Ο Ιωνάς, η αποθράσυνση της ακροδεξιάς – και όχι μόνο: όταν η έγνοια ενός υπουργού είναι η κομματικοποίηση του υπουργείου του, και αυτός ο υπουργός εποπτεύει στην αστυνομία, γιατί να απορεί κανείς για τις συμμορίες που νοιώθουν ότι είναι οκ – είτε να έχουν κράτος εν κράτει στις φυλακές, είτε να στήνουν δημόσιες θεαματικές δολοφονίες, ή μερικοί ημέτεροι να κάνουν επιθέσεις τραμπουκισμού; Ο Ιωνάς όλα τα ξεπλένει, αναζητώντας μανιοκαταθλιπτικά καρέκλες…


Η φιγούρα του Ιωνά Νικολάου σαν υπουργού είναι πια ταυτισμένη, και μπορεί στο μέλλον να γίνει συνώνυμο το όνομα του, με την ασυνέπεια. Η αντίθεση ανάμεσα στους πύρινους λόγους για ευθιξία όταν ήταν στην αντιπολίτευση και η αποφυγή δικής του αίσθησης ευθιξίας – ή έστω την τυπική συνέπεια σε ότι κατηγορούσε κάποτε, είναι τόσο κραυγαλέα που κατάντησε κωμική. Το ότι ήταν ανέκαθεν στον πάτο των εκτιμήσεων υπουργών [ακόμα και σε κυβερνητικές δημοσκοπήσεις] είναι εκφραστικό για την εικόνα του. Η κλασική μέθοδος με την οποία ο Ιωνάς προσπαθεί να αποφύγει και τα προβλήματα που προκαλεί η ίδια του η λειτουργία, είναι η μετατόπιση: μόλις βρεθεί πρόβλημα, προσπαθεί να το μετατοπίσει και να εκτοπίσει κάποιον αξιωματούχο του οποίου θέλει να ελέγχει τη θέση. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε την εμφάνιση και των δυο διαστάσεων που καταγράφονται στην εικόνα του Ιωνά: την ασυνέπεια και την προσπάθεια μετατόπισης [στην υπόθεση με τις δημόσιες εκτελέσεις ατόμων που θεωρείται ότι έχουν σχέση με ότι ονομάζεται «υπόκοσμος»] και τα έκτροπα οπαδών της ποδοσφαιρικής του ομάδας.


Η κωμική ασυνέπεια του Ιωνά και η εμμονή στη λογοκρισία της αλήθειας για την διαφθορά στην αστυνομία που ελέγχει ο Ιωνάς

Στην πρώτη περίπτωση [της ασυνέπειας και της μετατόπισης] από τις αποκαλύψεις ότι άτομα στην αστυνομία είχαν σχέση με τον υπόκοσμο [μετά τη δολοφονία Καλοψιδιώτη – και ενώ είχαμε και πρόσφατα την – θεωρούμενη ως πιθανώς σχετιζόμενη- δολοφονία Ροδοθεου] κατάφερε [μέσω μιας επιτροπής στην οποία διόρισε μέλη –προφανώς για να την κατευθύνει] την παύση του Υπαρχηγού της αστυνομίας [ενός μονίμου στόχου του κόμματός του αφού ο υπαρχηγός εθεωρείτο ότι ανήκε στην αντιπολίτευση – αλλά και γιατί δεν ήταν ελεγχόμενος] γιατί.. υπάρχει υποψία ότι μπορεί να εμπλέκεται στη διαρροή των πληροφοριών για τη διαπλοκή υποκόσμου και αστυνομίας. Έτσι, τιμωρείται η πιθανή αποκάλυψή της, παρά το σκάνδαλο. Μέχρι και ο Άριστος Μιχαηλίδης, ο οποίος είναι σταθερά ενάντια σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την προηγούμενη κυβέρνηση, είδε στις πρακτικές του Ιωνά την κραυγαλέα ασυνέπεια της όλης του πολιτικής πορείας:

«Για την παύση του Υπαρχηγού της Αστυνομίας, Ανδρέα Κυριάκου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως λέει η ανακοίνωσή του, «έλαβε πλήρως υπόψη το αποτέλεσμα έκθεσης τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών».
Αλλά για τις πειθαρχικές διώξεις αστυνομικών, που επίσης εισηγείται το ίδιο πόρισμα, γιατί χρειάζονται νέες έρευνες;
Θα μπορούσε και η Αστυνομία να λάβει πλήρως υπόψη την έρευνα των τριών ποινικών ανακριτών και να ασκήσει αμέσως διώξεις στους αστυνομικούς, έστω και πειθαρχικές. Αντί αυτού θα γίνει λέει έρευνα…
Πάντως, για τον Υπαρχηγό, το πόρισμα δεν λέει ότι βρέθηκαν στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι αυτός έκανε τη διαρροή. Λέει ότι μόνο ο Υπαρχηγός θα μπορούσε να την κάνει. Γιατί μόνο αυτός, δεν γνωρίζουμε, θα μας το πουν ίσως στο δικαστήριο.
Αλλά, στο μεταξύ, η παύση του ισχύει από χθες.



