Για το Κυπριακό … τα ίδια στον ΟΗΕ

Σε μια εφημερίδα της Παρασκευής, στη στήλη « σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια», υπενθυμίζεται ότι ο τότε ειδικός αντιπρόσωπος του τότε γενικού γραμματέα του ΟΗΕ δήλωνε το 1964, ότι εβλεπε επιτέλους ελπίδες επίλυσης του Κυπριακού. Σε άλλη σελίδα αναφέρεται ότι ο κ Οζερσάι, σύμβουλος του κ Έρογλου, βλέπει ελπίδες σύντομης επίλυσης του Κυπριακού.


Όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφωνεί την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αισθάνονται κι οι Κύπριοι ότι έχουν, όπως και να το κάνεις, ένα κάποιο κράτος. Ο φακός αποφεύγει προσεκτικά να δείξει την περίπου άδεια αίθουσα.
Ο κ. Αναστασιάδης το απόγευμα της Παρασκευής είπε στους συνεδρους ότι ο ίδιος είναι έτοιμος για λύση, αλλά χρειάζεται να επιδείξουν καλή θέληση οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας και η Τουρκία. Αφού υπέδειξε ότι οι πλευρές κατέθεσαν τις απόψεις τους για τα διάφορα ζητήματα, (τέλειωσε η δεύτερη φάση – πάμε για τις «γεφυρωτικές προτάσεις») ζήτησε την εφαρμογή μέτρων εμπιστοσύνης και αναφέρθηκε ειδικά και όπως πάντα, στην Αμμόχωστο. ( Για την οποία η άλλη πλευρά επαναλαμβάνει επίσης ότι δεν το θεωρεί ΜΟΕ, αλλά μέρος της λύσης ). Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διευκολύνσεων για την ανεύρεση των αγνοουμένων.

Είναι λίγο παράξενο που δεν αναφέρθηκε στην επαναπροσέγγιση του Αρχιεπισκόπου και του Μουφτή και στην αναστήλωση θρησκευτικών μνημείων (ένα θέμα που μπορεί να ενδιαφέρει και την περιοχή και τους λίγους εκπροσώπους κυβερνήσεων που παρακολουθούσαν τον κ Αναστασιάδη). Πρόκειται, δηλαδή, για ένα ΜΟΕ που φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σε ρόλο Ράμπο
Πρέπει να σημειώσουμε ωστόσο ότι, για πρώτη φορά ο Νίκος Αναστασιάδης, υιοθέτησε για πρώτη φορά στα ΗΕ μια απόλυτα ευθυγραμμισμένη πολιτική με τις ΗΠΑ σε σχέση με τα θέματα τρομοκρατίας και του μουσουλμανικού κράτους. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή έκφραση πάνω στο ζήτημα της πολιτικής των αραβικών χωρών που συμμετέχουν στην επίθεση ενάντια στο χαλιφάτο, αλλά δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε μεγαλύτερη ευθυγράμμιση από αυτή του Κύπριου Προέδρου. Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η Κύπρος στηρίζει ανεπιφύλακτα όλες τις δράσεις που αναλαμβάνονται ενάντια στους Τζιχαντιστές. Θα λέγαμε ότι εκτός από την ανοικτή υποστήριξη που δίνει στους Βρεττανούς για χρήση των βάσεων για σκοπούς βομβαρδισμών (νομίζουμε ότι πρώτη φορά υπήρξε τόσο ανοικτή υποστήριξη σε ανάλογο θέμα), δεν είναι δύσκολο να διαβάσουμε πίσω από τις λέξεις ότι καλεί και άλλες χώρες να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση στην Πάφο για τον ίδιο σκοπό. Αν αναλογιστούμε τη θέση ουδετερότητας που υιοθετεί η Τουρκία πάνω στο ζήτημα, η παρούσα θέση δεν φαίνεται να βοηθά το δικοινοτικό διάλογο. Άσχετα όμως από αυτό, η συγκεκριμένη πολιτική μετατρέπει την Κύπρο σε κομμάτι του ηφαιστείου Μέση Ανατολή με επιπτώσεις οι οποίες μπορεί να βλάψουν δυστυχώς και το αίσθημα ασφάλειας του Κύπριου πολίτη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σε ρόλο πετρελαιοπαραγωγού
Το δεύτερο σημείο στο οποίο έδωσε έμφαση ο Νίκος Αναστασιάδης, με κάποιο τουπέ θα λέγαμε, είναι τα ενεργειακά αποθέματα της κυπριακής ΑΟΖ. Σε αυτό το επίπεδο διεκδικεί μια συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, η οποία φυσικά μέχρι στιγμής δεν μπορεί να βασιστεί σε ουσιαστικά δεδομένα, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στην περιοχή, οι εταιρείες που αναμιγνύονται δεν έχουν επίσης ουσιαστικά δεδομένα και επομένως ότι λέγεται αποτελεί ευσεβοποθισμό. Παραμένει, φυσικά, ότι η υποτακτική συμπεριφορά της κυπριακής κυβέρνησης έναντι των ΗΠΑ εξηγεί και τη σχετική ευκολία με την οποία το νέο γεωτρύπανο έπιασε δουλειά στο οικόπεδο Ονασαγόρας.

Τα «κάλλη μας τα πάσιη μας»
Παρά την αντιπολιτευτική διάθεση που διακρίνει το κείμενο, θεωρούμε ότι ναι μεν, πρέπει να συνεχίσουμε να επικρίνουμε την Άντρη Αναστασιάδη για την «αγορά» του οικοπέδου από την Αρχιεπισκοπή ή άλλα τινά παρόμοιας φύσης, αλλά θέλουμε να τη συγχαρούμε για την ενδυμασία που επέλεξε να φορέσει στη δεξίωση που έδωσε ο κύριος Ομπάμα στους αρχηγούς των κρατών. Θεωρούμε ότι τα «see through» δεν είναι ενδυμασία μόνο για ολιγοβαρείς νεάνιδες και ότι είναι δικαίωμα της, αισθητικά αποδεκτό, να επιδεικνύει τα ευτραφή στήθη της καθώς και τις ανάλογες δίπλες της κοιλίας αυτής. Θεωρούμε ότι τα σχόλια που είδαμε στον κυπριακό τύπο, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , είναι κουτσομπολιά του κυπριακού χωριού. Είμαστε βέβαιοι ότι στην ίδια τελετή θα παρευρίσκονταν και άνθρωποι που φορούσαν διάφορες άλλες ενδυμασίες άσχετες με αυτή που φορούσε η κυρία Ομπάμα.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...