Το διευρυνόμενο χάος στον τομέα της Υγείας: Το σενάριο υπονόμευσης του μονο-ασφαλιστικου με την καθυστέρηση εφαρμογής του, οι διαμάχες των συμφερόντων στην αντιπαράθεση για την συνεργασία πανεπιστημιακών κλινικών και δημόσιων νοσοκομείων, και ..τα συμφέροντα των ιδιωτικών κλινικών κοκ



Ο τομέας της υγείας θα ήταν υποτίθεται ο χώρος στον οποίο θα έπαιζε έντονα η προεκλογική του κ. Αναστασιάδη με φόντο την ψήφιση του ΓΕΣΥ. Ίσως να σκεφτόταν ο Αναστασιάδης, στο πλαίσιο των προσθαφαιρέσεων ποσοστών, ότι αυτό θα ήταν ένας τρόπος να προσεγγίσει την αριστερά. Ο Παμπορίδης στήριξε το μονοασφαλιστικό, το οποίο ήταν η θέση της αριστεράς, αλλά και των διεθνών ερευνών για το κυπριακό πλαίσιο – όμως τις έρευνες αυτή η κυβέρνηση τις έχει για νομιμοποίηση και όχι για αξιολόγηση: θα μπορούσε να τις αγνοήσει… Το βασικότερο πρόβλημα του Αναστασιάδη ήταν τα δίκτυα διαπλοκής των ασφαλιστικών εταιρειών στο κόμμα του [φαίνεται ότι τα δικά του οικονομικά συμφέροντα δεν εμπλέκονται άμεσα σε αυτόν τον τομέα]: τόσο ο Χάρης, όσο και ο Αβέρωφ [υπουργείο οικονομικών και Πινδάρου] ήθελαν σαφώς το πολυασφαλιστικό για να βολέψουν τις εταιρείες… Όταν ο Παμπορίδης έριξε το σπαραξικάρδιο «υπάρχουν ιούδες» λίγο πριν την ψήφιση του ΓΕΣΥ φάνηκε [μάλλον και προεκλογικά] να φωτογραφίζει τον Ν. Παπαδόπουλο, αλλά ο ορός λογικά θα ταίριαζε πολύ περισσότερο στον Χάρη και τον Αβέρωφ. Ο Ιούδας προδίδει κάτι από την ομάδα στην οποία ανήκει. Και ο Ν. Παπαδόπουλος δεν ανήκε στην ομάδα του. Τελικά, κύκλοι από το εσωτερικό της υγείας κατονομάζουν τον Αβέρωφ ως τον «Ιούδα» στον οποίο αναφερόταν ο υπουργός υγείας

Τελικά όμως και το ΓΕΣΥ φαίνεται να είναι κάπου παγοποιημένο ως κάτι προεκλογικό που θα δούμε πώς και αν θα εξελιχθεί μετεκλογικά, ενώ η εικόνα στον τομέα της υγείας φαίνεται να οδηγεί στην αποσύνθεση… Με ελλείψεις παντού και διαμάχες όλων με όλους… Μέχρι και ο πρύτανης έκανε επιδείξει του ρατσισμού του με την ατάκα ότι οι κυβερνητικοί γιατροί κάνουν μόνο για …Κύπρο και Αγκόλα..

Υπάρχουν δυο προβλήματα [ένα για το σύνολο – είδος ασφαλιστικού, και ένα εσωτερικό – αντιπαράθεσης, αντί συνεργασία όπως στη διαμάχη νοσοκομείων – Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου] που πηγάζουν από μια αιτία [ο πλούτος που υπάρχει στον εν λόγω τομέα υπηρεσιών – ιδιαίτερα για τους ιδιώτες που θέλουν να τον διαχειριστούν ή να συνεχίσουν να το εκμεταλλεύονται  με σκοπό το κέρδος τους].
Η υγεία είναι ένα αγαθό, το οποίο καλύπτει πια μεγάλο μέρος της οικονομίας, και οι ασφαλιστικές εταιρείες [αλλά και τα συμφέροντα στις ιδιωτικές κλινικές/ιατρικές σχολές]  όπως και τα ευρύτερα συμφέροντα οδηγούν με τις αντιπαραθέσεις τους σε αναβολή της αναβολής – κάτι που ως συνέπεια σαφώς εξυπηρετεί κάποιους..
Ας δούμε, λοιπόν, το κουβάρι της διαπλοκής..

