Η φανερή γοητεία της Αδράνειας






Ο ήχος της τηλεόρασης ήταν στο ελάχιστο, ο θόρυβος από τον κόσμο που έτρωγε το εθνικό μας φαγητό στο σουβλατζίδικο ( το σουβλιτζίδικο μου το βγάζει κόκκινο ο αυτόματος διορθωτής) ήταν δυνατός. Ξαφνικά βλέπω ένα υπότιτλο κάτω από τον ομιλητή:

 ΚΕΒΕ - Εκστρατεία για τα οικονομικά οφέλη της λύσης. 

Ξανακοιτάζω, βάζω τα γυαλιά μου, ξανακοιτάζω:
ΚΕΒΕ - Εκστρατεία για τα οικονομικά οφέλη της λύσης.
Μήπως μιλούσαν για καμιά εκστρατεία του ΚΕΒΕ σε άλλη χώρα; Τι λύση, ποια λύση, τι εννοούν
Επιστρέφοντας είδα στο Σίγμα νιους ότι πρόκειται για μια εκστρατεία του ΚΕΒΕ σε συνεργασία με το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο.

Φρίκη, όταν σκεφτεί κανείς τα αστρονομικά ποσά που ξόδεψαν οι έχοντες και κατέχοντες στην καμπάνια του Όχι το 2004. Αλλά τότε ήθελαν να είναι οι άρχοντες της διαχείρισης της οικονομικής φούσκας των ακινήτων, του χρηματιστηρίου και των χρεογράφων. ¨Ήθελαν να είναι οι μόνοι διακινητές μαύρου χρήματος. Ακόμα και χθες μαζί με την είδηση για την καμπάνια για τη λύση, έτρεχε και μια άλλη είδηση που έφερε την Ρωσία έτοιμη να ξαναβάλει τη χώρα μας στη μαύρη της λίστα των φορολογικών παραδείσων διότι αρνείται να δώσει στοιχεία για τη διακίνηση ρωσικών κεφαλαίων. Κεφαλαίων δηλαδή που διαφεύγουν από τη φορολογία εις βάρος του ρωσικού λαού. Τώρα συνειδητοποιούμε και μείς εδώ ότι οι μεγάλοι μας κεφαλαιοκράτες έχουν αφήσει στην Κύπρο μόνο τις ζημιές τους ενώ περιφέρουν  τα κέρδη τους στους διάφορους άλλους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη.
«Μεταξύ άλλων, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, η επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας και η Κύπρος θα αποτελεί πλέον αναμφισβήτητα το πιο σταθερό μέρος στη νευραλγική περιοχή στην οποία βρίσκεται. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων, την προσέγγιση ανεξερεύνητων μέχρι τώρα αγορών και την τόνωση τομέων που τώρα βρίσκονται σε ύφεση. Τα οφέλη δε για την απασχόληση και τη δραστική μείωση της ανεργίας αλλά και την μετανάστευση των νέων θα είναι τεράστια»

Συμπεράσματα τα εξής: γκάζια και πετρέλαια άντε και η ανοικοδόμηση του Βαρωσιού. (είναι όμως και προς σημείωση και… οι ανεξερεύνητες αγορές που ασκούν αυτή την μυστηριώδη γοητεία στους ασυγκράτητους πιονιέρους της κυπριακής επιχειρηματικότητας).
Το κατάλαβε και ο Άριστος Μιχαηλίδης πριν λίγες μέρες όταν άκουσε τις συμβουλές του Αμερικανού πρέσβη ο οποίος σε τηλεγραφική σύνοψη είπε ότι τα πετρέλαια… επιθυμούν σταθερότητα και ότι για να επωφεληθούν οι Κύπριοι πρέπει να λύσουν το Κυπριακό. Ο οξύνους αρχισυντάκτης κάλεσε τον Κύπριο πρόεδρο να προσέξει καλά τις συγκεκριμένες δηλώσεις  του Αμερικανού διπλωμάτη. Αλλά δεν έδωσε άλλο περιεχόμενο στην έκκληση του.

