Ο Νίκος, Ο Ντερβίς και τα 40 προσχέδια



Ο Νίκος Αναστασιάδης ξεδιπλώνει στο έκθαμβο κοινό τη διπλωματική του δεινότητα. Μόλις δίνει ένα προσχέδιο ο κ. Έρογλου, ο κ Αναστασιάδης του πέμπει ένα άλλο. Ώσπου χθες το βράδυ, ο κ. Έρογλου τον ειδοποίησε ότι δεν παίζει άλλο. Όπως παρατήρησε ο Νίκος Ρολάνδης,  την Πέμπτη το βράδυ στις «Προεκτάσεις» του ΡΙΚ, το ζήτημα της μιας κυριαρχίας, που τα προηγούμενα χρόνια θεωρείτο λυμένο και αναφερόταν χωρίς συζήτηση, σήμερα εμφανίζεται ως άλυτο ζήτημα.
Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του υπενθυμίζει ότι τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια- Ταλάτ και οι συγκλίσεις που πέτυχαν στις συνομιλίες,  ήταν πιο προχωρημένες από τί προσπαθεί να καταφέρει σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Έρογλου, που τις είχε απορρίψει τότε, σήμερα εμφανίζεται να τις δέχεται. Ο κ. Χριστόφιας, όμως, τις είχε επίσης αποσύρει, αφού δεν γίνονταν δεχτές, και ο υποψήφιος της Αριστεράς, Σταύρος Μαλάς, έκανε προεκλογική εκστρατεία απορρίπτοντας τις συγκλίσεις.

Την Πέμπτη, ο Άντρος Κυπριανού πρότεινε στον Νίκο Αναστασιάδη να ζητήσει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες απ’ εκεί  που τις άφησαν οι Χριστόφιας και Ταλάτ, έτσι ώστε να εκτεθεί ο Έρογλου, που είχε πει ότι θα αποδεχόταν κάτι τέτοιο.

Η μικρή ΕΡΑΣ σε κοινή διακήρυξη της, στις αρχές του μήνα, με τις συντεχνίες των τουρκοκυπρίων δασκάλων και καθηγητών, κάλεσαν στη συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που τις άφησαν οι Χριστόφιας και Ταλάτ. Υπάρχει, δηλαδή, έδαφος για μια δικοινοτική στήριξη στο συγκεκριμένο αίτημα.

Πάντως, είναι εξόφθαλμο το παράδοξο. Όσο πιο εθνικιστές είναι οι Ελληνοκύπριοι, τόσο πιο πολύ εμφανίζονται ως αντίθετοι με την ομοσπονδιακή λύση, άρα υποστηριχτές  μιας κατάστασης ανάμιξης των πληθυσμών, όπως πριν το 1974, την οποία τότε πολέμησαν δυναμικά, δηλαδή αιματηρά (Αν θυμάστε θα ρίχναμε τους Τούρκους στη θάλασσα). Αν υπολογίσει κανένας την πληθυσμιακή μεγέθυνση των κοινοτήτων, σύντομα η διαφορά στον πληθυσμό των κοινοτήτων θα είναι πολύ πιο μικρή. Η οικονομική διαφορά, επίσης, ανάμεσα στις κοινότητες έχει εξαφανιστεί ελέω κρίσης.
Αντίθετα, όσοι Ελληνοκύπριοι είναι υπέρ της επαναπροσέγγισης και διατηρούν επαφές με τους Τουρκοκύπριους είναι υποστηριχτές της Ομοσπονδίας, ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν και ανάμιχτοι μαζί τους. (Κατ’ ακρίβεια αν ήταν όλοι οι Κύπριοι έτσι, δεν θα υπήρχε Κυπριακό πρόβλημα).

Πάντως είναι εξόφθαλμο το παράδοξο. Όσο πιο εθνικιστές είναι οι Ελληνοκύπριοι τόσο πιο πολύ εμφανίζονται ως αντίθετοι με την ομοσπονδιακή λύση, άρα υποστηριχτές  μιας κατάστασης ανάμιξης των πληθυσμών, όπως πριν το 1974, την οποία τότε πολέμησαν δυναμικά δηλαδή αιματηρά ….


Αντίθετα, όσοι Ελληνοκύπριοι είναι υπέρ της επαναπροσέγγισης και διατηρούν επαφές με τους Τουρκοκύπριους είναι υποστηριχτές της Ομοσπονδίας, ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν και ανάμιχτοι μαζί τους..



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...