Η διαμάχη Παμπορίδη – Νικόλα. Τελικά, είχε δίκαιο ο Νικόλας, αλλά έσωσε ο ‘Αντρος τον Παμπορίδη: Ουσιαστικά, τέθηκε το θέμα των συνεπειών – η καθυστέρηση και οι συνθήκες διάλυσης στα δημοσιά νοσοκομεία οδηγούν σε φτηνή ιδιωτικοποίηση σαν προλείανση του πολυασφαλιστικού..
Και ξαφνικά, στο προεκλογικό τοπίο επανήλθε ο Παμπορίδης με μια ακόμα σπαραξικάρδια ατάκα για τον «πρίγκιπα του σκότους» ως αναφορά στον Νικόλα Παπαδόπουλο.Η ατάκα ήταν καθαρά προεκλογική – οι συναγερμικοί στο φέϊσμπουκ την περιέφεραν θριαμβευτικά λες και αποδείχτηκε όντως ότι ο Παπαδόπουλος ήταν… ψευταράς, κακός κοκ… Ουσιαστικά, όμως ο Ν. Παπαδόπουλος είχε δίκαιο – όσον αφορά στις προεκτάσεις. Αρχικά, ο Παμπορίδης αρνήθηκε ότι είχε αφήσει να νοηθεί με δήλωσή του ότι θα μπορούσε το μονοασφαλιστικό να γίνει πολυασφαλιστικό. Του ειπώθηκε από το στρατόπεδο Παπαδόπουλου ότι είχε κάνει μια τέτοια δήλωση σε ομιλία του στους συνδέσμους επιχειρηματιών. Άστραψε και βρόντηξε ο Παμπορίδης… και απείλησε μάλιστα τον Ν. Παπαδόπουλο με παράνομη ηχογράφηση… Εκεί φάνηκε ότι το έπαιζε αμυντικά Αναστασιάδης και έλεγε ψέματα ο ίδιος. Διότι αν υπάρχει ηχητικό τεκμήριο και εσύ δεν ζητάς να ακουστεί για να δικαιωθείς, αλλά θέλεις να το λογοκρίνεις, προφανώς έχεις λερωμένη την φωλιά σου… Τελικά, το επιτελείο Παπαδόπουλου δημοσιοποίησε τα πρακτικά. Και είχε δίκαιο ο Παπαδόπουλος… Σε εκείνη την φάση επενέβηκε ο Α. Κυπριανού και στήριξε τον Παμπορίδη – ως κάποιο που μέχρι τώρα ήταν συνεπής με το μονοσαφαλιστικό.. Αλλά ο Ν. Παπαδόπουλος μιλούσε επίσης για μια πιθανότητα το επιτελείο του προεδρικού να πέρασε το μονοσφαλιστικό, για να το ναυαγήσει σε 3 χρόνια και να το ανοίξει στο πολυασφαλιστικό…

Ας δούμε πρώτα την καταγραφή των γεγονότων από τον πολίτη, που είναι και φιλοκυβερνητική εφημερίδα – αλλά σαφώς του πολυασφαλιστικού..

