Σπόντες [20 Απριλίου 2020]


Η άνοιξη που άνθισε στα τότε 60ς: Όταν ο Che  συνάντησε τον Σαρτρ τζαι την Μπωβουάρ στην ελεύθερη Αβάνα.
Η Συνάντηση 3 «στιγμών» αμφισβήτησης/επανάστασης στο σημείο μετάβασης από την νεωτερικότητα στη μεταμοντέρνα εποχή…

Che: Με κίνδυνο να ακουστεί γελοίο, θα πρέπει να πω ότι ο επαναστάτης κινητοποιείται από ένα   βαθύ αίσθημα αγάπης.
Ζ. Π. Σαρτρ: Ο Θεός είναι νεκρός και εμείς  είμαστε πια καταδικασμένοι την ελευθερία.
[τζαι άρα η ευθύνη των επιλογών είναι αναπόφευκτη]
Σ. ντε Μπωβουάρ: Η γυναίκα δεν γεννιέται, γίνεται…[είτε κατασκευάζεται από την εξουσία, είτε δημιουργείται από την ελευθερία της βούλησης/εξέγερσης]



  • Καλός λόγος: κοντεύκει να περάσει η μισή θητεία του Ανάστου – αντέξαμε για ακόμα σχεδόν θκιομισι χρόνια…
    Τα κακα νέα/λόγος: θα τον έχουμε να τρώει σε βάρος μας τζαι να καταστρέφει το μέλλον τζαι την χώρα για ακόμα θκιόμισι χρόνια..


    ΥΓ..
    α ναι. Μάλλον εν να χαλαρώσουν τα μέτρα εγκλεισμού. Αλλά τον Ανάστο τζαι το καθεστώς ημετεροκρατίας του μαζί με τα τηλεοπτικά του φερέφωνα [«Ακριβώς» Παρούτης, «συνεπώς» Τσουρούλης] θα τα έχουμε τζαι τους επομένους μήνες τζαι 2 ½ χρόνια..




  • ·Αρχίζει να πια να φαίνεται η επόμενη μέρα: Θα χαλαρώσουν σταδιακά τα μέτρα εγκλωβισμού, θα ξαναξεκινήσουν οι ρουτίνες της προηγούμενης καθημερινότητας… Αλλά το πώς θα εμφανιστούν οι άνθρωποι μετά την κλεισούρα, το καθεστώς φόβου τζαι υποβαλλόμενης υστερίας, αλλά ίσως τζαι των νέων μορφών κοινωνικότητας ή τζαι βιώματος, σκέψεων κοκ που έζησαν, θα φανεί…


  •         Θα φκούμεν ξανά στους ίδιους δρόμους, αλλά σίουρα κάτι έσιει αλλάξει - γυρόν μας ή ίσως τζαι μέσα μας…

    3 δεδομένα μέχρι στιγμής είναι ξεκάθαρα – το ποτέ θα γίνουν συνειδητά είναι άλλο θέμα:
    1.    Η αλληλοσύνδεση των ανθρώπων του πλανήτη είναι πια ντε φάκτο μη αντιστρέψιμη πραγματικοτητα. Η εξάπλωση του ιού ηταν το τεκμήριο, τζαι η ανάγκη να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα [της οικονομικής αλλά τζαι κοινωνικής αλληλεξάρτησης] είναι η επισφράγιση της νέας πραγματικότητας. Τα σύνορα κλείνουν πια μόνο σαν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ενώ η επέκταση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, δημιουργεί από μόνη της μια νέα πραγματικότητα.

    2.    Η ιδεολογία της οικονομικής πολιτικής που έχει επιβληθεί από το 1980 είναι πια ενα είδος ιστορικου σκιάχτρου - καταλοιπου. 5 μόλις χρόνια μετά από τόσα κηρύγματα, διακηρύξεις, δόγματα κοκ για περικοπές, ισολογισμούς κοκ, ξαφνικά τα ίδια κράτη που υπέβαλαν τους πολίτες σε εκείνους του καταναγκασμούς σήμερα πετάσσουν τα χρήματα, λες και είναι τσίπιτος.. Το αν θα επιστρέψουν με εκείνη την χαζοχαρούμενη υποκρισία του «δεν υπάρχουν λεφτά..» κοκ [μπροστά σε ότι ζήσαμε] θα φανεί… Αλλά το ότι άρχισε ήδη όχι απλώς να συζητείται, αλλά και να εφαρμόζεται η άμεση χρηματική στήριξη των πολιτών [παρακάμπτοντας τις τράπεζες] είναι ένα άνοιγμα προς μορφές καθολικού μίνιμουμ εισοδήματος.

    3.    Η ανάγκη του δημόσιου τομέα τζαι της ορθολογικής διαχείρισης από το δημόσιο ήταν η μόνη πραγματική ελπίδα – που εκφράζονταν με τα χειροκροτήματα για τους νοσηλευτές/τριες που βιώνονταν παντού σαν «ήρωες της πρώτης γραμμής» ή τζαι από το γεγονός ότι την ελπίδα για αντιμετώπιση της κρίσης την εξέφρασαν καθεστώτα με ορθολογική διαχείριση τζαι αλληλεγγύη. Όχι ότι νούμερα μάρκας Αβέρωφ δε θα ξαναπροσπαθήσουν να πουλήσουν την ιδιοτέλεια της ημετεροκρατικής εξυπηρέτησης. Αλλά η συνείδηση του δημόσιου ορθολογισμού θα επανέρχεται συνεχώς – γιατί οι κρίσεις θα συνεχίζουν, γιατί πέρα από την οικονομία είναι πια ανοικτό και το σύνορο ανθρώπου-φύσης που θέτει ακόμα πιο πιεστικά το ζήτημα… Τζαι οι Αβέρωφ θα περιφέρονται από τις πεζινες στα νοσοκομεία στα κτίσματα τζαι τα ελαιοτριβεία για να πουλήσουν το ψέμα τους μέχρι να ολοκληρωθεί η κωδικοποίησή τους για αυτό που είναι: οι περιφερόμενοι κωμικοί της εποχής τους..



             Η Ιστορια τζαι το Ηθικο πλεονεκτημα: «Όταν έχεις το Ηθικό πλεονέκτημα ξέρεις πως η ήττα είναι απλά ένα ιστορικό διαλειμμα.»

    Maria Christou Milioti:

    Σε ένα απο τα αφιερώματα που είδα εχτές για τον Χιλιανό συγγραφέα Λουις Σεπούλβεδα που πέθανε απο Κορωνοιο, 71 ετων, τον ρώτησε ο δημοσιογράφος που βρήκε τη δύναμη να δει τη ζωή με θετικό τρόπο μετά τη φυλάκιση και τα βασανιστήρια και την επιβολή της Διχτατοριας στη Χιλή, την εξορία και την αίσθηση της ήττας των οραμάτων της Αριστερας.
    Ξέρετε τι απαντησε;
    Είχαμε το Ηθικό Πλεονεκτημα.
    Όταν έχεις το Ηθικό πλεονέκτημα ξέρεις πως η ήττα είναι απλά ένα ιστορικό διαλειμμα.



           
         Το ότι κάτι αλλάσει, αλλά  κανένας εν φαίνεται να εν σίουρος τι τζαι πως, φαίνεται τζαι από την διεθνή σκηνικό τζαι τον πανικό μερικών…

    Το Economist αγχώνεται για την γεωπολιτική άνοδο της Κίνας, ο Τραμπ σε κατάσταση πανικού γυρεύκει κάποιους να κατηγορήσει, η Βρετανία έφτασε τους 15,000 νεκρούς, στις ΗΠΑ η κατάσταση μοιάζει με εμφύλιο πόλεμο σε μερικές πολιτείες με τον Τραμπ να ενθαρρύνει οπαδούς του να σπάσουν την καραντίνα [διότι θέλει «κανονικότητα» για να την πουλήσει στις εκλογές – οι νεκροί εν τον ενδιαφέρουν. Κάποιος άλλος θα φταίει κοκ]…

    Καταλάβεις ότι οι ΗΠΑ έχουν  πρόβλημα [τι μοντέλο να πουλήσουν άμα δεν μπορούν να προστατεύουν του κατοίκους τους, τζαι στήνουν ομαδικούς τάφους;] όταν αρκέφκεις να συναντάς διαφημίσεις στο ίντερνετ για το πόσο καλές εν οι ΗΠΑ τζαι πόσα έδωσαν για την τάδε χώρα κοκ.. :) …Τώρα ξαφνικά οι «κυρώσεις», οι δασμοί, τζαι οι απειλές εξαφανίστηκαν; :)
    Χαριτωμένο... Τόσο άγχος α;

    Τώρα να δούμε την συνέχεια. Τζαι της πραγματικότητας [διότι όντως οι ΗΠΑ δεν έχουν ικανοποιητικό σύστημα δημόσιας υγείας, τζαι όντως οι φτωσιοι επεθανίσκαν στους δρόμους, τζαι όντως σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες δεν υπήρχε βοήθεια από «εταίρους» κοκ τζαι άλλοι ετρέξαν να βοηθήσουν, ενώ μερικοί ηταν σε denial] αλλά τζαι των θεαμάτων των δυτικών ΜΜΕ [τζαι της ομοιομορφίας τους]..
    Άμα προσπαθεί όμως η τέως ηγεμονική χώρα να πείσει για καλές προθέσεις, ακόμα τζαι σε περιφερειακές χώρες, μάλλον νοιώθει ότι δεν είναι πια μόνη της.. Είναι τέως… J
      


    Για να αθθυμούμαστε την «δημοσιογραφία της πλάκας» τζαι τις προβλέψεις της…

    Maria Christou Milioti:

    Ποιος άλλος θα δικαιολογούσε τον Τραμπ για την αναστολή χρηματοδότησης στον Π.Ο.Υ και λέγοντας οτι η Κίνα ευθύνεται που ο Τραμπας δεν πήρε έγκαιρα μετρα, γιατί η Κίνα παραπληροφορουσε τον κόσμο ; Ξέρω γω κυκλοφορούσαν με τες στολες του Σατανά - Αστροναύτη επειδή έτσι, ήθελαν να ζήσουν λίγο τρελά!
    Ε ποιος άλλος;
    Ο "αντι- Ιμπεριαλιστης" Μιχάλης Ιγνάτιου!
    Ο Ιγνάτιου ακόμα περιμένει τον Τραμπ να διαμελισει την Τουρκία και να πάρουμε την Μπολη.
    Στους 100 χιλιάδες νεκρούς εν να την διαμελισει, κάτσε στη Νεα Υόρκη τζαι ερκεται..



