Νέες αποκαλύψεις [και από τον Φιλελεύθερο τώρα] για το οικολογικό και ιστορικό πολιτικό σκάνδαλο της προσπάθειας υφαρπαγής της περιουσίας/χώρου «Βέρικο» στα Λουτρά της Αφροδίτης: όταν υιοθετείται μια παρανομία και μερικοί προσπαθούν να την κάνουν και νόμιμα επίσημη [για το συμφέρον του… ημέτερου], και τώρα αναζητούν πολλαπλές παρεκκλίσεις [για εξόφθαλμα παράνομες εγκαταστάσεις] για να δικαιολογήσουν την υφαρπαγή



Η προσπάθεια υφαρπαγής του χώρου «Βέρικο» το οποίο βρίσκεται δίπλα από τα Λουτρά της Αφροδίτης αποτελεί, όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενα τεύχη, ένα από τα πιο κραυγαλέα και ενδεικτικά σκάνδαλα της περιόδου. Γίνεται παρέμβαση σε μια οικολογικά προστατευόμενη περιοχή, για να αρπάξουν μερικοί ένα τεμάχιο τουρκοκυπριακής γης – με απώτερο στόχο να παραβιάσουν και τα τοπικά πολεοδομικά και οικολογικά σχέδια ευρύτερα, αλλά και για να μετριάζουν ένα δημόσιο ιστορικό χώρο, τα Λουτρά της Αφροδίτης, σε χώρο για το ιδιωτικό όφελος ημέτερου… Διότι εκτός από την παραβίαση κανονισμών, δημοσίων χώρων κοκ, υπάρχει και το σκάνδαλο των ατόμων: το τουρκοκυπριακό τεμάχιο ανήκει στον Οκτάϊ Φεριντούν, τον Τουρκοκύπριο δικαστή και πρώτο βοηθό γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος και σε καιρούς δύσκολους, το 1974, κατέγραψε σε νομική εκτίμηση τη θέση ότι δεν μπορεί ο τουρκικός στρατός ή η διοίκηση Ντενκτας να υφαρπάξει τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στην κατεχομένη βόρεια Κύπρο. Και εφαρμόζουν μερικοί σε αυτόν τώρα, αυτό που ήθελε να κάνει ο Ντενκτάς στους ελληνοκύπριους. Και το κερασάκι στην τούρτα – πίσω από τα περίπλοκα σχέδια φαίνεται να βρίσκεται ..βαφτιστικός του Αβέρωφ ως ο μέλλων ιδιοκτήτης του κάμπινγκ. Και ο Αβέρωφ δυσκολεύεται να μιλήσει για το θέμα. Αυτήν την εβδομάδα είχαμε και νέες αποκαλύψεις, καθώς ο Α. Νικολάου στον Φιλελεύθερο καταγραφεί τις ακροβασίες που έγιναν για να δοθεί η πολεοδομική άδεια με βάση μια υπάρχουσα παρανομία, και πόσες παρεκκλίσεις θα χρειαστούν για να εξυπηρετηθεί ο ημέτερος που διεκδικεί τον χώρο. Και ουσιαστικά, την ιδιωτική διαχείριση των Λουτρών της Αφροδίτης

Έκρυψαν τη ζώνη της κατασκήνωσης;
Άγγελος Νικολάου, Φιλελελευθερος 25.2/2017
Με το πρόσχημα ότι σήμερα χώρος στα Λουτρά της Αφροδίτης χρησιμοποιείται παράνομα από κατασκηνωτές και αφήνεται να λειτουργεί σε άθλια κατάσταση με ακαθαρσίες, εγκαταλειμμένα τροχόσπιτα και σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, οι αρμόδιες αρχές προχωρούν στην αδειοδότηση οργανωμένου κατασκηνωτικού χώρου.
Μια παρανομία την οποία ανέχονται για 38 χρόνια οι εκάστοτε κυβερνώντες, οι οποίοι θα μπορούσαν πρώτα να την τερματίσουν και να επαναφέρουν τη νομιμότητα και ακολούθως -εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν- να εξετάσουν το οποιοδήποτε έργο στον Ακάμα.
Για να προχωρήσει βέβαια η διαδικασία από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έπρεπε προηγουμένως να εξασφαλιστεί θετική περιβαλλοντική γνωμάτευση, κάτι που έγινε παρά τις διαφωνίες ακόμα και μόνιμων μελών της Επιτροπής.

