Τι κρυβόταν πίσω από τον πανικό του Ρίκκου όταν άρχισε να απειλεί δημόσια την Ει. Χαραλαμπίδου: η απειλή προς τους αξιωματούχους που ήξεραν για το κούρεμα, ο πανικός για την αποκάλυψη της σχέσης/συναλλαγής/ «δωροδοκίας» με την Providencia, και η αποκάλυψη πώς λειτουργεί το σύστημα λογοκρισίας μέσω focus-απειλών..

[τελικά ήταν η κ. Χαραλαμπίδου που ειδοποίησε την Κεντρική για την απουσία του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους από τη δίκη;]


“..όταν θα ανοίξω το κεφάλαιο του ΑΚΕΛ..»
Ο Ρ. Ερωτοκρίτου απειλεί δημόσια την Ει. Χαραλαμπίδου για την κριτική που του ασκεί στο θέματα καταγγελιών για διαπλοκή και δωροδοκία
Δυο βδομάδες μετά, ξαφνικά, η γενική εισαγγελία, χωρίς ιδιαίτερο λόγο [λ.χ. νέα τεκμήρια αφού σε εκείνο το σημείο είχε μείνει το θέμα] επαναφέρει το ζήτημα της focus, στην οποία γίνεται προσπάθεια να κατηγορηθεί το ΑΚΕΛ..Και αφού στα θεάματα των ΜΜΕ δεν χρειάζεται τεκμήριο, η συζήτηση βολικά μεταφέρθηκε εκεί…Ενώ για το θέμα Ερωτοκριτου που υπάρχουν πλέον και τεκμήρια από το γενικό ελγκτη, έπεσε μια κωμική σιωπή. Όπως και για τα συμφέροντα του δικηγορικού γραφείου Νεοκλεους.




Ενώ διερευνούν τον Ρίκκο, κάποιοι ρίχνουν και λίγη σκόνη για τα μάτια μάρκας focus
Σύμφωνα με το Φιλελεύθερο της Παρασκευής, 27/3, στην εξάωρη ανάκριση/κατάθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου για το θέμα της κατηγορίας για δωροδοκία του από το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους [με την απουσία του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους από το δικαστήριο που οδήγησε σε 600,000 κέρδος για το βοηθό γενικό εισαγγελέα] εμπλέκεται πια και επίσημα το θέμα της Providencia. Μια υπόθεση, στην οποία παρέβηκε βεβιασμένα (και χωρίς να λάβει υπό όψην τη μέχρι τότε θέση της εισαγγελίας, αλλά και του νέου γενικού εισαγγελέα), την ίδια ακριβώς περίοδο της υπόθεσης για δωροδοκία του. Σε αυτήν την περίπτωση, τη «χάρη» [ως είδος ανταλλάγματος;] φαίνεται να την έκανε ο Ρίκκος προς το δικηγορικό γραφείο – ξεκίνησε ποινική έρευνα ενάντια στους αντίπαλούς του. Πέρα από αυτό, τα ΜΜΕ φάνηκαν να τηρούν μια στάση αναμονής – αν και η αμηχανία πολλών από αυτούς που έγιναν όργανα του Ρίκκου την περασμένη περίοδο πρέπει να είναι πια κατανοητή. Το ότι αναμένουν το πόρισμα είναι, όμως, απλώς η επιφάνεια συγκριτικά – σε πολλές άλλες υποθέσεις, ιδιαίτερα σε αυτές που συντόνιζε ο βοηθός γενικός εισαγγελέας το όλο σκηνικό εκδικαζόταν [με εμφανή τάση καθοδήγησης] στα πρωτοσέλιδα με αποσπασματικά τεκμήρια. Και το ότι τίποτα δεν άλλαξε, φάνηκε όταν ξαφνικά ο γενικός εισαγγελέας έκανε μια ανακοίνωση, για την υπόθεση της focus. Ξαφνικά, τα πρωτοσέλιδα ήταν σίγουρα για αυτό που δεν είχε ανακοινωθεί και τεκμηριωθεί. Έμοιαζε λες και εφάρμοζαν την τακτική του Ερωτοκρίτου – να απειλούν αυτούς που έθεταν θέμα για τον ίδιο. Γιατί επέλεξε ο γενικός εισαγγελέας να αναφέρει το θέμα με δεδομένο ότι είχε τα τελικά τεκμήρια, και με δεδομένο ότι τα κλισέ του θεάματος ήταν αναμενόμενα, είναι κάτι που θα ερμηνευθεί, όταν ανακοινωθεί το πόρισμα. Διότι σαφώς αυτήν τη στιγμή ασκούνται πιέσεις για να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο του κ. Ερωτοκρίτου – και όχι απλώς από φίλους του, αλλά και από όσους ίσως φοβούνται ότι θα μιλήσει για πράγματα που τους αφορούν, όπως το κούρεμα. Από την άλλη, αν ο γενικός εισαγγελέας σκοπεύει να συνεχίσει τη σχετικά γενναία του κίνηση για ποινική έρευνα, τότε θα πρέπει ίσως να καλύψει και κάπως τα νώτα του. Η συνεχεία θα είναι ενδιαφέρουσα – και θα φανεί η σύνδεση της focus με την υπόθεση του Ρίκκου και τις απειλές του. Διότι οι επιθέσεις εναντίον της αριστεράς δεν έχουν ως αφετηρία τον Ρίκκο μόνο – σε αυτό είναι περισσότερο μέρος του συνεργείου, παρά αυτόνομος παίκτης. Ανάμεσα στους άλλους εμπλεκόμενους στην κατασκευή των θεαμάτων, σημαντικό ρόλο έχει και η εφημερίδα Πολίτης, η οποία αγωνίζεται από το 2012 να συγκαλύψει τα σκάνδαλα των τραπεζών με απειλές εναντίον όσων ανοίγουν ανάλογα θέματα – η focus είναι απλώς το τελευταίο επεισόδιο.


