και [όσον αφορά και την δημοσιογραφική πτέρυγα] να παραπλανούν. Fake news το λένε με την γλώσσα της εποχής. Αλλά fake news με συνέπειες, όπως ήταν και τα ανάλογα των φυλλάδων της ΕΟΚΑ β, που υπόσχονταν ένωση μπλα μπλα [γιατί  ελληνικός στρατός ήταν ανίκητος, γιατί η Τουρκία δεν θα τολμούσε να επέμβει κοκ, κατά τον Γιωργάκη του Τρικώμου] και τελικά το σάλτο μορτάλε τους, μας έφερε την 20η Ιουλίου. Και σήμερα, που τα πραξικοπήματα δεν γίνονται μόνο με τανκς, την νέα 20η Ιουλίου μερικοί ελληνοκύπριοι μπορεί να την ετοιμάζουν με… πυροβολισμούς fake news..


  • Η αναπόφευκτη συνέπεια, σαν μια μορφή της νέας 20ης Ιουλίου, για τους ελληνοκύπριους αν δεν υπάρξει ομοσπονδιακή λύση σύντομα: θα νομιμοποιήσουν τον εαυτό τους ως μειοψηφία στο νησί. Με δεδομένα ότι όλοι πλέον συνομιλούν με την τουρκοκυπριακή «οντότητα» [και η ΕΕ, και ο ΟΗΕ – και τους βρίσκουν και δίκαιο μετά το Κραν Μοντανά] τότε χωρίς ομοσπονδιακό έλεγχο των βόρειων συνόρων της Κύπρου προς Τουρκία, τότε το ό,ποιο μόρφωμα των τουρκοκυπρίων, θα έχει λόγω εξάρτησης από την Τουρκία [αυτό θα είναι η πρώτη συνέπεια της μη λύσης] μια μαζική ροή μεταναστών [είτε όπως αυτών που ρέουν προς Ελλάδα και χρειάστηκε η ΕΕ να επιχορηγεί την Τουρκία για να τους περιορίσει, είτε από τούρκους πολίτες] και σύντομα η Κύπρος σαν συνολικό χώρος θα έχει μουσουλμανική πλειοψηφία – και μάλιστα με τέτοια πρωτοφανή ροή μη κυπρίων. Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο ούτε καν την προηγουμένη χιλιετηρίδα. Και αν νομίζει κανείς ότι θα κρατήσει μέρος αυτής της πλειοψηφίας μόνο στο βόρειο μέρος, ακόμα δεν έχει αντιληφθεί τις δυναμικές της εποχής – ή και το απλό συμπέρασμα από την ροή μεταναστών…. Ακόμα και αν δοκιμάσουν να φανταστούν ένα τείχος στην μέση της Κύπρου οι απορριπτικοί, θα πρέπει να αποχωρήσουν από την ΕΕ για τέτοια μεσαιωνικά κόλπα, και με οποιοδήποτε καθεστώς θα είναι ντε φάκτο περικυκλωμένοι από του τουρκικό ναυτικό [άλλο κεκτημένο της post Κραν Μοντανά περιόδου], σε μια γεωπολιτική περιοχή, όπου η Κύπρος θα περιβάλλεται από ένα μουσουλμανικό ωκεανό, πληθυσμιακά..… Για αυτό σας λέμε – αυτήν την φορά δεν θα υπάρξει κλάδος Ελαίας…

  • Και για να έχουμε εικόνα τί πραγματικά ενδιαφέρει την κυβέρνηση – νά’ σου και νέο σκάνδαλο ανταλλαγής κρατικού φιλέτου με ιδιωτική γη, όπου φυσικά το κρατικό φιλέτο είναι πολύ πιο ακριβό. Και ο ιδιώτης που θα ωφεληθεί είναι ημέτερος… σιγά μην τους ενδιαφέρει κάτι από το δημόσιο, το κοινό καλό… το κυπριακό κοκ… Το ρουσφέτι ουκ ελάττω παραδώσω…

  • Και τώρα που και η Κομισιόν επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ [σαν δουλοπρεπή φερέφωνα] παραπλανούσαν μετά το Κραν Μοντανά; …Σε κάποια φάση θα πρέπει να τεθεί και το ερώτημα πως μπορούν μερικοί δημοσιογράφοι, όχι απλώς να προωθούν ένα ψέμα [αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα του τί απαιτεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς/συμφέροντα του ΜΜΕ, αλλά ίσως και αρχικής βιαστικής παραπλάνησης] αλλά και να το υπερασπίζονται με σθένος μετά την αποκάλυψη του.
    Βγήκε και η έκθεση της Κομισιόν που καλύπτει και το Κραν Μοντανά: και τί είπε η Ευρώπη; Ότι η Τουρκία [την οποία πελεκά για το άνοιγμα λιμανιών αεροδρομίων στην Κυπριακή Δημοκρατία – αλλά αυτό πάει στο 2004] είχε θετική στάση στις συνομιλίες. Άρα έχει αποδειχθεί ότι το παραμύθι [γιατί δεν πρόκειται πια για πολλαπλή εκδοχή – άρα πιθανό αφήγημα- αλλά για ξεκάθαρο ψέμα] ότι «αποδείχτηκε η τουρκική αδιαλλαξία», το οποίο πωλούσαν Φιλελεύθερος και Πολίτης σε αγαστή συνεργασία, με όλες τις τηλεοράσεις,  κατάρρευσε πια [άσε που είχαμε και τον Τζίβα του Πολίτη και άλλους στον Φιλελεύθερο να μας λένε ότι όσοι πολιτικοί διαφωνούσαν με την κυβερνητική εκδοχή/προπαγάνδα, ήταν… ύποπτοι προδοσίας. Τέτοια το αστεροσκοπείο..:)] ...
    Έφυγαν οι της ε/κ αντιπροσωπείας και δεν ήθελαν καν να έρθει ο Τσίπρας… Πέρα, λοιπόν, από τις εκτιμήσεις για το τί πρέπει να γίνει [αν πρέπει να γίνει] κοκ με τις συνομιλίες στο υπάρχον πλαίσιο πλαίσιο Γκουτιέρες, η πραγματικότητα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ ψεύδετο αναπαράγοντας μονομερώς την εκδοχή της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Γιατί, λοιπόν, επιμένουν μερικοί με μένος σε ένα κωμικό ψέμα; Η αναζήτηση της ερμηνείας  του μένους και του πάθους για υπεράσπιση του ψέματος, μόνο ψυχαναλυτικά μπορεί να ερμηνευθεί.
    Στην μεταβίβαση κατά την διάρκεια της ψυχανάλυσης, όταν η ανάλυση φτάσει στο σημείο να μπορεί ο αναλυόμενος να δει την πραγματικότητα [τις αιτίες] που τον/την οδηγούν στις νευρωτικές συμπεριφορές, τότε αντιδρά με υπερφίαλη άρνηση, επίθεση στην ίδια την πραγματικότητα, ή τον φορέα της [τον/την αναλυτή]… Έτσι μοιάζουν και μερικοί ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι πια…
  •  Μιλώντας για ψέματα: Ο Χ. Γεωργιάδης πουλούσε success story στα ελεγχόμενα ΜΜΕ, οι τράπεζες «Ζημιές ρεκόρ ύψους €723,2 εκατ. από την περίοδο της τραπεζικής κρίσης». Ο Χάρης Γεωργιάδης είναι μια μορφή προσωποποίησης της παραπλάνησης πια… Περπατώντας: αυτός το τύπος πουλούσε στους πληκτικούς μονολόγους ενός ατόμου που φαίνεται εμφανώς , για όποιον δει τα στοιχεία, να κάνει φτηνή κομματική προπαγάνδα [και για τον εαυτό του και για την κυβέρνηση ου κόμματος του] λάνσαρε προεκλογικά το κλισέ που αντίγραψε [το να έχει ο Χάρης πρωτότυπες ιδέες δεν είναι ίδιον του ατόμου] success story… ας αφήσουμε την κρυμμένη ανεργία και πώς πατσιάρει τα ελλείματα πουλώντας διαβατήρια κοκ, ή το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος [μας είπε ότι το έριξε κάτω από 100% προεκλογικά, και τώρα με τα ομόλογα πάλι στο 110% γράφτηκε] ..Δεν έκλεισε δίμηνο από τις εκλογές και κοίτα να δεις τί γινόταν στις τράπεζες, ενώ ο Χάρης πουλούσε.. Success story: Ζημιές ρεκόρ ύψους €723,2 εκατ. από την περίοδο της τραπεζικής κρίσης κατέγραψε ο τραπεζικό τομέας στην Κύπρο το 2017. https://inbusinessnews.reporter.com.cy/business/economics/article/183742/trapezes-zimies-rekor-meta-tin-bail-in-epochi#.WtbGCj3duOw.facebookhttps://inbusinessnews.reporter.com.cy/business/economics/article/183742/trapezes-zimies-rekor-meta-tin-bail-in-epochi#.WtbGCj3duOw.facebookhttps://inbusinessnews.reporter.com.cy/business/economics/article/183742/trapezes-zimies-rekor-meta-tin-bail-in-epochi#.WtbGCj3duOw.facebook