Τα ερωτήματα που εγείρονται μετά τη γνωμάτευση είναι πολλά και θα πρέπει να απασχολήσουν όχι μόνο την Ελεγκτική Υπηρεσία, αλλά και τη Νομική Υπηρεσία.

Το πρώτο από αυτό είναι η λανθασμένη αναφορά στο πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής για το υπό ανάπτυξη τουρκοκυπριακό τεμάχιο
. Ο κατασκηνωτικός χώρος προτείνεται να κατασκευαστεί σε τεμάχιο που εμπίπτει κατά 60% εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και 100% σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως τόπος κοινοτικής σημασίας. Το παράδοξο είναι ότι στη γνωμάτευση αναφέρεται ότι το έργο θα ανεγερθεί σε πολεοδομική ζώνη Δα1 Ζώνη Προστασίας, ενώ στην πραγματικότητα το τεμάχιο στην περιοχή «Βέρικο» εντάσσεται σε πολεοδομική ζώνη Δα1 – ΠΦ, όπου απαιτείται απόλυτη προστασία και επιτρέπονται με εξαίρεση μικρής κλίμακας αναπτύξεις. Σημειώνεται ότι η κατασκήνωση μπορεί να φιλοξενεί ταυτόχρονα 180 άτομα.

Ο χώρος της προτεινόμενης ανάπτυξης έχει καταγραφεί ως νεολιθικός οικισμός από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και γειτνιάζει με κηρυγμένο αρχαίο μνημείο. Σημειώνεται ότι από το Τμήμα Αρχαιοτήτων ενώπιον της Επιτροπής εξέτασης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφέρθηκε ότι θα προβεί σε αρχαιολογική έρευνα.

Η θετική γνωμάτευση για ένα μεμονωμένο έργο στον Ακάμα έρχεται σε μια περίοδο όπου γίνεται συζήτηση για το τοπικό σχέδιο της περιοχής και πριν ακόμα την οριστικοποίηση του διαχειριστικού σχεδίου της χερσονήσου. Σημειώνεται ότι μελετητής του έργου είναι ο ίδιος που εκπόνησε και το διαχειριστικό σχέδιο Ακάμα.

Τώρα απομένει να μάθουμε με ποιούς τρόπους οι αρχές θα τεκμηριώσουν το εξαιρετικό της συγκεκριμένης περίπτωσης, καθώς και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να δοθεί παρέκκλιση από τη νομοθεσία περί προστασίας της παραλίας, καθώς και παρέκκλιση από τη νομοθεσία της πολεοδομίας που δεν επιτρέπει τέτοιου είδους αναπτύξεις σε περιοχές ΔΑ1 – ΠΦ, όπως επίσης και παρέκκλιση από τη νομοθεσία περί ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων που απαγορεύουν την εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων στις παρυφές δημοσίων δασών και στην παράκτια χερσαία ζώνη. Απομένει, λοιπόν, να εξασφαλιστούν αλλεπάλληλες παρεκκλίσεις από τη νομοθεσία για την κατασκευή και λειτουργία ενός κατασκηνωτικού χώρου από ένα ιδιώτη.
Κάποιοι λένε πάντως ότι έχει εξασφαλιστεί η αδειοδότηση του έργου. Αλήθεια τι λέει ο υπουργός Εσωτερικών;


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Βοηθώντας τον Αριστο Μιχαηλίδη να μάθει νάκκον την ιστορία του Γρίβα με τεκμήρια του ίδιου..

Μια απλή ερώτηση είναι: Ο Χάρης Γεωργιάδης έσιει συμφέροντα σε επενδυτικό ταμείο που συνδέεται με τραπεζιτικά συμφέροντα;