Η πρώτη εκδοχή της focus – όποιος αποκαλύπτει σκάνδαλα των τραπεζών, θα γίνεται στόχος επίθεσης με πρωτοσέλιδη λάσπη: τον Αύγουστο του 2012, ενώ μέχρι και η «Αλήθεια» δημοσιεύει κείμενα και αναφορές σε έρευνες για τα σκάνδαλα στην Τράπεζα Κύπρου, ο Πολίτης, πιστός στο καθήκον των χρηματοδοτών, ενδεχομένως, κάνει πρωτοσέλιδο τον Καρυδά, ο οποίος εμπλέκεται στα σκάνδαλα, για να κατηγορήσει… την Ομόνοια…
Το μήνυμα είναι ακόμα πιο σαφές αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ο Πολίτης θεωρει ότι «αυτοκτονει η κυβερνηση» επειδη τα βαζει με τις τραπεζες και ζητά να σταματήσει η συζήτηση για τα τραπεζιτικά σκάνδαλα – γιατί, λέει,  «κλιμάκιο ξένων οίκων βλέπει υπονόμευση του τραπεζιτικού τομέα». Ήταν η πιο ξεκάθαρη απαίτηση λογοκρισίας.



Ο πανικός και οι απειλές του Ρίκκου
Αξίζει όμως να δούμε ξανά τη σκηνή που ξέσπασε το σκάνδαλο του Ρίκκου και τί ειπώθηκε, γιατί είναι ενδεχομένως αποκαλυπτικό για το τί ακολούθησε – ίσως και για το τί θα ακολουθήσει. Αρχικά, ο κ. Ερωτοκρίτου έβγαλε ένα ασυνάρτητο λογύδριο σύμφωνα με το οποίο ήθελε απολογία, αλλά και παραίτηση της Γιωρκάτζη, νομίζοντας ότι μπορούσε ακόμα να θέτει εκείνος όρους. Όταν του τράβηξε το χαλί ο γενικός εισαγγελεας, αναγγέλλοντας ποινική ανάκριση, αντιλήφθηκε ότι είναι, πια, υπό κατηγορία [και μάλλον θα είναι και στο μέλλον για διάφορα] και μαζεύτηκε κάπως. Αλλά εκείνη την περίοδο υπήρξε και μια αντιπαράθεση με την κ. Ει. Χαραλαμπίδου, η οποία ήταν αποκαλυπτική. Από τη μια, ο Ρίκκος αποκάλυψε τον αυταρχισμό και τον [όπως τον κατηγορούν πια έμμεσα ή άμεσα] ιδιοτελή τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του, όταν απείλησε την κ. Χαραλαμπίδου ότι αν συνέχιζε θα..αποκάλυπτε μη εξυπηρετούμενα δάνεια του..ΑΚΕΛ. Μέχρι και ένας σχολιογράφος του Πολίτη το θεώρησε χοντρό…Αλλα βεβαια τα συμφεροντα είναι υπερανω…

