Και όταν σε λίγο θα αρχίσουν να έρχονται τα πρόστιμα από την ΕΕ για τα ρουσφέτια της κυβέρνησης σε ημέτερους [Σιακόλας, λαθροθήρες κοκ] που παραβιάζουν οικολογικούς κανονισμούς θα μας πουν ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» και θα μας βάζουν να πληρώνουμε και φόρους για τις «χαλαρώσεις τους»;

Θύμα πιέσεων το υπουργείο Περιβάλλοντος, διαπιστώνουν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών χρεώνοντας λάθη και παραλείψεις στις κυπριακές αρχές
Του Ανδρέα Ριρή

Το κείμενο που ακολουθεί καταγράφει την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της ΕΕ, το οποίο μετά από τις προειδοποιήσεις προς τις κυπριακές αρχές για τις χαλαρώσεις και τα παιχνίδια με τα δήθεν "στραβά μάτια" για τις παραβιάσεις κανονισμών από ημέτερους, ήρθε στην Κύπρο και έθεσε τις κυπριακές αρχές προ των ευθυνών τους – ως μια τελευταία προειδοποίηση πριν να αρχίσουν τα πρόστιμα.. Τα οποία θα πληρώνει ο κύπριος πολίτης. Το κόστος θα είναι δημόσιο – η ευθύνη [όπως και τα επιχειρούμενα κέρδη] όμως, είναι ιδιωτική και αφορά αυτούς που προσπαθούν να επωφεληθούν από τις παραβιάσεις, αλλά και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, που είτε κάνουν τα στραβά μάτια, είτε ενθαρρύνουν τους ημέτερους να κάνουν παραβιάσεις.

Στην Κύπρο βρέθηκε κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν για να συζητήσει με αξιωματούχους των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και εκπροσώπους των οικολογικών οργανώσεων τις ανοικτές υποθέσεις της Κύπρου στον εν λόγω τομέα.

Το ρεζουμέ των συναντήσεων των τεχνοκρατών από τις Βρυξέλλες αφήνει εκτεθειμένη την Κυπριακή Δημοκρατία σε σειρά ζητημάτων, τα οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμα και σε χρηματικές ποινές από το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ). Εκ των διαμειφθέντων, προκύπτει γενικότερο πρόβλημα εφαρμογής του περιβαλλοντικού κεκτημένου στην Κύπρο, κυρίως όσον αφορά τις οδηγίες για τους οικοτόπους και τα πουλιά.

Καυτή πατάτα για την ΚΔ αποτελεί βεβαίως και η λαθροθηρία αμπελοπουλιών, καθώς -σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που αξιολογούν το πρόβλημα σε ολόκληρη την ΕΕ- η Κύπρος είναι ουραγός στην αντιμετώπιση της παράνομης παγίδευσης άγριων πτηνών. Μάλιστα, η Κομισιόν απάντησε ήδη αρνητικά στον «εναλλακτικό σχεδιασμό» της κυβέρνησης, τον οποίο θεωρεί καθαρή παραβίαση και λανθασμένη εφαρμογή της οδηγίας για τα πτηνά. Διασταυρωμένες πληροφορίες φέρουν τους αξιωματούχους της Κομισιόν να ζήτησαν εξηγήσεις για το αν αποσύρθηκε τελικά ο περιβόητος «εναλλακτικός σχεδιασμός», χωρίς να είναι μέχρι στιγμής απόλυτα ξεκάθαρες οι προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι από το οποίο εξαρτώνται και οι επόμενες κινήσεις της Κομισιόν.
Ανάμεσα στις ανοικτές υποθέσεις που συζητήθηκαν κατά τις διήμερες επαφές του κλιμακίου της Κομισιόν, βρίσκεται η υπό κατασκευή επένδυση στη Λίμνη Πόλης Χρυσοχούς, η οποία επηρεάζει τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα και της πράσινης χελώνας στην Κύπρο, για την οποία η Δημοκρατία κινδυνεύει με παραπομπή στο ΔΕΕ.

