Ανταπόκριση από την δίκη του Ρικκου.. Όταν τα ΜΜΕ ξεχνούν το θέαμα Ρίκκος την περίοδο που οι αποκαλύψεις του βρίσκονται στο απόγειό τους: Δικαστής προς την αίθουσα: "τέλειωσε η υπόθεση και ακόμα δεν έχει αντιληφθεί τις κατηγορίες του"!



Την Τρίτη ξεκίνησε η δικάσιμος με προσπάθεια του Ρίκκου να καταθέσει ως τεκμήρια, αποκόμματα εφημερίδων. Στην δεύτερη δέσμη που προσπάθησε να καταθέσει, αντέδρασε ο ένας δικαστής και είπε: "δεν ζητά ο κατηγορούμενος να καταθέσει έγγραφα". Κάτι πήγε να απαντήσει ο Ρίκκος και τον έκοψε ο δικαστής λέγοντας με αυστηρό ύφος "δεν θα κάνουμε συζήτηση". 

Για το Ρίκκο επανήλθε το μοτίβο της μικρής ορφανής ρωσίδας ως ηθικό και παρόλο που δεν ήθελε να είναι ο διαιτητής των κυπριακών δικηγορικών γραφείων που εμπλακήκαν στη διαμάχη με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Providencia - όπως λέει - αποφάσισε να ακολουθήσει την τακτική του Σολομώντα "Δεν είμαι διαιτητής, είπε αναφερόμενος στη διαμάχη μεταξύ των δικηγορικών γραφείων Νεοκλέους και Παπαπέτρου και Σκορδή. Εγώ, πρόσθεσε, είχα ένα ποινικό αδίκημα, και επιπλέον υπήρχαν ηθικοί, ατράνταχτοι λόγοι, αφού επρόκειτο περί μιας μικρής της οποίας οι δύο αδελφοί βρήκαν την ευκαιρία να της πάρουν το μερίδιο. - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/309599/rikkos-erotokritou-epraxa-symfona-me-ti-syneidisi-mou#sthash.1miLATuq.dpuf

Στην δημοσιογραφική διάσκεψη που έκανε στο Χίλτον μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Καλλή, είχε πει 3 φορές πως ήταν υποχρέωση του ΓΕ να του δώσει το πόρισμα και του είπε ο Στεφάνου "ξέρεις πολύ καλά πως δεν είναι έτσι". Και ανέφερε ο Ρίκκος πως επίτηδες δεν του το έδωσε ο ΓΕ για να αντιδράσει και να στήσει πάνω στην αντίδραση του την υπόθεση στο Ανώτατο. Συνεχίζει ο Στεφάνου λέγοντας πως στη διάσκεψη ήταν παραπλανητικός όταν είπε να ανοικτούν οι λογαριασμοί του, επειδή ήξερε πως δεν ήταν θέμα χρηματισμού αλλά συμψηφισμού. 

Με εκρήξεις όπως "είμαι στο δικαστήριο σήμερα και γι’ αυτό δεν είχα σκεφτεί να πω στον Κληρίδη να βάζει μια σημείωση στα έγγραφα που έβλεπε" υπαινίχθηκε ότι την επιστολή που έστειλε στον Αρχηγό Αστυνομίας για να ξεκινήσει η ποινική έρευνα, την είχε δει και ο ΓΕ.

Και πάλι σε δύσκολη στιγμή βρέθηκε ο Ρίκκος όταν ο Στεφάνου τον ρώτησε:
"Είπατε ή δεν είπατε στην κα. Κλεόπα ότι υπήρχε υπόθεση για δίωξη" με αποτέλεσμα ο Ρίκκος να εκφράσει τη δυσκολία και δυσφορία του: "δεν κατάλαβα την ερώτηση". Πλέον ούτε και οι δικαστές δεν φαίνονται να ανέχονται την εμποροπανήγυρι του Ρίκκου αφού δικαστής προς την αίθουσα: "τέλειωσε η υπόθεση και ακόμα δεν έχει αντιληφθεί τις κατηγορίες του"!


Οι παραδοχές όμως έδωσαν και πήραν - Ρίκκος: 
"εγώ έπρεπε να διοριστώ στη θέση σου (προς τον ΓΕ). Θέλετε να σας πω και τι μου απάντησε;" Παρέμβαση δικαστή: "τι είναι τούτα τα πράματα κ. Ερωτοκρίτου" για να επέμβει και ο Πουργουρίδης και να του πει "ήντα ρώτησες;"

Ήταν συνέχεια εμφανής η προσπάθεια του Ρίκκου να υποτιμά τον Στεφάνου. Ενώ, ο Μαρκίδης και ο Γεωργίου ήταν εκνευρισμένοι συνέχεια. Ο Γεωργίου είπε πως δεν ξέρουμε ποιός κατέθεσε την αίτηση (για το πληρεξούσιο για την Providencia) για να πάρει απάντηση από την δικαστή "μας περιπαίζετε τωρα;!!!"

