Ένα σκάνδαλο εξαπάτησης και ψευδορκίας, με διεθνείς πια προεκτάσεις, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο κ. Φιλίππου, συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου της οικογένειας του προέδρου; Μια υπόθεση δισεκατομμυρίων με διεθνείς προεκτάσεις που έχει από όλα: φαινόμενα ξεπλύματος ύποπτου χρήματος, όπου διαπλέκονται ιδιωτικοποιήσεις, πολιτικά πρόσωπα και απόηχοι που φτάνουν μέχρι τα τραπεζιτικά και δικηγορικά μας κυκλώματα..


Όταν επιβλήθηκε το κούρεμα στην Κύπρο, το 2013, μέρος της δικαιολόγησής του αφορούσε και τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κλπ. Ορθά παρατηρήθηκε μεν, τότε, ότι τέτοια φαινόμενα υπήρχαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η πολιτική και οικονομική ελίτ έσκιζε τα ιμάτιά της ότι ..τέτοια δεν συμβαίνουν εδώ.. Βέβαια, το ότι οι κυπριακές τράπεζες εμπλέκονται σε ύποπτες διαδικασίες είναι κάτι που κυκλοφορεί για χρόνια – από τη δεκαετία του 1990, όταν ξεκίνησαν το διεθνές άνοιγμα οι κυπριακές τράπεζες. Όμως, μια διάσταση που συγκαλύφθηκε τότε αφορούσε την εμπλοκή των δικηγορικών γραφείων στο κύκλωμα διακίνησης ύποπτων κεφαλαίων. Αυτή η λογοκρισία δεν ήταν βέβαια τυχαία με το γεγονός ότι αυτά τα γραφεία είναι πιο άμεσα διαπλεκόμενα με την τοπική πολιτική – άρα ασκούν και διπλή πίεση πάνω στα ΜΜΕ λ.χ. Όμως, η διαπλοκή των δικηγορικών γραφείων με ύποπτα κεφάλαια – ιδιαίτερα από «ανατολικές χώρες» [τα οποία συνήθως είναι και προϊόν υφαρπαγών κατά τη διάρκεια των ιδιωτικοποιήσεων] είναι κάτι που εμφανίστηκε πρόσφατα και στην υπόθεση της Providencia με βάση την οποία κατάφερε ο κ. Κληρίδης να διασώσει μέρος της αξιοπρέπειας της κυπριακής δικαιοσύνης – η οποία βρισκόταν πια στο έλεος των πιέσεων αυτών που κάθονταν στ’ «αφκιά» του Ρίκκου.. Όμως, αυτή δεν ήταν δεν θα είναι η μόνη υπόθεση, που αφορά αυτό το νευργαλικό σημείο διασταύρωσης ύποπτων συναλλαγών και διακινήσεων κεφαλαίων. Όταν ολοκληρωθούν οι διεθνείς έρευνες και αντιπαραθέσεις, θα είναι ίσως και πολύ πιο καθαρή η εικόνα πώς και γιατί ίσως έγινε και το κούρεμα το 2013. Στο διεθνές επίπεδο, αυτήν την περίοδο «τρέχει» μια υπόθεση διεκδίκησης δισεκατομμυριών σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, που αφορά ρώσσο ολιγάρχη – αλλά τελικά μια ίσως νευραλγική μαρτυρία να αφορά μια δίκη στην Κύπρο στην οποία ήταν εμπλεκόμενος.

Ένας δικηγόρος, όπως ο κος. Φιλίππου, ο οποίος ορκιζόταν ενώπιον του δικαστηρίου εκ μέρους του πελάτη του, δεν γνώριζε ότι ο πελάτης του αυτός κατείχε διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας από ένα χρόνο πριν;…Ιδιαίτερα αφού με την ένορκο δήλωσή του έβαζε σε κίνδυνο τον ίδιο του τον εαυτό και ολόκληρή του την καριέρα, μιας και με την απόδειξη ψευδορκίας, αυτόματα χάνει την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. … Ήδη σύμφωνα με πρόσφατη δίκη στη Ρωσία (No. A82-13348/2013), η δικαστής Kartosova αποφάνθηκε ότι το κυπριακό δικαστήριο βρισκόταν σε πλάνη και εξαιτίας της υπόθεσης με την γερμανική Commerzbank, ρώσοι ανακριτές αναζητούν την παρέμβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις δίκες που αφορούν άλλη διερεύνηση για τις εταιρείες TGK-2 and TKS, που φαίνεται ν’ ανήκουν στον Λεονίντ Λεμπέντεβ.

