Παραπλανεί ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης την Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Αντρέα, σχετικά με αναπτύξεις μεγαλοεπιχειρηματιών στην Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα του Αγίου Αντρέα.

Έγγραφα που εξασφαλίσαμε από το Συμβούλιο Παρεκκλίσεως καταδεικνύουν ότι δόθηκε παρέκκλιση για συγκεκριμένη ανάπτυξη, η οποία δεν τηρεί τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, καταρρίπτοντας τα όσα αναφέρει ο Δήμαρχος σε σχετική επιστολή του.



Διαφημιστικό βιβλιάριο του Δημάρχου Κ. Γιωρκάτζη σε παγκάκι στην Λευκωσίας

Κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Αντρέα εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις άδειες που δίνονται σε επενδυτές για αναπτύξεις στην Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα κατά παρέκκλιση των προνοιών του Τοπικού σχεδίου, καθών χρόνο απλοί δημότες υπόκεινται σε ταλαιπωρία και δαιδαλώδεις διαδικασίες για απλές μετατροπές στις οικίες τους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι δόθηκε παρέκκλιση σε συγκεκριμένη ανάπτυξη για αύξηση του αριθμού στούντιο σε 16, από τα 4 που επιτρέπονται βάση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου, ενώ από την άλλη προέκυψε πρόβλημα στην έκδοση τελικής έγκρισης ανακαίνισης διατηρητέας οικοδομής, λόγω της απόχρωσης της πογιάς των περσιάνων! Επιπλέον, δίνονται άδειες για χώρους στάθμευσης που υποστηρίζουν αυτές τις αναπτύξεις, ακόμα και σε στενούς δρόμους εντός της οικιστικής περιοχής Αγίου Ανδρέα, αυξάνοντας τον αριθμό σε 150 αυτοκίνητα και παρά την επιπρόσθετη ανάλογη οχληρία που προκαλείται.



Οι παρεκκλίσεις για τις αναπτύξεις αυτές δεν διέπονται από διαφάνεια και δεν προηγήθηκε διαβούλευση των κατοίκων που συνορεύουν με τες προτεινόμενες αναπτύξεις. όπως αρμόζει στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η νομοθεσία προνοεί την καταγραφή από την Πολεοδομική Αρχή, των θέσεων των πολιτών και οργανωμένων συνόλων που θεωρούν ότι επηρεάζονται από την επιδιωκόμενη παρέκκλιση.


Ενδεικτικό είναι και το απόσπασμα από επιστολή της Επιτροπής Κατοίκων του Αγίου Ανδρεα προς τον Δήμαρχο Λευκωσίας ημερομηνίας 10 Ιουνίου 2016.

«Αναφερόμαστε στην πρόσφατη επικοινωνία μαζί σας, σε διαδοχικές περιπτώσεις,  σχετικά με τις αλλαγές που παρατηρούνται στον οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής Αγίου Ανδρέα ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Δήμου να παραχωρήσει άδειες για ανέγερση κτηρίων γραφειακών εγκαταστάσεων και κτηρίων με χαρακτηριστικά και χρήσεις που συγκρούονται τόσο με τις σαφείς πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας όσο και τις πρόσθετες απαιτήσεις για τις Περιοχές Ειδικού Χαρακτήρα (ΠΕΧ), όπως είναι η περιοχή του Αγίου Ανδρέα.

Θέλουμε  να εκφράσουμε για άλλη μια φορά τη απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε τη γνώμη μας για τα θέματα αυτά ΠΡΙΝ ο Δήμος προχωρήσει στη διαμόρφωση της θέσης του για παροχή της συγκατάθεσής του στα αιτήματα για αυτού του είδους τις «αναπτύξεις».»




