Ο Ακάμας ως το οχυρό κατά της διαπλοκής και της παρανομίας και η παράτζιαιρη πουλουστρίνα του τατά;

«..Ωστόσο, περιμέναμε να κάνει πολύ περισσότερα [ο υπουργός Εσωτερικών]. Όπως π.χ. να λάβει μέτρα εναντίον του αρμόδιου κτηματολογικού λειτουργού για το μίσθωμα των €300 για ενοίκιο 33 δεκαρίων τ/κ γης, για τον λόγο που μισθώθηκε η τ/κ γη για ανάπτυξη παρά την περιοριστική πολιτική που ο ίδιος ο υπουργός επέβαλε, για τα κριτήρια που μισθώθηκε η γη στον συγκεκριμένο πρόσφυγα και όχι σε κάποιον άλλο, για τις πληροφορίες που διαρρέουν ότι η γη ενοικιάστηκε για λογαριασμό μη πρόσφυγα, καθώς και για το γεγονός ότι το ποσό που τελικά ενοικιάστηκε η γη είναι πολύ μεγαλύτερο από τα εισοδήματα που δηλώνει ο ίδιος ο πρόσφυγας ότι έχει. Περιμέναμε να δώσει απαντήσεις και στα πιο πάνω ερωτήματα ο υπουργός Εσωτερικών ο οποίος είναι και ο Κηδεμόνας των τ/κ περιουσιών.»
Α.Ν. ,Φιλελευθερος, Δευτερα 25/1

Ο αγώνας ενάντια στο διαγούμισμα του Ακάμα ενάντια στα ιδιωτικά συμφέροντα λίγων με στόχο το κέρδος δεν είναι μόνο περιβαλλοντικός, όπως έχει κατ’ επανάληψη γραφτεί και από εδώ, αλλά και από σωρεία ανθρώπων και στηλών. Αποτελεί το οχυρό κατά της διαπλοκής και της παρανομίας, η οποία επιχειρείται να νομιμοποιηθεί και θεσμοθετηθεί με πρόσχημα την ανάπτυξη και αφορμή τη δυσχερή οικονομική κατάσταση. Με αυτό αρχίζουμε μια σειρά από άρθρα για να ξεσκεπάσουμε το λόγο γιατί χαρακτηρίζεται ο Ακάμας ως οχυρό - που αν πέσει με τη συναίνεση ή την ανοχή μας, τότε θα έχουμε παραδώσει πολλά, και θεσμικά και άλλα, στα ιδιωτικά συμφέροντα που στόχο έχουν το προσωπικό κέρδος εις βάρος των κοινών αγαθών και του δημόσιου πλούτου.

Το πιο πρόσφατο «επεισόδιο» που είδε το φως της δημοσιότητας αφορούσε στη λειτουργία κατασκηνωτικού χώρου στο τεμάχιο στην περιοχή με την ονομασία ‘Βέρικο’ στην περιοχή των Λουτρών της Αφροδίτης.  Η παραχώρηση παρέκκλισης – όπως την ονομάζουν οι «αρχές» και παρανομία και παρατυπία, όπως τη θεωρούμε εμείς – απορρίφθηκε κατ’ επανάληψη τα προηγούμενα χρόνια, αφού βρίσκεται σε Ειδική Ζώνης Διατήρησης της Προστατευόμενης Περιοχής της Χερσονήσου του Ακάμα που εντάσσεται στο Δίκτυο Περιοχών Προστασίας Natura 2000. Αυτό σημαίνει κάτι πολύ απλό: ΟΥΤΕ ΤΟΥΒΛΟ!

….παραγνωρίστηκε ή και αποκρύφθηκε το γεγονός ότι  ήδη ο διαχειριστής στον οποίο παραχωρήθηκε το τεμάχιο, παρέδωσε τη διαχείριση του τεμαχίου– κάτι το οποίο παράτυπα έχει γίνει – σε τρίτο πρόσωπο, από την Αργάκα, ώστε να κατασκευάσει και να λειτουργήσει ιδιωτικό κατασκηνωτικό χώρο. Το τρίτο αυτό πρόσωπο και πάλι όλως περιέργως σχετίζεται – ω τί έκπληξη – με τον … «μαχητή ενάντια στη διαπλοκή» [στις δημόσιες και ανέξοδες ατάκες] Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως ξαναγράψαμε σε προηγούμενο - και καλούμε ανοιχτά τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, να διαψεύσει εάν δεν ισχύ και να δημοσιεύσουμε τη διευκρίνησή του.  Ο συγκεκριμένος, τυγχάνει να είναι ο βαφτιστικός του κ. Νεοφύτου, ο οποίος είναι διαχειριστής επιχείρησης σαφάρι που πραγματοποιεί εκδρομές με τζιπ στη Χερσόνησο του Ακάμα, που ο ίδιος ο υπουργός Γεωργίας, κ. Κουγιάλης είχε αναφέρει ότι δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον και καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα. Και καταγράφτηκε και δεν διαψεύσθηκε.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο τεμάχιο στο οποίο προτείνεται η κατασκευή και λειτουργία κατασκηνωτικού χώρου γειτνιάζει με αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος κινδυνεύει να επηρεαστεί. Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο τεμάχιο ανήκει σε ιδιοκτήτη τουρκοκυπριακής καταγωγής, άρα άπτεται και του πολύκροτου θέματος διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών που μόνο καθαρό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Αν προστεθούν σε αυτό οι ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ αρνητικές απόψεις της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μπορεί να αντιληφθεί κανείς την έκταση του ζητήματος.