Όταν γράψαμε το Δεκέμβρη για τη «Δίκη της σιωπής των αμνών[1]» και πόσο διεφθαρμένη τζιαι ξιμαρισμένη εν η υπόθεση, γνωρίζαμε ότι άρχιζε κάτι που δεν μπορούσε ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα να προχωρήσει, πόσον μάλλον να τελειώσει. Την Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, ο δημοσιογράφος John Helmer, συνεχίζοντας τη διερεύνησή του για το δρόμο των ολιγαρχών προς την Κύπρο αποκάλυψε στο άρθρο του με τίτλο «Ο κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης, ο δικηγόρος συνέταιρός του και ο αγώνας για μια ρωσική πετρελαιακή περιουσία 2 δις»[2] που αναδημοσιεύτηκε στο Russian Insider[3] ότι ο συνέταιρος στο δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεργάτες, κ. Φιλίππου βρίσκεται υπό διερεύνηση στην Κύπρο και στην Νέα Υόρκη. Στην περίπτωση της Κύπρου, μάλιστα, ο κος. Φιλίππου φέρεται να ψευδομαρτύρησε για χάρη του πελάτη του Λεονίντ Λεμπέντεβ, μεγιστάνα του πετραιλαίου και πρώην πολιτικού. 

Τον κύριο Φιλίππου τον γνωρίσε το ευρύ κοινό μέσα από την υπόθεση της εμπλοκής του ονόματος του γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεργάτες, όταν υπήρξαν ισχυρισμοί για πλαστοπροσωπία από πλευράς του εν λόγω γραφείου και ενώ εκπροσωπούσε την Ryanair.[4] Ακριβώς για αυτούς τους λόγους και για να μην απεμπολιστεί η έρευνα και τα όσα είδαν, βλέπουν και θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την υπόθεση Λεμπέντεβ και την εμπλοκή του εν λόγω δικηγορικού γραφείου, θα εστιάσουμε αποκλειστικά στον ίδιο τον κ. Φιλίππου και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται το όνομά του στα στοιχεία.

Όταν ο κ. Φιλίππου κατέθετε ότι ο κ. Λεμπέντεβ δεν είχε συμφέροντα, και διαβατήριο, στην Κύπρο..
Ο Λεονίντ Λεμπέντεβ, λοιπόν, εκπροσωπείται νομικά από τη δικηγορική εταιρεία «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεργάτες»[5] της οποίας «Διευθύνοντες Συνεταίροι ήταν και παραμένουν ο κ.κ. Λεμής και Φιλίππου». Ο ίδιος ο κ. Φιλίππου εκπροσώπησε νομικά τον Λεονίντ Λεμπέντεβ σε αγωγή που είχε καταθέσει η γερμανική εταιρεία Commerzbank εναντίον του στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. Μάλιστα, ο κύριος Φιλίππου με ένορκη δήλωσή του ενώπιον επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού δηλώνει ότι εκπροσωπεί νομικά τον Λεονίντ Λεμπέντεβ και τις εταιρείες του (Lopilato Investments Limited και Akolyn Investments Holdings Limited). Στην ίδια ένορκη δήλωση το όνομα του κ. Φιλίππου, όπως και της εταιρείας Imperium Nominees Limited παρουσιάζονται ως κατηγορούμενοι στην αγωγή της Commerzbank, που φέρει αριθμό 1049/2012. Η συγκεκριμένη ένορκη δήλωση αναφέρει ότι ο κος. Φιλίππου ορκίζεται εκ μέρους του πελάτη του και ως υποστήριξη της γραπτής του αγόρευσης κατά της αγωγής της Commerzbank ημερομηνίας 9 Μαρτίου 2012.



Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Commerzbank είχε εξασφαλίσει σύμφωνα με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού ημερομηνίας 12 Μαρτίου 2012 το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Λεονίντ Λεμπέντεβ ύψους $180 εκατομμυρίων, όπως και των εταιρειών του των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία ανέρχονταν στα $190 εκατομμύρια για την κάθε μια.[6]

Και αν ο Λεμπέντεβ δεν έχει κυπριακό διαβατήριο, αυτό εδώ τί είναι;
Όπως αναφέρει ο John Helmer[7] σε σχετικό με την υπόθεση άρθρο του, ο κ. Φιλίππου εξασφάλισε την απόρριψη της εξέτασης της υπόθεσης με το επιχείρημα ότι ο Λεονίντ Λεμπέντεβ «Δεν είχε και δεν έχει περιουσιακά στοιχεία, ούτε συμφέρον ή σχέση και ως τούτο δεν μπορεί να δικαστεί στην Κύπρο», συνεπώς ήταν εκτός δικαιοδοσίας των κυπριακών δικαστηρίων. Το συγκεκριμένο επιχειρήμα προκαλεί πολλά ερωτηματικά, επειδή αντίγραφο του κυπριακού διαβατηρίου του Λεονίντ Λεμπέντεβ που έχει εξασφαλίσει, φέρει ως ημερομηνία έκδοσης 29 Μαρτίου 2011. Και επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο και τις πληροφορίες του κ. Χέμλερ, για να αποκτήσει το διαβατήριο ο κ. Λεμπέντεβ φερόταν να έχει στην Κύπρο περιουσιακά στοιχεία ύψους 11.5 εκατομμυρίων …