  • Μήπως η ελληνοκυπριακή δημοσιογραφία θα έπρεπε ίσως να περάσει στο στάδιο τουλάχιστον της ..εμπορικής [αγωνιστικής εκτός από την ψευτομαγκιά του απορριπτισμου για ..τον εθνικό εχθρό, δεν βλέπουμε από την πλειοψηφία] και να τολμά να κάνει και καμία κριτική [και όχι απλώς στημένη, όπως εκείνες προς τον Αναστασιάδη προεκλογικά] ερώτηση στους υπουργούς της κυβέρνησης; …Σε ένα αρχικό στάδιο, η δημοσιογραφία δημοσίευε ανακοινώσεις. Και απλώς ο εκδότης έβαζε και κάποιο πλαίσιο. Μετά υποτίθεται η δημοσιογραφία άρχισε να ελέγχει την εξουσία  και ακόμα και στο εμπορικό στάδιο, όταν προς τα τέλη του 19ου αιώνα άρχισαν τα ΜΜΕ να συμπεριφέρονται πια σαν επιχειρήσεις με βασικό στόχο το κέρδος [και την χειραγώγηση – που επίσης πουλά χοντρά, όπως και η πιο διάφανη διαφήμιση], υπήρχε ένα είδος κατάλοιπου της αγωνιστικής φάσης, που ήθελε τους δημοσιογράφους να μην αναπαράγουν απλώς – αλλά να ρωτούν κιόλας… Όταν βλέπει κανείς τις ε/κ τηλεοράσεις έχει την αίσθηση ότι οι δημοσιογράφοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να.. ρωτούν… ή ξέχασαν να ρωτούν με αυτήν την κυβέρνηση. Άμα συγκρίνει κανείς τις κορώνες μερικών επί Χριστόφια και την απόλυτη δουλοπρέπεια επί Αναστασιάδη και φίλων του στα ΜΜΕ, η εικόνα είναι απόλυτα εκφραστική. Πάλι καλά, δηλαδή, που υπαρχει η βουλή και γίνονται ερωτήσεις…
    Εδώ όταν το θέμα αφορά την κυβέρνηση, βάζουν τον Χάρη να λέει ότι «ποίημα του».... και το αναμεταδίδουν. Ο Χάρης έχει πολλά να εξηγήσει. Όπως και ο Αναστασιάδης που προκάλεσε συνειδητά εκροές 1 δις από τον Συνεργατισμό προεκλογικά, για να τον πουλήσει η κυβέρνηση του πιο φθηνά. Αλλά προφανώς συγκαλύπτεται. Και αυτός και οι διορισμένοι του… Ένεν τυχαίο που εθέλαν να φύει που το υπουργείο…
    Τζαι το πιο φολκλόρ – ο Χάρης [όπως τζαι ο Προδρόμου] μόλις τα έβρει σκούρα, παίζει το …Μαρί [καλά ανατρέπονται νακκον πκιον …διότι γίνονται τζαι γελοίοι, αλλά το Μαρί γενικώς είναι – «Οι προηγουμενοι»] …Οπότε παρέλαβαν ένα μνημόνιο, το οποίο ο Χάρης εφάρμοσε τζαι εν τζαι περήφανος, αλλά βρίζει αυτούς που το διαπραγματεύτηκαν, παρέλαβε δημόσιο χρέος 84% τζαι έφκαλε το 100-110%, η ανεργία εν κάπου, όπως ήταν το 2012, τζαι τώρα 5 χρόνια μετά οι τράπεζες [αφού οι διορισμένοι του απέτυχαν να τις σώσουν τζαι ξεπουλήσαν τες σε ξένους] ..βρίσκονται στην κατάσταση του ..2012…
  • Δεν ξεχνώ – την αθλιότητα των συνεργατών του Ρικκου στα ΜΜΕ και όσους προσπαθούσαν να λογοκρίνουν την αντίσταση στην δαιμονοποιηση….



Θυμάστε την αθλιότητα τότε που ο Ρικκος κατασκεύαζε θεάματα και μια ομάδα δημοσιογράφων τα αναπαρήγαγε πιστά, σαν χορωδία φερέφωνων χωρίς ντροπή; Μέχρι και ακαδημαϊκοί το επαιζαν τότε μέρος του σκηνικού ανοχής της δαιμονοποιησης – μασώντας τα λόγια τους,  ότι δεν έπρεπε να μιλά κανείς ενάντια στα κατασκευασμένα θεάματα των ΜΜΕ....Ιδου ο καθρέφτης της πλειοψηφίας των ε/κ ΜΜΕ…. Για να τιμουμε επισης τους ακαδημαικους που διαφοροποιηθηκαν τοτε, και που θυμουνται σημερα, να αναφερουμε ότι το twitter για την κεραυνού, έπεσε στο μάτι μας γιατί έκαμεν το retwit ο Κώστας Κωνσταντίνου ο αντιπρύτανης.


