Σπόντες [30 Μαρτίου 2020]







  •   Αν τεκμηρίωσε κάτι αυτή η κρίση [η τρίτη συνεχόμενη κρίση τον 21ο αγώνα – 2001, 2008, 2020] είναι ότι ο πλανήτης έσιει ενοποιηθεί πκιον όϊ μόνο τεχνολογικά όσον αφορά την ηλεκτρονική επικοινωνία, αλλά τζαι ανθρώπινα – ένας ιός από την ανατολική Ασία απλώνεται παγκόσμια.

    Η πραγματικότητα έσιει αλλάξει – απλώς οι θεσμοί εν ακόμα κατάλοιπα του παρελθόντος. Ο Ντράγκι [τζήνος της Ευρωπαϊκής τράπεζας] λαλεί τωρά ότι τελικά θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι θα έχουμε πολύ ψηλότερα ποσοστά δημόσιου χρέους, το κεφάλαιο εκλιπαρεί κρατική παρέμβαση για ορθολογική διαχείριση, τζαι ο κόσμος απορεί γιατί ξηλώθηκαν τα συστήματα υγείας…


  • «Ω! Νάτη, μας προσμένει
    στον κόσμο η Διεθνής»


    Ακόμα τζαι στις δύσκολες στιγμές, πρέπει να θωρούμεν το μέλλον. Όπως θωρούμεν μέσα στον σιημώνα την αθασιά που ανθίζει…


    Απορούσα γιατί μου εκόλλησεν ο πιο πάνω στίχος από το ρεφρέν της Διεθνούς τούτες τες ημέρες. Ώσπου είδα ότι μια φίλη εχρησιμοποίησεν τον ίδιο στίχο σε μια καθημερινή αναφορά σε ποστ της. Άρα εν ήμουν μόνος μου.
    Ύστερα επρόσεξα ότι το bella ciao ακούετουν συχνά, στην εναλλακτική δημόσια σφαίρα του ίντερνετ - την πραγματική δημόσια σφαίρα πκιον σε αντίθεση με τους υποτακτικούς των ξεπλυμάτων της εξουσίας στις τηλεοράσεις τζαι τα καθεστωτικά ΜΜΕ ..τζαι ακούεται Διεθνώς.

    Η Διεθνής γράφτηκε από ένα εργάτη-ποιήτη τις μέρες της ήττας της παρισινής Κομμούνας ο 1871.. Μέσα σε εκείνο το όργιο θανάτου και εκτελέσεων των επαναστατών εργατών, ο Ποτιέ έγραψε το ποίημα που θα γινόταν σύμβολο της ήττας που έγινε νίκη  σαν η συμβολική αφετηρία μια εξέγερσης που άλλαξε τον κοσμο.


    Το
    bella ciao, ο ύμνος των επαναστατών ανταρτών στην Ιταλία εναντίον του φασισμού είχε μια ανάλογη πορεία…

    «
    «Κι αν πεθάνω αντάρτη θα πρέπει να με θάψεις
    Θα με θάψεις ψηλά στο βουνό κάτω απ’ τον ίσκιο ενός όμορφου λουλουδιού

    Και οι διαβάτες θα λένε: Τι όμορφο λουλούδι!

    Είναι το λουλούδι του αντάρτη που πέθανε για τη λευτεριά».


    Η παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού θα περάσει, όπως πέρασε και η εκδικητική μανία των δολοφόνων στην καταστολή της παρισινής εξέγερσης του 1871, όπως πέρασε και ο ιταλικός φασισμός… Αλλά θα μείνει η υλική πραγματικότητα – ενός ενοποιημένου πλανήτη όπου ένας ιός απλώθηκε παντού λες τζαι όντως είμαστε ένα χωρκόν, με τις χώρες να εν μαχαλάδες μια κοινότητας, της ανθρώπινης κοινότητας…
    Τζαι ζήσαμε το απόλυτο ξεφτίλισμα των μύθων της «αγοράς»  που εβρέθηκε να εκλιπαρεί το Δημόσιο [το οποίο μέχρι προχτές εδαιμονοποιούσεν το] να επιχορηγήσει, να οργανώσει, να σώσει οικονομικά…


    Ένας ιός που σάρωσε τόσους μύθους. Και άφησε τόσους νεκρούς γιατί κάποιοι ξήλωναν το δημόσιο σύστημα υγείας γιατί έλεγαν δεν είναι «λειτουργικό». Και αρκούσε ένα ιός για να σαρώσει του μύθους. Να απομυθοποιήσει… Η μελαγχολία του σήμερα είναι η συνειδητοποίηση της απόστασης από το αναπόφευκτο μέλλον που καθυστερούν φτηνοί πολιτικάντηδες τζαι ξεφτιλισμένοι ταχυδακτυλουργοί θεαμάτων…



  •  Μέσα στον συλλογικό φόβο γεννιέται συχνά, είτε σαν μορφή αντίστασης, είτε σαν μορφή κοινωνικότητας, ένα είδος κοινότητας... Καθώς περιορίζεται η άμεση γεωγραφική επαφή με τους ανθρώπους, αναπτύσσεται η ηλεκτρονική...

    Πίσω από τον φόβο της απόστασης νοιώθεις το χαμόγελο των ματιών.

    Οι καθηγητές/τριες λαλεί ένας νεαρός γίνονται πιο ανθρωπινοι στην
    online διδασκαλια.. ξεφεύγει και ένα χαμογελο, ενός ανεκδότου.. μια αύρα φευγαλέου χιούμορ.. σαν απόδραση από την κοινότητα της ανθρώπινης εμπειρίας που δημιουργεί διαλεκτικά ο φόβος, η αίσθηση του εφήμερου..
    Μιας ευχής «να προσέχετε, να είσαστε καλά»…


    Ο φαρμακοποιός χαμογελά αμήχανα με την απόσταση που πρέπει  να κρατά. Η κυρία στο σούπερ μάρκετ που δεν φορά μάσκα σε κοιτάζει σαν αδελφή ψυχή..

    Δεν είναι τα μόνα συμπτώματα. Αλλά είναι μορφές της ανθρώπινης γοητείας αυτές τις εποχές…



  • Να θυμόμαστε λοιπόν ή όπως λέει και ηλεκτρονικό γκράφιτι που απλώθηκε παντού: «θα λογαριαστούμε μετά»..

1.    Και διεθνώς τζαι δακάτω, σπαταλήθηκε άσκοπα [για να θυμόμαστε την Ιστορία τωρά που θυμήθηκαν τζαι οι ένοχοι τη συγκεκριμένη λέξη] εβδομάδες τζαι μήνες γιατί [για να μείνουμε στα τοπικά] κάποιοι επαίζαν πολιτικάντικα [για να μετατοπίσουν από τα σκάνδαλά τους] με κλείσιμο οδοφραγμάτων, ενώ αφήναν τα αεροδρόμια ανοιχτά χωρίς έλεγχο – τζαι ας ήξεραν [ή να τους θυμίσουμε το «όφειλαν να ξέρουν»; - αλλά ήξεραν] ότι ο κορωνοιός θα ερχόταν από εκεί που υπήρχε ήδη – Ελλάδα, Βρετανία, Ιταλία.
2.    Μετά έκαναν πως ξύπνησαν, αλλά επειδή η εξουσία όσων είχαν έγνοια να συγκαλύπτουν σκάνδαλα, αντί να σκέφτονται την δημόσια υγεία, δεν τολμούσε να τα βάλει με την Εκκλησία, χρειάστηκαν και άλλες εβδομάδες για παρθεί η μόνη λογική απόφαση – να κλείσουν οι χώροι όπου μαζεύονται τα άτομα της πιο ευπαθούς ομάδας, οι ηλικιωμένοι.
3.    Και ενώ σπαταλούσαν χρόνο και άφηναν τον κορωνοϊο να απλώνεται, δεν φρόντισαν καν να υπάρχει στοιχειώδης προστασία στα νοσοκομεία. Και έγιναν τα νοσοκομεία πηγές μόλυνσης… Ποσό πιο τραγική μπορεί να γίνει η κωμωδία μιας εξουσίας που ξεπλένουν 5 τηλεοπτικά πλυντήρια;
4.    Τζαι φυσικά δεν είχαν καν τρόπο να φέρουν έσσω τους φοιτητές/τριες από ο εξωτερικό και να τους έχουν έστω σε μια κυπριακή αξιοπρεπή καραντίνα. Ακόμα τζαι δαμαί επαίξαν το ημετεροκρατία..
              Ναι αυτά δεν θα τα ξεχάσουμε…

  • Sometimes I feel like a motherless child…
    a long way from home...

    [για το ζήτημα των φοιτητών/τριών σε άλλες χώρες]


    Αν είχαμε μια κυβέρνηση που προγραμμάτιζε για το δημόσιο καλό [αντί για τα συμφέροντα των λίγων] θα είχαμε προετοιμασμένα νοσοκομεία [και όχι νοσοκομεία τα οποία έγιναν εστίες διάχυσης της μόλυνσης], τζαι θα είχαμε ένα πλάνο να μεταφερθούν όσοι/ες φοιτητές/τριες θέλουν στην Κύπρο, να μείνουν σε χώρους καραντίνας όπου θα έκαναν τεστ και μετά από ένα λογικό χρονικό διάστημα, χωρίς μόλυνση θα πήγαιναν στα σπίτια τους.


    Αλλά έχουμε κυβέρνηση των θεαμάτων και των κωμικοτραγικών παραστάσεων -  η Αννίτα τζαι ο Αναστασιάδης να μας απειλούν τζαι να μεν θωρούν την εικόνα της ευθύνης της ανικανότητας λόγω συμφεροντολογικών κινήτρων στον καθρέφτη τους. Τον τζαιρό που έπρεπε να ελέγχουν τα αεροδρόμια οι παραστάσεις που ήταν;


    Αλλά έστω τζαι τωρά πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλάνο να επενδυθεί ένα ποσό [δαμαί πετάσσουν τα λεφτά στον κάθε επιχειρηματία ημέτερο της κυβέρνησης, τζαι στις λιμουζίνες κοκ, τζαι εν έχουν λεφτά για τους φοιτητές/τριες – οξά εν επειδή έννεν ούλλοι ημέτεροι;] τζαι να επιστρατευθούν μερικά ξενοδοχεία [οι άνθρωποι τζαι οι νοσοκόμοι/γιατροί επιστρατεύονται, αλλά η ιδιοκτησία των ημέτερων ξενοδόχων όχι;] για να διευκολυνθούν τζαι τούτοι οι κύπριοι πολίτες.


    https://cyprus-mail.com/2020/03/28/cypriot-students-in-the-uk-bored-lonely-and-uncertain/?fbclid=IwAR2d7DvFlHIew2MghXUt80Ed6_k0ZR0K4OAVXzxbBqK__B96oSyIa-QMWjc

  • Αλλά φυσικά ο νους της κυβέρνησης εν αλλού – στους ημέτερους. Στο κεφάλαιο που θα θέλει πάλε επιχορηγήσεις, στις τράπεζες που θα θέλουν εγγυήσεις κοκ…
    Σιγά που εν να σκεφτεί το νοσοκομεία τζαι τον επαναπατρισμό κόσμου που εν χαμένος κάπου στο εξωτερικό μέσα στην κρίση..