Ένας δικηγόρος, όπως ο κος. Φιλίππου, ο οποίος ορκιζόταν ενώπιον του δικαστηρίου εκ μέρους του πελάτη του, δεν γνώριζε ότι ο πελάτης του αυτός κατείχε διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας από ένα χρόνο πριν; Και αν όντως δεν γνώριζε, δεν  επρεπε να γνωρίζει; Ιδιαίτερα αφού με την ένορκο δήλωσή του έβαζε σε κίνδυνο τον ίδιο του τον εαυτό και ολόκληρή του την καριέρα, αφού με την απόδειξη ψευδορκίας, αυτόματα χάνει την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος.

Τα χρονικά περιθώρια φαίνεται να στενεύουν επικίνδυνα για τον κο. Φιλίππου. Ήδη σύμφωνα με πρόσφατη δίκη στη Ρωσία (No. A82-13348/2013), η δικαστής Kartosova αποφάνθηκε ότι το κυπριακό δικαστήριο βρισκόταν σε πλάνη και εξαιτίας της υπόθεσης με την γερμανική Commerzbank, ρώσοι ανακριτές αναζητούν την παρέμβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις δίκες που αφορούν άλλη διερεύνηση για τις εταιρείες TGK-2 and TKS, που φαίνεται ν’ ανήκουν στον Λεονίντ Λεμπέντεβ. Επιπλέον, φαίνεται να διερευνάται, και η υπόθεση με γερμανική εταιρεία ηλεκτρισμού, στην οποία εμπλέκονται και πάλι εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο, που σχετίζονται με τον όμιλο εταιρειών SINTEZ, και για την οποία υπόθεση υποβλήθηκε αίτημα διερεύνησης στην κυπριακή Γενική Εισαγγελία.

Διεθνείς προεκτάσεις: δίκες σε Ρωσία και ΗΠΑ.. Και πώς οι ιδιωτικοποιήσεις διαπλέκονται με το ξέπλυμα χρήματος..
Αν παρακολουθήσει κανείς τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που περιγράφονται στο άρθρο του κ. Χέμλερ, αυτό πουπροκύπτει αβίαστα είναι οι μηχανισμοί απόκρυψης κεφαλαίων και διοχεύτευσής τους σε διάφορους λογιαριασμούς για να συγκαλυφθεί και η πηγή τους, και φυσικά η φορολόγησή τους, αλλά και για να αποφευχθούν διεκδικήσεις από άλλους εμπλεκόμενους. Μοιάζει με ένα υπόγειο δίκτυο συγκάλυψης..

Η δίκη στις ΗΠΑ λ.χ. αποκάλυψε ακόμα μια σύνδεση του Leonid Lebedev με την Κύπρο. Την εταιρεία Agragorn και την Imperia Nominees.  Η πρώτη, μαζί με την εταιρεία Coral Petroleum Ιρλανδίας και τις Ecu Financ και Petrosol Ελβετίας, θεωρούνται τα κλειδιά στο ρόλο του Lebedev για απόκρυψη της πώλησης των μετοχών του στην TNK από την οποία προέκυψαν και οι δικαστικές διαμάχες στις ΗΠΑ και στη Βρετανία[8]. Ο κος. Φιλίππου παρουσιάζεται ως διευθυντής της Coral Petroleum[9], για την οποία διεξάγεται δίκη στην Νέα Υόρκη, από τις 26 Απριλίου 2012, μετά από έφεση στην αρχική απόφαση,[10] στην οποία είχαν αναφερθεί οι Financial Times[11] ως τη μεγαλύτερη νομική μάχη ολιγαρχών στις ΗΠΑ. Σε δημοσίευμά τους ενημερώνουν για την αγωγή ύψους 2 δισεκατομμυρίων που κατέθεσε ο  Leonid Lebedev εναντίον δύο πρώην φερόμενων συνεργατών του, αφού, όπως υποστήριζε στην αγωγή, ήταν μυστικός μέτοχος εταιρείας στην οποία επένδυσε 25 εκατομμύρια σε μετρητά και η οποία αποτέλεσε αργότερα μέρος της ΤΝΚ-ΒP. Στο ιστορικό της υπόθεσης αναφέρεται ότι η διαμάχη άρχισε γύρω στο 1997, όταν οι συγκεκριμένοι πετρελαιοπαραγωγοί, ενώ άρχισαν μαζί, μετά χώρισαν τα ... χωράφια τους.  Οπόταν ακολούθησε και νομική μάχη μεταξύ τους στη Βρετανία που διεξαγόταν ταυτόχρονα για κάποιους μήνες με την αγωγή στις ΗΠΑ. Η απόφαση από το βρετανικό ανώτατο δικαστήριο, τμήμα εμπορικών υποθέσεων εκδόθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2014 υπέρ του Leonid Lebedev[12].