Ήταν συνέχεια εμφανής η προσπάθεια του Ρίκκου να υποτιμά τον Στεφάνου. Ενώ, ο Μαρκίδης και ο Γεωργίου ήταν εκνευρισμένοι συνέχεια. Ο Γεωργίου είπε πως δεν ξέρουμε ποιός κατέθεσε την αίτηση (για το πληρεξούσιο για την Providencia) για να πάρει απάντηση από την δικαστή "μας περιπαίζετε τωρα;!!!"

Σε διάφορες περιπτώσεις ο Ρίκκος ανάφερε πως "άγνωστοι προσπαθούσαν να πάρουν την περιουσία της ανήλικης, ορφανής Ρωσσίδας" ενώ στην πραγματικότητα είναι οι 2 από τους 3 δικαιούχους. "Εμένα δεν με ενδιέφερε τούτο" απάντησε ο Ρίκκος. Ο Στεφάνου του είπε πως δεν έλαβε υπόψη τίποτα από αυτά που έγραψε στην έκθεση της η Πόντου (Αστυνομία). Ρίκκος: "εγώ έρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα και δεν περίμενα να μου πει η Πόντου. Μόλις διάβασα το πληρεξούσιο, κατάλαβα!". Στεφάνου: "τότε γιατί σε καμιά από τις καταθέσεις σου δεν ανέφερες το πληρεξούσιο;"

Κουνούσε το δάκτυλο του και έλεγε στον Στεφάνου, «άτε τελειώσαμε», ενώ χτυπούσε το χέρι του πάνω στο εδώλειο και μιλούσε, ειδικά σε στιγμές που βρισκόταν στα δκυο στενά όπως όταν ο Στεφάνου του υπέβαλε:
"πολύ καλά γνωρίζεις πως πριν να κατηγορήσετε κάποιον, πρέπει να του πάρετε κατάθεση, πράγμα που δεν έκανες μου τους Ρώσσους για το πληρεξούσιο". 

Ο Ρίκκος αντιδρωντας σχολίασε δείχνοντας το σεβασμό του στο δικαστήριο: "Σέβομαι τις ερωτήσεις που μου βάζετε αλλά τις θεωρώ, άτε δεν θα πω τι τις θεωρώ"

Η επιστολή προς την αστυνομία με οδηγίες για ποινική δίωξη, γράφτηκε 30 με 40 λεπτά μετά που επισκέφτηκε η Μαρία Κυριάκου (βουλευτής του ΔΗΣΥ και δικηγόρος στο γραφείο Νεοκλέους) το γραφείο του. Αυτό φάνηκε από το printer και τη φωτοτυπική. (Ο Ρίκκος θυμάται πολύ καλά πως εκείνη τη μέρα η ώρα 1 ακριβώς βρισκόταν στο γραφείο του, αλλά δεν θυμάται αν τον επισκέφτηκε η Μαρία Κυριάκου, ή αν του είπε πως θέλει να τον δει η Μαρία Κυριάκου η γραμματέας του).

Συνεχίζει η υποτίμηση με σχόλια: "δεν βάζετε την κοινή λογική να δουλέψει" και "οι ισχυρισμοί σου υστερούν κάθε λογικής"

Ο Στεφάνου ατάραχος συνέχισε τις υποβολές:
"Με όλα αυτά που είπες, έπρεπε να δώσεις οδηγίες για διώξεις από τον Αύγουστο ή Σεπτέμβρη, ενώ περίμενες να δεις τι θα γίνει με την αγωγή σου και την μη εμφάνιση του γραφείου Νεοκλέους" για να πάρει απάντηση από το Ρίκκο: "Δεν είχα ιδέα ότι ενώ προχωρούσε η υπόθεση Providencia, προχωρούσε και η δική μου αγωγή". 

Και πάλι σε δύσκολη στιγμή βρέθηκε ο Ρίκκος όταν ο Στεφάνου τον ρώτησε:
"Είπατε ή δεν είπατε στην κα. Κλεόπα ότι υπήρχε υπόθεση για δίωξη" με αποτέλεσμα ο Ρίκκος να εκφράσει τη δυσκολία και δυσφορία του: "δεν κατάλαβα την ερώτηση". Πλέον ούτε και οι δικαστές δεν φαίνονται να ανέχονται την εμποροπανήγυρι του Ρίκκου αφού δικαστής προς την αίθουσα: "τέλειωσε η υπόθεση και ακόμα δεν έχει αντιληφθεί τις κατηγορίες του"!

