Αποκωδικοποιώντας τις «οικολογικές ευαισθησίες» μερίδας του Τύπου με αφορμή το θέμα των αμπελοπουλιών: Εφημερίδα Πολίτης - ‪‎Ούτε Καν Τα Προσχήματα‬

Η Εφημερίδα Πολίτης, εδώ και δύο εβδομάδες δημοσιεύει τις θέσεις του Ευγένιου Χαμπουλλά σχετικά με τη «νομιμοποίηση της θήρευσης αμπελοπουλιών, με επιλεκτικά μέσα, κατά παρέκκλιση».


Αρχικά, ο Πολίτης κάλυψε το θέμα με ανακρίβειες και λαϊκισμούς. Για παράδειγμα, το Σάββατο, 15 Μαΐου, κυκλοφορούσε με εξώφυλλο, το οποίο ανέγραφε: «Αμπελοπούλια: Επιτρέπεται το κυνήγι!» (1ον Χ - δεν επιτρέπεται το κυνήγι αμπελοπουλιών και δεν έχει εγκριθεί καμιά παρέκκλιση από την κυπριακή νομοθεσία, την κοινοτική οδηγία και τις διεθνείς συμβάσεις)!















Μάλιστα, στο ολοσέλιδο άρθρο της σελίδας 34 τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρα, καθώς *ενημερωνόμαστε* (έτσι, με αστεράκια παρακαλώ) ότι: «Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν περίμεναν οι κυνηγοί μία τέτοια απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο» (2ον Χ - είπαμε να πουλήσετε κανένα φύλλο ρε παιδιά, αλλά όχι κι έτσι... έχει και η – σοβαρή τουλάχιστον – δημοσιογραφία τους κανόνες της).

Μην πάμε στο γεγονός ότι ο τίτλος του άρθρου είναι εντελώς άκυρος. Άκου... «Δεν θα είναι για χόρταση!» (3ον Χ - δηλαδή το κυνήγι ρε παιδιά θα γίνεται μόνο για λόγους «διασκέδασης» στους βαβάτσινους, τις μοσφιλιές και τις συκιές; Και πώς γίνεται ο τίτλος της είδησης να αναιρεί την ίδια την είδηση, σύμφωνα με την οποία υποτίθεται ότι «ο κόσμος θέλει να τρώει αμπελοπούλια και αγωνιά να κυνηγήσει»; Έλεος πιον...)

Σημειώστε, ότι η εφημερίδα Πολίτης δεν ανέφερε καν τις θέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, είτε των τοπικών (όπως ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria, οι Φίλοι της Γης Κύπρου και η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου), είτε των διεθνών (Committee Against Bird Slaughter - CABS, Foundation Pro Biodiversity - SPA, Royal Society for the Protection of Birds - RSPB, Migratory Birds Conservation in Cyprus - MBCC) (4ον Χ - κατά τα άλλα, «ο Πολίτης... τα λέει όλα»).


Δυστυχώς, η ιστορία δεν σταματά εδώ. Την Κυριακή, 16 Μαΐου, στο εξώφυλλο διαφημίζεται η «προσωπική μάχη του Ευγένιου Χαμπουλλά». Όλα τα λεφτά βέβαια είναι στη σελίδα 20, όπου ένα ολοσέλιδο άρθρο ξεκινά με την ακόλουθη – υψηλού επιπέδου – δημοσιογραφική ανάλυση: «Βγάλτε τις σφεντόνες από τα ντουλάπια σας, εάν δεν έχετε, ψάξτε να βρείτε, διότι το Υπουργείο Εσωτερικών επέτρεψε το κυνήγι αμπελοπουλιού» (εδώ, από το 1ο μέχρι το 4ο, όλα τα Χ μαζεμένα).

Και αφού τήρησε στάση σιγής για καμιά εβδομάδα, το Σάββατο, 23 Μαΐου, ο Πολίτης επέστρεψε με ένα παραπολιτικό σχόλιο για «τα αμπελοπούλια του κ. Χαμπουλλά», στο οποίο ουσιαστικά μας ενημερώνει ότι «σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Βουλής, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευγένιος Χαμπουλλάς, ο οποίος αντικατέστησε τον Λευτέρη Χριστοφόρου στο νομοθετικό σώμα, έχει μέχρι στιγμής υποβάλει μόνο δύο ερωτήσεις σε υπουργούς».

