Ξηλώνεται το “παρακράτος” του Χάσικου; Μετά τον Ρίκκο, πάει και ο Πενταράς και από ότι φαίνεται μια μερίδα του δικαστικού συστήματος δεν ήταν/είναι πειθήνια




Η αποκάλυψη ότι η ΚΥΠ παρακολουθούσε τηλεφωνήματα και λογαριασμούς ημέηλ ή/ και κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μην εξέπληξε – αλλά το ότι είχε αγοράσει και καινούργιο λογισμικό το 2014 [και σχετικές υπηρεσίες από το ιταλικό “Hacking team"] για να διευρύνει αυτή τη μορφή επιτήρησης, ήταν χοντρό. Αλλά και πάλι η τοπική εξουσία, και ιδιαίτερα η νυν κυβέρνηση, σπάνια επέδειξε ευαισθησία στις αυταρχικές ή διαπλεκόμενες πρακτικές μελών της, εν μέρει και γιατί ελέγχει ή έχει σχέσεις διαπλοκής με την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Οπότε η είδηση ότι μετά από διαρροή των wikileaks και των anonymous[1] αποκαλύφθηκε αυτή η χρήση, ήταν μεν ενδιαφέρουσα – αλλά το βασικό ερώτημα ήταν γιατί επέτρεψαν τα ελεγχόμενα ΜΜΕ να δημοσιοποιηθεί. Ο Πολίτης, μάλιστα, είχε ολόκληρο πρωτοσέλιδο για το «παρακράτος».[2] Ήταν μια κωμική στιγμή για μια εφημερίδα που τα τελευταία χρόνια είναι εκφραστική της διαπλοκής – τόσο στην κάλυψη των οικονομικών θεμάτων, όσο και επιλεγμένων συμφερόντων της κυβέρνησης. Οπότε το ερώτημα είναι – ποιοί θα ήθελαν να παρακολουθήσουν μια εφημερίδα που εκφράζει, ήδη, το υπάρχον καθεστώς; Ταυτόχρονα, κυκλοφόρησε ότι παρακολουθούσαν και τον Αβέρωφ. Έτσι, ενώ, όπως παρατήρησε ο Π. Θεοχαρίδης στο Φιλελεύθερο αναφορά στο θέμα έγινε και πριν ένα χρόνο, εντούτοις μόλις τώρα φάνηκε να πιάνει χώρο δημοσιότητας. Αλλά και πάλι αρκετοί στο Φιλελεύθερο το έθαψαν. Ίσως το ότι τώρα, πια, λειτουργεί μια παράλληλη δημόσια σφαίρα στο ίντερνετ να εξηγεί τη δυσκολία συγκάλυψης.

Το ότι η ΚΥΠ παρακολουθουσε αντίπαλους της κυβέρνησης, αλλά ακόμα και «μη σίγουρους» δημοσιογράφους, ήταν κοινό «μυστικό»: στη γλώσσα της καθημερινότητας ο Πενταράς είχε το παρατσούκλι «ο παντοδύναμος»
Και τότε, παραιτήθηκε ο κ. Πενταράς. Αυτό ήταν σημαντικό – είναι γεγονός ότι λίγοι σε αυτήν την κυβέρνηση αφήνουν τις καρέκλες. Οπότε μια τέτοια παραίτηση σημαίνει ότι κάτι χοντρό είχε γίνει και η αναφορά του Αναστασιάδη ότι θα συζητούσε το θέμα του νέου επικεφαλής της ΚΥΠ με τους πολιτικούς αρχηγούς, μάλλον δείχνει ότι έγινε κάτι χοντρό και η πολιτική ελίτ [μαζί με τα ΜΜΕ που λογοκρίνουν] απλώς το κρατά χαμηλά. Έφυγε ο Πενταράς, λες και δεν έγινε τίποτα. Και όμως… Κατά την διάρκεια των δυο τελευταίων χρόνων, μερικοί δημοσιογράφοι με τους οποίους είχαμε επαφή, τόνιζαν έντονα ότι «πρέπει να προσέχετε», «παρακολουθούν τα πάντα» κοκ.[3] Η πιο ενδιαφέρουσα μορφή αυτών των προειδοποιήσεων ερχόταν για τον Ρίκκο ο οποίος, σύμφωνα με ότι ακούγαμε, έπαιρνε τηλέφωνα και απειλούσε ότι θα ανοίξει θέμα για δημοσιεύματα που του έκαναν κριτική. Σε αυτό το κλίμα, ακουγόταν και το όνομα του κ. Πενταρά ως ο «παντοδύναμος». Λεγόταν, μάλιστα, ότι είχε πολύ καλές σχέσεις με φίλο-κυβερνητικούς δημοσιογράφους.