Σχετικά με άδεια για ανάπτυξη στην οδό Μακεδονίας 18, στην Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα του Αγίου Αντρέα, υπάρχουν αντικρουόμενες τοποθετήσεις κατά πόσο αυτή εκδόθηκε κατά παρέκκλιση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου. Επικαλούμενη το δικαίωμα του πολίτη να του διατίθενται αντίγραφα των αποφάσεων, όπως προνοούν οι Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας (Παρεκκλίσεις) Κανονισμοί του 1999 (ΚΔΠ 309/99),[1] έχω προσωπικά εξασφαλίσει αντίγραφο της εισήγησης του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο και το ενέκρινε στις 27/4/2016 με αρ. απόφασης 80.616. [2] 

Το έγγραφο αυτό επιβεβαιώνει ότι για την συγκεκριμένη ανάπτυξη έχει εκδοθεί άδεια κατά παρέκκλιση λόγω του ότι δεν τηρεί τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου, δικαιώνοντας έτσι τα μέλη της Επιτροπή κατοίκων τα οποία ενώ διαμαρτύρονταν, o Δήμαρχος, η Δημοτικός Μηχανικός και δημοτικοί σύμβουλοι τους «εφκάλλαν πελλούς»! Γράφει στην επιστολής της Δημοτικού Μηχανικού, η οποία στάλθηκε εκ μέρους του Δημάρχου Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη προς την Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Ανδρέα στις  7 Ιουνίου 2016[3]: «Όσον αφορά την νέα οικοδομή επί της οδού Μακεδονίας δεν δόθηκε παρέκκλιση διότι ανταποκρίνεται στις πρόνοιες του Tοπικού Σχεδίου»! Επιπρόσθετα το έγγραφο του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων καταδεικνύει ότι  δόθηκε άδεια για 16 διαμερίσματα, ενώ η πιο πάνω επιστολή του Δήμου αναφέρεται σε μόνο 8 διαμερίσματα!






Κυριαρχεί έντονη απογοήτευση και για τη στάση της κ. Κάτιας Απέητου, Πρόεδρου της Τεχνικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας και δημοτικού συμβούλου στην ομάδα του ΔΗΣΥ. Σε συνάντηση που είχε με την Επιτροπή κατοίκων Αγίου Αντρέα στις 14 Ιουλίου 2016, η κ. Απέητου δήλωνε άγνοια για το πιο πάνω θέμα. Και ενώ δεσμεύτηκε να ελέγξει τον φάκελο για να εξακριβώσει κατά πόσο η συγκεκριμένη ανάπτυξη τηρεί τες πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου και να ενημερώσει αναλόγως την Επιτροπή, δεν το έπραξε  παρ’ όλες και τες γραπτές υπενθυμίσεις που της έγιναν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αίσθημα των δημοτών της Λευκωσίας για έλλειψη ισονομίας και ισότιμης αντιμετώπισης τους από τον Δήμο είναι βάσιμο. Είναι διάχυτη η αίσθηση ότι ο Δήμαρχος Λευκωσίας και αριθμός δημοτικών συμβούλων εξυπηρετούν μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοδικηγόρους εις βάρος των καλών νοούμενων συμφέρων της πόλης και των κατοίκων του.

Μαρία Εμμανουήλ
Αρχιτέκτονας
Υποψήφια Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας









[2] Αιτιολογούμενη Εισήγηση ΣυμβουλίουΜελέτης Παρεκκλήσεων προς Υπουργικό Συμβούλιο Αρ. Φακ. 5.33.6.428
https://drive.google.com/file/d/0B7IQo-3AcqbVdjVsaWRyMEVlMDQ/view



[3] https://drive.google.com/file/d/0B7IQo-3AcqbVZFBVaFNZdVJJazQ/view





Σχόλια

  1. Δεν νομιζω να φταιει ο Δημαρχος αλλα οι ασχετοι στισ τεχνικές υπηρεσιές του Δήμου, που ο καθένας λειτουργεί κατα βουληση. Ειχα και εχώ πρόβλημα με χρωματισμούς και ύλικα πορτοπαραθυρων, ενω στους γείτονες, απο αλλο λειτουργο, επετραπηκε να χρησιμοποιεισουν αλουμινιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...