Υφαρπαγή γης και δημοσίων θέσεων.. Όταν ξεσαλώνει το κεφάλαιο και η ημετεροκρατία.. Ξαφνικά η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν «γραφείο εξευρέσεως εργασίας» για ημέτερους, ενώ διάφορες υπηρεσίες συναγωνίζονται στις παραχωρήσεις διευκολύνσεων σε... επιχειρήσεις με ημετέρους στο φόντο...




Οι κουτοπονηριές του Αβέρωφ – άμα δεν βολεύει ο Γενικός Ελεγκτής, τότε ο Αβέρωφ ψάχνει τρόπους να τον ελέγξει. Ένα εξαγορασμένο συμβούλιο όπως στην Κεντρική τράπεζα; Οι φαντασιώσεις του Αβέρωφ είναι πληκτικά επαναληπτικές – εξαγορά και εκβιασμοί…
Μια μικρή λεπτομέρεια αυτής της εβδομάδας μπορεί να αποκαλυφθεί σαν ευρύτερα εκφραστική – σύμφωνα με δημοσίευμα στον Φιλελεύθερο του Σαββάτου φαίνεται ότι ξέσπασε ανοιχτά πια μια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αβέρωφ και τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη [φημολογείτο ότι αυτοί οι δύο είχαν έστω καλή σχέση  - και ότι ο Αβέρωφ είχε εισηγηθεί τον διορισμό του Οδυσσέα]. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Αβέρωφ χρησιμοποιώντας το ρόλο / θέση του ως επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ζήτησε τάχα μου από το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή να πληροφορήσει την βουλή για ανάλογους θεσμούς στην Ευρώπη. Επιφανειακά ακούγεται σαν ένα μικρό καψόνι στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Όταν, όμως, δει κανείς που εστιάζει ο Αβέρωφ, τότε είναι μάλλον καθαρό ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή που κατηγόρησε τον Αβέρωφ για επίθεση εναντίον του θεσμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ο Αβέρωφ τυχαία δήθεν ρωτά για το αν υπάρχουν συμβούλια σε άλλες χώρες αντί να αποφασίζει μόνος ο Γενικός Ελεγκτής και αν υπάρχει όριο στην θητεία. Για όποιον κατανοεί τον κουτοπόνηρο τρόπο λειτουργίας του Αβέρωφ και θυμάται τον αισχρό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο Πανίκος Δημητριάδης το 2013, όταν δεν συγκάλυψε τις τράπεζες το 2012 και το σκάνδαλο με τις εκροές του συμπέθερου το 2013, είναι σαφές που το πάει: για να εκβιαστεί η παραίτηση Δημητριάδη πρώτα διορίστηκε ένα Συμβούλιο για να τον ελέγχει και να του αφαιρεί αρμοδιότητες. Και αυτό το συμβούλιο στο οποίο μετείχαν χωρίς ντροπή αρκετοί που το έπαιζαν και το παίζουν δήθεν ανεξάρτητοι δέχτηκαν να πάρουν αύξηση / εξαγορά από 17,000 σε 30,000 τον χρόνο της χειρότερής ύφεσης. Ήταν μια δημόσια και ξεδιάντροπη εξαγορά. Και ο Αβέρωφ το οργάνωσε μέσω της Βουλής.
Και εμφανώς αυτό είναι ο στόχος του και τώρα, αφού ο τέως προστατευόμενος του δεν φαίνεται να είναι υπάκουος. Θα είναι όμως υπάκουη και πειθήνια η βουλή και τα ΜΜΕ [και παλιν];…

Φυσικά, ο Αβέρωφ δεν αντιλαμβάνεται, όπως και στις άλλες γκάφες του, ότι ανοίγει ο ίδιος τον δρόμο με τέτοια κόλπα για να ξηλωθούν και αξιωματούχοι του ΔΗΣΥ από μια νέα κυβέρνηση. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια πλειοψηφία στην Βουλή και ξαφνικά οι διορισμένοι του ΔΗΣΥ στις φυλακές, στο ΓΤΠ κοκ μπορεί να βρεθούν εκτός ..