Ρίκκος σε ξέσπασμα: "αν έπρεπε να πάω εγώ φυλακή αντί οι Ρώσσοι, βάλτε με να τελειώνουμε"! Ενώ ο ίδιος ξέρει ότι «γιατί όλοι ξέρουμε στη Ρωσία οι διαδικασίες αυτές κατά κανόνα είναι εξωθεσμικά χειραγωγούμενες» χωρίς να είναι ρώσσος υπήκοος γι' αυτό δεν ζήτησε την συμβολή των ρωσικών αρχών για το θέμα, ο Κώστας Κληρίδης είχε υποχρέωση κατά το Ρίκκο να ήταν ρώσος υπήκοος για να χειριστεί την υπόθεση: "ανέφερε ότι ο κ. Κληρίδης δεν είναι Ρώσος υπήκοος" τελεία. Το επόμενο στάδιο θα ήταν να πει ότι απαγόρευε στον προϊστάμενο του να μην έχει άποψη για το θέμα. Όπως δεν ήταν ρώσος υπήκοος ο Κώστας Κληρίδης και"δεν γνώριζε τις διαδικασίες στη Νομική Υπηρεσία προτού διοριστεί τόσο καλά που να θέσει εκείνους τους τρεις όρους όπως τους έθεσε, δηλαδή ότι θα έπρεπε να διαβουλεύεται μαζί του για σοβαρές υποθέσεις, οποτεδήποτε υπήρχαν διιστάμενες απόψεις". 

Τουλάχιστον προέβει σε τρεις παραδοχές την τρίτη μέρα της απολογίας και αντεξέτασής του ο Ρίκκος:
1. τον τελικό λόγο τον είχε ο Γενικός Εισαγγελέας - άρα καταρρίπτει τα ίδια του τα επιχειρήματα για την Providencia (και όχι μόνο) 
2. «ενδιαφέρομαι και εγώ για τη θέση αυτή» [του Γενικού Εισαγγελέα] - άρα όταν δεν την πήρε είχε κάθε λόγο να μην το αποδέχεται [?] έστω και για κάποιο πρώτο διάστημα, ή όταν διαφωνούσε με τον Κώστα Κληρίδη 
3. "Στη δεύτερη συνάντηση ο κ. Ερωτοκρίτου αναγνώρισε ότι ο Πρόεδρος ανέφερε ότι καλό θα ήταν να γίνεται μια συνεννόηση μεταξύ των δύο και είπε ότι εισηγήθηκε ένα πρωινό καθημερινό καφέ για σκοπούς συνεννόησης των δύο. "

Κατά την τρίτη μέρα απολογίας, τελικά φαίνεται να προσπαθεί να περάσει το μήνυμα/ ισχυρισμό ότι υπήρξε προσχεδιασμός από μέρους του Κώστα Κληρίδη: "ο προορισμός όπως διευκρίνισε αυτής της παρακράτησης, είχε πλέον επιτευχθεί και επανέλαβε ότι ο σκοπός ήταν «να δημιουργήσει τις συνθήκες της εκπαραθύρωσής μου κλωτσηδόν από τη Νομική Υπηρεσία» - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/309599/rikkos-erotokritou-epraxa-symfona-me-ti-syneidisi-mou#sthash.1miLATuq.dpuf

Πέραν της υπορέωσης ως προιστάμενος του, δεν ήξερε για νομότυπες πρακτικές ο Ρίκκος?
"Ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής υπέβαλε στον κ. Ερωτοκρίτου τη θέση ότι εάν όντως λειτουργούσε καλόπιστα και όχι με αλλότριο κίνητρο να δώσει οδηγίες για ποινική δίωξη με αντάλλαγμα τη μη καταχώρηση σημειώματος εμφάνισης από πλευράς του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους στην αγωγή του συμψηφισμό θα ζητούσε και θα λάμβανε τη συγκατάθεση του Πέτρου Κληρίδη “και όχι να λειτουργήσεις πίσω από την πλάτη του”.   “Θα μιλούσες εξαρχής με τον Κώστα Κληρίδη γι` αυτή τη σοβαρή υπόθεση μόλις αναλάμβανε τα καθήκοντα του ως Γενικός Εισαγγελέας και πάντως, προτού δώσεις τις οδηγίες για τη λήψη των τριών καταθέσεων”, πρόσθεσε.   Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι δεν ενήργησε πίσω από την πλάτη του Πέτρου Κληρίδη, ενώ για τον Κώστα Κληρίδη είπε ότι “μόλις ανάλαβε προσπαθούσε να προσανατολιστεί χωρίς τη βοήθεια μου και χωρίς τη καθοδήγηση μου και χωρίς να μου ζητήσει οποιαδήποτε ξενάγηση ή εξήγηση για το τί γίνεται και δεν γίνεται. Ήταν απόμακρος...συνεπώς ούτε υπήρχε δυνατότητα να του μιλήσω και ούτε ζήτησε ο ίδιος να ενημερωθεί και ούτε εγώ είχα καταλήξει σε οποιαδήποτε συμπεράσματα που έπρεπε να πάω να του μιλήσω”. - See more at: HYPERLINK "http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/309999/r-erotokritou-aporriptei-ta-peri-kakopistias-ston-cheirismo-tis-ypothesis-providencia" \l "sthash.ISg2jxMi.dpuf" \t "_blank" http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/309999/r-erotokritou-aporriptei-ta-peri-kakopistias-ston-cheirismo-tis-ypothesis-providencia#sthash.ISg2jxMi.dpuf