«Υπουργός Υγείας και επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου αντάλλαξαν «γαλλικά» χθες με αφορμή την ηχογράφηση –που δεν ήταν ηχογράφηση– σε σχέση με τις απόψεις Παμποριδη για το ΓεΣΥ. Το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου έδωσε στη δημοσιότητα ένα απόσπασμα πρακτικών από συνεδρία της ΟΕΒ και ο υπουργός Υγείας απάντησε με αναφορά σε «πρίγκιπα του σκότους» εννοώντας τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ.
Άσφαιρη «ηχογράφηση»
Το επιτελείο Παπαδόπουλου έδωσε χθες στη δημοσιότητα πρακτικά συνεδρίασης του δ.σ. της ΟΕΒ που αφορούσε το ΓεΣΥ. Ο υπουργός Υγείας φέρεται να τάσσεται υπέρ του μονοασφαλιστικού συστήματος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο σε τρία χρόνια να μετεξελιχθεί σε πολυασφαλιστικό. Το επιτελείο Παπαδόπουλου σημειώνει ότι τα πρακτικά δεν αποτελούν προϊόν ηχογράφησης. Ωστόσο υποστηρίζεται ότι υπάρχει ηχογραφημένη η αναφορά του κ. Παμπορίδη από κάποιον εκ των πολλών παρισταμένων στη συνεδρία. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης, μιλώντας στον «Πολίτη 107.6», είχε αναφέρει πως υπάρχει ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο ωστόσο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Ο κ. Αντωνιάδης είπε μάλιστα πως όταν δοθεί το πρακτικό στη δημοσιότητα θα καταλάβουν όλοι «ποιοι είναι οι Ιούδες».
Πρίγκιπας ψεύδους
Μετά τη δημοσιοποίηση του πρακτικού από τη συνεδρία της ΟΕΒ ο υπουργός Υγείας αντέδρασε έντονα χαρακτηρίζοντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο «πρίγκιπα του σκότους, του ψεύδους και της λάσπης». Ο κ. Παμπορίδης ξεκαθάρισε πως πάντα ο ίδιος υποστήριζε το μονοασφαλιστικό σύστημα για το ΓΕΣΥ, κάτι το οποίο, όπως είπε, φαίνεται και μέσα από τα πρακτικά.»

Ιδού και το επίμαχο κομμάτι από τα πρακτικά – όπως εμφανώς αφήνεται να νοηθεί ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό που θέλουν οι εταιρείες και οι επιχειρηματίες. Και αυτό μπορεί να γίνει με την καθυστέρηση. Έτσι ο Παμπορίδης παίζει τον καλό αστυνομικό και ο Χάρης-Αβέρωφ τον κακό για να στηρίξει το κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών και τον Αναστασιάδη, αλλά και ξεγελάσει και τους αριστερούς και το ευρύτερο κοινό που έχει απηυδήσει με την κατάρρευση του τομέα της δημόσιας υγείας, ότι προσπαθεί..



Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να γίνει μια παρατήρηση. Ο μόνος τομέας στον οποίο η τρόικα είχε κοινωνικές εισηγήσεις [ας πούμε κεϋνσιανές] ήταν ο τομέας της υγείας, όπου η ίδια εισηγήθηκε δημόσια επένδυση σε ΓΕΣΥ… Όμως, αυτός ακριβώς ο τομέας ήταν εκείνος, ο οποίο αφέθηκε χωρίς να γίνει οποιαδήποτε κίνηση από την κυβέρνηση… σε αυτό έκαναν ένα είδος αμφισβήτησης της τρόικα. Για τα συμφέροντα που είναι πίσω από τη θέση για πολυασφαλιστικό…
Έτσι, ενώ ρίχνουν χρήματα και στο στρατό, από την άλλη κόβουν από την παιδεία ή δεν επενδύουν, σε κινήσεις που αν τις δει κάποιος σε ένα στρατηγικό πλαίσιο, οδηγούν στην αποσύνθεση – μια κλασική πρακτική των ιδιωτικοποιήσεων: να οδηγηθεί ένας τομέας στο ξεπούλημα με ευνοϊκούς όρους για τους αγοραστές ιδιώτες. Να πάρουν όσο πιο φτηνά γίνεται τον δημόσιο πλούτο. Ή τον χώρο παραγωγής δημόσιου πλούτου..

