Βιομηχανικό Λιμάνι Λάρνακας. Μια ιστορία, δεκάδες παράμετροι....


Της Γιώτας Δημητρίου


Όλα ξεκίνησαν όταν ο κυπριακός Τύπος άρχισε να κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδα «Προ Τετελεσμένων η Λάρνακα». Λες και η δημοκρατία πέθανε στο νησί της Αφροδίτης και η Κύπρος αναβίωνε μέρες πραξικοπήματος ή τελοσπάντων Δικτατορίας. Τί σήμαινε «προ τετελεσμένων»; Πώς αποφασίστηκε να γίνει βιομηχανικό λιμάνι στη πόλη του Ζήνωνα, αφού εδώ και χρόνια υπήρχε το όραμα για τουριστική ανάπτυξη;
«Η κυβέρνηση αποφάσισε χωρίς να μας ενημερώσει. Ήταν προγραμματισμένο για να γίνει εδώ στη Λεμεσό το βιομηχανικό λιμάνι, δεν θα επηρέαζε ούτε την ασφάλεια, ούτε τη ζωη των ανθρώπων αφού σε αντίθεση με τη Λάρνακα το δικό μας Λιμάνι δεν βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή» , δήλωσε στο «Μέρα Μεσημέρι» με τηλεφωνική του παρέμβαση ο Δήμαρχος Λεμεσού στις 14 Απριλίου.
Από την άλλη, ο τέως επίτροπος περιβάλλοντος κ. Χ. Θεοπέμπτου σε συνέντευξή του σε διαδικτυακό περιοδικό τόνισε ότι «Η ΕΕ υπόγραψε εκ μέρους της Κύπρου τη σύμβαση για την ολοκληρωτική διαχείρηση της υπεράκτιας ζώνης. Έχουμε, εμείς ως κράτος, υποχρέωση κάθε φορά που συμβαίνει οποιοδήποτε έργο και χρήσεις, αλλαγές, οτιδήποτε στη παραλία, να φροντίζουμε κάποιες παραμέτρους. Όπως πχ να εξετάζουμε την περιβαλλοντική πτυχή και με βάση το συμφέρον του περιβάλλοντος να κοιτάζουμε την κοινωνική, την οικονομική και την πολιτιστική πτυχη του έργου που σκοπεύουμε να κάνουμε. Πρέπει μετά να ξεκινήσεις να κάνεις δημόσιες παρουσιάσεις, δημόσιες διαβουλεύσεις, έτσι ώστε να μετέχει η κοινωνία και οι οικονομικοί φορείς στη συζήτηση η οποία θα αποφασίσει το μέλλον του έργου, αν θα προχωρήσει και σε ποια μορφή. Μόνο έτσι οι πολιτισμένες κοινωνίες μπορούν να προχωρήσουν μπροστά. Δεν γίνεται «εγώ αποφασίζω, εγώ διατάζω, εγώ εκτελώ και δεν με ενδιαφέρει τι νομίζεις εσύ». Αυτά έχουν περάσει»
Η κυβέρνηση αποφάσισε, διάταξε, εκτέλεσε και καταπάτησε τους νόμους.
Η πιο κάτω νομοθεσία αφορά τις περιβαλλοντικές μελέτες που είναι υπόχρεα μια αρχή να εκτελέσει για θέματα που αφορούν στρατηγικές αποφάσεις και πολιτικές. Αυτή η νομοθεσία περιλαμβανει δημόσια διαβούλευση. Οι μελέτες αναρτούνται στο διαδίκτυο
http://www.cylaw.org/nomoi/arith/2005_1_102.pdf
Επίσης, υπάρχει ο περί εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα έργα, νόμος του 2005:
http://www.cylaw.org/nomoi/enop/non-ind/2005_1_140/index.html
Επιπλέον όπως γράφει σχετική οδηγία, «το άρθρο 174 της συνθήκης προβλέπει ότι η πολιτική της Κοινότητας στον τοµέα του περιβάλλοντος συµβάλλει, µεταξύ άλλων, στη διατήρηση, την προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, την προστασία της υγείας του ανθρώπου και τη συνετή και ορθολογική χρησιµοποίηση των φυσικών πόρων και πρέπει να βασίζεται στην αρχή της προφύλαξης. Το άρθρο 6 της συνθήκης προβλέπει ότι οι απαιτήσεις της περιβαλλοντικής προστασίας πρέπει να ενταχθούν στον καθορισµό των κοινοτικών πολιτικών και δράσεων, ιδίως προκειµένου να προωθηθεί η αειφόρος ανάπτυξη»  (http://www.espa.gr/el/Documents/Sea_Directive.pdf )