Η Δημοκρατία ελέγχεται για παραβιάσεις των άρθρων 6(3) & 6(4) της Οδηγίας για τους Οικοτόπους, καθώς σύμφωνα με την Κομισιόν διαπιστώνεται σωρεία παραλείψεων στην εφαρμογή των σχετικών προνοιών. Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ καταγράφει συχνά και σοβαρά λάθη σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση θεωρείται αυτή της Λίμνης για την οποία η Κομισιόν έχει ήδη αποστείλει Προειδοποιητική Επιστολή στην Κυπριακή Δημοκρατία, όσον αφορά παραβίαση κοινοτικών οδηγιών σε αρκετές περιπτώσεις και το πιθανότερο είναι ότι η Δημοκρατία θα παραπεμφθεί στο ΔΕΕ για την επένδυση του Ομίλου Σιακόλα στην περιοχή. Τα σοβαρότερα προβλήματα που προκύπτουν από τις εργασίες στη Λίμνη αφορούν: ανθρώπινη όχληση, φωτισμό, φωταύγεια, ζώνη βλάστησης και σωρευτικές επιπτώσεις σε χλωρίδα και πανίδα.

Ανάμεσα στις ανοικτές υποθέσεις που συζητήθηκαν κατά τις διήμερες επαφές του κλιμακίου της Κομισιόν, βρίσκεται η υπό κατασκευή επένδυση στη Λίμνη Πόλης Χρυσοχούς, η οποία επηρεάζει τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα και της πράσινης χελώνας στην Κύπρο…. Ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση θεωρείται αυτή της Λίμνης για την οποία η Κομισιόν έχει ήδη αποστείλει Προειδοποιητική Επιστολή στην Κυπριακή Δημοκρατία, όσον αφορά παραβίαση κοινοτικών οδηγιών σε αρκετές περιπτώσεις και το πιθανότερο είναι ότι η Δημοκρατία θα παραπεμφθεί στο ΔΕΕ για την επένδυση του Ομίλου Σιακόλα στην περιοχή. Τα σοβαρότερα προβλήματα που προκύπτουν από τις εργασίες στη Λίμνη αφορούν: ανθρώπινη όχληση, φωτισμό, φωταύγεια, ζώνη βλάστησης και σωρευτικές επιπτώσεις σε χλωρίδα και πανίδα.
Η πολυαναμενόμενη νέα μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) από την εταιρεία δεν φαίνεται να ικανοποιεί ως προς τα προτεινόμενα αντισταθμιστικά μέτρα, άστε που σε αυτήν -όπως είχαμε ξαναγράψει- προστέθηκε πολυώροφο ξενοδοχείο.

Στο κενό έπεσε, όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως, και η επίσκεψη πολυμελούς αποστολής του ομίλου Σιακόλα στις Βρυξέλλες για να πειστούν οι αξιωματούχοι της Κομισιόν να… μην εμποδίσουν την ανάπτυξη στην Κύπρο.

Η σουρεαλιστική συζήτηση
Καυτή πατάτα για την ΚΔ αποτελεί βεβαίως και η λαθροθηρία αμπελοπουλιών, καθώς -σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που αξιολογούν το πρόβλημα σε ολόκληρη την ΕΕ- η Κύπρος είναι ουραγός στην αντιμετώπιση της παράνομης παγίδευσης άγριων πτηνών. Μάλιστα, η Κομισιόν απάντησε ήδη αρνητικά στον «εναλλακτικό σχεδιασμό» της κυβέρνησης, τον οποίο θεωρεί καθαρή παραβίαση και λανθασμένη εφαρμογή της οδηγίας για τα πτηνά.

Διασταυρωμένες πληροφορίες φέρουν τους αξιωματούχους της Κομισιόν να ζήτησαν εξηγήσεις για το αν αποσύρθηκε τελικά ο περιβόητος «εναλλακτικός σχεδιασμός», χωρίς να είναι μέχρι στιγμής απόλυτα ξεκάθαρες οι προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι από το οποίο εξαρτώνται και οι επόμενες κινήσεις της Κομισιόν.

