Η απόπειρα «κατασκευής γνώμης» για τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών και οι απορίες για τον επίσημο λόγο των πρωτοσέλιδων: Όταν η αμφιβολία για τα στημένα πρωτοσέλιδα φτάνει και στις εσωτερικές σελίδες των ΜΜΕ


«Πεπεισμένοι προφανώς οι επικοινωνιολογοι πως οι πολίτες δεν είναι παρά όχλος, κοπάδι από πρόβατα, που χρειάζεται κάποιος να το κατευθύνει προς μια κατεύθυνση, κάθε φορά που θέλουν να πετύχουν κάτι, κατασκευάζουν ένα αρνητικό περιτύλιγμα…
και τώρα είναι οι υπάλληλοι της ΣΥΤΑ  που πίνουν τον καφέ τους κερασμένο από εμάς. Και αλήθεια τον πίνουν και πάντα τον έπιναν. Κι αυτοί που έπρεπε να γνωρίζουν, το γνώριζαν. Αλλά δεν τους ενοχλούσε. Τώρα όμως που πρέπει τα πρόβατα να ταχθούν υπέρ της ιδιωτικοποίησης της CYTA εμφανίζονται ξαφνικά πίνακες με πόσα παίρνει ο καθένας για να κερνά καφέ..»

Χ. Χατζηδημητρίου, Φιλελεύθερος, 27/11, σελίδα 2


Την Κυριακή 24/11, ο Φιλελεύθερος ανέλαβε να πληροφορήσει το κοινό ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι όρος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Την Τρίτη, 26/11 δίπλα από τις προϋπόθεσης της Τρόικα, εμφανίστηκε και μια «είδηση» για τους καφέδες που πληρώνονται από τον προϋπολογισμό της ΣΥΤΑ. Υποβαλλόμενο μήνυμα: Ιδιωτικοποιήστε την – το απαιτεί η τρόικα, και έτσι και αλλιώς πίνουν δωρεάν καφέδες από τα χρήματα του ημικρατικού. Και ίσως όχι τυχαία, την Κυριακή ο αρχιεπίσκοπος θεώρησε ότι ήταν καλό να στηρίξει τις ιδιωτικοποιήσεις με δημόσια δήλωση – το άτομο που έκανε εκστρατεία για να διοριστεί «δικός του» στο συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, είπε ότι  θέλει να σταματήσει το ρουσφέτι.


