Ο μεγάλος γρίφος – πως το ΡΙΚ φτιάχνει τις ειδήσεις Πέμπτη, 24 Ιουλίου



Το σημερινό κείμενο έχει ως βάση πληροφόρησης το βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, της Πέμπτης 24 Ιουλίου.

Εύκολα μπορούσε να εντοπίσει κανείς το «στημένο» παιχνίδι του συντάκτη. Αφού στο  μεγαλύτερο μέρος της είδησης μας ενημέρωσε ότι ο κύριος Έρογλου ήταν παντού αδιάλλακτος, αφού αρνήθηκε στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων να δεχτεί εκταφές στις στρατιωτικές περιοχές, αφού αρνήθηκε στον τομέα των ΜΟΕ να δεχτεί άνοιγμα του οδοφράγματος της Αθηένου - ενώ ο κύριος Αναστασιάδης θα δεχόταν να ανοίξει το οδόφραγμα της Λεύκας, νοουμένου ότι θα άνοιγε εκείνο της Αθηένου. Ο κ. Έρογλου αρνήθηκε επίσης να δεχτεί τις «σωστές» προτάσεις του κ. Αναστασιάδη σε θέματα μεθοδολογίας. Η καθυστέρηση για την επόμενη συνάντηση αποδόθηκε επίσης στον κ. Έρογλου, αφού αυτός επικαλέστηκε το Μπαϊράμι  και στη συνέχεια τις θερινές διακοπές. Μαζί με όλα αυτά,  ο κ. Έρογλου φάνηκε να απορρίπτει το έγγραφο Ντάουνερ, το οποίο φαινόταν να υποστήριζε στο παρελθόν.




Η ζωντανή ιστορία: Το οδόφραγμα και το άνοιγμα της Λήδρας όταν άνοιξε
Μέσα σε αυτή την πολυλογία, η οποία φυσικά επέρριπτε όλες τις  αρνήσεις στον κ. Έρογλου, ο συντάκτης του δελτίου άφησε για το τέλος το σημαντικό κομμάτι της συνάντησης: την  κατάθεση και από τις δύο πλευρές των θέσεων τους πάνω σε όλα τα θέματα, κάτι που  απαιτούσε ο κ. Αναστασιάδης,  για να εισέλθουν οι συνομιλίες στην τρίτη και τελευταία φάση.
Είναι σαφές  ότι έγινε μία προσπάθεια δημιουργίας αρνητικού κλίματος, την ίδια ώρα που οι πλευρές προετοιμάζονται για τη φάση του πάρε-δώσε. Το συμπέρασμα ίσως που μπορεί να βγει είναι ότι, οι πλευρές ετοιμάζονται να μπουν στην τρίτη φάση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αλλά  παράλληλα προετοιμάζονται για να επιρρίψουν η μία στην άλλη τυχόν αποτυχία της  όλης προσπάθειας.
Με βάση τα πιο πάνω φαίνεται ότι η ανακοίνωση των ΗΕ για πρόοδο στη συνάντηση αυτή ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Πιθανόν μάλιστα ο λόγος της προόδου να ήταν ακριβώς το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ανέμενε τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης για να βγάλει τις δικές του θέσεις στο θέμα της OYNFICYP.
ΥΓ.1.  Σημειώνουμε ότι υπάρχει η άρνηση του κ. Έρογλου να επιτρέψει εκταφές στις στρατιωτικές ζώνες, αλλά να υπενθυμίσουμε και πρόσφατη παράκληση  του κ. Αναστασιάδη προς ΕΚ  να δώσουν πληροφορίες που θα βοηθούσαν στην ανεύρεση και  εκταφή ΤΚ αγνοούμενων στις ελεύθερες περιοχές, αλλιώς είχε πει, κινδυνεύει η διαδικασία της συνέχισης εντοπισμού αγνοούμενων.
ΥΓ.2. Το κείμενο αυτό στηρίχτηκε σε ένα μόνο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ και δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε την ανασκόπηση του ΕΚ και ΤΚ  τύπου αμέσως μετά τη συνάντηση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κριτική του συγκεκριμένου δελτίου.

Αποκρυπτογράφηση του γρίφου
Παρασκευή, 25 Ιουλίου
Το πιο πάνω μέρος ήταν οι πρώτες σκέψεις που ξεδιπλώσαμε αμέσως μετά το προαναφερθέν δελτίο. Την επομένη και μετά, που ακούσαμε και τον ανταποκριτή του ΑΣΤΡΑ από την Κωνσταντινούπολη, αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε το «παιχνίδι» των συνομιλιών της προηγούμενης μέρας.
Επιβεβαιώθηκε ότι, πρώτον, υπήρχε πρόοδος με την κατάθεση όλων των εγγράφων για τα διάφορα θέματα, πράγμα που οδηγεί στην τρίτη φάση των συνομιλιών, που είναι υποτίθεται ΕΚ επιδίωξη. Πέραν αυτού, ο κ. Έρογλου κατάθεσε και τα τριανταένα έγγραφα που συμφώνησαν οι Χριστόφιας-Ταλάτ, υποστηρίζοντάς τα.  Αυτό φαίνεται έβγαλε από τα ρούχα του τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος, σύμφωνα με τη Χουριέτ, έδωσε δύο γύρους του τραπεζιού, άναψε τσιγάρο, πέταξε τα γυαλιά του στο τραπέζι και εγκατέλειψε την αίθουσα. Αργότερα, βέβαια, πρότεινε συνάντηση για την άλλη βδομάδα, πράγμα που αρνήθηκε ο κ. Έρογλου επικαλούμενος το Μπαϊράμι και στη συνέχεια τις θερινές διακοπές.
Άποψη μας είναι ότι οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει θεαματικά, διότι οι συγκλήσεις Χριστόφια – Ταλάτ έχουν φέρει το κυπριακό πιο μπροστά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Προφανώς, ο κ. Αναστασιάδης και οι σύμμαχοί του ενδεχομένως , να μην μπορούν να δεχτούν με κανέναν τρόπο την εναλλασσόμενη προεδρεία.
Το ΡΙΚ δεν έκανε τίποτα άλλο από το να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για την άκαμπτη στάση του κ. Έρογλου, στάση η οποία τελικά δεν φαίνεται να ευσταθεί, τουλάχιστον εξ ολοκλήρου. Αντίθετα, αν ο κ. Αναστασιάδης έχασε την ψυχραιμία του, απλώς δείχνει ότι δεν είναι τόσος ικανός συνομιλητής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...