       Ιστορικές φράσεις για την λειτουργία των ΜΜΕ [για να μεν νοιώθατε μόνοι/ες σας κάθε φορά που σας σπάζουν τα νευρα – ο κάθε Πιν, το κάθε φερέφωνο του προεδρικού, των τραπεζών, των καζίνο κοκ]:
    «Τα ΜΜΕ βασικά μας υποβάλουν στην «εμπειρία του Μανιταριού»: μας κρατούν στο σκοτάδι και μας ταΐζουν σκατα».
    Από το: autonomous media – activating resistance and dissent



           Τζαι στην Κύπρο θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα, αλλά όχι σε κάποια επιθυμητή κανονικότητα, όπως προσπαθούν ήδη να προωθήσουν μερικοί [ένοχα ίσως – γιατί θυμούνται την προηγούμενη λειτουργία τους σαν φερέφωνα αυτών που ήθελαν να ξηλώσουν τα δημόσια νοσοκομεία]..

    Η προηγούμενη κανονικότητα ήταν ιδεολογικά επίπλαστη – συγκάλυπτε την αλήθεια. Συγκάλυπτε το ότι οι τράπεζες για τα συμφέροντα λίγων [στις τράπεζες σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία] φόρτωναν στην κοινωνία δάνεια που δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν, τζαι μετά όταν δεν τα εφκαλαν πέρα με τους τόκους που εδιουσαν για να προσελκύουν τα διεθνή κεφάλαια της φοροδιαφυγής, είχαν τζαι το θράσος να απαιτούν στήριξη από το κράτος/δημόσιο μεσω περικοπών από τους εργαζομένους. Αυτή ηταν η κανονικότητα μερικών..

    Τζαι ανάλογα η κανονικότητα τους ήταν οι απαιτήσεις για παγοποίησεις μισθών, για περικοπές στην δημόσια υγεία όπως τζαι το να κλείουν τα οδοφράγματα μεταξύ βόρειας τζαι νότιας Κύπρου [για να καλοπιάνει ο δικηγόρος στο προεδρικό την ακροδεξιά τζαι για να βοηθήσει τον βόρειο υποψήφιο της δεξιάς] αλλα να μεινίσκουν ανοιχτά τα αεροδρόμια με πτήσεις από χώρες που έφεραν τον κορωνοϊο…

    Τζαι η επιτομή φυσικά τζηνης της κανονικότητας ηταν το δίκτυο ημετεροκρατίας, που ειδοποίησε τους δικούς του να φκάλουν χρήματα εκτός πριν το κούρεμα το 2013, τζαι τωρά να φέρουν τα ημέτερα παιδιά έκτακτα, ενώ τα αλλά άφηκεν τα αιωρούμενα στο εξωτερικό. Τζαι φυσικά εκλείαν τα καταστήματα με κρούσματα εκτός αν ήταν ημέτερου. Των ημέτερων που όχι μόνο κάνουν λεφτά στην πλάτη των υπολοίπων, αλλά που παραβιάζουν τζαι τους στοιχειώδεις κανόνες ισονομίας με τις «κατ’ εξαίρεση» παραχωρήσεις..

    Σε τέτοια κανονικότητα προσβλέπουν μερικοί. Είναι η ιδεολογία ότι του ρουσφετιλίκκι τζαι η αρπαχτή είναι.. φυσικά φαινόμενα.. :)
    Όμως οι διαδοχικές κρίσεις ανοίγουν ήδη ρωγμές στην αναπαραγωγή του ψέματος..…



       Το ότι τζαι στο lockdown υπήρχαν προνομιακές αντιμετωπίσεις ημέτερων ήταν εκφραστικό με το θέαμα του Αβέρωφ στο νοσοκομείο. Αν τζήνο εν ήταν άσκοπο τότε η λέξη «Άσκοπο» εν έσιει νόημα..

    Αλλά εκαταφέρεν τζαι ο Αναστασιάδης μιαν φορά να κάμει κάτι νούσιμο. Μάλλον είπαν του το, το κονκλάβιο των 50 που πληρώνουμε στο προεδρικό, αλλά τέλος παντων... :)
    Στα τερτίπια των Αθανάσιου τζαι Νεόφυτου εκράτησεν αποστάσεις.
    Με δεδομένο ότι ο Ανάστος είναι μνημειωδώς καιροσκόπος το ότι εκράτησε λλίην απόσταση εν ενδιαφέρον..
    Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τζαι η ανταπόκριση στην κίνηση Ακιντζί να ζητήσει βοήθεια ήταν θετική. Που ήταν. Αν δεν ήταν τζαι ο εκπροσωπος να φαίνεται να θέλει τζαι μπράβο που την Σπεχαρ…
    Some people never learn... Αυτοκαρφώνονται...



             Imagine :) [ανάμεσα στο χιούμορ του lockdown τζαι την μετάβαση σε μια εποχή ηλεκτρονικής επικοινωνίας]

    Εφανταστήκετε να..

    1.    Να αρέσει στους πιστούς/χριστιανούς η φάση  να συμμετέχουν σε λειτουργίες που το σπίτι τους τζαι να διεκδικούν, ας πουμε, που τους ιερεις εξομολόγηση μέσω τηλεδιάσκεψης;.. :) ..Θα είναι επιστροφή σε μια πιο ήπια εκδοχή «πιστών» [τζαι όχι οπαδών συγκεκριμένων μητροπολιτών]… τζαι μέρος μιας διαδικασίας για ένα αναπόφευκτο μέλλον. Τέλος πάντων έχουν ζήσει την εμπειρία να μεν επήαν Εκκλησιά τζαι μεν κατάρρευσε το σύμπαν – ούτε τζαι να έπαθαν τίποτε οι ίδιοι... :)

    2.    Να αρέσει στους μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες το σκηνικό με τα μαθήματα μέσω κομπιούτερ τζαι να διεκδικήσουν μερικές μέρες την εφτομαδα να κάμνουν έτσι τα μαθήματα; Ή τζαι να συναντούνται σε σπίτια παρέες παρέες για να συμμετέχουν;




            Φόρος τιμής στην ιστορική παράδοση «του Πασκα των Γρισκιανων» η οποία κουβαλούσε/κουβαλά το μυθολογικό σύμβολο του Ιησού των φτωχών τζαι των αδικημένων, που θκιωχνει τους εμπόρους εξω από το Ναό, που λαλει «Ηρτα να βάλω φωθκια στην γην…»[ «πυρ ηλθον βαλειν επι την γην»].. Σήμερα προφανώς θα εστεκετουν στα σύνορα της Ανατολικής Μεσογείου με μετανάστες/τριες, θα κουβαλούσε πτώματα φτωχών από τους δρόμους της Νέας Υόρκης, θα ηταν εθελοντής στα εγκαταλειμμένα γηροκομεία των πλουσίων χωρών, θα διαδήλωνε αύριο για να μην ξεχάσουμε του νεκρούς από το ξήλωμα της Δημοσιας Υγείας..

    Petros Nikolaou  [από το: «Ο Χριστος Ξανασταυρωνεται»]
    "- Μπολσεβίκοι! Παίρνετε ἀρμήνειες ἀπὸ τὸ Μόσκοβο νὰ γκρεμίσετε τὴ θρησκεία, τὴν πατρίδα, τὴν οἰκογένεια καὶ τὴν ἰδιοχτησία, τὰ τέσσερα μεγάλα θεμέλια τοῦ κόσμου! Κι ὁ Μανολιὸς -ἀνάθεμά τον!- εἶναι ὁ ἀρχηγός σας· κι ἦρθε κι ὁ παπα-Φώτης ἀπὸ τοῦ διαόλου τὴ μάνα καὶ κρατάει καινούριο Εὐαγγέλιο τὶς ἀρμήνειες τοῦ Μόσκοβου!
    - Μὰ τότε ὁ Χριστὸς εἶναι μπολσεβίκος! ἔκαμε ὁ Μιχελής.
    - Ὅπως τὸν καταντήσατε, σὰν τὰ μοῦτρα σας, δὲν εἶναι αὐτὸς ὁ Χριστός, εἶναι ὁ Ἀντίχριστος.
    Ὁ Μιχελὴς φούρκισε· πετάχτηκε ἀπάνω.
    - Ὅπως τὸν καταντήσατε ἐσεῖς, οἱ παπάδες, οἱ δεσποτάδες, οἱ νοικοκυραῖοι, ὁ Χριστὸς ἔγινε ἕνας γερο-Λαδᾶς τοκογλύφος, ὑποκριτής, παμπόνηρος, ψεύτης, δειλός, μὲ τὰ σεντούκια γεμάτα τούρκικες κι ἐγγλέζικες λίρες… Καὶ τὰ κάνει πλακάκια, ὁ Χριστὸς ὁ δικός σας, μὲ ὅλους τοὺς δυνατοὺς τῆς γῆς, γιὰ νὰ γλιτώσει τὸ τομάρι του καὶ τὸ πουγγί του!
    - Μᾶς κηρύχνεις τὸν πόλεμο, κὺρ-Μιχελή; Μούγκρισε ὁ παπὰς καὶ τὰ σάλια του πετάχτηκαν στὸν τοῖχο.
    - Δὲν κηρύχνω πόλεμο, κηρύχνω δικαιοσύνη· μὰ ἂν ριχτεῖτε ἀπάνω μας, θὰ πολεμήσουμε. Ὁ ἀληθινὸς Χριστὸς εἶναι μαζί μας· κι ἡ κουρελοῦ ἡ Σαρακήνα θὰ φάει μιὰ μέρα –θὰ τὸ δεῖς!- τὴν πλούσια κυρα-Λυκόβρυση![…]
    - Ἔχετε γειά, χωριανοί! Ξαναφώναξε ὁ Μιχελής· ὁ Χριστὸς ὁ δικός μας εἶναι φτωχός, κατατρεμένος, χτυπάει τὶς πόρτες καὶ κανένας δὲν τοῦ ἀνοίγει· ὁ Χριστὸς ὁ δικός σας εἶναι πλούσιος κοτζάμπασης, τά ’χει φτιαγμένα μὲ τὸν Ἀγά, μανταλώνει τὴν πόρτα του καὶ τρώει. Ὁ Χριστὸς ὁ δικός σας, ὁ χορτᾶτος, διαλαλεῖ: «Δίκαιος εἶναι ὁ κόσμος τοῦτος, τίμιος, σπλαχνικός, μοῦ ἀρέσει· ἀφορεσμένος νά ’ναι ὅποιος σηκώσει τὸ χέρι του νὰ τὸν κουνήσει!» Ὁ Χριστὸς ὁ δικός μας, ὁ ξυπόλυτος, κοιτάζει τὰ κορμιὰ ποὺ πεινοῦν, τὶς ψυχὲς ποὺ πλαντοῦν, φωνάζει: «Ἄδικος εἶναι, ἄτιμος, ἄσπλαχνος ὁ κόσμος τοῦτος, πρέπει νὰ γκρεμιστεῖ!»"
    Ν. Καζαντζάκη, "Ο Χριστὸς ξανασταυρώνεται"