Η εκστρατεία του Φιλελευθέρου για προώθηση - δικαιολόγηση και συγκάλυψη - των ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένη για την ευρύτερη στάση μιας μερίδας της αρχισυνταξίας και ευρύτερα των ιδιοκτητών - και όχι μόνο στο Φιλελεύθερο βέβαια. Τα τελευταία χρόνια λ.χ. είχε εξαπολυθεί μια επίθεση ενάντια στην ΑΗΚ, η οποία, αφού πρώτα εμπόδισε τον οργανισμό να φέρει φυσικό αέριο και να περιορίσει τα κόστα του, μετά τον κατηγορεί ότι έχει υψηλή τιμή ρεύματος – παραβλέποντας ότι αυτό το κόστος έχει να κάνει και με την μη έλευση του φυσικού αερίου.[1] Και στην πορεία, βέβαια, πάντα συγκαλύπτεται το ότι οι ημικρατικοί προσφέρουν δεκάδες εκατομμύρια ως κέρδη στον κρατικό προϋπολογισμό. Το γιατί πρέπει να δοθούν αυτά τα κέρδη στον ιδιωτικό τομέα, είναι ένα από τα κρυφά μυστικά των μονόπλευρων ειδήσεων. Τους τελευταίους μήνες, η εκστρατεία δαιμονοποίησης εστιάζει στην ΣΥΤΑ, η οποία προσφέρει κέρδη άνω των 70 εκατομμυρίων λ.χ. Η αντίδραση του κοινού είναι καταγεγραμμένη σε όλες τις δημοσκοπήσεις – έστω και αν οι δημοσκοπήσεις στην Κύπρο έχουν και μια τάση να εξυπηρετούν όσους τις παραγγέλλουν, οι οποίοι, συνήθως, είναι και υποστηρικτές των ιδιωτικοποιήσεων.
…….βέβαια, πάντα συγκαλύπτεται το ότι οι ημικρατικοί προσφέρουν δεκάδες εκατομμύρια ως κέρδη στον κρατικό προϋπολογισμό. Το γιατί πρέπει να δοθούν αυτά τα κέρδη στον ιδιωτικό τομέα, είναι ένα από τα κρυφά μυστικά των μονόπλευρων ειδήσεων. Τους τελευταίους μήνες, η εκστρατεία δαιμονοποίησης εστιάζει στη ΣΥΤΑ…
Το πρωτοσέλιδο του Φιλελευθέρου, σε αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν τυχαίο – εξέφρασε μια τάση να προωθηθεί η ρητορική «τρώνε τα λεφτά μας οι ημικρατικοί» για να μετατοπιστεί η έμφαση ότι, ουσιαστικά, οι ημικρατικοί προσφέρουν εισοδήματα στην πολιτεία – και ότι, όταν αφαιρεθούν αυτά τα εισοδήματα, το κράτος είτε θα πρέπει να αυξήσει τις φορολογίες, είτε να περικόψει υπηρεσίες και εισοδήματα. Το πραγματικά ενδιαφέρον, όμως, ήταν ένα σχόλιο την επόμενη ημέρα στην σελίδα 2, της ίδιας εφημερίδας από την κ. Χ. Χατζηδημητρίου η οποία, ανακαλύπτοντας ή εφαρμόζοντας μια κριτική ανάλυση της ιεράρχησης και της κωδικοποίησης των ειδήσεων, όχι μόνο ειρωνεύτηκε ουσιαστικά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας – αλλά και το κατέταξε με σαφήνεια στα υποβαλλόμενα μέσω διαρροής δημοσιεύματα. Ένα είδος ψευδογεγονότος, με στόχο την παραπλάνηση:
«Αυτό που ενοχλεί πρώτιστα με αυτήν την κυβέρνηση είναι η έλλειψη ειλικρινείας. Η έλλειψη θάρρους να πει τα πράγματα με το όνομα τους και να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος. Πεπεισμένοι προφανώς οι επικοινωνιολογοι πως οι πολίτες δεν είναι παρά όχλος, κοπάδι από πρόβατα, που χρειάζεται κάποιος να το κατευθύνει προς μια κατεύθυνση, κάθε φορά που θέλουν να πετύχουν κάτι, κατασκευάζουν ένα αρνητικό περιτύλιγμα. Τη μια είναι ο διοικητής που γέμισε την Κεντρική Τράπεζα με κάμερες για να παρακολουθεί τους υπάλληλους και τα πρόβατα ως υπέρμαχοι – τάχα – των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ιδιωτικοτητας και των προσωπικών δεδομένων πρέπει να τον καταδικάσουν [μέχρι να μάθουν πως οι κάμερες πάντα υπήρχαν στους διαδρόμους και στην είσοδο για λόγους ασφάλειας], την άλλη είναι ο Ντάουνερ που είναι φιλότουρκος και τώρα είναι οι υπάλληλοι της ΣΥΤΑ  που πίνουν τον καφέ τους κερασμένο από εμάς. Και αλήθεια τον πίνουν και πάντα τον έπιναν. Κι αυτοί που έπρεπε να γνωρίζουν, το γνώριζαν. Αλλά δεν τους ενοχλούσε. Τώρα όμως που πρέπει τα πρόβατα να ταχθούν υπέρ της ιδιωτικοποίησης της CYTA εμφανίζονται ξαφνικά πίνακες με πόσα παίρνει καθένας για να κερνά καφέ και ότι άλλο θέλει στους φιλοξενούμενους του, πόσα παίρνει για να αναρριχάται στους πάσσαλους στα πλαίσια των καθηκόντων του και πόσο παίρνει για να δουλεύει απόγευμα.
 Πολύ θα τα εκτιμούσαμε αν η κυβέρνηση αντί να εφευρίσκει πλάγιους τρόπους για να μας πείσει πως οι εργαζόμενοι στην CYTA  έχουν βολευτεί με υψηλούς μισθούς και πλουσιοπάροχα επιδόματα, ώστε να ταχθούμε εναντίον τους, να σταθεί απέναντι μας και με ειλικρίνεια να μας πει γιατί πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν κάποιοι οργανισμοί…[..]
Ας σταματήσουν να μας αντιμετωπίζουν σαν όχλο που πρέπει να φανατιστεί εναντίον ή υπέρ κάποιου. Η μέθοδος αυτή καμία φορά έχει αντίθετα αποτελέσματα. Και εκεί που δεν συμπαθάς τον Δημητριάδη, πιάνεις τον εαυτό σου να τον βλέπει με συμπάθεια κι εκεί που δεν έχεις λόγο να θεωρείς πως ένα οργανισμός πρέπει να είναι κρατικός ξαφνικά αντιδράς στην εκστρατεία αποκαθήλωσης του και στο παιχνίδι που γίνεται με την ψυχολογία του όχλου. Δεν είμαστε όχλος.»
Χ. Χατζηδημητρίου, Φιλελεύθερος 27/11/2013, σελ, 2: Ο καφές της CYTA  και η ψυχολογία του όχλου.





[1] Αξίζει σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμιση ότι στην υπόθεση η οποία διερευνάται με την κατηγορία ότι ο κ. Ιωάννου - πρώην επικεφαλής της ΔΕΦΑ - είχε εμπλοκή σε θέμα ίδρυσης ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υπήρχε αναφορά ότι εμπλεκόταν και δημοσιογράφος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Βοηθώντας τον Αριστο Μιχαηλίδη να μάθει νάκκον την ιστορία του Γρίβα με τεκμήρια του ίδιου..

Μια απλή ερώτηση είναι: Ο Χάρης Γεωργιάδης έσιει συμφέροντα σε επενδυτικό ταμείο που συνδέεται με τραπεζιτικά συμφέροντα;