Πανίκος Δημητριάδης Ενδεκα λόγοι που επιβάλλουν την άμεση παραίτηση Νίκου Αναστασιάδη



Το πίο κάτω κείμενο το αφιερώνω στην Αναστασία Δημητριάδου (καμία συγγένεια μεταξύ μας) και στη γενιά της - την άκουσα πριν λίγο να δίνει συνέντευξη στον
Christophoros Christophi
* και με συγκίνησε


Οφείλουμε να κάνουμε το παν ώστε νέοι όπως τήν Αναστασία να δουν το μέλλον της Κύπρου με αισιοδοξία.
Τα πιό κάτω είναι καθαρά δική μου ευθύνη. Με συγχωρείτε ελπίζω γιά οιοεσδήποτε ανορθρογραφίες, αλλά ήθελα το κείμενο αυτό να αναρτηθεί απόψε.
ΕΝΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
1. Παραβιάζει το Αρθρο 41(2) του Συντάγματος το οποίο απαγορεύει ρητά στον εκάστοτε πρόεδρο να επιδίδεται σε εργασία η να εξασκεί επάγγελμα. Συγκεκριμένα το άρθρο προβλέπει:
«Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της θητείας αυτών δεν δύναται να επιδίδωνται είτε αμέσως είτε εμμέσως δι’ ιδίον λογαριασμόν η διά λογαριασμόν οιουδήποτε ετέρου προσώπου εις οιονδήποτε επί κέρδει η μη εργασίαν η ν’ασκώσιν οιονδήποτε επάγγελμα».
'Ανκαι ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με το γραφείο που φέρει το όνομα του (!), είναι γνωστό ότι προωθεί συστηματικά τα οικονομικά συμφέροντα του γραφείου του. Από την πρώτη μάλιστα μέρα που εκλέγηκε.
Το σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια αποτελεί απόδειξη ότι χρησιμοποιεί τη θέση του γιά να δημιουργήσει οικονομικά οφέλη γιά τον στενό οικογενειακό του κύκλο. Δηλαδή επιδίδεται εμμέσως πλην σαφώς σε εργασία γιά λογαριασμόν των παιδίων του.
Γενικότερα, η χρήση δημόσιου αξιώματος για προσωπικόν όφελος αποτελεί τον κλασικό ορισμό της διαφθοράς στη βιβλιογραφία των οικονομικών. Αφήνω στους νομικούς να μας διαφωτίσουν ως προς ποιές άλλες νομοθεσίες η πρόνοιες του Συντάγματος παραβιάζονται.
2. Έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας στην ΕΕ.
Το γεγονός ότι η Ευρωπαική Επιτροπή κατηγορεί την Κύπρο ότι παραβιάζει το ‘Αρθρο της Συνθήκης που προνοεί την ειλικρινή συνεργασία μεταξύ κρατών-μελών αποτελεί ενδειξη, αν όχι και απόδειξη, ότι δεν τον εμπιστεύονται στα ανώτατα δώματα της ΕΕ. Η Κύπρος, ως ημικατεχόμενη χώρα, χρειάζεται, όσο καμιά άλλη χώρα, στήριξη από την ΕΕ γιά να επιβιώσει.
3. Πάσχει από χρόνια εξάρτηση από αλκοόλ, η οποία έχει δημιουργήσει εύλογες υποψίες ότι δεν έχει την ικανότητα να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα του αξιώματος που κατέχει.
Στις τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις/καταθέσεις δείχνει να υποφέρει από απώλεια μνήμης, έλλειψη κρίσης και έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα. Είναι συχνά αντιφατικός, χωρίς καν να το αντιλαμβάνεται, αλλοπρόσαλλος και οξύθυμος, παρουσιάζει τάσεις αυταρχισμού και φαίνεται να εχει έλλειψη αυτεπίγνωσης. Οι ειδικοί, π.χ. η ψυχολόγος κ. Χάρις Χαραλάμπους, εισηγούνται να υποβληθεί σε αξιολόγηση της διανοητικής του κατάστασης.
4. Θυσιάζει το εθνικό θέμα και γενικότερα το δημόσιο συμφέρον γιά να προωθεί προσωπικά και ιδοτελή συμφέροντα.
Οι καταγγελίες του καταξιωμένου δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου είναι γνωστές και δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω. Πόσα ήταν τα εκατομύρια και αν φυγαδέυθηκαν στις Σευχέλλες η όχι δεν έχει καμιά σημασία. Σημασία έχει ότι ο Αναστασιάδης θέτει συστηματικά τα προσωπικά/οικογενειακά του συμφέροντα πάνω από το εθνικό θέμα.
Δεν ξεχνώ τα χρήματα που φυγάδευσε τις πρώτες μέρες της θητειάς του, παρά τις δικές μου προεδιοποιήσεις, ενώ την ίδια ώρα δεσμευόταν ότι δεν θα γίνει κούρεμα. Ανκαι δεν ήταν παράνομο ήταν πραγματικά ανέντιμο και ανήθικο.
5. Συμπεριφέρεται με τον πλέον αυταρχικό τρόπο προς οιονδήποτε τολμά να τον αμφισβητήσει η να τον επικρίνει.
Δεν ανέχεται τη διαφορετική άποψη και ούτε έχει την υπομονή να την ακούσει. Επιλέγει συνεργάτες που είναι «Γεσμεν» και έτσι γίνεται επιρρεπής σε σφάλματα τα οποία έχουν τεράστιο κόστος στον φορολογούμενο πολίτη πχ η κατάρρευση του συνεργατισμού, η στήριξη σε ανίκανη υπουργό κλπ. Επικρατεί γενική η αντίληψη οτι σταδιακά καταλύεει τη δημοκρατία. Εμπνευσμένοι νέοι όπως η Αναστασία Δημητριάδου μιλούν γιά «χούντα Αναστασιάδη» . Καταξιωμένοι δημοσιογράφοι όπως ο Ανδρέας Παράσχος μιλούν γιά «καθεστώς Αναστασιάδη».