        Το ότι στα παρασκήνια έχουν αρχίσει ήδη να ετοιμάζουν νέα σενάρια μασάς σε βάρος των πολλών, της κοινωνίας τζαι του μέλλοντος, ήταν ήδη εμφανές από την κίνηση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Λεμεσού να περάσει εν μέσω καραντίνας εγκρίσεις για πολυώροφους πύργους τζαι στη Γλαδστωνος…

    Τούτη η κρίση θα περασει, αλλά τα τέρατα που εγκρίθηκαν παρασκηνιακά θα μείνουν..
    Αν έχετε λοιπόν λεφτά μπορείτε να εξαγοράσετε ότι θέλετε. Να κτίζετε χωρίς να λαμβάνετε υπόψιν είτε τους γείτονες, είτε το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον…
    Τα έξοδα για τις υπηρεσίες στους πύργους προφανώς θα τα φορτωθούν οι πολίτες που θα πρέπει να μάθουν ότι για να βλέπουν τον ήλιο σε διάφορα σημεία της πόλης θα πρέπει να έχουν λεφτά για να αγοράζουν διαμερίσματα σε ψηλούς ορόφους..
    Στα μουλωχτά λοιπόν πέρασε και αυτό..




           Για να αθθυμούμαστεν σε τι κατάντια μας είχαν ρίξει στην «κανονικότητα» της αρπαχτής.. Εκτός από τις κομπίνες των διαβατηρίων, παραβιάσεις προστευόμενων ζωνών τωρά έχουμε τζαι κομπίνα διοχέτευσης χρημάτων για ανιχνευση πυρκαγιών σε ..καζίνο/Ξενοδοχείο..
    Το «ιστορικό όραμα» του ΔΗΣΥ όπως ονόμασε ένα καζίνο, ένας εκπρόσωπος κάποτε;

    «Συγκεκριμένα η OLAF έθεσε κάτω από το μικροσκόπιο της τη συγκεκριμένη υπόθεση που αφορούσε ένα έργο που στόχευε στη βελτίωση της ανίχνευσης πυρκαγιάς στα δάση, αφού είχε πληροφορίες για προσπάθεια εξαπάτησης του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ποσό που ξεπερνά τα 400.000 ευρώ….
    Η εμπεριστατωμένη έρευνα έδειξε τα περισσότερα από τα κλεμμένα χρήματα της ΕΕ , δεν διοχετεύθηκαν για το σκοπό του έργου, αλλά σε ένα έργο που αφορά καζίνο / ξενοδοχείο στην Κύπρο.»




    Και η παρασιτική οικονομία της ημετεροκρατίας: πωλείται Κυπριακή Δημοκρατία συσκευασμένη σε διαβατήρια – με ειδικές ευκολίες από το προεδρικό μέχρι το περιρρέον κύκλωμα…

    Και φυσικά το δίκτυο δικηγορικά γραφεία-developers που οικονομά εκατομμύρια πουλώντας δημόσιο πλούτο [κρατικά διαβατήρια] επανέρχεται – λες και δε μάθαμε τα σκάνδαλα της προεδρικής οικογένειας που μοίραζε διαβατήρια και εξασφάλιζε πτήσεις με τζετ…
    Και φυσικά η επιστροφή σε αυτήν την αθλιότητα θα δικαιολογηθεί με τις «οικονομικές ανάγκες”. Στήνουν δηλαδή μια οικονομία της αρπαχτης. Πόσο καιρό θα συντηρείται η υπόθεση να πουλιούνται διαβατήρια φοροδιαφυγής/φοροαπαλλαγής [γιατί αλλιώς να αγοράζει κάποιος διαβατήρια που θα του στοιχίσουν μερικά εκατομμύρια;];

    «Το υπουργείο εσωτερικών προβαίνει σε κινήσεις για επίσπευση της διεκπεραίωσης του ελέγχου αιτήσεων πολιτογράφησης επενδυτών, εν αναμονή της κατάθεσης σχετικών κανονισμών στη βουλή.
    Όπως ανέφερε στη StockWatch ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής, οι κανονισμοί είναι ολοκληρωμένοι και έχουν τεθεί προς τελική συζήτηση μεταξύ της τριμελούς ad hoc επιτροπής υπό την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών.
    Σημείωσε ότι η κατάθεση των κανονισμών στη βουλή αναμένεται εντός των επόμενων 15 ημερών, επισημαίνοντας ότι η μεσολάβηση του Πάσχα δίνει περιθώριο άνεσης χρόνου .
    Με τους κανονισμούς θα καθοριστούν οι όροι και προϋποθέσεις για την τιμητική πολιτογράφηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος και η πολιτογράφηση αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών κατά παρέκκλιση των προϋποθέσεων.»




    Παρασιτική οικονομία διαβατηρίων φοροαπαλλαγής/φοροδιαφυγής και διάβρωση δημοκρατικών θεσμών τζαι ισονομίας:
    Πουλιέται η Κύπρος ουσιαστικά που είναι συγκριτικά μικρός χώρος. Και πιο μικρός για τους ελληνοκύπριους με τις εξυπνάδες της εθνικοφροσύνης το 1974.. Καθε τύπος που πιάνει διαβατήριο αγοράζει και γη, επιβάλει τους όρους παραβίασης τοπικών νόμων για να κτιστούν οι πύργοι από όπου θα αγοράσει διαμερίσματα ή θα παραβιαστούν προστατευόμενες περιοχές για να κτιστούν βίλλες για τους ημέτερους που πλουσιέφκουν μερικούς σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία..

    Και αυτοί που κάνουν τα λεφτά, ακολουθώντας το παράδειγμα όσων αγοράζουν διαβατήρια μεταφέρουν προφανώς τα λεφτά τους σε άλλες χώρες για γλυτώνουν τοπική φορολογία κοκ.. Α ναι μερικοί μπορεί και να επιχορηγήσουν κανένα τηλεοπτικό κανάλι καμία εφημερίδα κοκ για να κατασκευάσουν και κοπάδι προβάτων σε μιντιακο μαντρί…



        «Τα πλεονάσματα της ΡΑΕΚ, ανήκουν στους καταναλωτές και σε αυτούς έπρεπε να επιστραφούν..»

     Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του κ. Στέλιου Στυλιανού πρώην επικεφαλής της ΑΗΚ.. Η ΡΑΕΚ όφειλε να επιστρέψει στους καταναλωτές τα αποθέματα της και όχι να τα μοιράζει, λες και είναι δικά της… Με αφορμή της ανακοίνωση της ΡΑΕΚ για δημόσια στήριξή κοινωφελών έργων επανέρχεται το ζήτημα των αποθεμάτων της  - και το ζήτημα της άμεση στήριξης των πολιτών από χρήματα, τα οποία τους ανήκουν ουσιαστικά… Αποσπάσματα από το κείμενο του .Στυλιανού..

     «..τα ταμειακά διαθέσιμα της ΡΑΕΚ, εξαιρουμένων των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, ανέρχονται σε €7.865.850. Η ανακοίνωση εγείρει καταρχάς το ερώτημα: πώς η ΡΑΕΚ έχει συσσωρεύσει τόσο μεγάλο ταμειακό απόθεμα;
    ...Η συσσώρευση του πλεονάσματος των περίπου €8 εκατομμυρίων είναι φανερό ότι προέρχεται από την υπερχρέωση των παραγωγών, κάτι που έπρεπε να είχε επισημανθεί και να διορθωθεί. Η ΡΑΕΚ, δηλαδή, έπρεπε να είχε μειώσει τις χρεώσεις, πράγμα που θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής και κατ΄ επέκταση των διατιμήσεων προς τους καταναλωτές. Αντί της όποιας διόρθωσης η ΡΑΕΚ ανακοινώνει δωρεές και επενδύσεις εκατομμυρίων, ως εάν τα λεφτά αυτά να ήταν δικά της. Τα πλεονάσματα ανήκουν στους καταναλωτές και σε αυτούς έπρεπε να επιστραφούν, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Πέραν των πιο πάνω, διερωτώμαι αν η σχετική νομοθεσία επιτρέπει στη ΡΑΕΚ να παραχωρεί ποσά για κοινωφελή έργα




    ΡΑΕΚ ΚΑΙ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΟΝ €8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
    [ολόκληρο το κείμενο του κ. Σ. Στυλιανού που θέτει και το ζήτημα αν υπάρχουν θεσμοί που πληρώνονται για να τηρούν νομοθεσίες τζαι κάμνουν το – ή αν την τήρηση των νόμων αφορά μόνο τους τους μη ημέτερους πολίτες..]