  • Φυσικά, άμα είναι να μιλήσουμε για την κατάντια της δημοσιογραφίας, το πλαίσιο των δυτικών ΜΜΕ σε σχέση με τη Συρία είναι πλέον πρότυπο ψέματος σαν case study τζαι παραδειγματισμό πως δεν πρέπει να είναι τα ΜΜΕ στο μέλλον – τζαι ίσως η κατάντια τους να οδηγεί στην μαζική στροφή σε άλλα μέσα οριζόντιας πληροφόρησης…Τελικά, είχαμε τζαι το κερασάκι στην τούρτα της αποκάλυψης του ψέματος για τα δήθεν χημικά στην Γκούτα. Ο Ρ. Φισκ, ο πιο αναγνωρισμένος βρετανός δημοσιογράφος σε σχέση με την Μέση Ανατολή, πήγε στον επίμαχο χώρο της υποτιθέμενης επίθεσης, μίλησε με τον γιατρό που ήταν εκεί και guess what? Ήταν ψέμα… δεν υπήρξε χημική επίθεση. 
    Το επεισόδιο, αν είναι τέτοιο, αφορούσε σκόνη από τα ερείπια που τα μετέφερε ένα δυνατός άνεμος στο τούνελ που ήταν το πρόχειρο νοσοκομείο… Απλώς ένας από του κρανοφόρους των ισλαμιστών, των white helmets [τους οποίους επιχορηγούν ΗΠΑ και Βρετανία] φώναξε «αέριο». Και τα δυτικά ΜΜΕ χωρίς άλλη απόδειξη το έκαναν «αιτία πολέμου» …Μέχρι και ο μιτσής που προβαλλόταν στα βίντεο της παραπλάνησης μίλησε για την εμπειρία του – που δεν ήταν από χημική επίθεση. Και τί είχε το BBC την επομένη χωρίς αναφορά στον Φισκ; ..ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει ένα διάχυτο και διευρυνομενο ρεύμα «συνωμοτικών θεωριών» από χρήστες… Δηλαδή – τεκμηριώνεται ότι το BBC πίστεψε το ψέμα που του λάνσαρε η κυβέρνηση [όπως και με το νεκραναστημένο κατάσκοπο του Τζόνσον] και τώρα που έχει μπροστά του διάψευση από έγκυρη πηγή – λέει ότι τελικά το παραμύθι που πουλούσε δεν γίνεται πιστευτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά, όχι γιατί ήταν ψέμα… αλλά γιατί υπάρχουν θεωρίες συνομωσίας… Κάπως ΄ςτσι θα αντιδρούσε και η καθολική εκκλησιά, όταν αποδεικνυόταν ότι η γη ειναι στρογγυλή και όχι επίπεδη. Στις ΗΠΑ είναι χειρότερα – ο πιο γνωστός δημοσιογράφος για διερευνητική δημοσιογραφία, ο Seymour Hersh, ουσιαστικά λογοκρίνεται, και αναγκάζεται δημοσιεύει εκτός ΗΠΑ – διότι και αυτός αποκάλυψε ότι το προηγούμενο δήθεν χημικό επεισόδιο στην Idlib ήταν ψέμα..
  • Τελικά, το έκανε και επίσημο η σύναξη των επισκόπων κοκ, και καθαίρεσε τον ιερέα, ο οποίος εμπλεκόταν στην σεξουαλική κακοποίηση/συγκυλισμό ενάντια στην Έλενα Φραντζή. Αρά ντε φάκτο και ντε γιούρε η υποτιθεμένη «ιερά σύνοδος» παραδέχεται ότι έκανε λάθος – και άρα δεν τους μιλά ο θεός σε αυτήν την μάζωξη. Τί σοι θεός είναι άμα τους επιτρέπει να πάρουν 2 αντίθετες αποφάσεις; Κατά τα άλλα αυξάνονται οι φήμες για εκλογές στην εκκλησία. Λέγεται ότι ο Χρυσόστομος δεν μπορεί πια και στέκει με ενέσεις κοκ. Οπότε μπορεί [τζαι με τον Τόμμυ, όπως τζαι με τον φίλο του στο προεδρικό, το μπορεί να μεγάλη υπόθεση όταν αφορά την καρέκλα] να παραιτηθεί… τζαι ετα κοπέλια που εν να κάμουν εκλογές… θα έσιει χάζιν να δούμε  τους υποψήφιους με φόντο τις δηλώσεις τους από τα πρακτικά της απόφασης για απόρριψη του πόνου της Έλενας για να διαφυλάξουν τα του οργανισμού τους…

  • Περί ποδοσφαίρου, παράγκας/διαπλοκής της ΚΟΠ.. και σκεψεις για την Ομόνοια στο βάθος... Η στήλη δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί στα εσωτερικά της Ομόνοιας – θα δούμε και θα κρίνουμε… Αλλά υπάρχει μια λογική απορία: δηλαδή πιστεύουν μερικοί ότι με ένα ξένο κύπριο του εξωτερικού κοκ επενδυτή, θα αλλάξει κάτι στην παράγκα της ΚΟΠ; Δηλαδή ο Κούμας, ο κολλητός του Αβέρωφ, θα επιτρέψει να πάρει η ομόνοια πρωτάθλημα; Γιατί; Τόσα σωματεία που θα πρέπει να ικανοποιήσει ο ΔΗΣΥ δεν θα βάλουν πάλι τους βολικούς διαιτητές να βγάλουν το αποτέλεσμα που συμφέρει το ..κόμμα τους; …Οι ερωτήσεις δεν είναι ρητορικές, είναι με βάση την πραγματικότητα απόλυτα ρεαλιστικές… Πιστεύουν κάποιοι ότι θα κάνουν μια τέτοια ομάδα που θα νικά και τον ψυχολογικό πόλεμο των διαιτητών και τα στημένα παιχνίδια κοκ; Εδώ ούτε η Μπαρτσελόνα δεν θα άντεχε στα στημένα της παράγκας. Λογαριάζουν μερικοί να καλοπιάσουν τον Κούμα και την παράγκα; .. :) …Εμείς είμαστε με την κερκίδα – και θα περιμένουμε να δούμε…☺
    Διότι είναι κατανοητη και η ελπιδα ότι ..κάτι μπορεί να γίνει έστω και με αυτές τις συνθήκες..Φαντασίωση η ελπίδα είναι μια άποψη …Γενικότερα όμως όσες ομάδες ταυτίζονται με την αριστερά στο ακροατήριό τους θα αδικούνται με το παρόν καθεστώς της ΚΟΠ, όπως γινόταν και τον καιρό της χούντας και πρίν..Εδώ αδικούνται σταθερα και οι μικρες ομαδες αλλα και μη ημετερες δεξιες – οι αριστερες, θα γλυτωσουν;…. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να διατηρηθεί το πάθος της συλλογικότητας της κερκίδας με ποδόσφαιρο στο γηπεδο που να ευχαριστεί τον κόσμο – και να υπολογίζεται ότι η ομάδα θα αδικείται μεχρι να ανατραπει το θεσμικο πλαισιο της διαπλοκης. Είναι μέρος της μαγκιάς του να είσαι αριστερός αυτήν την εποχή.. ☺ Να ξέρεις ότι θα σε αδικήσουν, αλλά να μην ..υπογράφεις .. ☺.. Έτσι ήταν και ιστορικά… Μέχρι να απαλλαγεί η κοινωνία από το καθεστώς της διαπλοκής. Α ναι, τώρα ο ΔΗΣΥ διόρισε και ημέτερη σε ανώτερο πόστο του ΚΟΑ… Το μόνο καλό του τελευταίου καιρού ήταν μια δικαστική απόφαση που έσπασε κάπως τα μούτρα της ΚΟΠ της διαπλοκής – η απόφαση [αφορούσε παιδικές ακαδημίες] λέει ότι η ΚΟΠ δεν είναι ο μόνος οργανισμός που έχει δικαίωμα να ρυθμίσει τα του ποδοσφαίρου στην Κύπρο… Πρόοδος…. Άντε με το καλό και με άλλες αποσχίσεις… Να αφήσουν τον Κούμα και τους παρέες του μόνο με τα ..στοιχήματα… και τις αναμεταδόσεις…☺... Μέχρι την πλήρη ανατροπή της διαπλοκής.