Ποιός είναι ο Πενταράς
Ας πάμε λίγο πίσω, για να δούμε ποιός είναι ο κ. Πενταράς. Με βάση το βιογραφικό του, είναι ένας στρατιωτικός στον οποίο βασίζεται η κυπριακή δεξιά για διάφορα.[4] Έκανε σπουδές σε στρατιωτική σχολή στην Ελλάδα, τελείωσε το 1974, αλλά παραδόξως δεν προτίμησε να έρθει πίσω στην χώρα του που τον είχε ανάγκη, και προτίμησε να μείνει στην Ελλάδα. Είτε ήθελε καριέρα, είτε είχε ενοχές και φοβόταν από δράση του [αν ήταν Κύπρο τότε] στο πραξικόπημα ή για τις σχέσεις του με τη χούντα. Στην Κύπρο, ήρθε το 1995 και όταν ανέλαβε ως υπουργός άμυνας ο Σωκράτης Χάσικος, και έγινε στενός συνεργάτης του.[5] Έτσι, όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση το 2013 και η οικογένεια Κουλέρμου πήρε το υπουργείο εσωτερικών και όσα διαπλεκόμενα συμφέροντα εμπίπτουν σε αυτήν την ανάληψη, από την αρχή επανεμφανίστηκε ο κ. Πενταράς. Διορίστηκε στις 7 Μαρτίου 2013 στην ΚΥΠ. Αξίζει να αναφερθούν και μερικα παραδειγματα από τότε δημοσιεύσεις. Στο sigma live,[6] οι κυβερνώντες άφηναν να διαρρεύσει ότι θα έφτιαχναν ένα νέο κύκλωμα, που θα ενίσχυε την ΚΥΠ με στρατιωτικό έλεγχο – και σε εκείνα τα πλαίσια, αναφερόταν και ο επικείμενος διορισμός του Ρίκκου.

Αυτό φαίνεται να ήταν το «παρακράτος» που έστησαν οι Χάσικος - Ρίκκος και λογικά συμμετείχε και ο Πενταράς. Με ένα σκηνικό κάπως έτσι ενδεχομένως: ο ένας της ΚΥΠ παρακολουθούσε, ο άλλος στην εισαγγελία εκβίαζε, και ο Χάσικος αποφάσιζε…..

Το Δίκτυο του Χάσικου ως «παρακράτος»
Κοιτάζοντας δυο χρόνια προς τα πίσω, είναι δύσκολο να μην δει κάποιος ότι οι Ρίκκος και Πενταράς πρέπει να ήταν του κυκλώματος-δικτύου του Χάσικου. Ήδη από το καλοκαίρι του 2013 και ενώ το θέαμα Πική αποτύγχανε οικτρά, άρχισε να στήνεται το θέαμα της Δρομολαξιάς. Μια στημένη υπόθεση στην οποία ο Χάσικος είχε και οικογενειακά προσωπικά συμφέροντα, και την οποία προώθησε με φανατισμό, ανάλογο της Providencia, ο Ρίκκος. Άλλωστε το ότι στήθηκε το όλο θέαμα είναι πια και τεκμηριωμένο από τις ηχογραφήσεις που διέρρευσαν  για τις συνομιλίες ανάμεσα στον Λίλλη, τους δικηγόρους τους και τον Ρίκκο. Και ταυτόχρονα, για ό,ποιον παρακολούθησε την όλη ιστορία, η παρέμβαση του Κουλέρμου σε στυλ «νονού», όπως το σχολίασε η Καθημερινή, έδειχνε τη διαπλοκή των συμφερόντων. Το ότι τελικά ο Λίλλης απαλλάχθηκε και έγιναν δεχτές μαρτυρίες ατόμων που, εμφανώς, εξαγοράστηκαν από την εισαγγελία [πώς αλλιώς να ερμηνεύσεις τη διαγραφή χρέους 450,000 ευρώ;], όπως ο Φαντούσης, δείχνει ενδεχομένως και την προσπάθεια του δικτύου του Χάσικου να ελέγχει και μέρος του δικαστικού σώματος. Ήταν πολύ βολικός ο Σάντης, για να είναι τυχαίο; Και ο Χάσικος, απροκάλυπτος τότε – ανακοίνωσε στον κ. Τσουρή ότι θα μπει στο κατηγορητήριο πριν καν γίνει κάτι τέτοιο και ενώ το κατηγορητήριο είχε ήδη σταλεί. Κάποιοι, πειθήνια, υπάκουσαν και έστειλαν και το όνομα του κ.Τσουρή ως κατηγορούμενου, τηλεφωνικά -μετά τον επίσημο κατάλογο των κατηγορουμένων.