    «Η ΡΑΕΚ, δηλαδή, έπρεπε να είχε μειώσει τις χρεώσεις, πράγμα που θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής και κατ΄ επέκταση των διατιμήσεων προς τους καταναλωτές»

    Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι στη συνεδρία ημερομηνίας 7 Απριλίου 2020 τα Μέλη της ΡΑΕΚ, αφού εκτίμησαν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση την οποία έχει να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της εξάπλωσης του ιού COVID-19 καθώς και τη σημασία της ενίσχυσης των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας εν μέσω της κρίσης του ιού CPOVID-19, αποφάσισαν (1) την παραχώρηση προς την Κυπριακή Δημοκρατία ποσού ύψους €1.000.000 για την ολοκλήρωση της ανέγερσης της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Λευκωσίας για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 και (2) τη διάθεση ποσού μέχρι €3.000.000 για την αγορά ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

    Οι αποφάσεις, αναφέρει η ανακοίνωση, πάρθηκαν αφού τα Μέλη της ΡΑΕΚ έλαβαν δεόντως υπόψη, μεταξύ άλλων, τους περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Νόμους του 2003 έως 2018, Ν122(Ι)/2003 και το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της ΡΑΕΚ, εξαιρουμένων των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, ανέρχονται σε €7.865.850. 

    Η ανακοίνωση εγείρει καταρχάς το ερώτημα: πώς η ΡΑΕΚ έχει συσσωρεύσει τόσο μεγάλο ταμειακό απόθεμα; Η ΡΑΕΚ είναι δημόσια Αρχή που λειτουργεί με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας που αναφέρεται πιο πάνω και σίγουρα δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός. Τα έσοδα της πρέπει να είναι ισοσκελισμένα με τα έξοδα της, κάτι που η ΡΑΕΚ αναφέρει και στον προϋπολογισμό του 2020. Πώς τότε συσσωρεύτηκε πλεόνασμα σχεδόν €8 εκατομμυρίων;

     Είναι γνωστό ότι τα έσοδα της ΡΑΕΚ προέρχονται κυρίως από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, αρχικά με την πληρωμή της αίτησης αδειοδότησης παραγωγής και στη συνέχεια με την πληρωμή της ετήσιας άδειας λειτουργίας. Τα ποσά που καταβάλλονται στη ΡΑΕΚ συνυπολογίζονται από τους παραγωγούς στα κόστη παραγωγής και στη συνέχεια στις διατιμήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που καλούνται οι καταναλωτές να πληρώσουν και οι οποίες εγκρίνονται από τη ΡΑΕΚ. Συνεπώς, το κόστος των αδειών παραγωγής (άδεια εγκατάστασης και ετήσια άδεια λειτουργίας), τελικά πληρώνεται από τον κύπριο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των διατιμήσεων. Η συσσώρευση του πλεονάσματος των περίπου €8 εκατομμυρίων είναι φανερό ότι προέρχεται από την υπερχρέωση των παραγωγών, κάτι που έπρεπε να είχε επισημανθεί και να διορθωθεί.

     Η ΡΑΕΚ, δηλαδή, έπρεπε να είχε μειώσει τις χρεώσεις, πράγμα που θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής και κατ΄ επέκταση των διατιμήσεων προς τους καταναλωτές. Αντί της όποιας διόρθωσης, η ΡΑΕΚ ανακοινώνει δωρεές και επενδύσεις εκατομμυρίων, ως εάν τα λεφτά αυτά να ήταν δικά της. Τα πλεονάσματα ανήκουν στους καταναλωτές και σε αυτούς έπρεπε να επιστραφούν, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Πέραν των πιο πάνω, διερωτώμαι αν η σχετική νομοθεσία επιτρέπει στη ΡΑΕΚ να παραχωρεί ποσά για κοινωφελή έργα (παραχώρηση €1.000.000 για ανέγερση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Λευκωσίας) ή να προχωρεί σε ενέργειες για ενίσχυση της ρευστότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

     Οι εξουσίες του Γραφείου της ΡΑΕΚ σε σχέση με την απόκτηση, διάθεση και επένδυση περιουσίας καθορίζονται στο άρθρο 10 των Περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Νόμους 2003 έως 2018 Ν 122(Ι)/2003. Το εδάφιο (γ) του εν λόγω άρθρου αναφέρει ότι η διάθεση οποιασδήποτε μορφής της περιουσίας της ΡΑΕΚ γίνεται «για τις ανάγκες της Γραφείου της ΡΑΕΚ ή της ΡΑΕΚ». Δεν παραχωρείται καμιά δυνατότητα για παραχώρηση περιουσίας για κοινωφελή έργα. Σε ό,τι αφορά δε στην απόφαση για διάθεση ποσού μέχρι €3.000.000 για την αγορά ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εν μέσω της κρίσης του ιού COVID-19, δεν αντιλαμβάνομαι ποιες ήταν οι ανάγκες της ΡΑΕΚ που επέβαλαν την απόφαση αυτή. Χωρίς αμφιβολία, οι πιο πάνω αποφάσεις της ΡΑΕΚ αποσκοπούν στο κοινό καλό. Όμως, παρά τις αγαθές προθέσεις της, η ΡΑΕΚ δεν φαίνεται να ενήργησε μέσα στα πλαίσια του νόμου. 

    Η ΡΑΕΚ διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά θέματα της χώρας μας και οι αποφάσεις και ενέργειές της, οι οποίες γενικά είναι στη σωστή κατεύθυνση, επηρεάζουν ένα νευραλγικό τομέα της οικονομίας μας. Είναι γι’ αυτό το λόγο που οι πιο πάνω αποφάσεις της είναι κατά την άποψη μου υπό σοβαρή αμφισβήτηση και χρήζουν προβληματισμού. 

    Δρ Στέλιος Στυλιανού Πρώην Γενικός Διευθυντής ΑΗΚ Λευκωσία 16 Απριλίου 2020




    •     Να αθθυμήσουμε ότι το άλλο [πλην Αβέρωφ] συναγερμικό νούμερο, ο Χάρης Γεωργιάδης, απειλούσε τους ημικρατικούς οργανισμούς να μην δανείζουν την κυβέρνηση το 2012 – εν μέσω της τραπεζιτικής κρίσης; Γιατί ο Χάρης ήθελε να μπορεί η τρόικα να επιβάλει του όρους της.
    Τώρα που η ΡΑΕΚ παραβιάζει και νομοθεσία για να αγοράσει κρατικά ομόλογα, σε ποια τρύπα είναι κρυμμένος ο Χάρης Γεωργιάδης λτδ;



     
             Κατά τα άλλα η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέο γύρο περικοπών – όμως με ένα μαγικό τρόπο έχει την οικονομική ανεση να εγγυηθεί δυο δις για τις τράπεζες…

    Φεουδαρχία των τράπεζων… Για πόσα χρόνια νομίζουν τα κόμπλεξ Λουδοβίκος/Αντουανέτα ότι θα δουλεύκουν οι ιθαγενείς για να ξελασπώνουν τις τράπεζες του Πολυβίου, της Logicom  κοκ;
    Ώσπου να έρθει και η κυπριακή 14 Ιουλίου και τότε θα δούμε και θα δουν τα τραπεζιτικά κόμπλεξ, ποια θα είναι η κυπριακή Βαστίλη που θα αλωθεί…
    Συνεχίστε την αθλιότητα για να έχουμε να θυμόμαστε, όταν έρθει η ώρα της εξόφλησης των λογαριασμών.. :)
    Κύπριος Ιακωβίνος: ο Ροβεσπιέρος είχε δίκαιο


          



        Το μόνο θετικό πια με τις τράπεζες είναι ότι η καχυποψία προς αυτές έχει φτάσει σε τόσο  ψηλό επίπεδο που ακόμα και την Βουλή σκέφτονται να τους εγκρίνουν τα 2 δις σε εγγυήσεις..
    Καλώς, πολύ καλώς… Χρειαζόμαστε ένα απελευθερωτικό δημοκρατικό κίνημα ενάντια στην τραπεζιτική αποικιοκρατία [γιατί τζαι με τους τύπους που αγοράζουν διαβατήρια το σκηνικό αποκτά και την υλική μορφή της αποικιοκρατίας – οι τράπεζες υφαρπασουν γη δανειοληπτών από την προηγούμενη κρίση τους, τζαι τωρά έρκουνται εκατομμύρια φοροαπαλλαγής από άλλους για να αγοράσαν κυπριακή..]




      Το ότι καθυστερεί ακόμα η δημιουργια μηχανισμών άμεσης παροχής χρημάτων στους πολίτες, είναι πρόβλημα… Ενώ προφανώς δεν καθυστερεί καθόλου η αρχή διευκολύνσεων στους ημέτερους – είτε για το νέο καθεστώς αγοράς διαβατηρίων, είτε για παρασκηνιακές αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων για έκτακτες εξυπηρετησεις ..
    Πάντως το σενάριο να δίνονται λεφτά άμεσα στους πολίτες απλώνεται…
    Το ανακοίνωσε και η Ιαπωνία..

    Ο απώτερος στόχος πρέπει να είναι ξεκάθαρα το καθολικό βασικό εισόδημα – μια αναπόφευκτη ανάγκη στο μέλλον λόγω αυτοματοποίησης της εργασίας έστω της τεχνητής νοημοσύνης… Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα απλά.. :). .Στήριξη στην κρίση μακρυά από τα δίκτυα των τράπεζων..