  •  Μαζί με την αθλιότητα αυτές τις μέρες είχαμε/έχουμε και επικές στιγμές ανθρωπιάς αυτής της ιδιότητας που δεν κατάφεραν να την εξαρθρώσουν στα χρηματιστήρια, ούτε να την εντάξουν στα τηλεοπτικά horror show του θεαμάτων που πουλούν φόβο…

    Μια στοιχειώδης μορφή αντίστασης είναι η άρνηση να βλέπει κανείς τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Ιδιαίτερα στην Κύπρο..


    Ιδού και η ανθρωπιά που δεν πρέπει να καταδεχτεί ποτέ να παίξει τον ρόλο γλάστρας σε αυτά τα πλυντήρια.


    Adonis
    Floridis:

    Από τη νοσοκόμα που νοσήλευσε τον άνθρωπο στο νοσοκομείο της Πάφου. Ας μετρήσουμε ο κάθε ένας μας την ανθρωπιά μας.

    ----------------------

    «Ναι ο 1ος θάνατος από επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού είναι γεγονός από ψες το βραδύ.. Παρακολουθώ όμως όλα όσα αναγράφονται και λέγονται παντού.. και νιώθω για μια ακόμη φορά λύπη.. απογοήτευση... και πίκρα... Εντάξει καλέ.. ήταν μεγάλος.. είχε και βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.. άρα οκ.. ο κορωνοϊός τον πείραξε τώρα??


    Από πότε Πατριώτες.. Συνάνθρωποι γίναμε μετρονόμοι της ζωής και του θανάτου??? Κάνουμε το οτιδήποτε για να κρατήσουμε κάποιον στη ζωή.. δε κάνουμε οτιδήποτε να τον στείλουμε μια ώρα αρχύτερα... Και ναι ήμουν εκεί.. με τον άνθρωπο.. και ναι είχε προβλήματα υγείας και ναι πολλά και πολλά.. και δε θα πω τίποτα Άλλο.. Και ναι δε ξέρω αν θα ζούσε και για πόσο ακόμα.. Αλλά ..να πω απλά ήμασταν νυχτέρι την Τρίτη μαζί...και έπαιζε με το κρεβάτι του ανεβοκατέβαινε... και του πήρα το τηλεκοντρόλ και γελάσαμε ανθρωπινά.. Και όταν βγήκε θετικός και τον περνάνε για Αμμόχωστο όλο αγωνία μας κοιτούσε και ρωτούσε πότε θα γυρίσει πίσω και γιατί του βάζουμε και τα πράματα του μαζί...και μεις τον καθησυχάζαμε...πάλι ανθρώπινα..


    Εγώ λοιπόν για να καταλήξω.. δεν μπορώ να πάρω απόφαση για το πόσο θα ζήσει κάποιος.. πότε θα πεθάνει και από τι.. και αν είναι οκ που πέθανε...τελικά απ’ αυτό!!Και να νιώσω εν τέλει και ανακούφιση!! Εγώ ξέρω κάνουμε τα πάντα να ζήσει κάποιος... γιατί μιλάμε για Ανθρώπους.. Όχι για αναλώσιμους αριθμούς!!! Όπως φαντάζομαι και κανένας δε θα ήθελε να πάρει απόφαση κάποιος άλλος για το πότε θα πεθάνει και από τι είναι καλυτέρα.. ο πατέρας του, η η μάνα του, η γιαγιά του, η ο ίδιος στην τελική!!


    Αυτά.. καλή συνέχεια σε όλους και Προσέχετε απλά τους εαυτούς σας και τους δικούς σας ανθρώπους η καλύτερα όλους τους Ανθρώπους».

  • Βγήκε λοιπόν σεργιάνι…. Η ημετεροκρατία….

    Klitos
    Papastylianou:

    Εχτές στο Παραλίμνι εφκήκεν το παπαδαριό στην παγανιά με κάτι εικόνες τζαι εξαπτέρυγα τζαι όποι@ν πάρει ο χάρος. Το παπαδαριό διατείνεται ότι πραγματοποίησε λιτανεία πριν την απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας τζαι δέηση για την εξάλειψη της πανδημίας, με την ευχή “η Παναγία να μας σκεπάσει με το ωμοφόριό της”.


    Πρόκειται για το ίδιο παπαδαριό που διαχρονικά υποστηρίζει την παράνομη, μη επιλεκτική τζαι μαζική παγίδευση, θανάτωση τζαι εμπορία αμπελοπουλιών, την πιο σοβαρή μορφή εγκλήματος κατά της άγριας ζωής στην Κύπρο. Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι η επικρατέστερη αιτία εμφάνισης της πανδημίας είναι το εμπόριο άγριας ζωής. Κατά τ΄ άλλα, “η Παναγία να μας σκεπάσει με το ωμοφόριό της”.


    Το θράσος όμως εν ησταματά στο παπαδαριό. Το θράσος προκύπτει κυρίως που την δήλωση του προέδρου, ο οποίος εφκήκεν με το ξινισμένο ύφος μισησμένου λοχαγού, που του την εβίδωσεν πρωΐ-πρωΐ να κάμνει καψόνι. Με αποτέλεσμα, επειδή ένας εν εστάθηκεν προσοχή, είπε να ταράξει ούλλο το στρατόπεδο στην ημί-ανάπαυση - προσοχή. Τι διαγγέλματα, τι παραγγέλματα θα μου πείτε. Ναι, αλλά το παπαδαριό που εν εστάθηκε προσοχή, έπιασε την έξοδο κανονικά, ούτε καν τα παραγγέλματα εν άκουσεν.


    Υ.Γ. Μεν αρχίσουμε πάλε τα ίδια. Ναι, μεινίσκουμε σπίτι, άλλη δουλειά εν κάμνουμε. Για να τελειώνουμε με τον θάνατο, ν' αναγεννήσουμε τη ζωή. Τζιαι μετά εν να λοαρκαστούμεν όμως. Για ούλλα τζιαι για ούλλ@ς. Για το θράσος του παπαδαριού τζιαι τον αυταρχισμό της εξουσίας, για την διάδοση του ιού τζιαι το κλείσιμο των νοσοκομείων, για την αποδιάρθρωση της δημόσιας υγείας τζιαι το εμπόριο της άγριας ζωής. Εις το επανιδείν!

  • Θα πρέπει να βλέπουμε τζαι το μισογεμάτο ποτήρι: παρά το ότι 2 μητροπολίτες τζαι μερικοί παπάδες τζαι φανατικοί οπαδοί τους, επέμεναν να στήνουν αυτοκτονικά, για τους ηλικιωμένους, θεάματα σε Εκκλησίες, η μεγάλη πλειοψηφία των χριστιανών, απέφυγε τις Εκκλησίες. Τζαι πριν το επίσημο lock down...

    Εν έσιει σημασία αν εφοηθήκαν απλώς ή αν εκαταλαβαν την γελοία ρητορική του κάθε Αθανασίου – «όλοι θα πεθάνουμε μπλα μπλα»… Το θέμα δεν ήταν  αν ο Αθανάσιος έκανε κήρυγμα ευθανασίας. Αν δεν θέλει την ζωή ας εξηγήσει γιατί από μοναχός βρέθηκε να αναζητά θρόνους τζαι καρέκλες είτε στην αρχιεπισκοπή, είτε σε μια από τις πιο πλούσιες μητροπόλεις της Κύπρου. Το θέμα είναι ότι ο κίνδυνος δεν αφορά το άτομο μόνο, το οποίο στο κάτω κάτω είναι ατομικό δικαίωμα ρίσκου, αλλά ιδιαίτερα την μεταφορά του ιού σε Άλλους.


    Στον ναρκισσισμό τους μερικοί ξέχασαν τζαι το «αγαπάτε αλλήλους»..

    Ο κ. Αθανάσιος να εύχεται να μην υπάρχει Θεός για να μην του βάλει ένα καθρέφτη μπροστά στα αππώματα/καμώματα του..

    Σε αυτό το πλαίσιο, το ότι η πλειοψηφία των χριστιανών που πάσιν Εκκλησία εκατάλαβε, είτε τον κίνδυνο, είτε την γελοιότητα μερικών, είναι θετικό..

  • Σύμφωνα με μερικές αναφορές στην Ιταλία υπαρχουν 60 νεκροί ιερείς...

    Συνειρμική ερώτηση; Είναι αραγε τυχαίο ότι η κρίση κτύπησε τοσο θανατηφόρα χώρες [Ιταλία, Ισπανία] με έντονη παρουσία της καθολικής Εκκλησίας της οποίας διάφοροι παράγοντες επέμεναν [μέχρι τζαι τα μέσα Μαρτίου] να μείνουν ανοικτές οι Εκκλησίες – όπου αναζητούν μια ψυχολογική παρηγοριά [για να ζήσουν όμως ακόμα λίγο, όχι για να πεθάνουν από ασφυξία] ηλικιωμένοι, μεγαλωμένοι μιας άλλης εποχής; Ας ελπισουμε ότι δεν υπαρχει μια αμεση σχεση γιατι θα ηταν ακομα πιο τραγικη η κατασταση.


    https://www.dailymail.co.uk/news/article-8109567/Romes-churches-remain-OPEN-plan-close-coronavirus-criticised-Pope.html


    Ίσως ο θεός τελικά να μεν θέλει ανοικτές Εκκλησίες σε ετσι περιοδους, αλλά άρκησεν να πάει το μήνυμα στους τοπικούς προύχοντες του...;
    Ένας θεός που υποτιθεται ότι γύριζε χωρις χλιδη στην γη, μαλλον θα θεωρούσε κάθε τόπο, χώρο επικοινωνίας μαζί του – αν υπάρχει.. Εν πολλά δυσκολη σκέψη άραγε;
    Οξά ως τζαι ο Ιησούς σήμερα θα εθέλεν πολυέλαιους τζαι χλιδή για να εν «ευάρεστο» το θέαμα των πιστών;


    https://www.dailymail.co.uk/news/article-8145175/Sixty-Italian-priests-died-amid-countrys-coronavirus-pandemic.html

  • «Προετοιμαστήκαμε όλοι για Θρησκευτικά και μας έβαλαν ερώτημα Βιολογίας»
    Σύνθημα σε τοίχο στην Τουρκία που ταιριάζει γάντι και σε άλλους οπαδούς του ενός και μοναδικού, υποτιθεται, Θεού που θεωρούν τον συγκεκριμένο Θεό κοτσιάνι της εκδοχής που τους έμαθαν σαν εμβατήριο [να το απαγγέλουν δηλαδή σαν προσευχή τυπολατρικά αντί να σκέφτονται] τζαι αθθυμούνται την επιστήμη μόνο άμα εν να αρρωστήσουν οι ίδιοι – τζαι τότε πάσιν στο γιατρό; ..Κατά τα άλλα «άγιος ο θεός..» τζαι τα λατρευτικά σκεύη με επικάλυψη πολύτιμων μετάλλων; :)



  •           Η επόμενη μέρα ή ποιοι θα πληρώσουν τα σπασμένα: κρατάτε τα μάτια σας ανοιχτά – θα προσπαθήσουν και πάλι να ξελασπώσουν τους πλούσιους και να φορτώσουν στην κοινωνία το κόστος. Αν και αυτήν την φορά τα μεγέθη είναι μεγαλύτερα, και «ο βοσκός ο ψεύτης» [τα ΜΜΕ του κεφαλαίου] έχουν ήδη εξαντλήσει αρκετή από την φερεγγυότητα τους.
    Ας εξαντλήσουν τζαι την υπόλοιπη περκι αναδυθεί διάχυτο το τρανταχτό γέλιο που αρμόζει στο θέαμα τους...