  • Αν περιμένει κανείς ίχνος ευαισθησίας από μερικά ΜΜΕ… Περί κίτρινης δημοσιογραφίας λόγος – ή πώς η δαιμονοποίηση δεν είναι απλώς πολιτική πρακτική, αλλά και καθημερινότητα επί παντός επιστητού για μερικούς;: Μαρία ΧΡ. Δεισδαιμόνα: «Στα παλιά παπούτσια του Πολίτη, ότι έγιναν 100 εκκλήσεις για να μην αποκαλυφθούν τα προσωπικά στοιχεία του ανήλικου γιού των θυμάτων στο Στρόβολο. Εμάθαμε και ότι έκαμνε πιάνο, τένις και σε ποιό σχολεία φοιτά! Ξέρουμε και το επίθετο του πατέρα! Κάτι άλλο; Αν επροτίμαν την πίτσα που το χάμπουργκερ; Ένας να αντραπεί τζιειμέσα εν εβρέθηκε; Ίντα μας το απάιζετε «σοβαρή δημοσιογραφία», αφού είσαστεν Εσπρέσσο με παπιγιόν; Αλλά για τους τράγους της Ιεράς Συνόδου είχατε εγκράτεια... Και υφάκι όταν σας είπαμεν πως ήταν φόνος επίσης. Καλά σιόρ... εσείς παιθμιά εν έσιετε; Πόσο γάρος είσαι κ. Παρούτη;» [η αλήθκεια είναι ότι οι γάροι είναι αξιοσέβαστοι και δείχνουν τεράστια υπομονή – και αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια την ανθρώπινη συμπεριφορά. Σε αντίθεση με τους Παρούτηδες... ☺]


  • Για την συσκευασία των δυτικών «ειδήσεων» για την Μέση Ανατολή – πώς να κατασκευάζονται «αριστεροί» ή «επαναστάτες» [γενικώς αριστερό κέτσαπ, το οποίο φαίνεται να είναι αναγκαίο για την συσκευασία των δυτικών θεαμάτων παραπλάνησης] από τους χρηματοδοτούμενους των εμιράτων…. Οι περισσότερες ανταποκρίσεις των δυτικών από την Μέση Ανατολή γίνονται από δημοσιογράφους που δεν ξέρουν καν αραβικά, όπως τεκμηρίωσε επαλειμμένα το σάιτ angry arab news. Και αφού δεν ενδιαφέρονται καν να δουν τί λένε ή σκέφτονται οι Άραβες, το πλησιέστερο που φτάνουν είναι τα σαουδαραβικά ΜΜΕ… το πιο κάτω σχόλιο από το angry Arab news [που δεν χαρίζεται για χρόνια τώρα στις δυτικές ατεκμηρίωτες λαφαζανιές για τη μέση Ανατολή, αλλά και για τις συμμαχίες των εμίρηδων με τους φιλελέ] περιγραφεί με γοητευτική σαφήνεια την προσπάθεια των δυτικών ΜΜΕ να ανακαλύψουν… αριστερούς Σύριους που υποστηρίζουν τους ισλαμιστές και την πρόσφατη δυτική επέμβαση. Θυμίζουν κάτι φολκλορικούς τύπους, ακόμα και στην Κύπρο, που τους έμεινε το μαράζι να κρίνουν τι είναι αριστερά – αφού οι ίδιοι δεν είναι] …Έτσι παρουσιάζουν φιλελέδες που όταν γράφουν στα σαουδαραβικά ΜΜΕ, βρίζουν την αριστερά, αλλά για τις ανάγκες του δυτικού εύπιστου ακροατηρίου και θεάματος βαφτίζονται «αριστεροί»… Εδώ βάφτιζαν την Αλ Κάιντα στο Χαλέπι, «αγωνιστές της ελευθερίας» και προσπαθούσαν να πουλήσουν τους ισλαμιστές σαν  φιλο-φεμινιστές,  κοκ, σιγά που θα κώλωναν σε αυτήν την κατασκευή θεάματος:  Leftists in the Syrianrevolution”? Unless you mean Saudi and Qatari regime are sponsoring leftism..I notice that Western media are so desperate to locate "leftists" in the ranks of the Syrian "revolution" that they basically label self-described Syrian liberals--who bash leftists in the Saudi press--as "leftists" and "communists" and "socialists".  Kid you not.» 