Η συζήτηση για τα αμπελοπούλια αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού, καθώς οι κρατικές αρχές επιμένουν ότι εφαρμόζουν επαρκώς την οδηγία, ενώ υπάρχει αναντιστοιχία στα στατιστικά για τις παγιδεύσεις μεταξύ της υπ. Θήρας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Τα στοιχεία των αρμόδιων αρχών πάταξης της λαθροθηρίας φαίνεται να παρουσιάζουν σημαντική μείωση σε όλα τα επίπεδα, είτε πρόκειται για πάταξη της λαθροθηρίας γενικότερα ή της παράνομης παγίδευσης ειδικότερα, ενώ σημαντική είναι η μείωση που παρατηρείται σε υποθέσεις καταγγελιών εστιατορίων που σερβίρουν αμπελοπούλια, αλλά και των προστίμων και ποινών που επιβάλλονται από τα Δικαστήρια.
Αν προσθέσουμε σε αυτά το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και επιμένει στην εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδιασμού αγνοώντας τις νουθεσίες από τις Βρυξέλλες, την ώρα που ο βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού Ευγένιος Χαμπουλλάς διαφημίζει ότι καταναλώνει αμπελοπούλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντιλαμβάνεστε ότι ο όρος «σουρεαλισμός» δεν είναι και άδικος.

Σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία, λοιπόν, δεν προβεί στις απαραίτητες κινήσεις, δεν αποκλείεται η λήψη επιπρόσθετων νομικών μέτρων από την πλευρά της Κομισιόν.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για Ακάμα-Παραλίμνι
Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα του Ακάμα, η Κομισιόν μέχρι στιγμής φαίνεται να παρακολουθεί διακριτικά την όλη υπόθεση. Υπενθυμίζουμε βέβαια ότι η υπουργική απόφαση που εξαιρεί τις ιδιωτικές περιουσίες από το Εθνικό Δασικό Πάρκο δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί. Υπενθυμίζουμε ότι το 2010 η Κομισιόν άρχισε να εξατάζει υπόθεση για τον ανεπαρκή καθορισμό των ορίων του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας, καθώς δεν εντάχθηκε ολόκληρη η περιοχή μελέτης που καθορίστηκε μεταξύ 1998-2002 στο Δίκτυο
Natura 2000.

Αναφορικά με τη Μαρίνα Αγίας Νάπας, η Κομισιόν διαπίστωσε παραβάσεις που αφορούν αλλοίωση οικοτόπων τόσο εντός της αρχικά καθορισμένης περιοχής Natura 2000, όσο και της περιοχής που εντάχθηκε ως αντισταθμιστικό μέτρο

Ανοικτή φαίνεται να παραμένει και η υπόθεση με το αιολικό πάρκο στους Ορείτες, το οποίο κατασκευάστηκε σε μία σημαντική περιοχή για τα πουλιά και καθορισμένη ΖΕΠ.
Αναφορικά με τη Μαρίνα Αγίας Νάπας, η Κομισιόν διαπίστωσε παραβάσεις που αφορούν αλλοίωση οικοτόπων τόσο εντός της αρχικά καθορισμένης περιοχής Natura 2000, όσο και της περιοχής που εντάχθηκε ως αντισταθμιστικό μέτρο, κάτι για το οποίο γράψαμε επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν. Το ΑΚΕΛ, μέσω του Γιώργου Λουκαΐδη, τόνισε μάλιστα ότι θα εγγράψει το θέμα για συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος.
Τέλος, για τη Λίμνη Παραλιμνίου -για την οποία η ΚΔ έχει ήδη καταδικαστεί από το ΔΕΕ- οι κυπριακές αρχές δεσμεύτηκαν για έκδοση υπουργικού διατάγματος Διαχείρισης για απαγόρευση οποιασδήποτε ανάπτυξης εντός της περιοχής Natura, η οποία αφορά την προστασία του νερόφιδου natrix-natrix. Διαπιστώνουμε εδώ άλλη μια αντίφαση από κυβερνητικής πλευράς, καθώς από τη μία «ανοίγει παράθυρο» για ήπιες αναπτύξεις στον Ακάμα, ενώ απαγορεύει κάθε ανάπτυξη στη Λίμνη Παραλιμνίου. Η μόνη ουσιώδης διαφορά μεταξύ των δύο περιοχών έγκειται στην προστασία ενός απειλούμενου είδους.
Χαραυγή, 25/2/2016



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...