Ανοικτή επιστολή στον υπουργό παιδείας για το θέμα των παραπλανητικών δηλώσεων: Η Κύπρος σαν εκπαιδευτικό κέντρο και εκμετάλλευση..





CYPRUS STOP TRAFFICKING
Αντρούλλα Χριστοφίδου

Λευκωσία, 23/06/14
Ανοιχτή Επιστολή προς Υπουργό Παιδείας, κ. Κώστα Καδή
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Καταρχάς επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για τη γραμματέα σας. Όλοι οι καλοί γραμματείς προστατεύουν τους προϊσταμένους τους από τους διάφορους ενοχλητικούς, που ζητούν να τους δουν.
Εδώ και δύο μήνες περίπου ζητώ από τη γραμματέα σας να διευθετήσει μία συνάντηση 30 λεπτών μαζί σας, κάτι που στάθηκε αδύνατο. Της ανέφερα ότι ζητούσα τη συνάντηση εκ μέρους του Πρόξενου του Καμερούν, κ. Χαράλαμπου Χριστοφίδη, και του Προϊστάμενου της Αρχής κατά των Διακρίσεων, κ. Άριστου Τσιάρτα, με τους οποίους η Οργάνωσή μας συνεργάζεται εδώ και χρόνια. Της είπα επίσης ότι το ζήτημα αφορούσε τα Ιδιωτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και, καθώς μόλις πρόσφατα αναλάβατε τα καθήκοντά σας, σίγουρα δεν γνωρίζετε τη σωρεία προβλημάτων που δημιουργούν στη χώρα μας.
Η άρνησή της ήταν κάθετη: Φόρτος εργασίας και ταξίδια στο εξωτερικό. Είναι αλήθεια ότι μας πρότεινε συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου. Για διάφορους λόγους, όμως, κρίναμε ότι αυτή η συνάντηση δεν θα ήταν χρήσιμη.
Επειδή πιστεύουμε ότι το θέμα είναι σοβαρό, σας απευθύνω ανοιχτή επιστολή (για να είμαι σίγουρη ότι θα τη διαβάσετε), για να υπογραμμίσω πόσο κακό κάνουν ορισμένα Ιδιωτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό.
Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Σε μια συνέντευξή του, το 2009, στην εφημερίδα Σημερινή, την οποία έχουμε συμπεριλάβει στην Έκθεσή μας για την Εμπορία Φοιτητών στην Κύπρο, ο κ. Περιστιάνης υπογραμμίζει: «Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, στην Κύπρο λειτουργούν 28-30 μικρά ιδιωτικά κολλέγια, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μόνο ξένους φοιτητές. Κάποια από αυτά προσφέρουν μόνο έναν ή δύο κλάδους γραμματειακών και τουριστικών σπουδών γραμμένους στο Υπουργείο Παιδείας και έχουν μερικές εκατοντάδες φοιτητές από ασιατικές χώρες του Τρίτου Κόσμου. Με δίδακτρα περίπου στο μισό των ιδιωτικών πανεπιστημίων - περίπου 4 χιλιάδες ευρώ το χρόνο - τα εκπαιδευτήρια αυτά προσελκύουν συνήθως νεαρά άτομα από φτωχές οικογένειες, που επιδιώκουν περισσότερο να εργαστούν και λιγότερο να σπουδάσουν».
Πολύ πιο πρόσφατα,  ο κ. Στ. Σταυρινού (Head of Business Development του Πανεπιστημίου UCLan  Cyprus), σε επιστολή του προς την Οργάνωσή μας, ημ. 19 Ιουνίου 2014, αναφέρει τα εξής: «Δυστυχώς, αυτές οι παραπολιτικές παραπληροφόρησης συγκεκριμένων κολεγίων δημιουργούν πρόβλημα ακόμα και σε εμάς, αφού πλήττουν ανεπανόρθωτα και αμαυρώνουν σημαντικά την εκπαιδευτική και όχι μόνο εικόνα της Κύπρου».
Ξέρουμε ότι οι Κολλεγιάρχες ζητούν διευκολύνσεις, για να φέρνουν φοιτητές. Φυσικά… 100 φοιτητές το χρόνο προς 4.000 Ευρώ…
Δεν θα επεκταθώ στο κακό που κάνουμε σ’ αυτά τα παιδιά, που άλλα τους υποσχόμαστε και άλλα βρίσκουν.
Θέλω να υπογραμμίσω το αυτονόητο: Θέλουμε η Κύπρος να έχει καλό όνομα και να γίνει και σημαντικό Κέντρο Εκπαίδευσης; Δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε ορισμένους, που ενδιαφέρονται μόνο για λεφτά, να αμαυρώνουν το όνομα της Κύπρου. Άλλωστε, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει τις ίδιες ανησυχίες.
Το Υπουργείο σας είναι υπεύθυνο σε ποια Κολλέγια δίνει άδεια λειτουργίας. Ακούγονται πολλά σχετικά με το λόγο για τον οποίο ακόμα ορισμένα Κολλέγια καταφέρνουν να «εισάγουν» φοιτητές, ενώ θα έπρεπε να είχαν κλείσει προ καιρού. Προσωπικά δεν είμαι σε θέση να κρίνω τα λεγόμενα και ούτε και θέλω να τα πιστεύω.
Ξέρω ότι το Υπουργείο σας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, ένα από τα οποία είναι και τα Ιδιωτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σας εύχομαι καλό κουράγιο και αν η Οργάνωσή μας μπορεί να βοηθήσει έστω και στο ελάχιστο, μη διστάσετε να μας γράψετε. Θα μας κάνετε μεγάλη τιμή, αν, παρόλο το φόρτο εργασίας σας, διαβάσετε την Έκθεσή μας για την Εμπορία Φοιτητών στην Κύπρο.

Με πολλή εκτίμηση,
Δρ. Αντρούλα Χριστοφίδου Henriques
Πρόεδρος της Οργάνωσης Cyprus STOP Trafficking




Θέλουμε η Κύπρος να έχει καλό όνομα και να γίνει και σημαντικό Κέντρο Εκπαίδευσης;
Δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε ορισμένους, που ενδιαφέρονται μόνο για λεφτά, να αμαυρώνουν το όνομα της Κύπρου.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

· Βοηθώντας τον Αριστο Μιχαηλίδη να μάθει νάκκον την ιστορία του Γρίβα με τεκμήρια του ίδιου..

Ποιούς παρακολουθούσε η ΚΥΠ; Οι δημοσιογράφοι μάλλον είναι αρκετά πειθήνιοι ή φοβισμένοι ακόμα να ζητήσουν τη δημοσιοποίηση της λίστας αυτών που παρακολουθούσε η ΚΥΠ, αλλά ο χώρος των ακτιβιστών/τριων, που σίγουρα ήταν στόχος και με βάση την ειδικότητα της εταιρείας, είναι πολίτες που μπορούν να το απαιτούν

· Μια ακόμα χαριτωμένη «σύμπτωση» - απαλλαγή για τις μίζες του ΣΑΠΑ από συναγερμικο δίκτυο;