    Η εικόνα παγκόσμια, αλλά ιδιαίτερα στην Δύση που επουλούσαν μέχρι πρόσφατα νεοφιλελευθερισμό με την σέσουλα σαν συνταγή για «κάθε νον..» είναι οικεία πια – το κράτος παρεμβαίνει τζαι εθνικοποιά υπηρεσίες, πληρώνει μισθούς, τζαι δημιουργεί αμύθητα δημόσια χρέη – ναι τούτες τες παραμέτρους για τις οποίες υποβλήθηκαν σε τόσες στερήσεις αρκετές χώρες της Ευρώπης κατά την προηγουμένη κρίση [εκείνη  των τραπεζών].

    Μερικοί είδαν και πάλι ξεκάθαρα ότι ο καπιταλισμός τώρα πκιον εν απλώς ενα σύστημα συσσώρευσης κεφαλαίου για τους λλίους  σχεδόν σε παρακμιακή κατάσταση όπως στην ύστερη ρωμαϊκή περίοδο. Στα δύσκολα το κεφάλαιο εκλιπαρεί το κράτος για παρέμβαση. Αυτά για το ανέκδοτο περί «ορθολογισμού» της διάθεσης πόρων από την αγορά… Λες και η Ιστορία απολαμβάνει να τρίβει στα μούτρα όσων πουλούσαν προηγουμένως αυτές τις ανοησίες – μέρος των σημερινών προβλημάτων πηγάζουν από τις ιδιωτικοποιήσεις και άρα το ξήλωμα της δημόσιας υγείας στο προηγούμενο νεοφιλελεύθερο τσουνάμι της αρπαχτής και της αποβλάκωσης με την λαγνεία της «αγοράς».

    Αν όμως νομίζετε ότι η αθλιότητα θα υποχωρήσει ευκολά μετά και από αυτήν την αποκάλυψη, ξανασκεφτείτε το. Ο Economist  ας πούμε υμνεί την κρατική παρέμβαση τώρα [τι άλλο να πουν μπροστά στο ξεφτίλισμα των όσων πουλούσαν σαν δόγμα;] αλλά αρχίζει να βάζει και το ζήτημα «πως θα αποσυρθεί το κράτος»..

    Δηλαδή το κράτος να σώσει το κεφάλαιο από την καταστροφή που το ίδιο ο κεφάλαιο προκάλεσε [της απουσίας προετοιμασίας του τομέα της υγείας λόγω ιδιωτικοποιήσεων] τζαι μετά να του δώσει πίσω την δικτατορία της βλακείας [με φόντο την σημερινή πραγματικότητα] με το δόγμα ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να τα κάνει όλα κοκ.

    Μην ξεχνάτε ότι και στην προηγούμενη κρίση αυτού του αιώνα, την τραπεζιτική, σώθηκαν οι τράπεζες με δημόσιο χρήμα, για να χρησιμοποιήσει μετα το κεφάλαιο τα ΜΜΕ τους τζαι τους πολιτικάντηδες [όπως τους νυν κυβερνώντες στην Κύπρο] για να στηρίξουν λιτότητα [να πληρώσει δηλαδή η κοινωνία την κρίση των τραπεζών του κεφαλαίου].. Τις 5 τηλεοράσεις μας, τον Πολίτη στην πρωτοπορία της αθλιότητας του ξεπλύματος των τραπεζών, και τα υπόλοιπα συγκροτήματα από τον Φιλελεύθερο στον ΔΙΑ.

    Αυτήν την φορά βέβαια τα ποσά είναι αστρονομικά τζαι οι κοινωνίες ακόμα δε έχουν καν συνέλθει από την προηγούμενη κρίση [των τραπεζών του κεφαλαίου τζαι της λιτότητας].. Τζαι οι  financial times πιο νηφάλια [τζαι πατώντας τζαι λλίον στην πραγματικότητα ότι εν οι «μικροί» που κάμνουν πραγματική οικονομία]  αναρωτιούνται ποιούς από όλους τους τομείς του κεφαλαίου θα μπορέσει να στηρίξει το κράτος, με δεδομένα ότι τα κέρδη της όποιας «ανάκαμψης» της προηγουμένης δεκαετίας όχι μόνο τα πηρέ το κεφάλαιο, αλλά και τα ξόδεψε σε μπόνους και αμοιβές των διευθυντών κοκ.

    «Στην προηγούμενη κρίση η Ουάσιγκτον στήριξε τις τράπεζες. Τωρα θα στηρίξει τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο οικονομικός τομέας των επιχειρήσεων θυμίζει τον χρηματιστικό τομέα πριν το 2008: είναι καταχρεωμένος και βασίζεται σε χρηματιστικά κόλπα για να δείχνει ανάπτυξη και καινοτομία.Παλιά οι αμερικάνικες επιχειρήσεις επένδυαν τα κέρδη τους για να αναπτύξουν την παραγωγική τους δυνατότητα. Τωρα παράγουν «αξία» με τις απολύσεις και την διανομή χρημάτων στους πλούσιους των ΗΠΑ»..
    This time, small guys should get the bailouts Rana Foroohar





         Το πνεύμα ενότητας είναι χρήσιμο σε τέτοιες εποχές/ιστορικές στιγμές, αλλά το να πιαστεί κανείς δυο φορές στο ίδιο κόλπο είναι αφέλεια.

     Αξίζει να δει κανείς τις συνέπειες της χειραγώγησης μετά που πληρώσαμε, σαν κοινωνία, το κόστος για την κρίση των τραπεζών. Η ΟΕΒ με τα όργανα της στα ΜΜΕ προσπάθησε να παρουσιάσει εκείνη την κρίση σαν δημοσιοοικονομική λογοκρίνοντας ότι το όλο ζήτημα ξεκίνησε από τις ζημιές των τραπεζών λόγω επενδύσεων για εύκολο κέρδος που θα έφερναν μπόνους για μερικούς – όπως στα ελληνικά ομόλογα το 2009. Επενδύσεις που αποδείχτηκαν τεκμήρια ανικανότητας των «καλλύτερων τραπεζιτών» σύμφωνα με το περιφερόμενο πλυντήριο τους, τον Αβέρωφ. 

    Ο ακόλουθος πίνακας καταγράφει  τα κέρδη του κεφαλαίου με βάση στοιχεία της Eurostat για το μερίδιο του κεφαλαίου σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα. Από το 2008 μεχρι το 2010 αυτό το μερίδιο μειώνεται – άρα αυξάνονται το μερίδιο της πλειοψηφίας των μισθωτών. Μετά τα ΜΜΕ προσπαθούσαν να πουλήσουν την κρίση σαν δημοσιοοικονομική - προωθώντας το σενάριο ότι θα πρέπει το κράτος και οι εργαζομενοι να δεχτούν περικοπές και άρα ο «ξεροκέφαλος» Χριστόφιας, ήταν ένοχος γιατί δεν δεχόταν – πόσα δεν άκουσε ο καημένος ο άνθρωπος για την ειλικρινή δήλωσή του την άνοιξη του 2012 «οι εργαζόμενοι πλήρωσαν ήδη αρκετά».

     Με εκείνη την εκστρατεία που φέρνει στην εξουσία τους ημέτερους του κεφαλαίου και των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, αρχίζει μια άνοδος του μεριδίου του κεφαλαίου που αυξάνεται δραματικά επι προεδρίας Αναστασιάδη – ΟΕΒ, ιδιοκτήτων ΜΜΕ. Από 43% περίπου εκτοξεύεται στο 52%. Αυτό ήταν το «success story» το οποίο πούλησαν πειθήνια απορριπτικοί και φιλελέδες [αν νομίζετε ότι οι οποιες διαφωνίες στο κυπριακό έχουν καμιά σημασία σε τέτοια θέματα] σαν μια χορωδία με βάση τα συμφέροντα των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Αυτό σήμαινε και το πρωτοσέλιδο της ναυαρχίδας τότε του νεοφιλελευθερισμού, του Πολίτη, για την επανεκλογή του Αναστασιάδη με βάση την οικονομία. 

    Κάποιοι εκάμναν πάρτι όντως. Και αυτό μεταφραζόταν σε κέρδη για τους λίγους και πάγωμα μισθών για τους πολλούς. Και αδυναμια πληρωμης χρεων για πολλους. Και οι τράπεζες ετοίμασαν σενάρια για να υφαρπάσσουν και τις υποθήκες..
    Το τοπικό κεφάλαιο βέβαια έφαγε ένα γερό πατσο από την ανικανότητα του – έχασε το έλεγχο των τραπεζών στους ξένους. Αλλά το τοπικό κεφάλαιο ήταν πάντα δουλοπρεπές. Η εικόνα του Χάρη Γεωργιάδη σαν πειθήνιου υπηρέτη της τρόικα αυτό εξέφραζε. 

    Δημιούργησαν, δηλαδή, την κρίση μεσω των τραπεζών, και μετα έστησαν ένα θέαμα δαιμονοποιησεων για τους εργαζομένους [ «μα να μιλά ο Χριστόφιας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις» και όχι μόνο με την ΟΕΒ;] και το Δημόσιο. Το Δημόσιο μετατράπηκε σε όργανο προσφοράς εγγυήσεων για τους λίγους που έβγαζαν κέρδη. Οι υπόλοιποι ζούσαν με παγωμένους μισθούς, part time δουλειές που προωθούσε χωρίς ντροπή [αλλά τι την νοιάζει;] η Ζ. Αιμιλιανιδου.