H Kυβέρνηση Αναστασιάδη αποφάσισε, «διάταξε και εκτέλεσε» για βιομηχανικό λιμάνι (η ελαφριάς βιομηχανίας όπως κάποιοι προτιμούν να λέγεται) στη Λάρνακα.
Χωρίς να γίνουν περιβαλλοντικές μελέτες και χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι στη Λάρνακα υπάρχει ήδη ένα τεράστιο πρόβλημα: Oι εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοδεξαμενών στην καρδιά της πόλης οι οποίες 1. Σε περίπτωση ατυχήματος θα φέρουν ένα όλεθρο που όμοιο του δεν ξαναγνώρισε η Κύπρος και θα αφανίσουν τη μισή πόλη, θα θερίσουν ζωές. 2. Κάνουν «άχρηστες» ολόκληρες εκτάσεις παραλιών και θαλασσών. 3. Μολύνουν το περιβάλλον.
Χωρίς να ενημερωθούν οι Λαρνακείς από τον άρχων της πόλης (τον Δήμαρχο κ. Λουρουτζιάτη) πάρθηκαν αποφάσεις για τις ζωές και την πόλη τους. Βέβαια, το θέμα της ενημέρωσης είναι ένα άλλο μέγα ζήτημα για ολοκληρη τη Κύπρο, αφού σύμφωνα με έρευνες κατατάσσεται τελευταία στην ενημέρωση κοινού σε θέματα παροχής πληροφοριών)
Η πρώτη κινητοποίηση κατά της απόφασης για βιομηχανικό λιμάνι στη Λάρνακα και υπέρ της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοδεξαμενών, όπως ορίζει και το διάταγμα (ποιό διάταγμα; Είδε κανείς τι γράφει; Όλοι το επικαλούνται για να καθυσηχάσουν τα πλήθη, αλλά που θα μετακινηθούν να πάνε οι εγκαταστάσεις; Υπάρχει χώρος στο Βασιλικό για να πάνε;) έγινε στις 12 Απριλίου, ημέρα του Αγίου της Λάρνακας, Σάββατο του Λαζάρου. Το διαδικτυακό περιοδικό της υποφαινόμενης, το «Skala Times», διοργάνωσε την κινητοποίηση, τονίζοντας ουκ ολίγες φορές πως η κινητοποίηση δεν θα είχε κανένα πολιτικό χρώμα. Ως εκ τούτου καλέστηκαν όλοι οι εκπροσώποι κομμάτων στην Λάρνακα να τοποθετηθούν για το μείζων αυτό θέμα και να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση. Ήταν ίσως από τις σπάνιες φορές (ίσως η μοναδική τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια) που άνθρωποι από όλα τα κόμματα συμπορεύτηκαν για το καλό της Λάρνακας, ύψωσαν τη φωνή τους και απαίτησαν ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και φυσικά τουριστική ανάπτυξη, όπως ήταν πάντα το όραμα της πόλης. Το παρών τους στην κινητοποίηση έδωσαν πέρα από τα 700-800 άτομα και στελέχη από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ (Σκεύη Κουκουμά, Γιώργος Γεωργίου, Χριστάκης Τζιοβάνης, Νίκος Κλεάνθους, Προκοπίου, Αντρέας Αποστόλου κ.α), διά της απουσίας του έλαμψαν βέβαια βουλευτές και στελέχη του ΔΗΣΥ, της κυβέρνησης.
Η απουσία στελεχών του ΔΗΣΥ έδωσε το πράσινο φως σε αρκετό κόσμο του ΔΗΣΥ να ξεκινήσει την επομένη μια προπαγάνδα χωρίς καμία λογική ότι η κινητοποίηση ήταν κομματικοποιημένη (επειδή η αρχισυντάκτρια του διαδικτυακού περιοδικού είναι κομματικό μέλος του ΑΚΕΛ). Αγνοήθηκε το γεγονός ότι στην κινητοποίηση υπήρχε και αρκετός κόσμος του ΔΗΣΥ.