    «Japan will offer a cash payment of 100,000 yen ($930) to every resident, Prime Minister Shinzo Abe said on Friday. “We are moving quickly to deliver cash to all people,” Abe said in a televised news conference, explaining his decision to expand a state of emergency nationwide.»
             



    Ημετεροκρατία του Κορωνοϊου: Μετά το σκάνδαλο με τους ημέτερους φοιτητές/τριες που ήρθαν από ότι φαίνεται οριακά πριν την καραντίνα μετά από προνομιακή πληροφόρηση, τώραψέχουμε και δεύτερο σκάνδαλο – την καθυστερημένη δημοσιοποίηση κρουσμάτων σε υπεραγορά εκ των φαινομένων ημέτερου;…
    Αληθευει ότι «Παρά την ύπαρξη κρουσμάτων άφησαν το Άλφα Μέγα ανοικτό γιατί απλά οι ιδιοκτήτες του είναι κολλητοί φίλοι του Προέδρου.»;




           Το ότι η κυβέρνηση προσπαθεί παρασκηνιακά να εκμεταλλευτεί όπως μπορεί την περίοδο που ο πολιτικός διάλογος είναι ντε φάκτο περιορισμένος τζαι οι πολίτες εγκλωβισμένοι [θα τολμούσαν τα όργανα της κυβέρνησης στο δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού να περνούσαν το χαλάρωμα για τους πύργους, αν μπορούσαν να μαζευτούν εκεί πολίτες;] ειναι εμφανές…

    Σε αυτό πλαίσιο, και αφού μοιράστηκε και το κονδύλι στα ΜΜΕ, αρχίσαν οι στημένες δημοσκοπήσεις για να δημιουργηθεί θετική εικόνα για την κυβέρνηση που μοίρασε τζαι το δημόσιο χρήμα στους ιδιοκτήτες. Μετά την κωμική παράσταση του Πολίτη [με δημοσκόπηση πριμοδοτούμενη από τους αναγνώστες του] ύστερα είχαμε την πιο αφοσιωμένη [στο προεδρικό] ηλεκτρονική σελίδα, τον reporter που μας έριξε και δημοσκόπηση, λέμε τώρα, της pulse.. Αν είναι να κρίνει κανείς από το πόσο έγκυρη ή πόσο στηριγματική [σε κάποιους] φαινόταν στις προεδρικές, η pulse μάλλον συμπληρώνει την προκατάληψη του reporter υπέρ των φίλων των εργοδοτών του... :) 

    Αλλά ακόμα τζαι έτσι εν εμφανές ότι προσπαθούν να εκμαιεύσουν απαντήσεις. Αλήθκεια ένεν εντυπωσιακό το ότι παρα την απουσία αντιπολίτευσης [σε συνθήκες κορωνοϊου  τζαι καραντίνας] τα ποσοστά της απόλυτης ταύτισης με την κυβέρνηση εν σαφώς χαμηλά; Οξά το ικανοποιητικό μπροστά στο ότι δεν υπάρχει εναλλακτική εισήγηση εν ταύτιση;

    Τον τζαιρό του εμφύλιου στην Ελλάδα, ο Π. Κόκκαλης είσιεν πει το εξής για τις καταστάσεις φόβου τζαι υποβολής: «Είναι πολύ εύκολο να συσκοτίζεις την αλήθεια και να επιβάλεις το ψέμα και την συκοφαντία σ ένα λαό που κάθε πρωί ου ανακοινώνεις και μια εκτέλεση.»

    Όσοι λοιπόν ποντάρουν ότι η καλή προαίρεση, η ενότητα κοκ, σε συνθήκες φόβου, και «αγώνα» θα τους δώσουν πλεονεκτήματα [το ότι έτσι βλέπει το προεδρικό και η κυβέρνηση το κάθε τι φάνηκε από τον θέαμα Αβέρωφ στα νοσοκομεία τζαι το ότι έσταξαν πάλε σάλια εκατομμυρίων στο προεδρικό για τα διαβατήρια] να αθθυμούνται επίσης ότι έτσι ενόμιζεν τζαι ο Τσώρτσιλ φκιάνοντας που τον Β παγκόσμιο πόλεμο τζαι έχασε πανηγυρικά…

    Ακόμα σιηρότερα αν νομίζουν ότι με τις επιφανειακές ατάκες των τηλεοπτικών φερέφωνων θα κτίσουν κάτι , θα δουν σε μια φαση το ρήγμα που δεν γεφυρώνεται…




         Έτσι καθώς φκαίνουμε που τον εγκλεισμό, να το επαναλάβουμε: η πολλή ταύτιση [έστω τζαι με καλές προθέσεις] εν βοηθά…

    Την παρούσα κυβέρνηση ιδίως κανένας δεν μπορεί να την εμπιστευθεί σε τίποτα. 7 οδυνηρά χρόνια ρουσφετολογίας, δαιμονοποιήσεων αντιπάλων μέσω ελεγχόμενων ΜΜΕ, ψέματων τζαι παραπλανήσεων θα έπρεπε να είναι αρκετά. Σε όλα τα θέματα, τζαι απέναντι σε όλους/ες. Το μόνο που ενδιαφέρει τους συναγερμικούς φαίνεται να είναι το βόλεμα. Από τους διορισμούς του 2013 μέχρι το σύνδρομο Σαλαφώρη ή την Σόφη του τάμπλετ της μάμμας της. Ή την δαιμονοποίηση [για να πάμε τζαι πέρα που την αριστερά] του Ν. Παπαδόπουλου προεκλογικά τζαι το γλείψιμο του μετεκλογικά για να περνά τους συναγερμικούς νόμους κ.ο.κ.

    Είναι αφελής όποιος/α δεν είναι συναγερμικός να εμπιστευθεί έστω τζαι επιφανειακά τον σημερινό ΔΗΣΥ η την κυβέρνηση του…
    Ο στόχος τους φαίνεται να είναι μόνιμα να παιρνουν τζαι όχι να δίνουν – ή να μετατρέπουν τα πάντα σε συναλλαγές για να ξεπλύνουν ότι κάνουν…




       Τζαι η ιατρικοποίηση των δεδομένων εν καλά να υποχωρήσει. Ναι στην περίοδο της κρίσης ήταν σημαντικό να υπάρχει μια ορθολογική πληροφόρηση..
    Είχαμε ήδη αρκετά θεάματα παραπλάνησης με τον Ματσάκη, τον Κασίνη κοκ οι οποίοι από τεχνοκράτες ξαφνικά ήθελαν να μας πουλήσουν τον εαυτό τους [τζαι ιδιαίτερα τις προκαταλήψεις τζαι εμμονές τους] σαν πακέτο της όποιας τεχνογνωσίας τους..
    Ελπίζουμε ότι οι επιστήμονες που βοηθήσαν σε ορθολογική διαχείρις,η θα επιστρέψουν/συνεχίσουν την εστίαση στον τομέα τους χωρίς να μετατραπούν σε θεάματα..
    Η επόμενη μέρα θα είναι πολιτική… τζαι ήδη η διαπλοκή ετοιμάζεται, όπως δείχνει τα δόντια μερικών. Τζαι της κυβέρνησης…




       Η καλή προαίρεση [τζαι τούτο αφορά την αριστερά αλλά λογικά τζαι αρκετούς άλλους στην Βουλή] μπορεί να οδηγήσει παγίδες όπως την υπόθεση με την τελετή «τιμής» στο Ντίνο Μιχαηλίδη πρέπει να είναι αμοιβαία τζαι να λειτουργική όσον αφορά τον χώρο τζαι τον χρόνο..

    Είναι κατανοητό λ.χ. άμα πεθάνει κάποιος ένας αποχαιρετισμός εν ανθρώπινος… Αλλά τα γέρημα σε ένα θεσμό σαν την Βουλή; Τζαι εν τζαι μιλούμε μόνο για το ότι καταδικάστηκε. Ο κ. Ντίνος Μιχαηλίδης ήταν σύμβολο του καιροσκοπισμού ακόμα τζαι απέναντι στο ΔΗΚΟ… το 1998 για την καρέκλα διάσπασε το…
    Για αυτό η καλή προαίρεση εν καλό σύμπτωμα..
    Αλλά σε τόπους, χώρους τζαι χρόνους που να μπορεί να εν αμοιβαία..
    Δυστυχώς μερικοί θεωρούν την καλή προαίρεση αφέλεια…




          Τζαι σε ούλλον τούτο το σκηνικό είχαμε τζαι τους άλλους να θέλουν οδυνηρή σφαγή ζώων για να τηρήσουν πανάρχαια έθιμα. Είναι επίσης εκπληκτικός ο κυνισμός τους [των κατά τα αλλα οπαδών του ενός και μοναδικού δίκαιου θεού κοκ..]..

    Αναδημοσιεύουμε την εξαιρετική απάντηση της Κορίνας Δημητρίου… [Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και στο καθεστώς καραντίνας η εξουσία δεν τα καταφέρνει να επιβάλει μονόλογο]…Κατά τα αλλα η προσπάθεια να πάει ως κατεπείγον στην Βουλή για ψήφιση ετσι νομοσχέδιο [ενώ, ας πουμε, δεν πήγαν νομοσχέδια για τις εκποιήσεις] φαίνεται να είναι επίσης στα πλαίσια του καιροσκοπισμού τζαι της αρπαχτης.
    Corina Demetriou:
    «Μετα που ρεζιλεύτηκε η κυβερνηση από τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις των κτηνοτρόφων για περισσεύματα ζώων και χαμηλές τιμές, βγήκε όλως τυχαίως τώρα ο αρχιραβίνος να δηλώσει πως θελει πολύ το κόσερ και πρεπει οπωσδήποτε να του το παράξουμε. Διοτι λέει η Κύπρος «ήταν πάντα ένα μέρος που καλωσορίζει τη διαφορετικότητα των πολιτισμών» (σίγουρα ζει στην Κύπρο;). Να δούμε τις δηλώσεις του μία μία για να αξιολογήσουμε τη σοβαρότητα τους;

    1. «Υπάρχουν περίπου 6.000 Εβραίοι στην Κύπρο». Πιθανόν και είναι ευπρόσδεκτοι. Τρων όλοι κόσιερ; Εγώ όσους Εβραίους γνωρίζω είναι βήγκαν. Στο
    fb γιατί μόνο 500 άτομα ακολουθούν τη σελίδα της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο; Και στο ίδιο το Ισραήλ μια μικρή μερίδα τρώει Κόσιερ.