    Και τώρα και πάλι χωρίς ντροπή η ΟΕΒ θέλει κάτι ανάλογο – να επιχορηγήσει το κράτος τις επιχειρήσεις [τους λίγους που τρώνε στην πλάτη και από τους φόρους των υπολοίπων] και οι υπόλοιποι να πληρώσουν το κόστος. Με παγοποίησεις και περικοπές. Αυτή την φορά όμως δεν θα υπάρχει δικαιολογία για όσους καμώνονταν τότε ότι δεν ήξεραν. Δεν καταλάβαιναν κοκ. Όπως είναι επίσης φανερό ότι οι κρίσεις θα συνεχίζονται… 



             Ήδη ξεκίνησαν οι αψιμαχίες στη Βουλή. Η πρωτη διαμάχη αφορουσε το αν θα «χαριστούν» οι τόκοι που θα ανασταλούν όσον αφορά τα δάνεια. Και οι τράπεζες και τα κεφάλαιο θα πάρουν και πάλι χοντρές εγγυησεις και επιχορηγήσεις. Και, τι έκπληξη, και πάλι τα φερέφωνα στα ΜΜΕ παρουσιάζουν το θέμα σαν «ζήτημα ενότητας» γιατί θα κάνει τέττε η Ευρώπη. Πίσω από τον μύθο της δήθεν «ενότητας» είναι ο εκβιασμός της εξουσίας για να έχει λευκή επιταγή μεταφοράς δημόσιου χρήματος στο καρτέλ των ημέτερων τραπεζών...

    Τα όργανα της ΟΕΒ – ο Πετρίδης και ο γραφικός, στο ρόλο του υπάκουου οργάνου του τι θα του πει η κυβέρνηση, ο Ηροδότου που υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητος αξιωματούχος [εδώ γελάμε με τον κύριο «ανοχή της σύγκρουσης συμφερόντων» αν το θέμα αφορά ημέτερους της κυβέρνησης] επιμένουν ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται… διότι [το βρήκατε] δεν το επιτρέπει υποτίθεται η ΕΕ. Άμα είναι βέβαια για διορισμούς ημέτερων ο Ηροδότου δεν ανησυχεί για την..Ευρώπη.. Άμα είναι να στηριχθούν μέλη της ΟΕΒ, φυσικά δεν υπαρχει πρόβλημα με την ..Ευρώπη. Εδώ μέχρι και το παιδί για τα θελήματα της τρόικα, ο Χ. Γεωργιάδης, διαφωνούσε με την ΕΕ. Αλλα όταν το θέμα αφορά τα συμφέροντα των ημέτερων τότε θυμούνται μια ανώτερη εξωτερική εξουσία – για να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα.

    Πάντα έτσι ήταν.. για αυτό η αστική τάξη, επί αποικιοκρατίας, ήταν φιλοβρετανική, και μετά στήριξε και την ελληνόπληκτη [ή την τουρκόπληκτη στην άλλη κοινότητα] εθνικίζουσα δεξιά. Θέλουν κάποια ανώτερη εξωτερική δύναμη [μεταφυσικα τους θεους, και πρακτικα τους αυτοκρατορες/σουλτανους - οι προυχοντες της Εκκλησιας λ.χ. μεσολαβησαν για να ερθουν οθωμανικα στρατευματα καταστολης εναντια στην εξεγερση του 1804 και ευλογουσαν την καταστολη το 1833] για να μπορούν να επιβάλουν εσωτερικά τα συμφέροντα τους.

    Για αυτό και μπορεί να πωλήσουν και ολόκληρη την χωρά [και όχι μόνο διαβατήρια σε όσους τους δίνουν τζετ και άλλες ευκολίες] – για τα τοπικά τους συμφέροντα..
    Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι θα επιμένει η αντιπολίτευση – και θα συγκροτησει σε μια φαση μια σταθερη πλειοψηφια… Δεν είναι το κέντρο του προβλήματος αυτό που προεκυψε, συμπτωμα ηταν [το κεντρικό πρόβλημα είναι το καρτέλ των τραπεζών και ο κύριος «ότι διατάξετε» Ηροδότου] αλλά είναι σημαντικό ένας θεσμός επιτέλους να βάλει ένα φρένο σε αυτό το ξεδιάντροπο ρουσφέτι που μετατραπεί το δημόσιο σε όργανο της ΟΕΒ.




            Και θα πρέπει σαν κοινωνία πια να βάλουμε σαν στόχο μαζί με το σπάσιμο του καρτέλ των καυσίμων να σπάσει και το καρτέλ των δυο ελεγχόμενων [και εκ των φαινομένων πολλαπλά διαπλεκόμενων] τραπεζών.

    Το να διοχετεύονται χρήματα μέσω τραπεζών είναι και πάλι επιχορήγηση αυτού δικτύου. Έχει δίκαιο η Α. Θεολόγου σε αυτό. Και θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή σκέψη παράκαμψης αυτών των δυο τραπεζών του καρτέλ, στη διοχέτευση χρημάτων στην κοινωνία. Θα πρέπει τώρα ή στις επομένες εκλογές να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία στη Βουλή που να θέσει ζήτημα άμεσης παροχής των χρημάτων στους πολίτες – αντί μέσω τραπεζών. Και φυσικά θα πρέπει να αντικατασταθεί αυτό το κωμικό πια θέαμα που είναι ο Ηροδότου. Τι χρειάζεται όντως αυτό το άτομο; Άβουλο, πειθήνιο και να μην είναι εκεί το ίδιο κάνει. Απλώς υπακούει…

    Όταν έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο mappet show δεν είναι παράδοξο ότι καταφεύγουν στο «τελευταίο καταφύγιο» που είναι ο φτηνός ρατσισμός – όπως έκαναν ενώ εμφανίστηκε το πρόβλημα του κορωνοϊου στην περιοχή μας. Ο κορωνοιός εισαγόταν από τα αεροδρόμια και αυτοί έκλειναν οδοφράγματα και το τηλεοπτικό σουργελο μετάδιδε Έβρο..

    Και φτάσαμε στους πόσους νεκρούς από εκείνη την πολιτική μετατόπισης από τα σκάνδαλα των διαβατήριων και όχι μόνο…


             Τι πραγματικά θέλει ο Πετρίδης τζαι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις [ΠΑΛΕ] για τις τράπεζες; Μήπως ένα free hand  για ρουσφετολογικά προεκλογικά, ημετεροκρατικα κοκ δάνεια;
    Τζαι μήπως ο υπουργός οικονομικών αντικαθιστά τζαι τον άβουλο/πειθήνιο Ηροδότου στο ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη; Τζαι εν «ευρωπαϊκά» οκ τούτο το κολπο που θυμίζει [στις παρασκηνιακές του προεκτάσεις] τζαι το πρόγραμμα/πλυντήριο διαβατηρίων;
    «Έχω διαβάσει το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την παροχή κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες που θέλουν να ψηφιστεί σήμερα και παρατηρώ τα ακόλουθα :
    1. Είναι ένας νόμος που αν ψηφιστεί δίνει το αποκλειστικό δικαίωμα στον Υπουργό Οικονομικών με διατάγματα του να τον εφαρμόζει όπως και για όποιους θέλει.
    2. Τα δάνεια που θα εγγυάται το Κράτος και θα τα δίνουν οι τράπεζες μπορεί να είναι εξασφαλισμένα αλλά και ΑΝΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΑ! Δηλαδή το κράτος θα βρεθεί να εγγυάται και δάνεια ανεξασφάλιστα.
    3.Τα δάνεια θα είναι μόνο για άτομα και επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τα δάνεια τους και δεν έχουν χάσει έστω και μία δόση . Δεν μπορούν να δοθούν δάνεια για πληρωμή προηγούμενων δανείων και εξαιρούνται όσοι έχουν ΜΕΔ.
    4.Θα επιδοτούνται τόκοι υφιστάμενων δανείων που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του ιού. Και αυτό Πάλιν κατά την απόλυτη κρίση του Υπουργού Οικονομικών .
    5.Οι εγγυήσεις για να δίνονται δάνεια από τις τράπεζες θα μοιραστούν στις τράπεζες ανάλογα του ποσοστού των καταθέσεων που διατηρούν και των δανείων που έχουν δώσει άρα ευνοούνται η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα .
    Με λίγα λόγια δίνεται ένας νόμος με σκοπό να καλύψει νομοθετικά τα δανειακά «ρουσφέτια»που θα κάνει ο Υπουργός Οικονομικών με φόντο και τις επόμενες εκλογές.»
     
    • Α ναι, κυκλοφορεί ότι η κυβέρνηση θα ξαναξεκινησει επιτάχυνση το πρόγραμμα πώλησης διαβατηρίων κοκ – για την εξυπηρέτηση των ημέτερων συμφερόντων.. Τζιαμαι εν τους ενοχλεί η Ευρωπαϊκή κριτική; Αλλα για να μεν διαγράφουν τόκους σε περίοδο παγοποίησης ανακάλυψαν προβλήματα..

      Αυτή η σύγκριση πάει για όσους κάνουν ακόμα τους αφελείς – ότι τάχα μου το πρόγραμμα ξεπουλημάτων με τα διαβατήρια έχει οποιοδήποτε άλλο στόχο πέρα από τα ιδιοτελή οφέλη μια μικρής ομάδας ημετέρων. Αν τους ενδιέφερε εστω και στο ελάχιστο το ευρύτερο κοινό, θα έκαναν ότι κάνουν για το ξεπούλημα διαβατηρίων τζαι για τα δάνεια τζαι τις αυθαιρεσίες των τραπεζών.


      Αλλα είναι τυπικά προβλέψιμοι.
      Έχει ανάγκη ρευστότητας το δικηγορικό γραφείο της προεδρικής οικογένειας – ή θέλει υπηρεσίες τζετ; Είναι τζαι οι πύργοι του γαμπρού που θέλουν πελάτες… Γενικώς αλλού ασχολούνται με τον κορωνοϊο τζαι αλλου πως θα φκαλουν λεφτά από το δημόσιο τζαι πως θα ενισχύουν τους ημέτερους…



    •  Ποιοί αξίζουν ένα χειροκρότημα σε αυτές τις στιγμές που εκτός από την ξεδιαντροπιά των λίγων που θέλουν να τρώνε ακόμα και τώρα σε βάρος των υπολοίπων, υπάρχει/αναδύεται και ένα αίσθημα κοινότητας ανάμεσα στους ανθρώπους στην καθημερινότητα..
    Adonis Florides:
    Το χειροκρότημα για τους νοσηλευτές ναι. Αλλά τζ̆αι για τους ανθρώπους των σκυβάλων, τους ανθρώπους στις υπερογορές, στα θερμοκήπια που παράγουν το φαϊν να τρώμεν, στους ντελιβεράες που κυκλοφορούν μέσα στους δρόμους, στους ανθρώπους στες φάρμες τζ̆αι σε κάθε είδους "βρώμικη" δουλειά που τελικά εν οι πιο αναγκαίες για να μπορούμε να υπάρχουμεν. Τζ̆αι να θυμούμαστεν ότι μια μεγάλη μερίδα, αν όϊ η πιο μεγάλη τούτων των πιο χαμηλά αμοιβόμενων εργαζομένων εν μετανάστες.
     
