Η μεγάλη αντιπαράθεση γύρω από το σύστημα υγείας [η σκόπιμη υποβάθμιση και η διαπλοκή με τον ιδιωτικό τομέα] και η μικροπρέπεια των κυκλωμάτων που θέλουν να διατηρήσουν τα πλεονεκτήματά τους ή και να δημιουργήσουν νέα, μέσα από τον εκτοπισμό όσων δεν τους βολεύουν: η περίπτωση της επίθεσης εναντίον του κ. Γιάλλουρου





Ο τομέας της υγείας είχε την τιμητική του αυτήν την βδομάδα, με την προβολή από το facebook του βίντεο που τράβηξε νεαρή δικηγόρος στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Πάφου, όπου για αρκετή ώρα δεν υπήρχε κανένας λειτουργός υγείας διαθέσιμος και με τους ασθενείς να βρίσκονται σε απόγνωση. Η ταχύτητα με την οποία προχώρησε η αστυνομία στη σύλληψη της κοπέλας προκάλεσε θύελλα στα κοινωνικά δίκτυα με σχεδόν καθολική κατακραυγή, συνοδευόμενη με συνεχή ροή αναρτήσεων τραγικών προσωπικών ιστοριών, που πηγάζουν από την ανεπάρκεια των δημόσιων παροχών υγείας.

Η εφημερίδα Ρεπόρτερ καταγράφει παραστατικά την δυσφορία του κόσμου κάτω από τον τίτλο «Τα έλυσαν όλα, η 29χρονη τους μάρανε…»:
«Η δικηγόρος «εγκληματίας» με το βίντεο απαντά: «Δεν μετανιώνω, θα το έκανα ξανά»
Την ώρα που κυκλοφορούν ελεύθεροι εγκληματίες, χωρίς να τολμούμε να τους «αγγίξουμε», την ώρα που οι γνωστοί άγνωστοι που κατέρρευσαν την οικονομία παραμένουν ατιμώρητοι και εξαιτίας τους κόσμος έχει βρεθεί στα όρια της εξαθλίωσης, την ώρα που σοβαρές υποθέσεις παραμένουν ανεξιχνίαστες (βιασμοί, φόνοι, κτλ) και την ώρα που κάποιοι καταχρούνται τη θέση τους θησαυρίζοντας σε βάρος των πολιτών, οι αρχές «έτρεξαν» να συλλάβουν την 29χρονη «σεσημασμένη εγκληματία» που δημοσίευσε το βίντεο και να της προσάψει κατηγορίες»[1]


Καίριο και το σχόλιου του νομικού Χρίστου Πουντζιουρή:
"ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΣΑΙΟΙ
Διαβάζεις ότι συλληφθηκε ή δικηγόρος για ανάρτηση βίντεο στο ίντερνετ κατόπιν καταγγελίας δύο νοσοκομων για την βιντεογραφηση τους εν ώρα εργασίας στις πρώτες βοήθειες. Τα αδικήματα ηταν παραβίασης του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αν δεν ήταν νεαρή δικηγόρος και "ασήμαντη" για το σύστημα θα συλλαμβανοταν ? Έχουμε το παράδειγμα αλλού δικηγόρου που αναρτησε στο παρελθον βίντεο με περιστατικό σε αστυνομικό σταθμό όταν ξυλοφορτωναν κρατουμενο, όμως καμία σύλληψη και ειχαμε διαμαρτυρίες πολλές από δικηγορικο σύλλογο και άλλους δικηγόρους. Στην περίπτωση αυτή ομως η ατυχία της συλληφθεισας ήταν ότι είναι νεαρή και όχι τόσο σημαντική δικηγόρος..άρα το σύστημα θα εξαντλησει την αυστηρότητα του στην νεαρή δικηγόρο. Και δεν μιλούμε για κακουργηματική πράξη κύριοι της Αστυνομίας που με τόσο ζήλο συλλαμβάνετε λειτουργούς της δικαιοσύνης."