  • Μια ακόμα απόπειρα ξεπλύματος της ΕΟΚΑ β, του πραξικοπήματος και των ενοχών μερικών για την δουλοπρέπεια τους στην χούντα και όχι μόνο… Και ένας τυπάκος [με το ψευδώνυμο διονυσιακός] στην επέτειο της 21 Απριλίου έγραψε ότι εμείς οι κύπριοι δεν ξέρουμε καλά την ιστορία μας, είμαστε «ανιστόρητοι» τα γέρημα, τζαι θα πρέπει, φαίνεται να καλέσουμε όσους ξεπλένουν την ΕΟΚΑ β, να μας μάθουν πώς πρέπει να κατανοούμε την ιστορία μας… Πώς πρέπει, δηλαδή, να λογοκρίνουμε τα άβολα για τους ενόχους. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι το ξέπλυμα έρχεται από φαινομενικά φιλελέ πτέρυγα – ξεκινά να μας πει για τις ευθύνες των ε/κ για τις δικοινοτικές [ξεχνά ότι δεν ήταν όλοι το ίδιο, δεν συμμετείχαν όλοι στην σφαγή στην Τόχνη ή στην Αλόα και δεν συμμετείχαν όλοι στο λιντσάρισμα του Μένοικου, οι δολοφόνοι ήταν της ίδιας παράταξης και σε μερικές περιπτώσεις και τα ίδια ακριβώς άτομα – αλλά η ισοπέδωση των εσωτερικών ε/κ διαφορών είναι αναγκαία για το τελικό ξέπλυμα των δολοφονών και την ακροδεξιάς] …
    Ταυτίζει, δηλαδή, την ολότητα της κοινότητας με τα εγκλήματα μερικών [το ίδιο ακριβώς κόλπο κάνουν και οι απορριπτικοί εθνικιστές που φωνάζουν ότι το να συζητούν τα εγκλήματα κατά των τ/κ είναι σαν να κατηγορούμε ολόκληρη την ε/κ κοινότητα. Από τον Α. Μιχαηλίδη στο ξέπλυμα του Διονυσιακού ή άλλων, η απόσταση δεν είναι μεγάλη]....
    Είναι «λάθος» λοιπόν, λέει ο Διονυσιακός, ότι φταίει το πραξικόπημα για την εισβολή… θα γινόταν… κάπου μέσα στο κείμενο, παραδέχεται, φυσικά [για να μην φαίνεται τελείως ανόητος] ότι τελικά η αφορμή [η ευκαιρία η άδεια δηλαδή] δόθηκε από το πραξικόπημα..… και τότε προς τί η βαρύγδουπη εισαγωγή που σκάει σαν φούσκα μπροστά στο οφθαλμοφανέστατο τεκμήριο ότι η 20η Ιουλίου έγινε 5 μέρες μετα την 15η Ιουλίου και με βασικό νομικό επιχείρημα στον ΟΗΕ το πραξικόπημα σαν ελληνική εισβολή; …Η ένοχη συνείδηση μερικών προφανώς – από τον Λάζαρο Μαύρο στον Διονυσάκο η αποσταση φαίνεται να ένα «ένας τσιάρο δρόμος».. ☺.. 
    Διότι, για να βάζουμε και τα πράγματα στην θέση τους, ιστορικά, αυτό το κολπάκι «φταίνε οι κύπριοι» δεν ακούγεται για πρώτη φορά… αντίθετα είναι η προσπάθεια ρητορικού ξεπλύματος της ελληνοκυπριακής ακροδεξιάς – υπήρχε πάντα, λέει το ξέπλυμα, ο τουρκικός επεκτατισμός άρα η εισβολή θα γινόταν [σαν να λέμε – υπάρχει ένα ρόπαλο, άρα άμα κάποιος το χρησιμοποιήσει για να σε κτυπήσει, δεν φταίει αυτός που σε κτύπησε, αλλά το ρόπαλο που υπήρχε κάπου. Τέτοιες ανοησίες «λογικής» της πλάκας] ..Άρα γιατί να κατηγορουμένη την ΕΟΚΑ β και το πραξικόπημα κοκ. Γιατί να κατηγορούμε τους ενόχους που τώρα προσπαθούν να ξεπλυθούν πίσω από τον τουρκικό επεκτατισμό – για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν στο τουρκικό κράτος;.
    Το ξέπλυμα των ενόχων….με όποιον τρόπο και αν έρχεται πάντα ξέπλυμα είναι…και να σκεφτεί κανείς ότι ο Διονυσακος κοτσάρει και ένα τσιτάτο του Νίτσε εκεί στο χώρο του για να δώσει και βάρος σοφίας στις βαρέλες φαίνεται..… Ε αφού τον γουστάρεις τον Φρειδερίκο ψάξε να δούμε τί λαλεί για την έννοια του Ressentiment στην «Γενεαλογία της Ηθικής». Ίσως να εξηγά τζαι μερικά σχετικά σύνδρομα ξεπλύματος – ας πούμε ο δουλοπρεπής που δεν έχει την «δύναμη» ή το «ήθος» να αντιμετωπίσει την αλήθεια, και τις ευθύνες των ενοχών του/της, εκφράζει την επιθετικότητα του συγκαλυμμένα σαν μετατόπιση ευθύνης… 
    Ιδού,  λοιπόν, το βαρύγδουπο εισαγωγικό: «Βρισκόμαστε στο 2018 και οι Ε/κ ακόμα πιστεύουν ότι την Τουρκία στο νησί την έφερε το πραξικόπημα της Χούντας στην Κύπρο. Δηλαδή θεωρούν ότι αν δεν γινόταν το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, η Τουρκία δεν θα πραγματοποιούσε εισβολή. Ξεχνούν οι ανιστόρητοι ότι η Τουρκία προειδοποιούσε για χρόνια ότι θα κάνει εισβολή λόγω των δικοινοτικών συγκρούσεων.» Κατά τον Διονυσάκο, δηλαδή η εισβολή θα γινόταν επειδή απλώς απειλούσε η Τουρκιά… Τζαι γιατί δεν έγινε πριν τις 15 Ιουλίου; Τί να πει το πλυντήριο του ξεπλύματος; …Άμα σηκώσεις λίγο την επιφάνεια του φιλελέ, μπορεί να βρεις και την απολογία της χούντας... Περαστικά. Όποιος καταπιέζει την αλήθεια μέσα του λόγω ενοχών δειλίας [που θα έλεγε και ο Νίτσε, τέτοια φρούτα πουλά στο παζάρι των ληγμενων…… 
  • Και για να έχουμε συνολική εικόνα των προσπαθειών ξεπλύματος των ενόχων για το έγκλημα του ελληνικού κράτους και των ελληνοκυπρίων ακροδεξιών που προσφέραν [με ανταλλάγματα φυσικά, αλλά και υποσχέσεις καρέκλας] στην καταστροφή του 74: το «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα [το οποίο πληρώνουν οι κύπριοι πολίτες, προσφυγές και άλλα θύματα της βίας της ΕΟΚΑ β και του πραξικοπήματος] θα παρουσιάσει βιβλίο του Φ. Παπαφώτη… Του ατόμου που διέταξε την δολοφονία του Μένοικου, τον οποίο οι τραμπούκοι που έστειλε, τον δολοφονήσαν με λιθοβολισμό στην αυλή της εκκλησίας του Λευκονοικου. Και ο Παπαφώτης, σαν δειλός που ήταν ανέκαθεν, δεν τόλμησε καν να αναλάβει την ευθύνη της αισχρότητας του – και προσπάθησε να ξεπλύνει την μιζέρια του παίζοντας το και Καρδιολόγο στο λιντσάρισμα. Πέθανε από ανακοπή καρδιάς μας είπε. Χωρίς απόδειξη φυσικά… χωρίς ίχνος ντροπής για την δειλία του ίδιου και των μπράβων του. Αλλά τί να περιμένεις από ένα Παπαφώτη; 
    Αλλά αν η δολοφονία του Μένοικου θα συνοδεύει αυτό το αίσχος, που ονομάζεται Παπαφώτης για πάντα, το νούμερο, δεν περιορίστηκε μόνο σε εκείνο το έγκλημα – ήταν και ηγετικό στέλεχος της πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ β που οδήγησε στο πραξικόπημά και την εισβολή… Και φυσικά όπως και τόσοι άλλοι δειλοί, της ΕΟΚΑ β, της τότε ενωτικής παράταξης κοκ, δεν αυτοκτόνησε, όταν είδε τον τουρκικό στρατό να φτάνει στο κέντρο της Λευκωσίας. Για να αναλάβει κανείς ευθύνες, θα επέτρεπε να έχει πρώτα ήθος, και μετα μια κάποια μαγκιά… Οι δειλοί, όμως, είναι πάντα τέτοιοι – ψευτόμαγκες, τραμπούκοι όταν διατάζουν φόνους, και βουρητοι στην φυγή, όταν έρθει η ώρα να δείξουν ότι πιστεύουν τις αρλούμπες που πουλούν σε άλλους..… Και θα τον τιμήσουν τώρα οι του πλυντηρίου ξεπλύματος εγκλημάτων της εν Κύπρο αποικιακής εθνικοφροσύνης; Περαστικά… Την βρωμιά του θα την μεταφέρουμε εμείς στην Ιστορία. Οσο απορρυπαντικό και να ρίξετε… Δεν ξεπλένεται.


