Και τώρα ξανά η μπάλα στην σέντρα: οι τουρκοκύπριοι εκλέγουν ένα κυπροκεντρικό αριστερό, γιορτάζουν την νίκη με την τυλληρκώτισσα, και ανοίγουν ένα νέο πλαίσιο..

 Μια βδομάδα ελπίδων και λάσπης

Οι τ/κ εκλογές χαρακτηρίζονταν από όλα τα μέσα ως κρίσιμες και καθοριστικής σημασίας, μιας και συνδέονται με την επερχόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό λίγο αργότερα, αφού θα προκύψει το όνομα του τ/κ διαπραγματευτή. Η βδομάδα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου σφραγίστηκε με την αυξημένη ελπίδα ανάμεσα σε τ/κ, αλλά και μεγάλη μερίδα των ε/κ για εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί. Ταυτόχρονα, υπήρξαν φήμες και κατηγορίες για προσπάθειες από πλευράς Έρογλου για εξαγορά ψήφων.


Η αφίσα της εθνικιστικής πλατφόρμας: οι πάνω θέλουν τον Ακιντζί..

Στην αρχή της βδομάδας, το περιβάλλον του Ντερβίς Έρογλου κατηγόρησαν τον Μουσταφά Ακιντζί με διάφορους τροπους και για το σκοπό αυτό κυκλοφόρησαν διάφορα μέσα, όπως αφίσες για να δώσουν και μια πιο συγκεκριμένη οπτική στα επιχειρήματα που προέβαλλαν, ενώ δεν έλειψε και η σύνδεση με την Τουρκία, αφού ο Έρογλου κατηγόρησε τον Ακιντζί ότι επιχορηγείται από τον Γκιουλέν. Η πιο κάτω αφίσα της Πλατφόρμας Εθνικιστικής Δράσης είναι ιδιαίτερα εκφραστική των επιχειρημάτων Έρογλου που δεν επιδέχεται, αλλά ούτε και χρειάζεται οποιαδήποτε σχόλια. «Αγαπάτε αυτούς, αλλά αυτοί έρχονται να σας σώσουν».

Κατά τον πρώτο γύρο, το πρωί της μέρας των τ/κ εκλογών μάλιστα, τρεις εφημερίδες είχαν αποσυρθεί με τη δικαιολογία της παραβίασης του εκλογικού νόμου, λόγω σχολίων που περιλάμβαναν και αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την επόμενη Κυριακή, φαίνεται ότι ο εκλογικός νόμος δεν παραβιαζόταν όταν κυκλοφορούσαν ψηφοδέλτια με θετικό πρόσημα στον Ντερβίς Έρογλου, παρόλον ότι στην Κερύνεια συνελήφθησαν δύο άτομα που φέρονται να φωτογράφιζαν με κινητό το ψηφοδέλτιο την ώρα που ψήφιζαν.

Μια σκόπιμη [;] απόσταση από την Τουρκία
Κατά τη διάρκεια της βδομάδας, άρθρα σχετικά με τις τ/κ εκλογές δεν κατέκλυζαν τις τουρκικές εφημερίδες. Η Τουρκία, φαινόταν σαν να κρατά απόσταση, αμφίσιμη στάση, η οποία μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως – έτσι και αλλιώς η προσπάθεια για παρέμβαση το 2010 απέτυχε, και στο παρόν κυπροκεντρικό κλίμα μια ανοιχτή παρέμβαση από την Άγκυρα μπορεί να λειττουργούσε και σαν μπούμεραγκ. 

Ταυτόχρονα, κινήσεις, ομάδες και κόμματα, στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, από την επόμενη κιόλας μέρα του πρώτου γύρου προσέτρεξαν να πάρουν θέση. Παρά την «άρνηση» κάτα κάποιο τρόπο του Κουντρέτ Οζερσάι να στηρίξει στο δεύτερο γύρο τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος πρότεινε χέρι συνεργασίας στον πρώτο, δυνάμεις που στήριξαν τον Οζερσάι διαχωρήσαν τη θέση τους και στηριξαν Ακκντζι. Πιο ξεκάθαρα ήταν τα πράγματα με το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα που είδε αξιωματούχους του να στηριζουν μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης την υποψηφιότητα Ακιντζί:




