“Χιλιάδες πολίτες με αναπηρία στην Κύπρο παρεμποδίζονται στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος” Σκληρή ανακοίνωση της Κυπριακής συνομοσπονδίας οργανώσεων αναπήρων

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ



“Η διασφάλιση της απρόσκοπτης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών  με αναπηρία, δεν μπορεί να είναι εκ μέρους της Κυπριακής Πολιτείας αντιληπτή ως καινοτομία, πολυτέλεια ή χαριστική πράξη. Και, βέβαια, δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς οι όποιες μεμονωμένες και αποσπασματικές λύσεις που εφαρμόζονται μόνο όταν και εφόσον ενημερωθούν οι διοργανωτές των εκλογών για συγκεκριμένα άτομα με αναπηρία που επιθυμούν να προσέλθουν στις κάλπες”.

Στην παραπάνω φράση – αποτελεί το “ζουμί” εκτενούς ανακοίνωση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), μετά από τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη – αποτυπώνεται ξεκάθαρα η ζοφερή εικόνα της ανεπάρκειας σε ότι αφορά το μείζον για τον κάθε πολίτη δημοκρατικής κοινωνίας δικαίωμα ανεμπόδιστης συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες.

Σε πνεύμα οξύτατα επικριτικό η ανακοίνωση, αναφέρεται σε στερεοτυπικές στάσεις και συμπεριφορές επίμονα συντηρούμενες στον “Κυπριακό χώρο”, συνέπεια των οποίων είναι χιλιάδες πολίτες με αναπηρία “να παρεμποδίζονται ή/και αποκλείονται  από την άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι”.

Ακυρώνοντας επιθετικά το “άλλοθι της άγνοιας” που είθισται να επικαλούνται οι (εκάστοτε) κυβερνώντες αντιμέτωποι με του συγκεκριμένου – μετωπικού – τύπου τις καταγγελίες, οι της ΚΥΣΟΑ εμπλουτίζουν την ανακοίνωσή τους με μια μακρά σειρά προτάσεων “προστασίας του δικαιώματος των αναπήρων στην ισότιμη συμμετοχή στα κοινά”, οι οποίες καίτοι συγκροτούν το “αυτονόητο” και είναι κατατεθειμένες έγκαιρα (εδώ και καιρό) διόλου δεν “απασχόλησαν” τον αποδέκτη τους υπουργείο των εσωτερικών της Κύπρου.

Τη μακρά σειρά των προτάσεων αυτών μπορεί ο “όποιος ενδιαφερόμενος” να την αναγνώσει και μελετήσει εντοπίζοντας με μια απλή διαδικτυακή αναζήτηση την φέρουσα σημερινή ημερομηνία ανακοίνωση της ΚΥΣΟΑ. Όχι, εμείς δε θα σας τις παραθέσουμε εν σειρά, όποιος και όποια θέλει πράγματι να “απασχοληθεί” με αυτές μπορεί πανεύκολα μονάχος του να το κάνει.

Άλλωστε, σε μια χώρα – περίπτωση μοναδική διεθνώς, όπου όλα πρακτικά τα θέματα δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρία “περνούν” και φιλτράρονται κάμποσους κάθε χρόνο μήνες από τον πατερναλιστικό ράδιο-μαραθώνιο “της Αγάπης”, έτσι κι αυτό του δικαιώματος ανεμπόδιστης συμμετοχή στα κοινά, πολύ μικρή και μόνο σχετική (θεωρητική) σημασία έχει.

*“Θα προβούμε σε όλες τις αναγκαίες εισηγήσεις για την ανεμπόδιστη άσκηση και στη χώρα σας του θεμελιώδους δικαιώματος ισότιμης συμμετοχής των πολιτών με αναπηρία στις πολιτικές διαδικασίες” διαβεβαίωσε με έμφαση τους εκπροσώπους της ΚΥΣΟΑ η αντιπροσωπεία του ευρωπαϊκού οργανισμού σφραγίζοντας τις εργασίες της μεταξύ τους συνάντησης. Χωρίς να αμφισβητούμε τις “καλές τους προθέσεις”, επιτρέψτε μας να επισημάνουμε, κλείνοντας, ότι θέματα που αντανακλούν βαρύτατη πολιτική καθυστέρηση όπως το συγκεκριμένο, δεν επιλύονται με “όλες τις αναγκαίες (σε όλο τον κόσμο) εισηγήσεις” – στις οποίες, άλλωστε, “έχει προβεί” με θαυμαστή επάρκεια και η ΚΥΣΟΑ χωρίς κανένας να φιλοτιμηθεί να τις λάβει υπόψη – αλλά με πολύ πιο ανατρεπτικούς/ριζοσπαστικούς τρόπους.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...