    2. «Υπάρχουν και πολλοί Κύπριοι που τρώνε μόνο προϊόντα κοσέρ». Ουδέν σχόλιο.
    Yπάρχουν και Κύπριοι που τρων αμπελοπουλια και ήταν και βουλευτές του ΔΗΣΥ, τι σύμπτωση!

    3. «Εχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η σφαγή κοσέρ –αν γίνει σωστά από αδειοδοτημένους επαγγελματίες– έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί τη λιγότερη ταλαιπωρία στο ζώο». Να ξαναβάλω το βίντεο που γυρίστηκε μέσα στο σφαγείο; Από χαρά ουρλιάζουν τα ζώα.
     
    4. «Το ζώο δεν γνωρίζει καν ότι θανατώνεται.» Με ποιο ζώο μιλά, ξέρουμε;
     
    5. “Κατανοούμε τις ανησυχίες ορισμένων ανθρώπων που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία της σφαγής κοσέρ, αλλά μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι η πρακτική θα ευθυγραμμιστεί με αυτό που περιγράψαμε παραπάνω”. Γιατί πρέπει να δεχτώ τις ατεκμηρίωτες διαβεβαιώσεις του εντολοδόχου του κράτους δολοφόνου; Μήπως με βλέπουν ως υποτελής στο Ισραήλ; Ίσως γιατί είμαι; Μήπως βλέπω τον εαυτό μου ως μεγάλο παίχτη γκαζιών στη Μέση Ανατολή; Μήπως είμαι ο
    Kαραγκιόζης που στον καθρέφτη βλέπω το Μεγαλέξανδρο;

    6. Το θρησκευτικό ήθος του ανδρός συνοψίζεται στην εξής πρόταση: «Παράλληλα εκφράζω την υποστήριξή μου προς τους Κύπριους αγρότες και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με τον
    COVID-19, η εξαγωγή κρέατος στο Ισραήλ θα δώσει άμεση ώθηση στην οικονομία της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας θέσεων εργασίας, την ώρα που άλλοι τομείς όπως ο τουρισμός, οι τράπεζες και οι κατασκευές έχουν επιβραδυνθεί.» Δεν υπάρχει τίποτε στημένο εδώ, έτσι;

    Και δυο ερωτήσεις προς την κυβέρνηση:
    1. Αν έρθει ένας Σαουδάραβας και μας πει εμένα στη χώρα μου είναι ιερή παράδοση να κόβουμε χέρια όταν πιάσουμε κάποιον να κλέβει ή να λιθοβολούμε τις γυναίκες που εγκαταλείπουν τους συζύγους τους, εμείς πρέπει να το δεχτούμε στα πλαίσια της ισότητας των θρησκειών/ «πολιτισμών»;
     
    2. Η αιτιολογική σας έκθεση που συνόδευε το νομοσχέδιο γιατί δεν ανάφερε τίποτε για αιτήματα ραβίνων και έγραφε μόνο για κτηνοτρόφους και πλεονάσματα κρέατος;»




       Για να αθθυμουμαστεν: οι φορείς του «πολέμου του χθες ενάντια στο μέλλον» παιρνουν διάφορες μορφές, αλλα από την οπτική του αναπόφευκτου μέλλοντος, εν πάντα κωμικοί..
    Εν μας κάνουν οι φανατικοί που κάμνουν επίθεση σε άοπλους αμάχους τζαι νομίζουν ότι νικούν σε πολέμους της φαντασίας τους, τωρά έχουμε τζαι τους φανατικούς του 5G..
    Μια αρμόζουσα αναλογία..
    Andreas Andreou:
    Έκαψαν κεραία στη Limassolgrad οι αντί-5G μαχητές κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
    Αθθυμήθηκα ένα σκίτσο του 1889 εναντίων του... ηλεκτρισμού.



           Στο ευρύτερο διεθνές πλαίσιο η εφτομαδα που επέρασεν, σαν εφτομάδα υποχώρησης της πανδημίας στην Ευρώπη τουλάχιστον, ήταν η εφτομαδα των υστεριών στις ΗΠΑ τζαι της τυπικής αμερικάνικης τζαι δυτικής γενικά στάσης να γυρεύκουν να κατηγορήσουν κάποιον άλλο. Ο εχθρός των θεαμάτων την περασμένη εβδομάδα ήταν η... Κίνα. Όχι τυχαία. 

         Η Κίνα με φόντο την κατάσταση σε μερικές δυτικές χώρες φαντάζει, όχι απλώς επιτυχημένο μοντέλο ορθολογικής αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων αλλά τζαι πιθανός διεθνής πρωταγωνιστής – ιδιαίτερα καθώς οι ΗΠΑ βυθίζονται σε θεάματα ανοησίας του Τραμπ [ο όποιος με το θράσος των εκατομμυρίων της περιουσίας του] μπορεί να λέει ότι ανοησία του έρθει και να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη.
    Το όλο κλίμα από την οπτική της δυτικής κρίσης ηγεμονίας το εξέφρασε ο Economist.

    «Η γεωπολιτική της πανδημίας. Κερδίζει η Κίνα; Οι γεωπολιτικές συνέπειες του covid-19 θα είναι διακριτικές αρχικά αλλά δυσμενείς.
    Ο χρόνος ξεκίνησε φρικτά για την Κίνα. Με τον αναπνευστικό ιό να ξαπλώνεται στην Γουαχαν, το ένστικτο γραφειοκρατών του ΚΚ ηταν να σιωπήσουν. Μερικοί πρόβλεψαν ότι η κρίση θα ηταν το «Τσερνομπιλ» της Κίνας – μια αναφορά στο πως τα ψέματα του Κρεμλίνου επιτάχυναν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Έκαναν λάθος. Μετα τα αρχικό στάδιο που τα έκαναν μαντάρα, το κινεζικό κυβερνών κόμμα κινήθηκε άμεσα και εφάρμοσε καραντίνα με εντυπωσιακή κλίμακα και αυστηρότητα. Το lockdown φαίνεται να δούλεψε.. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει ελαττωθεί σε σταγονίδια πια. Τα εργοστάσια ξανανοίξουν. Οι ερευνητές τρέχουν να κάνουν τεστ σε εμβόλια/θεραπείες. Εν ω μεταξύ  ο επίσημος απολογισμός νεκρών της Κίνας έχει ήδη ξεπεραστεί από την Βρετανία την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Αμερική.»

    Στην συνέχεια του κειμένου, αφού κατηγορεί τον Τραμπ ότι άφησε την ηγεσία της αντίδρασης στην πανδημία στην Κίνα που προβάλει διεθνώς όχι μόνο την επιτυχημένη ορθολογική της οργάνωση αλλα και στην στήριξη άλλων χωρών, καταλήγει ότι το βασικό πρόβλημα [για την Δύση] είναι ότι η Κίνα μπορεί να μην θέλει καν να παίξει το ρόλο του ηγεμόνα – αλλα να αποτρέψει την ύπαρξη ηγεμόνα στο παγκόσμιο σύστημα..ότι ουσιαστικά η Κίνα μπορεί να θέλει τους διεθνείς θεσμούς να λειτουργήσουν χωρίς δυτική κηδεμονία..
    Και αυτά προφανώς για μερικούς είναι κακα νέα.. :) ..Αλλωστε η μακάβρια δυτική σκέψη φαίνεται από την αρχή – η ελπίδα τους ότι η κρίση του κορωνοϊου θα προκαλούσε μια κρίση στην Κίνα ανάλογη του Τσέρνομπιλ… Οπότε ήταν και απογοητευτικό, για τους δυτικούς, ότι τελικά οι κινέζοι το κατάφεραν προφανώς…
    «Pandemic geopolitics. Is China winning? The geopolitical consequences of covid-19 will be subtle, but unfortunate»

    «THIS YEAR started horribly for China. When a respiratory virus spread in Wuhan, Communist Party officials’ instinct was to hush it up. Some predicted that this might be China’s “Chernobyl”—a reference to how the Kremlin’s lies over a nuclear accident hastened the collapse of the Soviet Union. They were wrong. After its initial bungling, China’s ruling party swiftly imposed a quarantine of breathtaking scope and severity. The lockdown seems to have worked. The number of newly reported cases of covid-19 has slowed to a trickle. Factories in China are reopening. Researchers there are rushing candidate vaccines into trials (see Briefing). Meanwhile, the official death toll has been far exceeded by Britain, France, Spain, Italy and America.»




     
        Οι υστερικές αντιδράσεις του Τραμπ πηγάζουν φυσικά από το γεγονός ότι είναι με την πλάτη στο τοίχο. Έρχονται οι εκλογές το φθινόπωρο τζαι εκεί που έλπιζε ότι θα πήγαινε στην προεκλογική με μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα [έσιει τούτο το βίτσιο να θέλει να δείχνει στους οπαδούς του – μειοψηφία μεν αλλά φανατικοί πια δε] ότι τα «καταφέρνει» [έστω και αν οι νέες συμφωνίες είναι οι ανάλογες με τις προηγούμενες με λίγες διαφορές]. Και με μια οικονομία σε καλή κατάσταση – όπου οι φούσκες του χρηματιστήριου δεν έσκασαν ακόμα.