    • Αλλά στο επίπεδο του επιχορηγημένου θεάματος, η υπεκφυγή συναγωνίζεται την αθλιότητα για συγκαλυφθεί η αισχρότητα του πόσες εβδομάδες καθυστέρησαν μερικοί να επιβάλουν ελέγχους στα αεροδρόμια, να δημιουργήσουν υποδομές για υποδοχή των φοιτητών/τριών από το εξωτερικό, και να στήσουν τουλάχιστον δίκτυ προστασίας στα νοσοκομεία..

      Το σούργελο του τηλεοπτικού  θεάματος καθώς άρχισαν να εμφανίζονται τα θύματα/νεκροί:


      Maria
      Christou Milioti


      «Καλά, 58 χρόνων χωρίς ιστορικό, πότε εισήχθηκε στην εντατική, πότε κατέληξε μέσα σε δέκα μερες;
      Στην Κίνα ( πάλε δείχνει Κινέζους το ΡΙΚ) άνθρωποι άντεξαν 45 μερες και βγήκαν.

      Δεν είχαν δωμάτιο επειδή τρία Νοσοκομεία ήταν κλειστά;

      Ή είπαν οκ, εν μιτσης, μια γρίπη είναι. Ο άλλος, εντάξει Εγγλέζος εν μας κοφτει ο ιός εν Εγγλέζικος για τους Κυπραιους και Κινέζικος για τον Τραμπ.

      Ο Θεός βοηθός δαμεσα.
      »



             Και δεν μας έφταναν όσα δεν έγιναν [ να θυμηθούμε ότι για να συγκαλύφκουν τα σκάνδαλα τους την εποχή που έπρεπε να σκέφτονται το πρόβλημα που ερχόταν με την μορφή του κορωνοϊού, αυτοί πουλούσαν στραγάλια καλοπιάσματος του γΕλαμ;] μας βγήκε και ο Ανάστος στην τηλεόραση να πουλήσει το πληκτικό πια ρόλο του θυμωμένου – και σαν δειλός αντί να πει ότι εννοούσε του παπάδες που τον έγραφαν στα παλιά τους τα παπούτσια, τα έβαλε με όλους, και μας απειλούσε κιόλας ότι θα κανει τις 3 ημέρες 1.
    Ο κύριος Σεϋχέλλες κοκ..



             
             Αυταρχισμός τζαι ημετεροκρατία..
    Μαρια Χρ. Μηλιωτη:
    Η Αννιτα Δημητρίου ποια είναι που απειλεί τον κόσμο απο την τηλεόραση ότι αν δεν συμμορφωθεί οι τρεις ώρες θα γίνουν μια!!
    Πρέπει να ανεχόμαστε τζαι το κάθε κομματικό φκιορο τώρα;
    Υποτίθεται έχουμε Κράτος. Υποτίθεται!!
    Εν να τους συναξει καποιος;


             Ο αγκρισμένος Ανάστος τζαι τι ξέχασαν…ή όπως παρατήρησε ένα φίλος, κάθε διάταγμα εσιει πάντα ένα νουρουιν εξυπηρέτησης ημέτερων..
    Klitos Papastylianou:
    «Δηλαδή, οι μαρίνες και οι χώροι ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής πλέον δεν περιλαμβάνονται στις εξειδικευμένου τύπου ιδιωτικές αναπτύξεις μεγάλης κλίμακας, αλλά στις περιοχές της κοινής μας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς;
    «(...) Επίσης από τις 6 μετά μεσημβρία της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι την 13η Απριλίου 2020 κλείνουν και οι ακόλουθοι χώροι:
    Πάρκα.
    Παιδότοποι.
    Ανοικτοί χώροι αθλήσεως.
    Δημόσιοι χώροι συναθροίσεων, μεταξύ άλλων, πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, παραλίες, μαρίνες. (...)»
    Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, 23.03.2020, 21:07, Διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για το θέμα του κορωνοϊού




             Τα νούμερα της  ΟΕΒ που έκαναν χρήματα πάνω στις στερήσεις λόγω λιτότητας, τώρα θέλουν και αλλα. Και έχουν το θράσος να ζητούν να πληρώσουν αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας …
    Μια εξαιρετικά εύστοχη εστίαση για το τι ακριβώς κανει η ΟΕΒ
    Pantelis Georgiou:
    «…Η ηγεσια της ΟΕΒ προτρεπει τη πολιτεια να αποκοψει τους μισθους των γιατρων, νοσοκομων, παραιατρικου προσωπικου, μικροβιολογων, ερευνητων λοιμωξεων, των αστυνομικων και ολων οσων αυτη τη στιγμη δινουν συνεχη καθημερινη μαχη με τη ζωη και το θανατο.
    Αντι η ηγεσια της ΟΕΒ να καλεσει τα μελη της να προσφερουν χρηματικη και υλικη βοηθεια στην υπηρεσια της δημοσιας υγειας, να συνταξει λιστα εθελοντων για υπηρεσια σ αυτη τη μαχη και να θεσει τον οργανισμο της στη διαθεση της πολιτειας, με τετοιες παρανομες(ισως παραβιαζει το νομο εκτακτης αναγκης) ανακοινωσεις υπονομευει και τορπιλλιζει τη μαχη ολου του κυπριακου λαου σ αυτο τον αγωνα σπερνοντας διχονοια και καταστρεφοντας την ενοτητα που ειναι αναγκαια θετοντας τα συμφεροντα της υπερανω της υγειας του τοπου.
    ΑΠΟΜΟΝΩΣΤΕ ΤΟΥΣ, ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΤΟΥΣ.»

    https
    ://economytoday.sigmalive.com/oikonomia/kypros/19689_i-oev-zitei-psalidi-se-misthoys-toy-dimosioy-gia-na-hrimatodotithei-paketo?fbclid=IwAR0w1jaetmpkxqjo2KO_eUBoTiXADn_CKg7jSe_B6AEV1a1H5Ksyxe9MZx8



            Ένας της ΟΕΒ σαν ένα κουρδισμένο φερέφωνο από τα ψέματα της προηγούμενη κρίσης, μας επανέλαβε και το χαριτωμένο, ότι σε εκείνη την κρίση «χρεοκόπησε το κράτος» [ο εργοδότης των δημοσίων υπάλληλων που είναι ο δεύτερος στόχος, μετά τους μετανάστες στο δεφτεράκι πρακτικών χειραγώγησης και αποβλάκωσης της ΟΕΒ]…
    Να θυμίσουμε στο σούργελο της ΟΕΒ ότι το κράτος δεν χρεοκόπησε… Μια χαρά ήταν το δημόσιο χρέος μεταξύ 70-80%.. Απλώς κάποια μέλη της ΟΕΒ που έκαναν τους τραπεζίτες ήρθαν τον Ιουνίου του 2012 και εκλιπαρούσαν κρατική στήριξη 2-3 δις – γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια ανακεφαλαιοποίησης..
    Οπότε αν η ΟΕΒ θέλει να ακούγεται σαν κωμική σειρά επαναλήψεων ας συνεχίσει..
    Αλλά αν την ενδιαφέρει το θέμα μάλλον ένα καθρέφτη θέλει για να καταλάβει ποιοί χρεοκοπούν τζαι φκάλλουν δίσκο, εκλιπαρώντας από τα λεφτά των φορολογουμένων..



             Η κυβέρνηση των διαβατηρίων τι θέση πηρε στο θέμα ης εκδοσης ευρωπαικων corona bonds; Περιττό να ρωτήσουμε για τον Ηροδότου. Ποιος έχασε άποψη για να την βρει ο καημένος;
    Τα ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση στηρίζει αυτήν την προσπάθεια για έκδοση corona bonds ή αν η μόνη της έγνοια είναι η επιχορήγηση του καρτέλ των 2 τράπεζων..
    «Nine European countries have called upon their EU counterparts to issue so-called corona bonds — a new debt instrument that would combine securities from different countries.
    Corona bonds are a controversial issue that has been dividing the 27-country region. Conservative policymakers in countries such as Germany, the Netherlands and Austria are often wary of the idea of issuing debt together with highly leveraged nations, such as Italy, Greece and Portugal.»



           Η αγάπη του Άλλου και της κοινότητας. Η μεταμοντέρνα τόμπουλα της γειτονιάς στο ίντερνετ...
    Αυτή η περίοδος, όπως γενικά οι περίοδοι κρίσεων, δεν είναι, ευτυχώς, μόνο μι περίοδος που αναλογιζόμαστε τις αθλιότητες που οδήγησαν στην διάχυση της τραγωδίας και στην απουσία μηχανισμών περιορισμού της, αλλά και στιγμές που θυμίζουν την άλλη, πιο γοητευτική διάσταση, της ανθρώπινης ύπαρξης… την αυθόρμητη αγάπη για τον/την Άλλο, την «ανάγκη» που μας σπρώχνει σε ομαδικές συναθροίσεις, σε γήπεδα, συναυλίες, μπαράκια, συλλόγους, παρέες.

    Αυτό που ο καπιταλισμός  πολέμησε τόσο αδυσώπητα με την εξατομίκευση και την καλλιέργεια του ανταγωνισμού, αλλά που επιμένει να επανέρχεται, είτε στις επικές στιγμές που μερίδα της ανθρωπότητας, διεκδικεί το πέρασμα σε ένα άλλο κόσμο βασισμένο στην τεχνολογία και την ορθολογική οργάνωση, αλλά και στον παθιασμένο ερωτά που προσπαθεί να συμπυκνώσει σε ένα άτομο την χαμένη γοητεία της αγάπης για τον/την άλλο σαν μέρος μιας ομάδας.
    Είναι αυτό το αίσθημα που πιάνεις από τα χιουμοριστικά βίντεο που κυκλοφορούν στο ίντερνετ σαν αντίδοτο στο ύφος του βρικόλακα των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων…
    Το να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας, σαν ένα χαμόγελο με χιούμορ με φόντο την λογική, σε αυτό το υστερικό ντελίριο φόβου, είναι μέρος της προσπάθειας για το μέλλον.
    Το βίντεο με την τόμπουλα σε μια γειτονιά, όπου μάλιστα οι αριθμοί φωνάζοντας και στα κυπριακά τζαι στα αγγλικά, ήταν ένα από αυτά τα χαμογελά που θυμίζουν την νοσταλγία της παρέας με φόντο το μέλλον..
    Ένας φίλος βλέποντας το [χωρίς να ρωτήσει καν αν ήταν αλήθεια κοκ] απλώς μουρμούρισε χαμογελώντας.. «Αθάνατη Κύπρος..»



