Τα σίριαλ του φθινοπώρου


Μετά την διακοπή για τις διακοπές, το σίριαλ “συνομιλίες για το Κυπριακό”, ξαναρχίζει στις 2 Σεμπτεβρίου. Το Κυπριακό όπως και πολλά άλλα ζητήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη είναι πιο μακρόβια από όσα πετυχημένα σίριαλ έφτιαξε το ταλέντο των σεναριογράφων των τηλεοπτικών σειρών. Στα τηλεοπτικά σίριαλ μπορείς να σπάζεις το κεφάλι σου για να βρείς τι άραγε θα φανταστεί ο σκηνοθέτης για να δώσει συνέχεια στο σίριαλ, μέσα στα πλαίσια του προς διάθεση κονδυλίου, και μέσα στα πλαίσια της προσδωκόμενης τηλεθέασης. Το Κυπριακό μπορεί να συνεχίζεται στηριζόμενο περισσότερο στην επανάληψη βασικών “λέξεων κλειδιών” όπως παραδείγματος χάριν “ το κλειδί επίλυσης ευρίσκεται στην Άγκυρα”, “με βάση αρχές και αξίες”, “ η σωτηρία του κυπριακού Ελληνισμού”, “ εμείς πρώτοι ενδιαφερόμαστε για λύση όσο το δυνατόν πιο σύντομα”, “ να κάμψουμε τον τουρκικό επεκτατισμό” “ενωμένοι όλοι μαζί” κλπ. Οι ηθοποιοί μπορούν εύκολα να αποστηθίζουν τα λόγια τους είτε μιμούνται πολιτικούς είτε δημοσιογράφους είτε αναλυτές. Οι θεατές αρέσκονται να τους ακούν γιατί ξέρουν ήδη τα λόγια απ έξω και δεν χρειάζεται να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια. Αρκετοί χειροκροτούν ή βρίζουν πριν να ειπωθούν οι φράσεις. Αυτό λοιπόν το σίριαλ που προσομοιάζει και στο λάιφ σιοόυ, δεν έχει άνάγκη κοστολόγησης γιατί κανείς δεν το κοστολογεί. Τα κονδύλια του είναι χαμένα μέσα στον κρατικό προυπολογισμό με διάφορα ονόματα, “ άμυνας, υπ εξωτερικών κλπ...”. Έτσι λεφτά υπάρχουν πάντα, το σενάριο αλλάζει όταν αλλάζει ελαφρώς, αλλά πάντα πατά γερά στο ήδη επιτυχημένο στόρυ.

Αν θυμάστε πριν τις διακοπές, οι συνομιλίες είχαν φτάσει σ’ ένα περίεργο αδιέξοδο. Από την μιά είχε ειπωθεί ότι λίγο πολύ οι πλευρές εισέρχονται στο τρίτο στάδιο, δηλαδή αυτό του πάρε δώσε, μετά την κατάθεση του συνόλου των θέσεων και από τους δύο, αλλά ταυτόχρονα είχε παρατηρηθεί ότι “οι θέσεις της άλλης πλευράς ήταν εκτός πλαισίου” και οι συνομιλίες ήταν έτοιμες να καταρρεύσουν.