    Και ξαφνικά ήρθε ο ιός και αντί να γίνει το Τσέρνομπιλ της Κίνας πάει να γίνει το Τσέρνομπιλ του Τραμπ. Οι ανόητες δηλώσεις του ενώ απλωνόταν ο ιός το έχουν βάλει με την πλάτη στο τοίχο. Και το πρόβλημα δεν είναι οι φανατικοί οπαδοί αλλά οι κεντρώοι που μπορεί να πάνε να ψηφίσουν εναντίον του. Ο Τραμπ ξέρει ότι κυβερνά μειοψηφικά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν συνεχίσει η αποχή να είναι σε ψηλά επίπεδα που να επιτρέπει στην κινητοποίηση των οπαδών του σε διάφορες πολιτείες να του εξασφαλίζουν εκλέκτορες και ας μην έχει την αριθμητική πλειοψηφία.

    Οπότε όταν οι ΗΠΑ, χωρίς ουσιαστικά μέτρα, αρχίσαν να έχουν ένα τσουνάμι κρουσμάτων και θανάτων, ο Τραμπ άρχισε το  κλασικό σενάριο – φταίει κάποιος άλλος. Αυτό το σενάριο το έχουν και οι αντίπαλοι του και στα ΜΜΕ και στους Δημοκρατικούς – η υστερική εστίαση στην Ρωσία για 4 χρόνια ήταν ανάλογη των κινήσεων του Τραμπ σήμερα. Χωρίς τεκμήρια υπεκφυγές με στόχο τα εσωτερικά θεάματα.

    Στην αρχή τα έβαλε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και τελικά απέσυρε την αμερικανική χρηματοδότηση. Κανένα άλλο κράτος δεν τον ακολουθήσε. Ούτε καν η Ιαπωνία που συνήθως παίζει με τις ΗΠΑ. Μετά σε ένα ακόμα ντελίριο [σε αυτήν την κατάσταση βρίσκεται πια] άρχισε να αφήνει υπονοούμενα ότι ο ιός διέρρευσε ας πούμε  από κινεζικό εργαστήριο. Τα διεθνή στοιχεία τον διαψεύδουν – μέχρι και ο αρμόδιος του για το κορωνοϊό απέρριψε τις υπόνοιες σαν τελείως ατεκμηρίωτες.
     
    Asked about the possibility that the lethal pathogen was “man-made” in a laboratory at Friday’s White House briefing, Dr. Anthony Fauci, a leading member of the task force, brushed the speculative theory aside, stating the coronavirus in all likelihood passed naturally from animals to humans.
     
    Ανάλογα και το προπαγανδιστικό όργανο της Βρετανίας, το BBC:
    «…a US study of the coronavirus genome published in March found no signs that it had been engineered. "By comparing the available genome sequence data for known coronavirus strains, we can firmly determine that SARS-CoV-2 originated through natural processes," said co-author Kristian Andersen, from Scripps Research, said at the time.»

    Το θέμα πάει πίσω και παλιν στο ατεκμηρίωτο αλλά και στην έπαρση του Τραμπ [ή το αδιέξοδο του] που τον οδηγεί συχνά να κανει και τον επιστήμονα – ενάντια στις επιστήμες..




        Το κλίμα πάντως που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ θυμίζει ώρες ώρες σκηνές εμφυλίου. Στο Μίσιγκαν η κυβερνήτης [η οποία έρχεται από το Δημοκρατικό κόμμα] επέβαλε lockdown για να περιοριστεί η διάδοση του ιού. Ο Τραμπ από την άλλη θέλει να ανοίξουν οι δουλειές όσο πιο γρήγορα γίνεται [δεν τον ενδιαφέρουν τα θύματα τώρα πια] για να μην πάει σε εκλογές με την οικονομία σε κρίση. Οπότε κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του Μίσιγκαν διαδηλωτές του Τραμπ που «αγωνίζονται» για «απελευθέρωση» κρατώντας και όπλα [είναι και υπερασπιστές της οπλοκατοχής].
     
    Οπότε το θέμα δεν είναι απλώς ότι οι ΗΠΑ χαμένες στα εσωτερικά τους, δεν προετοιμάστηκαν, όπως σωστά υποδεικνύει η Κίνα, αλλά και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια βαθύτερη εσωτερική κρίση που ούτε για τύπους πια δεν ενδιαφέρονται να διαχειριστούν του θεσμούς του πλανήτη, όπως ήταν το αρχικό πλάνο της δυτικής ηγεμονίας, καθώς περνούσε από την αποικιοκρατία στην εποχή των μετααποικιακών κρατών με διεθνείς θεσμούς..
    Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πια.
    Τέτοιες εικόνες σε άλλες χώρες θυμίζουν πραξικοπήματα και εμφύλιους...

    «Thousands of conservative demonstrators – a number of them armed – have brought chaos and gridlock to the centre of Michigan’s capital to protest over the governor’s stay-at-home coronavirus order.
    Ignoring Democratic governor Gretchen Whitmer’s order to keep off the streets to try and reduce the spread of the virus, thousands of protesters, many of them waving Donald Trump banners, poured into Lansing as part of what was termed “Operation Gridlock”.




         Η δυτική χώρα που φάνηκε να εφαρμόσει μια επιτυχημένη [και λόγω σοσιαλδημοκρατικών υποδομών αλλά και υποδομών περίθαλψης που άφησε το σοσιαλιστικό καθεστώς στην Ανατολική Γερμανία] ήταν η Γερμανία
         Αλλά όπως και στην προηγούμενη κρίση του 2010-15 η αυτό-απορρόφηση των Γερμανών στην δική τους πολιτική και την προοπτική ηγεμονίας δεν τους άφησε και πάλι να λειτουργήσουν όπως θα ήταν χρήσιμο για το στόχο της ηγεμονίας έστω εντός της ΕΕ..
    Η εικόνα τους, έστω και άδικα, ήταν εικόνα αυτό απορρόφησης και της περιφρούρησης των δικών του συμφερόντων – όπως φάνηκε και με την στάση τους στην εισήγηση για ευρώ ομόλογο για την κρίση του κορωνοϊου..


     
     


    •  Όσο για τις θεωρίες συνομωσίας για το κορωνοϊο… υπάρχουν 2 βασικές κατευθύνσεις – με την μια άλλη σαν προοπτική..

      Η αμερικανική εκδοχή που απορρίφθηκε από την επιστημονική κοινότητα την ότι ο ιός διέρρευσε από το εργαστήριο στην επαρχία Γουαχαν. Το μόνο ουσιαστικό συγκυριακό «τεκμήριο» ηταν ότι στην επαρχία από όπου φαινόταν να ξεκίνησε ο ιός υπήρχαν σχετικά εργαστήρι.
      Τελικά οι νεότερες πληροφορίες λένε ότι ο ιός μάλλον πρωτοεμφανίστηκε μάλλον νοτιότερα.
      https://www.rt.com/news/486194-study-coronavirus-southern-china/


      Η άλλη θεωρία την οποία έκφρασε και το Ιράν αλλά και μερικοί στην Κίνα [χωρίς να είναι η επίσημη θέση] είναι ότι ο ιός είναι μέρος βιολογικού πολέμου των ΗΠΑ. Και αυτή η θεωρία έχει το πρόβλημα ότι όλες οι μελέτες του ιού δείχνουν ότι αναπτύχθηκε φυσικά και όχι σε εργαστήριο… Αυτή η εκδοχή τουλάχιστον έχει υπέρ της την αρχική αδιαφορία των δυτικών που έλπιζαν σε ένα κινεζικό Τσέρνομπιλ όπως ομολόγησε ο
      Economist  αλλά τζαι μια νεότερη πληροφορία από το Ισραήλ ότι οι αμερικανοί τους είχαν ειδοποιήσει από το φθινόπωρο για τον ιό στην Κίνα..
      Πως
      ήξεραν οι αμερικανοί;

      « American intelligence passed an early warning about the coronavirus to Tel Aviv and NATO as far back as November, Israel’s Channel 12 claims, even after a top US medical intel officer dismissed a similar report just last week.

     

    •       Αν οι ΗΠΑ ήξεραν από τον Νοέμβριο για τον ιό, που τελικά είχε ξεκινήσει από περιοχή νότια της Γουαχάν, τζαι προειδοποιούσαν μάλιστα συμμάχους στο ΝΑΤΟ αλλά τζαι το Ισραήλ τότε ο Τραμπ πως και δεν ήξερε;
    Τζαι οι Ισραηλινοί γιατί το δημοσιοποιούν τώρα;
    Σύμφωνα με ισραηλίτικο κανάλι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν το Ισραήλ και το ΝΑΤΟ από το Νοέμβριο – με αμερικάνους αξιωματούχους να κάνουν την πάπια τώρα..
    The broadcaster aired a story on Thursday alleging that the US intelligence community shared classified information about a new viral outbreak in China with the Israeli military and senior NATO officials. With nobody willing to go on record to confirm the report, however, the story is based on murky anonymous sourcing, leaving it a mystery where the claim originated.
    “Still in November, the IDF held a first discussion regarding what impact this unknown disease would have were it to reach the Middle East. How would we be affected? How would it affect our neighbors?” the Channel 12 broadcast said, as cited by i24 News. 
    https://www.rt.com/news/486072-us-intelligence-israel-coronavirus/
     
     
    •  Μνήμη Luis Sepulveda: το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς

     Maria Christou Milioti:
         Σε ένα απο τα αφιερώματα που είδα εχτές για τον Χιλιανό συγγραφέα Λουις Σεπούλβεδα που πέθανε απο Κορωνοιο, 71 ετων, τον ρώτησε ο δημοσιογράφος που βρήκε τη δύναμη να δει τη ζωή με θετικό τρόπο μετά τη φυλάκιση και τα βασανιστήρια και την επιβολή της Διχτατοριας στη Χιλή, την εξορία και την αίσθηση της ήττας των οραμάτων της Αριστερας.
    Ξέρετε τι απαντησε;
    Είχαμε το Ηθικό Πλεονεκτημα.
    Όταν έχεις το Ηθικό πλεονέκτημα ξέρεις πως η ήττα είναι απλά ένα ιστορικό διαλειμμα.


