Η διαπλοκή της διαπλοκής [;]: μια επίτροπος διοίκησης σε αντάλλαγμα για ευνοϊκή προβολή του προεδρικού από τα ΜΜΕ των ιδιοκτητών της Καθημερινής;



Ο διορισμός της συζύγου ενός από τους ιδιοκτήτες της Καθημερινής φαίνεται ότι άνοιξε πλήρως του ασκούς του Αιόλου της διαπλοκής. Η πρώτη αντίδραση ήταν ουσιαστικά η δημοσιοποίηση της διαφοροποίησης του υπουργού εσωτερικών. Ακολουθήσε ένα είδος έρευνας για την εν λόγω δικηγόρο και στην πρώτη καταγραφή από τον Δ. Πολυκάρπου της ΚΙΣΑ προέκυψε ότι η κ. Στυλιανού δεν φάνηκε να έχει οποιαδήποτε εξοικείωση [με την έννοια των δημοσιεύσεων η έστω των ενδιαφερόντων με τα θέματα που αφορούν την αρμοδιότητα της επίτροπου διοίκησης. Ακολουθήσε ανοιχτή επιστολή της Άντρουλας Enriquez της οργάνωσης stop trafficking..

Το σκηνικό έμοιαζε πια ξεκάθαρο. Τις επόμενες μέρες οι κριτικές ήρθαν και από πιο οικείες φωνές – ο Κ. Κωνσταντίνου του Πολίτη και η από την Cyprus Mail. Με δεδομένο μάλιστα ότι κυβέρνηση είχε πληρώσει ήδη για το μουσικό κανάλι των ιδιοκτήτων της Καθημερινής και προηγουμένως συμμετείχε στην διαδικασία προώθησης της πλατφόρμας Αριστοτέλης μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, φάνηκε πια να είναι καθαρό ότι η όλη διαδικασία του διορισμού έγινε εν μέσω εξαγοράς – και γράφεται πια χωρίς ενδοιασμούς. Το προεδρικό θέλει εύνοια από εκδότες και αγοράζει εύνοια με δημόσιους διορισμούς….

«There is little doubt that the appointment of Maria Stylianou Lottides was a result of nepotism. She is the spouse of one of the publishers of Kathimerini newspaper who enjoy very close personal ties with Anastasiades and have benefited from presidential favours. For instance, the taxpayer, inexplicably, subsidises the music TV channel run by the company to the tune of €90,000 a year while the government was prevented, at the last minute, from arbitrarily awarding a lucrative school software contract to the company a few years ago.»


Η επιστολη της Ανδρούλλας Χριστοφίδου Henriques

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
                                                                                                                       
                                                                                                             20 Μαρτίου 2017

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Πιστεύοντας ότι η κοινωνία των πολιτών έχει όχι μόνο δικαιώματα, αλλά και το καθήκον να εκφράζει την γνώμη και τις απόψεις της κάθε φορά που συζητείται κάποιο σοβαρό θέμα, επιτρέψετε μου να σας γράψουμε τα ακόλουθα.
Η επιλογή σας για διορισμό της κυρίας Λοττίδου στη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πολύ μας ξενίζει. Ίσως η κ. Λοττίδου να είναι καλή νομικός, όμως με βάση τη νομοθεσία που διέπει τις αρμοδιότητες του Επιτρόπου, αυτό δεν είναι αρκετό αλλά απαιτείται το πρόσωπο που επιλέγεται να είναι «εγνωσμένης μορφώσεως και πείρας».
Επίσης, η πληθώρα και η πολυπλοκότητα των αρμοδιοτήτων που έχουν παραχωρηθεί στο Γραφείο του Επιτρόπου και έχουν στον πυρήνα τους την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση της ισότητας και την καταπολέμηση των διακρίσεων, προϋποθέτει ένα πρόσωπο που έχει να επιδείξει ισχυρή κατάρτιση, έργο, εμπλοκή, προσφορά και ευαισθησία σε αυτά τα ζητήματα.

Ας μη λησμονείτε, επίσης, κ. Πρόεδρε, ότι οι πολίτες προσφεύγουν στον Επίτροπο ζητώντας καταφύγιο και προστασία από παρανομίες και αυθαιρεσίες της διοίκησης και της κρατικής εξουσίας. Για να το πράξουν τούτο, πρέπει πρώτα από όλα να εμπιστεύονται τόσο το κύρος του θεσμού, όσο και την αμεροληψία και την ανεξαρτησία του προσώπου του Επιτρόπου. Δεν είναι, συνεπώς, δυνατόν να δημιουργείται η εικόνα διαπλοκής ή «πάρε δώσε» στη διαδικασία επιλογής του Επιτρόπου, γιατί στο τέλος αυτό που υπονομεύεται είναι η ικανότητα αυτής της σημαντικής Ανεξάρτητης Αρχής να επιτελεί το έργο της.

Θεωρούμε, συνεπώς, ότι θα έπρεπε να είχατε μελετήσει με πολύ μεγαλύτερη προσοχή το όλο ζήτημα και ιδιαίτερα τα προτεινόμενα προς διορισμό πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου και του Πρώτου Λειτουργού του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως, ο οποίος κατά τη γνώμη μας πληροί όλα τα προσόντα που απαιτούνται για τη θέση.
Μπορείτε ακόμη και τώρα να επαναξιολογήσετε την απόφασή σας και να κρίνετε με στόχο την καλύτερη δυνατή υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των πολιτών, και όχι την εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών ή συμφερόντων. Σε αντίθετη περίπτωση, σε περίπτωση δηλαδή μιας μη αξιοκρατικής απόφασης, οι πολίτες δίκαια θα αισθάνονται πολύ απογοητευμένοι από εκείνους που έλαβαν την απόφαση και ειδικότερα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  
Με πολλή εκτίμηση,
Ανδρούλλα Χριστοφίδου Henriques
Επίτιμος Πρόεδρος Cyprus Stop Trafficking



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...