Αυτό φαίνεται να ήταν το «παρακράτος» που έστησαν οι Χάσικος - Ρίκκος και λογικά συμμετείχε και ο Πενταράς. Με ένα σκηνικό κάπως έτσι ενδεχομένως: ο ένας της ΚΥΠ παρακολουθούσε, ο άλλος στην εισαγγελία εκβίαζε, και ο Χάσικος αποφάσιζε σε ποιόν να επιτεθεί. Μετά την Δρομολαξιά, η επόμενη στημένη υπόθεση ήταν εκείνη του ΣΑΠΑ, όπου σε ένα θέαμα που ξεκίνησε με υπερχρεώσεις 40 εκατομμυρίων, απαλλάγηκαν οι εργολάβοι, με το να γίνουν μάρτυρες κατηγορίας, που πήραν τα 38.3 εκατομμύρια και η ανάκριση υπό την καθοδήγηση του Ρίκκου φαινόταν να εστιάζει σε συγκεκριμένα άτομα και πάλι ιδεολογικά. Έτσι, άλλαξαν δήμαρχο [με «ραγδαίες εξελίξεις», όπως είπε ο Χάσικος στην τότε περίοδο που το έπαιζε Πυθία μετά τον ρόλο του καουμπόη του προηγούμενου χρόνου] και ηγεσία στην ΕΔΕΚ. Ο τρόπος που εκβιάστηκε ο Βέργας να παραδεχτεί μόλις συνελήφθηκε η γυναίκα του, η φαιδρή μεταφορά ελλήνων εμπλεκομένων[7] στην Κύπρο, για να εκβιαστούν να δώσουν μαρτυρία με αντάλλαγμα να τους αφήσουν ήσυχους [όπως τον Λίλλη], αλλά και ο υστερικός τρόπος με τον οποίο δαιμονοποιήθηκαν μερικά άτομα για απειλητικά τηλεφωνήματα, δείχνουν ότι μάλλον η παρακολούθηση από το κύκλωμα Πενταρά, ήταν στην υπηρεσία των Ρίκκου - Χάσικου.

Η πτώση του Ρίκκου και η συνέχεια του ξηλώματος που μάλλον δεν είναι τυχαία
Ο Ρίκκος, βέβαια, πρόσφερε και σε άλλους τις υπηρεσίες του – είχε πρωτοστατήσει επίσης στην προσπάθεια να αποδοθεί η Κεντρική Τράπεζα πίσω στη διαπλοκή. Και έτσι, έμπλεξε και στην νέα προσπάθεια να διώξουν την Γιωρκάτζη. Αλλά εκεί μάγκωσε το θέμα. Κανείς δεν ξέρει γιατί ακριβώς και με ποιά στήριξη, αλλά τελικά ο Κ. Κληρίδης αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στην κατάσταση με τον Ρίκκο, που έφτασε σημείο να απειλεί και δημόσια, μέσω τηλεοράσεων, όσους/ες τον κατηγορούσαν ή ζητούσαν διερεύνηση των σκανδάλων του. Έκανε, λοιπόν, την κίνηση ο κ. Κληρίδης και η ξεκάθαρη υπόθεση της Providencia, ξαφνικά έγινε κατανοητή. Πώς έστηνε δίκες ο Ρίκκος, αλλά και πώς το κύκλωμα στο οποίο κινείται έκανε ανάλογα. Η απολογία του Ρίκκου στο δικαστήριο, πρόσφατα, είναι η αποκάλυψη της ενοχής – πούλησε μεταμέλεια για να εκλιπαρήσει οίκτο.

Όμως, ταυτόχρονα το πουλόβερ του παρακράτους του Χάσικου, ξηλώθηκε. Ο Χάσικος αποφάσισε να το παίξει πιο φιλικός στο περιβάλλον – πήγε στην εκδήλωση του Pride, και άρχισε να φλερτάρει με τη ρουσφετολογία για τη λαθροθηρία. Η οικογένεια Κουλέρμου ποτέ δεν τα είχε καλά με τη συνέπεια και τον σεβασμό της ισονομίας.