Νέα διαμάχη για νοσοκομεία:: συντεχνία γιατρών και πανεπιστήμια
Και καθώς απλώνεται η αίσθηση ότι η κατάσταση της δημόσιας υγείας καταρρέει [σκόπιμα ή μη – λόγω περικοπών] ξαφνικά νά’ σου και ο παραλίγο υποψήφιος, ο κ. Χριστοφίδης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, να αποκαλεί τους γιατρούς το κυβερνητικού τομέα του επιπέδου «Κύπρου και Αγκόλας». Ο ρατσισμός είναι σαφής και διπλός – στον πάτο βρίσκονται οι Αφρικανοί μαύροι [τί περιμένεις από γιατρούς στην… Αγκόλα;. Άσε που μπορεί να είναι και αναπαραγωγή συναγερμικού κλισέ για γιατρούς από ανατολικές χώρες – υπάρχουν και τέτοια κόμπλεξ απωθημένα] και η Κύπρος που δεν ταιριάζει στις φαντασιώσεις του εξευρωπαϊσμένου πρύτανη.

Η παρέμβαση του πρύτανη, όμως, ήταν μια βολική ατάκα από ένα άτομο χωρίς ιδιαίτερες συμπάθειες στην κοινωνία [πλησιάζει το επίπεδο των δηλώσεων του αρχιεπισκόπου σε γκάφες], για άλλου είδους συμφέροντα στο τομέα της υγείας..

Κατ’ αρχήν υπάρχει ένα είδος διαμάχης του τμήματος ιατρικής του πανεπιστημίου και των κυβερνητικών γιατρών, κυρίως των διευθυντών των κλινικών και της ηγεσίας των συντεχνιών. Από την πλευρά των γιατρών, δεν υπήρξε ποτέ μια ικανοποιητική όσον αφορά στη λογική, απάντηση γιατί φαίνονται να αντιδρούν στη χρήση των δημοσίων νοσοκομείων από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου [ενώ αντίθετα με τις σχολές των ιδιωτικών πανεπιστήμιων δεν φάνηκε να έχουν πρόβλημα ..] – ή και ανάποδα η χρήση της ιατρικής σχολής από τα δημόσια νοσηλευτήρια.  Για όσους νοιάζονται για την αναβάθμιση των δημόσιων παροχών υγείας, οι δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές είναι καλοδεχούμενες, αφού δημιουργούν μια προοπτική για σταδιακό εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας μακριά από μεγαλόστομες κενές υποσχέσεις.  Π.χ. θα μπορούν να διεξάγονται κλινικές μελέτες στα δημόσια νοσοκομεία και οι ασθενείς, θα επωφελούνται από πρωτόκολλα επικοινωνίας και διεθνώς αποδεκτές πρακτικές. [1] Το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο ύποπτο, λόγω της εφαρμογής χωρίς αντιδράσεις της συμφωνίας με ιδιωτικές ιατρικές σχολές, από τις οποίες κάποιοι από τους αντιδρώντες μεγαλογιατρούς του δημοσίου έχουν ίδιον όφελος. Η σύγκρουση συμφερόντων είναι σε αυτές τες περατώσεις σαφής και θα έπρεπε ίσως να απασχολήσει τον Γενικό Ελεγκτή. Όπως επίσης οι δημόσιες δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου της συντεχνίας κυβερνητικών γιατρών κ. Μουτήρη για χρηματισμό.[2] [3]