           Η φωνή της Ιστορίας...
    Bella ciao!
    Είναι μια ερώτηση κλισέ που ρωτάμε πολλές φορές οι δημοσιογράφοι τους συνεντευξιαζόμενους: «Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκλαψες;». Αυτές τις μέρες, η αλήθεια είναι, πως πάρα πολλοί είμαστε ευσυγκίνητοι και δακρύζουμε συχνά. Η τελευταία όμως φορά, ήταν παρακολουθώντας ένα φιλμάκι από μια πόλη της Γερμανίας με το όνομα Βαμβέργη. Οι κάτοικοι ενός οικιστικού συγκροτήματος, όλων των ηλικιών, άλλοι στα παράθυρα, άλλοι στα μπαλκόνια, σε μικρές ταράτσες και στην αυλή, σχηματίζουν μια χορωδία σε άψογο σχηματισμό και τραγουδάνε το Bella Ciao, αφού πρώτα ένας εξ αυτών, μιλώντας στα ιταλικά, στέλνει ένα μήνυμα εμψύχωσης στους Ιταλούς που πιο πολύ από όλους δοκιμάστηκαν τούτες τις μέρες. Και σκέφτομαι, για άλλη μια φορά, το απόφθεγμα του Ντοστογιέφσκι πως «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο».

    Δεν είναι το μόνο φιλμάκι όμως. Αυτοσχέδιες χορωδίες ακόμα και σε μορφή τηλε-συναυλίας, τραγουδούν σε όλες τις γλώσσες το Bella Ciao. Το οποίο για άλλη μια φορά γίνεται επίκαιρο. Ξεκινώντας, λέει η ιστορία, από τις αρχές του 20ού αιώνα από γυναίκες που δούλευαν σε φυτείες ρυζιού στη βόρεια Ιταλία. Οι στίχοι τότε του τραγουδιού μιλούσαν για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας κάτω από τον καυτό ήλιο και την καταπίεση τους από τον επιστάτη που «μ’ ένα ραβδί στο χέρι παρακολουθεί τους εργάτες, χαραμίζει τη ζωή των γυναικών και δεν πληρώνει τους μισθούς. Η μέρα όμως πλησιάζει, που οι εργάτριες θα απελευθερωθούν».

    Έπειτα, στον Β’
      Παγκόσμιο Πόλεμο, τραγουδιέται από τους αντάρτες με ίδια μελωδία και διαφοροποιημένους στίχους. Οι διασκευασμένοι στίχοι μιλούσαν για έναν παρτιζάνο που έδινε οδηγίες στους συντρόφους του να τον θάψουν στο βουνό και πάνω στον τάφο του να φυτέψουν ένα όμορφο λουλούδι, ενημερώνοντας τους περαστικούς ότι είναι το λουλούδι ενός παρτιζάνου που έχασε τη ζωή του για την ελευθερία. «Το πρωί ξύπνησα και βρήκα τους εισβολείς/ Αντάρτη, πάρε με μαζί σου/ Γιατί νομίζω πως θα πεθάνω/ Κι αν πεθάνω αντάρτη θα πρέπει να με θάψεις/ Θα με θάψεις ψηλά στο βουνό κάτω απ’ τον ίσκιο ενός όμορφου λουλουδιού/ Και οι διαβάτες θα λένε: Τι όμορφο λουλούδι!/ Είναι το λουλούδι του αντάρτη που πέθανε για τη λευτεριά».

    Τα τελευταία χρόνια, το τραγούδι ήρθε ξανά στην επιφάνεια μέσα από τη δημοφιλή ισπανική σειρά «La Casa de Papel», φτάνοντας στο σημείο να τραγουδιέται ακόμα και σε κλαμπ. Και τώρα γίνεται ξανά -κάτω από τραγικές συνθήκες- σύμβολο αγώνα που ενώνει όλες τις χώρες σε ένα κοινό αγώνα. Να νικήσουμε τον ιό.
    chrystalla@phileleftheros.com

     

            Για κάποιο λόγο, σε αυτές τις περιόδους γράφονται και εξαιρετικά κείμενα. Ίσως γιατί η βίαια εξατομίκευση, οδηγεί και σε μια συναισθηματική ενδοσκόπηση η οποι συνοδεύεται από την τεχνολογική δυνατότητα να μοιραστεί κανείς/κάποια το βίωμα με τον/την άγνωστο/η δημιουργώντας μια κοινότητα πέρα από τον χώρο..

    Η πιο κάτω ανοιχτή επιστολή στο σύνορο ζωής και θανάτου αγγίζει όχι απλώς το βίωμα μιας Τουρκοκύπριας που πλήρωσε την αγάπη της «για όλη την Κύπρο» αλλά τζαι όλα όσα πήγαν στραβά.. τζαι οδηγουν σε θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί..
    Ένα κράτος έκτακτης ανάγκης για τους ημέτερους..
    Οι «καλοί» μένουν απέξω – και τους ανήκει το μέλλον….

    21 March
    «Η Senay μου εφυγε... Μπορειτε να ησυχασετε..
    Πως ειναι ο πονος οταν χανεις ενα φυλακα αγγελο?Μια αδελφη, που σου λεει καθε πρωι, με καθε ευκαιρια αγαπω σε πολλα, να προσεχεις, ο κοσμος ειναι κακος! Τα μωρα σου ειναι καλα ! Που σου λεει μονο εσενα εχω διπλα μου... Ποιος ξερει απο σας? Ειναι μεγαλος, βαθυς, σφαζει...

    Πως ειναι ο πονος οταν χανεις μια αγγελισσα?
    Που η πατριδα της μονο ταλαιπωρια της εδωσε..Ταλαιπωρια και απαξιωση.. Δεν ειναι πονος μοναχα... ειναι μεγαλος θυμος μαζι...
    Σεναυ μου αγαπημενη, επελεξες να ζησεις στις ελευθερες περιοχες απο το 2003. Ειχες απολυτο σεβασμο στον τοπο σου και στο νομιμο κρατος. Νομιζες εμεις ειμαστε Ευρωπη... Νομιζες ειχαμε σεβασμο. Προσπαθησαμε να απαλυνουμε την ντροπη και να την κρυβουμε, αλλα εβγαινε απο ολους τους θεσμους. Δεν κρυβοτανε.
    Το κρατος σου σε εφτυνε...
    Σεναυ Μεχμετ, δεν μπορεις να πωλησεις το χωραφουι σου γιατι ετσι γουσταρουμε και ας ζεις στις ελευθερες περιοχες ως κυπρια πολιτιδα...
    Θα πληρωσεις τις συνεπειες που πληρωσαν οι προσφυγες!!
    Μα εγω σας αγαπω. εσας νοιωθω πατριδα μου!
    Σεναυ Μεχμετ, δεν μπορεις να παρεις το σπιτι σου στην Ανωγυρα γιατι μενει η προσφυγας εφ ορου ζωης!! Ορος στο κοτσιανι! Ονειδος!! Δεν πειραζει Αρκεντουλα μου εν κριμα η προσφυγας η κοτζιακαρη δεν θα την εβγαλα εξω!
    Σεναυ Μεχμετ δεν μας νοιαζει και να πας και στο ευρωπαικο δικαστηριο, χεστηκαμε θα σου φαμε αλλα τοσα χρονια, να κραταμε τον Νομο ζωντανο.Αρκεντουλα μου σου εχω εμπιστοσυνη, εσυ εισαι αλλιως.

    Σεναυ Μεχμετ δεν θα παρεις επιδομα ενοικιου 200 ευρω που ενοικιαζεις σπιτι μετα που σου πηραμε το δικο σου στην Ανωγυρα. Ετσι επειδη ειμαστε κομπλεξικοι να μην λες οτι ειμαστε συγγενεις! Κοψε τον λαιμο σου και αν δεν σου αρεσει πηγαινε στα κατεχομενα!

    Σεναυ Μεχμετ δεν μας κοφτει που η προγιαγια σου ηταν η Ζωιτσα που την εκλεψε ο αγας και εχεις και γαιμα ελληνικο λες με αγαπη στους γυρω σου ελληνοκυπριους. Μην λες οτι ο ταδε ψευδοσπουδαιος ειναι και συγγενης σου! Ηθελες βασικα να τους πεις το ιδιο σκατο ειμαστε! Δεν σε ακουσαν!

    Σεναυ Μεχμετ δεν μπορεις να παρεις ΕΕΕ γιατι εχεις ενα χωραφι το οποιο ενταξει, ως νομιμο κρατος δεν θα σε αφησουμε ποτε να πωλησεις! Ετσι και αλλιως εκατσαμεν σου την και στην ζωνη αφησαμεν το υποβαθμισμενο ενω διπλα του μουκταρη αλλαξαμε την ζωνη!

    Σεναυ Μεχμετ δεν μπορεις επισης να μπεις στο ΓΕΣΥ γιατι δεν ειμαστε σιγουροι που μενεις... Τρεχα να αποδειξεις!!

    Το νομιμο κρατος την αποβαλλει. Χεστηκαμε που δεν ειχες προσβαση στο συστημα υγειας!

    Ζει σε καθεστως εξαιρεσης στην "ελευθερη" Κυπρο!
    Για μενα ομως ηταν η μεγαλη ψυχη της Κυπρου με τον καλο λογο, την ευγενια ψυχης, τα ψηλα ορια ανοχης για την κακια μας και την εκδικητικοτητα μας το οραμα μιας κοινης πατριδας.
    Η Σεναυ φευγει σαν μια μεγαλη, περηφανη κυπρια.Μια Κυρια, που το καθεστως του διχασμου, του χωρισμου της πατριδας, την περιθωριοποιησε ακομα περισσοτερο. Γυναικα, παιδι πολυτεκνης οικογενειας βιοπαλαιστρια. Ουτε συνταξη, ουτε ασφσλιση, ουτε ΕΕΕ ουτε επιδομα. Ψοφα αν θελεις να ζησεις μαζι μας!! Ψοφα αφου εισαι και Γυναικα και ανασφαλιστη.
    Δεν μπορεσαμε να αγκαλιασουμε την συμφιλιωση.Δεν εντασσετουν στο ελληνοκυπριακο κρατος που κτισαμε.Η γειτονια ομως την αγαπουσε και την σεβοτανε. Ηταν η μονη οικογενεια. Τα παιδια της μεταναστες στην αγγλια. Αποκλεισμενοι..
    Αργεντουλα μου ελα.. Επαθα εμφραγμα.. Ερχομαι αμεσως... Τελικα εγκεφαλικο, σε απολυτη προσωπικη, κοινωνικη και θεσμικη μοναξια..Δωσμου το μωρο να του μιλησω.. Συγχαρητηρια αγγελε μου που περασες τες εξετασεις. Μεγαλειο ψυχης

    Πεθανε σημερα εν μεσω κορονοιου που μας χωρισε που μας στερησε το τελευταιο αντιο!
    Καμμια προσβαση στο νοσοκομειο. Με ρωτησε η νοσηλευτρια. Σας καθαριζε? Οχι τι λετε? η Σεναυ ηταν κυρια, αριστοκρατισα πως το σκεφτηκατε αυτο?Πειτε μου εσεις πως το σκεφτηκε αυτο διαολε!
    Πεθανε, αφου δεν μπορεσαμε ποτε να την αγαπησουμε να την σωσουμε. Ειμασταν ως κρατος αποντες απο την ζωη της...

