Αρχίζουν να κινούνται όντως οι έρευνες για τα τραπεζιτικά σκάνδαλα;


Ένας καλός λόγος για την εμφάνιση της Δρομολαξιάς - έστω και με μετατόπιση στο υπό συζήτηση χωράφι - ήταν και το γεγονός ότι από τις αρχές της βδομάδας, οι συζητήσεις στη Βουλή οδηγούσαν αυξανόμενα σε πιο σαφείς αποδείξεις πια για τα σκάνδαλα των τραπεζών – και τουλάχιστον θεσμικά ο βοηθός  Γενικός Εισαγγελέας, ο κ. Ερωτοκρίτου, φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει στη διερεύνηση.
Στα γεγονότα είχαμε κίνηση σε αρκετά σημαντικά θέματα.
Κατ’ αρχήν, το Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησε η γραπτή έγκριση για την Uniastrum από την τότε διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ηλιάδης είχε ισχυριστεί ότι δεν θυμόταν αν υπήρχε έγκριση... αλλά τη θεωρούσε δεδομένη.

Από τις αρχές της βδομάδας, άρχισε η συζήτηση στην επιτροπή θεσμών της βουλής, η οποία διερευνά τα αιτία της κρίσης, αλλά και τα ζητήματα των τραπεζών χωρίς τις υπεκφυγές της διορισμένης επιτροπής. Ένα από τα πρώτα θέματα που προέκυψαν ήταν το ζήτημα των αξιόγραφων για το οποίο έγινε σχετική έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας. Η Κεντρική Τράπεζα, τελικά, επέβαλε μόνο συμβολική ποινή στην Τράπεζα Κύπρου, αλλά η έκθεση αναφέρει στοιχεία με βάση τα οποία ζητήθηκε να γίνουν και ποινικές ανακρίσεις. Από ότι φαίνεται από τη μια, οι τράπεζες προσπάθησαν να είναι καλυμμένες, ενώ ταυτόχρονα προωθούσαν τα αξιόγραφα χωρίς να εξηγούν τους κίνδυνους – και σε ένα περιβάλλον με σχεδόν καθολική λογοκρισία των ΜΜΕ ήταν αναπόφευκτη η παραπλάνηση του κοινού. Φαίνεται, μάλιστα, ότι υπήρχε και εσωτερικός ανταγωνισμός υποκαταστημάτων των τραπεζών για το τις πωλήσεις με στόχο τα μπόνους των διευθυντικών στελεχών. Σύμφωνα με το Sigmalive: «Επιπλέον στοιχεία σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση των αξιογράφων έπεσαν στα χέρια της ιστοσελίδας μας. Συγκεκριμένα σε ηλεκτρονική αλληλογραφία που απεστάλη από την οικονομική διεύθυνση του Ομίλου Λαϊκής, εμφανίζονται οι προμήθειες που θα πιστωθούν στα καταστήματα που προέβησαν σε πωλήσεις αξιογράφων. Αυτή η προσπάθεια αποτέλεσε τεχνικό κίνητρο προς τα καταστήματα προκειμένου να πουλήσουν όσα πιο πολλά αξιόγραφα μπορούν ενώ από τις προμήθειες που φαίνονται στους σχετικούς πίνακες κανένα όφελος δεν είχαν οι υπάλληλοι. Αντιθέτως το κέρδος το έπερναν τα ανώτατα στελέχη υπό τη μορφή bonus.» 

Την Τρίτη, συζητήθηκαν δυο πολύ σημαντικά θέματα στη βουλή  - το ζήτημα της Transylvania bank και το ζήτημα της διαγραφής στοιχείων. Όσον αφορά στην Transylvania bank φαίνεται ότι το θέμα θα προχωρήσει με τη συμμετοχή και ρουμάνων ανακριτών – οι οποίοι είχαν εντοπίσει στοιχεία παραπλάνησης από καιρό. Και απλώς, η έρευνα Alvarez and Marshal τα έφερε στην επιφάνεια και στην Κύπρο. Ένα από τα σημεία, τα οποία θα είναι νευραλγικό σε αυτήν την υπόθεση είναι και ο ρόλος του δικηγορικού γραφείου της τράπεζας, του κ. Πολυβίου. Ήδη άλλωστε ο κ. Πολυβίου θεωρείται, έστω και έμμεσα, ύποπτος για την μη δημοσιοποίηση της έρευνας της επιτροπής κεφαλαιαγοράς για την παραπλάνηση της κοινής γνώμης – ιδιαίτερα τον Ιούνιο του 2012, όταν η τράπεζα έσπρωξε την Κύπρο στο μηχανισμό στήριξης. Σε εκείνη την περίπτωση, η συγγενική σχέση των επικεφαλής των δυο δικηγορικών γραφείων, του κ. Πολυβίου και του Τριανταφυλλίδη που υπεράσπιζαν τους εμπλεκόμενους - Τράπεζα Κύπρου και επιτροπή κεφαλαιαγοράς - θεωρήθηκε ότι υπήρχε υποψία διαπλοκής. Αν τώρα φανεί ότι εμπλέκεται και το δικηγορικό γραφείο στις διαδικασίες που φαίνεται να ήταν παραπλανητικές και παράνομες, τότε θα τεθούν ευρύτερα ζητήματα – και συγκάλυψης. Ο κ. Ερωτοκρίτου, είπε πάντως, ότι και σε αυτό το θέμα οι έρευνες είναι σε σημαντικό σημείο, όπως και στην υπόθεση της Uniastrum. Το άλλο θέμα, το οποίο τέθηκε ήταν το ζήτημα των διαγραφών στοιχείων από τα αρχεία της τράπεζας – αλλά και η μη παράδοση του σκληρού δίσκου από τον τέως διοικητή. Όπως φαίνεται η διαγραφή στοιχείων δεν αφορούσε μόνο τις αγορές ομολόγων. Προφανώς, αφορούσε και αρκετά άλλα ζητήματα, όπως τις αγορές των νέων τραπεζών σε Ρωσία και Ρουμανία. Και όσον αφορά στον τέως διοικητή, ενδεχομένως να αφορούσε και τις σχέσεις του με πολιτικούς, αλλά και το πώς συγκάλυπτε τα στοιχεία από το 2009 για να μην μπλοκάρει την έγκριση της Εγνατίας το 2011 – παρά το ότι είχε την έκθεση του 2009 και ήξερε τα προβλήματα το 2011.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Βοηθώντας τον Αριστο Μιχαηλίδη να μάθει νάκκον την ιστορία του Γρίβα με τεκμήρια του ίδιου..

Μια απλή ερώτηση είναι: Ο Χάρης Γεωργιάδης έσιει συμφέροντα σε επενδυτικό ταμείο που συνδέεται με τραπεζιτικά συμφέροντα;