Σε ένα πρώτο επίπεδο, η αντίδραση των γιατρών θυμίζει το κλίμα ενάντια στη δημιουργία κρατικού πανεπιστημίου πριν το 1992 – όταν τελικά έγινε λόγω προεδρίας Βασιλείου. Η υστερία και οι τότε ανοησίες [συμπεριλαμβανομένων και των αμίμητων ατάκων του νυν προέδρου ότι θα «αφαιρέσει τήβεννο»] συμπεριλάμβαναν εν μέρει και την αντίδραση τοπικών συμφερόντων κατασκευής εικόνας και στάτους από ένα εν δυνάμει κίνδυνο: ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα, όπου οι ανοησίες του καθενός/καθεμιάς που τέλειωσε ένα πτυχίο, δεν θα θεωρούνταν θέσφατα και ακόμα χειρότερα υπήρχε κίνδυνος νέων ιδεών σε ένα χώρο/κοινότητα με κλειστό επικοινωνιακό σύστημα. Κατάφεραν να ευνουχίσουν το πανεπιστήμιο και σήμερα το χρησιμοποιούν. Αλλά υπάρχει και η διάσταση της ίδρυσης όντως ενός θεσμού παραγωγής η διαχείρισης γνώσης την εποχή της μεταβιομηχανικής κοινωνίας – η ιατρική σχολή ανήκει σε αυτήν τη δεύτερη θετική κληρονομιά της ίδρυσης του πανεπιστημίου. Τόσο ο κ. Ζαχαρίου, το οποίον πολέμησαν οι κυβερνητικοί γιατροί [όχι όλοι φυσικά, αλλά τα οργανωμένα συμφέροντα όπως φάνηκε] είναι ένας πολύ καλός επιστήμονας και ο αντιπρύτανης που στηρίζει τη σχολή είναι από τις πιο νηφάλιες και ορθολογικές φωνές του πανεπιστημίου. Ως απόηχος της ελπίδας που υπήρχε με τη δημιουργία του, αντί της θλιβερής ευνουχισμένης διαπλεκόμενης [πολιτικά έστω] σε αρκετά σημεία, συνέχειας που εκφράζει η φιγούρα του πρυτανη του κ. Χριστοφίδη.

Πίσω από τις εμμονές των γιατρών ενάντια στη συνεργασία με την ιατρική σχολή, υπάρχει και η τάση των ήδη υφιστάμενων συμφερόντων να μην θέλουν είσοδο στους χώρους τους..[4]
Αλλά όπως φαίνεται υπάρχουν και άλλα συμφέροντα..
Αν λ.χ. μερικοί από όσους αντιδρούν στην ιατρική σχολή στα νοσοκομεία [δηλαδή δυο τομείς του κράτους να συνεργαστούν] έχουν συμφέροντα στο κλάδο των ιδιωτικών κλινικών ή των ιδιωτικών σχολών, τότε προφανώς η αντίδραση στην Ιατρική σχολή έχει και τη συνέπεια να οδηγεί στην υποστελέχωση του δημόσιου τομέα [η ιατρική σχόλη λογικά θα εμπλουτίσει τις υπάρχουσες υπηρεσίες] για να σπρώχνεται το κοινό στις ιδιωτικές κλινικές…
Για να κατανοηθεί περισσότερο η περίπλοκη σχέση διαφόρων ομάδων στο εσωτερικό του χώρου της Υγείας, παραθέτουμε την άποψη –εμπειρία μετά από συζήτηση με άτομα που εμπλέκονται..

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έκανε μια προσπάθεια στήριξης της γενικότερης διαδικασίας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία κινδυνεύει ως αποτέλεσμα της κρίσης που ξέσπασε με την διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων διορισμών εκπαιδευτικών, αλλά ως συνήθως ο πρύτανης έκαμεν τα μαντάρα, περιπλέκοντας με τις γνωστές ρατσιστικές αναφορές στους κυβερνητικούς γιατρούς. Στον τομέα της υγείας, παίζουν και διάφοροι παράγοντες, διαφόρων τάσεων, ένα ρόλο μικρο-καπετανάτων… Αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρύτανη λ.χ. ένας που τούτους τους παράγοντες τηλεφώνησε στον Παμπορίδη και του ζήτησε ως εκπρόσωπος.. οργανώσεων και κόμματος, να αντιδράσει στις δηλώσεις του Πρύτανη με τερματισμό της λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημιακών κλινικών και της συμφωνία συνεργασίας Υπουργείου Υγείας και Πανεπιστημίου Κύπρου!! Η ανακοίνωση του Παμπορίδη έγινε αμέσως μετά την συγκεκριμένη παρέμβαση, η οποία συμπεριλαμβάνει την άκαιρη εξής σπόντα:

"Εξάλλου, η ενασχόληση του κυρίου Πρύτανη με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου θα έπρεπε να του είχε διδάξει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν κάνει δηλώσεις για τα δημόσια νοσηλευτήρια μας, όπως και εγώ επέλεξα να είμαι προσεκτικός να μην προβώ σε οποιανδήποτε δήλωση σχετικά με τα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου."[5]

Η αναίτια έμμεση επίθεση του υπουργού προς την Ιατρική Σχολή δεν πέρασε ασχολίαστη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - facebook:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού για το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκάμαν με να νοιώθω ότι δεν έχουμε να κάμουμε απλά με ένα ακόμα φανφάρα υπουργός αλλά κάτι πιο επικίνδυνο .. Την κριτική για το "Αγκόλα" του Πρύτανη σαφώς τζαι δέχουμε την..όμως τούτο με ξεπερνά: το ότι επροχώρησε τζαι άφησε σκιές για την ιατρική σχολή, την στιγμή που ξέρει ότι γίνεται ένας πόλεμος εναντίων της που τα τσακάλια που τρων τζαι πίνουν που τον τομέαν της υγείας, οι οποίοι δεν θέλουν να δημιουργηθούν πανεπιστημιακές κλινικές στα νοσοκομεία, αναπαράγοντας ψέματα μέσω βολικών ΜΜΕ με υπόνοιες για χρηματισμό δημοσιογράφων, δαιμονοποιόντας καθηγητές και σχολή.. τζαι προσέξετε.. ο τρόπος που αναφέρεται στην ιατρική σχολή, μπορεί να εκληφθεί ως εκβιαστικός..»

Εν που τον Ιούνιο που ο πρύτανης εν στα μασιέρκα με το προεδρικό… μπορεί να μεν νεν άσχετο ότι την συγκεκριμένη περίοδο έκαμε δημόσια κριτική στον Αναστασιάδη.... Κυβέρνηση, συντεχνίες καπετανάτα γιατρών του δημοσίου, ιδιωτικά νοσοκομεία τζαι ασφαλιστικές εταιρίες  εν εναντίον του Πανεπιστήμιο Κύπρου ο καθένας για τους δικούς του λόγους τζαι με το παραμικρό προσπαθούν να το δαιμονοποιήσουν. Η κυβέρνηση κυρίως γιατί φαίνεται δυσκολεύκουνται να διορίζουν τους δικούς τους (άμαν ως τζαι στες τράπεζες διορίζουν πλέον όποιον θέλουν..)

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο φαίνεται ότι τόσο η διαμάχη [μονοασφαλιστικό – πολυασφαλιστικό] για το ΓΕΣΥ όσο και η διαμάχη Πανεπιστημίου Κύπρου– ιατρικής σχολής έχουν, εκτός από τα εμφανή οργανωτικά συμφέροντα, και μια ευρύτερη τάση.. κάποιοι ακολουθούν [ή υποδαυλίζουν] σχεδόν στρατηγικά μια διαδικασία καθυστερήσεων με 3 άξονες:

1.       Να επιδεινώνεται η κατάσταση στη δημόσια υγεία. Άρα να δημιουργηθεί κατάσταση κρίσης για να προβληθεί εισήγηση έκτακτης ανάγκης… όπως το κούρεμα. Σε αυτό τον τομέα όμως, το ζήτημα της Υγείας λειτούργησε σαν μπούμερανγκ για την προεκλογική του Αναστασιάδη έπαθε μπούμερανγκ καθώς ότι έλπιζε να προβάλει μετεκλογικά [αν επανεκλεεί, εμφανίζεται προεκλογικά. Μετεκλογικά το χάος/ανεπάρκεια [αλλά συγκαλύπτοντας ότι είναι προϊόν περικοπών] στα δημόσια νοσηλευτήρια θα ήταν δικαιολογία για την αθέτηση κάποιου «δεσμεύομαι»… τώρα είναι προεκλογική χαλάστρα..