  • Κάποιοι πουλούν Κύπρο στα μουλωχτά; …Άμα το λέει και ο Ατταλίδης… Michalis Attalides: «Η προστασία προσωπικών δεδομένων» χρησιμοποιείται για την προάσπιση κρατικής αδιαφάνειας. Τα τελευταία πέντε χρόνια περί τους 9 000 άνθρωποι αγόρασαν κυπριακή υπηκοότητα. Μόνο 4 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της δημοσιοποίησης των στοιχείων των νέων συμπολιτών μας, ενω η αρμόδια Επιτροπος είπε ότι η πρόταση δημοσιοποίησης παραβιάζει την «αρχή της αναλογικότητας» και «υποκρύπτει κουτσομπολίστικη διάθεση». Θα συνεχίσουν να πωλούν κυπριακά διαβατήρια σε άγνωστους για την κοινωνία, κάποιοι θα πλουτίζουν, και η οικονομία θα «αναβαθμίζεται»ενώ «οικοδομική κουρτίνα» εγείρεται στις παραλίες. Μήπως κάποιο κόμμα η κάποιος πολιτικός έχει κάτι να πεί για αυτού του είδους οικονομική ανάπτυξη. 

  • Το πλακάτ του Γ. Ηρακλέους τελικά πάει να γίνει trend… 

Και αν απορείτε τί σημαίνει η κυπριακή [διότι αχρησιμοποίητο στην κυπριακή καθημερινότητα και το πλακάτ την επαναφέρει] belaniversin, το οποιο στα κυπριακα παραπέμπει σε είδος κατάρας, που μπορεί στην πιο ήπια του εκδοχή να σημαίνει κάτι σαν «να πα στα ανάθεμα» [το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν σημαίνει ότι αναφερόταν ειδικά ή μόνο στον Αναστασιάδη, αλλά ενδεχομένως και στο κυπριακό σαν μπελά, αλλά και στην κατάσταση με τις κωλοτούμπες του Ανάστου]… Γενικότερα, σαν όρος, όπως μας πληροφορεί το urban dictionary σημαίνει [προσέξετε την τελευταία έκφραση για την μοντέρνα εκδοχή – άμα σου σπάζουν τα νευρα οι τηλεοπτικές ειδήσεις τζαι τα θεάματα τους] προερχεται από το «να σου δωσει ο Θεος μπελαδες»… allah belani versin: means "god give your trouble" in turkish frequently used after getting left by sweetheart, got cut off on traffic, or a soccer player misses the goal or forgets his rival's sprint that makes team concede a goal. Ιt's also said while watching news every evening.
 
  •      Η Δρακούνα επέκτεινε την ρητορική της ειλικρίνειας της κωλοτούμπας σε μια πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση των προτεραιοτήτων του Ανάστου



  •    · Ο Προδρόμου μετά την κωμική ταυτολογία «οι Βάσεις είναι Βάσεις»[τζαι εγώ που νόμιζα ότι εν αερόστατο..:)] μας είπε επίσης σε μια νέα έκδοση του κωμικού του εαυτού ότι ..δεν είμαστε αφρικανική χώρα. Ο Προδρόμου ένα ρατσισμό τον κουβαλά από την ακροδεξιά του καταγωγή – και όσο και αν πουλά τον εαυτό του σε διάφορα πακέτα για την διασφάλιση καρεκλών, είναι πράγματα που του ξεφύγουν ακόμα… το ερώτημα είναι, πέρα από τον ρατσισμό του – τί ακριβώς εννοεί; Ότι δεν είμαστε, ας πούμε, «υποανάπτυκτοι» – άμα δει κανείς την δουλοπρέπεια της κυβέρνησης της οποίας είναι εκπρόσωπος ο Προδρόμου θα δει ότι, πολιτιστικά, και αφρικανικός μεσαίωνας δεν ήταν τόσο σκοταδιστικός, υπήρχε πλουραλισμός κουλτουρων σε αντίθεση με την νοοτροπία να παραδίδουμε σε μια Εκκλησία την εκπαίδευση, λες και ζούμε την εποχή της Ιεράς Εξέτασης κοκ…
    Αν το δούμε, από την άλλη, από την οπτική της αντίληψης για τα οικονομικά, τριτοκοσμική πατέντα νεοφιλελευθερισμού και βάλε μπορεί να πει κανείς για τον Χάρη. Μερικές αφρικανικές χώρες αντιστέκονται – να θυμίσουμε ότι η Μποτσουάνα λ.χ. είπε στην Χάλεϊ [των ΗΠΑ] στον ΟΗΕ να πάει να κουρευτεί όταν προσπάθησε να τους εκβιάσει με την οικονομική βοήθεια για να μην ψηφίσουν υπέρ των παλαιστινίων. Γενικά, εκεί υπάρχουν και στιγμές αξιοπρέπειας.. ☺ … Άμα δε φτάσουμε στα εθνικά, ο Προδρόμος που κάποτε έγραφε στο ρητορικό οίστρο της αναζήτησης καρέκλας ότι δεν πρέπει να αποφασίζουν οι κύπριοι, αλλά το «έθνος» [ του έμεινε αήπιν κληρονομικό φαίνεται από τον καιρό της χούντας να θέλει.. οδηγίες και καθοδήγηση.. :) ότι και να είναι αυτό το φρούτο], και τώρα βέβαια το ξέχασε, μοιάζει με το κλασικό σύνδρομο του ιθαγενή που πουλά γυαλιστερές εισαγόμενες πέτρες για να το παίξει μάγος της φυλής. Και τελικά, αποδείχτηκε αποτυχημένος
    wannabe  φακίρης... οπότε κατάντησε εκπρόσωπος αυτού που κάποτε ήθελε να ανατρέψει.
    Η Αφρική προχωρά προς το πέρα του 2000 – έσεις ολοταχώς προς τα πίσω πάτε. Αλλά ένα κόμπλεξ του ιθαγενή σας έμεινε – ανάγκη της υπακοής. Οπότε, καθώς υπακούτε στους δυτικούς με την λαγνεία της ελπίδας για καμία καρέκλα από τα ψίχουλα του τραπεζιού τους, θυμάστε «Αφρικανούς», καθώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη. Κωμική σειρά θα γίνετε… ☺