    Η Σεναυ ηταν η λυση. Και την προσδοκουσε...

    Αγωνας τωρα τιτανιος να θαφτει στα κατεχομενα κοντα στην μανα της. Το νεκρο περιφερομενο σωμα της η καταντια της Κυπρου!!
    Ο μονος μας δρομος πια ειναι να βαλουμε να βαλουμε φωτια και να καψουμε οτι μας καταστρεφει, οτι μας σκοτωνει τους δικους μας ανθρωπους .

    Θα σε αγαπω και θα μου λειπεις σαν η απολυτη αδελφη μου!!»



            Τελικά ο ιός δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, αλλά προϊόν της φύσης… Σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα για την γενετική του δομή.
    Άρα, στα θετικά, ευτυχώς δεν φτάσαμε ακόμα στην πραγματικότητα του βιολογικού πολέμου. Ο οποίος όμως είναι μια μελλοντική πιθανότητα αν η ανθρωπότητα δεν βρει τρόπο να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο πως μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι με βάση τις τεχνολογικές μας δυνατότητες και πως ζει η πλειοψηφία για πλουτίζουν ελάχιστοι – και όσοι συντηρούν για ίδιον όφελος αυτήν την αντίφαση να πουλούν και εξαπάτηση ότι είναι «φυσική». Ο βιολογικός πόλεμος, αν έρθει ποτέ θα είναι προϊόν αυτής της αντίφασης..

    Από την άλλη το ότι ένας ιός που πέρασε από ζώο σε άνθρωπο μια μόνο φορά ταξίδεψε με τέτοια ταχύτητα σε όλο το πλανήτη, τεκμηριώνει επίσης ότι «έκανε ο άνθρωπος την γη, και όλο το σύμπαν σπίτι» που θα έλεγε και ο Ανθίας..

    «The coronavirus pandemic circling the globe is caused by a natural virus, not one made in a lab, a new study says.
    The virus’s genetic makeup reveals that SARS-CoV-2 isn’t a mishmash of known viruses, as might be expected if it were human-made. And it has unusual features that have only recently been identified in scaly anteaters called pangolins, evidence that the virus came from nature, Kristian Andersen and his colleagues report March 17 in Nature Medicine




             Η εκδίκηση της γυφτιάς - η νίκη του Κόρμπυν…
    Ο Τζέρεμυ Κόρμπυν έκανε την τελευταία του κοινοβουλευτική παρέμβαση σαν ηγέτης του Εργατικού κόμματος. Ο Κόρμπυν στο κόσμο των ψεμάτων του θεάματος των ΜΜΕ του Murdoch, ξαναέβαλε στο τραπέζι την εντιμότητα του ακτιβισμού της αριστεράς. Και να έκανε, μαζί με τον Σάντερς στις ΗΠΑ, ον σοσιαλισμό όι απλώς προοπτική, αλλά και σαν νεανικό ρεύμα των millennials

    Το ότι έχασε τις εκλογές σε μια συγκυρία όπου θα έπρεπε να συγκρατήσει μαζί το εργατικό κόμμα, ενώ δικαιωνόταν η ιστορική του αντίθεση στην ΕΕ, ήταν ειρωνικό αλλά ίσως και δίκαιο για ένα έντιμο άνθρωπο όπως ο Τζερεμυ. Θα ηταν κρίμα και άδικο αυτός ο άνθρωπος να έπρεπε να αντέξει τον οχετό των ΜΜΕ καθώς θα προσπαθούσε να οδηγήσει το μέλλον…Ξανάνοιξε ο δρόμος, αλλα «θέλει ακόμα..πολύ φως να ξημερώσει».

    Και μετα ήρθε πριν καν αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος του, μια παράδοξη ιστορική δικαίωση. Όλα όσα υποστήριξε προεκλογικά ξαφνικά έγιναν ντε φάκτο πραγματικότητα -  από την στήριξη του συστήματος υγείας μεχρι τις εθνικοποιήσεις, ή την μεταφορά σε μια ψηφιακή επικοινωνία ναι υπήρχαν και εκεί κυρίες «Σόφη» που ειρωνεύονταν τα tablet για να συγκαλύψουν τα μικρόφωνα στο αυτί του υποψήφιου τους.. :)] Το μέλλον θα δείξει πόσο πολύ «φως χρειάζεται για να ξημερώσει» σε μια από τις τελευταίες μοναρχίες της Ευρώπης [με βουλή των λόρδων κοκ]..
    Αλλά η γοητευτική απλότητα της εντιμότητας του Τζέρεμυ άνοιξε ένα ρήγμα στο θέαμα.

    Τα πιο κάτω είναι αποσπάσματα από μια βρετανική εφημερίδα, που όπως και οι άλλες, είναι συντηρητική… Αλλά ο αρθρογράφος πιάνει στον αέρα την μεταμόρφωση. Ο Τζέρεμυ μπορεί να γλάρωσε τον οχετό των ΜΜΕ τζαι του βαθέως βρετανικού κράτους, αλλά αυτοί δεν θα γλυτώσουν ποτέ από την σκιά του Τζέρεμυ…

    Μερικές συγκυριακές αποτυχίες συγκροτούν την γοητευτική στιγμή που δημιουργεί την φλόγα για το φως της έμπνευσης του μέλλοντος… σαν νοσταλγία το μέλλοντος ως όνειρο που υλοποιείται.. Η Βρετανία είναι με κάποιο τρόπο πια, μια άλλη χώρα πια – και χάρις στον Τζέρεμυ [σαν λόγο αλλά πολύ περισσότερο σαν βίωμα] που σφράγισε την συνοριακή στιγμή.

    «When Corbyn became leader of the Labour Party, people laughed. They carried on laughing for quite a while, until that laughter turned to agonised tears. Now they laugh again, mainly as a psychological coping strategy.
    But all this is very unfair. The great man leaves a legacy the likes of which have never been seen. A proud Eurosceptic of four decades standing, whether Brexit would have happened without his contribution is a subject of such keen debate it is occasionally forgotten that his contribution was technically for the remain side. 
    … People occasionally like to say that we live in Farage’s Britain, but if we ever did then it didn’t last long. This is Corbyn’s Britain. Open your front door, if you dare, and take a look around.

    …And now look. It’s not merely that the railways have been nationalised, the planes have been grounded too, and poor Dicky B is tapping up the government for a bailout. Don’t mess with Magic Grandpa.
    … The supermarket shelves are empty, the investment banks have sent everyone home, the state has taken over the private sector and is paying everybody’s wages and the only people who aren’t going to get sacked at the end of it all are the ones who work for the NHS.

    …But as the sign on Ronald Reagan’s White House desk said, “There is no limit to what a man can do or where he can go if he does not mind who gets the credit.”
    There’s no point denying it. It’s Corbyn’s Britain now…».




            Ένα υπόγειο απεργιακό κύμα στην Ιταλία. Η Ιταλία μπορεί να είναι το επίκεντρο της ανθρώπινης τραγωδίας αυτές τις μέρες με τους θανάτους από το κορωνοϊό, αλλά είναι και μια χώρα με μια βαθιά ριζοσπαστική παράδοση… Και καθώς οι εργάτες αναγκάζονται να δουλεύουν, δεν υπακούουν μόνο στην συγκυρία της έκτακτης ανάγκης, αλλά εμπνέονται και από την αδίσταχτη γοητεία της ιστορικής ταξικής συνείδησης...

    «It’s the workers’ revolt. From the metalurgic factories of Lombardy to those of Piedmont, from the steelworks of Piombino to the blast furnaces of Taranto, from the chemical and textile companies to the aerospace companies and the shipyards. Even the builders of the new bridge in Genoa are demanding time off. Strikes and spontaneous protests by those who feel held hostage by work, forced to face coronavirus while the rest of the country stays at home. (La Repubblica)
    Italy is the global epicenter of the pandemic, with more than 64,000 cases of infection and almost 7,000 deaths, half of which occurred in the last week. This is the result of both neoliberal austerity measures that defunded healthcare in Italy and the criminal negligence of the EU

    In the context of the pandemic, a quarantine was imposed throughout the country. Not only have nearly all shops been closed, but people are not allowed to stray too far from their homes. Just this week, videos of mayors yelling at their constituents to go home went viral. 
    Yet, non-essential production has still not been shut down in Italy. Millions of workers continue to go to work every day, exposing themselves to infection in public transport, in factories, workshops, and offices. 

    At the same time, the workers’ rebellion is growing. Throughout the last few weeks, there have been wildcat strikes by workers around the country. Some of these actions have been organized by unions, demanding personal protective equipment and in some cases a stop to production.”




             Είναι όντως μια ενδιαφέρουσα εποχή όταν μια δυτική χώρα, η Νορβηγία, αποκαλεί τις ΗΠΑ, υποανάπτυκτη χώρα..
    Μπορεί να πει κάποιος ότι είναι απλώς συγκυριακή αναφορά. Αλλά και πάλι το σύστημα υγείας, δεν είναι ένα τυχαίο μετρό αξιολόγησης..Γενικότερα, είναι ενδιαφέρον πως θα βγουν οι ΗΠΑ από αυτήν την κρίση αλλά και το υπό διαμόρφωση πολιτισμικό πόλεμο που μαίνεται την εποχή του Τραμπ. Οι 2 πρώτες κρίσεις του 21ου αιώνα ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ: Η επίθεση στους δίδυμους πύργους οδήγησε σε μια μεταμοντέρνα αποικιακή εκστρατεία σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Και οι δυο εκστρατείες αποδείχτηκαν μπούμερανγκ. Η δεύτερη κρίση ξεκίνησε από το χρηματιστικό τομέα των ΗΠΑ, και οδήγησε σε μια ευρύτερη αυτονόμηση διαφόρων περιοχών το πλανήτη, και την μετεωρική άνοδο της Κίνας. Η παρούσα κρίση..παράγει ακόμα. Και θα δείξει..
     




            Standing Rock. Και μέσα στον χαμό, μια νίκη των ιθαγενών της φυλής Σιου στις ΗΠΑ ενάντια στον αγωγό πετρελαίου που απειλεί την περιοχή τους. Είναι μια νίκη μιας ιστορικής αντίστασης, αλλά και μια νίκη μιας κουλτούρας που στάθηκε όρθια απέναντι στην ευρωπαϊκή αποικιοκρατία και τώρα συναντά την οικολογική συνείδηση [που ανακάλυψαν και οι Ευρωπαίοι] σαν η φωνή από το παρελθόν που δεν ακούστηκε… Αλλά ήταν πάντα εκεί…

    The federal ruling "validates everything the Tribe has been saying all along about the risk of oil spills to the people of Standing Rock.
    A Washington DC court handed down Wednesday a major victory for the Standing Rock Sioux tribe of North Dakota, ruling that the U.S. Army Corps of Engineers (USACE) violated the National Environmental Policy Act (NEPA) by approving federal permits for the Dakota Access Pipeline (DAPL).
    The Standing Rock Sioux had raised concerns regarding the likelihood and danger of potential oil spills, DAPL's leak-detection system, and the safety record of Sunoco Logistics, the company behind the pipeline.

