Αδιαφορία, ανικανότητα, διαφθορά ή ρατσισμός;

Μετά από βάσιμες υποψίες οι οποίες και επαληθεύτηκαν από στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας με επιστολή, το ποσό των 30,000 ευρώ πληρώθηκε από τα χρήματα της κυρίας προς το δικηγόρο του κατηγορούμενου που φέρεται να την έκλεψε! Και όλο αυτό με οδηγίες κάποιου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Σήμερα πήρα ακόμα ένα πικρό μάθημα της Κυπριακής πραγματικότητας. Βίωσα μια ιστορία απάτης η οποία έτυχε χειρισμού από διάφορες κρατικές υπηρεσίες, χωρίς όμως να υπάρξει κατάληξη και απόδοση δικαιοσύνης. Ο λόγος της ανεπάρκειας αυτής είναι τουλάχιστον ένας από τους τέσσερις στον τίτλο και θα αφήσω τον κάθε αναγνώστη κριτή της κατάστασης που θα σας περιγράψω.

Το σύντομο ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Μια Τουρκοκύπρια κάτοικος Λονδίνου είχε μεγάλη ακίνητη περιουσία στη Λεμεσό. Το κράτος μας αποφάσισε να απαλλοτριώσει την γη αυτή, αξίας 8 εκατομμυρίων και η εν λόγω κυρία δέχτηκε ως φιλικό διακανονισμό να πάρει για αποζημίωση το ποσό των 6.6 εκατομμυρίων.

Επειδή, όμως, βρισκόταν στο εξωτερικό, έδωσε οδηγίες σε ελληνοκύπριο δικηγόρο να χειριστεί το όλο θέμα, ο οποίος με την βοήθεια δύο άλλων φαίνεται να υφάρπαξαν όλο το ποσό. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο και εκδικάζεται. Στα πλαίσια, λοιπόν, την ποινικής υπόθεσης ο ένας κατηγορούμενος επέστρεψε το ποσό των 1.4 εκατομμυρίων με τον όρο να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίων του, πράγμα που έγινε.

Τα λεφτά αυτά βρίσκονται στην κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και ένα χρόνο περίπου. Η εν λόγω κυρία τα ζήτησε επανειλημμένως από το κράτος, το οποίο την διαβεβαίωνε συνεχώς ότι θα της εμβάσει το ποσό. Και όμως, μέχρι σήμερα, ακόμα δεν της έχει επιστρέψει το ποσό και πλέον σταμάτησε να απαντά στις εκκλήσεις της.

Αυτή η ‘τούρτα’ όμως έχει δύο κερασάκια:
1)    Η Τουρκοκύπρια αποτάθηκε σε άλλο δικηγόρο της Λευκωσίας, με το οποίο συνεργάζομαι στενά, για να διεκδικήσει το ποσό που της ανήκει ξεκάθαρα. Έτσι, έκανε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και όμως, η Δικαστής που επιλήφθηκε της υπόθεσης, ενώ πολύ απλά και εύκολα θα μπορούσε να πιέσει το Γενικό Λογιστήριο να προχωρήσει, αντιθέτως αποφάσισε να απορρίψει την υπόθεση. Ο λόγος; Επειδή καθυστέρησε να προσφύγει στο Δικαστήριο. Βασικά, το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι η Τουρκοκύπρια σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να εμπιστευτεί το λόγο και τις παραστάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και έπρεπε αμέσως να πάει στο Δικαστήριο. Αλλά κακώς τους έδωσε χρόνο για να πράξουν αυτό που υποσχέθηκαν και οφείλουν να πράξουν.      
2)    Μετά από βάσιμες υποψίες οι οποίες και επαληθεύτηκαν από στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας με επιστολή, το ποσό των 30,000 ευρώ πληρώθηκε από τα χρήματα της κυρίας προς το δικηγόρο του κατηγορούμενου που φέρεται να την έκλεψε! Και όλο αυτό με οδηγίες κάποιου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
Θα καταλήξω όμως σύντομα και περιεκτικά. Μπορεί να αδιαφόρησε το Κράτος ή μπορεί απλά να είναι αργό και ανίκανο να δουλέψει αποτελεσματικά. Ακόμα χειρότερα μπορεί να παίζουν σενάρια διαπλοκής και διαφθοράς ή και απλός, καθαρός και ωμός ρατσισμός.

Όποια και να είναι η περίπτωση, οι άνθρωποι που κατέστρεψαν την Κύπρο δημιουργώντας το ‘Κυπριακό Πρόβλημα’, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν καταφέρνουν να το λύσουν και ακόμα χειρότερα είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην υπάρχει εμπιστοσύνη και σεβασμός στο μέλλον μεταξύ Κυπρίων.  Επειδή σε 30 χρόνια, όταν θα είναι λυμένο το Κυπριακό (ίσως), εγώ θα πρέπει να ζήσω μαζί με τον υιό και εγγονό της κυρίας αυτής και δικαιολογημένα θα είναι σκεπτικός και καχύποπτος με όλες τις ενέργειες μου. Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν φύγει, αλλά τα σημάδια τους θα είναι ακόμα ζωντανά. Όχι μόνο δεν θέλουν λύση και βιώσιμη συνύπαρξη με τους Τουρκοκύπριους, αλλά θέλουν επίσης να κάνουν ότι είναι δυνατόν να μην υπάρξει ποτέ βιώσιμη λύση και σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ μας.


Αντης Γεωργίου   


        

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

· Βοηθώντας τον Αριστο Μιχαηλίδη να μάθει νάκκον την ιστορία του Γρίβα με τεκμήρια του ίδιου..

Ποιούς παρακολουθούσε η ΚΥΠ; Οι δημοσιογράφοι μάλλον είναι αρκετά πειθήνιοι ή φοβισμένοι ακόμα να ζητήσουν τη δημοσιοποίηση της λίστας αυτών που παρακολουθούσε η ΚΥΠ, αλλά ο χώρος των ακτιβιστών/τριων, που σίγουρα ήταν στόχος και με βάση την ειδικότητα της εταιρείας, είναι πολίτες που μπορούν να το απαιτούν

· Μια ακόμα χαριτωμένη «σύμπτωση» - απαλλαγή για τις μίζες του ΣΑΠΑ από συναγερμικο δίκτυο;