The Commission stands behind you…
Στο ίδιο δελτίο ειδήσεων εύχαρις έως και κατενθουσιασμένος παρουσιάστηκε ο Χρίστος Στυλιανίδης. Για το Βαρώσι δεν είχε νέα είχε όμως τη στήριξη Μπαρόζο για το κοινό ανακοινωθέν ο οποίος είπε ότι πάντα ενδιαφέρεται ( η Κομισιόν ) για το Κυπριακό και όταν… προχωρήσουν οι συνομιλίες  ( δηλαδή βρέστε το κοινό ανακοινωθέν χωρίς εμάς ) θα συμμετέχουμε από πιο κοντά. The Commission stands behind you Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι σε παρατήρηση δημοσιογράφου αν θα περιμένουμε να βρεθεί ανακοινωθέν και μετά να συνομιλήσουμε, πιθανόν να μην το κάνουμε ποτέ, ο κ Στυλιανίδης απήντησε ότι… συνομιλίες γίνονται ήδη.
Υπάρχουν τούμπες γοητευτικές που εκτελούνται στα ψηλά σχοινιά του τσίρκου με τη συνοδεία ορχηστρικής μουσικής και εμπεριέχουν και την αγωνία ενός κινδύνου που παραμονεύει. Υπάρχουν και οι τούμπες του παλιάτσου που προκαλούν γέλιο αλλά και κάποια θλίψη και συνοδεύονται από τον ήχο κατσαρολιών. Εμείς θεωρούμε ότι η τούμπα Αναστασιάδη με τον Έρογλου την περασμένη Δευτέρα ήταν χαριτωμένη. 

Τελικά οι πρώτες πληροφορίες  όταν γραφόταν το περασμένο δελτίο  αναφέρονταν σε πρωτοβουλία Έρογλου. Όντως τηλεφώνησε πρώτος ο Έρογλου για να δώσει τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του κ Κληρίδη αλλά είναι ο κ Αναστασιάδης που σαν έτοιμος από καιρό προκάλεσε την άτυπη συνάντηση ( χωρίς μάρτυρες από τα Ηνωμένα Έθνη για να μην καταγραφεί καμιά κακία πάλι από τον Αυστραλό που δοκιμάζει τις αντοχές του …πολιτικού συστήματος). Απογοητευμένος πήρε μαζί του τον «θυμό» του και τον πήρε στον κ Μπαρόζο. Αυτός ο πονηρός ό Έρογλου του έδωσε δύο θέσεις. Η μια ήταν συνομιλίες χωρίς όρους και η άλλη συνομιλίες στη βάση ενός μαξιμαλιστικού κοινού ανακοινωθέντος. Πονηρή ερώτηση στο ιντερνέτ: δεν μας είπαν ποιες ήταν οι προτάσεις Αναστασιάδη.

Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι η τούμπα Αναστασιάδη έδωσε την ευκαιρία στα μίντια να τον παρουσιάσουν σαν ένα ηγέτη αίλουρο που τινάζεται την κατάλληλη στιγμή, ξεχνώντας ταυτόχρονα όλα μαζί ότι εξαρτούσε την συνάντηση με τον Έρογλου από την εκ των προτέρων υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος. Στη συνέχεια προέβαλαν το πόσο αποφασιστικός και σκληρός μπορεί να είναι όταν χρειάζεται. Όταν επίκεινται για παράδειγμα εκλογές στο ΔΗΚΟ ή όταν πρόκειται να ανοίξει ακόμα μια φορά μια πόρτα ήδη ανοιχτή στην Κομισιόν. 