Η προσωπική μου εμπειρία συνάδει πλήρως με τα πίο πάνω και παραθέτω αρκετά παραδείγματα στο βιβλίο που δημοσίευσα το 2017.
6. Δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία έκφρασης.
Εξαγοράζει συνειδήσεις η/και εκφοβίζει κανάλια και δημοσιογράφους, δημιουργώντας ένα καθεστώς λογοκρισίας. Δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν αντέχει την κριτική από τα ΜΜΕ.
7. Δεν σέβεται ανεξάρτητους θεσμούς της ΚΔ – ιδιαίτερα όταν αυτοί τολμούν να διαφωνήσουν μαζί του.
Εχει συγκρουσθεί με όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς της ΚΔ, δεν χρειάζεται να θυμήσω τα δικά μου, θυμίζω όμως το «Ντροπή» του Κώστα Κληρίδη και τις συστηματικές επιθέσεις εναντίον του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από την στιγμή που τόλμησε να αποκαλύψει την κακοδιαχείριση του συνεργατισμού εκ μέρους του Υπουργού των Οικονομικών.
8. Ενώ έχει την πολιτική ευθύνη γιά μια ατέλειωτη σειρά από οικονομικά σκάνδαλα, πχ συνεργατισμός, χρυσά διαβατήρια, ταξίδια στος Σευχέλλες με ιδιωτικό τζέτ Σαουδάραβα, επιλέγει να τα υποβαθμίζει η/και ψεύδεται/παραπλανεί, αποφεύγοντας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Το κάθε ένα από αυτά τα σκάνδαλα, από μόνο του, επιβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησης.
9. Παραβιάζει νόμους κατα το δοκούν (πχ κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους) και αγνοεί τις προειδοποιήσεις της νομικής υπηρεσίας του κράτους σε πλεόν σημαντικά θέματα, όπως αυτό των χρυσών διαβατηρίων. Γνωρίζουμε τώρα ότι η νομική υπηρεσία υπέδειξε ότι το ΠΠΕ παραβίαζε νόμοθεσίες της ΕΕ από το 2015.
10. Διορίζει ακατάλληλα η ανίκανα άτομα ως υπουργούς η/και θέσεις κλειδιά και αρνείται να τους παύσει ακόμη και όταν παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και προκαλούν την οργή των πολιτών.
Το παράδειγμα με την παραβίαση των ανθρωπίων δικαιωμάτων της δασκάλας σπό την κ. Γιολίτη είναι γνωστό. Σε αυτό ήλθαν να προστεθεί και η υπέρμετρη άσκηση βίας απο την αστυνομία σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ο τραυματισμός της Αναστασίας Δημητριάδου με κανόνι νερού. Προσθέτω ότι στη Βρετανία με τόσες διαδηλώσεις ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε κανόνι νερού εναντίον διαδηλωτών.
11. Η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης του όχι μόνο δεν δημιούργησε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και ποιοτικές θέσεις εργασίας αλλά επικεντρώθηκε στην αρπαχτή για μιά μικρή ελιτ, πχ. Πύργοι, διαβατήρια, καζίνο, σε βάρος των πολλών, της ΕΕ και του περιβάλλοντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχαν σοφές υποδείξεις του οικονομικού συμβουλίου με επικεφαλής τον νομπελίστα οικονομολόγο Χρ. Πισσαρίδη, το οποίο ο ίδιος διόρισε, τις οποίες αγνόησε. Το ίδιο έγινε και με τις εισηγήσεις της ανεξάρτητης επιτροπής γιά το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, παρά τη δήλωση που έκανε το 2013 ότι δήθεν τις υιοθέτησε.
Οι πιό πάνω λόγοι συνθέτουν μιά θλιβερή εικόνα διεφθαρμένου, ανέντιμου, αναξιόπιστου, ανίκανου, αυταρχικού και επικίνδυνου γιά τη δημοκρατία ηγέτη.
Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η παραμονή του στην προεδρική καρέκλα μέχρι το τέλος της θητείας του δημιουργεί τεράστιους κίνδυνους γιά την ίδια την επιβίωση της ΚΔ.
Η παραίτηση του Νίκου Αναστασιάδη πρέπει να γίνει προτεραιότητα του κάθε υγιώς σκεπτόμενου Κύπριου Πολίτη, ανεξάρτητα από ιδεολογία η κομματικό χρωματισμό.
Σας καλώ να υπογράψετε το Petition το οποίο δεν ήταν δική μου πρωτοβουλιά (αλλά δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουμε άλλο, έστω και αν δεν παραθέτει επιμελώς τους λόγους που επιβάλλουν την παραίτηση του). https://secure.avaaz.org/community_petitions/en/nikos_anastasiadis_axioymen_paraitisin_anastasiadi_1/
ΥΓ: Είμαι σίγουρος ότι μπορούν να προστεθούν και πολλοί άλλοι λόγοι αλλά ήθελα να είμαι σύντομος και έτσι επικεντρώθηκα στα σημεία που θεωρώ τα πλέον σημαντικά.

https://www.facebook.com/christophoros.christophi.7/posts/1670814569777138

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...