Υφαρπαγή θέσεων στο Δημόσιο... αυτό δεν είναι κυβέρνηση - είναι γραφείο εξεύρεσης εργασίας ημετέρων!
Πάντως ο ΔΗΣΥ αυτήν την εβδομάδα όρμησε στο βόλεμα μετά μανίας, λες και άρχισε να ανησυχεί ότι μπορεί να μην τους βγει η επόμενη προεδρική εκλογή – και έχουν αρκετούς λόγους να ανησυχούν… Έτσι, η επικεφαλής επικοινωνίας του ΔΗΣΥ, η κ. Σ. Μιχαηλίδου διορίστηκε στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και μάλιστα ,όπως έγραψε ο Δ. Στρατής στην Χαραυγή, μέσα από μια δαιδαλώδη διαδικασία αλλαγής κανονισμών και αναβολών για να βολευτεί η ημέτερη – έμεινε ανοιχτή η θέση για περίπου ενάμιση χρόνο για να την πάρει η ημέτερη… Και αυτός ο διορισμός φαίνεται να είναι ο επόμενος από μια λίστα ημέτερων – προηγουμένως μια άλλη ημέτερη πήρε την θέση της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών... Και μετά την κ. Μιχαηλίδου ανακοινώθηκε και ο διορισμός στην Σ. Ορφανίδου, που παρά την προβολή, δεν τα κατάφερε στις εκλογές, σε άλλη προνομιακή θέση…

Land grabbing / Υφαρπαγή γης... Και φυσικά βολεύοντας το κεφάλαιο... Σιακόλας και Αρίστο εκφράζουν την συμμαχία του κεφαλαίου...
Παράλληλα όμως με αυτό το ξεσάλωμα διορισμών, η κυβερνητική μηχανή τρέχει για να ικανοποιήσει και το κεφάλαιο – και τους ημέτερους «επιχειρηματίες» [και με αυτό εξηγείται γιατί ο Αβέρωφ ανησυχεί για τον Οδυσσέα]... Εδώ πρώτο τραπέζι στην πίστα είναι τα βολέματα του κεφαλαίου και ιδιαίτερα του Σιακόλα. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να πούμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι land grabbing / υφαρπαγή γης [1]. Και αυτό γίνεται με την υφαρπαγή τουρκοκυπριακής γης και με χαλαρώσεις πρώτα από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών και το Τμήμα Περιβάλλοντος και στη συνέχεια από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων. Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται 3 τουλάχιστον σχετικές διαδικασίες:
1.    Η μια αφορά αγροτικά τεμάχια τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας στην Λίμνη της Πόλης Χρυσοχούς, τα οποία παραχωρήθηκαν προς όφελος των αναπτύξεων Σιακόλα. Η διαδικασία πάει βέβαια πίσω, αλλά έχει αποκτήσει άλλη δυναμική μετα το 2013.
2.    Ανάλογη υφαρπαγή τουρκοκυπριακής γης για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα του κεφαλαίου [και να γεφυρωθεί το χάσμα με την αρχιεπισκοπή και τους σχετικούς επιχειρηματίες, όπως ο Αριστοδήμου] γίνεται και στην Αντρολύκου, όπου παραχωρήθηκαν τεμάχια για λατόμευση φυσικών ογκόλιθων ασβεστόλιθου και θραυστών αδρανών υλικών για να... πέσει το κόστος κατασκευής του έργου του Αρίστο για μαρίνα στα Πότιμα της Γεροσκήπου...
Και φυσικά κάπου θα βρίσκεται και το χέρι του Αβέρωφ στην... υφαρπαγή τουρκοκυπριακής γης [για το βαφτιστικό του;] – έλα, όμως, που ο Τουρκοκύπριος είναι ένας παράγοντας που μπορεί να εξευτελίσει το ελληνοκυπριακό κυβερνών κόμμα διεθνώς;
Και το κερασάκι στην τούρτα που εμπλέκει άμεσα τον Αβέρωφ αφορά την παραχώρηση αγροτικού τεμαχίου με ελιές και χαρουπιές που ανήκει σε Τουρκοκύπριους για την κατασκευή ιδιωτικού κατασκηνωτικού χώρου στα Λουτρά της Αφροδίτης. Αρχικά ειπώθηκε ότι ο επιχειρηματίας, ο οποίος θα εκμεταλλευόταν την υφαρπαγή γης... ήταν κάποιος πρόσφυγας... Προοδευτικά, ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι ο... επιχειρηματίας είναι βαφτιστικός του Αβέρωφ [γράφτηκε από τον Ά.Νικολάου στον Φιλελεύθερο και τον Α.Ριρή στον Διάλογο και δεν έχει διαψευστεί ποτέ από τον Αβέρωφ]... [2] Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η τουρκοκυπριακή γη, την οποία προσπαθεί να υφαρπάξει το κύκλωμα Αβέρωφ, δεν ανήκει σε οποιονδήποτε τουρκοκύπριο, αλλά σε επώνυμο Τουρκοκύπριο, τον οποίο μάλιστα επικαλούνται συχνά [θετικά μάλιστα] οι ελληνοκύπριοι. Και το θέμα μπορεί να εξελιχθεί σε γκάφα μεγάλου επιπέδου. Θα επανέλθουμε σε επόμενο τεύχος για τον ιδιοκτήτη από τον οποίο το ημέτερο κύκλωμα προσπαθεί να υφαρπάξει τη γη.
Τελικά, ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο; Ο Σιακόλας ενοχλήθηκε, ο Χάσικος στάθηκε σούζα, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως "απολογήθηκε" και το Τμήμα Περιβάλλοντος επιτάχυνε τις χαλαρώσεις…
Με αυτές τις κινήσεις υφαρπαγής γης και θέσεων στο δημόσιο είχαμε τις τελευταίες μέρες και μια νέα διάσταση – τις πιέσεις του Σιακόλα για την Λίμνη. Ω γνωστό, το συγκεκριμένο έργο έχει μπλοκαριστεί λόγω νομικής διαδικασίας που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά παρατυπίες και παρανομίες που αφορούν τη διαδικασία εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον και κυρίως στη σημαντικότερη παραλία αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελώνων καρέτα-καρέτα στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μόλις, όμως, ο Σιακόλας εξέδωσε ανακοίνωση για να δικαιολογήσει τις ζημιές που παρουσιάζει τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία του στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με αιχμές γιατί δεν του δίνονται οι σχετικές άδειες – και παραβλέποντας βεβαίως τις ευρωπαϊκές παρατηρήσεις και νομικές διαδικασίες – ο Χάσικος στάθηκε σούζα και δήλωσε «μα εγώ εν τζαι…» - αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στην ΕΕ. [3] Την ίδια στιγμή, το Τμήμα Περιβάλλοντος βιάστηκε να εκδώσει νέες περιβαλλοντικές άδειες για λατομείο στην Ανδρολίκου και τον ιδιωτικό κατασκηνωτικό χώρο στα Λουτρά της Αφροδίτης... Προφανώς, όμως, η διαδικασία δεν τέλειωσε εδώ, το αντίθετο: μόλις ξεκίνησε. Και θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της και κυρίως τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σε μία εξίσου κλιμακούμενη διαδικασία κινηματικών αντιστάσεων, νομικών προσφυγών και ευρωπαϊκών κυρώσεων.