Δική μας σημείωση – σιγά μην το έλεγε η εφημερίδα Πολίτης δηλαδή: η 1η ερώτηση του Χαμπουλλά ήταν για να επιτραπεί το κυνήγι ενός προστατευόμενου είδους κατά παρέκκλιση από την κυπριακή νομοθεσία, την ευρωπαϊκή οδηγία και τις διεθνείς συμβάσεις και η 2η για να υπηρετούν οι στρατιώτες που προέρχονται από την επαρχία Αμμοχώστου κοντά στα σπίτια τους – κοινώς, ψηφοθηρία με υπερβολικές δόσεις... λαθροθηρίας και βολέματος!
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά λοιπόν, το σχόλιο παραθέτει στη συνέχεια ολόκληρη την απάντηση του Χάσικου στην ερώτηση Χαμπουλλά, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο Χαμπουλλάς έχει και δίκαιο!
Ας μας επιτρέψει, λοιπόν, η Εφημερίδα Πολίτης ένα-δύο πολύ σύντομα σχόλια:
1 – Αφού «τα αμπελοπούλια δεν θα είναι για χόρταση», καθώς όπως λέει και ο Χάσικος «θα κυνηγούνται σε μικρές ποσότητες», πώς γίνεται να ευσταθεί η δήλωση Χαμπουλλά; Α ναι, σύμφωνα με δήλωση του Χαμπουλλά στην εφημερίδα Πολίτης «πρόκειται να ικανοποιηθούν πέραν των 30 χιλιάδων ιδιοκτητών αεροβόλου για χρήση του αεροβόλου στο κυνήγι, όπως γινόταν πριν το 2003, καθώς επίσης και 22 χιλιάδες φλομπέρ. Θα ικανοποιηθούν και αυτοί που ζητούν να κυνηγούν με την παραδοσιακή μέθοδο, τη σφεντόνα». Και ρωτούμε εμείς: 20+30=50 χιλιάδες, έτσι για να στρογγυλοποιήσουμε τα νούμερα και βγάζουμε έξω τις σφεντόνες. Πόσα αμπελοπούλια δικαιούται ο κάθε κυνηγός; Να πούμε minimum 10-15, δηλαδή μια δωδεκάδα για «ένα πιάτο μεζέ» μια φορά το χρόνο. Αποτέλεσμα; 500-750 χιλιάδες αμπελοπούλια, έξω το παράνομο κυνήγι, έξω και η παράνομη παγίδευση ή οποιαδήποτε άλλη μορφή λαθροθηρίας... Καλά, μας πείσατε κ. Χάσικε και κ. Χαμπουλλά για τις «μικρές ποσότητες». Α ναι, και πέρα από το ότι η παρέκκλιση επιδιώκει να μετατρέψει ένα προστατευόμενο είδος σε θηρεύσιμο, προσπαθεί να νομιμοποιήσει και νέες δύο μεθόδους κυνηγίου... Και έτσι για να κλείσουμε, αλήθεια, από πότε είχαμε φλομπέρ και αεροβόλα στην Κύπρο; Είχε τζιαι ο πρόπαππους σου φλομπέρ τζιαι αεροβόλα κε. Ευγένιε Χαμπουλλα;


2 – Τώρα, για δείτε κι αυτό το βίντεο να γελάσετε:
https://vimeo.com/128712734
Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015. Εκπομπή "Ενημέρωση Τώρα" με τον Παύλο Μυλωνά στο MEGA TV. Συζήτηση με τον Ευγένιο Χαμπουλλά, βουλευτή επαρχίας Αμμοχώστου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), και την Κλαίρη Παπάζογλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου (BirdLife Cyprus).

Ο Ευγένιος Χαμπουλλάς αναφέρει ότι «σε πρόσφατη συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο, έχω πάρει απάντηση εγώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία λέει ότι ναι, μπορεί με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, μπορεί να επιτραπεί με παρέκκλιση το κυνήγι του αμπελοπουλιού, με επιλεκτικές μεθόδους θήρευσης, δηλαδή όχι με παγίδευση». Σημειώστε ότι η εκπομπή του MEGA TV προβλήθηκε την Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015, ενώ η απαντητική επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών – σύμφωνα μάλιστα με όσα μας λέει και η εφημερίδα Πολίτης απεστάλη την Τρίτη, 19 Μαΐου 2015! (Βλ. Απάντηση ημερομηνίας 19 Μαΐου 2015 του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.04.497, ημερομηνίας 19 Μαρτίου 2015, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Ευγένιου Χαμπουλλά). Λίγη δημοσιογραφική έρευνα εκεί στον Πολίτη δεν κάνει κακό... εκτός, βέβαια, κι αν ο στόχος είναι άλλος... και ο νοών νοείτο...

Εφημερίδα Πολίτης – Ουτέ καν τα Προσχήματα , Μέρος ΙΙ
Και αν νομίζετε ότι κάπου εδώ σταματά η ιστορία και αρχίζει το αίσιο τέλος... ε διαβάστε κι αυτό.
Ο Πολίτης πρόσφατα φιλοξενεί άρθρο του "Προέδρου" μίας "περιβαλλοντικής οργάνωσης" που ονομάζεται "Πράσινη Ασπίδα", ο οποίος γράφει σχετικά με την υποκρισία για τα αμπελοπούλια: "Η Πράσινη Ασπίδα, η πλέον ανεξάρτητη περιβαλλοντική οργάνωση στη χώρα μας θεωρεί υποκρισία τον τρόπο με τον οποίο κάποιες οργανώσεις αντιδρούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του Σ. Χάσικου να περιορίσει τη λαθροθηρία αμπελοπουλιών με νομιμοποίηση του κυνηγιού τους κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις".
http://www.prasini-aspida.org/index.php…
Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
1 - Όλες ανεξαιρέτως οι τοπικές (Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria, Φίλοι της Γης Κύπρου, Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου) και όλες οι διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις (Committee Against Bird Slaughter - CABS, Foundation Pro Biodiversity - SPA, Royal Society for the Protection of Birds - RSPB, Migratory Birds Conservation in Cyprus - MBCC) εξέφρασαν την κάθετη εναντίωσή τους με την απόφαση του Χάσικου.
2 - Μια περιβαλλοντική οργάνωση που δεν κάνει τίποτα απολύτως, πέρα από το να εκδίδει μια εφημερίδα μιλά για... "κάποιες οργανώσεις"... Έλα ρε Πράσινη Ασπίδα - Green Shield, μας σκότωσες στα επιχειρήματα...
3 - Ωραίες οι διαφημίσεις σας και πολύ σοβαρό το οικολογικό έργο που επιτελείτε!
4 - Και ειδικά αυτά τα ολοσέλιδα άρθρα του στυλ... "Melios Zoo Park & Pet Center: Ένας μικρός παράδεισος για μικρούς και μεγάλους"... "Ο δεκάλογος του λεβέντη κυνηγού"... και "Λίγη δροσιά"... υψηλότατου επιπέδου περιβαλλοντική ενημέρωση, εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και συνείδηση...
Υ.Γ. Εφημερίδα Πολίτης, δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιός είσαι!











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...