Το πείραμα του Αsch τζαι τα κόλπα της τοπικής αστυνομίας


 Το πείραμα του Αsch τζαι τα κόλπα της τοπικής αστυνομίας

Υπάρχει κατι γοητευτικό στην προσπάθεια πολλών ανθρώπων να αναζητούν δικαιοσύνη ενώ ξέρουν ότι οι θεσμοί στην Κύπρο είναι μπλοκαρισμένοι ακόμα – όταν υπάρχει ένας είδος ελέγχου της Νομικής Υπηρεσίας από την πρακτική του καθεστώτος Αναστασιάδη, το να περιμένεις δικαιοσύνη από άτομα που καμώνονται ότι δεν κατανοούν τις δικές τους προσωπικές καταστάσεις σύγκρουσης συμφερόντων, είναι σχεδόν επικό... σαν αισιοδοξία τζαι σαν επιμονή..

Η επιμονή εν μέρος της διαδικασίας απελευθέρωσης από μηχανισμούς ελέγχου η παραβίασης ορίων έστω της δικαιοσύνης.

Ο αγώνας της μάνας του Θανάση λ.χ. είναι εντυπωσιακός σε αυτό το πλαίσιο – τζαι απομυθοποιητικός για ην εξουσία..


Ανάλογα μπορεί να πει κάποιος/α τζαι για τον θάνατο ενός νεαρού το 2012, με τα τεκμήρια να φαίνεται να εστιάζουν σε κόρη επιφανούς πολιτικού, η οποία συγκαλύφθηκε...

Η πιο κάτω μαρτυρία ενός ατόμου που είδε το σκηνικό είναι εκφραστική του πώς έγινε προσπάθεια να στηθεί η συγκάλυψη – προσπαθούσαν να του υποβάλλουν ουσιαστικά ότι ..είδε κάτι άλλο από ότι πραγματικά είδε..

Η αστυνομία μας, λοιπόν, φαίνεται να έσιει γνώση ψυχολογικών πρακτικών χειραγώγησης... τωρά αν τούτο μπορεί τζαι να θεωρηθεί θετικό, σαν γνώση, ας πούμε, παίζεται.. :)

Σε ένα πολύ γνωστό πείραμα στην κοινωνική ψυχολογία, ο Asch οργάνωσε το εξής: ένα άτομο μπαίνει σε μια αίθουσα με άλλους για να συμμετάσχει σε ένα πείραμα. Στο πείραμα, οι συμμετέχοντες βλέπουν καρτέλες με γραμμές διαφόρων μεγεθών τζαι έπρεπε να επιλέξουν την πιο μεγάλη σε μήκος, την πιο μικρή κοκ, αναλόγως τί θα ζητούσε ο συντονιστής. Προς έκπληξη του ατόμου, οι υπόλοιποι της ομάδας, κάνουν σαφώς λάθος στο μέγεθος [στο ποιά είναι η πιο μεγάλη, η μικρή γραμμή]...Αλλά, αν δεν εμφανιστεί κάποιος/α άλλος/α να τον στηρίξει, με το πέρασμα του χρόνου, το άτομο θα αρχίσει να ταυτίζεται με την ομάδα, η οποία επιμένει να δίνει ομόφωνες απαντήσεις που  είναι ξεκάθαρα λάθος σύμφωνα με το άτομο τζαι τα μαθκια του... Το άτομο φυσικά δεν ξέρει ότι οι άλλοι συμμετέχοντες, είναι ουσιαστικά «βαλτοί» τζαι λαλούν ότι τους έχει υποδειχθεί...

Το εντυπωσιακό είναι όμως ότι το άτομο προοδευτικά δέχεται να διαψεύδει ότι βλέπουν τα μαθκια του για να πάει με την ομάδα... ή την εικόνα που του/της υποβάλουν..

Ιδού ένα ανάλογο κόλπο από την τοπική αστυνομία που ήθελε προφανώς να συγκαλύψει την κόρη του επιφανούς πολιτικού, η οποία φαινεται να ευθυνόταν για τον θάνατο ενός νεαρού..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...