Συνεπώς, ο κος Φιλίππου και μόνο ως αναφερόμενος ως διευθυντής σε εταιρείες του Λεονίντ Λεμπέντεβ, είναι αναμενόμενο να κληθεί στις τρέχουσες νομικές διαδικασίες ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. Όπως φαίνεται από τα έγγραφα[13], η δικαστής Σαλλιάν Σκαρπούλλα αναμένει από τους δικηγόρους των δύο μερών όπως μέχρι την 1η Μαΐου 2016 αιτηθούν για την έρευνα και υποβολή εγγράφων και μαρτύρων, ώστε όλες οι καταθέσεις να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016.

Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο στο παρόν στάδιο, αφού μέσα από τη διερεύνηση ανακαλύπτουμε ότι προκύπτουν στοιχεία για πολλα θέματα με εξαιρετικά περίπλοκες παραμέτρους. Προς το παρόν και παραθέτοντας πιο πάνω μέρος των συλλεχθέντων στοιχείων, δίδουμε χρόνο στον ίδιο τον κ. Φιλίππου να διαψεύσει τα όσα αναφέρονται, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι η 2ηΑ είναι διατεθειμένη να δημοσιεύσει στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο των όσων αναφέρονται εδώ. Ταυτόχρονα, καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, να διερευνήσει την υπόθεση εκτεταμένα, αφού τέτοιες υποθέσεις δεν αμαυρώνουν απλώς το όνομα της Κύπρου διεθνώς, αλλά δημιουργούν περιπλοκές ενάντια στο δημόσιο συμφέρον σε μια περίοδο οικονομικής και πολιτικής καμπής. Τα στοιχεία είναι εκεί και μέρα με τη μέρα αυξάνονται, σε σημείο που μπορούμε να γράφουμε άρθρα σχετικά με το θέμα για τους επόμενους μήνες. 








[2] Cyprus president Anastasiades, Law partner Philippou and the fight for a $2 billion Russian oil fortune - http://johnhelmer.net/?p=15202#more-15202

[4] Η υπόθεση να θυμίσουμε ότι έφτασε μέχρι τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο που δεν διαπίστωσε οτιδήποτε μεμπτό. Προηγουμένως, ο κος. Φιλίππου με ανακοίνωσή του είχε αναλάβει πλήρως την αποδοχή της εκπροσώπησης της Ryanair, την οποία το γραφείο τερμάτισε αργότερα (30 Σεπτεμβρίου 2014). Ανάλογη διάψευση είχε κάνει και το δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη. Η γενική εικόνα που κυριάρχησε πάντως ήταν ότι ο κ. Φιλίπππου συμμετείχε παραπλανητικά – αλλά το θέμα έπεσε στα μαλακά. Για την υπόθεση σχετικά άρθρα εδώ: Οι αποκαλύψεις για τις Κυπριακές Αερογραμμές στη συνεδρία της Βουλής με ελαφρότητα, ερασιτεχνισμό και τσαπατσουλιές - http://2ha-cy.blogspot.com/2014/11/blog-post_69.html Το σκάνδαλο της σχέσης της Ryanair με το δικηγορικό γραφείο Ν. Αναστασιάδης - http://2ha-cy.blogspot.com/2015/02/ryanair.html Δικηγορικά γραφεία και συμφέροντα εξουσίας - http://2ha-cy.blogspot.com/2015/02/blog-post_46.html , Η ιρλανδική Aer Lingus και οι Κυπριακές Αερογραμμές - http://2ha-cy.blogspot.com/2015/02/aer-lingus-ryannair.html






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

· Βοηθώντας τον Αριστο Μιχαηλίδη να μάθει νάκκον την ιστορία του Γρίβα με τεκμήρια του ίδιου..

Ποιούς παρακολουθούσε η ΚΥΠ; Οι δημοσιογράφοι μάλλον είναι αρκετά πειθήνιοι ή φοβισμένοι ακόμα να ζητήσουν τη δημοσιοποίηση της λίστας αυτών που παρακολουθούσε η ΚΥΠ, αλλά ο χώρος των ακτιβιστών/τριων, που σίγουρα ήταν στόχος και με βάση την ειδικότητα της εταιρείας, είναι πολίτες που μπορούν να το απαιτούν

· Μια ακόμα χαριτωμένη «σύμπτωση» - απαλλαγή για τις μίζες του ΣΑΠΑ από συναγερμικο δίκτυο;