Τι άραγε θα σκαρφιστεί ο Έσπαν Μπαχτ Άιντα;
Εδώ έρχεται ο απο μηχανής θεός. Ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ. Οι ειδικοί απεσταλμένοι έχουν την ιδιότητα να έρχονται καλοί και να φεύγουν κακοί όπως εξ αλλου και οι ίδιοι οι ΓΓ. Ο νέος που θα έλθει, όπως και ο προηγούμενος δεν θα έχει το δικαίωμα να κάνει προτάσεις και ούτε να επιδιαιτητεύσει. Το 2004 μετά την επιδιαιτησία παρ ολίγο το σίριαλ να διακοπεί.
Τι άραγε θα σκαρφιστεί ο Έσπαν Μπαχτ Άιντα για να συνεχιστεί το σίριαλ; Όχι πως υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί, διότι έχουμε μάθει να μην αποδεχόμαστε ούτε επιδιαιτησία ούτε χρονοδιαγράμματα. Αυτά είναι θανάσιμοι κίνδυνοι για κάθε σίριαλ. Υπάρχει όμως πάντα μια αγωνία όπως και να το κάνεις. “Πώς θα παν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους τελικά”; Μια απάντηση δίνουν οι απόδημοι που και φέτος όπως κάθε χρόνο ( πρόκειται για στάνταρ επεισόδιο του σίριαλ) δίνουν το παρόν τους στο αγώνα.
Οι απόδημοι Κύπριοι δήλωσαν υπερήφανοι για τον αξιοπρεπή τρόπο με τον οποίο ο κυπριακός λαός αντιμετώπισε την οικονομική κρίση. Σε ομιλίες τους οι ηγέτες των ομογενειακών οργανώσεων διατύπωσαν ικανοποίηση για τη βελτίωση των σχέσεων Λονδίνου – Λευκωσίας και για την αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ στο Κυπριακό, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι συγκυρίες ευνοούν την ανανέωση της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού μέσα από ξεκάθαρη στρατηγική και ενωμένο υπό τον Πρόεδρο του κράτους εσωτερικό μέτωπο”. (Δελτίο Τύπου ΚΥΠΕ 25.8.14)
Η αναφορά στην οικονομική κρίση δεν γίνεται σε συσχετισμό με την επίδραση της στην λύση και θα έπρεπε να την αφαιρέσω από το κόπι πέιστ αλλά την άφησα διότι ήβρα την πολλά χρήσιμη για την “αισθητική αντίληψη” των οργανωμένων αποδήμων. Βρε τους λεβέντες από που βρίσκουν να αντλούν την περηφάνεια τους... Λέτε να είναι ανάμεσα στους νέους επενδυτές στην Ελληνική ή την τράπεζα Κύπρου;
Εν πάση περιπτώσει στο Κυπριακό βλέπουν Λονδίνο, Ουάσσιγκτον και “ξεκάθαρη στρατηγική και ενωμένο υπό τον Πρόεδρο του κράτους εσωτερικό μέτωπο”.

Εργαζόμαστε πολύ σκληρά με την εβραϊκή κοινότητα”
Ο κ. Κρίστοφερ από τις ΗΠΑ είπε πως για πρώτη φορά βλέπει νέες δυνατότητες που ανανεώνουν το όραμα και αυτές πηγάζουν από την ενέργεια και τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου που αφορούν την Ευρώπη, και έκανε λόγο σε αποτυχημένη πολιτική Νταβούτοβλου σε Αίγυπτο, Συρία και Ισραήλ.

Εργαζόμαστε πολύ σκληρά με την εβραϊκή κοινότητα”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “η αμερικανική πολιτική που ήταν καθηλωμένη για χρόνια προς τις τουρκικές θέσεις, έχει αλλάξει με πρώτο βήμα την επίσκεψη Μπάιτεν”.(ΚΥΠΕ 25.8.14).

...έκανε λοιπόν λόγο για αποτυχημένη πολιτική Νταβούτογλου και σε σχέση με το Ισραήλ. Θα ήταν ενδιαφέρον να μας εξηγήσει αυτό το σαΐνι γιατί απότυχε η τουρκική πολιτική στο Ισραήλ. Επειδή μήπως κατάφερε η κακιά Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με τα αισθήματα εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη ενάντια στο αιματοκύλισμα στη Γάζα.'Η μήπως θεωρεί ο κ Κρίστοφερ ότι συμφέρει στην Κύπρο να την αγαπούν οι αραβικοί λαοί όσο αγαπούν τον Ισραήλ. Ο ίδιος ο ισραηλινός λαός θα πρέπει να καταλάβει σύντομα ότι κάποτε, σε μερικές απλώς δεκαετίες τα πετρέλαια θα τελειώσουν, και κανένας δεν θα χρειάζεται ένα κρατίδιο τρομοκράτη της περιοχής. Η ύπαρξη των Ισραηλινών στην περιοχή θα εξαρτηθεί τότε από τις σχέσεις ειρηνικής γειτονίας κι όχι τον τσαμπουκά. Κάτι ανάλογο θα πρέπει να σκεφτούν και οι Κύπριοι οι οποίοι με πολύ γρήγορους ρυθμούς καταστρέφουν ότι θετικό οικοδομήθηκε με τους αραβικούς λαούς τις προηγούμενες δεκαετίες και διασυνδέουν την τύχη της Κύπρου με τον κακόφημο γείτονα τους.

