• «Έχουμε πόλεμο, μην το γελάς μωρό μου..» ή the chickens are coming home to roost… Η αντιπαράθεση στην Ουκρανία έσιει ιστορικές ρίζες τζαι οι χρήσεις της είναι πολλαπλές. Τζαι για το γεωπολιτικό σύνορο τζαι για εσωτερική δυτική κατανάλωση...


Όντως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ξεκίνησε τώρα. Ξεκίνησε το 2014. Τζαι με το πραξικόπημα στο Κίεβο, τζαι με την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, αλλά τζαι με την καταστολή, όπως στην σφαγή στην Οδησσό. Τζαι η πρόσφατη στρατιωτική αντιπαράθεση ξεκίνησε, για όποιον/α παρακολουθούσε τα γεγονότα, με την συγκέντρωση ουκρανικού στρατού [με δυτικό εξοπλισμό τζαι ιδιωτικούς μισθοφόρους] στα σύνορα με τις αυτόνομες Δημοκρατίες του Ντονμπάς.  Το ερώτημα τώρα είναι τί θα φκει όϊ μόνο για την συγκεκριμένη περιοχή, αλλά τζαι ευρύτερα. Η Δύση που την μια έδειχνε να αναγνωρίζει, την ρωσική ευαισθησία [αυτό σηματοδοτούσαν οι επισκέψεις των Γάλλων τζαι των Γερμανών στην Μόσχα] αλλά πρακτικά φαινόταν να αφήνει τα δεδομένα να τζυλουν: αν η Ρωσία δεν έκαμνε κάτι, με βάση τα δεδομένα θα εφαρμοζόταν ντε φάκτο μια διαδικασία επιβολής επί των ρωσόφωνων. Ήδη υπήρχαν διαδικασίες καταστολής τζαι σε πολιτικό επίπεδο τζαι σε επίπεδο απαγορεύσεων ΜΜΕ της αντιπολίτευσης.

 Απο την άλλη, μερίδα της Δύσης [ΗΠΑ, Βρετανία κλπ] φαινόταν επίσης να μην ενοχλείται, αν δεν πούμε τζαι να ευνοεί έμμεσα μια επέμβαση η οποία θα τους έδινε την ευκαιρία να κατασκευάσουν ένα νέο κύκλο αντι-ρωσικης υστερία εσωτερικά: να ξεπλύνουν κάπως την εικόνα μετα το φιάσκο του Αφγανιστάν, να  αλλάξουν ατζέντα για τα προβλήματα Μπάϊντεν τζαι Τζόνσον – αλλά τζαι να δημιουργήσουν προβλήματα στην λυκοφιλία της δυτικής συμμαχίας: οι αμερικανοί εμφανώς είχαν σαν στόχο τον Βόρειο Αγωγό 2 τζαι την σχέση Γερμανίας-Ρωσίας.

Σε τουτο το πλαίσιο, η Ρωσία είσιεν δυο επιλογές – να εμπιστευτεί τις υποσχέσεις των Γάλλων τζαι των Γερμανών, να ανεχτεί τον συνεχή βομβαρδισμό της ανατολικής Ουκρανίας. Τζαι να ελπίζει... Η να επέμβει τζαι να καθορίσει ντε φάκτο σαν πραγματικότητα ότι της υπόσχονταν ρητορικά [ότι δεν θα έφτανε στα σύνορα της το ΝΑΤΟ, ότι δεν θα γινόταν επίθεση στις Δημοκρατίες του Ντονμπάς]..

Η απόφαση των Ρώσων να προχωρήσουν σε επέμβαση σηματοδοτεί το τέλος της μετά ψυχροπολεμικής περιόδου. Η Ρωσία διεκδικεί πια ένα de facto buffer zone τζαι το καθιερώνει. Οι δυτικοί που ήθελαν αντιπαράθεση [Μπάϊντεν, Τζόνσον] για την ώρα είναι πιο κερδισμένοι από τους Γάλλους τζαι τους Γερμανούς. Αλλά τα θεαματικά κέρδη είναι εφήμερα στον δυτικό κόσμο. Τζαι οι αλλαγές/μεταμορφώσεις φαίνονται να είναι ευρύτερες από τα εσωτερικά του δυτικού κόσμου...

Μπαίνουμε πκιον σε ένα νέο στάδιο, όπου οι περιφερειακές μεγάλες δυνάμεις καθορίζουν ντε φάκτο τζαι τις γεωπολιτικές ζώνες..

Ο ρόλος του ΟΗΕ παραμένει σημαντικός μεν αλλά τζαι παροπλισμένος. Διότι ουσιαστικά τώρα αποκτά ρευστότητα, η ίδια η έννοια της κυριαρχίας/sovereignty. Αυτήν την ρευστότητα την καθιέρωσαν οι δυτικοί από το Ιράκ στο Κόσοβο τζαι στην Λιβύη, με το ιδεολόγημα φαντασίωση ότι θα ήταν οι ίδιοι οι διαιτητές – τζαι παπάς τζαι τατάς. Τώρα όμως η ρευστοποίηση υιοθετείται τζαι που τους άλλους πόλους στο παγκόσμιο σύστημα. Δεν είναι τυχαίο λ.χ. που η Ινδία απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για κίνηση ενάντια στην Ρωσία. Ο πολύ-πολικός κόσμος αποκτά τζαι γεωπολιτική μορφή επι του εδάφους. Ανάλογα μπορεί να πει κάποιος/α τζαι για την ευρύτερη στάση της Κίνας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...