Κυνηγούσαμε, δήθεν, τους διεφθαρμένους που σχετίζονται με τον υπόκοσμο και την πληρώνει ένας αξιωματικός, που δεν έχει σχέση με τον υπόκοσμο αλλά (αν αποδειχθεί ότι είναι πίσω από τη διαρροή) έχει σχέση με το ότι ήρθε στο φως η διαφθορά

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης που έχει προστατευόμενη κερκίδα – και έτσι  ένα κεντρικό μέρος της Λευκωσίας παραχωρείται στην μη-εφαρμογή του νόμου για τους ημέτερους που νοιώθουν δικαιολογημένα προστατευόμενοι του υπουργού

Η φωτογραφία στην αρχή του κειμένου με το σύνθημα για τους «φούρνους» κυκλοφόρησε μετά τους εορτασμούς για το πρωτάθλημα που πήρε το ΑΠΟΕΛ. Ταυτόχρονα, κυκλοφόρησε και ανακοίνωση του συνδέσμου γονέων Τεχνικής Σχολής [του δημοσίου σχολείου που είναι διπλά από το οίκημα του ΑΠΟΕΛ] για τις ζημιές που προκάλεσαν οι [ή μερικοί από τους] εορτάζοντες οπαδούς στο δημόσιο κτήριο.

Λίγο παραδίπλα βρίσκεται το Χίλτον, αλλά, παραδόξως [;] ποτέ δεν καταγγέλλονται ζημιές σε εκείνο το κτήριο. Φαίνεται ότι οι οπαδοί που «παρεκτρέπονται», θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να κανών ζημιά σε δημόσια κτήρια, αλλά είναι υπάκουοι και απολυτά πειθήνιοι όσον αφορά την ιδιωτική περιουσία των πλουσίων. Ίσως να έχει να κανει και με την ταξική σύνθεση του Συμβουλίου του σωματείου;
Με δεδομένη, όμως, την επιλεκτική εστίαση τίθεται θέμα και για το περιεχόμενο των συνθημάτων [όπως το πιο πάνω] όπως και για την επιλεκτική εστίαση στις όποιες ζημιές σε κτήρια. Ο αρμόδιος για το θέμα υπουργός είναι ο Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος έχει σαφή σύγκρουση «κινήτρων» και προτιμήσεων - αν όχι και συμφερόντων. Σαν οπαδός του ΑΠΟΕΛ φαίνεται να επιδεικνύει συστηματικά μια τάση αποφυγής ισομερούς εφαρμογής του νόμου. Σε ποιά άλλη περίπτωση θα συνέβαιναν όσα έχουν καταγγελθεί στο χώρο έξω από το ΑΠΟΕΛ [επιθέσεις, βία, καταστροφές σε δημόσια κτήρια και το υπουργείο και η αστυνομία να επιλέγουν να κάνουν τα στραβά μάτια; Η προνομιακή αντιμετώπιση των οπαδών της ομάδας του υπουργού «Δικαιοσύνης» είναι εμφανής.

Το σύνθημα είναι επίσης εκφραστικό. Όσο και να προσπαθήσει κανείς να αποφύγει την συμπαραδηλωση, οι «φούρνοι» αναφέρονται με σαφήνεια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και γενοκτονίας. Το σύνθημα μπορεί να αναφέρεται σε ανάλογα θύματα ρατσιστικού μίσους: τους οπαδούς άλλων ομάδων, στους ξένους/μετανάστες [ η ακροδεξιά μερίδα της κερκίδας του ΑΠΟΕΛ είναι γνωστή για την προκατάληψη της απέναντι σε Αφρικανούς λόγω χρώματος –προφανώς ζουν ακόμα στον νότο πριν τον αμερικάνικο εμφύλιο του 19ου αιώνα] κοκ. Και αυτό γίνεται ανεκτό παρα τους τόσους κλπ νόμους ενάντια στον ρατσισμό.
Ο Ιωνάς Νικολάου είχε να αντιμετωπίσει αυτήν την εβδομάδα το ζήτημα της βίας ανάμεσα σε οπαδούς, που όχι μόνο δεν κατάφερε να κάνει κάτι για να αντιμετωπιστεί επι υπουργίας του [εκτός βέβαια από το να ζητά και άλλες εξουσίες για παρακολουθεί ή να ελέγχει], αλλά αντίθετα η υπουργεία του φαίνεται να το όξυνε – ακριβώς λόγω της μεροληπτικής στάσης που φαίνεται να τηρεί σε σχέση με τους ακροδεξιούς οπαδούς της ομάδα του. Αυτήν την εβδομάδα το θέμα εκφράστηκε με την σύγκρουση οπαδών του Απόλλωνα και της ΑΕΛ στην Λεμεσό, και, όπως συνήθως, έκλεισε με νέο τραμπουκισμό των οπαδών της ομάδας του υπουργού.