Ο ζήλος που επέδειξαν οι διωκτικές αρχές δεν μπορεί παρά να φανερώνει την αγωνία της εξουσίας να παραμείνουν κρυμμένα κάτω από το χαλί τα προβλήματα των δημοσιων νοσοκομείων, καθώς και την απροθυμία της να επιτρέψει την διεξαγωγή ανοικτής και ελεύθερης συζήτησης για τες δημόσιες παροχές υγείας. Η κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ καθώς και γενικότερα της αναβάθμισης των δημόσιων παροχών υγείας, αποδίδεται από έγκριτους αναλυτές στην επιθυμία της για ντε φάκτο εφαρμογή πολυασφαλιστικού συστήματος υγείας, το οποίο θα αποφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη στους «δικούς και φίλους» του κυβερώντος κόμματος που έχουν τες ασφαλτικές εταιρίες. Επειδή όσο αυξάνεται η ανεπάρκεια, τόσο περισσότεροι πολίτες αναγκάζονται να καταφεύγουν στην ιδιωτική περίθαλψη και κατ’ επέκταση στην ιδιωτική ασφάλιση. Δεδομένης της έκθεσης της Διεθνούς Τράπεζας, η οποία προκρίνει το πολυασφαλιστικό ως το οικονομικά βιώσιμο εθνικό σχέδιο υγείας, αν το ποσοστό ασφάλισης φτάσει το 30%, αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην εφαρμογή πολυασφαλιστικού συστήματος.
Αυτής της λογικής φαίνεται να είναι τόσο η προωθούμενη από τον υπουργό οικονομικών νέα στρατηγική, με την νέα (πόσες πλέον χρειάζονται?) έρευνα για το ΓΕΣΥ που τον είχε, όπως τουλάχιστον διαφάνηκε, σε διαφωνία με τον υπουργό υγείας. Τα όσα συχνά πυκνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας για ελλείψης σε βασικό εξοπλισμό και υλικά στα νοσοκομεία – είδαμε κατά καιρούς δημοσιεύματα για ελλείψεις σε γάζες, σεντόνια και μαξιλάρια, ορούς, συν φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα – με διάφορες ανυπόσταστες, όπως αποδεικνύονται, εξηγήσεις και τις περικοπές στον τομέα της υγείας ως το βασικό λόγο για όλα αυτά, όπως μπορεί κάποιος τελικά να καταλήξει, αν συγκρίνει τα ποσά που δαπανούνται για την περίθαλψη ασθενών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, διαφαίνονται προθέσεις και θέσεις. Δεν είναι εξάλλου άσχετο το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκαν δημοσιεύματα για μεγάλες ασφαλιστικές του εξωτερικού που άρχισαν να ενδιαφέρονται για ...την Κύπρο. Μια αγορά αρκετά μικρή για να προσελκύσει διεθνείς παίκτες, εκτός και αν.....
  

Τα κυκλώματα/ καπετανάτα που φοβούνται  ένα αποτελεσματικό σχέδιο υγείας


Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο δρ. Βάσος Οικονόμου, πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συμβουλίου υποστήριξε ότι μεγαλογιατροί του ιδιωτικού, καθώς και του δημοσίου τομέα βάζουν προσκόμματα στην δημιουργία του ΓΕΣΥ. Τα υπερκέρδη που επιφέρει στους ιδιωτικούς γιατρούς, η μη ύπαρξη επαρκούς συστήματος υγείας, καθώς και η επιρροή που έχουν στο κυβερνών κόμμα είναι δεδομένη. Από την άλλη, τα καπετανάτα κυβερνητικών μεγαλογιατρών διατελούν υπό τον φόβο ότι ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα υγείας θα θέση σε εφαρμογή συστήματα ελέγχου και αξιολόγησης, τα οποία, προφανώς, θα πλήξουν την επικυριαρχία τους και τις δομές διαπλοκής που έχουν στηθεί στα νοσοκομεία. Με τη στάση τους αυτή ενισχύουν την προοπτική για πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας, παρόλο που οι συντεχνίες των κυβερνητικών γιατρών και ο κόσμος που το ζήτημα τον αφορά άμεσα, είναι κάθετα εναντίον. Επιπλέον, οι σχέσεις αρκετών από αυτούς με ιδιωτικά συμφέροντα, όπως ιδιωτικά νοσοκομεία/πανεπιστήμια/εταιρίες είναι δεδομένη, όπως και η συμμετοχή τους σε πρακτικές πελατειακών σχέσεων σε «συνεργασία» με κόμματα. Το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα ανησυχητικό είναι ότι η ομάδα αυτή φαίνεται να ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την συντεχνία κυβερνητικών γιατρών ΠΑΣΥΔΥ. Οι μεγαλογιατροί αυτοί παρουσιάζονται ως σταυροφόροι υπεράσπισης των λαϊκών μαζών που έχουν ανάγκη το σύστημα δημόσιας υγείας και παρελαύνοντας στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα και διαρρέοντας μεμονωμένη πληροφόρηση, υποσκάπτουν κάθε απόπειρα δημιουργίας ενός ουσιαστικού συστήματος δημόσιας υγείας το οποίο θα διέπεται από αποτελεσματικότητα, υπευθυνότητα, ποιότητα, αλλά και λογοδοσία. Απόδειξη αυτού οι εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η παρουσίαση των οποίων γίνεται κατ επανάληψη αποσπασματικά και σε περιπτώσεις παραποιημένες ώστε να ... προσαρμόζονται στις ανάγκες ατόμων και των συμφερόντων που θέλουν να προωθήσουν.

Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που γίνεται κατανοητός ο πόλεμος που διεξάγεται εναντίων της ίδρυσης Πανεπιστημιακών κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία.
 Η προοπτική που η συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει, για σταδιακό εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας μακριά από μεγαλόστομες κενές υποσχέσεις, όπου θα μπορούν οι ασθενείς να επωφελούνται από πρωτόκολλα επικοινωνίας και διεθνώς αποδεκτές πρακτικές, υποσκάπτεται από κυβερνώντες, μεγαλογιατρούς, αλλά και εκ των έσω του πανεπιστημίου από πυρήνες, οι οποίοι θέλουν να ελέγχουν την ιατρική σχολή προς εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων, σε ορισμένες περιπτώσεις και με σχέσεις με ιδιωτικές εταιρίες.

Η προσπάθεια δαιμονοποίησης όσων δεν είναι βολικοί: η επίθεση ενάντια στον κ. Γιάλλουρο: αποσπασματικές αναφορές και φυσικά το συνοδευτικό της ημετεροκρατίας «εν αριστερός τούτος... κόψετε τον»...

Η Δέφτερη Ανάγνωση συνεχίζει την έρευνα σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα εναντίων  του καθηγητή της Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Γιάλλουρου, τα οποία ακολούθησαν κατά πόδας αυτά κατά του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, κ. Ζαχαρείου, ο οποίος τελικά έδωσε την παραίτησή του.. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η προσπάθεια δαιμονοποίησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημιακού είναι εμφανής. Τα άρθρα για τον κ. Γιάλλουρο, (για τον οποίο κυκλοφορεί και ως μομφή «εν αριστερός τούτος») τον κατηγορούν ότι παραπέμπει Ιατρικά περιστατικά στον εαυτό του, και αφού στολίζουν τους καθηγητές με διάφορα κοσμητικά επίθετα, όπως λαμόγια καλεί τον Γενικό Ελεγκτή «να ερευνήσει το τι γίνεται με την Ιατρική Σχολή» και τον Γενικό Εισαγγελέα να «ρίξει μια ματιά στα όσα γράφουν τα ΜΜΕ για την εκμετάλλευση του Δημοσίου Χρήματος από κάποια κατεστημένα του Πανεπιστημίου που εκμεταλλεύονται την ιδιότητα του ακαδημαϊκού προς ίδιον όφελος.»[2][3]

Όμως.. τα σχετικά με την υπόθεση έγραφα που εξασφάλισε η Δέφτερη Ανάγνωση, δεν τεκμηριώνουν αυτοπαραπομπή, αλλά την ετοιμασία ιατρικών εκθέσεων για συγκεκριμένα περιστατικά, από τον κ. Γιάλλουρο μετά από αίτημα του Μακάρειου νοσοκομείου[4]. Το γεγονός ότι ο  κ. Γιάλλουρος είναι ο μοναδικός παιδοπνευμονολόγος στη χώρα μας, (ένα σαφώς καίριο στοιχείο), όλως παραδόξως δεν αναφέρεται στα δημοσιεύματα. 
Στέλεχος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ειδικός για πειθαρχικά θέματα, μας μετέφερε την πιο κάτω άκρως ενδιαφέρουσα άποψη του για τα δημοσιεύματα:

«Αν είναι ο μόνος στη Κύπρο που μπορεί να εκτελεί βρογχοσκοπήσεις σε παιδικό πληθυσμό, είναι ηθικά υποχρεωμένος να τις εκτελεί και το υπουργείο ΥΓΕΙΑΣ, αλλά και το πανεπιστήμιο, να τον διευκολύνουν να τις εκτελεί. Η νομοθεσία που διέπει τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, νομίζω επιτρέπει χρόνο άσκησης ιδιωτικής ιατρικής.» Παρόλα ταύτα η Επιτροπή Ειδικών της Παιδιατρικής του Μακάρειου νοσοκομείου, εξόδεψε τον πολύτιμο της χρόνο, για να αποτρέψει την εξέταση των παιδιών από τον μοναδικό παιδοπνευμονολόγο στην Κύπρο, αποστέλλοντες επιστολή[5] προς την διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας κ. Γιαννάκη, η οποία με την σειρά της φαίνεται να υπέκυψε στις αντιδεοντολογικές απαιτήσεις των διευθυντών του Μακάρειου νοσοκομείου.