Η φανερή γοητεία της Αδράνειας

Ο Γιαννάκης Μάτσης ξαναεμφανίστηκε, μετά από πολύ καιρό, στο δημόσιο χώρο. Ήταν απλώς μία εμφάνιση στην Ελίτα. Τυχαία ανοίξαμε την τηλεόραση την ώρα που ο κ. Μάτσης δήλωνε κατηγορηματικά ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι ένα σώμα που προσφέρει απλώς την δυνατότητα στον εκάστοτε πρόεδρο να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες επίλυσης του Κυπριακού που του αναλογούν. Φυσικά, η γενίκευση αυτή τείνει να βάλει στην ίδια θέση όλους τους προέδρους, οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ τους, στον ένα ή τον άλλο βαθμό. Όμως, από την άλλη, αν αναλογιστούμε το ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου όλες αυτές τις δεκαετίες «μη επίλυσης» του Κυπριακού, δεν μπορεί παρά να δούμε ότι υπάρχει πάντα μία πλευρά «εσωτερικού θεάτρου» που έδινε την εντύπωση ότι κάτι γίνεται για το Κυπριακό στις εκατοντάδες κρίσιμες, λεγόμενες, συνεδρίες του, ενώ φυσικά το ζήτημα ήταν αμετακίνητο ή η ό,ποια κίνηση του προέκυπτε από την αλλαγή του περιφερειακού και διεθνούς πλαισίου (πτώση Σοβιετικής Ένωσης , ένταξη στην Ε.Ε, υδρογονάνθρακες κλπ). Δεν βλάπτει να θυμηθούμε το τελετουργικό των δηλώσεων κατά την έξοδο από τις συνεδρίες του Συμβουλίου, με σειρά κατά κανόνα αντίστροφη του μεγέθους του κάθε κόμματος και τις αντιτιθέμενες δηλώσεις, που δημιουργούσαν φοβερά δημοσιογραφικά σασπένς στις ζωντανές μεταδόσεις. Ταυτόχρονα, είχαμε πάντα και τις λεγόμενες επιλεκτικές διαρροές και τις «πισώπλατες μαχαιριές», τα υπονοούμενα, τα «δεν θέλω να πω τίποτε περισσότερο», τα «και ο νοών νοείτο» και ούτω καθ’ εξής … Οι «πατάτες οι αντιναχτές», θα μπορούσαν να κάνουν μια ιστορική αναδρομή στις …κρίσιμες συνεδρίες, επιστρατεύοντας παλιούς ηθοποιούς, που μιμούνται τέλεια τους ιστορικούς ηγέτες. Όπως συχνά συμβαίνει, στις μεγάλες τραγωδίες υπάρχει συχνά και μια παράλληλη κωμική πλευρά. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται όροι όπως κωμική τραγωδία ή τραγική κωμωδία.
Η χρήση παρελθοντικού χρόνου έγινε για να δώσουμε έμφαση στις δεκαετίες της ύπαρξης του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά τα ίδια ισχύουν και τώρα και μάλιστα, όπως θα στηρίξουμε πάρα κάτω το κακό επιδεινώνεται. 
 
Είναι πάντως αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι στα διάφορά συμβούλια των διαφόρων οργανισμών, η κυβερνητική προπαγάνδα θέλει δήθεν να ξεφύγει από την κομματοκρατία και να τοποθετεί τους άξιους και κατάλληλους, οι οποίοι ξαφνικά δεν μπορεί να προέρχονται από τα κόμματα, ενώ στο Κυπριακό θέλει ομάδες, που είναι πολύ δύσκολο να παράγουν οτιδήποτε το συλλογικό.


Αναφερόμαστε στις διάφορες επιτροπές εργασίας που συγκροτήθηκαν για να στηρίξουν τις συνομιλίες στους διάφορους τομείς. Συμμετέχουν άτομα απ’ όλους τους κομματικούς χώρους και μερικοί ανεξάρτητοι και τεχνοκράτες. Πρόκειται για μια μικρογραφία του πολιτικού συστήματος, στην οποία γίνονται όλοι συνένοχοι για το καλό και το κακό. Σε κάθε ομάδα υπάρχει ένας αχταρμάς θέσεων και αντιλήψεων. Η δυναμική της αδράνειας, που χαρακτηρίζει το Εθνικό Συμβούλιο λόγω των αντιθέσεων που λειτουργούν αδρανοποιητικά, μεταφέρεται και διακλαδώνεται στις επιτροπές. Φυσικά, μπορεί να αντιτείνει κάποιος είναι και ένας τρόπος εξουδετέρωσής του, καθώς δεν θα μπορούν να συμφωνήσουν στη μία συμβουλή και κατά κάποιον τρόπο θα αλληλοεξουδετερώνονται. Είναι, πάντως, αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι στα διάφορά συμβούλια των διαφόρων οργανισμών, η κυβερνητική προπαγάνδα θέλει δήθεν να ξεφύγει από την κομματοκρατία και να τοποθετεί τους άξιους και κατάλληλους, οι οποίοι ξαφνικά δεν μπορεί να προέρχονται από τα κόμματα, ενώ στο Κυπριακό θελει ομάδες που είναι πολύ δύσκολο να παράγουν οτιδήποτε το συλλογικό.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Βοηθώντας τον Αριστο Μιχαηλίδη να μάθει νάκκον την ιστορία του Γρίβα με τεκμήρια του ίδιου..

Μια απλή ερώτηση είναι: Ο Χάρης Γεωργιάδης έσιει συμφέροντα σε επενδυτικό ταμείο που συνδέεται με τραπεζιτικά συμφέροντα;