Υπήρξε και μια τάση αριστερής - κινηματικής αποχής
Στο δεύτερο γύρο των τ/κ εκλογών, φάνηκε να κερδίζει έδαφος και το μποϋκοτάζ το οποίο επιχείρησαν αριστερές [ η θα μπορουσε καποιος να πει ακροαριστερες η κινηματικες] δυνάμεις και το οποίο δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα, κυρίως από τα ε/κ μέσα. Τα ποσοστά συμμετοχής κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα, και φαίνεται να γιγαντώθηκαν ιδιαίτερα οι προσπάθειες των επιτελείων των υποψηφίων αφού μέχρι τις 17:00  η αποχή έφθανε μέχρι το 43 %.

Η νίκη φάνηκε νωρίς
Η τάση του 60 – 40 υπέρ του Μουσταφά Ακιντζί φάνηκε από τις πρώτες κάλπεις, με ανεπαίσθητες διαφοροποιήσεις διατηρήθηκε μέχρι το τέλος της καταμέτρησης. Μετά την καταμέτρηση του 70% άρχισαν οι πανηγυρισμοί στο επιτελείο του Μουσταφά Ακιντζί, ενώ τα σχόλια που κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικεντρώνονταν στο τέλος μιας εποχής και στην έναρξη μιας καινούργιας με την αντίστοιχη αλλαγή και πολιτικής με προοπτική τη λύση του Κυπριακού, θεωρόντας το αποτέλεσμα ως ξεκάθαρη απάντηση.

Οι πανηγυρισμοί στο επιτελείο του Μουσταφά Ακιντζί άρχισαν με το τραγούδι της Τηλλυρκότισσας, το οποίο θεωρείται ως το κατ΄εξοχήν δικοινοτικό δημοτικό τραγούδι και με μόνες σημαίες αυτές της προεκλογικής εκστρατείας με το κλαδί ελιάς και πλακάτ με το σλόγκαν «απάντηση ο Ακιντζί». Σε ένα χαρακτηριστικό μήνυμά του ο κ. Τάκης Χατζηδημητρίου ανέφερε:

«Να που στην πολιτική γίνονται και θαύματα. Οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας βρίσκονται ξανά στην πρωτοπορία. Ο Μουσταφά Ακιντζί είναι πια ο ηγέτης τους. Δεν είναι απλά αλλαγή ηγεσίας αλλά πολιτικής. Ο Ακιντζι είναι Άνθρωπος της συνεννόησης, όχι της σύγκρουσης, όχι των αδιεξόδων. Τώρα οφείλουμε να πάρουμε το μήνυμα και να παλέψουμε για τη λύση. Η ζωή , η ιστορία μας δίνει μια νέα ευκαιρία. Μια νέα εποχή αρχίζει για όλους μας. Μαζί με τον Ακιντζί μπορούμε να εργαστούμε για την αυριανή Κύπρο της ανεξαρτησίας της δημοκρατίας της ειρήνης.»




Ο ίδιος ο νέος ηγέτης των τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί με ανάρτησή του στο τουΐτερ, ανακοίνωσε πανηγυρική συγκέντρωση στην πλατεία Ινονού με το μήνυμα:
«Η επιτυχία είναι όλων μας, ευχαριστίες σε όλους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία:
Ψήφισαν: 112478
Έγκυρες ψήφοι: 110799
Ποσοστό συμμετοχής: 64,12%

Έλαβαν:
Μουσταφά Ακιντζί – 60,50% που αντιστοιχεί σε 67035 ψήφους
Ντερβίς Έρογλου – 39.5% που αντιστοιχεί σε 43764 ψήφους



Τραγουδώντας τον κωδικό ύμνο των λινοπάμπακων της Τυλληρκάς τζαι της μνήμης της δικοινοτικής κουλτούρας της συμβίωσης..τζαι του πείσματος της υπομονής..:
Εσιέβερεβε.. έναν άστρον… τζαι εν μιτσήν…

Και η οι ιστορικές Μνήμες της νεωτερικότητας….



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...