Παρά όλα τα πιο πάνω, όχι μόνο παραχωρήθηκε παρέκκλιση, αλλά, όπως φαίνεται, με προσωπικές οδηγίες του υπουργού Εσωτερικών υπήρξαν δύο αλλαγές στο ποσό ενοικίασης από αρχικά 12 ευρώ το χρόνο, σε 300 και αργότερα σε 1500 χωρίς να αναγνωρίζεται διοικητική ή ποινική ευθύνη για τα διαλαμβανόμενα και με ένα «ο Κλάδος Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών με οδηγίες του Υπουργού θα παρακολουθεί στενά το θέμα», καθαρίσαμε και ξεγνοιάσαμε. Ή τέτοια κωμική εικόνα έχει ο κ. Χάσικος για τους Θεσμούς και τας «γραφάς», όπως φαίνεται να κατανοεί την ανάγκη σεβασμού του συντάγματος και των νόμων.

Από το παζλ αποφεύχθηκε επιμελώς να σημειωθεί, από την κυβέρνηση, ότι παραγνωρίστηκε ή και αποκρύφθηκε το γεγονός ότι  ήδη ο διαχειριστής στον οποίο παραχωρήθηκε το τεμάχιο παρέδωσε τη διαχείριση του τεμαχίου– κάτι το οποίο παράτυπα έχει γίνει – σε τρίτο πρόσωπο, από την Αργάκα, ώστε να κατασκευάσει και να λειτουργήσει ιδιωτικό κατασκηνωτικό χώρο. Το τρίτο αυτό πρόσωπο και πάλι όλως περιέργως σχετίζεται – ω τί έκπληξη – με τον … «μαχητή ενάντια στη διαπλοκή» [στις δημόσιες και ανέξοδες ατάκες] Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως ξαναγράψαμε σε προηγούμενο - και καλούμε ανοιχτά τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, να διαψεύσει εάν δεν ισχύ και να δημοσιεύσουμε τη διευκρίνησή του.  Ο συγκεκριμένος, τυγχάνει να είναι ο βαφτιστικός του κ. Νεοφύτου, ο οποίος είναι διαχειριστής επιχείρησης σαφάρι που πραγματοποιεί εκδρομές με τζιπ στη Χερσόνησο του Ακάμα, που ο ίδιος ο υπουργός Γεωργίας, κ. Κουγιάλης είχε αναφέρει ότι δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον και καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα. Και καταγράφηκε στη Δημόσια Σφαίρα και δεν διαψεύσθηκε.

Επομένως, ενώ ο βαφτιστικός φέρεται να περιλαμβάνεται ανάμεσα σε «παρανομούντες επιχειρηματίες», με αδιαφανείς διαδικασίας πήρε και για …. παράτζιαιρη πουλουστρίνα – με την παρέμβαση του τατά; - μέσω τρίτου και παράτυπα τη χρήση τουρκοκυπριακής γης που άλλαξε από γεωργική σε τουριστική, με αποτέλεσμα να «επιτρέπεται» η κατασκευή και λειτουργία κατασκηνωτικού χώρου, ο οποίος δεν έχει απολύτως καμία οργανική σύνδεση με το χώρο, κανένα οικοτουριστικό χαρακτήρα και κανένα οικονομικό, κοινωνικό ή άλλο όφελος η τοπική κοινότητα. Ακόμα και το πρόσχημα δημιουργίας νέων θέσεων εργασία δεν ευσταθεί, αφού η πρόταση περιλαμβάνει την προσφορά τεσσάρων θέσεων εργασίας.


Προς το παρόν θα αφήσουμε το θέμα μέχρι εδώ, για να δώσουμε για μια ακόμα την ευκαιρία για απάντηση και διάψευση (αν υπάρχει και μπορεί να γίνει) των όσων καταγράφονται, μέχρι το επόμενο τεύχος, προτού προχωρήσουμε σε αποκαλύψεις και άλλων πτυχών του ζητήματος. Η επιλογή είναι του …. τατά. 


Πράσινο: Διατηρητέα Περιοχή Ειδικού Ενδιαφέροντος, Χαρακτήρα και Φυσικής Καλλονής μεταξύ των τοποθεσιών Λουτρά της Αφροδίτης, Νησί του Αγίου Γεωργίου, Φοντάνα Αμορόζα και Νησί της Χαμηλής, στη διοικητική επικράτεια Νέου Χωρίου Πάφου
Μωβ: Κηρυγμένο Αρχαίο Μνημείο Πίνακα Β – Ο Χώρος και τα Κατάλοιπα του Αρχαίου Οικισμού Δύο Ποταμοί (Λουτρά της Αφροδίτης)
Μπλε: Ζώνη Προστασίας Παραλίας στο Αρ.Τεμ. 5 , Φ./Σχ. 25/48, στην τοποθεσία Βέρικον
Κίτρινο: Προτεινόμενος θύλακας ανάπτυξης / χώρος κατασκευής και λειτουργίας ιδιωτικού κατασκηνωτικού χώρου στο Αρ.Τεμ. 5, Φ./Σχ. 25/48, στην τοποθεσία Βέρικον
Πηγή:
Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας (27/05/1989), Αρ. 2414 της 27ης Μαΐου 1989, Παράρτημα ΙΙΙ – Διοικητικές Πράξεις, Μέρος Ι – Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις, Αριθμός 114 – Ο περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμος (Νόμοι 90 του 1972 και 56 του 1982), Διάταγμα Διατήρησης σύμφωνα με το Άρθρο 38(1), σελ. 369-371.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...