Υπόγειες διαδρομές


Με βάση το ειδικό βάρος των ΗΠΑ στη διεθνή σκακιέρα, η επίσκεψη Μπάιντεν δεν μπορεί με κανένα τρόπο να υποτιμηθεί. Την σκέπασε μια λεπτή σκόνη σκοπιμότητας από το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σε περίοδο εκλογών. Από την άλλη, κυβέρνηση και κόμματα αντέδρασαν ανάλογα με την εκλογική τους γραμμή αλλά και με μια γενική επιφυλακτικότητα για να μην πατήσουν καμμιά μπανανόφλουδα σε ευαίσθητες ώρες.

Τώρα τα πράγματα έχουν περάσει στο σκοτάδι της κρυφής διπλωματίας. Στο φως της ημέρας ακούστηκε η παρότρυνση για λύση των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά δεν έγινε δυνατόν να ανακοινωθεί κάτι που θα έδινε τροφή στην οικοδόμηση κάποιας αισιοδοξίας τουλάχιστον στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που θα ήθελε να είναι αισιόδοξο.

Θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενο ότι οι συνομιλητές και ειδικά οι Αναστασιάδης – Έρογλου θα πρέπει σύντομα να προχωρήσουν σε κάποιο βήμα προόδου διότι είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι δεν ανέλαβαν κάποια υποχρέωση έναντι του υψηλού συνομιλητή τους.

Από την άλλη η διάθεση επαναπροσέγγισης μέσα στό λαό δεν ευρίσκεται σε ψηλά επίπεδα. Δυστυχώς η Βουλή ενήργησε κοντόφθαλμα στο θέμα της νομοθεσίας για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ευροεκλογές οι οποίες από βήμα επαναπροσέγγισης μετετράπηκαν σε νέα οπισθοδρόμηση στις δικοινοτικές σχέσεις όχι μόνο γενικά αλλά και ειδικότερα μέσα στην Αριστερά, ανάμεσα στο Ρεμπουπλικανικό Κόμμα και το ΑΚΕΛ.

Όπως ανακοίνωσε η ΚΤΟΕΟΣ ( Συνδικάτο των εκπαιδευτικών μέσης παιδείας) οι ηγεσίες στην Κύπρο σπαταλούν τον χρόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν χώρο για παρέμβαση των ΗΠΑ, οι οποίες ενδιαφέρονται να προωθήσουν μια νέα τάξη στην περιοχή.

Δυστυχώς ενώ από τη μιά οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να υποστηρίζουν την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη βάση της δικοινοτικής ομοσπονδίας από την άλλη φαίνεται ότι ξεχνούν τεχνηέντως την αποστρατικοποίηση που είναι ένα σημαντικό ζητούμενο.

Και επειδή έχει πλέον διαφανεί ότι είναι πιθανόν να χτίζεται ένας νέος ψυχρός πόλεμος στην περιοχή εναντίον της Ρωσίας, οι φόβοι ότι οι Αμερικανοί επιφυλάσσουν για την Κύπρο το ρόλο ενός μικρού Ισραήλ δεν είναι παράλογοι. Μέσα σ αυτό το κλίμα θα πρέπει να προσπαθήσουμε να “μετατρέψουμε σε δικοινοτικό το κίνημα αυτή η Γή είναι δική μας” και να προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε την λαίκή δύναμη σε Κλειδί για τη λύση. Μια λύση που θα πρέπει να διασφαλίζει την ειρηνική επιβίωση των πολιτών στη χώρα μας.

Στο μεταξύ το “ αντικειμενικό” ΡΙΚ που ξέχασε να καλέσει έστω κι ένα Τουρκοκύπριο σε προεκλογική εκπομπή ή ένα έστω πάνελ, μας πληροφόρησε ότι αφυπηρετεί το μεγάλο του αστέρι Γιαννάκης Καρεκλάς αλλά μάθαμε από αλλού και τυχαία ότι το λεγόμενο ψευδοκράτος διατηρεί διπλωματικό γραφείο στο Βερολίνο και τη Στοκχόλμη και είναι πιθανόν να ανοίξει προσεχώς κι ένα στη Φιλλανδία. Η Σουηδία και η Φιλλανδία ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν αποσπάσματα στην Κύπρο και θεωρούνταν φίλες χώρες κυρίως επί δικτατορίας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...