«Όταν άκουσα τον Ρίκκο να εκτοξεύει την απειλή ότι θα ανοίξει τον φάκελο των «μη εξυπηρετουμένων δανείων του ΑΚΕΛ» για να μάθει η..Ειρήνη Χαραλαμπίδου να μην τον κατηγορεί από τα ΜΜΕ, πήγε στο μυαλό στις διώξεις που χειρίστηκες την τελευταία διετία. Δηλαδή τί Ρίκκο; Όποιος μπει στα ρουθούνια σου γίνεται στόχος της εξουσίας σου; Έτσι λειτούργησες με την Δρομολαξια και το ΣΑΠΑ» [15/3/2015]

Ο κ. Ερωτοκρίτου φαινόταν να προσπαθεί να αποφύγει κάτι – να απειλήσει την κ. Χαραλαμπίδου να μην πει κάτι. Και αυτή άλλωστε είναι η μόνιμη πρακτική αρκετών το τελευταίο διάστημα.  Η ίδια η κ. Χαραλαμπίδου εστίασε στον αυταρχισμό του Ρίκκου. Όμως, υπήρχε κάτι που είναι ήδη ανοικτό – στο πρώτο παραλήρημα του κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε ότι είναι από τους λίγους αξιωματούχους που δεν ήξεραν για το κούρεμα. Πολλοί θεώρησαν ότι ο κ. Ερωτοκρίτου, ουσιαστικά, απειλούσε το προεδρικό και άλλους με εκείνη την έκφραση του. Φυσικά, δεν του τέθηκε άμεσα ξανά. Αλλά είναι εκεί είτε ως δείγμα του πανικού και των απειλών που του ξεφεύγουν, είτε ως τρόπος που αντιλαμβάνεται τα δημόσια αξιώματα – ως τρόπους για  ιδιωτική εξυπηρέτηση [όπως ήταν η προνομιακή πληροφόρηση για το κούρεμα].