Η προώθηση των επιθέσεων μέσω των ΜΜΕ

Όσον αφορά στην ταυτότητα των ατόμων, που προωθούν τα δημοσιεύματα, σημειώνουμε τις ομοιότητες, τόσον όσο αφορά στο ύφος, αλλά και στη στόχευση, με αυτά του κ. Σταύρου Σταύρου, «εκπροσώπου» των διευθυντών του Μακάρειου νοσοκομείου, όπως ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του και πρώην προέδρου της Συντεχνίας των κυβερνητικών γιατρών ΠΑ.ΣΥ.ΚΙ, ο οποίος έδωσε δημόσια τη μάχη εναντίων της ίδρυσης πανεπιστημιακών κλινικών στο νοσοκομείο. Πάντως δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκεκριμένος διευθυντής του Μακάρειου νοσοκομείου, του οποίου το όνομα κατέχουμε, είναι ο συγγραφέας των άρθρων που δημοσιεύονται με το όνομα του Σταύρου Σταύρου! Οι ανακρίβειες και αναλήθειες, στα συγκεκριμένα άρθρα, όπως τεκμηριώσαμε και σε παλαιότερο σχετικό κείμενο της Δέφτερης Ανάγνωσης[6], κάνουν την απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου να προχωρήσει σε αγωγή λιβέλλου εναντίων του συγγραφέα, αναμενόμενη. Σημειώνουμε την προνομιακή προβολή των άρθρων αυτών από τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα από την εφημερίδα Φιλελεύθερο[7]. Η επικρατούσα εκτίμηση είναι ότι μετά την υποχώρηση του Σταύρου Σταύρου από την δημόσια σφαίρα, ως αποτέλεσμα της αγωγής εναντίον του, ο πραγματικός συγγραφέας των κειμένων, διευθυντής κλινικής στο Μακάρειο νοσοκομείο κατά δημοσιογραφικών πληροφοριών, πήρε εξ΄ολοκλήρου τη σκυτάλη δαιμονοποίησης της Ιατρικής Σχολής, προωθώντας αποσπασματικές εικόνες σε δημοσιογράφους, και ξεπερνώντας βασικά ηθικά όρια, διανέμοντας εκθέσεις με προσωπικά δεδομένα παιδιών!

Οι έρευνες μας συνεχίζονται και θα επανέλθουμε λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, αλλά και για λόγους ηθικής υποχρέωσης για αποκάλυψη ενός ζητήματος που αφορά γενικά κοινωνικές πρόνοιες και τον τομέα της δημόσιας υγείας ειδικότερα, ο οποίος ταλανίζεται για χρόνια παρασέρνοντας και το κοινωνικό σύνολο.




[2] Παραπέμπουν Ιατρικά περιστατικά…στον εαυτό τους!


[3] http://www.inewscy.com/parapempoyn-iatrika-peristatikaston-eayto-toys

[4] Η Δέφτερη Ανάγνωση κατέχει τις εκθέσεις αυτές οι οποίες διοχετεύθηκαν στα ΜΜΕ από το άτομο που προσπαθεί να πλήξει τον δρ. Γιάλλουρου, όμως δεν τις δημοσιεύουμε γιατί εμπεριέχουν προσωπικά δεδομένα των παιδιών που αφορούν.


[6] Πανεπιστημιακές κλινικές - Ο άβουλος Υπουργός, τα καπετανάτα μεγαλογιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και η προνομιακή προβολή τους από τα ΜΜΕ. Συν ένα Πανεπιστήμιο που δυσκολεύεται να προστατέψει τους καθηγητές και τους φοιτητές του


[7] Επίσημη καταγγελία για ανεπαρκή στελέχωση και ενδεχόμενη διασπάθιση δημοσίου χρήματος
Νέα πυρά προς την Ιατρική Σχολή
http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/343545/nea-pyra-pros-tin-iatriki-scholi

Οι ανεπάρκειες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

· Βοηθώντας τον Αριστο Μιχαηλίδη να μάθει νάκκον την ιστορία του Γρίβα με τεκμήρια του ίδιου..

Ποιούς παρακολουθούσε η ΚΥΠ; Οι δημοσιογράφοι μάλλον είναι αρκετά πειθήνιοι ή φοβισμένοι ακόμα να ζητήσουν τη δημοσιοποίηση της λίστας αυτών που παρακολουθούσε η ΚΥΠ, αλλά ο χώρος των ακτιβιστών/τριων, που σίγουρα ήταν στόχος και με βάση την ειδικότητα της εταιρείας, είναι πολίτες που μπορούν να το απαιτούν

· Μια ακόμα χαριτωμένη «σύμπτωση» - απαλλαγή για τις μίζες του ΣΑΠΑ από συναγερμικο δίκτυο;