Η κυπριακή γη σαν το ζητούμενο του μέλλοντος...


   Η κυπριακή γη σαν το ζητούμενο του μέλλοντος...

Τζαι το επεισόδιο στην Πύλα, τζαι το σκάνδαλο της αρπαχτης των διαβατηρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία, επί Αναστασιάδη, όπως τζαι οι αυξανόμενες αναφορές για πώληση γης στην βόρεια Κύπρο σε ξένους, συνθέτουν μια εικόνα του μέλλοντος με βάση το οποίο θα πρέπει ίσως να απλωθούν τζαι οι προβληματισμοί για μια νέα μορφή του κυπριακού..

Η Κύπρος ήταν επί αποικιοκρατίας, ένα πολύτιμο αποικιακό οικόπεδο δίπλα στο Σουέζ [οι βρετανοί ήρταν τη δεκαετία του 1870, όταν άνοιξε η διώρυγα, τζαι έφυαν μετά την ήττα – από ΗΠΑ/ΕΣΣΔ- το 1956 όταν οι μεγάλες δυνάμεις του ψυχρού πολέμου στήριξαν την Αίγυπτο ενάντια στις αποικιακές δυνάμεις του παρελθόντος] τζαι ένα σημαντικό γεωπολιτικό συνοριακό σημείο στον ψυχρό πόλεμο. Για τούτο τζαι ΕΣΣΔ τζαι ΗΠΑ παρέμβηκαν για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς το 64, αλλά δεν έκαναν κάτι όταν το ΝΑΤΟ με το πραξικόπημα απέκτησε για λλίον απόλυτο έλεγχο στο νησί, τζαι η Τουρκία [σαν ο μεγάλος γεωπολιτικός παίκτης του ΝΑΤΟ στην περιοχή] ήβρε την ευκαιρία να παρεμβεί – αλλά πάλε ως ένα σημείο, αφού σαν συνοριακός χώρος η Κύπρος εμπλεκονταν άμεσα με τον ΟΗΕ. Η Κύπρος σώθηκε το 1974 από τον ΟΗΕ... τζαι την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, η οποία έκφραζε την Κυπριακή Δημοκρατία..

Σήμερα, η Κύπρος εμφανίζεται σαν ένας χώρος real estate... για ροές διεθνούς κεφαλαίου τζαι ξεπλύματα. Ήδη οι ελληνοκύπριοι εβίωσαν την πρώτη συνέπεια του νέου καθεστώτος με την κρίση των τραπεζών την περίοδο 2011-16... Σήμερα εμφανίζεται μια νέα μορφή ανάλογου σκηνικού με το σκάνδαλο των διαβατηρίων τζαι το ξεπούλημα [συνήθως ε/κ] γης στη βόρεια Κύπρο..

Η κυπριακότητα σε τούτο το πλαίσιο ένεν μόνο ένα πλαίσιο επανένωσης [που τα κάτω ή μέσω ΟΗΕ σε μιαν φάση] αλλά τζαι ένα πλαίσιο διατήρησης της Κύπρου σαν χώρας των ιθαγενών.. πλουραλιστικής [τζαι στο εσωτερικό των κοινοτήτων] αλλά με συνείδηση του ορίου... Τούτη η κυπριακότητα που αναδύεται επίσης πολιτισμικά με πολλαπλές μορφές πκιον, μπορεί να δώσει στον κοσμο μια άλλη πανανθρώπινη συνεισφορά – την κουλτούρα του συνόρου, του πλουραλισμού τζαι στον χώρο τζαι στον χρόνο [την συνύπαρξη λ.χ. ιστορικών μορφών]..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...