Δεν είχε υπηρεσιακή υποχρέωση να μιλήσει στον προϊστάμενο του συμφωνα με τον Ρίκκο:
 "Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε επίσης ότι δεν ήταν υπηρεσιακή του υποχρέωση να μιλήσει με τον Κώστα Κληρίδη, αντικρούοντας την υποβολή ότι έβαλε πάνω από το δημόσιο συμφέρον το προσωπικό του συμφέρον και τις όποιες προσωπικές κόντρες με το να μην μιλήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα λόγω της μεταξύ τους κόντρας. “ Γι αυτή τη σοβαρή υπόθεση δεν υπήρξε καμία παραβίαση του δημοσίου συμφέροντος διότι δεν ήταν υπηρεσιακή μου υποχρέωση να του μιλήσω”, απάντησε ο κ. Ερωτοκρίτου. - http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/309999/r-erotokritou-aporriptei-ta-peri-kakopistias-ston-cheirismo-tis-ypothesis-providencia#sthash.ISg2jxMi.dpuf " - http://dialogos.com.cy/blog/den-me-endiefere-to-simferon-tou-dikigorikou-grafiou-neokleous/#.VxjrokwrKUl

Παρεπιπτόντως, ετοιμάζεται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης και η κα. Σερδάρη - η αστυνομικός που ήταν στην είσοδο της Νομικής υπηρεσίας και κατέθεσεν ότι επισκέφτηκαν τον Ρίκκο οι Νεοκλέους και Μαρία Κυριακού, μεταξύ άλλων, όπως καταγραφηκε στο σχετικό βιβλίο επισκέψεων της νομικής υπηρεσίας. Ταυτόχρονα, αναμένεται και η κατάθεση ως μάρτυρας υπεράσπισης του Νίκου Αναστασιάδη, οπόταν αναμένονται και άλλα στη δίκη.

Μήπως "ψεύδεται" το βιβλίο επισκέψεων της Νομικής Υπηρεσίας;

"Ο κ. Ερωτοκρίτου διαφώνησε λέγοντας ότι “δεν είχα καμία σχέση και ούτε με ενδιέφερε εμένα το συμφέρον του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους. Εμένα με ενδιέφερε το παράπονο, τα αιτήματα και οι παραστάσεις του Αντωνάκη Αντρέου που δεν είχαν καμία σχέση με αυτά τα οποία επεδίωκαν ή κατηγορούντο ότι επεδίωκαν οι Νεοκλέους”.   Ο κ. Στεφάνου του υπέβαλε ότι είχε άμεση επικοινωνία με το γραφείο Νεοκλέους κάτι που καταδεικνύεται, όπως ισχυρίστηκε, και από τη συνάντηση που είχε με τη κ. Μαρία Κυριακού στις 3/10/13 στο πλαίσιο της συμφωνίας και της προσυνεννόησης με το γραφείο Νεοκλέους προσθέτοντας ότι η πηγή της γνώσης του γραφείου Νεοκλέους για τον χειρισμό της υπόθεσης ήταν ο ίδιος. Ο κ. Ερωτοκρίτου απέρριψε τη συγκεκριμένη θέση υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε συναντήθηκε με την κ. Κυριακού στη Νομική Υπηρεσία κατά την επίδικη περίοδο. http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/309999/r-erotokritou-aporriptei-ta-peri-kakopistias-ston-cheirismo-tis-ypothesis-providencia#sthash.ISg2jxMi.dpuf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

· Βοηθώντας τον Αριστο Μιχαηλίδη να μάθει νάκκον την ιστορία του Γρίβα με τεκμήρια του ίδιου..

Ποιούς παρακολουθούσε η ΚΥΠ; Οι δημοσιογράφοι μάλλον είναι αρκετά πειθήνιοι ή φοβισμένοι ακόμα να ζητήσουν τη δημοσιοποίηση της λίστας αυτών που παρακολουθούσε η ΚΥΠ, αλλά ο χώρος των ακτιβιστών/τριων, που σίγουρα ήταν στόχος και με βάση την ειδικότητα της εταιρείας, είναι πολίτες που μπορούν να το απαιτούν

· Μια ακόμα χαριτωμένη «σύμπτωση» - απαλλαγή για τις μίζες του ΣΑΠΑ από συναγερμικο δίκτυο;