 Φαίνεται ότι μετά την ήττα της ομάδας τους στον τελικό, έκαναν επίθεση σε κτήριο συνδέσμου οπαδών της Ομόνοιας. Άσχετο μεν ζήτημα, αλλά μερικοί φαίνεται να έχουν αποκτήσει την νοοτροπία ότι αφού μπορούν [και ο νόμος τους συγκαλύπτει] μπορούν να τραβούν το σχοινί… Τα αππωμένα μωρά της εξουσίας;
Η στρατηγική του Ιωνά στην μονίμως προβληματική του θητεία, είναι η μετωπική – αν και μερικές φορές δίνει και την αίσθηση ότι μερικά γεγονότα τον ..βολεύουν παράδοξα [λες και κάποιοι τα ..εμφανίζουν την κατάλληλη στιγμή] στην εμμονή του να διευρύνει την εξουσία του κυκλώματος του. Ο βασικός του στόχος από τότε που ανέλαβε το υπουργείο φαίνεται να ήταν [όπως και της υπόλοιπης κυβέρνησης] η στελέχωση βασικών πόστων μέσω ημετεροκρατίας. Μόλις ανέλαβε εκμεταλλεύτηκε το πρώτο βολικό επεισόδιο και απέκτησε έλεγχο της διεύθυνσης της φυλακής και της αστυνομίας. Είναι γνωστό στην Κύπρο ότι μερίδα των ομάδων του υποκόσμου κινείται και μέσω των φυλακών. Άρα η ευαισθησία για άμεσο έλεγχο στις φυλακές ήταν ενδιαφερουσα. Και φυσικά, τα προβλήματα και τα επεισόδια στις φυλακές [και με «παράδοξες» αυτοκτονίες] συνεχίστηκαν, αλλά φυσικά η ευθιξία του Ιωνά έκανε διακοπές πια. Το θέμα, όμως, είναι το εξής: αν όντως όπως φαίνεται ο Ιωνάς προσπάθησε να ελέγχει/επιτηρεί και τον υπόκοσμο [το δοκίμασαν και άλλοι υπουργοί της ίδιας παράταξης από το 1960], τότε η αποτυχία με τις δολοφονίες Καλοψηδιώτη και Ροδοθεου είναι κραυγαλέα. Αλλά ο Ιωνάς το μόνο που φαίνεται να σκέφτεται είναι οι καρέκλες και ο έλεγχος. Λόγω του ότι  οι φτηνές μετατοπίσεις, όπως ανακάλυψαν και ο Χάσικος και ο Χάρης δεν περπατούν εύκολα πια ακόμα και στα ελεγχόμενα ΜΜΕ, έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί η εκδίωξη του Υπαρχηγού σαν απλή αντικατάσταση από άλλο, αλλά μη-ημέτερο. Όπως παρατήρησε και ο τέως αρχηγός της αστυνομίας, ο οποίος παύθηκε με την γελοία συγκριτικά δικαιολογία επεισοδίων στην Λεμεσό [με τέτοια δικαιολογία η αστυνομία έπρεπε να αλλάζει αρχηγό κάθε μερικούς μήνες – και μάλιστα λόγω επεισοδίων οπαδών φιλικά προσκείμενων στον Ιωνά], αυτό που θέλει ο Ιωνάς είναι κάποιον να μην του βάζει εμπόδια στις ρουσφετολογικές κινήσεις και διορισμούς του. Στην ουσία, ο Ιωνάς θεωρεί ότι η δουλειά του δεν είναι η ισομερής εφαρμογή του νόμου, αλλά αντίθετα η εξυπηρέτηση ιδιοτελών ή παραταξιακών συμφερόντων. Δεν φαίνεται να μπορεί να σκεφθεί καν την έννοια του ανεξάρτητου δημόσιου λειτουργού.

Ο νέος υπαρχηγός μπορεί να μην φημίζεται για τις ιδιαίτερες διασυνδέσεις του με τον ΔΗΣΥ, αλλά θεωρείται βολικός. Δεν θα αναμένεται να αντιδράσει σε ημετεροκρατικές κινήσεις του υπουργού – και ούτε θα ενοχληθεί, όπως ο προηγούμενο υπαρχηγός για τη διαπλοκή υποκόσμου αστυνομίας όπως φάνηκε να υπάρχει, και έγινε αιτία για την παύση του. Το κάπως προβληματικό στοιχείο που αναφέρθηκε σε πρωτογενή έρευνα που κάναμε είναι οι αναφορές για πιθανή σχέση του κ. Κύπρου Μιχαηλίδη με τον δολοφονηθέντα Ροδοθέου. Το δημοσιεύομε με επιφύλαξη, αλλά μπροστά στην εντυπωσιακή λογοκρισία που προσπαθούν μερικοί να επιβάλουν [και ο Ιωνάς, αλλά όχι μόνο] το δημοσιεύουμε με επιφύλαξη μεν, αλλά και με την ελπίδα διάψευσης: ήταν όντως γνωστοί ο νυν υπαρχηγός και ο Ροδοθέου;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...