    Sunoco "has experienced 276 incidents resulting in over US$53 million in property damage from 2006 to 2016" and has "one of the lowest-performing safety records of any operator in the industry," the tribe's experts found.
    However, despite the warning, USACE allowed the construction of the Dakota Access Pipeline (DAPL) crossing the Missouri River after President Donald Trump assumed office in 2017, which led the tribe to enter a struggle that mainly demanded the closure of the pipeline.” 

    https://www.telesurenglish.net/news/Huge-Victory-for-Standing-Rock-Sioux-Tribe-DAPL-Violated-Law-20200326-0014.html



             Και ενώ αλλού προσπαθούν να σώσουν την «Μητέρα γη» οι εμποράκοι μέσα στον χαμό, προσπαθούν να κλείσουν αποκλειστικότητες φαρμάκων για να βγάλουν υπεραξία και από τον θάνατο των Άλλων. Και αυτοί είναι «πολιτισμός». Εταιρεία με άκρες του Τραμπ απόκτησε δικαιώματα μονοπωλιακής διαχείριση φαρμάκου που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με κορωνοϊο. Και οι κουβανοί και οι κινέζοι [και οι Ρώσοι] τρέχουν να βοηθήσουν οικειοθελώς..

    Δυο διαφορετικοί κόσμοι όντως… οι πρώτοι θα πουλούσαν μέχρι και το τελευταίο ποτήρι νερό που θα ζητούσαν οι μελλοθάνατοι σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης… Οι άλλοι θα πολεμούσαν μέχρι θανάτου για να καταργηθεί το στρατόπεδο…
    Ίσως να μην είμαστε τόσο μακρυά από την επική στιγμή το 1945..

    «Gilead Sciences can now profit exclusively off the drug for seven years and could also block manufacturers from developing generic versions of the drug which might be more accessible to many patients.
    As healthcare providers across the United States desperately attempt to treat a rapidly growing number of patients with COVID-19, a pharmaceutical company with ties to President Donald Trump’s task force has been granted exclusive status for a drug that was being tested to treat the virus.

    The Intercept reported on Monday that the Food and Drug Administration (FDA) granted Gilead Sciences  "orphan" drug status for 'Remdesivir,' one of several drugs being tested as potential treatments for the new coronavirus.
    “The Orphan Drug Act is for a rare disease, and this is about as an extreme opposite of a rare disease you can possibly dream up,” James Love, Director of Knowledge Ecology International, a watchdog on pharmaceutical patent abuse, told The Intercept.»




             Περί σοσιαλισμου ή τι άφησε ο κρατικός σοσιαλισμός σαν κληρονομιά ακόμα σε εκείνους που τον εγκατέλειψαν [όπως κάποιοι πιο παλιά εγκατέλειπαν την δημοκρατία για την υπόσχεση ασφάλειας του εθνικού αυταρχισμού] για την φαντασίωση των σουπερμάρκετ και μετά έμειναν να τον νοσταλγούν με διάφορες μορφές. 

    Ο πιο κάτω πίνακας είναι φορά τον αριθμό για critical care κρεβάτια  σε νοσοκομεία ανά 100, 000 κάτοικους… Η Κύπρος είναι στη 14 θέση που δε είναι άσχημα συγκριτικά. Προφανώς η διάλυση του κράτος ευημεριας που ονειρευόταν σαν μανιφέστο ο φίλος του Χατζήγιαννη τζαι της Σάβιας δεν ευοδώθηκε. Άσε που υποχρεώθηκαν κάτω από κοινωνική πίεση να αποδεχτούν το ΓΕΣΥ.

    Αλλά το ενδιαφέρον είναι ποιες άλλες χώρες είναι σε καλύτερη θέση – δηλαδή στις πρώτες 13.. 6 από αυτές είναι χώρες της Δύσης. Αν εξαιρέσουμε το Λουξεμβούργο που είναι μια μικρή περιοχή/δουκάτο ανάμεσα σε Γερμανία-Γαλλία [άρα εν μέρει καθορίζεται από αυτές] , οι μεγάλες δυτικές χώρες είναι οι Γερμανία, Αυστρία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Γαλλία. 5 χώρες που διαμορφώθηκαν είτε από ισχυρή σοσιαλδημοκρατική παράδοση [και σε ανταγωνιστικό φόντο την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας] όπως η Γερμανία, και σε κάποιο βαθμό η Αυστρία, ενώ οι 3 άλλες χώρες είναι 2 χώρες με μαζικό κομμουνιστικό κίνημα μέχρι το 1968 [και μετα με ανάλογα κοινωνικά κινήματα] όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ το Βέλγιο είναι μια χώρα ανάμεσα σε Γαλλική και Γερμανική επιρροή με ιδιάζουσα θέση/δύναμη των συνδικάτων. 

    Οι άλλες 7 χώρες είναι του τέως σοσιαλιστικού μπλοκ… και δεν είναι κατ’ ανάγκη χώρες που εξύψωσαν την ένταξη τους στην ΕΕ με πλούτο [μάλλον διατηρήθηκαν στο επίπεδο που ηταν όσον αφορά την συγκριτική οικονομική ανάπτυξη] – αντίθετα η ΕΕ  πυκνά συχνά παρεμβαίνει στα εσωτερικά μερικών από αυτές [όπως στη Βουλγαρία την δεκαετία του 1990 και την Ρουμάνια μεχρι σήμερα], ενώ άλλες όπως η Ουγγαρία και η Τσεχία έχουν αναπτύξει και διάχυτο ευρωσκεπτικισμό… Η Ρουμανία είναι τέταρτη χώρα με ποσοστά ανάλογα με την Αυστρία. Και σε αυτήν την χώρα εκλέγονται/επανεκλέγονται συχνά οι σοσιαλδημοκράτες διάδοχοι των κομμουνιστών προκαλώντας διαφόρων μορφών επεμβάσεις από τις Βρυξέλες οι οποίοι φαίνονται να ποντάρουν σε φιλο-δυτικούς σοσιαλδημοκράτες παρα σε ανεξάρτητους όπως οι Ρουμάνοι.

    Ο υπαρκτός/κρατικός σοσιαλισμός είχε προβλήματα και το κυριότερο του ηταν πως δεν κατάφερε να περασει σε μια μορφή εκδημοκρατισμού όπως έκαναν τα δυτικά καθεστώτα την δεκαετία του 1970… Αλλα παρα την δαιμονοποιηση η πρακτική του σοσιαλισμου [με τα όποια λάθη και συγκυρίες στις οποιες οικοδομήθηκε] να οργανώνει ορθολογικά την διαχείριση των δημόσιων πόρων για το κοινό καλο, φαίνεται προφανώς και εδώ. Όπως ηταν εμφανής και στους εθελοντές γιατρούς από την Κούβα.

    Από την άλλη πλευρά ο Μπολσοναρο της Βραζιλίας, ο αγαπητό των νεοφιλελεύθερων μεχρι πρόσφατα, είναι ακόμα σε denial ενώ το ομιλούν εμπόρευμα, Τραμπ προσπαθεί να  παίξει ακόμα στο χώρο το θεάματος. Όταν κέρδισαν μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση οι σοσιαλιστές στην Ρουμανία τα δυτικά ΜΜΕ είχαν τίτλους απογοήτευσης για μια κοινωνία που «δεν ήθελε να αλλάξει», που ήθελε «προστασία από το Δημόσιο». Μάλλον κάτι παραπάνω ήξεραν οι Ρουμάνοι από τους δυτικούς δημοσιογράφους…
     


       Και στα lock down  υπαρχουν ταξικες διαστάσεις όπως και διαφορές συστήματος..
    Ένα σχόλιο από την Ινδία – που δεν ακούστηκε στην Κίνα
     





Σχόλια

  1. Γεια σας, είμαι η Τερέζα Γουίλιαμς Μετά από χρόνια σχέσης με τον Άντερσον, χώρισε μαζί μου, έκανα ό, τι ήταν δυνατό για να τον επαναφέρω, αλλά όλα ήταν μάταια, τον ήθελα τόσο πολύ λόγω της αγάπης που έχω γι 'αυτόν, Τον παρακαλούσα με τα πάντα, έκανα υποσχέσεις αλλά αρνήθηκε. Εξήγησα το πρόβλημά μου στον φίλο μου και μου πρότεινε να προτιμήσω να επικοινωνήσω με έναν ξόρκι που θα μπορούσε να με βοηθήσει να κάνω ένα ξόρκι για να τον επαναφέρω, αλλά είμαι ο τύπος που ποτέ δεν πίστευε στο ξόρκι, δεν είχα άλλη επιλογή από το να το δοκιμάσω, εγώ μου έστειλε το ξόρκι ξόρκι, και μου είπε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα ότι όλα θα είναι εντάξει πριν από τρεις ημέρες, ότι ο πρώην μου θα επιστρέψει σε μένα πριν από τρεις ημέρες, έριξε το ξόρκι και εκπληκτικά τη δεύτερη μέρα, ήταν γύρω στις 4μμ. Ο πρώην μου τηλεφώνησε, ήμουν τόσο έκπληκτος, απάντησα στο τηλεφώνημα και το μόνο που είπε ήταν ότι λυπάται τόσο πολύ για όλα όσα συνέβησαν που ήθελε να επιστρέψω σε αυτόν, που με αγαπά τόσο πολύ. Ήμουν τόσο χαρούμενος και πήγα σε αυτόν, έτσι ξεκινήσαμε να ζούμε μαζί ευτυχισμένοι ξανά. Έκτοτε, έχω υποσχεθεί ότι όποιος γνωρίζω ότι έχει πρόβλημα σχέσης, θα βοηθούσα ένα τέτοιο άτομο παραπέμποντάς τον στο μοναδικό και ισχυρό ξόρκι που με βοήθησε με το δικό μου πρόβλημα. Το email του: {drogunduspellcaster@gmail.com} μπορείτε να τον στείλετε μέσω email εάν χρειάζεστε τη βοήθειά του στη σχέση σας ή σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση.
    1) Αγάπη ξόρκια
    2) Χάθηκε η αγάπη
    3) Σταματήστε τα ξόρκια διαζυγίου
    4) Ορθογραφία γάμου
    5) Ξόρκι εγκυμοσύνης
    6) Διαλείμματα ξόρκια
    7) Ξόρκι θανάτου
    8.) Θέλετε να προωθηθείτε στο γραφείο σας
    9) θέλεις να ικανοποιήσεις τον εραστή σου
    10) Λοταρία
    Επικοινωνήστε με αυτόν τον υπέροχο άνδρα εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα για μια διαρκή λύση
    μέσω {drogunduspellcaster@gmail.com}

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...