  • ·    Η απεργία των εκπαιδευτικών στα ΚΙΕ είναι η δεύτερη απεργία-διεκδίκηση των εργαζομένων στην επισφαλή εργασία [μετά την απεργία της ΔΕΔΕ].. Η ανόητη στάση του υπουργού με το εργοδοτικό χαφιεδίστικο για να δαιμονοποιήσει την απεργία ότι μερικοί πιάνουν πάνω από 2000, είναι ανάξιο λόγου. Αλλα οι απειλές θέτουν και ζήτημα αν ο υπουργός σέβεται το σύνταγμα και το κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας. Και αν δεν κατανοεί το σύνταγμα και τις υποχρεώσεις του ως εργοδοτουμενος και ο ίδιος με βάση αυτό το σύνταγμα, να μας το πει, να ξέρουμε πώς να προσπαθήσουμε και εμείς σαν φορολογούμενοι να του θυμίσουμε με βάση ποιο νομικό πλαίσιο λειτουργει και πληρώνεται… Αν τον ενοχλεί το ύψος των μισθών τον κ. Χαμπιαούρη, να δημοσιοποιήσει τον δικό του, και να υπογράψει έγγραφο ότι δεν θα παίρνει έξτρα σύνταξη. Τολμά; .. :) ....Αλλά η απεργία είναι ελπιδοφόρο αερούιν στην ξεραΐλα… Σημάδι του μέλλοντος, στη διαδικασία αποκατάστασης της Δημοκρατίας… που είναι και πολιτική [ενάντια στη διαπλοκή – και τη χειραγώγηση των ελεγχόμενων ΜΜΕ] αλλά και οικονομική [που περιλαμβάνει και την κοινωνική προστασία των εργαζομένων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους..…
  •     Εν το έσιει ο Νίκος με τες ανταλλαγές χωραφκιών : Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας Λεμεσού, ημερ. 16/12/2013, προς τους εμπλεκόμενους φορείς, η εταιρεία υπέβαλε αίτημα για ανταλλαγή του δικού της τεμαχίου έκτασης 7732 τετραγωνικών μέτρων στον Άγιο Αθανάσιο με δύο κρατικά τεμάχια συνολικής έκτασης 25.306 τ.μ. στο Δήμο Γερμασόγειας. Πέραν όμως από τα πολλαπλάσια τετραγωνικά μέτρα που διεκδίκησε η εταιρεία, τα τεμάχια γης έχουν και ποιοτικές διαφορές. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Τμήματος Κτηματολογίου, το προς παραχώρηση ιδιωτικό τεμάχιο βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του δημόσιου υπεραστικού δρόμου Λεμεσού-Πάφου, χωρίς θέα και με υψηλό επίπεδο ηχορύπανσης. Αντίθετα, τα ζητούμενα κρατικά τεμάχια βρίσκονται σε ύψωμα με ωραία θέα προς όλη τη γύρω περιοχή και προς τη θάλασσα, εφάπτονται σε άλλο κρατικό τεμάχιο που είναι χώρος πρασίνου και είναι κοντά σε περιοχή με σπίτια υψηλής αξίας. Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, η αξία των δύο κρατικών τεμαχίων ανέρχεται, με τιμές του 2013, στα 2.983.300 ευρώ. Συγκεκριμένα το ένα με εμβαδόν 3.679 τ.μ. εκτιμήθηκε στις 339.400 ευρώ και το άλλο, με εμβαδόν 21.627 τ.μ., εκτιμήθηκε στα 2.643.900 ευρώ.http://dialogos.com.cy/blog/ipourgiki-apofasi-pou-evnoi-filous-tou-proedrou-pic/#.WtbV84hubIU


  •    Τζιαι επιβεβαιώσης της ανάπτυξης τζιαι του κοινωνικού κράτους. Να τους σιέρουνται που τους εφήκαν στην εξουσία. Τζιαι τούτα ακουστήκαν στο.... ναό της δημοκρατίας. Τούτη εν η δημοκρατία τους: " Ζήτησαν από ανάπηρο πολέμου, με ακρωτηριασμένο πόδι από το 1974 να προσκομίσει βεβαίωση ότι είναι ανάπηρος! Σε άλλη περίπτωση «έκοψαν» τη συνοδό από ανάπηρο του οποίου είναι κομμένα και τα δύο πόδια. Παράλληλα, σε γυναίκα η οποία, πέραν της κακοποίησης που υπέστη από τους Τούρκους, δέχτηκε και 14 μαχαιριές, της έσπασαν τα δόντια ενώ της συνέθλιψαν εν μέρει και το πρόσωπο, ελέχθη ότι χάθηκαν τα χαρτιά γι' αυτό πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση προκειμένου να εξεταστεί το αίτημά της για λήψη επιδόματος βαριάς αναπηρίας. Αξίζει να σημειωθεί, πως η γυναίκα αυτή, η οποία είναι σχεδόν τυφλή, καθαρίζει 18 τουαλέτες την ημέρα για να επιβιώσει."http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/514155/toy-zitisan-apodeixi-oti-den-echei-podia


  • ·         Ας σώσουμεν τζιαι την ελληνική τράπεζα - φέρει το όνομα της μμάμμας/αδερφής - γενικά εν σόι τζιαι τα σόγια ευνοούνται: " Από τη μια μένουν εκτός τραπεζικού συστήματος τα κόκκινα δάνεια του Συνεργατισμού αφού θα πάνε στον Φορέα και από την άλλη η απορρόφηση των καλών δανείων της ΣΚΤ από την Ελληνική θα μείωνε σημαντικά το ποσοστό των δικών της μη εξυπηρετούμενων. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της εικόνας συστημικών τραπεζών και γενικότερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου."http://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/514172/oi-metochoi-tis-ellinikis-echoyn-ton-teliko-log-ga-skt





  • ·     Εν τω μεταξύ δέτε δαμέ για το συνεργατισμό - Δηλαδή βρίσκει ο ΕΕΜ ότι εν χάλια οι εταιρική διακυβέρνηση - δηλαδή οι διορισμένοι του Χάρη, όπως ακριβώς ήταν τζιαι το θέμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας - τζιαι η Κεντρική προτείνει απομάκρυνση ατόμων στο ΔΣ της Κεντρικής (όι πως εν υπάρχει πρόβλημα τζιαμέ). Αλλά κανένας λόγος για κάτι ανάλογο στο Συνεργατισμό. : " Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ΣΚΤ είναι η ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό, εξήγησε, η ΣΚΤ έχει τη χειρότερη βαθμολογία (4) από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και κατά καιρούς ο Ευρωπαίος επόπτης εξέφρασε σημαντικές επιφυλάξεις. Ως προς το γεγονός αν η Κεντρική Τράπεζα έκανε συστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών με εντολές της ΕΚΤ για αλλαγές μελών του Δ.Σ., ο κ. Δημητρίου είπε ότι για να διασκεδάσουμε τις ανησυχίες της ΕΚΤ σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, προτείναμε την απομάκρυνση κάποιων μελών αλλά χωρίς να δοθούν ονόματα στον υπουργό Οικονομικών. Στις ερωτήσεις των βουλευτών γιατί δεν προχώρησε η ΕΚΤ, ο κ. Δημητρίου απάντησε «αν θέλετε να μάθετε τότε να ρωτήσετε τον ΕΕΜ, διότι αυτός αποφασίζει».- http://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/514897/i-frankfoyrti-epilegi-ton-ependyti-ga-skt
  • ·   Η παραπλάνηση έγκειται στον τίτλο: Ενώ αναφέρεται ότι " Ο Υπουργός σημείωσε μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι επόπτες πιθανώς να καταθέσουν άποψη για τον επενδυτή, προτίμηση που θα πρέπει να επιλεγεί"  τόσον ο τίτλος όσο τζιαι το τί αφήνεται να νοηθεί εν ότι εν επιβολή. Όμως ο Χάρης πιθανολογεί (πιθανώς να καταθέσουν άποψη) τζιαι προβάλλει ότι εννά προτιμήσει ο ίδιος να υιοθετήσει τη συγκεκριμένην επιλογή - άρα εν δική του απόφαση (την πρόταση έτσι τζι΄αλλιώς εννά μπόρει να τη χειραγωγήσει για να τα λαλεί τούτα. Δαμέ η Σάβια, που μια λειτουργός ήταν (ευνοούμενη που τον ΥΠΟΙΚ) τζιαι ετοίμασεν τους όρους εργοδότησης της στην Ευρωπαϊκήν Τράπεζαν Αναπτύξεως Για τούτον διά τζιαι διευκρινήσεις η Χαραλαμπίδου: " Ξεκαθάρισε  ότι η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα για θέματα διακυβέρνησης της ΣΚΤ ήταν η χειρότερη το 2014 , 15, 16 και 17. Για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες της ΕΚΤ συνέστησε η ΚΤ της Κύπρου αλλαγή 3 - 4 προσώπων της Διοίκησης. Δεν εισακούστηκε. Και επεσήμανε ότι ήταν ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών να αναλάβει δράση"http://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/514890/charalampidoy-dothike-allo-daneio-10-ek-choris-exasfaliseis