    Klitos Papastylianou
    «Βρισκόμουν με τους τρεις συνεταίρους μου στο γραφείο, αλλά, πριν συνεχίσω, θα πω ποιοί είναι οι συνέταιροι μου και τι είναι το γραφείο.
    Είναι, λοιπόν, μια Ολλανδέζα και δύο Γερμανοί, δημοσιογράφοι ανεξάρτητοι όπως εγώ, που μια μέρα κουράστηκαν να γράφουν για το "σοβαρό τύπο", το ενδιαφέρον του οποίου περιορίζεται σε θέματα που επηρεάζουν το περιβάλλον, μόνον όταν αυτά αποκτήσουν χαρακτήρα σκανδάλου. Σε μια ευτυχή συνάντηση γνωριστήκαμε, μιλήσαμε κι ανακαλύψαμε ότι μας ένωνε η ίδια κούραση και πολλές κοινές απόψεις. 

    Απ' αυτήν την κουβέντα γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα εναλλακτικό πρακτορείο ειδήσεων, με βασικό αντικείμενο τα προβλήματα που έχουν αντίκτυπο στον οικολογικό χώρο και την αποκατάσταση της αλήθειας στα ψέματα που χρησιμοποιούν τα πλούσια έθνη για να δικαιολογήσουν τη λεηλασία των φτωχών χωρών, τη λεηλασία όχι μόνο των πρώτων υλών αλλά και του μέλλοντος τους. Ίσως να είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό αυτό το τελευταίο αλλά ας εξηγηθούμε: όταν ένα πλούσιο έθνος μεταβάλλει μια φτωχή χώρα σε χώρο απόρριψης χημικών ή πυρηνικών αποβλήτων, λεηλατεί το μελλον αυτής της ανθρώπινης κοινότητας, κι αφού ισχυρίζονται ότι τα απόβλητα είναι "ακίνδυνα", γιατί δε δημιουργούν χώρους απόρριψης αποβλήτων στο δικό τους έδαφος;»

    «Το ξημέρωμα οι Γιαπωνέζοι ανέβαζαν ακόμα στο κατάστρωμα νεκρές φάλαινες. Τους είδαμε να σκοτώνουν καμιά εικοσαριά, τη μια μετά την άλλη, κι είχαν δουλέψει όλη τη νύχτα χωρίς σταματημό, έτσι είναι αδύνατο να ξέρουμε πόσες σκότωσαν. Τα νερά του όρμου έζεχναν αίμα και παντού επέπλεαν κομματιασμένες σάρκες.
    Ένιωθα ότι φτάναμε στο τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού. Μου έφταναν όλες οι ατιμίες που είχα δει. Σκέφτηκα να αφήσω τον Πέδρο Τσίκο και να ριχτώ μ' όλη τη δύναμη του Φινιστέρρε στο μηχανοστάσιο του Νισίν Μάρου. Έχω πεντακόσια λίτρα καύσιμα στο καράβι κι αυτό γίνεται μια μολότωφ ένα κι ένα. Ο Πέδρο διάβασε τη σκέψη μου και για δεύτερη φορά μου μίλησε σαν ξένος:
    "Όχι αφεντικό. Εγώ είμαι απ' αυτά τα νερά πιο πολύ απ' ό,τι εσύ".
    Και κατέβασε τη βάρκα.»

    Luis Sepúlveda. 04.10.1949-16.04.2020.
    Αποσπάσματα από το βιβλίο: Ο κόσμος του τέλους του κόσμου.
    Μετάφραση Ελένη Χαράτση, Αθήνα. Opera, 2003 [Mundo del fin del mundo, 1994]. 

    Ο Luis Sepulveda (Λουίς Σεπούλβεδα) γεννήθηκε το 1949 στο Ovalle, στο βορρά της Χιλής, και έφυγε σήμερα, 16 Απριλίου 2020 από τον ιό COVID-19. Συμμετείχε σε φοιτητικές και συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο στρατοκρατικό καθεστώς της χώρας του, κατηγορήθηκε για προδοσία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση είκοσι οκτώ ετών. Μετά από δυόμισι χρόνια εγκλεισμού του στη φυλακή, και με παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας, αποφυλακίστηκε, αλλά υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τον τόπο του. Έγραψε ποιήματα, θεατρικά έργα, διηγήματα, δημιούργησε θεατρικές ομάδες στο Περού, το Εκουαδόρ και την Κολομβία και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. 

    Έζησε έξι μήνες στον Αμαζόνιο με τους ινδιάνους Σουάρ και αποκόμισε εμπειρίες που άλλαξαν την αντίληψή του για τον κόσμο και του πρόσφεραν το υλικό για το πρώτο του μυθιστόρημα: «Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης» (Opera, 1993). Στρατεύτηκε στο διεθνές τάγμα «Σιμόν Μπολίβαρ» και συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα της Νικαράγουας. Το 1980 εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη και συνδέθηκε με την οικολογική οργάνωση Greenpeace. Ταξίδεψε σ' όλον τον κόσμο. Του απονεμήθηκαν τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά βραβεία. 

    Όλα τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Opera: Ο κόσμος του τέλους του κόσμου» (1994), Όνομα ταυρομάχου (1995), Patagonia express (1996), Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει (1997), Το ημερολόγιο ενός ευαίσθητου killer (1997), Hot Line (1998), Αν δεν έχεις πού να κλάψεις (1998), Χρονικά του Περιθωρίου (2000), Η τρέλα του Πινοτσέτ (2003), Σημειώσεις εν καιρώ πολέμου (2004), Τα χειρότερα παραμύθια των αδερφών Γκριμ (2006), Το λυχνάρι του Αλαντίν (2009), Η σκιά του εαυτού μας (2009), Ιστορίες από δω κι από κει (2011), Τελευταία νέα από το νότο (2012), Η ιστορία του Μιξ, του Μαξ και του Μεξ (2013).



           Ας πούμε και μια αλήθεια και ας πέσει στο γυαλό
    Marina Savva:
    «Ο Αλί Μπαμπά και οι Σαράντα Σαουδάραβες»
    «Η Χιονάτη και οι εφτά Συμπέθεροι»
    «Ο παπουτσωμένος Ρικκος»
    «Ο Αλαντιν και το μαγικό διαβατήριο»
    «20 χιλιάδες λεύγες κάτω από το Κρανς Μοντανά»
    «Ο παρπερης και τα εφτά κατσικάκια»
    «Η διάλυση του Συνεργατικού σε 80 μερες”
    «Ο
    Jho Taek Low στη χώρα των θαυμάτων»

    .... η είδηση θα ήταν να μας πει καμία αλήθεια, από παραμύθια χορτάσαμε....




     


     

Σχόλια

  1. Γεια σας, είμαι η Τερέζα Γουίλιαμς Μετά από χρόνια σχέσης με τον Άντερσον, χώρισε μαζί μου, έκανα ό, τι ήταν δυνατό για να τον επαναφέρω, αλλά όλα ήταν μάταια, τον ήθελα τόσο πολύ λόγω της αγάπης που έχω γι 'αυτόν, Τον παρακαλούσα με τα πάντα, έκανα υποσχέσεις αλλά αρνήθηκε. Εξήγησα το πρόβλημά μου στον φίλο μου και μου πρότεινε να προτιμήσω να επικοινωνήσω με έναν ξόρκι που θα μπορούσε να με βοηθήσει να κάνω ένα ξόρκι για να τον επαναφέρω, αλλά είμαι ο τύπος που ποτέ δεν πίστευε στο ξόρκι, δεν είχα άλλη επιλογή από το να το δοκιμάσω, εγώ μου έστειλε το ξόρκι ξόρκι, και μου είπε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα ότι όλα θα είναι εντάξει πριν από τρεις ημέρες, ότι ο πρώην μου θα επιστρέψει σε μένα πριν από τρεις ημέρες, έριξε το ξόρκι και εκπληκτικά τη δεύτερη μέρα, ήταν γύρω στις 4μμ. Ο πρώην μου τηλεφώνησε, ήμουν τόσο έκπληκτος, απάντησα στο τηλεφώνημα και το μόνο που είπε ήταν ότι λυπάται τόσο πολύ για όλα όσα συνέβησαν που ήθελε να επιστρέψω σε αυτόν, που με αγαπά τόσο πολύ. Ήμουν τόσο χαρούμενος και πήγα σε αυτόν, έτσι ξεκινήσαμε να ζούμε μαζί ευτυχισμένοι ξανά. Έκτοτε, έχω υποσχεθεί ότι όποιος γνωρίζω ότι έχει πρόβλημα σχέσης, θα βοηθούσα ένα τέτοιο άτομο παραπέμποντάς τον στο μοναδικό και ισχυρό ξόρκι που με βοήθησε με το δικό μου πρόβλημα. Το email του: {drogunduspellcaster@gmail.com} μπορείτε να τον στείλετε μέσω email εάν χρειάζεστε τη βοήθειά του στη σχέση σας ή σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση.
    1) Αγάπη ξόρκια
    2) Χάθηκε η αγάπη
    3) Σταματήστε τα ξόρκια διαζυγίου
    4) Ορθογραφία γάμου
    5) Ξόρκι εγκυμοσύνης
    6) Διαλείμματα ξόρκια
    7) Ξόρκι θανάτου
    8.) Θέλετε να προωθηθείτε στο γραφείο σας
    9) θέλεις να ικανοποιήσεις τον εραστή σου
    10) Λοταρία
    Επικοινωνήστε με αυτόν τον υπέροχο άνδρα εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα για μια διαρκή λύση
    μέσω {drogunduspellcaster@gmail.com}

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...