Το παραμίλημα του φανατισμού που ακολούθησε τις επόμενες μέρες τα είχε όλα, σε μια έντονη προσπάθεια αποπροσανατολισμού του κόσμου που αγωνιζόταν για ξεκάθαρους στόχους και αιτήματα, για το κοινό καλό της πόλης.
Μέχρι και ότι η υποφαινόμενη στοχεύει να θέσει υποψηφιότητα για τις επομένες δημοτικές εκλογές λέχθηκε, καθώς και πολλά άλλα ψέματα και γελοιότητες σε μια έντονη προσπάθεια να εφαρμοστεί ο χρυσός κανόνας «Διαίρει και βασίλευε». Ο οποίος και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό.
Φυσικά, τα καθεστωτικά ΜΜΕ έσπευσαν να παίξουν το σταθερό τους ρόλο. Ο «Φιλελεύθερος» έγραψε την επομένη της διαδήλωσης ότι ήταν αποτυχημένη η κινητοποίηση και ότι όσοι έλαβαν μέρος ήταν παραπληροφορημένοι! (Αλήθεια, έγινε περιβαλλοντική μελέτη και υπήρξε πόρισμα ότι δεν κινδυνεύει η πόλη και ΜΟΝΟ ο «Φιλελεύθερος» το γνωρίζει;) Ενώ κάποια άλλα ΜΜΕ έγραψαν ότι μπροστάρης της διαδήλωσης ήταν ο Δήμαρχος της πόλης κ.Λουρουτζιάτης. (Μέχρι τις τελευταίες μέρες δεν ξέραμε αν θα παρεβρεθεί ο Δήμαρχος, αφού δεν το είχε διευκρινήσει). Ενώ κάποια άλλα καθεσωτικά ΜΜΕ μας τόνιζαν δια στόματος Αβέρωφ Νεοφύτου πόσο «Ευλογημένος τόπος είναι η Λάρνακα», αφού θα ανοικτούν θέσεις εργασίας. Δεν μας διευκρίνησαν, βέβαια, πόσες και για ποιούς (ειδικότητες) θα είναι οι θέσεις εργασίας κι αν αξίζει τον κόπο να τεθεί η ασφάλεια και η υγεία μιας ολόκληρης πόλης σε κίνδυνο για λίγες θέσεις εργασίας.

Το ανέκδοτο, βέβαια, ήταν η δήλωση κυβερνητικών παραγόντων πως «θα γίνει και περιβαλλοντική μελέτη», λες και θα έχει κάποια σημασία, αφού δικτατορικά αποφασίστηκαν και υπογράφτηκαν όλα. Η σταυροφορία για χειραγώγηση των μαζών εκ μέρους του Φιλελευθέρου συνεχίστηκε με μια επιστολή του τέως προέδρου του Δ.Σ της Αρχής Λιμένων κ. Πρένζα (http://www.philenews.com/el-gr/f-me-apopsi-eponymes-gnomes/385/194423/limani-larnakas-ena-oneiro-pou-ginetai-efialtis ) ο οποίος σε μια κραυγή απόγνωσης παρακαλούσε τους Λαρνακείς να μην χάσουν τη χρυσή ευκαιρία που τους δίνεται. Ανάμεσα στα πολλά άλλα τόνισε ότι «Η δραστηριοποίηση της εν λόγω εταιρείας στο λιμάνι της Λάρνακας συνεπάγεται μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ αλλά και 140 περίπου θέσεων απασχόλησης»
Δεν μας είπε βέβαια αν κάτι τέτοιο θα δώσει το πράσινο φως στις εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοδεξαμενών να μείνουν  εσαεί στη καρδιά της πόλης. Δεν μας είπε τί επιπτώσεις θα έχει (αν έχει) στο περιβάλλον, στην υγεία και στην ασφάλεια των κατοίκων της πόλης, αυτό το περιβόητο λιμάνι.
Την ίδια ώρα που οι Λαρνακείς προσπαθούν να δουν τί ακριβώς γίνεται με την ιστορία του βιομηχανικού λιμανιού στη πόλη τους, στην Αραδίπου προωθείται και έχει κατατεθεί επίσημα στις αρμόδιες υπηρεσίες η κατασκευή εργοστασίου για την παραλαβή, συντήρηση, αποθήκευση και επιδιόρθωση ΟΛΩΝ των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο κι όχι μόνο στην Κύπρο! Σύμφωνα με τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες, η Noble μετακομίζει οριστικά στη Λάρνακα κι αναμένεται να υποβάλει τις δικές της αιτήσεις για κατασκευή δικών της εγκαταστάσεων εντός των χώρων του λιμανιού της πόλης, για παραγωγή, παραλαβή, διαχείρηση της λάσπης, καθώς και φύλαξης επικίνδυνων αποβλήτων. Τα πιο πάνω έχει, ήδη, πρoωθήσει για κατασκευή τους η εταιρεία ENI.