Τί φοβόταν ο Ρίκκος; Στο βάθος ήταν η συναλλαγή της Providencia – για την οποία ξέρει ο γενικός εισαγγελέας, αλλά και η οποία αποκαλύπτει το μέγεθος της διαπλοκής των δικηγορικών γραφείων μέχρι και με την εισαγγελία πια
Αλλά ίσως ήταν κάτι άλλο που τρομοκρατούσε τον Ρίκκο – και τον ώθησε στο τηλεοπτικό παραλήρημα με απειλές εναντίον του ΑΚΕΛ γιατί του έκανε κριτική μια βουλευτής του κόμματος. Η κ. Χαραλαμπίδου μπορεί να μην το συνειδητοποίησε γιατί δεν είχε κάνει την σύνδεση με την υπόθεση της Rosinka/Providencia. Αν, όμως, δει κανείς την εκπληκτική σύμπτωση, τον ίδιο μήνα του 2013, της βεβιασμένης κίνησης του Ρίκκου και  της απουσίας του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους από την δίκη, τότε φαίνεται ότι υπήρξε μια ανταλλαγή. Το θέμα είναι πώς πιέστηκε ή πληροφορήθηκε η Αρχή Εξυγίανσης και αναγκάστηκε, τελικά, το δικηγορικό γραφείο να υποβάλει έφεση. Προφανώς, δεν ήταν στις προτεραιότητές του, αφού άργησε να αντιδράσει στην υπόθεση του πελάτη που τον πλήρωνε – Αρχή Εξυγίανσης – για να τον προστατεύσει ή έστω εκπροσωπήσει σε μια νομική διαδικασία. Και παρά το ότι επενέβηκε ο γενικός εισαγγελέας και ακύρωσε την προνομιακή επέμβαση του Ρίκκου υπέρ του Νεοκλέους στη ρωσική υπόθεση, εντούτοις ο Ρίκκος είχε αποδείξει ότι μπορούσε να προσφέρει…Φαίνεται, όμως, ότι η κ. Χαραλαμπίδου [ίσως και άλλοι, άλλα αυτή είναι η πρώτη που το κατέγραψε δημόσια] άσκησε την πίεση για να υποχρεωθεί το δικηγορικό γραφείο να υποβάλει έφεση. Και αυτό το ήξερε ο Ρίκκος. Ο ίδιος, βέβαια, προσπαθούσε με αστείο τρόπο λίγο πολύ να μας πει ότι ο ίδιος πληροφόρησε τη Διαχειρίστρια της Λαϊκής – μια σαφής παραπλάνηση, αφού ο ίδιος εκμεταλλεύτηκε την απουσία του Νεοκλέους για να εκδοθεί απόφαση υπέρ του, και ακολούθως προσπάθησε να μην γίνει αποδεκτή η έφεση. Η κ. Χαραλαμπίδου ήταν η απόδειξη ότι παραπλανούσε ο βοηθός γενικός εισαγγελέας. Για αυτό αντέδρασε έτσι ο Ρίκκος, προσπαθώντας να την κάνει μην μιλήσει άλλο. Έγραψε μετά η κ. Χαραλαμπίδου ως απάντηση στην προσπάθεια για δημόσιο εκβιασμό από τον Ρίκκο – αποκαλύπτοντας την παρέμβασή της στη Διαχειρίστρια..
«..οι όποιες ενέργειες στην συνέχεια από πλευράς του δικηγόρου της Διαχειρίστριας  έγιναν με καθυστέρηση μηνών. Στο διάστημα αυτό είχαμε και εμείς ενημερωθεί και μεταφέραμε στις ανησυχίες μας σε πρόσωπα που θα μπορούσαν να παρεμβουν, συμπεριλαμβανομενης και της Διαχειρίστριας

Άγγιξε η κ. Χαραλαμπίδου, προφανώς, το πώς κινδύνευσε, ή κινδυνεύει να χάσει ή έχασε μέσα από τα χέρια του, 600,000 ευρώ. Και για αυτό, ενδεχομένως, βγήκε περίπατο ο αυταρχισμός.  Το ότι αυτός ο αυταρχισμός φαίνεται να συνεχίζεται σε ένα γενικότερα πλαίσιο είναι πια μια θλιβερή πραγματικότητα. Δικηγορικο γραφείο απειλει μπλογκερ γιατί αναδημοσίευσε κάτι από το ιντερνετ ενώ τα ΜΜΕ προτιμούν να λογοκρίνουν αντί να διερευνούν. Η και να κατασκευάζουν θεάματα φοκους νομίζοντας ότι θα εκφοβίσουν – παραβλέποντας ότι είναι και τα ίδια ειναι πια ύποπτα για συγκάλυψη. Και το θέμα των δικηγορικών γραφείων [ειτε Αναστασιαδη, ειτε Παπαδοπουλου, ειτε Πολυβιου, ειτε Νεοκλεους, ειτε Ερωτοκριτου] είναι πια κωδικοποιημένα με υποψίες.
Το ότι καιποιοι απειλούν την κ. Χαραλαμπιδου όπως αναφέρθηκε το σαββατοκύριακο, είναι μέρος του κλίματος. Μιας αντιπαράθεσης που θα χάσουν όσοι ποντάρουν στον φόβο. Έίναι δύσκολο πια να κρυφτούν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...