...κι ένας μικρός στρατός
Ο κύριος Κρίστοφερ έκανε τις δηλώσεις του μια δυο μέρες πριν την τελευταία εκεχειρία στη Γάζα. Ενώ μιλά για συνεργασία με το ευραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ και για συνεργασία με ΗΠΑ Ισραήλ δεν βρίσκει τίποτε να πει για τη σφαγή των Παλαιστινίων εκατό χιλιόμετρα πιο κάτω. Πρόκειται για μια σφαγή που κάνει αρκετούς Κύπριους να αισθάνονται άβολα για να πούμε το ελάχιστο, για τη νέα σχέση της Κύπρου με το Ισραήλ. Και βέβαια σχετικοποιεί την αναφορά από κυπριακές πολιτικές δυνάμεις σε
« αρχές και αξίες...»

Το δίχως άλλο αυτές τις «αρχές και αξίες» εντός εισαγωγικών θα είχε και ο Νίκος Αναστασιάδης όταν προσπάθησε στις συνομιλίες πριν τις διακοπές να εισαγάγει κι αυτός μια προτασούλα εκτός ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών κορυφής, κι εκτός του πλαισίου λύσης. Η εισήγηση του ήταν αντί της πλήρους αποστρατικοποίσης να συσταθεί μετά την λύση «ένας μικρος στρατός». Ως δικαιολογία ανέφερε σύμφωνα με τις ηθελημένες φαντάζομαι διαρροές, τα πολλά ανοικτά πολεμικά μέτωπα της περιοχής. Θα μπορούσε βέβαια να σκεφτεί αυτό που σκεφτόταν μέχρι πρόσφατα ότι δηλαδή τι να σου κάνει ακόμα «ένας μικρός στρατός» μέσα στο χάος των στρατιωτικών συγκρύσεων στην περιοχή. Βλέπετε όμως πως η συνεργασία με το Ισραήλ αλλάζει και δεδομένες πολιτικές. Ο κ Αναστασιάδης θέλει να μετέχει στο ΝΑΤΟ ως μια μικρή στρατιωτική δύναμη. Και φυσικά μιλά «για μετά τη λύση», αλλά αυτό μπορεί να πει στις συνομιλίες. Το κλείσιμο του ματιού είναι όμως για ΠΡΙΝ και προς ΗΠΑ και προς Ισραήλ. Το οποίο Ισραήλ ετοιμάζει για την Κύπρο τα δύο πολεμικά «πλοία ανοιχτής θαλάσσης» έναντι 150 εκ ευρώ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

· Βοηθώντας τον Αριστο Μιχαηλίδη να μάθει νάκκον την ιστορία του Γρίβα με τεκμήρια του ίδιου..

Ποιούς παρακολουθούσε η ΚΥΠ; Οι δημοσιογράφοι μάλλον είναι αρκετά πειθήνιοι ή φοβισμένοι ακόμα να ζητήσουν τη δημοσιοποίηση της λίστας αυτών που παρακολουθούσε η ΚΥΠ, αλλά ο χώρος των ακτιβιστών/τριων, που σίγουρα ήταν στόχος και με βάση την ειδικότητα της εταιρείας, είναι πολίτες που μπορούν να το απαιτούν

· Μια ακόμα χαριτωμένη «σύμπτωση» - απαλλαγή για τις μίζες του ΣΑΠΑ από συναγερμικο δίκτυο;