Αυτός ο Νορβηγός είναι αλλιώς



«Δεν πρέπει να υποθέτετε ότι θα μπορείτε απλώς να έχετε το στάτους κβο και τίποτα δεν θα αλλάξει»: Έσπεν Μπάρθ Άιντα,
Σημεία από ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Επανέλαβε ότι οι όροι εντολής του είναι να διευκολύνει τις δύο πλευρές, «όχι να σύρω οποιονδήποτε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων», ενώ εξέφρασε και την πεποίθησή του ότι η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις θα συμβεί σύντομα. «Δεν ξέρω πότε, αλλά νομίζω ότι θα συμβεί» είπε.

Αναφέρθηκε στο ευρύτερο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και είπε ότι πρόκειται για «μια ιδιαίτερα κακή στιγμή για να συντηρείται η μη λύση», ενώ πρόσθεσε ότι η εξεύρεση φυσικού αερίου αποτελεί ένα δυνατό επιχείρημα υπέρ της λύσης.

Ακολούθως παρέθεσε τα επιχειρήματα των δύο πλευρών για το θέμα των υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι «και οι δύο απόψεις έχουν κάποια βάση», ενώ είπε ότι η παρουσία του Μπαρμπαρός στην ΑΟΖ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο αλλά δεν αποτελεί εισβολή.

Αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση του Κυπριακού, είπε εξάλλου ότι δεν πιστεύει πως θα συνεχιστεί επ' άπειρον, καθώς σε κάποιο σημείο οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να ζήσουν μαζί.

Σε ερώτηση αν η αναφορά αυτή αποτελεί προειδοποίηση ή απειλή, ο κ. Άιντα είπε ότι έχει μόνο μια αποστολή και ο ΟΗΕ, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει μια άποψη, που είναι η επανένωση της Κύπρου.

«Ούτε θέλω, ούτε είμαι σε θέση να απειλήσω κανένα» αλλά «ως παρατηρητής δεν υποθέτω ότι αυτό θα συνεχιστεί επ΄άπειρον. Ότι θα υπάρχει μια μεγάλη διεθνής προσπάθεια, που θα ξοδεύει πολλά χρήματα και πόρους, μόνο και μόνο για να συνεχίζεται χωρίς την εξεύρεση λύσης», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι δεν λέει πως αυτό θα συμβεί σύντομα, είπε όμως ότι «δεν πρέπει να υποθέτετε ότι θα μπορείτε απλώς να έχετε το στάτους κβο και τίποτα δεν θα αλλάξει».
Ο κ Άιντα είναι ο 25ος ειδικός απεσταλμένος των ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Αυτός όμως φαίνεται ότι ήλθε « πολύ διαβασμένος» για την Κύπρο και έτοιμος για όλα. Διαβασμένος με την έννοια ότι προφανώς γνωρίζει ότι άλλο σκέφτονται οι πολιτικοί μας και τι λένε. Άρχισαν οι πρώτες παρατηρήσεις ότι... δεν γνωρίζει «καλά» από μερικούς κρετίνους της πολιτικής σκηνής. Μερικοί πολιτικοί της πρώτης γραμμής έγιναν ... πατάτες αντιναχτές. Άλλά ακόμα δεν τόλμησε να του πει κανένας να πάει απο κει που ήλθε διότι μόλις πριν λίγο εκδίωξαν τον «φιλότουρκο Ντάουνερ». Δυσκολεύονται να επαναλάβουν το ίδιο τόσο νωρίς. Ωστόσο από ότι φαίνεται είναι πολύ δύσκολο να ξαναρχίσουν συνομιλίες πριν περάσουν μερικοί μήνες. Ως τότε λοιπόν έχουμε καιρό. Εξ άλλου το κοινό είναι απασχολημένο τώρα με τον Βέργα. Τα κόμματα πάντως δεν βρήκαν το χρόνο να σχολιάσουν τα σημεία του ένα προς ένα, παρ' όλο που απλώς ο κ Άιντα εκφράζει βασικά το σύνολο των θέσεων που εισπράχθηκαν από την κυβέρνηση, μετά την διεθνή εκστρατεία της. Να υπενθυμίσουμε επίσης το «υδρογονάνθρακες είναι κατάρα ή ευχή» που ήταν από τις πρώτες του δηλώσεις μόλις κατέβηκε στην Κύπρο αλλά και την αιχμηρή παρατήρηση του στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ: « εσείς όμως εγκαταλείψατε τις συνομιλίες»...
Ασκείστε πιέσεις στην αδιάλλακτη ( νότια) Λευκωσία...

«Όπως έχει ήδη ενημερώσει τους αναγνώστες της η «Κ», στο πλαίσιο των επαφών της με την Τζο Μπάιντεν, η Άγκυρα επεσήμανε για μία ακόμη φορά ότι η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη είναι η αδιάλλακτη πλευρά στο Κυπριακό. Με βάση αυτή την υπόθεση, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησαν από την Ουάσιγκτον να ασκήσει πιέσεις στη Λευκωσία για άμεση επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών. Άγκυρα προς Αμερικανούς: ασκείστε πιέσεις στη Λευκωσία..».
Είναι ανέκδοτο πλέον. Οι πλευρές λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα χρησιμοποιώντας πλέον τις ίδιες λέξεις. Παρά το ότι η απαγόρευση πλοήγησης στην κυπριακή ΑΟΖ και οι έρευνες του Μπαρπαρός είναι πρόκληση που δεν δικαιολογείται εύκολα με την πρόφαση ότι οι Ελληνοκύπριοι άρχισαν πρώτοι να σχεδιάζουν και να πωλούν δικαιώματα εν τούτοις επειδή προβάλλεται ο παραγκωνισμός των Τουρκοκυπρίων το πολιτικό κόστος της Τουρκίας μειώνεται.
Εν πάση περιπτώσει η εμπειρία του τελευταίου μήνα δείχνει με αρκετή καθαρότητα οτι οι ΗΠΑ δεν έχουν πιά την ηγεμονική θέση του παρελθόντος και ότι οι θέσεις που μπορούν να προωθήσουν στην περιοχή πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις τοπικές δυνάμεις. Τελικά η στροφή προς τις ΗΠΑ δεν άλλαξε τις ισορροπίες ουσιαστικά.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...