2.      Η αποσύνθεση της δημόσιας υγείας συνοδεύεται από την καθυστέρηση στην έγκριση του ΓΕΣΥ, [ένα χρόνο πριν τις εκλογές], και με το να αφήνεται να αιωρείται η πιθανότητα να αλλάξει το σύστημα [σε 3 χρόνια] σε πολυασφαλιστικό. Αυτό ενδεχομένως υποσχέθηκε μια πτέρυγα της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος στο κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών. Και για να γίνει αυτό, θα καθυστερήσουν οι διαδικασίες. Όλο και κάτι θα θυμάται ο Χάρης ή επόμενος Χάρης και τελικά στα 3 χρόνια, να πουν ότι τώρα πια [χωρίς φυσικά να παραδέχονται ότι οι ίδιοι οδήγησαν εκεί- όπως και με το κούρεμα] θα πρέπει να υιοθετηθεί το αντίθετο από ότι ψηφίστηκε – το πολυασφαλιστικό..


3.       Καθώς στο δομικό-οργανωτικό επίπεδο διαμορφώνεται αυτή η στρατηγική μέσω συνεπειών, στον ίδιο τον χώρο της δημόσιας υγείας φαίνονται και οι αντιφάσεις-αντιθέσεις στο ίδιο το δημόσιο, αλλά και το γεγονός ότι η διαπλοκή απλώνεται και στο θέμα των συμφερόντων των ιδιωτικών κλινικών… Εδώ μπορεί να υπάρχουν Ιούδες… αλλά ο κ. Παμπορίδης θα πρέπει να κοιτάξει γύρω του..




[1] Πανεπιστημιακές κλινικές - Ο άβουλος Υπουργός, τα καπετανάτα μεγαλογιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και η προνομιακή προβολή τους από τα ΜΜΕ. Συν ένα Πανεπιστήμιο που δυσκολεύεται να προστατέψει τους καθηγητές και τους φοιτητές του

http://2ha-cy.blogspot.com.cy/2016/11/blog-post_0.html

[2] DR ΙΩΣΗΦ ΜΟΥΤΗΡΗΣ ΓΙΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΑ

https://www.youtube.com/watch?v=-ZFAVbPD3kw
[3] Συγνώμη, εσείς τα παίρνετε;
http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/395563/sygomi-eseis-ta-pairnete

[4] Η μεγάλη αντιπαράθεση γύρω από το σύστημα υγείας [η σκόπιμη υποβάθμιση και η διαπλοκή με τον ιδιωτικό τομέα] και η μικροπρέπεια των κυκλωμάτων που θέλουν να διατηρήσουν τα πλεονεκτήματά τους ή και να δημιουργήσουν νέα, μέσα από τον εκτοπισμό όσων δεν τους βολεύουν: η περίπτωση της επίθεσης εναντίον του κ. Γιάλλουρου

http://2ha-cy.blogspot.com.cy/2017/02/blog-post_72.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

· Βοηθώντας τον Αριστο Μιχαηλίδη να μάθει νάκκον την ιστορία του Γρίβα με τεκμήρια του ίδιου..

Ποιούς παρακολουθούσε η ΚΥΠ; Οι δημοσιογράφοι μάλλον είναι αρκετά πειθήνιοι ή φοβισμένοι ακόμα να ζητήσουν τη δημοσιοποίηση της λίστας αυτών που παρακολουθούσε η ΚΥΠ, αλλά ο χώρος των ακτιβιστών/τριων, που σίγουρα ήταν στόχος και με βάση την ειδικότητα της εταιρείας, είναι πολίτες που μπορούν να το απαιτούν

· Μια ακόμα χαριτωμένη «σύμπτωση» - απαλλαγή για τις μίζες του ΣΑΠΑ από συναγερμικο δίκτυο;