  • ·     Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε το θέμα των αποζημιώσεων στην Ερμές για το αεροδρόμιο Λάρνακας. Για να γίνει αντιληπτή η προδιάθεση ππυ δημιουργείται στο αναγνώστικό για μιαν είδηση αξίζει να δούμεν τους τίτλους – στη συγκεκριμένη περίπτωση δύο τίτλους ένα που τον Πολίτη τζιαι έναν που το Φιλελεύθερο – για ακριβώς το ίδιο θέμα που όπως προαναφέρθηκεν το θέμα αφορούσε στες αποζημιώσεις από το κράτος προς την Ερμές λόγω της ύπαρξης του αεροδρομίου Τύμπου: Τίτλος 1: «Πατριωτικό» show στη Βουλή με Οδυσσέα για το αεροδρόμιο Τύμπου». Τίτλος 2: «Υπό αμφισβήτηση η αποζημίωση για Hermes. Αν έβρετε που αντιστοιχεί ο κάθε τίτλος.
  •     Η δολοφονική επίθεση κατά προσφύγων το βράδυ της Κυριακής στην Πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη από ακροδεξιούς τραμπούκους είναι ενδεικτική του ξεπεσμού μιας εξαθλιωμένης σε όλα τα επίπεδα κοινωνίας που αναζητεί ένα εξιλαστήριο θύμα για να φορτώσει τη μιζέρια της.. Αυτοί που ανησυχούν για τη δήθεν αλλοίωση του «πολιτισμού» τους, επιτέθηκαν κατά γυναικόπαιδων με μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες, μπουκάλες και ξύλα, φωνάζοντας «κάψτε τους ζωντανούς». Είναι οι ίδιοι που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα γιατί τους ενοχλούσαν τα αντιφασιστικά τραγούδια του. Είναι τα παιδιά των γερμανοτσολιάδων που τάχθηκαν με το μέρος των ναζί και εξοπλίστηκαν από την Βέρμαχτ για να δολοφονούν συμπατριώτες τους. Είναι αυτοί που στο όνομα του «Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια» νοσταλγούν κρεματόρια και γενοκτονίες.. Φυσικά, όταν οι πρόσφυγες μετατρέπονται σε φτηνά εργατικά χέρια για να εξυπηρετούν την ελληνική αστική τάξη, τότε παύουν πλέον να χαρακτηρίζονται ως «άπλυτοι ξένοι».. Αν αυτές είναι οι πολιτισμικές αξίες που παράγει και θέλει να προστατέψει η «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», τότε η αλλοίωση αυτού του σάπιου πολιτισμού είναι η μοναδική οδός για την πνευματική σωτηρία της Ελλάδας και των ανθρώπων της.. Για άλλη μια φορά οι αλληλέγγυες ομάδες πολιτών του αριστερού και αντιεξουσιαστικού χώρου ήταν αυτές που αντιστάθηκαν στην εθνικιστική υστερία των δολοφόνων ελληνο-ναζί και έσπευσαν να προστατέψουν τους πρόσφυγες (που ζητούσαν το αυτονόητο δικαίωμα τους σε μια αξιοπρεπή ζωή και τον απεγκλωβισμό τους από το νησί) αποδεικνύοντας ότι είναι η μοναδική ακτίνα ελπίδας που απέμεινε σε κείνη τη χώρα, που κρατά ζωντανό το όραμα του μελλοντικού «βασιλείου της ελευθερίας»…



      Μετανάστες

        ----------------------

          Λαθεμένο μού φαινόταν πάντα τ' όνομα που μας δίναν:

            «Μετανάστες».

              Θα πει, κείνοι που αφήσαν την πατρίδα τους.

              Εμείς, ωστόσο, 
              δε φύγαμε 

              γιατί το θέλαμε,


                λεύτερα να διαλέξουμε μιαν άλλη γη. 

                Ούτε και σε μιαν άλλη χώρα μπήκαμε


                  να μείνουμε για πάντα εκεί, αν γινόταν.

                         Εμείς φύγαμε στα κρυφά. 

                    Μας κυνηγήσαν, μας προγράψανε.


                      Κι η χώρα που μας δέχτηκε, 

                      σπίτι δε θα 'ναι, μα εξορία.


                        Έτσι, απομένουμε δω πέρα, ασύχαστοι, 

                        όσο μπορούμε πιο κοντά 
                        στα σύνορα


                          προσμένοντας του γυρισμού τη μέρα, 

                          καραδοκώντας το παραμικρό


                            σημάδι αλλαγής στην άλλην όχθη, 

                            πνίγοντας μ' ερωτήσεις


                              κάθε νεοφερμένο, χωρίς τίποτα να ξεχνάμε,

                              τίποτα ν' απαρνιόμαστε,


                                χωρίς να συχωράμε τίποτ' απ' όσα έγιναν, 

                                τίποτα δε συχωράμε.


                                  Α, δε μας ξεγελάει τούτη η τριγύρω σιωπή! 

                                  Ακούμε ίσαμ' εδώ τα ουρλιαχτά 

                                  που αντιλαλούν απ' τα στρατόπεδά τους. 


                                    Εμείς οι ίδιοι μοιάζουμε 

                                    των εγκλημάτων τους απόηχος, 

                                    που κατάφερε τα σύνορα να δρασκελίσει. 

                                    Ο καθένας μας, περπατώντας μες στο πλήθος 

                                    με παπούτσια ξεσκισμένα,


                                      μαρτυράει την ντροπή που τη χώρα μας μολεύει.

                                        Όμως κανένας μας

                                          δε θα μείνει εδώ. Η τελευταία λέξη

                                            δεν ειπώθηκε ακόμα.



                                                Μπ. Μπρεχτ, Ποιήματα, 

                                                  μτφρ. Μάριος Πλωρίτης, Θεμέλιο








                                                  Σχόλια

                                                  Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

                                                  Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

                                                  Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

                                                  · Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...