[1] Transnational Institute (TNI). The Global Land Grab: A Primer. February 2013. Πρόσβαση:

[2] Ο Φιλελεύθερος, Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016, Άγγελος Νικολάου, «Σπεύδουν για κατασκηνωτικό χώρο στη χερσόνησο Ακάμα: Σε τουρκοκυπριακό τεμάχιο». Πρόσβαση:
Ο Φιλελεύθερος, Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016, Άγγελος Νικολάου, «Μαγειρέματα για το πάρκο Ακάμα: Άλλα έλεγε δημοσίως ο υπ. Γεωργίας πριν και μετά την απόφαση του Υπουργικού – Η γεωργική γη, έγινε κατασκηνωτικός χώρος». Πρόσβαση:
Ο Διάλογος – Η Χαραυγή, Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016, Ανδρέας Ριρής, «Αβίαστα ερωτήματα για το camping στα Λουτρά». Πρόσβαση:
Ο Φιλελεύθερος, Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016, Άγγελος Νικολάου, «Δύο έρευνες για την κατασκήνωση στον Ακάμα: ΥΠΕΣ και Ελεγκτής ζήτησαν στοιχεία για την εκμίσθωση τ/κ γης». Πρόσβαση:
Ο Διάλογος – Η Χαραυγή, Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016, Ανδρέας Ριρής, «Αντιδράσεις για το παράτυπο camping στα Λουτρά». Πρόσβαση:
Ο Διάλογος – Η Χαραυγή, Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016, Ανδρέας Ριρής, «Επιβεβαιώνει το αίτημα για camping στα Λουτρά το ΥΠΕΣ». Πρόσβαση:
Ο Φιλελεύθερος, Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016, Άγγελος Νικολάου, «Μέτρα Χάσικου για την κατασκήνωση Ακάμα: Αναθεώρηση ενοικίου τ/κ γης στα €1500 μηνιαίως από €300 που είχαν συμφωνήσει με ιδιώτη». Πρόσβαση:
Ο Φιλελεύθερος, Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016, Άγγελος Νικολάου, «Παράνομη κατασκήνωση στον Ακάμα». Πρόσβαση:
Ο Διάλογος – Η Χαραυγή, Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016, Ανδρέας Ριρής, «’Θολά νερά’ για το camping στα Λουτρά». Πρόσβαση:
Ο Φιλελεύθερος, Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016, Άγγελος Νικολάου, «Καθάρισε ο Χάσικος». Πρόσβαση:

[3] Υπουργείο Εσωτερικών. Ανακοίνωση - 17/2/2017. Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε ανακοίνωση της εταιρείας "Limni Resorts & Golfcourses Plc" για ανάπτυξη δύο γηπέδων γκολφ στην περιοχή της Λίμνης, στην Πόλη Χρυσοχούς και στις Κοινότητες Πελαθούσας, Κινούσας και Μακούντας. Πρόσβαση:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...