Τώρα, όμως, ξηλώθηκε και ο άνθρωπος του Χάσικου στην ΚΥΠ. Αν τα κόμματα, όπως οφείλουν, υποχρεώσουν τον Αναστασιάδη να διορίσει άνθρωπο εκτός ΔΗΣΥ και πέρα από το παρακράτος του Χάσικου, τότε ο γαμπρός φαίνεται ότι βλέπει μπροστά του την απομόνωση και τη μελλοντική πορεία του κυκλώματος του. Ίσως είναι καιρός για έξοδο.

Ποιός ξηλώνει το δίκτυο του Χάσικου
Ήδη, η Χαραυγή την Τρίτη εστίασε στον Αβέρωφ. Είναι λογικό: αφού ο Αβέρωφ έχει μια κόντρα με τον Χάσικο για τα εσωτερικά του ΔΗΣΥ, μάλλον ο Πενταράς τον παρακολουθούσε και αυτόν, αλλά και άλλους για να μπορεί να εκβιάζει ο Χάσικος διάφορους. Έτσι, έκανε και ο Γιωρκάτζης. Οπότε, αν το δίκτυο του Πενταρά πιάστηκε να παρακολουθεί κάποιον επώνυμο, το θέμα μπορεί να έφτασε από την Γενική Εισαγγελία μέχρι το προεδρικό. Και ο Αναστασιάδης στην προσπάθειά του να αποστασιοποιηθεί από τη διαπλοκή και τα βρώμικα κόλπα των στημένων θεαμάτων και δικών του 2013-14, μπορεί να βρήκε την ευκαιρία να πάρει επιτέλους αποστάσεις από τον Χάσικο. Για να γίνει κατανοητή η εξουσία που είχε κάποτε ο Χάσικος, στην εποχή του πλήρους παρακράτους του είπε ότι αν τον μετακινούσε ο Αναστασιάδης από το Υπουργείο Εσωτερικών [στο οποίο είναι το κτηματολόγιο που τον ενδιαφέρει άμεσα οικονομικά], θα επαραιτήτο – και αυτό, για όσους καταλάβαιναν, ήταν απειλή και ο Αναστασιάδης συμμορφώθηκε. Τώρα πια, όμως, ίσως να λειτουργεί το «ποιός έχει ανάγκη το Χάσικο πλέον»..

Μια δεύτερη πιθανότητα είναι η θεσμική αντίδραση. Μπορεί, δηλαδή, το περίφημο «Ντροπή, κύριε πρόεδρε» του Κ. Κληρίδη να εξέφρασε και μια ευρύτερη δυσφορία που εκδηλώνεται τώρα πια και στο δικαστικό σώμα και αλλού. Ήδη, φαίνεται ότι η "οικογένεια" δεν μπόρεσε να βρει κατάλληλο δικαστή, όπως ισως τον Σάντη, και μέλος της τραβολογιέται με καταδίκες στα δικαστήρια και στα κρατητήρια. Ακολουθεί σχετικό κείμενο[8] για την καταδίκη του Ανδρέα Κουλέρμου, εξ αγχιστείας συγγενή του κ. Χάσικου, για κλοπή, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Από ότι φαίνεται εκτός από δικαστές όπως τον κ. Σάντη [που τελικά μάλλον σίγουρα δεν ήταν τυχαία η αναφορά στο όνομα του για τη δίκη της Δρομολαξιάς] υπάρχουν και άλλοι, όπως η συγκεκριμένη δικαστής στην υπόθεση του. Κουλέρμου που δεν καταλαβαίνει από πιέσεις, μέσα και ρουσφέτι – ή «θεό», ή «Πάπα», όπως το θέτει το "Άγρυπνο μάτι" στο σχετικο κείμενο. Αυτή τη μερίδα του θεσμικού χώρου του δημοσίου φαίνεται ότι βρίσκει ενώπιον του το παρακράτος…