Η κυβέρνηση διάταξε εκτέλεσε και δεν έλαβε υπόψην κανένα και τίποτα. Κι όταν το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρνακας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (να τονίσουμε το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) ο Πρόεδρος τους φώναξε ότι δεν πρόκειται να του πει η Λάρνακα τί θα κάμει. (http://www.akel.org.cy/?p=1630#.U0vXOQWSk_M.facebook).

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η επιθυμία Αμερικανού παράγοντα για το βιομηχανικό λιμάνι να δει τη διοργανώτρια της κινητοποίησης για να την πείσει «να σταματήσει τη φασαρία κατά του βιομηχανικού λιμανιού» (η συνάντηση έγινε στο «
Lush» στη περιοχή Μακένζι το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης). Ανάμεσα σε άλλα, ο Αμερικανός ανέφερε τις γειτονικές χώρες (Ισραήλ, Λίβανο, Αίγυπτο, κ.α).......Αφήνοντας πολλά ερωτηματικά, αν το όλο project έχει να κάνει με κάποια πολιτικά πλάνα όσον αφορά στις πολεμικές συγκρούσεις στις γύρω περιοχές.

Τα κέρδη και οι πολυεθνικες μπήκαν πάνω από τις ζωές των κατοίκων της Λάρνακας, αλλά οι Λαρνακείς προσπαθούν να δουν ποιό ρόλο έχουν τα κόμματα, δαιμονοποιούν ό,ποιο ανήκει σε κόμμα και προσπαθεί να συμβάλει σε αυτό τον αγώνα, πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης, διχάζονται και πιάνονται εύκολα στα δίκτυα κάποιων, σαν πρόβατα έτοιμα για σφαγή, αμαχητί.

Ενωμένοι οι Λαρνακείς και με τη βοήθεια των τριών κομμάτων (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ) που ήδη τάχθηκαν κατά του βιομηχανικού λιμανιού και υπέρ της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοδεξαμενών, και μαζί με κόσμο που δεν ανήκει σε κόμματα ή  με κόσμο που συμφωνεί πως πρέπει  να τεθεί η ασφάλεια και η υγεία πάνω από τα κέρδη, μπορούσαν να πετύχουν πολλά.
Αλλά, δυστυχώς,  η κυβέρνηση με τα εποκοινωνιακά της κόλπα, τα καθεστωτικά ΜΜΕ και μερικούς άρρωστα φανατισμένους συναγερμικούς κατάφερε να διχάσει τημ πόλη και να περάσει το δικό της.

Εν κατακλείδι:

Καταπάτησε η κυβέρνηση Aναστασιάδη Ευρωπαϊκές νομοθεσίες, ναι ή όχι; (Ναι)
Καταπάτησε η κυβέρνηση νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ναι ή όχι; (Ναι)
Είμαστε σίγουροι ότι το βιομηχανικό λιμάνι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές και την ασφάλεια των Λαρνακέων, ναι ή όχι; (Όχι)
Υπάρχουν ενδείξεις ότι, παρόλο το σχετικό διάταγμα, οι εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοδεξαμενών θα μείνουν στην καρδιά της πόλης να θέτουν σε κίνδυνο μια ολόληρη πόλη, ναι ή όχι; (Ναι)
Είχαν δικαίωμα οι Λαρνακείς να ενημερωθούν για τί γίνεται από το Δήμαρχό τους και να κληθούν σε δημόσιες διαβουλεύσεις, όπως γίνεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές πολιτισμένες χώρες, ναι ή όχι; (Ναι)
Μπορεί όλα αυτά να έχουν να κάνουν με ένα πιο ευρύ πολιτικό πλάνο της κυβέρνησης σε σχέση με τις πολεμικές συγκρούσεις στις γύρω περιοχές; Κανείς δεν ξέρει......

«Η Λάρνακα δεν αδικείται, η Λάρνακα αδικεί τον εαυτό της», είχε πει πριν 2-3 χρόνια σε μια ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Νίκος Κλεάνθους. Επίκαιρα τα λόγια του.
Ναι, η Λάρνακα με τη σιωπή και την ανέχεια της αδικεί τον εαυτό της....Και κάποιοι τρίβουν τα χέρια από ικανοποίηση.
Λάρνακα.....λυπάμαι! Μα περισσότερο λυπάμαι τα παιδιά που είναι καταδικασμένα να μεγαλώσουν σε αυτή τη πόλη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Βοηθώντας τον Αριστο Μιχαηλίδη να μάθει νάκκον την ιστορία του Γρίβα με τεκμήρια του ίδιου..

Μια απλή ερώτηση είναι: Ο Χάρης Γεωργιάδης έσιει συμφέροντα σε επενδυτικό ταμείο που συνδέεται με τραπεζιτικά συμφέροντα;