Έκανε, λοιπόν, την κίνηση ο κ. Κληρίδης και η ξεκάθαρη υπόθεση της Providencia, ξαφνικά έγινε κατανοητή. Πώς έστηνε δίκες ο Ρίκκος, αλλά και πώς το κύκλωμα στο οποίο κινείται έκανε ανάλογα. Η απολογία του Ρίκκου στο δικαστήριο, πρόσφατα, είναι η αποκάλυψη της ενοχής – πούλησε μεταμέλεια για να εκλιπαρήσει οίκτο. Όμως, ταυτόχρονα το πουλόβερ του παρακράτους του Χάσικου, ξηλώθηκε. […]  Τώρα, όμως, ξηλώθηκε και ο άνθρωπος του Χάσικου στην ΚΥΠ. Αν τα κόμματα, όπως οφείλουν, υποχρεώσουν τον Αναστασιάδη να διορίσει άνθρωπο εκτός ΔΗΣΥ και πέρα από το παρακράτος του Χάσικου, τότε…




[1] Η παραίτηση υποβλήθηκε μετά από τη διαρροή email, που μπορείτε να βρείτε στο ακόλουθω λινκ, αν γράψετε "Cyprus" στο search box :https://wikileaks.org/hackingteam/emails/
Στα email φαίνετε η ΚΥΠ να αγόρασε προγράμματα από hackers από την Ιταλία για την παρακολούθησή μας.. Μέσω του λογισμικού, που όπως φαίνεται στα τιμολόγια, αγόραζε η ΚΥΠ, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μόλυνσης του κινητού τηλεφώνου του στόχου ώστε να εξασφαλιστεί πρόσβαση σε όλα του τα δεδομένα, όπως αρχεία ηχητικά, βίντεο, sms, τηλεφωνήματα skype, φωτογραφίες, πληροφορίες από κοινωνικά δίκτυα και άλλα. Υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα ενεργοποίηση του μικροφώνου, ώστε να ακούνε τον χώρο στον οποίο βρίσκεται το κινητό που έχει μολυνθεί, αλλά και να έχουν εικόνα μέσω της κάμερας, χωρίς να το αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης του κινητού.
http://livenews.com.cy/cgibin/hweb?-A=94817&-V=news
[3] Κάπου μέσα στον Νοέμβριο του 2014, ήρθε μάλιστα [διέρρευσε ως απειλη;] στην Δ.Α. μια «πληροφορία» για κατάσχεση των υπολογιστών των μελών της. Το αγνοήσαμε αλλά.. ήταν μέρος του τότε σκηνικού…
[4] Μια ενδεικτική αναφορά στα κεέμενα του, υπάρχει στο επόμενο άρθρο.
[5] "ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ Ο ΝΥΝ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ/ΤΑΞΗΣ 1974 ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ(ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ) ΣΥΓΓΡΑΦΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΦΟΙΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ. ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΘΕΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗ ΧΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΤΟ ΗΞΕΡΕ ΟΣΟ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ.ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΤΟΥ ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ." - http://www.analystsforchange.org/2013/12/s-300-me-1.html
Η στενή σχέση καταγράφεται και εδώ στα πλαίσια αναφοράς για τους S300
[6] πηγή: SigmaLive (28/02/2013) «Ανακατατάξεις σε ΚΥΠ και Νομική Υπηρεσία»

[7] Ενώ συγκριτικά για τα τραπεζιτικά σκάνδαλα ή για τους στρατιωτικούς στο Μαρί, δεν ήταν καθόλου εύκολο να γίνουν τέτοιες μεταφορές..Όπως, φυσικά και για τις εργαζόμενες που απελάθηκαν από τον «Ναό της Αφροδίτης» που κάποιοι ήθελαν να συγκαλύψουν.
[8] «Και το Γλυκό έδεσε» από τον συνεργάτη μας «Άγρυπνο Μάτι»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

· Βοηθώντας τον Αριστο Μιχαηλίδη να μάθει νάκκον την ιστορία του Γρίβα με τεκμήρια του ίδιου..

Ποιούς παρακολουθούσε η ΚΥΠ; Οι δημοσιογράφοι μάλλον είναι αρκετά πειθήνιοι ή φοβισμένοι ακόμα να ζητήσουν τη δημοσιοποίηση της λίστας αυτών που παρακολουθούσε η ΚΥΠ, αλλά ο χώρος των ακτιβιστών/τριων, που σίγουρα ήταν στόχος και με βάση την ειδικότητα της εταιρείας, είναι πολίτες που μπορούν να το απαιτούν

· Μια ακόμα χαριτωμένη «σύμπτωση» - απαλλαγή για τις μίζες του ΣΑΠΑ από συναγερμικο δίκτυο;